Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024

Άρτα: Σύλληψη ανήλικου οδηγού μοτοσικλέτας για οδήγηση χωρίς δίπλωμα

 


Συνελήφθη χθες  το βράδυ (14-03-2024) στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας, ανήλικος, διότι όπως διαπιστώθηκε οδηγούσε δίκυκλη μοτοσυκλέτα στερούμενος αδείας ικανότητας οδήγησης.

Επιπλέον, συνελήφθη η μητέρα του, για παραμέληση της εποπτείας του.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο αστυνομικοί και ένας ιδιώτης αλλοδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Σε υπηρεσιακό όχημα που οδηγούσε ο ένας αστυνομικός με συνεπιβάτη τον ιδιώτη, βρέθηκαν πάνω από -102- κιλά κάνναβης

Συνελήφθησαν πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (15-03-2024) από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο αστυνομικοί και ένας ιδιώτης αλλοδαπός, κατηγορούμενοι για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο επιχείρησης, εντοπίστηκε ο ένας αστυνομικός να οδηγεί υπηρεσιακό συμβατικό όχημα με συνεπιβάτη τον ιδιώτη και πραγματοποιήθηκε σήμα στάσης για να διενεργηθεί έλεγχος.

Ο οδηγός ωστόσο συνέχισε την πορεία του μέσα στην πόλη της Ηγουμενίτσας, μη υπακούοντας στα φωτεινά και ηχητικά σήματα των αστυνομικών και μετά από λίγο ακινητοποιήθηκε λόγω τροχαίου ατυχήματος.

Στον έλεγχο που ακολούθησε εντός του οχήματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -19- δέματα με ακατέργαστη κάνναβη βάρους -102- κιλών και -670- γραμμαρίων.

Μάλιστα, ο οδηγός αστυνομικός βρισκόταν σε βραδινή διατεταγμένη υπηρεσία περιπολίας, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο συνοδός του, ο οποίος επίσης συνελήφθη κατόπιν ενημέρωσης του αρμόδιου εισαγγελέα, βρισκόταν σε διαφορετικό σημείο στη Θεσπρωτία, έχοντας αφήσει το υπηρεσιακό του πιστόλι στο όχημα.

Από το τροχαίο ατύχημα προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τρία σταθμευμένα οχήματα και στο υπηρεσιακό όχημα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Περιφέρεια Ηπείρου: Απαγορεύεται η αλιεία καραβίδας μέχρι 15 Μαΐου

 


Το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ηπείρου, ενημερώνει ότι ισχύει απαγόρευση της αλιείας καραβίδας σε όλες τις λίμνες, τα ποτάμια, τους παραπόταμους και τα λοιπά εσωτερικά ύδατα της Περιφέρειας Ηπείρου από 15 Φεβρουαρίου έως 15 Μαΐου του 2024 (Β.Δ. 142/1971 –  ΦΕΚ 49/Α΄/12-3-1971).

Οι παραβάτες τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της αλιευτικής νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ: https://php.gov.gr/

Συγκρότηση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων

 


Αγαπητές συντρόφισσες και αγαπητοί σύντροφοι

Φίλες και φίλοι

Χθες 14 Μαρτίου 2024 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του Συντονιστή,  Αναπληρώτριας Συντονίστριας   και συντονιστικού για την Νομαρχιακή Επιτροπή του Σύριζα ΠΣ Ιωαννίνων.

Συντονιστής της Νομαρχιακής  Επιτροπής ανέλαβε ομοφώνα και συναινετικά, ο Βασίλης Οικονόμου.

Αναπληρώτρια Συντονίστρια εκλέχθηκε η Ελένη Κολοκούρη.

Μέλη του Συντονιστικού της Νομαρχιακής Επιτροπής εκλέχθηκαν οι Πέτρος Παλάσχας, Μανώλης Παπαμιχαήλ, Λεωνίδας Ευθυμίου, Ελπινίκη Βυζούκη και Ελένη Γιωτάκη.

Αναλογιζόμενοι το βάρος της ευθύνης του έργου που αναλάβαμε,  ευχαριστούμε θερμά όλα τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής για την άψογη συμμετοχή και παρουσία τους στις διαδικασίες.

Ευχόμαστε σε όλες και όλους καλή δύναμη για τους αγώνες που πρέπει από κοινού να δώσουμε.

Η φωνή μας θα ακουστεί παντού.

Συντροφικά

Για την Ν.Ε.

Ο Συντονιστής

Βασίλης Οικονόμου

45 παραγωγοί της Ηπείρου στην Food Expο

 


Τη δυνατότητα σε 45 παραγωγούς  να προβάλλουν και να προωθήσουν τα προϊόντα τους, μέσω της συμμετοχής τους στη Food Expo έδωσε και φέτος η Περιφέρεια Ηπείρου, φιλοξενώντας τους στο περίπτερό της. Οι παραγωγοί κάλυπταν ευρεία παραγωγική «γκάμα» και αξιοποίησαν τη συμμετοχή τους στην  Έκθεση, συνάπτοντας άμεσα εμπορικές συμφωνίες.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, υποδέχθηκε στην Έκθεση και ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, εκπροσώπους κομμάτων, αγροτικών  και καταναλωτικών οργανώσεων κ.α. υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνεται στην παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων στην Ήπειρο.

Στη διάρκεια της Food expo, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση για την επίσημη παρουσίαση του «κασκαβάλι Πίνδου», το οποίο προκάλεσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών της Έκθεσης. Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρο του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και το Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων κατά την περίοδο εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

 


Στο πλαίσιο της μείωσης των κυκλοφοριακών προβλημάτων, της βελτίωσης της οδικής κυκλοφορίας και της αύξησης του βαθμού οδικής ασφάλειας, κατά την περίοδο των εορτών των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων ως κατωτέρω:

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024, από ώρα 16:00 έως 21:00, και το Σάββατο 16 Μαρτίου 2024, από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου: 

Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) στην κατεύθυνση προς Πάτρα.

Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

Ιωάννινα: Τι ισχύει για συνοδούς και επισκέπτες στο Nοσσοκομείο Χατζηκώστα

 


Αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), θα ισχύουν έως και 31.03.2024 τα κάτωθι:

Οι εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι συνοδοί:

• Από Δευτέρα έως Παρασκευή συστήνεται η καθημερινή διενέργεια rapid test από τους συνοδούς των ασθενών, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο (rapid test ημερήσιας ισχύος εισόδου στο Νοσοκομείο)

• Σε ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια δομή υγείας για εξέταση είτε με τακτικό ραντεβού είτε εκτάκτως συστήνεται εργαστηριακός έλεγχος με τη χρήση rapid test.

• Το Σαββατοκύριακο, θα ισχύει rapid test (48 ωρών) που θα έχει διενεργηθεί την Παρασκευή, για τους συνοδούς των ασθενών, το οποίο θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο.

Υπενθυμίζουμε ότι, στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου,

Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-14:00

παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας rapid test, από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός συνοδού.

Στους συνοδούς ασθενών, δίνεται κάρτα η οποία θα επιδεικνύεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς.

• Η χρήση μάσκας συστήνεται στους χώρους του Νοσοκομείου, λόγω αύξησης των εποχικών ιώσεων και των κρουσμάτων covid-19

Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου μας.

Πολιτιστικός Σύλλογος Ιερομνήμης Πωγωνίου: Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στο καφενείο της Ιερομνήμης, στις 12:00 το μεσημέρι

 


Την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, σας περιμένουμε στις 12:00 το μεσημέρι στο καφενείο της Ιερομνήμης για να ανταμώσουμε ακόμη μια φορά όλοι οι χωριανοί και οι φίλοι και να γευτούμε νηστίσιμα εδέσματα και την κοκκινιστή φασολάδα που θα προσφέρει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια.

Το απόγευμα της Κυριακής 17 Μαρτίου θα προηγηθεί, με την επιμέλεια του Εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας, το άναμμα της παραδοσιακής "πράντζας".

Η παρουσία και η συμμετοχή σας θα μας χαροποιήσει όπως πάντα!

Για το Δ.Σ.

Η Πρόεδρος                          Η γραμματέας      

Αγαθή Ζηκοπούλου            Δέσποινα Οικονόμου

Αρετή Πωγωνίου: Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου, στην πλατεία του χωριού

 

Κούλουμα  την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, με παραδοσιακή φασολάδα, στην Αρετή  Πωγωνίου.

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την περίοδο εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας

 


Η εφαρμογή των μέτρων αποσκοπεί στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων

Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού των Αποκριών και της Καθαράς Δευτέρας, λαμβάνει, το διάστημα από την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024 έως και τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, αυξημένα μέτρα Τροχαίας στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας, με σκοπό την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη και αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε βάσει του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, για πλήρη και συνεχή δραστηριοποίηση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας και περιλαμβάνει:

• αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς, βάσει των ιδιαίτερων κυκλοφοριακών συνθηκών κάθε περιοχής,

ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ: Η εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία στην Αλβανία θα παραμένει δημευμένη στα χέρια Κυβέρνησης για να τη διαθέτει στους «στρατηγικούς επενδυτές» της αυλής της

 


Η εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία στην Αλβανία θα παραμένει δημευμένη στα χέρια Κυβέρνησης για να τη διαθέτει στους «στρατηγικούς επενδυτές» της αυλής της. Θρασύ η χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού για εξέλιξη με το Μοναστήρι του Ντέτσανι στο Κόσσοβο.

Χθες οι κρατικές αρχές του Κοσσυφοπεδίου, κατόπιν ειδικών χειρισμών απ’ την Κυβέρνηση των ΗΠΑ και δεσμεύοντας το θέμα με την εν εξελίξει διαδικασία ένταξης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αποφάσισαν σύμφωνα και με σχετική απόφαση του Συνταγματικού τους Δικαστηρίου την εγγραφή στα κτηματολόγια, επιφανείας υπό την ιδιοκτησία της Ι. Μονής του Βισόκι Ντέτσανι.

Βιάστηκε να χαιρετίσει την εξέλιξη και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Έντι Ράμα, ο οποίος δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί με την απόδοση και νομική κατοχύρωση των περιουσιακών στοιχείων της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αλβανία, έπρεπε να είναι ο τελευταίος που δικαιούται να μιλήσει.

Παρουσιάστηκε το βιβλίο της δρ. Μαρίας Τσούπη «Το Καρναβάλι της Κόνιτσας»

 


Την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, και το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024, παρουσιάστηκε το βιβλίο της δρ. Μαρίας Τσούπη «Το Καρναβάλι της Κόνιτσας».

Για το βιβλίο μίλησαν ο καθηγητής κοινωνικής λαογραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλης Νιτσιάκος, οι φιλόλογοι Ανδρονίκη Ζούκη και Ελένη Ζουπανιώτη καθώς και η συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Δημόσια Βιβλιοθήκη Κόνιτσας, ο Δήμος Κόνιτσας, ο Δήμος Ιωαννιτών και ο Σύλλογος Αναβίωσης Κονιτσιώτικων Εθίμων.

Ο Βασίλης Νιτσιάκος αναφέρθηκε στη σημασία και την αξία της έκδοσης σε ό,τι αγορά τη Λαογραφία και την Πολιτισμική Ιστορία του τόπου, αναλύοντας στη συνέχεια την ανθρωπολογική, κοινωνική, ψυχαναλυτική και κοινωνικοποιητική/ μυητική διάσταση της γιορτής της Αποκριάς.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 15 Μαρτίου

 


Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ εντόπισαν συρμάτινες θηλιές παγίδευσης τριχωτών θηραμάτων

 


Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ ενημερώθηκε από κατοίκους της περιοχής, ότι στον παλιό οικισμό της Τ.Κ Πλαγιάς του Δήμου Κόνιτσας έχει παγιδευτεί σε αυτοσχέδιες συρμάτινες θηλιές, ένας αγριόχοιρος. 

Κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής βρέθηκε στο σημείο και εντόπισε ένα μεγαλόσωμο αγριόχοιρο να έχει παγιδευτεί σε συρμάτινη θηλιά που είχε τοποθετήσει άγνωστος και να προσπαθεί να απελευθερωθεί. 

Το ζώο βρισκόταν σε καλή κατάσταση χωρίς να έχει τραυματιστεί σοβαρά και λίγη ώρα αργότερα κατάφερε να απελευθερωθεί και να επιστρέψει στη φύση.

Οι θηροφύλακες της Ε’ ΚΟΗ πραγματοποίησαν έλεγχο στη γύρω περιοχή, όπου εντόπισαν και άλλες αυτοσχέδιες συρμάτινες θηλιές παγίδευσης τριχωτών θηραμάτων.

Η περιοχή τέθηκε υπό παρακολούθηση χωρίς όμως να εμφανιστεί κάποιο άτομο για να ελέγξει τις θηλιές.

Οι αυτοσχέδιες παγίδες αφαιρέθηκαν από τα σημεία όπου εντοπίστηκαν και αφού συντάχθηκε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο στο Δασαρχείο Κόνιτσας, καταστράφηκαν.

Καρκίνος Παχέος εντέρου: Γιατί είναι απαραίτητη η κολονοσκόπηση

 


Ο Mάρτιος έχει καθιερωθεί ως μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Mε αφορμή αυτό το γεγονός στα διαγνωστικά Κέντρα HealthSpot επισημαίνεται η σημασία του προληπτικού ελέγχου και της κολονoσκόπησης, για την ανίχνευσή του σε πρώιμο στάδιο και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του.

O καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στο δυτικό κόσμο και για τα δύο φύλα (4,4% για άνδρες και 4,1% για γυναίκες).

«Ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για το ΚΠΕ είναι η ηλικία με 99% των περιπτώσεων να διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 40 ετών. Ωστόσο, πρόσφατα δεδομένα υποστηρίζουν τη διάγνωση σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες γεγονός που αναδεικνύει την αναγκαιότητα επαναπροσδιορισμού των οδηγιών για τον προληπτικό έλεγχο του ΚΠΕ», αναφέρει ο κ. Ιωάννης Καλλιακμάνης Γαστρεντερολόγος,        
Επιστημονικός Συνεργάτης Θεραπευτηρίου Υγεία και Διαγνωστικών Κέντρων
HealthSpot. 

Ενδεικτικά αναφέρεται  ότι το 10 % των ΚΠΕ ανευρίσκονται , σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, σε ηλικία μεταξύ 30-50 ετών.