Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

Ο ΑΞΕΧΑΣΤΟΣ ΦΙΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ









ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ




ΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ













































































































































ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΩΣΙΝΟΥ
Η Μονή Σωσίνου βρίσκεται κοντά στο χωριό Άνω Παρακάλαμος, στο Πωγώνι Ιωαννίνων, και είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Στην αψίδα του ιερού υπάρχει επιγραφή που αναφέρει ως κτήτορα τον Ιωάννη Σιμωτά, Ηπειρώτη έμπορο, εγκατεστημένο στην Μολδοβλαχία, που το 1598 διέθεσε μεγάλα χρηματικά ποσά για την κατασκευή του μοναστηριού. Για 120 χρόνια περίπου το μοναστήρι αποτέλεσε φάρο παιδείας για την περιοχή Πωγωνίου αλλά και για όλη την Ήπειρο.Ευεργέτες όπως οι Ζωσιμάδες και ο Χατζηκώστας το ενίσχυσαν με δωρεές.
Ανάμεσα στον Παρακάλαμο - το μεγάλο και ζωντανό σήμερα χωριό - και τον Άνω Παρακάλαμο - το μικρό, αλλά με μεγάλη ιστορία χωριό, η παλιά Πογδόριανη - υπάρχει ένα μεμονωμένο και αυτόνομο βουνό, σε σχήμα κώνου, εντυπωσιακό και κατάφυτο, ήσυχο κι ερημικό, με μεγάλη θέα προς την πρώτη κοιλάδα του Καλαμά και προς το βουνό Κασιδιάρης. Είναι το γνωστό στην περιοχή, αλλά και στην ιστορία, Σώσινο, με υψόμετρο 735 μ. Η χλωρίδα του είναι η γνωστή της περιοχής. Καστανιές, πουρνάρια, βελανιδιές, κέδρα, φτέρες, γραβιά, ασφάκες, αλλά και καρυδιές, αμυγδαλιές, συκιές, ελιές κλπ. Το Σώσινο είναι αρκετά βραχώδες και το νερό είναι ανύπαρκτο. Στην κορυφή του βουνού υπάρχει το ιστορικό μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, το επονομαζόμενο του Σωσίνου.
Πρόκειται για ένα αξιόλογο εκκλησιαστικό μνημείο του 16ου αιώνα, το οποίο επί πολλές δεκαετίες ήταν εγκαταλειμμένο και το 2008, άρχισε η εντυπωσιακή αναστήλωσή του με την πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων .