Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΔΕΗ: Αυξήσεις - φωτιά έως 14,5% σε πελάτες χαμηλής κατανάλωσης.


Αυξήσεις - φωτιά έως 14,5% σε πελάτες χαµηλής κατανάλωσης. Στο 4,5% η αύξηση για κατανάλωση 1.700 κιλοβατώρες ανά τετράµηνο. Αντιδράσεις για τα μειωμένα τιμολόγια των μεγάλων καταναλωτών. Περίπου 10 ευρώ η επιβάρυνση στα νοικοκυριά.Αναπροσαρμογές σε όσους εντάσσονται στη χαμηλή κατανάλωση ρεύματος και τσουχτερές αυξήσεις στις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών φέρνουν τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Οι αυξήσεις θα φτάσουν έως 14,5% για όσους πελάτες ανήκουν στην κατηγορία της χαµηλής κατανάλωσης, µέχρι 800 κιλοβατώρες το τετράµηνο, εφόσον δεν ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιµολόγιο, ενώ αύξηση έως 4,5% τον χρόνο θα πληρώσει κάποιος µε κατανάλωση 1.700 κιλοβατώρες / τετράµηνο.
Μειωμένα θα είναι τα τιµολόγια έως 9% για υπερκαταναλώσεις άνω των 3.000 κιλοβατωρών.

ΕΛΓΑ: Νέος τρόπος είσπραξης των ασφαλίστρων


Τεκμαρτό σύστημα για την πληρωμή των εισφορών στον ΕΛΓΑ μπαίνει σε ισχύ από φέτος. Όπως προβλέπει ο νέος νόμος για την ασφάλιση της παραγωγής και του ζωικού κεφαλαίου (ν3877/10), αν οι αγρότες δεν πληρώσουν τις εισφορές τους, όχι μόνο δεν θα πάρουν αποζημίωση, αλλά «τα χρέη τους» θα βεβαιώνονται στην Εφορία.
Μπορεί λοιπόν στο εξής και για τα τιμολόγια που εκδίδονται από 1-1-2011 να καταργείται η παρακράτηση εισφοράς 3% στη φυτική παραγωγή και 0,5% στο ζωικό κεφάλαιο επί των τιμολογίων αγοραπωλησίας αγροτικών προϊόντων, πλην όμως με το νέο σύστημα που τυπικά ισχύει από 1-1-2011, οι εισφορές θα πληρώνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς, ακόμη και μέσω συμψηφισμούς τους από τις κοινοτικές επιδοτήσεις, εφόσον δώσουν οι ίδιοι τη σχετική συγκατάθεση.
Στις διευκρινίσεις που ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΛΓΑ αναφέρεται ότι όσοι αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στον ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην ΑΤΕbank τότε «η καταβολή θα γίνεται είτε τοις μετρητοίς (στον ΕΛΓΑ) είτε με εκχώρηση απαιτήσεών τους από το δημόσιο, όπως η επιστροφή ΦΠΑ, η ενιαία ενίσχυση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κ.λπ.». Στην πράξη οι αγρότες θα κληθούν να εξουσιοδοτήσουν την τράπεζα να παίρνει από τις επιδοτήσεις τους το ποσό της εισφοράς τους για τον ΕΛΓΑ.
Ως προς το ύψος των εισφορών, αυτές καθορίζονται με βάση τον νέο νόμο σε ποσοστά:
- 4% για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής.
- 3% για τους ελαιώνες, το ελαιόλαδο και τις ελιές
- 0,75% για το ζωικό κεφάλαιο.
- 0,5% για προϊόντα που παράγονται σε «ελεγχόμενο περιβάλλον», δηλαδή θερμοκηπιακού τύπου καλλιέργεια.
Το ποσό των εισφορών θα υπολογίζεται με βάση τα στρέμματα ή τα δέντρα που δηλώνουν οι αγρότες (δήλωση ΟΣΔΕ), με τη μέση παραγωγή σε επίπεδο νομού και με την αξία του παραγόμενου προϊόντος (σ.σ.: εκκρεμεί η σχετική υπουργική απόφαση).
Πέραν αυτών εισφορά θα πληρώσουν και οι μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που δηλώνουν συνολικό εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο (πάνω από 12.000 ευρώ). Η «γενική» αυτή εισφορά ορίστηκε στο 2% επί του εισοδήματος που προέρχεται από τις γεωργικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα ένας δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος που δηλώνει εισόδημα 25.000 ευρώ και από αυτά τα 4.000 ευρώ προέρχονται από γεωργική δραστηριότητα, θα κληθεί να πληρώσει εισφορά 2% ήτοι 80 ευρώ, στον ΕΛΓΑ. Η πληρωμή θα γίνεται αυτόματα με την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.

"Εξοικονομώ κατ' οίκον": Άτοκα δάνεια και επιδότηση για επισκευές


Ξεκινά από την 1η Φεβρουαρίου το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον" προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ όπως ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΚΑ κα Τίνα Μπιρμπίλη.
Το πρόγραμμα αφορά εκείνους που θέλουν να κάνουν παρεμβάσεις στις κατοικίες με οικοδομική άδεις πριν τις 31 Δεκεμβρίου του 1979.
Με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες να ενταχθούν στο Πρόγραμμα, τα κριτήρια και τα κίνητρα του Προγράμματος έχουν βελτιωθεί.

Πλέον η ανώτατη επιλέξιμη τιμή ζώνης ανέρχεται σε 1.750 €/τ.μ, ενώ τα εισοδηματικά όρια των τριών κατηγοριών ωφελουμένων και τα αντίστοιχα κίνητρα μεταβλήθηκαν όπως παρακάτω:


Κατηγορία Α
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 22.000 € ή τις 40.000 € αντίστοιχα.
Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 30% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000€ θα λάβει άτοκο δάνειο 7.000 € και επιχορήγηση 3.000€.

Κατηγορία Β
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα βρίσκεται μεταξύ 22.000 και 40.000 € ή 40.000 και 60.000 € αντίστοιχα.
Τα κίνητρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου
προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000€ θα λάβει χαμηλότοκο δάνειο 8.500 € και επιχορήγηση 1.500€.

Κατηγορία Γ
Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει τα όρια της Κατηγορίας Β και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 60.000 € ή οικογενειακού εισοδήματος 75.000 €.
Το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου το οποίο ανέρχεται στο 100% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη.

ΟΙΚΙΑΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: Θα δοθούν όσες παρατάσεις χρειαστούν


Θα δοθούν όσες παρατάσεις χρειαστούν, ώστε να ενταχθούν όλοι οι δικαιούχοι στο καθεστώς του μειωμένου οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ και να καλυφθεί ο αριθμός του ενός εκατομμυρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ενέργειας, κ. Γιάννης Μανιάτης.

Στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δ. Παπαδημούλη, για τις αναπροσαρμογές στα τιμολόγια της ΔΕΗ - κατά την οποία ο ερωτών βουλευτής ζήτησε να πληροφορηθεί ποιος είναι ο αριθμός των αιτούντων «ώστε να αποδειχθεί ότι είναι άνθρακας ο θησαυρός» - ο κ. Μανιάτης είπε πως είναι 200.000, αλλά προανήγγειλε συνεχείς παρατάσεις ώστε να μπουν όσοι το δικαιούνται.

Ανέφερε, επίσης, ότι εξαλείφθηκαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που απέτρεψαν τους δικαιούχους στο να κάνουν αιτήσεις και πλέον με ένα τηλεφώνημα, στο ΚΕΠ του Δήμου και στον διαδικτυακό τόπο της ΔΕΗ, μπορεί εκείνος που πληρεί τις προϋποθέσεις να ενταχθεί στο οικιακό τιμολόγιο και να απολαμβάνει μειώσεις έως 30% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

«Με μηδέν γραφειοκρατία και μηδέν κόστος», είπε συγκεκριμένα, και μόνον με την ταυτότητα, ΑΦΜ και τον αριθμό της ΔΕΗ.

«Τα παίρνετε από τέσσερις μεριές από τους καταναλωτές, ειδικά από τους μικρούς για να τα δώσετε στους πλούσιους. Κάνετε κομπίνες με τα τιμολόγια, την κατάργηση της κλιμακωτής τιμολόγησης, με την ενσωμάτωση αύξησης του ΦΠΑ στους περσινούς λογαριασμούς … » είπε ο κ. Δ. Παπαδημούλης αναφορικά με τα τιμολόγια.

Το 2011 οι Έλληνες καταναλωτές θα πληρώσουν 140 εκατ. ευρώ λιγότερα για ηλεκτρισμό, από ότι το 2010, απάντησε ο υφυπουργός Ενέργειας κι εξήγησε πως από αυτά τα 100 εκατ. λιγότερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα 40 εκατ. τα νοικοκυριά. Ταυτόχρονα είπε πως το 2010 δεν έγινε καμία αύξηση, ενώ και το 2011 μειώνεται η τιμή του ρεύματος σε απόλυτους αριθμούς.

ΑΝΕΡΓΙΑ: Στο 13,5% το ποσοστό τον Οκτώβριο 2010


Το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο 2010 ανήλθε σε 13,5%, έναντι 9,8% τον Οκτώβριο 2009 και 12,6% το Σεπτέμβριο 2010. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Οκτώβριο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.369.543 άτομα.
Οι άνεργοι ανήλθαν σε 684.047 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.263.751 άτομα.
Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 135.557 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 (μείωση 3,0%) ενώ αυξήθηκαν κατά 3.048 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 (αύξηση 0,1%).
Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 192.908 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 (αύξηση 39,3%) και κατά 56.332 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 (αύξηση 9,0%).
Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, η υψηλότερη ανεργία καταγράφεται στις περιφέρειες:
Δυτικής Μακεδονίας (17,2% τον Οκτώβριο 2010, από 9,3% τον Οκτώβριο 2009),
Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (15,4% από 9,8%),
Κεντρικής Μακεδονίας (14,8% από 10,1%),
Νοτίου Αιγαίου (14,5% από 9,1%)
και Αττικής (14,4% από 10,4%).
Υψηλότερη του μέσου όρου είναι η ανεργία και στις περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας (14,3% τον Οκτώβριο 2010, από 9,9% τον Οκτώβριο 2009)
και Ηπείρου (13,9% από 12,7%).
Στον αντίποδα, μονοψήφια ποσοστά ανεργίας απαντώνται τον περασμένο Οκτώβριο μόνον σε τρεις από τις 13 περιφέρειες της χώρας: Βορείου Αιγαίου (7,7% από 2,2% τον Οκτώβριο 2009), Πελοποννήσου (9,5% από 9%) και Κρήτης (9,8% από 8,7%).

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ: Οι νέοι Δήμοι αδυνατούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς υπηρεσίες της καθημερινότητας λόγω έλλειψης προσωπικού


Αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις έρχονται αντιμέτωποι οι νεοεκλεγέντες, Δήμαρχοι του «Καλλικράτη», κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες εφαρμογής του νόμου της διοικητικής μεταρρύθμισης.
Οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες ήταν γνωστές, παραδέχονται οι Δήμαρχοι. Αυτό που όμως, δεν περίμεναν ήταν η έλλειψη προετοιμασίας από μέρους της πολιτείας για να λυθεί το ζήτημα της στελέχωσης των υπηρεσιών με προσωπικό, καθώς σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πρώην Καποδιστριακοί Δήμοι στηρίζονταν σε συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου, συμβάσεις που τις επόμενες εβδομάδες λήγουν, ενώ δεν ικανοποίησε ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης το κύμα των προαιρετικών και υποχρεωτικών μετατάξεων που υλοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα σκουπίδια κινδυνεύουν να μείνουν για μέρες στους κάδους, και καμένες λάμπες μπορεί να μην αλλαχτούν για πολύ καιρό, αν το Υπουργείο Εσωτερικών δεν παρέμβει άμεσα δίνοντας λύσεις.
Οι καταταγέντες από τις Νομαρχίες και τις κρατικές Περιφέρειες κατευθύνθηκαν κατά βάση στους μεγάλους Δήμους στις έδρες των Νομών και ελάχιστοι τοποθετήθηκαν στους ορεινούς και περιφερειακούς «Καλλικρατικούς» Δήμους.
Οι περισσότεροι Δήμαρχοι ήδη κάνουν αγώνα δρόμου για να εξυπηρετήσουν την καθημερινότητα των δημοτών τους.
Τρέχουν νυχθημερόν με τους συνεργάτες τους για να βρουν λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν καθημερινά. Καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, πολιτική προστασία είναι τα άμεσα προβλήματα.
Τα μεγάλα προβλήματα για τους περισσότερους θα ξεκινήσουν πάντως, από την άνοιξη, όταν θα λήξουν οι συμβάσεις του υπηρετούντος εποχιακού προσωπικού.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» είναι η καθαριότητα. Οι «Καποδιστριακοί» Δήμοι μάζευαν τα σκουπίδια με ιδιώτες και ελάχιστοι διέθεταν ξεχωριστή υπηρεσία.
Ο «Καλλικράτης» υποχρεώνει σήμερα όλους να συστήσουν υπηρεσία καθαριότητας, αλλά το ερώτημα είναι πως θα γίνει αυτό, όταν για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ισχύει ο κανόνας μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις;

Πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Δήμου Πωγωνίου.
Αν ο κ. Κώστας Καψάλης έπαιρνε την απόφαση να συστήσει υπηρεσία καθαριότητας με το υπάρχον προσωπικό των «Καποδιστριακών» Δήμων Δελβινακίου και Άνω Πωγωνίου, όπου μόνο υπήρχαν αντίστοιχες υπηρεσίες, θα έπρεπε την αποκομιδή των σκουπιδιών σε όλη την έκταση του Δήμου Πωγωνίου να κάνουν δύο (2) υπάλληλοι!!!
Άλλη λύση, αν δεν εγκριθούν οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού, είναι οι αναθέσεις σε ιδιώτες τόσο του ηλεκτροφωτισμού όσο και της καθαριότητας.

ΤΣΙΓΑΡΟ: Έρχονται νέες ρυθµίσεις για την απαγόρευση του καπνίσματος


Νέες ρυθµίσεις για την απαγόρευση του καπνίσµατος ανακοινώνει την προσεχή εβδοµάδα η κυβέρνηση, προκειµένου να σταµατήσει το θολό καθεστώς που ισχύει, µε τη σχεδόν ολοκληρωτική ακύρωση του ισχύοντος νόµου.

Όπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση προτίθεται να τροποποιήσει τον νόµο για την απαγόρευση του καπνίσµατος επιβάλλοντας φόρο, τον οποίο θα καταβάλλουν τα κέντρα διασκέδασης που θα επιτρέπουν το κάπνισµα για τους πελάτες τους.
Σύµφωνα µε όσα µελετά η κυβέρνηση, το κάπνισµα θα επιτρέπεται σε κέντρα όπου σερβίρεται κυρίως αλκοόλ, συγκεκριµένα στα κέντρα διασκέδασης (µπουζούκια, µιούζικ χολ, ντίσκο κ.λπ.), στα µπαρ κάθε µορφής και στα καζίνα.

Ο φόρος θα επιβάλλεται µε βάση τα τετραγωνικά µέτρα που καταλαµβάνουν τα συγκεκριµένα κέντρα διασκέδασης – σύµφωνα µε τις πρώτες εκτιµήσεις, αυτά θα προσδιοριστούν σε 300 ή 400 τ.µ. –και όχι µε βάση τον τζίρο των καταστηµάτων, για να αποφευχθούν περιπτώσεις συναλλαγής µε τους ελεγκτικούς µηχανισµούς που θα αναλάβουν την τήρηση του νόµου.
Κάθε κέντρο διασκέδασης που θα εντάσσεται στη ρύθµιση για τη λήψη της ειδικής άδειας µε την οποία θα επιτρέπεται το κάπνισµα, θα καταβάλλει τον αναλογούντα φόρο σε µηνιαία βάση και ανεξάρτητα από τις ώρες ή τις ηµέρες λειτουργίας του.

Στις τροποποιήσεις του νόµου θα περιληφθούν σκληρές κυρώσεις για όσους ενταχθούν στη ρύθµιση για να επιτρέπεται στα καταστήµατά τους το κάπνισµα, αλλάστη συνέχεια αποφεύγουν την καταβολή της µηνιαίας εισφοράς. Θα προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για τους ίδιους, ανάκληση της άδειας λειτουργίας του καταστήµατος ή ακόµη και οριστικό σφράγισµα.

Ανάλογες θα είναι οι κυρώσεις και σε όσα κέντρα διασκέδασης δεν επιτρέπεται το κάπνισµα, αλλά καταστρατηγούν την απόφαση: θα επιβάλλονται σκληρά πρόστιµα τα οποία θα είναι σε συνάρτηση µε τον τζίρο τους και παράλληλα θα σφραγίζονται τα καταστήµατα για χρονικά διάστηµα και σε περιπτώσεις υποτροπής οριστικά.

Σύµφωνα µε τις κυβερνητικές αποφάσεις, θα απαγορεύεται το κάπνισµα σε:

Εστιατόρια, ταβέρνες, καταστήµατα γρήγορου φαγητού.

Κινηµατογράφους, θέατρα, ξενοδοχεία, αίθουσες παιχνιδιών.

Αίθουσες εκδηλώσεων κάθε µορφής.

ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ: Χρήσιμες συμβουλές προστασίας των καταναλωτών


Με την κατάργηση των λαμπτήρων πυράκτωσης όλο και περισσότεροι λαμπτήρες που περιέχουν μικρές ποσότητες υδραργύρου (λαμπτήρες οικονομίας ή εξοικονόμησης ενέργειας) χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια των καταναλωτών και να περιορισθούν οι πιθανότητες ο υδράργυρος να εισέλθει στο οικοσύστημα, δίνει στους καταναλωτές μερικές χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με:

Α) Χρήσιμες συμβουλές

* Είναι πολύ σημαντικό οι λαμπτήρες να μεταχειρίζονται πολύ προσεκτικά, καθώς τυχόν σπάσιμό τους απελευθερώνει στο περιβάλλον υδράργυρο.
* Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος οι λαμπτήρες αυτοί δεν πρέπει να απορρίπτονται μαζί με τα άλλα οικιακά απόβλητα, αλλά θα πρέπει να εναποτίθενται σε ειδικά σημεία συλλογής λαμπτήρων επειδή χρειάζονται ειδική διαδικασία ανακύκλωσης.
* Κατά το βίδωμα ή το ξεβίδωμα των λαμπτήρων πρέπει να τους κρατάμε από την πλαστική βάση τους και όχι από το γυάλινο κάλυμμα. Τοποθετούμε τον καμένο λαμπτήρα στο κουτί του καινούργιου με ασφάλεια και τέλος στον κάδο συλλογής λαμπτήρων.
* Οι λαμπτήρες που ανακυκλώνονται έχουν στη συσκευασία τους το σήμα του διαγραμμένου κάδου.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Χωρίς εισοδηματικό κριτήριο τα οικογενειακά επιδόματα


Δεν θα ισχύσει τελικά το εισοδηματικό κριτήριο των 40.000 ευρώ ετησίως για τη χορήγηση των οικογενειακών επιδομάτων, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας.

«Η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου δίνει ελάχιστα χρήματα και πολιτική αντιπαράθεση, σκεφτήκαμε λοιπόν να το απαλείψουμε», εξήγησε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος γνωστοποιώντας ότι η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών.

Με τη ρύθμιση αυτή η κυβέρνηση στοχεύει να εξοικονομήσει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ.

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΡΕΥΜΑ: Έως 8% ακριβότερο


Διαβεβαιώσεις ότι το 2011 δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, πέρα από τις αυξομειώσεις που ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου παρέσχε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός, παρουσιάζοντας επίσημα τα νέα τιμολόγια της επιχείρησης. Για το αγροτικό τιμολόγιο η αύξηση φτάνει το 8%.
Ο επικεφαλής της ΔΕΗ θα απευθύνει τις επόμενες ημέρες επιστολή σε όλους τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, προκειμένου να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής τους σε αυτό, δεδομένου ότι μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί 200.000 από το 1,2 εκατ. που υπολογίζεται ότι πληρούν τις προϋποθέσεις.

ΔΕΚΟ: Διευκρινίσεις για το μισθολόγιο


Στις 4.000 ευρώ έχει πλέον ορισθεί το ανώτατο όριο των μικτών μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων σε όλες ανεξαιρέτως τις δημόσιες επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που υπάγονται στη Γενική Κυβέρνηση και επηρεάζουν το δημοσιονομικό έλλειμμα. Παράλληλα μειώνεται κατά 10% το σύνολο των αποδοχών των υπαλλήλων, όταν αυτές υπερβαίνουν, υπολογιζόμενες σε δωδεκάμηνη βάση, τα 1.800 ευρώ.
Στις παραπάνω διευκρινίσεις προέβη η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της εφαρμογής των νόμων 3429/2005 και 3845/2010, όπως αυτοί τροποποιήθηκαν με το ν. 3899/2010.
Από την εν λόγω μείωση, εξαιρούνται το οικογενειακό και το επίδομα ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας και τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα. Ενώ, από το ανώτατο πλαφόν των 4.000 ευρώ εξαιρούνται οι απολαβές των προέδρων, διοικητών και διευθύνοντων συμβούλων των ΔΕΚΟ και των ΝΠΙΔ.
Η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ ζητεί από τις δημόσιες επιχειρήσεις να προχωρήσουν άμεσα σε έκτακτες γενικές συνελεύσεις, προκειμένου να ορισθούν ορκωτοί λογιστές για τον έλεγχο των τριμηνιαίων και των ετήσιων καταστάσεων του 2010.
Παράλληλα, οι εσωτερικοί ελεγκτές στις επιχειρήσεις, καλούνται να ελέγχουν σε μηνιαία βάση για κάθε εταιρεία την εφαρμογή των μισθολογικών μειώσεων, καθώς τις λειτουργικές δαπάνες, σε μια ευρύτερη προσπάθεια συγκράτησης των λειτουργικών εξόδων.
Επιπλέον, η Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ εξηγεί ακόμη τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις να ενημερώνουν το υπουργείο Οικονομικών για τα οικονομικά στοιχεία τους, για να είναι ευχερής η παρακολούθηση, αλλά και η όποια παρέμβαση απαιτηθεί. Ειδικά για τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια 2011-2013, η προθεσμία υποβολής τους παρατείνεται έως τις 24 Ιανουαρίου 2011.
Σχετικά με τις αποδοχές των εργαζομένων, με βάση τις διευκρινίσεις της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ, η μείωση θα γίνεται στο σύνολο των αποδοχών όταν αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 1.800,00 ευρώ και όχι μόνο στο ποσό κατά το οποίο υπερβαίνουν την βάση των 1.800,00 ευρώ.

ΦΠΑ: «Κλειδώνει» η καταβολή του σε δόσεις


«Κλειδώνει» το μέτρο της καταβολής του ΦΠΑ σε δόσεις από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από το Μάρτιο οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα να αποδίδουν το ΦΠΑ σε 3 δόσεις.
Η νέα ρύθμιση, που θα ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο και θα έχει ψηφισθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα προβλέπει την υποβολή της περιοδικής δήλωσης με παράλληλη προκαταβολή του 30% ή 40% του φόρου και εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε δύο μηνιαίες δόσεις με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα.
Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν «στραγγίξει» από ρευστό με αποτέλεσμα όχι μόνο να καθυστερούν σημαντικά την καταβολή του ΦΠΑ αλλά πολλές φορές, ενώ τον εισπράττουν δεν τον αποδίδουν καθόλου και τον χρησιμοποιούν ως κεφάλαιο κίνησης για την τακτοποίηση άμεσων αναγκών.
Κάποιοι άλλοι μάλιστα δεν υποβάλλουν καθόλου δήλωση με αποτέλεσμα το Δημόσιο να μην γνωρίζει το συνολικό ποσό είσπραξης από τον ΦΠΑ.

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Ενόχληση για δημοσίευμα εφημερίδας


Την ενόχληση του για δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία» εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους λίγο πριν τη συνάντησή του με την υπουργό Περιβάλλοντος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Υπό τον τίτλο «Μέγα θέμα με τον Κάρολο Παπούλια» η εφημερίδα καταλογίζει στον Πρόεδρο «περίεργη στήριξη στον κ. Γ. Παπανδρέου για τη "συνωμοσία του Ερζερούμ", την ώρα που όπως σημειώνει, «όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς και οι διπλωμάτες καταγγέλλουν τη "μυστική διπλωματία" (και κατ' επέκταση τις πιθανές μυστικές συμφωνίες) της κυβέρνησης για τα εθνικά θέματα».

Αφορμή για το δημοσίευμα αποτέλεσε η χθεσινή επιδοκιμασία από τον κ. Παπούλια της ομιλίας του Πρωθυπουργού στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων στο Ερζερούμ με τη φράση «ήσασταν σαφής στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιήσατε». Σύμφωνα με την εφημερίδα, η στάση αυτή του κ. Παπούλια αποτελεί «προεδρική παραφωνία που συνιστά μείζον θέμα».

«Τι κάνετε κ. Πρόεδρε;», ρώτησε δημοσιογράφος, για να απαντήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Αν ήσασταν πιο προσεκτικοί και πολύ σωστοί, θα ήμουν ακόμη καλύτερα», ενώ σε επόμενη ερώτηση, διευκρίνισε ότι αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, το οποίο, όπως είπε, τον ενόχλησε «εξαιρετικά».

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: «Υπερβολικός ο θόρυβος»


Υπερβολικό χαρακτήρισε ο κ. Θόδωρος Πάγκαλος τον θόρυβο που δημιουργήθηκε ύστερα από τις πρόσφατες τοποθετήσεις του σχετικά με τους δημοσίους υπαλλήλους.
Αμέσως μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και σε συνομιλία του με δημοσιογράφους λέγοντας ότι η γενίκευση που έγινε μετά (σ.σ: από τα ΜΜΕ) ότι όλοι είναι "κοπρίτες" είναι υπερβολική».
Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό συμπληρώνοντας αστειευόμενος: «Μην είστε σίγουροι ότι ο πρωθυπουργός θέλει να με δει».
Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου στο press room, o κ. Πάγκαλος ανέφερε: «Ο Γιώργος Πεταλωτής είχε δίκιο. Εγώ δεν μίλησα στην Οξφόρδη με την ιδιότητα του αντιπροέδρου. Άρα δεν απηχούσα θέσεις της κυβέρνησης» είπε προσθέτονρτας πάντως ότι «έχω το δικαίωμα να μιλάω για την Ελληνική Επανάσταση. Δικαιούμαι να λέω τις απόψεις μου».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν πρόκειται να κάνει ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση, ο κ. Πάγκαλος απάντησε: «Συμφωνώ σε όλα με αυτή την κυβέρνηση. Γιατί να κάνω ηρωική έξοδο; Η κυβέρνηση κάνει πράγματα που εγώ τα στήριζα εδώ και 20 χρόνια».

ΟΛΙ ΡΕΝ: Παράδειγμα θαρραλέων μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα


Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση της οικονομίας διατύπωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Όλι Ρεν.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση Φιλανδής ευρωβουλευτού στη διάρκεια συζήτησης για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, ο Ολι Ρεν χαρακτήρισε την Ελλάδα, τη Σουηδία και τη Λετονία, ως παραδείγματα χωρών που πέτυχαν να δρομολογήσουν θαρραλέες μεταρρυθμίσεις χωρίς να υπολογίζουν ουσιαστικά το πολιτικό κόστος.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, οι τρεις αυτές χώρες αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη διάψευσης παλαιότερης δήλωσης του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει ότι «όλοι γνωρίζουμε το τι θα πρέπει να κάνουμε, αλλά αυτό που αγνοούμε είναι το πώς να κερδίζουμε εκλογές αμέσως μετά».

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε πριν από λίγους μήνες εκλογές, μετά από ιδιαίτερα θαρραλέες μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προχώρησε σε ιδιαίτερα τολμηρές μεταρρυθμίσεις πετυχαίνοντας την υποστήριξη του εκλογικού σώματος.

Ο Όλι Ρεν, αφού είπε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και πολύ δύσκολη, τόνισε παράλληλα ότι θα πρέπει να αναγνωριστούν οι προσπάθειες του ελληνικού λαού και του Έλληνα πρωθυπουργού για την προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Ο. Ρεν τάχθηκε με ξεκάθαρο τρόπο κατά του ενδεχομένου αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας μέλους της Ευρωζώνης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ιδιαίτερα σοβαρές και αρνητικές επιπτώσεις και για το λόγο αυτό ούτε είναι επιθυμητό αλλά ούτε και θα χρειαστεί να υπάρξει μια τέτοια επιλογή.