Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

«Έφυγε» από την ζωή ο δήμαρχος Ζηρού Γιώργος Ζυγούρης

 


«Έφυγε» σήμερα το πρωί, από την ζωή σε ηλικία 60 χρόνων, ο δήμαρχος Ζηρού Γιώργος Ζυγούρης, χάνοντας στο νοσοκομείο Πρέβεζας την μάχη που έδινε για την ζωή του τους τελευταίους μήνες, για την σοβαρή ασθένειά του.

Την τραγική είδηση έκανε γνωστή ο δήμος Ζηρού μέσα από ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά, ανέφερε πως «Με αβάσταχτη θλίψη και οδύνη αποχαιρετούμε τον Δήμαρχό μας Γεώργιο Ζυγούρη ο οποίος σήμερα 15 Οκτωβρίου 2024 έχασε πρόωρα την μάχη για τη ζωή που έδινε το τελευταίο διάστημα. Αποχαιρετούμε τον άνθρωπό μας που ακριβώς ένα χρόνο πριν εκλέχτηκε Δήμαρχος του τόπου μας. Σύντομα θα δοθούν λεπτομέρειες για την εξόδιο ακολουθία».

Ο Γιώργος Ζυγούρης, γεννήθηκε στο Γοργόμυλο Πρεβέζης, του Δήμου Ζηρού. Ολοκλήρωσε το σχολείο στη Φιλιππιάδα και σπούδασε στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο Σώμα Μηχανικού και στην 733 Διεύθυνση Στρατιωτικών Έργων. Απο το 1990 που επέστρεψε στη Φιλιππιάδα, διατηρούσε Τεχνικό Γραφείο Πολιτικού Μηχανικού με δραστηριότητες, όπως μελέτες, επιβλέψεις έργων Πολιτικού μηχανικού, εκδόσεις οικοδομικών αδειών, σύνταξη τοπογραφικών διαγραμμάτων, εθνικό κτηματολόγιο κλπ. Ήταν κάτοχος Μελετητικού πτυχίου και Πιστοποιημένος Εκλεκτής Επενδύσεων μέλος του Εθνικού Μητρώου Πιστοποιημένων Ελεγκτών ΥΠΑΝ. Είχε εργαστεί ως Ειδικός Επιστημονικός Συνεργάτης στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πρέβεζας, καθώς και ως Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κοινοτικής Πρωτοβουλίας URBAN II και ως Στέλεχος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης (Διαχειριστικής Π.Ε.Π. Ηπείρου).

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Βόρεια είσοδος Ηγουμενίτσας

 


Πληροφορούμαστε από τα μέσα και συγκεκριμένα από την ανακοίνωση του κ. Γιόγιακα, Βουλευτή Θεσπρωτίας, ότι δρομολογείται λύση για την ολοκλήρωση της κατασκευής της Βόρειας εισόδου Ηγουμενίτσας, μετά από έκτακτη συνάντηση των εμπλεκομένων στο γραφείου του κ. Περιφερειάρχη εχθές.

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι ως Παράταξη, αλλά κυρίως ως ενεργοί πολίτες, ότι οι παρεμβάσεις μας (μέσω και της επερώτησής μας που κατατέθηκε για το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο) οδηγούν σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, αναγκάζοντας την Περιφερειακή Αρχή και προ της συνεδρίασης του Συμβουλίου να αναζητήσει εσπευσμένα συμβιβαστική λύση. Όταν ο έλεγχος από την Αντιπολίτευση ασκείται με συντεταγμένο τρόπο, χωρίς φωνασκίες, με ουσιαστικά επιχειρήματα και θέσεις, νομοτελειακά το τέλος της διαδρομής είναι το επιθυμητό για τους πολίτες.

Από τη συγκεκριμένη διαδικασία και τη διαχείριση του θέματος από την Περιφερειακή Αρχή, μας μένει η πικρία ότι η επίλυση σε μείζονα θέματα όφειλε να είναι αυτονόητη και να μην απαιτείται κάθε φορά να «γυρίζει η Γη ανάποδα». Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το ανώτατο πολιτικό όργανο της Περιφέρειας και επομένως η συζήτηση των κρίσιμων θεμάτων στις συνεδριάσεις του όφειλε να είναι επίσης αυτονόητη, διαφορετικά οδηγείται στην απαξίωση.

Τέλος, ευελπιστούμε ότι η παρουσία του βουλευτή της Π.Ε. Θεσπρωτίας κρίθηκε απαραίτητη στη συνάντηση αυτή για να ενημερώσει για πιθανή κυβερνητική συνδρομή στην οικονομική επίλυση ενός εθνικής σημασίας έργου. Διαφορετικά, θα έχει κλείσει μια «λακούβα» και θα έχει ανοίξει μια άλλη.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη αλλοδαπού για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα

 


Τις βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας με τη συνδρομή στελεχών της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.), προέβησαν στη σύλληψη ενός 30χρονου αλλοδαπού (υπήκοος Τουρκίας).

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, ο 30χρονος κατείχε και επέδειξε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο, με σκοπό την παράνομη έξοδό του από τη χώρα.

Από τη Λιμενική Αρχή της Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το πλαστό έγγραφο.

PSA και καρκίνος προστάτη: Μύθοι και αλήθειες

 


Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στους άνδρες και η 2η αιτία απώλειας ζωής στον ανδρικό πληθυσμό. Ένας από τους πιο διαδεδομένους δείκτες για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη είναι το PSA (Prostate-Specific Antigen). 
«Ωστόσο, υπάρχουν πολλές παρανοήσεις και μύθοι γύρω από το PSA και τον ρόλο του στη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη», αναφέρει ο κ. Χρήστος Παπαχρήστου, Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Υπεύθυνος Ουρολογικού Τμήματος ΛΗΤΩ, ο οποίος στη συνέχεια εξηγεί τι είναι το PSA, τις φυσιολογικές του τιμές, πότε και πώς πρέπει να μετράται, καθώς και πώς να ερμηνεύονται οι αυξημένες τιμές του.

Τι είναι το PSA;

Το PSA είναι ένα πρωτεϊνικό ένζυμο που παράγεται από τον προστάτη και κυκλοφορεί στο αίμα. Η βασική του λειτουργία είναι να ρευστοποιεί το σπέρμα, διευκολύνοντας τη γονιμοποίηση. Το PSA χρησιμοποιείται ως βιοδείκτης για τον καρκίνο του προστάτη, καθώς οι αυξημένες τιμές του μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη της νόσου.

Τιμές PSA ανά ηλικία

Οι φυσιολογικές τιμές του PSA διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία:

40-49 ετών: 0-2,5 ng/mL
50-59 ετών: 0-3,5 ng/mL
60-69 ετών: 0-4,5 ng/mL
70 και άνω: 0-6,5 ng/mL
Αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το εργαστήριο και την τεχνική μέτρησης.


Φυσιολογικές τιμές PSA (Prostate-Specific Antigen)

Οι φυσιολογικές τιμές PSA είναι εκείνες που δεν υπερβαίνουν τα ανώτερα όρια για την ηλικία του εξεταζόμενου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χαμηλές τιμές PSA δεν αποκλείουν την ύπαρξη καρκίνου, ενώ υψηλές τιμές δεν επιβεβαιώνουν απαραίτητα την ύπαρξη της νόσου.