Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Βρίσκει απήχηση η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για την προστασία της «φέτας»

Στις εξελίξεις που υπάρχουν στο ζήτημα της προστασίας της φέτας αναφέρθηκε επίσης σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
Μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο πήρε μια ομόφωνη απόφαση για τη φέτα, την οποία απέστειλε στην Κυβέρνηση και στα κόμματα. Στη συνέχεια, μετά από εισήγησή μου ως  επικεφαλής της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης  και η  Ένωση Περιφερειών Ελλάδος πήρε ομόφωνη απόφαση για τη στήριξη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για την προστασία του προϊόντος. Τελικά σήμερα  14  βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επιστολή τους προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλή ζητούν την άμεση σύγκλησή της, για την ενημέρωση από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, προκειμένου να πάρουν ομόφωνη απόφαση, έτσι ώστε να λειτουργήσουν υποστηρικτικά στις πρωτοβουλίες της Διεπαγγελματικής Ένωσης και η οργάνωση να διαπραγματευθεί με την αρμόδια Επιτροπή Γεωγραφικών Ενδείξεων και ΠΟΠ Προϊόντων της Ε.Ε. για την πλήρη προστασία της φέτας. Θεωρούμε ότι με τις ενέργειες που κάνουμε εδώ και τρεις- τέσσερις μήνες είχαμε μεγάλη συμμετοχή σε αυτή την εξέλιξη και στο τέλος νομίζω ότι όλα τα κόμματα θα συμφωνήσουν ότι δεν πρέπει να περάσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο πρόταση στήριξης  των συμφωνιών  με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, καθώς - όπως και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει καταλάβει - το ζήτημα είναι εθνικό και όχι ευρωπαϊκό. Όπως δεν είδαμε τους Ιταλούς να διαπραγματεύονται την παρμεζάνα, δεν είδαμε τους Γάλλους να διαπραγματεύονται το ροκφόρ  έτσι έχουμε και εμείς  απαίτηση ως Έλληνες, να μην έχει κανένας το δικαίωμα στην Ευρώπη  να συζητήσει και για το δικό μας εθνικό προϊόν».

ΠΗΓΗ: www.php.gov

Κεράσοβο Πωγωνίου: Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα Κερασόβου και για το Παραδοσιακό Πανηγύρι

Το Τοπικό και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Κερασόβου Πωγωνίου και η Αδελφότητα Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου
Σας    προσκαλούν στο Πανηγύρι μας, την Κυριακή 20 Αυγούστου 2017 και ώρα 12:30 στο χώρο της Κεντρικής Εκκλησίας του Χωριού μας.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει το πρωί της Κυριακής με τη Θεία Λειτουργία και θα συνεχιστεί το μεσημέρι με τα πατροπαράδοτα έθιμα της Επαρχίας μας, την ομαδική συνεστίαση, με παραδοσιακά φαγητά και σπεσιαλιτέ τον περίφημο “καβρουμά”, και σε συνδυασμό ένα δωρεάν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακή ορχήστρα σας εγγυώνται την καλή διασκέδαση σας  σε αυθεντικά Πωγωνήσιο περιβάλλον.
Η δική σας παρουσία θα τιμήσει το Πανηγύρι μας και θα επισφραγίσει την επιτυχία των εορταστικών μας εκδηλώσεων.

Με εκτίμηση

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

  

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, ώρα 9:30 π.μ.

Τη Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017 και ώρα 9:30 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 19-07-2017 συνεδριάσεως.
Έγκριση του Πρακτικού Νο2/20-07-2017 της Επιτροπής Διενέργειας του συνοπτικού μειοδοτικού διαγωνισμού, για την εκτέλεση των υποέργων του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση, συμπλήρωση και αποκατάσταση πρασίνου στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Περιφέρειας Ηπείρου», συνολικού προϋπολογισμού € 74.000,00 με ΦΠΑ, για καθαρισμό δρόμων του επαρχιακού οδικού δικτύου από θάμνους και κλαδιά που φύονται στα ερείσματα και στις τάφρους και κατακύρωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού.
Έγκριση του από 17-07-2017 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 11-07-2017 ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αναστύλωση – στερέωση Δημοτικού Σχολείου Κράψης», προϋπολογισμού 50.000,00 με Φ.Π.Α.
Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 11-04-2017 ανοιχτής διαδικασίας, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση στηθαίων στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο», προϋπολογισμού 150.000,00 € με Φ.Π.Α.
Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν. 4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση Ε.Ο. Άρτας - Καρδίτσας», προϋπολογισμού 150.000,00 € με Φ.Π.Α.
Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ολοκλήρωση εργασιών στην πέτρινη γέφυρα Γκαράνη στο Τ.Κ. Βρυσοχωρίου του Δήμου Ζαγορίου», προϋπολογισμού 5.000,00 € με Φ.Π.Α.

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Ιωαννίνων, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθούν οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες στο Νομό Ιωαννίνων, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
1η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (31-07-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (01-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Τετάρτη (02-08-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (03-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πηγή – Ελεύθερο – Παλιοσέλλι – Πάδες – Άρματα – Δίστρατο.
Παρασκευή (04-08-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Σάββατο (05-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 13.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δευτέρα (31-07-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος - Δολό.
Τρίτη (01-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Τετάρτη (02-08-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (03-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κεράσοβο – Περιστέρι - Στρατινίστα - Ψηλόκαστρο – Διμόκορη – Λάβδανη - Κάτω Λάβδανη - Αγία Μαρίνα - Καστανή – Χαραυγή – Κτίσματα - Νεοχώρι.
Παρασκευή (04-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – Παλαιοχώρι Συρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή - Χουλιαράδες.
Σάββατο (05-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 13.00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Κερασέα – Λωζανά – Διχούνι - Ραδοβίζι - Μικροχώρι - Δομολεσσά -Σενίκο.




Περιφέρεια Ηπείρου: 

Η Φόνισσα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη 3 Αυγούστου 2017, στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

ΦΟΝΙΣΣΑ
Του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες, γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων» παραμένοντας πάντα διαχρονικός αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης.
Η χορογράφος Δέσποινα Γιαννάτου και η νεοκλασική ομάδα χορού «Υπέρ Ορίων» ζωντανεύουν ένα από τα πιο γνωστά έργα του, την «Φόνισσα».
Λίγα λόγια για το έργο:
Πρόκειται για μια χοροθεατρική απόδοση του ομώνυμου λογοτεχνικού διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ο συνδυασμός των παραστατικών τεχνών, του χορού, της υποκριτικής και του σωματικού θεάτρου πλαισιωμένες με Ελληνική παραδοσιακή μουσική με έντονα στοιχεία αρχαιοελληνικών ρυθμών δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Ο συγγραφέας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ενσαρκώνεται επί σκηνής αποκαλύπτοντας στο κοινό τη μοναδική στιγμή της δημιουργίας του έργου.
Πρόθεση της δημιουργού είναι ο προβληματισμός σχετικά με την υπόσταση της γυναικείας φύσης σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία και η πάλη μεταξύ καθήκοντος και ηθικής συνείδησης. Η ηρωίδα αποδίδεται μέσα από τέσσερις ερμηνείες, αναδεικνύοντας τους διαφορετικούς ρόλους  που ενσαρκώνει μια γυναίκα στην κοινωνία.
Λίγα λόγια για την ομάδα:
Η νεοκλασική ομάδα «Υπέρ Ορίων» ιδρύθηκε το έτος 2013 και αποτελείται από χορευτές απόφοιτους ανωτέρων επαγγελματικών σχολών με ειδική και χρόνια κατάρτιση στο κλασσικό μπαλέτο. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στο φεστιβάλ νέων χορογράφων, στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και σε πολλά Αθηναϊκά θέατρα.
 Σκοπός της ομάδας είναι η σύνθεση διαφορετικών παραστατικών τεχνών με άξονα τον νεοκλασικό χορό δημιουργώντας παραστάσεις που ευαισθητοποιούν και αφορούν το ευρύ κοινό.
Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών … στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης:
Το υπουργείο πολιτισμού παραχώρησε ατελώς την αίθουσα του Μεγάρου μουσικής Αθηνών προκειμένου η ομάδα «Υπέρ ορίων» της Δέσποινας Γιαννάτου να ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο τις πρόβες της παράστασης που θα κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο Δωδώνης.
Συντελεστές:
Χορογράφια, σκηνοθεσία – Δέσποινα Γιαννάτου
Καλλιτεχνική Επιμέλεια – Παναγιώτης Δέμος
Σκηνογραφία – David Negrin
Φωτιστής – Μάριο Δανεσή
Μουσική επιμέλεια – Δέσποινα Γιαννάτου
Πρωτότυπη μουσική – Χαράλαμπος Νίκου
Κουστούμια – Χριστίνα Μπακαλοπούλου
Υπεύθυνος επικοινωνίας – Θεοδόσης Γεωργουλόπουλος

Επί σκηνής: Δεκατέσσερις καλλιτέχνες (χορευτές, ηθοποιοί, performer)

Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στο Νομό Άρτας, την επόμενη εβδομάδα

Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα τα δρομολόγια που θα ακολουθεί η Κινητή Αστυνομική Μονάδα στο Νομό Άρτας, έχουν οριστεί ως ακολούθως:
Δευτέρα (31-07-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή.
Τρίτη (01-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι - Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη - Καστανιά – Μηλιανά – Γρεβιά – Πηγές.
Τετάρτη (02-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Πέμπτη (03-08-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό –Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
Παρασκευή (04-08-2017) και ώρες από 18.00 έως 01.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα - Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.

Σάββατο (05-08-2017) και ώρες από 08.00 έως 15.00 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λίμινη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία – Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.

Δολιανά Πωγωνίου: Η θεατρική Ομάδα Ραφταναίων παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Γκόλφω ... μέχρι δακρύων», τη Δευτέρα 31 Ιουλίου, ώρα 20:30

Η θεατρική Ομάδα Ραφταναίων παρουσιάζει στα Δολιανά Πωγωνίου, τη θεατρική παράσταση «Γκόλφω ... μέχρι δακρύων», την Δευτέρα 31 Ιουλίου, ώρα 20:30.

Οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη 4 Αυγούστου 2017, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης


ΕΕΚΕ: Ελεύθερη επιλογή & πρόσβαση στους ειδικούς ιατρούς χωρίς περιορισμό

Υπόνοιες πολιτικών σκοπιμοτήτων γεννάει η μεροληψία της εξαίρεσης σύναψης συλλογικής σύμβασης των οικογενειακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ μέσω του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων, από το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, σύμφωνα με την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος (ΕΕΚΕ).
Παρότι η Ένωση κατατάσσει στα θετικά του νομοσχεδίου τις συλλογικές συμβάσεις των ειδικών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, μέσω του ΠΙΣ και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων, επισημαίνει ότι ορθά έχει ζητηθεί από τους τελευταίους να περιληφθούν και οι οικογενειακοί ιατροί (παθολόγοι, γενικοί ιατροί και παιδίατροι) στη συλλογική σύμβαση.
«Πάγια θέση μας είναι οι συλλογικές συμβάσεις μέσω του ΠΙΣ και των κατά τόπους Ιατρικών Συλλόγων για όσους ιατρούς το επιθυμούν και η ελεύθερη επιλογή ιατρού κατά πράξη και περίπτωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕΚΕ κ. Φώτιος Ν. Πατσουράκος. 
Επανέλαβε δε ότι η Ένωση είναι κάθετα αντίθετη στην προσπάθεια ανάληψης της διενέργειας ιατρικών πράξεων από φαρμακοποιούς και συνταγογράφησης από επαγγελματίες ΤΕ μαιευτικής. «Αν αυτό δεν είναι αντιποίηση επαγγέλματος τότε τι είναι; Πιστεύουμε ότι εδώ τον λόγο τον έχει η δικαιοσύνη που πρέπει να προσφύγουν ο ΠΙΣ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι», τόνισε.

Οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

«Οι Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, η κωμωδία που μιλάει …άλλη γλώσσα ξεκινά το καλοκαιρινό της ταξίδι….

Είναι μια ακόμη πρωτότυπη παραγωγή του Θεάτρου «Δημήτρης Ροντήρης» και της μη κερδοσκοπικής εταιρείας ΑΝΘΟΣ, σε ένα τρίτο κατά σειρά μοναδικό πρόγραμμα καλοκαιρινών παραστάσεων σε όλη την Ελλάδα. Και είναι μοναδικό γιατί, απευθύνεται σε όλους, κυριολεκτικά, τους συνανθρώπους μας.
Ξεκινήσαμε το 2015 παρουσιάζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία επί σκηνής και σε πραγματικό χρόνο ερμηνεία του έργου στη νοηματική γλώσσα, καθώς και περιγραφή των δρώμενων/σκηνών στον κώδικα (γραπτή γλώσσα) Μπράιγ των τυφλών σε συνδυασμό με ακουστική περιγραφή, επαναλάβαμε τη δράση πέρσι και συνεχίζουμε...
Και αυτή τη φορά επιλέξαμε κωμωδία και Αριστοφάνη. Και συγκεκριμένα τις «Εκκλησιάζουσες» μία πολιτική κωμωδία-σάτιρα, από τις χαρακτηριστικές του δημιουργού, με εξαιρετική διαχρονική αξία και σπαρταριστούς διαλόγους, που σίγουρα θα διασκεδάσουν, αλλά παράλληλα θα προβληματίσουν.

Λίγα λόγια για το έργο (παρουσιάστηκε το 392 π.Χ.)
Λίγα χρόνια μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η διαφθορά και οι κοινωνικές ανισότητες έχουν ξεπεράσει κάθε όριο στην σχεδόν χρεοκοπημένη πόλη. Έτσι οι Αθηναίες, με πρωτεργάτισσα την Πραξαγόρα, αποφασίζουν να αντιδράσουν δυναμικά. Μεταμφιέζονται σε άντρες, εισέρχονται κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και περνούν ένα ψήφισμα που τους δίνει την εξουσία. Επιβάλλουν έτσι πολιτικές μεταρρυθμίσεις και εφαρμόζουν περιουσιακή, αλλά και ερωτική κοινοκτημοσύνη. Ωστόσο, η υλοποίηση του προγράμματός τους θα αποδειχτεί ουτοπική και θα οδηγήσει σε διαδοχικές κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Ταυτότητα παράστασης
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαθεοδώρου
Μετάφραση: Χρήστος Σάββας
Σκηνικά - Κοστούμια: Art Stage
Διεύθυνση παραγωγής: Γιώργος Μουζακίτης
Διανομή: Νέλλη Γκίνη, Γιώργος Λαμπάτος, Τζόυς Μιχαηλίδου, Αλέξης Μαρτζούκος, Χρήστος Σάββας, Κώστας Δράκος, Κυριακή Υψηλάντη, Εβίτα Φυτσαντωνάκη, Σίσσυ Καπετάνου, Αμαλία Κλημοπούλου.
Διερμηνεία στη Νοηματική γλώσσα: Στράτος Πατρινός
Marketing - Δημόσιες Σχέσεις: Ευαγόρας Παπαθέου

Παραγωγή: ΑΝΘΟΣ - ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΝΤΗΡΗΣ

Γιατί είναι πιο συχνά τα ουρολογικά προβλήματα το καλοκαίρι

Κυστίτιδες, ουρολοιμώξεις, κολικοί νεφρού... Τα ουρολογικά προβλήματα είναι πολύ συνηθισμένα το καλοκαίρι, με τη συχνότητά τους να αυξάνεται έως και κατά 30%, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία.
Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται σε συνδυασμό διαφόρων παραγόντων, όπου κεντρικό ρόλο παίζουν η αυξημένη εφίδρωση με την αφυδάτωση που επιφέρει και τα βακτήρια που πολλαπλασιάζονται εύκολα σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας.
Όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Ηρακλής Πούλιας, MD, PhD, επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου ΥΓΕΙΑ-Μητέρα και πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, όταν κάνει ζέστη ο οργανισμός προσπαθεί να ρυθμίσει την εσωτερική θερμοκρασία του διεγείροντας την παραγωγή και αποβολή του ιδρώτα. Αν αυτό δεν συνοδευτεί από αντίστοιχη αύξηση στην πρόσληψη υγρών, ώστε να αναπληρωθούν όσα χάνονται, το επακόλουθο είναι η αφυδάτωση.
«Ο οργανισμός είναι πολύ αποδοτικός στην ανίχνευση της αφυδάτωσης και αντιδρά αμέσως ελαττώνοντας την ποσότητα των ούρων που παράγει, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες», λέει. «Έτσι, τα ούρα γίνονται πιο πυκνά και περιέχουν περισσότερα μεταλλικά ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, ουρικό οξύ, οξαλικό οξύ) απ’ όσα μπορεί το υγρό να διαλύσει, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος δημιουργίας κρυστάλλων. Οι κρύσταλλοι ευνοούν την ανάπτυξη νεφρολιθίασης (πέτρες στα νεφρά), η οποία μάλιστα εμφανίζεται κυρίως σε νεαρά άτομα, ακόμα και σε εφήβους».
Επειδή εξάλλου τα (λιγοστά) ούρα παραμένουν επί περισσότερες ώρες στην ουροδόχο κύστη έως ότου δημιουργηθεί η ανάγκη για κένωση, δίνεται η ευκαιρία στα βακτήρια που υπάρχουν σε αυτήν να πολλαπλασιαστούν.
Και μετά είναι κάθε τι που κάνουμε και διευκολύνουμε την είσοδο των βακτηρίων στην ουρήθρα και από εκεί στην ουροδόχο κύστη. «Η ουρήθρα είναι ο μικρός “σωλήνας” μέσω του οποίου διέρχονται τα ούρα από την ουροδόχο κύστη για να αποβληθούν από το σώμα», λέει ο Δρ. Πούλιας. «Από την ίδια οδό, όμως, μπορούν τα μικρόβια να εισβάλλουν στο ουροποιητικό σύστημα, όπου μπορεί να προκαλέσουν από μια ουρηθρίτιδα ή κυστίτιδα (λοίμωξη μόνο στην ουρήθρα ή στην ουροδόχο κύστη, αντίστοιχα) έως λοίμωξη που επεκτείνεται και στους ουρητήρες, που είναι τα “σωληνάκια” που ενώνουν τους νεφρούς με την κύστη. Αν η ουρολοίμωξη φθάσει μέχρι τους νεφρούς, τότε μπορεί να αναπτυχθεί πυελονεφρίτιδα που είναι πιο σοβαρή κατάσταση».