Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024

Παρακάλαμος: Ασφαλτοστρώσεις στο γήπεδο μπάσκετ και στο γήπεδο βόλεϊ

 


Αγαπητοί συγχωριανοί!

Σήμερα έγιναν οι ασφαλτοστρώσεις  στο γήπεδο μπάσκετ και στο γήπεδο βόλεϊ του χωριού μας!

Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για τις ενέργειές τους και να υποσχεθώ ότι θα συνεχίσουν τα έργα στο χωριό μας ώστε κάθε μέρα να βάζουμε και ένα λιθαράκι για να καλυτερεύουμε την ποιότητα της καθημερινότητας μας!

Είναι έτοιμα λοιπόν τα δύο γήπεδα μας περιμένω τους μικρούς μας φίλους μόνιμους και απόδημους να εγκατασταθούν στα γήπεδα μας και να δίνουν ζωή και σε μας με τα παιχνίδια και τις φωνές τους!

Με τιμή

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παρακαλάμου

Δρίβας Λ. Αντρέας

Ζωγράφειο Σχολείο: Με απόλυτη επιτυχία η εκδήλωση-αφιέρωμα στον αείμνηστο εικαστικό Ευθύμιο Βαρλάμη

 


Με απόλυτη επιτυχία και προσέλευση εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και φιλότεχνου κοινού, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 7 Αυγούστου 2024 στον αύλειο χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» στο Ελληνικό Ιωαννίνων, η εκδήλωση-αφιέρωμα στο έργο του αείμνηστου Έλληνα εικαστικού Ευθύμιου Βαρλάμη. Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο του 14ου Συμποσίου Γλυπτικής που πραγματοποιείται από 1 έως 20 Αυγούστου 2024 και έχει έντονα αυστριακό χρώμα, καθώς με πρωτοβουλία του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής διενεργείται με τη συμμετοχή γλυπτών όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Αυστρία.

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», ο Όμιλος Φίλων Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», ο Πολιτιστικός Οργανισμός “We Adore Museums”, το Ζωγράφειο Σχολείο Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής, και τα δύο Μουσεία που ίδρυσε ο διακεκριμένος εικαστικός στην Αυστρία και την Ελλάδα, το Kunstmuseum Waldviertel και το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Καθηγητής Γλυπτικής, Ιδρυτής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης» και Διευθυντής του 14ου Συμποσίου Γλυπτικής, κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης, καλωσόρισε τους θεατές της εκδήλωσης και παρουσίασε πτυχές της προσφοράς του  Ευθύμιου Βαρλάμη στο χώρο της γλυπτικής.

Ο κ. Παύλος Τροχόπουλος, εκπρόσωπος του Πειραματικού Εργαστηρίου  Βεργίνας, παρουσίασε την προσφορά του αείμνηστου Έλληνα εικαστικού στο χώρο της τέχνης αλλά και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού σε παγκόσμιο επίπεδο από  τον διακεκριμένο καλλιτέχνη.

Ιωάννινα: Δημοτική Αρχή και εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν μαζί ένα καλύτερο αύριο για το δήμο μας

 


Την ώρα που όλη η κοινωνία γνωρίζει ότι όλοι οι δήμοι στην χώρα δίνουν μάχη επιβίωσης κάτω από τις χειρότερες συνθήκες που έχουν κληθεί να αντιμετωπίσουν τα τελευταία πολλά χρόνια, αγωνιζόμενοι παράλληλα να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα  κρίσιμων τομέων τους με κύρια αιτήματα και διεκδικήσεις την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την αύξηση των πόρων, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε το κλίμα έντασης που προσπαθεί να δημιουργήσει η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων.

Αρχικά, κι αφού η δημοτική αρχή αποδέχτηκε την πρόταση που κατατέθηκε από τους εργαζόμενους σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αποκομιδής των απορριμμάτων προκειμένου να δοθούν οι άδειες στο προσωπικό, ο Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά κατηγορεί το δήμο γιατί αποδέχτηκε την πρόταση αυτή!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, εντελώς ξαφνικά η διοίκηση του Συλλόγου αποφασίζει να προτείνει στους εργαζόμενους στάση εργασίας στη σημερινή νυχτερινή βάρδια αποκομιδής απορριμμάτων ζητώντας να ενημερωθεί από το δήμαρχο για τις προθέσεις που έχει σχετικά με την πρόσληψη προσωπικού.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ από 12 έως 16 Αυγούστου

 


Συνολικά 52.214.937 ευρώ θα καταβληθούν σε 45.871 δικαιούχους, κατά την περίοδο 12 έως 16 Αυγούστου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

   Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

   Από τον e-ΕΦΚΑ:

   - στις 14 Αυγούστου, θα καταβληθούν 214.937 ευρώ σε 171 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα τ. ΟΑΕΕ (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και έξοδα κηδείας) και

   - από τις 12 έως τις 16 Αυγούστου, θα καταβληθούν 15.000.000 ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

  Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

   - 17.000.000 ευρώ σε 28.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα

   - 1.500.000 ευρώ σε 2.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

   - 12.000.000 ευρώ σε 11.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης

   - 2.500.000 ευρώ σε 4.000 δικαιούχους προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα

   - 4.000.000 ευρώ σε 50 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου»

Ιωάννινα: Συνάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου

 


Ως ένα δήμο πρότυπο στη διαχείριση αλλά και την ενσωμάτωση των προσφύγων και μεταναστών χαρακτήρισε τα Γιάννενα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος στη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με το δήμαρχο Ιωαννίνων, Θωμά Μπέγκα.

Παρόντες στη συνάντηση εργασίας ήταν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ, η βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ., Μαρία Κεφάλα, ο αντιδήμαρχος έργων Κώστας Γκόγκος και ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Ιωαννιτών, Κωνσταντίνος Μπαμπασίκας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί διεξοδικά για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα του δήμου σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, καθώς για την πρόταση που έχει καταθέσει η δημοτική αρχή προς χρηματοδότηση στο Ταμείο Αλληλεγγύης 2024 και η οποία αφορά εργασίες συντήρησης του εσωτερικού οδικού δικτύου στην κοινότητα Περάματος, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η πεζή και οδική κίνηση,  καθώς επίσης και τη δημιουργία χώρων δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες, αλλά και την αναβάθμιση υποδομών άθλησης και ψυχαγωγίας, συνολικού προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Ιδρύσεις, Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις, Υποβιβασμοί και Προαγωγές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων 2024-25

 


Ιδρύσεις, Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις, Υποβιβασμοί και Προαγωγές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων 2024-25.

Μόλις 5 νέες ιδρύσεις σχολείων - Υποβιβασμός για 76 και Προαγωγή για 18 Δημοτικά

Πλήθος καταργήσεων, συγχωνεύσεων και υποβιβασμών δεκάδων Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα και μόλις 5 νέες ιδρύσεις σχολείων, προβλέπει κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα σε ΦΕΚ.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή:

- Ιδρύονται από το σχολικό έτος 2024-2025 5 νέα Νηπιαγωγεία. Σε αυτά θα δοθούν οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών όταν λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες.

-Καταργούνται από το σχολικό έτος 2024-2025  4 Δημοτικά και 3 Νηπιαγωγεία σε διάφορες περιφέρειες.

- Συγχωνεύονται από το σχολικό έτος 2024-2025 5 Δημοτικά και 36 Νηπιαγωγεία.

- Μετονομάζονται, λόγω συγχώνευσης των Νηπιαγωγείων υπαγωγής τους, 2 τμήματα ένταξης

- Υποβιβάζονται από το σχολικό έτος 2024-2025 76 Δημοτικά και 14 Νηπιαγωγεία

- Προάγονται από το σχολικό έτος 2024-2025 18 Δημοτικά και 14 Νηπιαγωγεία

Τα Γιάννενα απέκτησαν έναν ακόμα σύμμαχο στη Γερμανία – Συνάντηση του δημάρχου Ιωαννίνων με το δήμαρχο Φρανκφούρτης

 


Συνάντηση με το δήμαρχο Φρακνφούρτης, Mike Josef, είχε σήμερα στο γραφείο του ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας. Ο κ. Josef επισκέπτεται κάθε χρόνο τα Γιάννενα καθώς η σύζυγός του έλκει την καταγωγή της από τα μέρη μας και φέτος ζήτησε μια συνάντηση γνωριμίας με το δήμαρχο Ιωαννίνων.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη διπλωματία των πόλεων και την τουριστική προβολή, με τον κ. Μπέγκα να αναπτύσσει στον συνάδελφό του τον σχεδιασμό του δήμου στους δύο αυτούς τομείς, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε και στις προσπάθειες που γίνονται για την εδραίωση της αεροπορικής σύνδεσης των Ιωαννίνων με την Γερμανία.

«Είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική συνάντηση με το δήμαρχο της Φρανκφούρτης, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή μας με την οποία άλλωστε συνδέεται στενά λόγω της καταγωγής της συζύγου του από τα Γιάννενα.

Κεράσοβο Πωγωνίου: Γνήσιο πωγωνήσιο πανηγύρι το Σάββατο 17 Αυγούστου

 


Γνήσιο πωγωνήσιο  πανηγύρι το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, ώρα 8:00 μ.μ., στο Κεράσοβο Πωγωνίου.

Υψηλός κίνδυνος για πυρκαγιές Παρασκευή 9 και Σάββατο 10 Αυγούστου στην Π.Ε. Ιωαννίνων

 


Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την Παρασκευή 09-08-2024 και ισχύει για το Σάββατο 10-08-2024, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι Υψηλός (κατηγορία κινδύνου 3) στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω πρόβλεψη, τίθεται σε ισχύ η αρ. πρωτ.93064/4582-11/06/2024 (ΑΔΑ: ΨΚΚ37Λ9-Τ3Π) του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, που αφορά την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, μηχανημάτων καθώς και την παραμονή εκδρομέων στις παρακάτω περιοχές:

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού.

Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Κοινοτήτων Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.

Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.

Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.

Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο της Κοινότητας Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια της Κοινότητας Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.

Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου Β. Τζουμέρκων.

Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.

Στον αρχαιολογικό Χώρο Δωδώνης.

Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου

 


Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου 2024, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και εθνικών οδών, κατά τις ημέρες και ώρες που ακολουθούν ως κατωτέρω:

1. Την Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024, από ώρα 16:00 έως 22:00, καθώς και το Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 από ώρα 08:00 έως 13:00:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) στην κατεύθυνση προς Πάτρα.

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από τη γέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ) στην κατεύθυνση προς Χαλκιδική.

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι - Χαλκίδα), από τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) στην κατεύθυνση προς Χαλκίδα.

(ε) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) μέχρι τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97 + 550) στην κατεύθυνση προς Καβάλα.

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός) από τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (περιοχή Ρίου Χ.Θ. 11+558,47) έως το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) έως τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) στην κατεύθυνση προς Καλαμάτα.

(η) Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη) από τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) έως τον Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) στην κατεύθυνση προς Σπάρτη.

(θ) Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων – Άρτας - Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Αντίρριο.

(ι) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης  - Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τη γέφυρα Θέρμης έως τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) στην κατεύθυνση προς Πολύγυρο.

2. Την Κυριακή 18 Αυγούστου 2024, από ώρα 16:00 έως 23:00:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα), από τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660) μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359) μέχρι τα Διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479) μέχρι τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625), και από τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065) μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

(γ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης από κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ.) έως την αερογέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

(δ) Στον αυτοκινητόδρομο Α11 (Σχηματάρι - Χαλκίδα), από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τον αυτοκινητόδρομο Α1 (Χ.Θ. 65+820) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

(ε) Στην Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης από τη διασταύρωση Λέων Αμφίπολης (Χ.Θ. 97+550) μέχρι το 11ο χλμ. (Χ.Θ.11+340) αυτής στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

(στ) Στον αυτοκινητόδρομο Α5 (Ιόνια Οδός), από το πέρας της Ιόνιας Οδού (Χ.Θ. 200+991) έως τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» (Περιοχή Ρίου Χ.Θ. 1+558,47) στην κατεύθυνση προς Ρίο.

(ζ) Στον αυτοκινητόδρομο Α7 (Κεντρικής Πελοποννήσου), από τον Ισόπεδο Κυκλικό Κόμβο Σπάρτης (Χ.Θ. 240+800) (Περιμετρική Καλαμάτας) έως τον Α/Κ Κορίνθου (Χ.Θ. 85+300) στην κατεύθυνση προς Αθήνα.

(η) Στον αυτοκινητόδρομο Α71 (Λεύκτρο-Σπάρτη), από Α/Κ Σπάρτης (Χ.Θ. 45+000) έως τον Α/Κ Λεύκτρου (0+000) στην κατεύθυνση προς Λεύκτρο.

(θ) Στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Άρτας - Αντιρρίου στην κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

(ι) Στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης  - Πολύγυρου (Ε.Ο.16), από τα όρια της Π.Ε. Θεσσαλονίκης (κόμβος Αγίας Αναστασίας) έως τη γέφυρα Θέρμης στην κατεύθυνση προς Θεσσαλονίκη.

3. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

(α) Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια, σύμφωνα με ν. 3651/2008, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν ζώντα ζώα, ευπαθή τρόφιμα, όπως αυτά αναφέρονται στη διεθνή συμφωνία ΑΤΡ, (άρθρο 3 του Κεφαλαίου ΙΙ της υπ’ αρ. 50786/3319/2014 (Β’ 2418) κοινής υπουργικής απόφασης, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

(β) Τα γερανοφόρα οχήματα εφόσον παρέχουν έργο οδικής βοήθειας σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 6 του ν.3651/2008 (ΦΕΚ Α 44/18.03.2008) και δεν μεταφέρουν άλλα υλικά ή εξοπλισμό πέρα των αναγκαίων για την παροχή υπηρεσιών για το έργο της οδικής βοήθειας και διαθέτουν έγγραφα ή σχετική ηλεκτρονική ενημέρωση για το κατεπείγοντος της αποστολής τους για την παροχή της οδικής βοήθειας.

(γ) Τα βυτιοφόρα οχήματα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

(δ) Τα φορτηγά οχήματα (ψυγεία) δημοσίας (Φ.Δ.Χ.) και ιδιωτικής χρήσης (Φ.Ι.Χ.) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

(ε) Τα φορτηγά οχήματα που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΚ 1069/2009, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

(στ) Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΤΕ, Φυσικό Αέριο, κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκατάσταση έκτακτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

(ζ) Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

(η) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση και μεταφορά εξοπλισμού για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων.

(θ) Τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

(ι) Τα μηχανήματα έργου των ΔΕΣΕ και τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και με σχετική απόφαση της κατά τόπου αρμόδιας Διεύθυνσης Τροχαίας.

(ια) Τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

(ιβ) Τα φορτηγά οχήματα και μηχανήματα έργου των εταιρειών παραχώρησης που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους και των υπεργολάβων τους προκειμένου να εκτελούν απρόσκοπτα το έργο που τους έχει ανατεθεί.

(ιγ) Τα φορτηγά οχήματα του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

(ιδ) Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς αγωνιστικών αυτοκινήτων και τα φορτηγά οχήματα διασκευασμένα σε αυτοκινούμενα επισκευής-συντήρησης (service) παροχής βοήθειας σε αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, θα λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 9 Αυγούστου

 


Την Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:30

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Λέιζερ για τη μυωπία: Μπορεί να γίνει το καλοκαίρι;

 


Το καλοκαίρι θεωρείται ιδανικό για αυξημένη σωματική δραστηριότητα και βελτίωση της διατροφής και της φυσικής κατάστασης. Πολλοί, όμως, πιστεύουν ότι δεν είναι η καλύτερη εποχή για επεμβατικές ιατρικές πράξεις, όπως οι επεμβάσεις με λέιζερ για διόρθωση της μυωπίας και άλλων διαθλαστικών ανωμαλιών της όρασης. Ωστόσο η πεποίθηση αυτή δεν φαίνεται να ευσταθεί.

«Παλαιότερα, υπήρχε δισταγμός στην εκτέλεση επεμβάσεων στα μάτια κατά τους θερινούς μήνες επειδή, όπως ίσχυε για πολλές χειρουργικές ειδικότητες, οι τεχνικές και τα ιατρικά μηχανήματα δεν ήταν εξελιγμένα και υπήρχε αυξημένος κίνδυνος μετεγχειρητικών λοιμώξεων και επιπλοκών. Οι σύγχρονες επεμβάσεις στα μάτια δεν έχουν καμία σχέση με εκείνες που πραγματοποιούνταν πριν από τρεις δεκαετίες. Είναι απολύτως ασφαλείς και η επούλωση γίνεται πολύ γρήγορα.

Με τις σύγχρονες μεθόδους οι περισσότεροι μπορούν ακόμη και την επόμενη ημέρα να επιστρέψουν στην εργασία, την οδήγηση και τις άλλες καθημερινές δραστηριότητές τους» όπως αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.