Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

Στη Μητρόπολη Αθηνών το τελευταίο «αντίο» στον Κώστα Μήτση

Φωτό: www.protothema.gr
Το σώμα του θα ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Κρυονέρι Πωγωνίου

Παρουσία συγγενών, πολιτικών από όλους τους χώρους, φίλων και γνωστών, πραγματοποιήθηκε στις 15:00 το μεσημέρι της Τρίτης η κηδεία του Κώστα Μήτση, στη Μητρόπολη Αθηνών.
*****
Ο Πωγωνίσιος μεγαλοξενοδόχος  και εκδότης Κωνσταντίνος Μήτσης «έφυγε» από τη ζωή τα ξημερώματα της Κυριακής, σε ηλικία 80 ετών.
Ήταν ένας από τους ισχυρότερους ξενοδόχους της χώρας, ιδρυτής της ξενοδοχειακής αλυσίδας Mitsis Hotels και εκδότης των εφημερίδων «Αδέσμευτος Τύπος» και «Βραδυνή».
Με καταγωγή από το Κρυονέρι Πωγωνίου, ο γνωστός Ηπειρώτης έμοιαζε από μικρός φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα. Όταν κατέβηκε στην Αθήνα, το 1950, έμεινε στην Πλάκα και άρχισε από τα εφηβικά χρόνια του να καταπιάνεται με διάφορες δουλειές.
Στα πρώτα βήματά του υπήρξε πωλητής ενδυμάτων, αλλά σε ηλικία μόλις 17 ετών ξεκίνησε την πρώτη επιχειρηματική δραστηριότητά του με τη δημιουργία μιας κάθετης μονάδας με πλεκτήριο και βαφείο, που αποτέλεσε καινοτομία στον χώρο της κλωστοϋφαντουργίας της εποχής.
Η επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη που, σε λιγότερο από δέκα χρόνια, η βιοτεχνία έφτασε να απασχολεί περισσότερα από 170 άτομα.
Στη συνέχεια, ο δαιμόνιος Ηπειρώτης επέλεξε τον τομέα του τουρισμού για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του.
Το 1978 άνοιξε το πρώτο all inclusive ξενοδοχείο «Ramira» στην Κω.
Ήταν ο πρώτος σταθμός σε μια πορεία που περιλαμβάνει ξενοδοχεία στη Ρόδο, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα, στη Μύκονο, στην Αθήνα, στα Ιωάννινα και τα Καμένα Βούρλα.
Ωστόσο, ο «βασιλιάς» του «all inclusive» δεν επαναπαύθηκε και ταυτόχρονα έκανε «άνοιγμα» στον Τύπο, ιδρύοντας με τον Δημήτρη Ρίζο την εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος», ενώ αργότερα αγόρασε και τη «Βραδυνή».
Μετά το κλείσιμο της εφημερίδας ασχολήθηκε αποκλειστικά με τις ξενοδοχειακές μονάδες του σε συνεργασία με τα παιδιά του, Χριστίνα και Σταύρο.
Μάλιστα, ο ίδιος μέχρι πρότινος εξακολουθούσε να ασχολείται με την ξενοδοχειακή αυτοκρατορία που έστησε από το μηδέν και σήμερα αριθμεί 20 ξενοδοχεία.

Περιφέρεια Ηπείρου: Βελτίωση του τμήματος Καλπάκι-Κόνιτσα της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ανακοινώνει και Προσκαλεί
Έχοντας υπόψη τις διατάξεις  του άρθ. 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’), τους πολίτες ( κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους ( οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης,  Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας ),  να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις, σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης επί της Μ.Π.Ε. του έργου (Υποκατηγορία Α2):«Βελτίωση του τμήματος Καλπάκι- Κόνιτσα της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης».
Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων/ Γενική Γραμματεία Υποδομών/Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών /Διεύθυνση Οδικών Υποδομών.
Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η 29-08-2016 και ημερομηνία λήξης αυτής η  14 -10 -2016.
Ημερομηνία έναρξης της προθεσμίας για την κατάθεση γραπτών απόψεων των πολιτών και των φορέων εκπροσώπησής τους ορίζεται η 31-08-2016 και ημερομηνία  λήξης αυτής η 11-10-2016.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου, δύο ημεδαποί για κλοπή

Συνελήφθησαν, χθες (29-08-2016) στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, δύο ημεδαποί Ρομά (ένας 29χρονος και μία 36χρονη), με την κατηγορία της κλοπής.
Πιο αναλυτικά, οι δύο κατηγορούμενοι εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς καθώς από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι, χρησιμοποιώντας την μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσαν χθες (29-08-2016) το μεσημέρι, από 62χρονο, χρηματικό ποσό.

Οι δύο ημεδαποί οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Εξιχνιάστηκε διάρρηξη σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στην Καμπή Άρτας

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών

Εξιχνιάστηκε, από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση διάρρηξης σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στην Καμπή Άρτας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, ηλικίας 18 και 17 ετών, για κλοπή κατά συναυτουργία.
Αναλυτικότερα, οι δύο δράστες, όπως προέκυψε από αστυνομική έρευνα και αξιοποίηση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, ταυτοποιήθηκαν ως οι δράστες της διάρρηξης σταθμευμένου αυτοκινήτου, που έγινε τα ξημερώματα της 16-08-2016 στην Καμπή Άρτας, όπου αφαιρέθηκαν διάφορα αντικείμενα και έγγραφα του ιδιοκτήτη, χρηματικό ποσό και ένα κινητό τηλέφωνο.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δύο δραστών θα διαβιβαστεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

Κατσικά Ιωαννίνων: Σύλληψη 34χρονου υπηκόου Πακιστάν για κατοχή λαθραίων τσιγάρων

Συνελήφθη, χθες (29-08-2016) το απόγευμα, στον Κατσικά Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, 34χρονος υπήκοος Πακιστάν, για παράβαση της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 34χρονο, διότι σε έλεγχο που πραγματοποίησαν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε, εντόπισαν και κατέσχεσαν κρυμμένα στο χώρο των αποσκευών, συνολικά, 150 πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την προβλεπόμενη από το νόμο ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης καπνού.

Την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά.

Ο ''πολιτικός'' Δημήτρης Χατζής

Παναγιώτης Νούτσος
H ομιλία του Πανεπιστημιακού Παναγιώτη Νούτσου, στη λογοτεχνική βραδιά με θέμα: ‘’Η διαχρονικότητα της ηπειρωτικής λογοτεχνίας’’, στην εκδήλωση ''Ηπειρώτες Λογοτέχνες και Εικαστικοί Καλλιτέχνες'', που διοργάνωσε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στο Ζάππειο Μέγαρο, από 19 μέχρι και 23 Ιανουαρίου 2008.
Μετά από μια πολυετή απουσία κυκλοφορούν ξανά τα βιβλία του Δημήτρη Χατζή: Το τέλος της μικρής μας πόλης και Το διπλό βιβλίο. Δίδεται έτσι μια νέα αφορμή για την προσέγγιση τους, σε συνδυασμό μάλιστα με την ταυτόχρονη έκδοση των Πρακτικών του επιστημονικού συνεδρίου που οργάνωσε πριν από λίγα χρόνια το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για το σύνολο του έργου του.
Δημήτρης Χατζής

Ο Χατζής ως πολιτικός διανοούμενος, αν και πρώτιστα εκφράζεται ως λογοτέχνης και φιλόλογος, διέθετε μιαν οξεία αίσθηση των πολιτικών πραγμάτων, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στις μετατοπίσεις και τους αναπροσανατολισμούς που συντελούνταν στη σκέψη και την πρακτική της Αριστεράς. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι από τη σκοπιά των κοινωνικών και πολιτικών ιδεών θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η εξής υπόθεση εργασίας:
1. Στο λογοτεχνικό του έργο είναι περισσότερο από προφανής η πολιτική διάσταση, αρκεί να ληφθούν υπόψη και να καταγραφούν με πληρότητα οι αναγκαίες διακυμάνσεις και μεταθέσεις των ιδεολογικών του αναζητήσεων που ανιχνεύονται από τη δημοσίευση της Φωτιάς (1946) ώς το Διπλό βιβλίο (1976)·
2. Ο Χατζής, με κάποιες αυξομειώσεις, είχε κατακτήσει μιαν αυθύπαρκτη παρουσία ως πολιτικός διανοούμενος που εγγράφεται βέβαια στη συνολικότερη πορεία της Αριστεράς.

Αρχαία Δωδώνη: 4ος Νάιος Δρόμος, 18,5 km, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016, ώρα εκκίνησης 9:00 π.μ.

Γενικά
Εκκίνηση: Χώρος εισόδου αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης.
Τερματισμός: Αρχαίο στάδιο εντός αρχαιολογικού χώρου Δωδώνης.
Συνοπτική περιγραφή διαδρομής
Εκκίνηση από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου, κατεύθυνση ανατολικά προς Ιωάννινα (1 χλμ), βόρεια και πέρασμα πάνω από τη γέφυρα Εγνατίας οδού (5χλμ).
Δυτικά και στη συνέχεια Νότια περνώντας σε δημόσια οδό παράλληλα με τα χωριά της Δωδωναίας κοιλάδας και του αρχαιολογικού χώρου.
Στα όρια της κοινότητας Μελιγγών και στη θέση πηγές Κεφαλοβρύσου (12 χλμ) οι αθλητές κάνουν αναστροφή σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και επιστρέφουν προς τον τερματισμό.
Εισέρχονται στον αρχαιολογικό χώρο από την νότια είσοδο και τα 18,5 χλμ ολοκληρώνονται μέσα στο αρχαίο στάδιο διασχίζοντας τα τελευταία 500μ. ανάμεσα στα ιστορικά ευρήματα.


3ο Πανελλήνιο σεμινάριο διεύθυνσης παιδικής σχολικής χορωδίας στη λίμνη Πλαστήρα την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου

Στη Λίμνη Πλαστήρα από 2-4 Σεπτεμβρίου 2016
ΤΟ 3ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ-ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ


Από 2 έως 4 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί, για τρίτη συνεχή χρονιά, ένα  εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο Διεύθυνσης Σχολικής – Παιδικής Χορωδίας στην πανέμορφη Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα, σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της περιοχής. (Το σεμινάριο μεταφέρθηκε το Σεπτέμβριο κατόπιν παράκλησης πολλών ενδιαφερομένων)
Το σεμινάριο διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας, στα πλαίσια του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας.
Το 3ο Πανελλήνιο σεμινάριο Διεύθυνσης Σχολικής–Παιδικής Χορωδίας της Λίμνης Πλαστήρα, απευθύνεται σε διευθυντές Χορωδιών (παιδικών, νεανικών, ωδείων), καθώς και σε καθηγητές μουσικής Α’ Βάθμιας και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που διευθύνουν σχολική χορωδία, αλλά και σε οποιονδήποτε ασχολείται ή ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τη διεύθυνση χορωδίας οποιασδήποτε μορφής (μικτή, ανδρική, γυναικεία, παιδική).

Σε ένα μαγευτικό περιβάλλον καθηγητές μουσικής- διευθυντές χορωδιών θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα πλούσιο σεμινάριο, που περιλαμβάνει πρωινή-απογευματινή εργασία και βραδινές συναυλίες.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
1.      Τεχνική διεύθυνσης
2.      Ρεπερτόριο παιδικής χορωδίας από τη μονοφωνική μουσική έως την  πολυφωνία
3.      Ερμηνεία
4.      Μεθοδολογία διδασκαλίας ενός τραγουδιού
Η θεωρία θα δέσει με τη πράξη διεύθυνσης παιδικής-σχολικής  χορωδίας, που απαιτεί ιδιαίτερη εξειδίκευση. Επιπλέον θα υπάρξουν χορωδίες οι οποίες θα χρησιμεύσουν σαν εργαστήρια.
Ο Νίκος Ευθυμιάδης, πάνω από 30 χρόνια πρωτοστατεί στη χορωδιακή ζωή της χώρας (και όχι μόνο) διαμέσου Σεμιναρίων Διεύθυνσης, Χορωδιακών Εργαστηρίων, Συναντήσεων και Φεστιβάλ, συναυλιών, μαδριγαλιστικών συνόλων καθώς και μικτών, γυναικείων, παιδικών και σχολικών χορωδιών που διευθύνει.
Ο Νίκος Ευθυμιάδης (Master of Arts στη Διεύθυνση) είναι Επισκέπτης Καθηγητής στη Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νις (Σερβία) και Καλλιτεχνικός  Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, καθώς και  Ωδείων.
Έχει διατελέσει Ειδικός Συνεργάτης-Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας για θέματα Μουσικής και Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης. Επίσης, διευθύνει δεκαετίες πολυφωνικές χορωδίες, ερμηνεύοντας ένα ευρύ ρεπερτόριο Ελληνικής και ξένης μουσικής (από την αρχαία ελληνική μουσική μέχρι σήμερα), στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Έχει πραγματοποιήσει πάνω από οκτακόσιες (800) συναυλίες στο εξωτερικό (Ευρώπη – Η.Π.Α). Ιδιαίτερη είναι η εξειδίκευσή του στην παλαιά μουσική (γρηγοριανό – αμβροσιανό μέλος – αναγέννηση).  Έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια διεύθυνσης στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι μέλος διεθνών κριτικών επιτροπών Φεστιβάλ και Διαγωνισμών Χορωδιών του εξωτερικού και της Ελλάδος. Εκδότης- Διευθυντής του πρωτοποριακού περιοδικού μουσικής εκπαίδευσης, χορωδιακής μουσικής, σύνθεσης και μουσικολογίας ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΡΤΕΛΙΝΑ (Ο ΝΕΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΑΣ), Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΕΛΦΩΝ, Κεφαλονιάς κ.λπ.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα σταλεί έγκαιρα ένα πλούσιο ρεπερτόριο παιδικής χορωδίας, ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα.
Οι πρόβες θα συνοδεύονται με ελεύθερο διάλογο από τους συμμετέχοντες για την επίλυση κάθε απορίας.
Κόστος εγγραφής 120 ευρώ, για τους ενεργά συμμετέχοντες και 50 ευρώ για τους ακροατές του σεμιναρίου. 
Το ποσό αυτό πρέπει να κατατεθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου 2016, στον αριθμό λογαριασμού 368/480640-97 της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας στην Εθνική Τράπεζα.
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν διπλώματα συμμετοχής.
Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται καθημερινά στη Γραμματεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών και στα τηλέφωνα 24410 / 75440 – 42896 και στο 
e-mail nke@otenet.gr

Τα λελέκια φεύγουν απ τον Παρακάλαμο στις 20 Αυγούστου οι καραβίδες στις 30!

Φωτό: ΚΑΓΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τη χαμένη τους όραση θα ανακτούν στο μέλλον όσοι τυφλώθηκαν από γλαύκωμα

Τη χαμένη τους όραση θα  ανακτούν στο  μέλλον, οι άνθρωποι που τυφλώθηκαν από γλαύκωμα, με αναγέννηση των προσβεβλημένων κυττάρων του οπτικού νεύρου!
Η ευχάριστη και συνάμα επαναστατική εξέλιξη έρχεται από την Αμερική όπου ερευνητές από το διάσημο πανεπιστήμιο Στάνφορντ  ανάκτησαν, εν μέρει , σε ποντίκια  την χαμένη  τους όραση με αναγέννηση των προσβεβλημένων νευρικών κυττάρων του οπτικού νεύρου!
«Πρόκειται για πραγματική επανάσταση αφού κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο τυφλώνονται λόγω γλαυκώματος» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών κ. Βασίλης Κοζομπόλης  και προσθέτει
«Πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι χτες θεωρούσαμε ότι η απώλεια της όρασης που προκαλείται από το γλαύκωμα είναι μη αναστρέψιμη. Η έρευνα αυτή έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα προσφέροντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους».
 Η μελέτη  δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό  “Nature Neuroscience” και οι ερευνητές περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο τα προσβεβλημένα κύτταρα του οπτικού νεύρου οδηγήθηκαν σε ζοντας στις χουν χάσει την όραση τους «αναγέννηση».
 Η έρευνα αφορά την κατηγορία των νευροεκφυλιστικών παθήσεων και φυσικά τέτοια πάθηση είναι και το γλαύκωμα.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας   σε πειράματα  ποντίκια ανάκτησαν, εν μέρει ,την χαμένη τους όραση  μετά από αναγέννηση των προσβεβλημένων κυττάρων του οπτικού νεύρου.
«Η επιστημονική αυτή αναγκάζοντας στις έχουν χάσει την όραση τους κάλυψη, στο  μέλλον, θα βοηθήσει δεκάδες εκατομμύρια ασθενείς που έχουν τυφλωθεί  από γλαύκωμα  να ανακτήσουν την όραση τους εστιάζοντας στις αναγεννητικές θεραπείες για τα κατεστραμμένα κύτταρα» εξηγεί ο κ Κοζομπόλης.