Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Στην Κόνιτσα διοργανώνεται στις 7, 8 και 9 Ιουνίου ο "Εύαθλος 2014"


ΕΥΑΘΛΟΣ 2014
Στην Κόνιτσα διοργανώνεται στις 7, 8 και 9 Ιουνίου ο Εύαθλος 2014» (www.evathlos.gr), ένα αθλητικό, πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός, που αδιάλειπτα υλοποιείται από το 1997.
Στόχος του Ευάθλου είναι η διάδοση του αθλητικού πνεύματος και του «ευ αγωνίζεσθαι», η επαφή με το μοναδικό ορεινό περιβάλλον της Β. Πίνδου, του υγρού της στοιχείου και του πολιτισμού της, αλλά προ πάντων στόχος είναι η διάδοση του μηνύματος Αώος S.O.S., προστασία του ποταμού που απειλείται με εκτροπή των νερών του.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ «ΕΥΑΘΛΟΣ 2014»
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ (έναρξη 20:00 – 21:30 στην Κεντρική Πλατεία)
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΡΑΦΤΙΓΚ (έναρξη 11:00 η ώρα από τη γέφυρα Αρίστης στο Βοϊδομάτη)
ΔΕΥΤΕΡΑ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΟΡΕΙΝΟ ΤΡΕΞΙΜΟ 29km και 11km (εκκίνηση 9:15 από την Κεντρική Πλατεία Κόνιτσας. Τερματισμός στο Πέτρινο Γεφύρι Κόνιτσας).

Το Σάββατο 7 Ιουνίου στις 21:30 ο Χορευτικός Όμιλος Κόνιτσας θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς στην Κεντρική Πλατεία Κόνιτσας.

ΠΗΓΗ: www.evathlos.gr

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Εύβοιας, διοργανώνει ηπειρώτικο γλέντι, το Σάββατο 14 Ιουνίου 2014, ώρα 20:30 στο κέντρο «Ποσειδωνία» της Χαλκίδας

Ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Εύβοιας, θα πραγματοποιήσει, το Σάββατο 14 Ιουνίου και ώρα 20:30, στο κέντρο «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ», ηπειρώτικο γλέντι για τα μέλη και τους φίλους του, κλείνοντας ευχάριστα ακόμη μία δημιουργική χρονιά και ειδικά χορευτική χρονιά.
Καλή αντάμωση στο γλέντι μας.

Πληροφορίες στα τηλ: 6948759644-6974664025

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για τα ακίνητα του Δημοσίου

Με αφορμή τη μεταβίβαση ακινήτων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ, ανακοινώνονται τα εξής:
Η Περιφέρεια Ηπείρου, δεν εμπλέκεται, ούτε και έχει ερωτηθεί για τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Άποψη και θέση της Περιφερειακής Αρχής είναι ότι τα ακίνητα του Δημοσίου, δεν πρέπει να μένουν ανενεργά επιβαρύνοντας το κοινωνικό σύνολο, αλλά να αξιοποιούνται προς όφελος του με αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τα προηγούμενα χρόνια, κινήθηκε έγκαιρα και πέτυχε ακίνητα - από τα χαρακτηριζόμενα ως "φιλέτα" - του Δημοσίου να περιέλθουν στην κυριότητα της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αξιοποιηθούν για στέγαση υπηρεσιών, ανέγερση διδακτηρίων κ.α..

Για τα πετρέλαια της Ηπείρου: Το μεγαλύτερο κοίτασμα πλούτου που διαθέτουμε είναι το τοπίο και το παρελθόν της

Γράφει ο Μπούκας Μίλτος

Το κείμενο είναι αφιερωμένο στην σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και στα μετρημένα χρόνια που μας απέμειναν για να την γιορτάζουμε εδώ στην Ήπειρο και αποτελεί έκκληση προς τους «απανταχού Ηπειρώτες»

          Έγινε πλέον σαφές και ορατό ότι ολόκληρη η Ήπειρος αν-«αγορεύεται» ως ενιαίο ενεργειακό οικόπεδο και μεγάλο περιβαλλοντικό θύμα του Ευρωπαϊκού Νότου, στα κελεύσματα των πολυεθνικών γεωτρύπανων (πλην του νομού Ιωαννίνων, προσαρτώνται και οι νομοί Άρτας & Πρέβεζας). Αναφερόμενος στην εξέλιξη, ο υπουργός περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης μίλησε για το αυξημένο ενδιαφέρον της πετρελαϊκής κοινότητας για την Ελλάδα δηλώνοντας ότι «αποτελεί μία ψήφο εμπιστοσύνης στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που έχουμε δρομολογήσει…» Έξω απ’ το στόχαστρο μένει φαινομενικά ο νομός Θεσπρωτίας που ωστόσο υπόκειται στις διασυνοριακές διεκδικήσεις ΑΟΖ Αλβανίας (Σαγιάδα), περιλαμβάνει την περιοχή προσθαλάσσωσης των αγωγών φυσικού αερίου και το εργοστάσιο αποσυμπίεσης προς Ιταλία (Πέρδικα) με υποθαλάσσιο ενδιαφέρον έξω από την Πάργα, τα Σύβοτα, την Πρέβεζα. Κατανοούμε την σπουδή του «Εθνικού Ευεργέτη των Υδρογονανθράκων» υπουργού ΥΠΕΚΑ κου Μανιάτη για τα ασφυκτικά περιθώρια της «ελευσινοποίησης» της περιοχής μας, για την επίσπευση του έργου έναντι των δανειστών. Ωστόσο εκείνο που δεν κατανοούμε: ποια είναι τα οικονομικά οφέλη για την πατρίδα μας; Η αρχική εκτίμηση αφορά την άντληση πετρελαίου 4,5 δις € σε βάθος χρόνου 25 ετών, από τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο ευελπιστεί να ωφεληθεί το 20%, από άμεσους και έμμεσους φόρους, ήτοι μόλις 900 εκατομ. ευρώ!

Ποιοι ''κερδίζουν'' από τις αλλαγές στο κοινωνικό μέρισμα

Με δεδομένο ότι στο εξής για την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2013, όπως θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, σύμφωνα με το www.dikaiologitika.gr το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι ενδέχεται να φτάσουν τους 320 χιλιάδες, οι πολίτες που θα λάβουν το συγκεκριμένο βοήθημα από το κοινωνικό μέρισμα
Ήδη αναμένεται στις 10 Ιουνίου θα καταβληθεί το κοινωνικό μέρισμα μέρισμα σε 115 χιλιάδες νοικοκυριά. Άλλες 50 χιλιάδες αιτήσεις που είχαν γίνει αποδεκτές μέχρι τέλος Μαΐου, αλλά δεν καταβλήθηκε το ποσό για λόγους ελέγχου αυτών, αξιολογούνται.
Σε χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρη, και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Φ. Σαχινίδης, Γ. Κουτρουμάνης και Χρ. Πρωτόπαππας) αποφασίστηκαν μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, πέραν της αξιοποίησης των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Κόνιτσα: Συνελήφθη ημεδαπός για οφειλές προς το Δημόσιο

Συνελήφθη χθες (04-06-2014) το πρωί στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κόνιτσας, ένας 34χρονος ημεδαπός, για οφειλές προς το Δημόσιο.
Ειδικότερα, ο 34χρονος συνελήφθη, διότι δεν είχε καταβάλει προς το Δημόσιο οφειλές, ύψους (201.509,73) ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων. 

Μειώνουν εισφορές, αλλά κόβουν επιδόματα!

Με την μέθοδο του "Σκωτσέζικου ντουζ" προχωρά η μνημονιακή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης καθώς από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί η μείωση κατά 3,9% της εισφοράς υπέρ του Διανεμητικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Μισθωτών (ΔΛΟΕΜ).
Από αυτή την μείωση θα ωφεληθούν κατά 1% οι μισθωτοί και κατά 2,9% οι εργοδότες.
Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να επιφέρουν μια σημαντική ελάφρυνση για τους εργοδότες και μια μικρή αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους, π.χ. για μικτές αποδοχές 1.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και 28 ευρώ περίπου για τον εργοδότη. Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 ευρώ και οι εργοδότες 42 ευρώ.
Όμως εξαιτίας αυτής της μείωσης, από το 2015 καταργούνται οικογενειακά επιδόματα και άλλες παροχές που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, ενώ και το ΙΚΑ θα στερηθεί  974 εκατ. ευρώ, διευρύνοντας τη «μαύρη τρύπα» των ταμείων.
Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο, μέρος της απώλειας θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Κατάργηση φοροαπαλλαγών, επιμήκυνση έκτακτης εισφοράς

Η έκτακτη εισφορά θα επιμηκυνθεί προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2015 αλλά αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου το φθινόπωρο. 
Θα ξεκινήσει κουβέντα για τη μείωση των ανώτατων φορολογικών συντελεστών αλλά θα καταγραφούν όλες οι φοροαπαλλαγές με στόχο την κατάργηση των «αναποτελεσματικών και άδικων».
Πρόκειται για μερικές από τις κυριότερες προβλέψεις του νέου μνημονίου όσον αφορά στη φορολογία και οι οποίες πρόκειται να επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο φορολογικός μηχανισμός και το φορολογικό σύστημα. 
Ας δούμε αναλυτικά τις κυριότερες φορολογικές προβλέψεις του νέου μνημονίου.
Η ελληνική κυβέρνηση παραδέχεται ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό για το 2015 αλλά αυτό θα κλείσει με την επιμήκυνση μέτρων που λήγουν όπως είναι η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης. 
Ωστόσο, στο μνημόνιο σημειώνεται ότι το θέμα αυτό θα επανεξετασθεί στο πλαίσιο της σύνταξης του νέου προϋπολογισμού το φθινόπωρο. 
Για την εισφορά αλληλεγγύης προβλέπεται επίσης ο επανασχεδιασμός της αλλά με ουδέτερο δημοσιονομικά τρόπο, που σημαίνει πιθανότατα αλλαγές σε συντελεστές με αυξομειώσεις και αλλαγές ορίων εισοδήματος.
 Το αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπει επίσης:

Εξιχνιάσθηκαν τέσσερις (4) ξεχωριστές υποθέσεις κλοπών στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας

Ταυτοποιήθηκαν ως δράστες συνολικά πέντε (5) άτομα

Εξιχνιάσθηκαν από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, του Αστυνομικού Τμήματος Καναλλακίου και του Αστυνομικού Τμήματος Λούρου, σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις κλοπών στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας.
Ταυτοποιήθηκαν, κατόπιν συστηματικής έρευνας και προανάκρισης και μετά από αξιοποίηση δακτυλικών αποτυπωμάτων, ως δράστες των κλοπών, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 24 και 26 ετών καθώς και τρεις ημεδαπές Ρομά ηλικίας 23, 32 και 34 ετών.
Ειδικότερα:
Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο υπηκόων Αλβανίας, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα από 29-11-2013 έως 02-12-2013, αφού παραβίασαν την κεντρική είσοδο αναψυκτηρίου στην Κορώνη Πρέβεζας, αφαίρεσαν τρία στερεοφωνικά ηχεία και έναν ενισχυτή, αξίας (1.000) ευρώ.
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 23χρονης ημεδαπής, η οποία την 06-02-2014 στην πόλη της Πρέβεζας, με τη μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσε από σπίτι 61χρονης ημεδαπής, το χρηματικό ποσό των (530) ευρώ.
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 34χρονης ημεδαπής, η οποία την 15-12-2013 στην Νικόπολη Πρέβεζας, αφού εισήλθε από ανασφάλιστη πόρτα σε ισόγεια μονοκατοικία ιδιοκτησίας 76χρονης ημεδαπής, αφαίρεσε χρυσά κοσμήματα, αξίας (7.000) ευρώ και μικρό χρηματικό ποσό.
Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 32χρονης ημεδαπής, η οποία κατά το χρονικό διάστημα από 30-11-2013 έως 07-05-2014 στην Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας, αφού διέρρηξε σπίτι 65χρονου ημεδαπού, αφαίρεσε ηλεκτρικές συσκευές, σκεύη κουζίνας και εργαλεία, συνολικής αξίας (1.000) ευρώ.
Οι σχετικές δικογραφίες θα υποβληθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πρέβεζας.


Ιωάννινα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για κλοπή από τεχνικό γραφείο

Συνελήφθησαν, χθες (04-06-2014) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δύο υπήκοοι Αλβανίας, ένας άνδρας και μία γυναίκα, ηλικίας 25 ετών, κατηγορούμενοι για κλοπή από τεχνικό γραφείο στα Ιωάννινα.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, η 25χρονη εισήλθε σε τεχνικό γραφείο και αφαίρεσε από τσάντα 29χρονης ημεδαπής μία φωτογραφική μηχανή καθώς και το πορτοφόλι της, ενώ στην συνέχεια τράπηκε σε φυγή μαζί με τον 25χρονο συνεργό της, ο οποίος περίμενε έξω από την πολυκατοικία.
Κατά τη διαφυγή τους, έγιναν αντιληπτοί από την παθούσα και συνελήφθησαν από προστρέξαντες στο σημείο αστυνομικούς.
Τα κλοπιμαία κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια.
Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων. 

Ευχαριστήρια επιστολή του Σταύρου Ζηκόπουλου

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για το ΠΩΓΩΝΙ

Γράφει ο Σταύρος Ζηκόπουλος

Ευχαριστώ τους 215 συμπολίτες μου που με τίμησαν με την ψήφο τους.
Ευχαριστώ και αυτούς που με διάβασαν και δεν με ψήφισαν, γιατί μου δίνουν το δικαίωμα να τους ζητήσω την διαφορετική εκτίμηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το Πωγώνι και αν φταίει κάποιος ή κάποιοι.
Φυσικά δεν αποποιούμαι τις όποιες ευθύνες μου αναλογούν ως πολίτη του Πωγωνίου και ο ίδιος.
Ακόμα μου έδωσαν το δικαίωμα να τους ζητήσω την διαφορετική πρόταση με βάση τα στοιχεία που συνθέτουν την σημερινή κατάσταση για το αύριο στο ΠΩΓΩΝΙ.
Συγχαίρω τον Δήμαρχο Κώστα Καψάλη για την επανεκλογή του.
Συγχαίρω τον Γιάννη Ντόντη, και τον Καραγιάννη Παναγιώτη για τον αγώνα τους, όλους τους δημοτικούς συμβούλους και όλους στα τοπικά συμβούλια που εκλέχτηκαν.
Συγχαίρω και αυτούς που δεν εκλέχτηκαν, γιατί τόλμησαν να συμμετέχουν.
Ο ίδιος με σεβασμό στην Τ.Α. θα συνεχίσω τον μικρό μου αγώνα και καλώ,
Το επιστημονικό και παραγωγικό δυναμικό, τη νεολαία και τους απόδημους Πωγωνησίους, σε ενεργή συμμετοχή τους στα δρώμενα του ΠΩΓΩΝΙΟΥ για την πιο κρίσιμη 5αετια για την πατρίδα μας αλλά και κύρια για το Πωγώνι.   
Γιατί σήμερα ο Δήμος  βρίσκεται στην τελευταία θέση μαζί με την περιφέρεια στην Ευρώπη.
Γιατί ο πληθυσμός συρρικνώθηκε κατά 20% από την απογραφή του 2001 έως του 2011.
Γιατί 4.000 σπίτια και 70 κτήρια του δήμου είναι κλεισμένα.
Γιατί οι κάτοικοι τα περασμένα Χριστούγεννα δεν ξεπερνούσαμε τους 4.500.
Γιατί δεν εξάγουμε, εκτός από το γάλα μέσω της Δωδώνης και λίγα αρνιά,  ΤΙΠΟΤΑ.
Γιατί το τουριστικό προϊόν είναι άγνωστο επειδή δεν υπήρχε ποτέ συγκεκριμένο ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ μοντέλο που να ταιριάζει στο ΠΩΓΩΝΙ.
Γατί η ερήμωση, η ανασφάλεια, η ανεργία και η έλλειψη κοινωνικής ζωής διώχνει την  νεολαία μας.
Γιατί τα παραγωγικά νοικοκυριά στο ΠΩΓΩΝΙ δε ΦΤΑΝΟΥΝ τα 400.
Γιατί κανένα μεγάλο παραγωγικό έργο το τελευταία χρόνια δεν έγινε στο Δήμο μας.
Μπορούμε να προσθέσουμε δεκάδες ΓΙΑΤΙ και ποιοι φταίνε γι' αυτό και πρέπει να το πούμε.              
Το κλαψούρισμα των  ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ, ότι φταίνε οι προηγούμενοι και θα τα φτιάξουν οι επόμενοι έχει τελειώσει και οι προηγούμενοι και οι επόμενοι έχουν γίνει ένα.                 
Γι' αυτήν την κατάσταση ευθύνη φέρνει και η Περιφέρεια  και ο Δήμος.
Το ζητούμενο όμως είναι τι κάνουμε πριν είναι πολύ αργά. 
Υπάρχει πρόταση; Λέμε ΝΑΙ
Χωρίς να διεκδικώ το αλάνθαστο η την μοναδικότητα θα συνεχίσω ελευθέρα, για μένα, για την οικογένεια μου για το Πωγώνι για την Πατρίδα μας.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Ζηκόπουλος Σταύρος

Οικονομολόγος Αμπελουργός

Σταθμοί μέτρησης για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών, θα τοποθετηθούν στον ποταμό Καλαμά


Ο Σύνδεσμος Παρακαλάμιων Δήμων, αποφάσισε σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους και μέσω της αύξησης του προϋπολογισμού, να προχωρήσει στην λειτουργία 17 σταθμών μέτρησης  ελέγχου της ποιότητας των νερών, καθώς επίσης την εκπόνηση χρηματοδοτικής μελέτης.

Στον Σύνδεσμο Παρακαλάμιων Δήμων συμμετέχουν εκπρόσωποι των Δήμων Ζίτσας, Πωγωνίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας και στοχεύουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής μέσα από την ανάδειξη του περιβάλλοντος και φυσικά την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, που παρουσιάζονται στον ποταμό εδώ και πολλά χρόνια.

Περιφέρεια Ηπείρου: Δελτίο τύπου-γραφείο πληροφόρησης επιχειρηματιών & ευρύτερου κοινού έργο Μεσογειακός Τρόπος Ζωής-MedLS



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ & ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΚΟΙΝΟΥ
ΕΡΓΟ MΕΣΟΓΕΙΑΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ - MedLS
Η ανάδειξη και στήριξη των τοπικών αγορών τροφίμων που δίδουν έμφαση στην παράδοση, την αυθεντικότητα, την ποιότητα και στην προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός των σύγχρονων κοινωνιών, ως εναλλακτική λύση στα ποικίλα προβλήματα που παρουσιάζει ο παγκόσμιος κλάδος τροφίμων τις τελευταίες δεκαετίες (διατροφικά σκάνδαλα, ανεπάρκεια τροφίμων κ.λπ.).
Η ενδυνάμωση τοπικών ομάδων παραγωγών και πρωτοβουλιών που διαφοροποιούνται σημαντικά από το διεθνοποιημένο σύστημα παραγωγής τυποποιημένων τροφίμων έχει παράλληλα στόχο την αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αειφορία των τοπικών περιοχών. Η τοπική παραγωγή και η πλήρης αξιοποίηση των προτερημάτων των τοπικών προϊόντων μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να στηρίξει την ανάπτυξη των τοπικών περιοχών, ειδικότερα των μικρών και απομακρυσμένων οικισμών, και να συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση του επιπέδου ποιότητας ζωής των κατοίκων.