Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Σαν σίφουνας πέρασε από τους Αμπελόκηπους, ο Αγροτικός Αστέρας-«Έβρεχε» γκολ στο Καλπάκι

*Πραγματοποιώντας μια από τις καλύτερες φετινές του εμφανίσεις, ο Αγροτικός Αστέρας πέρασε νικηφόρα από την Λιμνοπούλα νικώντας τους Αμπελόκηπους με 0-5, παίρνοντας με αυτό τον τρόπο «εκδίκηση» για την εντός έδρας ήττα του πρώτου γύρου.
Με την έναρξη του πρώτου ημιχρόνου ο Ντρίκος σέντραρε στην περιοχή των γηπεδούχων, επικράτησε σύγχυση και ο αμυντικός των Αμπελοκήπων προσπαθώντας να διώξει πριν η μπάλα φτάσει στον Χαρίση Αλ. έστειλε την μπάλα στα δίκτυα της ομάδας του.
Με γκολ του Πατσιούρα στο 10΄ το σκορ έγινε 0-2.
Στο δεύτερο ημίχρονο με γκολ των Ντρίκου στο 55΄, Χαλιγιάννη Β στο 75΄ και του νεαρού  Ζιάκα στο 82΄ ο δείκτης του σκορ έφτασε στο 0-5!
Ο Αγροτικός Αστέρας έχασε πολλές κλασικές ευκαιρίες για να ανεβάσει κι άλλο το σκορ.
*Με μια μέτρια εμφάνιση ο Α.Σ. Καλπακίου κατάφερε να πάρει το τρίποντο κόντρα στον αξιόμαχο ομάδα του Δαβάκη με  4-3.
Τα γκολ για τους νικητές σημείωσαν ο Κατσαβριάς (17'), ο Μωυσιάδης (33'), και δυο τέρματα ο Νταλάκας στο 41' και στο 73΄.
Τα αποτελέσματα της 25ης αγωνιστικής:
Αμφιθέα -  Πωγωνάτος (αναβολή)
Καλπάκι  -  Δαβάκης 4 - 3
Περίβλεπτος -  Πρωτόπαπα 4 - 1
Σταυράκι  -  Πανφρουριακός 0 - 1
Αγία Μαρίνα -  Περιστέρι 0 - 1
ΠΑΟ Κόνιτσας -  Α.Ε. Καμποχωρίων 8 - 0
Νησί -  Ζωοδόχος 2 - 2 
Ασβεστοχώρι -  Θύελλα Ελεούσας 0 - 0
Αμπελόκηποι -  Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 0 -5

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (25η  αγωνιστική, Α΄ Όμιλος, Β΄ Ερασιτεχνικής)
1. Θύελλα Ελεούσας: 67
2. Καλπάκι: 63
3. Περίβλεπτος: 49
4. Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: 49 
5. Ζωοδόχος: 43
6. Ασβεστοχώρι: 40
7. Αγία Μαρίνα: 38
8. Αμφιθέα: 37  (24)
9. Δαβάκης: 36  
10. Σταυράκι: 34 
11. Πωγωνάτος: 30
12. Αμπελόκηποι: 30
13. Πρωτόπαπα: 29 
14. ΠΑΟ Κόνιτσας: 27
15. Πανφρουριακός: 25
16. Περιστέρι: 20
17. Νησί: 16
 18. Α.Ε. Καμποχωρίων: 1

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθησαν τρεις έμποροι ναρκωτικών για εισαγωγή και διακίνηση κάνναβης

Κατασχέθηκαν περισσότερα από 339 κιλά κάνναβης, τα οποία ήταν κρυμμένα σε καρότσα φορτηγού ανάμεσα σε μπάλες τριφυλλιού

Στο πλαίσιο εξειδικευμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, συνελήφθησαν χθες (23-02-2013) αργά το βράδυ, έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας, του Αστυνομικού Τμήματος Σαγιάδας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., τρεις έμποροι ναρκωτικών, οι οποίοι εισήγαγαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών ουσιών στη χώρα μας.
Πρόκειται για τρεις νεαρούς Έλληνες, ηλικίας 30, 26 και 25 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της εισαγωγής, μεταφοράς και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.

Για τη διακίνηση των ναρκωτικών επιστρατεύτηκε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο , το οποίο εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς χθες αργά το βράδυ στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας και ακινητοποιήθηκε για έλεγχο.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο όχημα, το οποίο οδηγούσε ο 30χρονος, διαπιστώθηκε ότι η καρότσα του ήταν φορτωμένη με μπάλες από τριφύλλι, οι οποίες χρησιμοποιούνταν για την απόκρυψη (317) δεμάτων, που περιείχαν ακατέργαστη κάνναβη συνολικού βάρους (339) κιλών και (818) γραμμαρίων.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης προέκυψε εμπλοκή και άλλου Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, στο οποίο επέβαιναν οι άλλοι δύο συλληφθέντες (ηλικίας 26 και 25 ετών), το οποίο λειτουργούσε ως προπομπός, κατοπτεύοντας το δρομολόγιο κίνησης και ελέγχοντας για τυχόν διενέργεια αστυνομικών ελέγχων κατά μήκος της διαδρομής και το οποίο εντοπίστηκε στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Συνολικά κατασχέθηκαν:
ποσότητα κάνναβης βάρους (339.818) γραμμαρίων
δύο οχήματα, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών.
τρία κινητά τηλέφωνα, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες συναλλαγές τους.
το χρηματικό ποσό των (400) ευρώ.
Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας ενώ το προανακριτικό έργο και τις έρευνες διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηγουμενίτσας.

Τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Γ΄ Ερασιτεχνικής- Α' Όμιλος- «Πολυβόλο» η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου

Τα αποτελέσματα της 17ης αγωνιστικής:
Πετσάλι -  ΑΠΟΕΛ 1 - 3
Μπισδουνάκι -  Κεφαλόβρυσο 2 - 8
Βοτονόσι  -  Ζίτσα 0 - 3
Καρίτσα -  Ανάργυροι 0 - 7
Α.Ε. Γιάννενα -  Καρυές  1 - 1
Μάρμαρα -  Πανζαγορισιακός 0 - 2

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1. Καρυές: 34
2. Ανάργυροι: 34 (16)
3. Κεφαλόβρυσο: 34 (16)
4. ΑΠΟΕΛ: 33 
5. Ζίτσα: 33
6. Πετσάλι:  32
7. Πανζαγορισιακός: 30 (16)
8. Α.Ε. Γιάννενα: 23
9. Μάρμαρα: 15  (16)
10. Μπισδουνάκι: 6 
11. Βοτονόσι: 4
12. Καρίτσα: 2

Super League: Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννινα 0-0

Με την βοήθεια των δοκαριών ο ΠΑΣ έμεινε στην 5η θέση και κάνει όνειρα για πλέι οφ και Ευρώπη!

Αν και ο  Ατρόμητος ήταν καταιγιστικός στο πρώτο 20λεπτο, δεν μπόρεσε να νικήσει τον Ταμπάση και τα δοκάρια και έμεινε ισόπαλος με τον ΠΑΣ Γιάννινα σε ένα παιχνίδι που είχε πολλές φάσεις και κανένα γκολ.
Ο Μάντζιος έφτασε δύο φορές κοντά στο να το πετύχει, αλλά η μπάλα δεν το έκανε το χατίρι. Στο 11' η μπάλα τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι και στο 16' "σημάδεψε" το δεξί δοκάρι".
Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο Ατρόμητος έγινε πιο επιθετικός με  τον Ουντότζι και τον Πίτου Γκαρσία.
Ο πρώτος με ατομικές ενέργειες φρόντισε να δημιουργήσει ρήγματα στην άμυνα του ΠΑΣ και να απειλήσει αρκετές φορές την εστία του Ταμπάση.
Ο γκολκίπερ των φιλοξενούμενων ήταν σε καλή μέρα και είχε "κατεβάσει" τα ρολά, διατηρώντας ανέπαφη την εστία του. Συγκεκριμένα αντέδρασε σωστά σε φάουλ του Οντούντζι, αλλά και σε ακόμα ένα σουτ του ίδιου παίκτη, ο οποίος είδε την μπάλα να χτυπά και στο δοκάρι πριν φύγει κόρνερ.

Ατρόμητος (Νίκος Αναστόπουλος): Ράντμαν, Σκόνδρας, Ταυλαρίδης, Φυτανίδης, Γιαννούλης, Δημούτσος, Ιγκλέσιας, Μπρίτο (46' Πίτου Γκαρσία), Καραγκούνης (46' Ουντότζι), Επστάιν (64' Ναπολεόνι), Μάντζιος.
 ΠΑΣ Γιάννινα (Γιάννης Χριστόπουλος): Ταμπάσης, Πάντος, Οικονόμου, Κολοβέτσιος, Μιχαήλ, Τσουκαλάς, Κεϊτά, Κοροβέσης, Βίλα, Γιάκος (50' Γεωργίου), Ίλιτς (64' Ντε Βινσέντι).

Μαρία Δαμανάκη: "Ανοιχτό το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού"

«Το θέμα της μείωσης του κατώτατου μισθού και της λήψης νέων μέτρων είναι ανοιχτό και απολύτως εξαρτημένο από την υλοποίηση της συμφωνίας του Δεκεμβρίου», δηλώνει η ελληνίδα επίτροπος Αλιείας κ. Μαρία Δαμανάκη, στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".
 Η κ. Δαμανάκη υποστηρίζει ότι είναι αντίθετη στη μείωση του μισθού στις ευρωπαϊκές χώρες, αφού δεν είναι ο κύριος παράγοντας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η περικοπή του έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή.
«Η θέση της Κομισιόν τελικά αφήνει το θέμα ανοιχτό και επικεντρώνεται κυρίως στην ανάγκη κοινωνικού διαλόγου πριν από τις όποιες αλλαγές», σημειώνει η Μαρία Δαμανάκη.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο λήψης νέων οριζόντιων μέτρων, δηλώνει: «Έχω καταστήσει σαφές και στην Κομισιόν ότι περιθώρια για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων δεν υπάρχουν. Αντίθετα, η Ελλάδα χρειάζεται δίκτυο προστασίας ανέργων και απόρων. Θέλω όμως να επισημάνω πως σίγουρος δρόμος για να αποφύγουμε πιέσεις στο μέλλον είναι να συγκεντρωθούμε χωρίς καθυστερήσεις στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων μας».
 Η κ. Δαμανάκη παραπέμπει επίσης στο φθινόπωρο την έναρξη συζητήσεων για νέα μείωση του χρέους και ζητεί από τις τράπεζες μεταφορά πόρων στην πραγματική οικονομία. «Βεβαίως χρειάζεται ρευστότητα στην αγορά. Εδώ θέλω να είμαι σαφής. Ο τραπεζικός τομέας μετά τη βοήθεια που έλαβε οφείλει να μεταφέρει χωρίς άλλη καθυστέρηση πόρους στην πραγματική οικονομία. Η Κομισιόν στην τελευταία της συνεδρίαση ανέδειξε τη συμβολή του τραπεζικού τομέα στην ανάκαμψη ως θέμα πρώτης προτεραιότητας» σημειώνει η επίτροπος.

ΠΗΓΗ: www.skai.gr

Επιστρέφει στα σχολεία το πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας

Το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας που κόπηκε πριν από δύο χρόνια από την εκπαίδευση , επιστρέφει από τον ερχόμενο μήνα σε όλα τα γυμνάσια της χώρας, ενώ στα Λύκεια θα λειτουργήσει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την επανέναρξη του προγράμματος ενισχυτικής διδασκαλίας, και το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί με 7.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, που θα εργάζονται στα σχολεία από τις 4 ώς τις 7 το απόγευμα, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα.
Στο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου φέτος και του Λυκείου την ερχόμενη σχολική χρονιά.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, για το πρόγραμμα θα δημιουργηθούν σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, στα οποία θα ενταχθούν τα σχολεία της κάθε περιοχής με απόφαση των Περιφερειακών Διευθύνσεων. Κριτήρια για την επιλογή των μαθητών στα τμήματα μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας θα αποτελούν ο αντίστοιχος βαθμός τριμήνου του μαθήματος και ο μέσος όρος του τριμήνου σε όλα τα μαθήματα.
Με βάση αυτά τα στοιχεία θα διαμορφώνεται πίνακας αιτούντων ανά μάθημα και ανά Κέντρο Ενισχυτικής Διδασκαλίας, ο οποίος και θα χρησιμοποιείται για τη συγκρότηση των τμημάτων τους.
Η λειτουργία των τμημάτων θα ελέγχεται από ειδική επιτροπή που θα συγκροτήσει το υπουργείο Παιδείας. Βασική προϋπόθεση για τη λειτουργία κάθε τμήματος είναι να έχει τουλάχιστον πέντε μαθητές. Όποιο τμήμα μένει με λιγότερους από πέντε μαθητές, τότε θα κλείνει και οι μαθητές θα ενσωματώνονται σε άλλο τμήμα.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ψήφισμα με αφορμή τις εθνικιστικές δηλώσεις Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Εθνικιστική ομιλία Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας, που σημαίνει αλλαγή συνόρων στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, δεν υπηρετεί τα συμφέροντα του αλβανικού λαού, αλλά στόχους της αστικής τάξης της Αλβανίας που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και ισχυρών χωρών της ΕΕ.
Ο Εθνικισμός, τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμός των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή αποτελούν μεγάλο και κοινό κίνδυνο για όλους τους λαούς, που πρέπει ο κάθε λαός στη χώρα του και όλοι μαζί να τους αντιπαλέψουμε αποφασιστικά.
Ανάλογες απαιτήσεις προβάλλονται στη Ρουμανία σε βάρος της Μολδαβίας και της Ουκρανίας. Κι αν η όξυνση του εθνικισμού αυτή τη στιγμή στη χώρα μας συνδέεται με την ενίσχυση του ρατσιστικού ναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, με πρόσχημα το πρόβλημα της μετανάστευσης σε άλλες χώρες όπως στη Αλβανία, αλλά και στη Ρουμανία, συνδέεται με την επιδίωξη προσάρτησης εδαφών.
Με αφορμή τις εθνικιστικές δηλώσεις Μπερίσα περί Μεγάλης Αλβανίας τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής σε ανακοίνωση τους δήλωσαν ότι «Όσο ανεχόμαστε τους Αλβανούς εγκληματίες και τα παράσιτα εντός της επικράτειας μας, τόσο παράλογες απαιτήσεις θα εγείρει το θλιβερό κρατίδιό τους». Και δείχνουν σαν υπεύθυνους γενικά τους Αλβανούς μετανάστες, που τους χαρακτηρίζουν παράσιτα. Φέρνουν ξανά στην επιφάνεια και αναπαράγουν το δόγμα της λεγόμενης «μηδενικής ανοχής» προς τους μετανάστες, που εδώ και μήνες καλλιεργεί η συγκυβέρνηση και αποτελεί την επίσημη πολιτική της. Δόγμα πάνω στο οποίο έχει βασίσει το κυνηγητό των μεταναστών και ταυτόχρονα πυροδοτεί τη δράση των χρυσαυγιτών.
Ο μεγάλος κίνδυνος για τους λαούς δεν είναι οι μετανάστες, αλλά ο εθνικισμός, τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.
Πολύ περισσότερο η εργατική τάξη δεν έχει κανένα συμφέρον από τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στις ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις, στους πολέμους, για προσαρτήσεις εδαφών, γενικότερα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που ετοιμάζονται και μπορούν να προκαλέσουν ένα «ντόμινο» αλλαγών στα σύνορα στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα νέες μεγάλες αιματοχυσίες και γενικότερα τραγικές συνέπειες για τους λαούς.
Καταγγέλλουμε κάθε εθνικιστική προσπάθεια που επιδιώκει να χωρίσει τους λαούς μεταξύ τους.
Καλούμε το λαό της Περιοχής μας να ΑΠΟΜΟΝΩΣΕΙ κάθε τέτοια δράση και φωνή, που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα.
Η αντιμετώπιση του εθνικισμού είναι υπόθεση της οργανωμένης, ταξικά προσανατολισμένης πάλης του λαού μας ενάντια στις αιτίες που γεννούν και τρέφουν αυτά τα φαινόμενα, ενάντια δηλαδή στους μονοπωλιακούς ομίλους και την εξουσία τους.

«ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΑΝΑΒΡΗΚΑΝ ΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΙΧΑΖΕΙ»

Μια συνέντευξη με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Θεόδωρο Κουτρούκης* για την πολιτική, την οικονομία και  την ανώτατη εκπαίδευση.
Το κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:        
Πως κρίνετε το έργο της τρικομματικής κυβέρνησης μέχρι τώρα; Θετικά και αρνητικά σημεία.
Η κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις διπλές εκλογές του 2012 ήταν μια λύση ανάγκης κι έχει να διανύσει ένα μακρύ και κακοτράχαλο δρόμο. Παρά τις μερικές επιτυχίες της, κυρίως στον τομέα ευθυγράμμισης με τις απαιτήσεις των πιστωτών και τη συνέχιση της πιστοδότησης της χώρας, ενδέχεται να μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση που προχώρησε στις μεγαλύτερες περικοπές των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και αυτές οι επιλογές της είναι, δύσκολα αναστρέψιμες. Νομίζω πως η μεγάλη ευκαιρία ευρύτερων πολιτικών συνεννοήσεων χάθηκε στις πρώτες εκλογές του Μαΐου όταν το εκλογικό σώμα εγκατέλειψε το δικομματισμό και ανέδειξε νέες πολιτικές δυνάμεις, ακόμη κι αν δεν κατάφεραν όλες να εξασφαλίσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Στις επόμενες εκλογές το σκηνικό του δικομματισμού αναβίωσε και μαζί του επέστρεψε η συνήθης πολωτική προσέγγιση της πολιτικής. Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα που προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση είναι φλέγοντα, νομίζω πως η εκτόξευση της ανεργίας και η επέκταση του φαινομένου της φτώχειας συνιστά μεσοπρόθεσμα μια ωρολογιακή βόμβα. Δυστυχώς την τελευταία τριετία έχει εξαφανιστεί η έννοια της πολιτικής. Ο τεχνητός διαχωρισμός των πολιτών και των πολιτικών σε «μνημονιακούς» και μη, έχει εν μέρει καταφέρει να συγκαλύψει τις μεγάλες ιδεολογικές διαφορές που υπάρχούν ανάμεσα στα δύο υποτιθέμενα στρατόπεδα πολιτικής αντιπαράθεσης. Πίσω από το κίβδηλο δίλημμα Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο έχουν κρυφτεί όλες οι πολιτικές στρατηγικές και τα οράματα για το μέλλον της χώρας. Ξέρετε είναι άλλο να απεργείς κατά των μέτρων λιτότητας κι εντελώς διαφορετικό να κυνηγάς αλλοδαπούς φοιτητές με ρόπαλα. Η ισοπέδωση δεν είναι καλός σύμβουλος και ειλικρινά ανησυχώ μήπως πληρώσουμε ακριβά τις χυδαίες απλουστεύσεις των πολιτικών μας ταγών, οι οποίοι πρέπει να θυμούνται ότι κανένας δε στήνει ανδριάντες των στρατηγών του εμφυλίου πολέμου. Φοβούμαι πως στο Μνημόνιο οι Έλληνες ξαναβρήκαν ένα λόγο να τους διχάζει.        
Πως φτάσαμε κατά την γνώμη σας σ΄ αυτό το οικονομικό αδιέξοδο; Ποιες οι προοπτικές της χώρας μας;
Το οικονομικό πρόβλημα της χώρας είναι αρκετά παλιό. Φτάνει να θυμηθούμε ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ από 7,9% το 1970, σχεδόν μηδενίζεται από το 1980 μέχρι το 1990, επανέρχεται εκ νέου στο 4% το 2000 και τα επόμενα χρόνια επιδεινώνεται συνεχώς για να γίνει αρνητικός μετά το 2010. Αυτή η διακύμανση οφείλεται κυρίως στην ανάλογη διακύμανση της κατανάλωσης, κυρίως της ιδιωτικής, με εξαίρεση τη δεκαετία 2000-2010 όταν η δημόσια κατανάλωση υπερέχει. Για την ευάλωτη ελληνική οικονομία η κρίση χρέους του 2010 ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η επίπλαστη «δανεική» ευημερία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Δυστυχώς αυτό συνοδεύτηκε και από τη συνακόλουθη κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους που αδυνατεί πλέον να διασφαλίσει πόρους χρηματοδότησης. Οι προοπτικές της χώρας θα εξαρτηθούν από την ικανότητα της πολιτικής εξουσίας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους διεθνείς πιστωτές και ταυτόχρονα να αμβλύνει κατά το δυνατόν τις κοινωνικές επιπτώσεις των σκληρότατων μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης, κοινωνικής ερήμωσης και εισοδηματικής λιτότητας, αναμένοντας ένα ενδεχόμενο κούρεμα του δημόσιου χρέους μετά τις επερχόμενες γερμανικές εκλογές. Δυστυχώς όλο αυτό είναι ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Παρά την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού, οφείλουμε να ελπίζουμε ότι η ευρωπαϊκή ιδέα θα παραμείνει ελκυστική και πως η συνδρομή των θεσμών της Ε.Ε. στη χώρα μας θα είναι διαρκής και κυρίως
Ποια είναι η άποψη σας για το σχέδιο ''ΑΘΗΝΑ'';
Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ ήρθε ως ταύρος εν υαλοπωλείω να κλονίσει συθέμελα την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ιδίως τα ΤΕΙ. Δεν νομίζω ότι θα υπήρχαν σοβαρές αντιρρήσεις σε ένα κάποιο νοικοκύρεμα στα ΑΕΙ και ΤΕΙ τόσο γεωγραφικό, όσο και ακαδημαϊκό. Ωστόσο, και πάλι επαναλαμβάνεται το αρχικό λάθος: όπως αρχικά η ραγδαία αύξηση των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ έγινε με κριτήρια τοπικών μικροσυμφερόντων με αποτέλεσμα να φτάσουμε στον αριθμό των πεντακοσίων περίπου τμημάτων, έτσι και τώρα η συρρίκνωση πολλές φορές παραγνωρίζει θεμελιώδη ακαδημαϊκά κριτήρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου -στο οποίο υπηρετώ- που φέρεται να συγχωνεύεται με ένα τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων με πιθανό αποτέλεσμα να στερηθεί ο χάρτης των πολυτεχνικών τμημάτων της χώρας μας μια ειδικότητα αιχμής για τις αγορές εργασίας του -οικονομικά και ψηφιακά- ανεπτυγμένου κόσμου. Ας ελπίσουμε ότι στην τελική εκδοχή του σχεδίου ΑΘΗΝΑ θα επικρατήσει σύνεση και θα αποφευχθούν σφάλματα που θα σημαδέψουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση για δεκαετίες.    

*Θεόδωρος Κουτρούκης, Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
(Αποσπάσματα από συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στο Oraiokastronews: http://oraiokastronews.blogspot.gr/2013/02/blues.html )

GPO: Το 53% των Ελλήνων θεωρούν τους άλλους μισούς φοροφυγάδες

Σύμφωνα με έρευνα της GPO για λογαριασμό των εμπόρων, και αφορά τη γνώμη των νοικοκυριών και των εμπόρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δημοσιεύει το «Έθνος της Κυριακής», γιατροί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και ιδιοκτήτες εστιατορίων είναι οι πρωταθλητές της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.
Οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι είναι «πολύ και αρκετά» έντονο το φαινόμενο της φοροδιαφυγής σε:
Ιατρεία 88,6%
Τεχνίτες (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί) 85,4%
Δικηγορικά γραφεία - συμβολαιογραφεία 75,2%
Εστιατόρια - ταβέρνες 57,9%
Μικρότερα είναι τα ποσοστά σε:
Βενζινάδικα (44,1%)
Τα μικρά εμπορικά καταστήματα (37,6%)
Σούπερ μάρκετ (17,7%)
Εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα (95,7%) θεωρεί η κοινή γνώμη το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, καθώς το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι περισσότεροι από τους μισούς συμπολίτες τους (53%) φοροδιαφεύγουν συστηματικά, μόλις όμως το 16,4% παραδέχεται ότι έχει φοροδιαφύγει αποκρύπτοντας εισοδήματα. Ωστόσο, το 46,3% δηλώνει ότι έχει συμβάλει στο να φοροδιαφύγει κάποιος (μη ζητώντας π.χ. απόδειξη).
Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι πολίτες απαντούν ότι σε ποσοστό 39,5%, η φοροδιαφυγή είναι «μέτρια» και το 22,1% «μικρή», ενώ μόνο το 34,9% υποστηρίζει ότι η φοροδιαφυγή από τις μικρομεσαίες είναι «μεγάλη». Ταυτόχρονα, περίπου 6 τους 10 (58,4%) θεωρούν ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν λιγότερο από τις μεγάλες εταιρείες.
Ωστόσο, οι πολίτες αναγνωρίζουν σε ποσοστό 70% ότι η φοροδιαφυγή στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις σχετίζεται με την ανάγκη βιωσιμότητας αυτών και όχι με την προσπάθεια δημιουργίας μεγαλύτερου κέρδους.
Το 74,2% λέει «όχι» στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ 67% δηλώνει αντίθετο στο ενδεχόμενο ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές.

Στο μικροσκόπιο 2.500 εκπαιδευτικοί με «ψυχολογικά προβλήματα»

Στο μικροσκόπιο των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης μπαίνουν και οι 2.500 υποθέσεις εκπαιδευτικών που με την επίκληση ψυχολογικών προβλημάτων έχουν χρόνια να πατήσουν σε διδακτικές αίθουσες.
Οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αφορούν περίπου 1.150 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 1.350 καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Το ΣΕΕΔ θα ελέγχει το σύνολο των περιπτώσεων, καθώς υπάρχουν και περιπτώσεις όπου εκπαιδευτικοί πάσχουν από σοβαρά νοσήματα (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας) που πρέπει να τύχουν προνοιακής αντιμετώπισης.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων, όμως, αφορά είτε γνωματεύσεις υγειονομικών επιτροπών είτε ακόμα και «άδεια» με την έγκριση του προϊσταμένου χωρίς την κατάθεση των σχετικών ιατρικών γνωματεύσεων. Το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει εντοπίσει περιπτώσεις εκπαιδευτικών, οι οποίοι επικαλούμενοι ψυχολογικά προβλήματα έχουν... εξαφανιστεί από τις υπηρεσίες τους ή έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις διοικητικών καθηκόντων χωρίς να παράγουν κανένα έργο.
«Σε περίπτωση που ένας εκπαιδευτικός αιτιολογημένα δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του μπορεί να μετακινηθεί σε θέση διοικητικού υπαλλήλου στο υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να επιστρέψουν άλλοι ικανοί εκπαιδευτικοί στις αίθουσες, οι οποίοι απασχολούνται σε διοικητικές θέσεις», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Παιδείας.
Σε κάθε περίπτωση το Σώμα των Επιθεωρητών θα ελέγξει ένα μεγάλο μέρος των γνωμοδοτήσεων υγειονομικών επιτροπών, με τις οποίες έδιναν τη δυνατότητα μακροχρόνιων αδειών σε υπαλλήλους για ψυχολογικούς λόγους, με αποτέλεσμα να «εξαφανίζονται» οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι από τις υπηρεσίες τους.
Μετά το πόρισμα του ΣΕΕΔ για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα ελεχθούν πειθαρχικά όχι μόνο οι υπάλληλοι που δήλωναν ότι είχαν ψυχολογικά προβλήματα αλλά και οι προϊστάμενοί τους, καθώς και τα μέλη των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών που εξέδωσαν γνωμοδοτήσεις-μαϊμού.

ΠΗΓΗ: www.ethnos.gr

ΦΠΑ αυθημερόν! Θα αποδίδεται αυτόματα από τις επιχειρήσεις

Την αυθημερόν απόδοση του ΦΠΑ  από όλες τις επιχειρήσεις σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών  με στόχο την ενίσχυση των κρατικών εσόδων.
Όπως αποκαλύπτει στο «Βήμα της Κυριακής» ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Μαυραγάνης, το σχέδιο του Υπουργείου περιλαμβάνει, επίσης, μέτρα όπως την αποκάλυψη των πραγματικών ιδιοκτητών 6.500 off shore εταιρειών με ακίνητα, τη φορολόγηση 24.000 πολιτών που φέρονται να έχουν βγάλει μαύρο χρήμα στο εξωτερικό, το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φοροφυγάδων και τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ, προκειμένου να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι.
Επίσης, σύμφωνα με την εφημερίδα, μελετώνται κίνητρα για τους πολίτες, ώστε να ζητούν αποδείξεις. Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ένας στους δύο Έλληνες έχει συμβάλει στη φοροδιαφυγή, κυρίως αποφεύγοντας να ζητήσει απόδειξη.

Προ των πυλών έλεγχοι και κατασχέσεις

Σε μεγαλοφορολογούμενους και χιλιάδες οφειλέτες

Σε απόλυτη προτεραιότητα βάζει το υπουργείο Οικονομικών, τους φορολογικούς ελέγχους και την κατάσχεση περιουσιακών στοιχειών οφειλετών, σε μία προσπάθεια να αντλήσει έσοδα για την υλοποίηση των δεσμεύσεών του.
Όπως αναφέρει το www.euro2day.gr , οι σχετικοί έλεγχοι που έγιναν τον Ιανουάριο απέδωσαν καρπούς, με περίπου 5.000 οφειλέτες να διαπιστώσουν το «χέρι της εφορίας» στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους αλλά και σε μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά βοηθήματα, ενοίκια ή άλλα έσοδά τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι νέες δράσεις επέφεραν εισπράξεις ύψους 280 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Ιανουάριο. Πρόκειται για αύξηση πάνω από 150%, σε σχέση με αυτήν του ιδίου διαστήματος για το 2012.
Προσδοκία του υπουργείου Οικονομικών είναι τα σχετικά έσοδα να ανέλθουν ετησίως στα 3 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο εντείνει τους ελέγχους, με τον υφυπουργό Γιώργο Μαυραγάνη να ζητεί τη διενέργεια τακτικού ελέγχου στους 1.750 φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Αξίζει να σημειωθεί πως, με βάση το Μνημόνιο θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί 1.900 έλεγχοι σε μεγαλο-φορολογούμενους, ωστόσο μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 495.

Παρουσίαση της έκδοσης των γραμματοσήμων και του ειδικού λευκώματος από τα ΕΛΤΑ, για την επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, που είχε προτείνει στην διοίκηση των κρατικών Ταχυδρομείων, πριν ένα χρόνο, η Πανηπειρωτική Συνομσπονδία Ελλάδος και ο Δήμος Ιωαννιτών