Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Νίκος Χαρδαλιάς: Στο επίπεδο «κόκκινο» οι Δήμοι Ιωαννιτών, Βορείων Τζουμέρκων και Κόνιτσας


Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης
Covid-19, στο επίπεδο «κόκκινο» από «βαθύ κόκκινο» οι Δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας και Βόρειων Τζουμέρκων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος



Στη σημερινή της συνεδρίαση η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Aνάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, γνωμοδότησε θετικά επί των φακέλων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) των έργων:

• «Λατομείο σχιστολιθικών πλακών στη θέση Καμίνια της Τ.Κ. Πηγαδουλίων Δήμου Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας».

• « Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας δυναμικότητας 30.000 πτηνών πάχυνσης με υδρογεώτρηση, η οποία πρόκειται να εγκατασταθεί στη θέση «ΡΟΓΓΟΖΙΑ» της Τ.Κ. Αγ. Σπυρίδωνα, Δ. Αρταίων».

• «Φωτοβολταϊκό Πάρκο εγκατεστημένης ισχύος 10,019 MW «Καρίτσα 1» στη θέση «Κόντρες-Μελίσσια» και των συνοδών του έργων, στις Δ.Ε. Ζίτσας, Ευρυμενών & Πασσαρώνος του Δήμου Ζίτσας Π.Ε. Ιωαννίνων Περιφέρειας Ηπείρου».

• «Λειτουργία του υφιστάμενου λιμένα Σαγιάδας, στη Δ.Ε. Σαγιάδας του Δήμου Φιλιατών, Π.Ε. Θεσπρωτίας, Περιφέρειας Ηπείρου».

Γνωμοδότησε αρνητικά επί του περιεχομένου του φακέλου Μ.Π.Ε. του έργου: «Μικρό Υδροηλεκτρικό έργο (ΜΥΗΕ) Άγιος Γεώργιος, ισχύος 2,13 MW, Δ.Ε.Φιλιππιάδας του Δήμου Ζηρού/ Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου».

ΕΟΔΥ: Εβδομήντα έξι θάνατοι σήμερα, 2.754 νέα κρούσματα

 


12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εβδομήντα έξι θάνατοι, 2.754 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.754, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 329.134 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 65 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.094 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.864 θάνατοι. Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 819 (63.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.003 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 456 (ημερήσια μεταβολή -2.56%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 479 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Εκδόθηκε η ΚΥΑ για τις μετακινήσεις εκτός νομού

 


Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα έκτακτα μέτρα περιορισμού των υπερτοπικών μετακινήσεων ενόψει Πάσχα.

Στόχος να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις από νομό σε νομό από όσους θέλουν να κάνουν Πάσχα στο χωριό παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ΚΥΑ

Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

  1. Κατά τον χρόνο εφαρμογής της παρούσας, απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.
  2. Ειδικώς στην περίπτωση της Αττικής η μετακίνηση απαγορεύεται:

 α) εκτός των ορίων της Περιφέρειας και

 β) από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

2. Εξαιρούνται από την εφαρμογή της παρ. 1 οι περιπτώσεις μετακίνησης, με οποιονδήποτε τρόπο:

α) Από και προς την εργασία. Η συνδρομή της παρούσας πιστοποιείται σύμφωνα με τις περ. α), β) και γ) της παρ. 3 του άρθρου 3 της υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ.24489/16.4.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Επικρατείας και του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Μ. Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00» (Β’ 1558), όπως εκάστοτε ισχύει. Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν τον χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Ειδικώς στην περίπτωση αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, η υπεύθυνη δήλωση ή η βεβαίωση της περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 3 της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης αναφέρει συγκεκριμένα τον λόγο της μετακίνησης (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία) και ο συνολικός χρόνος αυτής δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις σαράντα οκτώ (48) ώρες. Ο μετακινούμενος κατ’ εφαρμογή της παρούσας περίπτωσης δεν επιτρέπεται να κάνει χρήση της επιτρεπόμενης υπερτοπικής μετακίνησης της περ. γ) εντός του χρόνου εφαρμογής της παρούσας.

Απονομή Αστυνομικού μεταλλίου «Αστυνομικός Σταυρός» σε αστυνομικό για εξαίρετη δραστηριότητα που επέδειξε εκθέτοντας τη ζωή του σε κίνδυνο

 


Σε ειδική και λιτή, λόγω των ισχυουσών υγειονομικών μέτρων, τελετή, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (23-04-2021) στην έδρα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, τιμήθηκε με τον «Αστυνομικό Σταυρό» ο Αρχιφύλακας ΤΖΙΜΑΣ Ιωάννης του Αστυνομικού Τμήματος Φαναρίου Πρέβεζας, κατόπιν Προεδρικού Διατάγματος που εκδόθηκε για εξαίρετη δραστηριότητα που επέδειξε κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του, εκθέτοντας αποδεδειγμένα τη ζωή του σε κίνδυνο.

Συγκεκριμένα, την 06-03-2019, ο Αρχιφύλακας ΤΖΙΜΑΣ Ιωάννης, υπηρετώντας στο Τμήμα Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, αμέσως μόλις διαπίστωσε ότι 50χρονη γυναίκα, μετά από απόπειρα αυτοκτονίας, βρισκόταν ημιλιπόθυμη μέσα στη λίμνη Παμβώτιδα με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή της, θέτοντας και ο ίδιος τον εαυτό του σε κίνδυνο, βούτηξε στα νερά της λίμνης και υπό αντίξοες συνθήκες κολύμπησε ως το σημείο που βρίσκονταν η γυναίκα και με μεγάλη προσπάθεια κατάφερε να την ανασύρει στην ακτή, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και εν τέλει διασώθηκε.

Το Αστυνομικό Μετάλλιο με το αντίστοιχο δίπλωμα «Αστυνομικού Σταυρού», απένειμε ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος ΔΟΥΒΑΛΗΣ, ο οποίος, εκ μέρους της Ελληνικής Αστυνομίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες και τα θερμά του συγχαρητήρια προς τον τιμώμενο Αστυνομικό.

Παρέστησαν επίσης ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος ΜΟΥΣΕΛΙΜΗΣ, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Παναγιώτης ΚΟΚΚΑΛΗΣ, ο Διοικητής του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, Αστυνόμος Α΄ Κωνσταντίνος Γεωργίου και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Φαναρίου Πρέβεζας, Αστυνόμος Β΄ ΣΙΑΒΙΚΗΣ Γεώργιος.

Ιωάννινα: Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής πορτοφολιού από πελάτισσα καταστήματος

 

Σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ημεδαπής

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων υπόθεση κλοπής πορτοφολιού από πελάτισσα καταστήματος στα Ιωάννινα και σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή σε βάρος ημεδαπής.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη μεσημβρινές ώρες της 23-02-2021 ευρισκόμενη εντός σούπερ μάρκετ στα Ιωάννινα, αφαίρεσε, από βρεφικό καρότσι, πορτοφόλι ημεδαπής, το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό, τραπεζικές κάρτες και προσωπικά έγγραφα της παθούσας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Ζίτσας: Δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Μεγάλη Δευτέρα σε Βουνοπλαγιά και Βουτσαρά

 


Δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης κορονοϊού (rapid test Covid-19) πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ τη Μ. Δευτέρα (26/04/2021) στις Κοινότητες Βουνοπλαγιάς και Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας.

Στο πλαίσιο των ανοιχτών δράσεων που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ στην περιοχή μας, κλιμάκια της  ΚΟΜΥ Ιωαννίνων θα βρίσκονται από τις 09:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι την αίθουσα του Κ.Α.Π.Η. στην Κοινότητα Βουνοπλαγιάς και από τις 12:00 έως τις 14:00 το μεσημέρι στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην Κοινότητα Βουτσαρά.

Οι κάτοικοι των Κοινοτήτων και οικισμών της ευρύτερης περιοχής που επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ, μπορούν να προσέλθουν στους συγκεκριμένους  χώρους.  

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr

Σαράντα τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 22 Απριλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 22 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 70.919 έλεγχοι, από τους οποίους οι 12.055 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 945 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 6 συλλήψεις, ως ακολούθως:

777 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

165 στην Αττική,

  90 στη Θεσσαλονίκη,

  78 στη Στερεά Ελλάδα,

  64 στην Κεντρική Μακεδονία,

  62 στη Δυτική Ελλάδα,

  56 στην Κρήτη,

  51 στο Βόρειο Αιγαίο,

  51 στην Πελοπόννησο,

  44 στην Ήπειρο,

  39 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  28 στα Ιόνια Νησιά,

  24 στη Θεσσαλία,

  21 στη Δυτική Μακεδονία και

    4 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 181.040 ομοειδείς παραβάσεις.

139 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 138 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

26 στην Αττική,

20 στη Θεσσαλονίκη,

20 στη Στερεά Ελλάδα,

17 στο Βόρειο Αιγαίο,

15 στην Κεντρική Μακεδονία,

  8 στην Κρήτη,

  8 στην Ήπειρο,

  7 στη Θεσσαλία,

  5 στη Δυτική Μακεδονία,

  5 στην Πελοπόννησο,

  5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

  2 στη Δυτική Ελλάδα και

  1 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 51.197 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 49.149 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.048 των 150 ευρώ.

27 παραβάσεις και 6 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη ίντερνετ – καφέ και 300 ευρώ πρόστιμο σε πελάτη για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

από 1.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) κομμωτήρια για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού,

από 1.000 ευρώ πρόστιμο σε (4) καταστήματα (παντοπωλεία, κομμωτήριο, κατάστημα κινητής τηλεφωνίας) για υπέρβαση ωραρίου λειτουργίας.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

σύλληψη (2) ατόμων για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και από 300 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ – εστιατορίου για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 6 πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Δυτική Μακεδονία, σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε (2) άτομα για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο τους στην χώρα.

Στα Ιόνια Νησιά, 1.300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα λιανικής πώλησης για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού και μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού καταναλωτών.

Στη Στερεά Ελλάδα, 300 ευρώ πρόστιμο σε παντοπωλείο για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού καταναλωτών.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, σχηματισμός δικογραφίας και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 5.594 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.852 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 124 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Γιάννενα: Ξεκινά το εεορταστικό ωράριο από την Κυριακή 25 Απριλίου (των Βαΐων) στα εμπορικά καταστήματα

 


Τίθεται σε εφαρμογή από την  Κυριακή των Βαΐων το εορταστικό ωράριο στα εμπορικά καταστήματα  της πόλης των Ιωαννίνων.

Την Κυριακή των  Βαΐων η αγορά της πόλης θα είναι ανοιχτή από τις 11:00 π.μ. ως τις 3:00 μ.μ..

ΕΜΥ: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες

 


Σύμφωνα με την ΕΜΥ μεταβολή του καιρού από την Παρασκευή 23 Απριλίου με τοπικές βροχές στα κεντρικά και βόρεια και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες.

Αρχικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις, με τοπικές βροχές στα βόρεια.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν βαθμιαία στο Βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5, βαθμιαία τοπικά 6 και από το βράδυ στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 22 και στα βόρεια έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Εκκολπωματίτιδα: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

 


Πρόσφατη έρευνα αποδεικνύει ότι αρκετοί παράγοντες του τρόπου ζωής μας έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση φλεγμονής στο παχύ έντερο λόγω παρουσίας εκκολπωμάτων. Ειδικότερα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American journal of Gastrenterology αξιολόγησε τη σχέση μεταξύ παραγόντων του τρόπου ζωής και του κινδύνου εκκολπωματίτιδας σε περισσότερους από 51.000 άνδρες ηλικίας 40 έως 75 ετών.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ανέδειξαν ότι η υψηλή διατροφική πρόσληψη κόκκινου κρέατος, η χαμηλή διαιτητική πρόσληψη φυτικών ινών, η έλλειψη σωματικής άσκησης, η παχυσαρκία και το κάπνισμα συνδέονταν ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εκκολπωματίτιδας, επισημαίνει ο Γενικός Χειρουργός, MD, MSc Σπύρος Αυλωνίτης, επιστημονικός συνεργάτης της Παν/κής Κλινικής Saint Luc στις Βρυξέλλες και μέλος ερευνητικής ομάδας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αναφέροντας τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.

Ειδικότερα, τονίζει «υπήρξε μείωση του κινδύνου (έως και 50%) εμφάνισης εκκολπωματίτιδας με την υιοθέτηση συνηθειών “υγιεινού τρόπου ζωής” (χαμηλή πρόσληψη κόκκινου κρέατος, υψηλή διατροφική πρόσληψη φυτικών ινών), φυσιολογικός δείκτης μάζας σώματος (φυσιολογικό βάρος σώματος), συχνή σωματική δραστηριότητα και αποφυγή καπνίσματος)».