Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023

Συνελήφθη αλλοδαπός σε περιοχή της Πρέβεζας για βιασμό

 


Συνελήφθη σήμερα (13-09-2023) το μεσημέρι σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ζηρού αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε  δικογραφία για τα αδικήματα του βιασμού και της γενετήσιας πράξης με ανήλικο άτομο.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας που περιήλθε σήμερα στην παραπάνω υπηρεσία, κατηγορείται ότι χθες (12-09-2023) το μεσημέρι εξανάγκασε σε γενετήσια πράξη ανήλικη αλλοδαπή νεότερη των 12 ετών.

Από την επιληφθείσα υπηρεσία παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση της ανήλικης, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Παράταση ως τις 11 Νοεμβρίου σε «Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω για νέους»

 


Την παράταση, κατά δύο μήνες, της δυνατότητας υποβολής αίτησης ένταξης στα προγράμματα: «Εξοικονομώ 2023» και «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους» ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Συγκεκριμένα, ως νέα καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων για τα «Εξοικονομώ» από τους δυνητικούς δικαιούχους ορίζεται η 15η Νοεμβρίου 2023 (από την 15η Σεπτεμβρίου 2023, που ήταν η προηγούμενη προθεσμία).

Η υποβολή για το Εξοικονομώ

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά και υποχρεωτικά, μέσω των επίσημων διαδικτυακών τόπων των προγραμμάτων: https://exoikonomo2023.gov.gr  και https://exoikonomoneon.gov.gr  αντίστοιχα

Σημειώνεται πως κατά το στάδιο υποβολής της αίτησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου με δικαιολογητικά.

Τα τελευταία, επισυνάπτονται από τον υποψήφιο ηλεκτρονικά.

Γιάννενα: Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή

 


Το Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή συμπληρώνει  49 χρόνια ζωής και κάνει στάση και φέτος στα Γιάννενα στις 15-16 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Λιθαρίτσια.

Σύνθημα του Φεστιβάλ  «Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη», εμπνευσμένο από τους στίχους του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Η ΚΝΕ δίνει και φέτος βήμα σε νέους και καταξιωμένους καλλιτέχνες ώστε να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στις σκηνές του Φεστιβάλ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:

Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη:

Φοιτητικό Στέκι:

  20:00: Βιβλιοπαρουσίαση – Συζήτηση: «Αλήθειες και ψέματα για το αστικό κράτος»Ανίκανο και επικίνδυνο για τις λαϊκές ανάγκες Ικανό και αποτελεσματικό για τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Μαθητικό Στέκι:

    19:00: Συναυλίες με τους Healusion

MOSSESREMAX

Κεντρική σκηνή

Άνοιγμα με συναυλία με τους “YinnametheBand”

Συναυλία Εισβολέας fullband

Θα ακολουθήσουν Δρόμοι της Παράδοσης με κλαρίνο από τον Βασίλη Παπαγεωργίου και τραγούδι από τον Νίκο Δάσκαλ

Σάββατο 16 Σεπτέμβρη:

Μαθητικό στέκι:

   20:00 Θεατρική Παράσταση «Ο Κεραμυδοτρέχαλος» σε διασκευή Άλκης Ζέη, παρουσιάζει η θεατρική ομάδα μαθητών της ΤΟ Ιωαννίνων της ΚΝΕ

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος

 


Συνελήφθη στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός διωκόμενος.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός επιχείρησε να εισέλθει στην χώρα και κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσαν:

   ένταλμα σύλληψης Τακτικού Ανακριτή Πλημμελειοδικών Αθηνών για «διακεκριμένη κλοπή» και

    καταδικαστική απόφαση Μονομελούς Πλημμελειοδικών Αθηνών με ποινή φυλάκισης -16- μηνών για «απόπειρα κλοπής» και παραβάσεις της νομοθεσίας «περί αλλοδαπών».

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Άρτα: Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής από αυτοκίνητο

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας υπόθεση κλοπής από αυτοκίνητο, που έλαβε χώρα την 31-08-2023 στην Άρτα.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκε ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της κλοπής και απάτης με υπολογιστή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη αφαίρεσε πορτοφόλι μέσα από ανασφάλιστο αυτοκίνητο σε περιοχή της Άρτας, που περιείχε τραπεζική κάρτα, χρηματικό ποσό 50 ευρώ και διάφορα προσωπικά έγγραφα.

Στη συνέχεια, με τη χρήση της κλεμμένης κάρτας πραγματοποίησε αγορές από διάφορα καταστήματα της Άρτας συνολικού ύψους 190 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Συνέχεια δράσεων στην Ήπειρο για την οδική ασφάλεια των μαθητών

 


Ακόμη μία νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε προχθές (11-09-2023) με την καθιερωμένη τελετή Αγιασμού σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Οι υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα βρίσκονται και αυτή τη χρονιά σε συνεχή συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης προκειμένου να συμβάλουν στην ορθή οδική συμπεριφορά των μαθητών.

Ειδικότερα, το αστυνομικό προσωπικό, μέσα από διαλέξεις στις σχολικές αίθουσες αλλά και από οργανωμένες δράσεις βιωματικής εκμάθησης θα προσπαθήσει να εμφυσήσει στους μαθητές τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να ανταποκρίνονται στις συνθήκες του οδικού περιβάλλοντος.

Επίσκεψη επικεφαλής της παράταξης «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ», Γιάννη Στέφου στην Ηγουμενίτσα

 


Την πόλη της Ηγουμενίτσας επισκέφτηκε χθες Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Γιάννης Στέφος από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ.

Συνοδευόμενος σχεδόν από όλους τους υποψηφίους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξης "Κοινό των Ηπειρωτών" τον πρώην Βουλευτή Μάριο Κάτση και τον πρώην Δήμαρχο Αντρέα  Νταή, επισκέφτηκαν τα περισσότερα καταστήματα της πόλης και συνομίλησαν με κατοίκους και επαγγελματίες τόσο για το πρόγραμμα της παράταξης του που αφορά το Ν. Θεσπρωτίας όσο και για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες, οι οποίοι εκτιμούν την πτώση τους τζίρου τους σε ποσοστό 30%σε σύγκριση με τον περσινό.

Από τους περισσότερους διατυπώθηκε απορία και  μεγάλη απογοήτευση όσον αφορά το ενδιαφέρον της παρούσας περιφερειακής αρχής για το νομό Θεσπρωτίας. 

Ο Γιάννης Στέφος έχοντας εικόνα της περιοχής διαχρονικά, αλλά και μετά τις δύο επισκέψεις σε Παραμύθια και Φιλιάτες δεσμεύτηκε να κάνει ο.τι χρειάζεται για να ξεφύγει η περιοχή από τη στασιμότητα και το μαρασμό.

Μέχρι την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου δωρεάν τα διόδια στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

 


Έως και την Πέμπτη στις 6:00 π.μ. παρατείνεται η δωρεάν διέλευση οχημάτων από τα διόδια στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιόνια Οδό, κατά μήκος της Ιόνιας Οδού και του αυτοκινητόδρομου Ε65 και στις δυο κατευθύνσεις, ύστερα από νέα εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Επιπλέον, αντίτιμο δεν θα καταβάλλεται ούτε στα διόδια του αυτοκινητοδρόμου «Αιγαίου», στο τμήμα από Νίκαια μέχρι τον Μαλιακό Κόλπο (Πελασγία), συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή.

Σημειώνεται ότι οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων.

Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

Σεμινάριο “Ψηφιακά εργαλεία και περιβαλλοντική βιωσιμότητα για επιχειρήσεις φιλοξενίας” από τη Google και το Δήμο Ιωαννιτών

 


Εκπαιδευτικό σεμινάριο, χωρίς χρέωση, για επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της φιλοξενίας, αλλά και για επαγγελματίες του ευρύτερου κλάδου του τουρισμού που επιθυμούν να εντάξουν βιώσιμες πρακτικές στη δραστηριότητα τους και να αξιοποιήσουν το διαδίκτυο για να αναπτύξουν την επιχείρησή τους, ενισχύοντας τη διαδικτυακή τους παρουσία όλο το χρόνο.

Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 12.30 μ.μ.  (Ώρα προσέλευσης στο χώρο 12 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί 3ώρο εκπαιδευτικό σεμινάριο στον Πολιτιστικό Πολυχώρο “Δ.Χατζής”,

Λεωφόρος Κάρολου Παπούλια με θέμα: “Ψηφιακά εργαλεία και περιβαλλοντική βιωσιμότητα για επιχειρήσεις φιλοξενίας”, το οποίο συνδιοργανώνεται από τη Google και το Δήμο Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC).

Εγγραφείτε στο bit.ly/growwithgoogle-ioannina  

Μέσα από τo 3ωρο σεμινάριο, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για τα εξής:

Πως μπορούν να επικοινωνήσουν τις υπηρεσίες τους και τις οικολογικές πρακτικές σας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αυξήσουν τις απευθείας κρατήσεις τους μέσω ψηφιακών εργαλείων.

Εισαγωγή στις πιστοποιήσεις περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και επιτυχημένα παραδείγματα με καλές πρακτικές.

Mε το πέρας του εκάστοτε σεμιναρίου θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά πιστοποιητικό παρακολούθησης σε συμμετέχοντες που έχουν παρακολουθήσει έως τη λήξη του.

Η Google, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Grow Greece with Google”, παρέχει επιπλέον, χωρίς χρέωση σε επιχειρήσεις κατ’ ιδίαν εξατομικευμένες συμβουλευτικές συναντήσεις από ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους (online advisors) με σκοπό την τοποθέτηση και ενημέρωση της παρουσίας σας στους χάρτες της Google  (https://www.google.gr/business/ ) αλλά και την παροχή συμβουλών πάνω σε άλλα διαδικτυακά εργαλεία (ιστοσελίδα, social media, google ads, travel insights) για τη βελτιστοποίηση της ψηφιακής παρουσίας σας.

Σίνης Παναγιώτης: Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Πωγωνίου, με τον νυν και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο κ. Κώστα Καψάλη

 


Σίνης Παναγιώτης:

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

(Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά)

«Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου»

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου

 


Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μέτσοβο, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Ίλιγγος και ζάλη: Συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

 


Ο ίλιγγος και η ζάλη αποτελούν πολύ συχνές αιτίες προσέλευσης ασθενών στο ΩΡΛ ιατρείο και μάλιστα τις περισσότερες φορές σαν επείγοντα περιστατικά.

Λόγω του επείγοντος του γεγονότος, της οξείας εγκατάστασης και της βαρύτητας των συμπτωμάτων, οι ασθενείς συχνά μπερδεύουν τις έννοιες αυτές. Έτσι καταρχάς θα πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτές τις δύο καταστάσεις που αποτελούν συμπτώματα και όχι παθήσεις.

«Ο ίλιγγος είναι το αίσθημα περιστροφής, είτε του ατόμου είτε του περιβάλλοντος. Η ζάλη αποτελεί μια πιο ακαθόριστη έννοια που εκτός του ιλίγγου δυνατόν να συμπεριλαμβάνει και άλλα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, ναυτία, απάθεια, τάση για λιποθυμία κ.ά.» εξηγεί ο κ. Αντώνης Καμπέρος MD, PhD, Διευθυντής Χειρουργός ΩΡΛ Metropolitan Hospital, Επιστημονικός συνεργάτης HealthSpot.

Σε μελέτες που έχουν γίνει αναφέρεται ότι τουλάχιστον μια κρίση ιλίγγου έχει παρουσιάσει έως και το 80% του γενικού πληθυσμού, πάσχουν και τα δύο φύλα, ελαφρώς συχνότερα οι γυναίκες, η δε προσβολή αφορά συνήθως τις μέσες και μεγάλες ηλικίες.

«Ο ίλιγγος διακρίνεται σε περιφερικό και κεντρικό. Ο περιφερικός ίλιγγος (πάσχει ο λαβύρινθος ή το αιθουσαίο νεύρο) χαρακτηρίζεται από έντονη συμπτωματολογία με εμέτους, ναυτία, πιθανή βαρηκοΐα, εμβοές και αστάθεια που διαρκούν από λεπτά έως μέρες. Είναι ο συχνότερα απαντώμενος ίλιγγος.

Ο κεντρικός ίλιγγος (πάσχει το κεντρικό νευρικό σύστημα) είναι πιο ήπιος, κρατάει περισσότερο χρόνο και συνοδεύεται από ευρύ φάσμα συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλος, απάθεια, αδυναμία του σώματος, διπλωπία, μουδιάσματα (προσώπου-άκρων), δυσκολία στην ομιλία κ.ά.