Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Παρακαλαμος: Όταν η Ρόζα έχει κέφια!!!


Όταν η Ρόζα έχει κέφια, το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του!!

Το trailer του ''Tραγουδάμε για την Ήπειρο'': Ηπειρώτικη εκδήλωση και πανηγύρι, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017, ώρα 20.00', στον Προαύλιο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου, Λεωφόρος Αγίου Δημητρίου 186 & Ηπείρου, πλατεία Βελουχιώτη

Η Αδελφότητα των Απανταχού Κραψιτών Αθηνών (Κράψη, Ανατολική, Δρίσκος) του νομού Ιωαννίνων, με έδρα την οδό Ηπείρου 41 στον Άγιο Δημήτριο, συνδιοργανώνει εκδήλωση με την Πανηπερωτική Συνομοσπονδία Αθηνών, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 στις 20:00 με θέμα: «Τραγουδάμε για την Ήπειρο»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Προαύλιο χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου (Λ. Αγίου Δημητρίου 186 & Ηπείρου) και θα πλαισιωθεί μουσικά από κορυφαίους στο είδος τους Δεξιοτέχνες μουσικούς όπως οι κκ Πέτρο-Λούκας Χαλκιάς (παππούς & Εγγονός), τον τραγουδιστή Αντώνη Κυρίτση με το γιό του Θωμά, τον Θοδωρή Γεωργόπουλο με το κλαρίνο του καθώς και τους Μιχάλη Ζάμπα στο λαούτο και το τραγούδι και Στάθη Πολύζο στο τραγούδι.
Η Αδελφότητα των Κραψιτών της Αθήνας και η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος θα φιλοξενήσουν, όπως κάθε φορά, όλους τους Ηπειρώτες, τις Ηπειρώτισσες τους Δημότες του Αγίου Δημητρίου και των όμορων Δήμων, τους Ηπειρώτες φίλους και όσους αγαπούν το Ηπειρώτικο Παραδοσιακό Τραγούδι σε μια βραδιά πλημμυρισμένη από Ηπειρώτικα ηχοχρώματα και εδέσματα .
Το καλωσόρισμα της βραδιάς και η παρουσίαση της εκδήλωσης, θα γίνει από την Ηπειρώτισσα ηθοποιό Βάνα Μπάρμπα.

Να μην λείψει κανείς.

Ενημέρωση βουλευτή Ιωαννίνων Γιάννη Καραγιάννη για τις ημερίδες "Βιομηχανία" και "Τουρισμός" του Υπουργείου Ανάπτυξης


Με αξιόλογη συμμετοχή από τους θεσμικούς εταίρους και από πολλούς επιμέρους βιομηχανικούς και τουριστικούς φορείς αντίστοιχα, ολοκληρώθηκαν οι δύο ημερίδες «Βιομηχανία» και «Τουρισμός» που διοργάνωσαν η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων και η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης, στα πλαίσια διαβούλευσης και ολοκλήρωσης της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2021 (ΕΑΣ 2021).
Κατά τη διάρκεια των ημερίδων καταγράφηκε μια γενική συναίνεση στα ουσιώδη χαρακτηριστικά της ΕΑΣ 2021 και κυρίως στην αναγκαιότητα στροφής σε υπηρεσίες υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, ενώ εγκωμιάστηκε η στροφή της ΕΑΣ 2021 προς την εξωστρέφεια, την Έρευνα και Ανάπτυξη, την Καινοτομία, και την υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Στην ημερίδα για τη «Βιομηχανία» τονίσθηκε, ιδιαιτέρως, από τους φορείς, η ανάγκη περαιτέρω επιτάχυνσης σειράς μέτρων που αφορούν στις αδειοδοτήσεις τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση της τεχνικής εκπαίδευσης, αλλά και ελαφρύνσεων τόσο στη φορολογία και την ασφάλιση, όσο και στο κόστος ενέργειας.
Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα μιας προσεκτικά σχεδιασμένης βιομηχανικής πολιτικής που θα καταλήγει σε μικροκλαδικό επίπεδο και θα επιλύει συγκεκριμένα προβλήματα «μικρά» μεν, αλλά εξαιρετικά σημαντικά για κάθε κλάδο. Από τη μεριά των φορέων, ζητήθηκε ο περαιτέρω έλεγχος του λαθρεμπορίου της μαύρης αγοράς και της «ελληνοποίησης» ξένων προϊόντων. 
Τέλος, καταγράφηκε ο προβληματισμός για τις συνθήκες χρηματοδότησης και υποδείχθηκαν τρόποι πιθανής βελτίωσης.
Με την βασική επισήμανση πως ενώ αυξάνεται ο αριθμός των τουριστών δεν αυξάνεται το εισόδημα το οποίο προκύπτει, αλλά και με την αναγνώριση ότι υπάρχει αξιόλογη πρόοδος σε πολλές πλευρές της αναπτυξιακής πολιτικής στον κλάδο του τουρισμού, ολοκληρώθηκε η ημερίδα και για τον Τουρισμό.

Ξεμπλοκάρουν 20.000 εφάπαξ έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2016 και μετά

Ανοίγει ο δρόμος για να εισπράξουν πάνω από 20.000 δικαιούχοι τα εφάπαξ τους οι οποίοι έχουν συνταξιοδοτηθεί από το 2016 και μετά.
Στο ΕΤΕΑΕΟ βρίσκονται σήμερα πάνω από 59.000 αιτήσεις από πρώην δημοσίους υπαλλήλους, μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενους ενώ σε πάνω από 20.000 υπολογίζονται οι αιτήσεις για αποχωρήσεις από την 1η Ιανουαρίου 2016.
Ο μεγάλος όγκος, σύμφωνα με πληροφορίες του Έθνους, περί τις 18.000 αιτήσεις, αφορά συνταξιοδοτηθέντες του στενού δημοσίου τομέα (τ. ΤΠΔΥ), άλλοι 5.000 είναι πρώην δημοτικοί υπάλληλοι, ενώ περιμένουν ακόμη 8.000 πρώην εργαζόμενοι σε ΝΠΔΔ, 11.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, 10.000 αυτοαπασχολούμενοι του τ. ΕΤΑΑ και 14.000 από πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Το ΕΤΕΑΕΠ πληρώνει κάθε μήνα περί τις 2.200 αιτήσεις καταβάλλοντας πάνω από 40 εκατ. ευρώ.
Πρόσφατα εκδόθηκε η εγκύκλιος που προσδιορίζει την «εξίσωση» με την οποία θα εφαρμοστεί η προσαύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στον υπολογισμό του εφάπαξ βοηθήματος (ήδη υπολογίζεται στις κύριες συντάξεις).
Κατά κύριο λόγο επηρεάζονται εργαζόμενοι που αποχώρησαν από 1/1/2016 και μετά, όπως και διάφορες άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Ένωση Ηπειρωτών Βύρωνα: ''Από την Ήπειρο στο Βύρωνα'', 2η συνάντηση Ηπειρώτικων παραδοσιακών χορών, το Σάββατο 7 Οκτωβρίου, ώρα 19:00, στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως-πρώην Ταπητουργείου, Χειμάρρας και Ραιδεστού, Βύρωνας


Ανακοίνωση της Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα

Το Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 ,ώρα 19.00', η Ένωση Ηπειρωτών Βύρωνα διοργανώνει τη δεύτερη συνάντηση παραδοσιακών χορών ''Από την Ήπειρο στον Βύρωνα'', που θα διεξαχθεί στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως-πρώην Ταπητουργείου-Χειμάρρας και Ραιδεστού, Βύρωνας.
Συμμετέχουν τα χορευτικά.
Σύλλογος Ηπειρωτών Θριασίου Πεδίου
Ένωση Ηπειρωτών Βύρωνα
Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης
Ένωση Ηπειρωτών Ζωγράφου
Σύλλογος Ποντίων Καρέα-Βύρωνα.
Η χορωδία παραδοσιακής μουσικής της Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα, θα αποδώσει χορωδιακά ηπειρώτικους σκοπούς.
Την εκδήλωση πλαισιώνει  και θα παίξει για τα χορευτικά ο εξαίρετος κλαρινίστας Δημήτρης Κώτσικας με την κομπανία του.
Θα ακολουθήσει γλέντι με προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων και ηπειρώτικου τσίπουρου και βέβαια χορός για όλους.
Να είστε όλοι εκεί!
Σας περιμένουμε!

Η Πρόεδρος  της Ένωσης Ηπειρωτών Βύρωνα


Αλέκα Σιώζου

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Θεσπρωτίας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Θεσπρωτίας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (02-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (03-10-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (04-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (05-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
Παρασκευή (06-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.

Κυριακή (07-10-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησίες – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλιθέα – Χαραυγή – Λεπτοκαρυά.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Κοινή η προσπάθεια για να αξιοποιηθεί το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Τα ηπειρωτικά αγροτικά προϊόντα πρέπει να αποκτήσουν την ταυτότητα της ποιότητας, που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, τόνισε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην ημερίδα για το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που συνδιοργανώθηκε στα Ιωάννινα από την Περιφέρεια, το Δήμο Ιωαννιτών και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Αγροτών».
 «Το παρήγορο, είναι ότι είμαστε όλοι μαζί», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, ζητώντας να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση, προκειμένου να αξιοποιηθεί στο απόλυτο το πρόγραμμα «Νέων Γεωργών» που στην Ήπειρο υπάρχει δυνατότητα για 500 περίπου ακόμη εντάξεις. Πρόσθεσε δε, ότι έχει ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ούτως ώστε η πρόσκληση να εκδοθεί εντός του Οκτωβρίου.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν μέσω της Περιφέρειας και στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως σχέδια βελτίωσης, μεταποίηση κλπ, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τις νομιμοποιήσεις των σταβλικών εγκαταστάσεων.  
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στις στοχευμένες εκθέσεις αγροτικών προϊόντων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας, με θετική αποτίμηση για τους παραγωγούς  που λαμβάνουν μέρος,   ζητώντας τη θεσμοθέτηση αγορών παραγωγών, διαδικασία που είχε ξεκινήσει προ ετών, αλλά σήμερα έχει διακοπεί.

Επίσκεψη του Γενικού Πρόξενου της Γερμανίας στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Καθ. κ. Γεώργιο Καψάλη, επισκέφθηκαν την Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Walter Stechel, συνοδευόμενος από την επίτιμη Πρόξενο της Γερμανίας στην Ηγουμενίτσα, κα Kerstin Lor και την κα Πηνελόπη Αναστασοπούλου, υπάλληλο του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη.
 Κατά τη συνάντηση, ο κ. Πρύτανης παρουσίασε στον κ. Γενικό Πρόξενο το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τις δράσεις που αυτό υλοποιεί, καθώς και τις συνεργασίες που έχουν αναπτυχθεί με Πανεπιστήμια της Γερμανίας.

Ο κ. Πρόξενος επέδειξε ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον για την προοπτική ενδυνάμωσης της συνεργασίας ανάμεσα στη χώρα του και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μάλιστα, ο ίδιος και η συνοδοί του επισκέφθηκαν το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου και είχαν μία μακρά συνεργασία με τον Πρόεδρο του Πάρκου, Καθηγητή κ. Απόστολο Αυγερόπουλο.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στο Νομό Ιωαννίνων, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
1η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (02-10-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (03-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Τετάρτη (04-10-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (05-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα -Δίστρατο.
Παρασκευή (06-10-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (07 -10-2017) και ώρες από 08.00 έως 13.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (02-10-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος - Δολό.
Τρίτη (03-10-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Τετάρτη (04-10-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (05-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (06-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες.
Σάββατο (07-10-2017) και ώρες από 08.00 έως 13.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.


Τοποθέτηση της Μερόπης Τζούφη για το πλαίσιο στρατηγικής και δράσεων για την ενδυνάμωση των νέων

Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με θέμα ημερήσιας διάταξης το Πλαίσιο Στρατηγικής και Δράσεων για την Ενδυνάμωση των Νέων τοποθετήθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.
 Αρχικά επεσήμανε πως η οικονομική κρίση ενίσχυσε τις κοινωνικές ανισότητες και εκτόξευσε την ανεργία των νέων, ενώ χιλιάδες ενήλικες και παιδιά βρίσκονται στο φάσμα του κοινωνικού αποκλεισμού. Παράλληλα οι νέοι και οι νέες της χώρας αν και έχουν καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης από τους γονείς τους έρχονται αντιμέτωποι με το φαινόμενο, δεν εμπιστεύονται θεσμούς και επιλέγουν την αποχή και τη μη συμμετοχή. Τόνισε επίσης πως υπάρχει έλλειψη αυτοπεποίθησης καθώς η κύρια πηγή εισοδήματος της νέας γενιάς είναι η οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς.
Ωστόσο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, παρατηρείται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - ιδιαίτερα στις χώρες του νότου - επομένως απαιτούνται αλλαγές και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.
Όσον αφορά το φαινόμενο της φυγής των νέων επιστημόνων προς τις χώρες του εξωτερικού (brain drain) η βουλευτής έκανε λόγο για την εθνική πρωτοβουλία «Επιλέγουμε Ελλάδα», η οποία έχει ως στόχο να οικοδομήσει γέφυρες γνώσης και συνεργασίας όλων των Ελλήνων επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και στην οποία συμμετέχει το Υπουργείο Οικονομίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών Ιδιωτικών Επενδύσεων και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης. Επιπρόσθετα ο νέος νόμος για την 3βάθμια Εκπαίδευση δίνει τη δυνατότητα της κοινωνικής κινητικότητας.

Science Labs: Βράβευση για την ανάλυση 4.500 παθολογικών γονιδίων με μία μόνο εξέταση

Με μόνο μία εξέταση  μπορούν πλέον και στη χώρα μας να αναλύονται 4.500 παθολογικά γονίδια. Η εξέταση αποτελεί ένα πολύτιμο «εργαλείο» για τους ειδικούς,  καθώς σήμερα μόλις το 25% των σπανίων παθήσεων διαγιγνώσκονται με ακρίβεια. Με τη νέα εξέταση της Science Labs και της Sophia Genetics αυτό θα αλλάξει,  καθώς η Clinical Exome Solution (CES) αναλύει, με εντελώς καινοτόμο τρόπο, τα εξόνια του γενετικού υλικού.
Τα εξόνια είναι οι περιοχές του γονιδιώματος που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες. Παρότι αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του DNA του ανθρώπου, περιέχουν το περίπου 85% των γενετικών μεταλλάξεων που είναι γνωστό ότι προκαλούν ασθένειες.
Μπροστά σε εκατοντάδες συμμετέχοντες στα ετήσια βραβεία Healthcare Business Awards 2017, η εταιρεία εξειδικευμένων γενετικών αναλύσεων Science Labs απέσπασε το bronze βραβείο στην κατηγορία για τις καινοτόμες εξελίξεις στον τομέα της γενωμικής ανάλυσης.
Η βράβευση αφορά την προηγμένη εξέταση Clinical Exome Solution (CES), την οποία η ελληνική εταιρεία μοριακής γενετικής και βιοτεχνολογίας Science Labs εφαρμόζει για πρώτη φορά στη χώρα μας, έπειτα από τη συνεργασία της με την πρωτοπόρο πολυεθνική εταιρεία γονιδιωματικής Sophia Genetics.
Η Science Labs, με το Clinical Exome Solution (CES) της Sophia Genetics, εκτοξεύει το επίπεδο και την ποιότητα αλληλούχισης αυτών των περιοχών, επιτρέποντας ασύγκριτη αναλυτική απόδοση στην ανίχνευση και τον προσδιορισμό των σχετιζομένων με νόσους μεταλλάξεων, σε περισσότερα από 4.500 γονίδια γνωστής κλινικής σημασίας.
Επειδή, όμως, αυτού του είδους η λεπτομερής αλληλούχιση παράγει τεράστιο όγκο πληροφοριών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σύγχυση στην καθημερινή ιατρική πρακτική, η εξέταση Clinical Exome Solution (CES) προχωράει ένα βήμα παραπέρα και επεξεργάζεται τα πρωτογενή γενετικά δεδομένα, ώστε να ανιχνεύει και να ταξινομεί τα ευρήματα, βοηθώντας έτσι τους γιατρούς να τα ερμηνεύσουν καλύτερα και να κάνουν πιο ακριβείς διαγνώσεις.