Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Τα δέκα φθηνότερα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, του Ιανουαρίου

 


Η πτώση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, η ένταση του ανταγωνισμού που έφερε η καθιέρωση του “πράσινου” τιμολογίου από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – παρά τις αντιδράσεις από μερίδα προμηθευτών – και η ισχυροποίηση της ΔΕΗ που επιτρέπει στην επιχείρηση να εφαρμόζει λογική τιμολογιακή πολιτική, που ανταποκρίνεται στα δεδομένα της αγοράς, είναι οι κυριότερες αιτίες για την συγκράτηση των τιμών του ρεύματος τον Ιανουάριο σε επίπεδα χαμηλότερα από πέρυσι. Εξέλιξη που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι από 1ης Ιανουαρίου καταργήθηκαν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης.

Συνοπτικά οι επιδοτήσεις που δίνονταν κατά τη διάρκεια του 2023 είχαν στόχο την συγκράτηση των τιμών κάτω από τα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα ενώ σήμερα, χωρίς επιδοτήσεις οι τιμές ξεκινούν από τα 12,6 σεντς.

Με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των “πράσινων” τιμολογίων και τις πρώτες ανακοινώσεις για τα μπλε και κίτρινα τιμολόγια, το τοπίο της αγοράς για τον πρώτο μήνα του χρόνου διαμορφώνεται με τρόπο που εξασφαλίζει στους καταναλωτές άμεση πληροφόρηση και δυνατότητα σύγκρισης καθώς στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής δημοσιεύονται οι τιμές από όλους τους προμηθευτές, αλλά και πληθώρα επιλογών ανάλογα με το ρίσκο που είναι διατεθειμένος να πάρει κανείς.

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την περίοδο 8 έως 12 Ιανουαρίου

 


Κατά την περίοδο 8 έως 12 Ιανουαρίου, θα καταβληθούν 42.627.078 ευρώ σε 40.375 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων πληρωμών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν την περίοδο 8 έως 12 Ιανουαρίου οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

* Από τις 8 έως 12 Ιανουαρίου θα καταβληθούν 22.500.000 ευρώ σε 1.030 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

* Στις 8 Ιανουαρίου θα καταβληθούν 327.078 ευρώ σε 445 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

* 15 εκατ. ευρώ σε 28.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

* 4 εκατ. ευρώ σε 10.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

* 800.000 ευρώ σε 900 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

«Ήχησε» το 112 σε περιοχές της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας

Μήνυμα από το 112 και την Πολιτική Προστασία το οποίο έφτασε σε περιοχές της Ηπείρου  και της Δυτικής Ελλάδας που αναμένεται να δεχθεί έντονα καιρικά φαινόμενα.

Το μήνυμα ανέφερε:

 «Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου ως το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας κατά την διάρκεια των φαινομένων στις απολύτως απαραίτητες και ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών..»

ΑΣΜΕΚ Δολιανών: Ενοικιάσεις εκτάσεων

 


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Σας ενημερώνουμε ότι από  1/2/2024 οι παρακάτω εκτάσεις νομής και κατοχής ΑΣΜΕΚ διατίθενται προς ενοικίαση.

ΘΕΣΗ                                ΕΚΤΑΣΗ

ΓΡΑΜΜΟΣΤΗ               120   στρέμματα

ΣΠΑΣΜΑ                          3,5 στρέμματα

ΜΥΙΓΕΣ                          127 στρέμματα 

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και προσφοράς μέχρι 31/1/2024 σε κλειστό φάκελο στο γραφείο του ΑΣΜΕΚ ή σε οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο του ΑΣΜΕΚ 2653041413.

Το Δ.Σ. ΑΣΜΕΚ ΔΟΛΙΑΝΩΝ

Ιωάννινα: Συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων

 


Ένας ημεδαπός συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο που έγινε σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων.

Ο συγκεκριμένος είχε καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης 18 μηνών για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των ζώων.

ΠΑΣ Γιάννινα: Δανεισμός του Αλέξανδρου Λώλη

 


Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 ανακοινώνει τον δανεισμό του Αλέξανδρου Λώλη στον Γιούχτα.

Ο 21χρονος άσος θα αγωνιστεί στην ομάδα της Κρήτης μέχρι το τέλος της σεζόν.

Παρακάλαμος: Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανίων

 


Με λαμπρότητα και φέτος, ο εορτασμός των Θεοφανίων και ο Αγιασμός των υδάτων με την ρίψη του Τιμίου Σταυρού στην γέφυρα της "Λεμπούσδας" δίπλα από την κεντρική πλατεία Παρακαλάμου.

Ακολούθησε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας της στην αίθουσα του ΚΔΑΠ.

Ιωάννινα: Δύο συλλήψεις για χρήση μουσικής πάνω από το επιτρεπόμενο όριο

 

Συνελήφθησαν σήμερα (6-01-2024) μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων δύο άτομα (άνδρας και γυναίκα), σε δυο διαφορετικές περιπτώσεις, διότι λειτουργούσαν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στα οποία διαπιστώθηκε να κάνουν χρήση μουσικής παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.

Παράταση έως τις 19 Ιανουαρίου της αποχής των δικηγόρων

 


Η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, κατά τη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε να προτείνει στους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, την παράταση της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων έως τις 19.01.2024, διεκδικώντας την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του δικηγορικού κλάδου.

Ακόμη, η ολομέλεια αποφάσισε την αναστολή της αποχής όσον αφορά τις δίκες νομικής βοήθειας, αυτοδιοικητικές, σωματείων κλπ. για τις οποίες είχε αποφασιστεί αποχή έως τις 5 Ιανουαρίου.

Η απόφαση-πρόταση της ολομέλειας θα τεθεί στην κρίση των διοικήσεων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, οι οποίες και θα αποφασίσουν εάν θα ακολουθήσουν ή όχι την απόφαση της ολομέλειας. Ακόμη, η ολομέλεια, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, αποφάσισε ότι «παρά τις όποιες βελτιώσεις που φέρεται ότι επέρχονται στις διατάξεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κρίνει ότι οι βελτιώσεις αυτές δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, ούτε βασικές του διατάξεις που συρρικνώνουν θεμελιώσεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, επιτείνουν την ανασφάλεια δικαίου και δημιουργούν ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις».

Δήμος Κόνιτσας: Επίσκεψη δημάρχου σε ιδρύματα και υπηρεσίες της Κόνιτσας

 


Επίσκεψη πραγματοποίησε την Πρωτοχρονιά ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλη Σπανό, τον Αντιδήμαρχο Δημήτριο Κοτσιάφτη και τον Πρόεδρο της Κοινότητας Κόνιτσας Αριστοτέλη Ντεντόπουλο, σε Ιδρύματα, Υπηρεσίες και Φορείς της πόλης μας. 

Η Δημοτική Αρχή αντάλλαξε ευχές με στελέχη και εργαζόμενους για το νέο έτος με την υπόσχεση ότι θα επιτευχθεί μεταξύ τους άψογη συνεργασία.

Από το Γραφείο Δημάρχου

ΠΗΓΗ: www.konitsa.gr

ΕΜΥ: Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους

 


Σύμφωνα με την ΕΜΥ, πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το απόγευμα του Σαββάτου (06-01-2024) έως το βράδυ της Κυριακής (07-01-2024) με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νότιους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

1) Το Σάββατο 06-01-2024 (Θεοφάνεια)

α) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

β) Νότιοι άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν από το μεσημέρι στο Ιόνιο και το απόγευμα στο Αιγαίο, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενισχυθούν κατά τόπους έως 9 μποφόρ.

2) Την Κυριακή (07-01-2024)

α) Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν έως το απόγευμα στη δυτική Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, δυτική Στερεά, δυτική και νότια Πελοπόννησο) και το βράδυ θα εξασθενήσουν. Από νωρίς το πρωί, έντονες κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες θα επηρεάζουν κατά τόπους την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με ύφεση από το απόγευμα.

β) Οι άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη νότιοι νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα το πρωί κατά τόπους 9 μποφόρ.

Σεισμική δόνηση 4,3 R, 5 χλμ Βόρεια της Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας

 


Σεισμική δόνηση έντασης 4,3 R, σημειώθηκε στις 23:52 το βράδυ της Παρασκευής 5 Ιανουαρίου 2024, 5 χλμ Βόρεια της Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 40 χλμ.

Μύθοι και αλήθειες για τον πυρετό

 


Λίγα συμπτώματα μας ανησυχούν τόσο πολύ όσο ο πυρετός, ιδιαίτερα όταν αποκτήσουμε παιδιά. Γιατί; Ίσως εξαιτίας βαθιά ριζωμένων (αλλά εντελώς λανθασμένων) αντιλήψεων που κουβαλάμε από την δική μας παιδική ηλικία.

Οι αντιλήψεις αυτές μας κάνουν να τρέμουμε ότι ο πυρετός είναι ένδειξη σοβαρής αρρώστιας ή ότι προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο, ειδικά αν περάσει ένα όριο. Γι' αυτό και πολλοί σπεύδουν να δώσουν ή να πάρουν αντιπυρετικό από την πρώτη στιγμή που το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Άλλο τι πιστεύουμε, όμως, και άλλο τι ισχύει. Η Ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD, εξηγεί ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι μύθοι για τον πυρετό και ποια η αλήθεια γι' αυτούς.

Μύθος: Είσαι ζεστός, άρα ανεβάζεις πυρετό.

Η αλήθεια είναι ότι το μέτωπο ενός ανθρώπου μπορεί να μοιάζει ζεστό για πολλούς λόγους, ακόμα και επειδή μόλις σηκώθηκε από το ζεστό κρεβάτι του ή έκανε μία κοπιώδη δραστηριότητα. Αν κάποιος δεν αισθάνεται άρρωστος ούτε έχει άλλα συμπτώματα, δύσκολα θα έχει πυρετό επειδή είναι ζεστό το μέτωπό του. Επιπλέον, τη θερμοκρασία δεν την μετράμε με το χέρι, αλλά με το θερμόμετρο.

Μύθος: Οι θερμοκρασίες από 37,1 έως 37,8 βαθμούς Κελσίου είναι χαμηλός πυρετός.

Η αλήθεια είναι ότι οι θερμοκρασίες αυτές είναι φυσιολογικές διακυμάνσεις της σωματικής θερμοκρασίας και όχι πυρετός. Η σωματική θερμοκρασία δεν παραμένει σταθερή στη διάρκεια της ημέρας. Συνήθως είναι υψηλότερη το απόγευμα και το βράδυ. Ο πυρετός αρχίζει από τους 37,8 βαθμούς Κελσίου και πάνω.

Μύθος: Ο πυρετός κάνει κακό στον οργανισμό.

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ο πυρετός είναι ένας προστατευτικός μηχανισμός που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Ακόμα κι όταν ξεπερνάει τους 39 βαθμούς ή πλησιάζει τους 40, δεν προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες, όπως φοβούνται πολλοί. Για να υπάρξει πρόβλημα στον εγκέφαλο ο πυρετός πρέπει να φτάσει τους 42 βαθμούς Κελσίου.