Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Συνελήφθη αλλοδαπός στην Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων, ο οποίος μετέφερε με το αυτοκίνητό του, δύο παράτυπους μετανάστες


Συνελήφθη, χθες (06-04-2020) το μεσημέρι στην Περιφερειακή Οδό Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, ένας αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά δύο παράτυπων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο κατηγορούμενος, διαπιστώθηκε ότι αυτός μετέφερε δύο αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Επιπρόσθετα, από τον έλεγχο των στοιχείων των μη νόμιμων αλλοδαπών, προέκυψε ότι σε βάρος του ενός εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά καθώς και το χρηματικό ποσό των -2.050- ευρώ, που βρέθηκε στην κατοχή των δραστών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Νίκος Χαρδαλιάς: "Μέχρι 27 Απριλίου ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, χωρίς απολύτως καμία χαλάρωση"


 Το αυστηρό μήνυμα για το Πάσχα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε πως η προσπάθεια κατά της διασποράς του κορονοϊού συνεχίζεται.
Αναφερόμενος στους επαναπατρισμούς, είπε πως 2.062 συμπολίτες μας έχουν επαναπατριστεί ενώ από την αρχή των μέτρων μέχρι και σήμερα 23.356 άτομα, είτε έχουν περάσει τα σύνορα είτε αποτελούν στενές επαφές και τέθηκαν σε 14μερη καραντίνα.
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ώρες με θέμα την αποκλιμάκωση των μέτρων και ξεκαθάρισε πως:
«Μέχρι 27 Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν δίχως καμία αποκλιμάκωση. Έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε και να μην περμένουμε πως θα ξυπνήσουμε ένα πρωί και όλα θα είναι όλα όπως πριν. Το Πάσχα θα είναι διαφορετικό...» και πρόσθεσε πως: «Διάφορες δικαιολογίες για μετακίνηση τις ημέρες του Πάσχα είναι εντελώς ανεύθυνη και αντικοινωνική στάση».
Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τα στελέχη υγείας για τη μάχη που δίνουν καθημερινά κατά του κορονοϊού, τονίζοντας πως: «Δεν πρέπει να κάνουμε πίσω. Αυτό που διακυβεύεται είναι η ανθρώπινη ζωή. Να μείνουμε σπίτι και μόνο σπίτι».

Σωτήρης Τσιόδρας: 81 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 77 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 77 νέα κρούσματα, και 81 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 1.832 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 90 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

24ωρη γραμμή υποστήριξης και πληροφοριών σε πολίτες και Κοινωνικές Δομές

Εικοσιτετράωρη γραμμή (26510 27748) ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και παροχής πληροφοριών στους πολίτες και τις Κοινωνικές Δομές της Ηπείρου
Με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας  Ηπείρου θέτει από σήμερα σε λειτουργία εικοσιτετράωρη γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε πολίτες της Ηπείρου, οι οποίοι λόγω των περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να προσέλθουν στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τους ευάλωτους συμπολίτες μας  οι οποίοι, λόγω των ειδικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας αλλά και η παγκόσμια κοινότητα, βιώνουν εντονότερα τον κοινωνικό αποκλεισμό και  η αναγκαστική παραμονή στο σπίτι επιβαρύνει τον ψυχισμό τους και πολλές φορές δυσχεραίνει τις διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ των μελών των οικογενειών που ήταν ήδη σε κρίση.
Η γραμμή θα αφορά και όλες τις δομές παροχής κοινωνικής φροντίδας κλειστού τύπου που παρέχουν προστασία σε παιδιά, Άτομα με αναπηρία και  ηλικιωμένους, οποίοι αποτελούν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και η προστασία τους από την νόσο του Κορωνοϊού  αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα.
Στην εικοσιτετράωρη τηλεφωνική γραμμή μπορούν να απευθύνονται για συνεργασία και οι κοινωνικές υπηρεσίες και δομές κοινωνικής φροντίδας των Δήμων ,οι οποίες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παρέχοντας πρωτοβάθμια φροντίδα προς όλες τις ευπαθείς ομάδες των συμπολιτών μας, ώστε να τους παρασχεθεί η κατάλληλη υποστήριξη και διάθεση τεχνογνωσίας για την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων και παρεμβάσεων στο πλαίσιο της αντιμετώπισης ειδικών τοπικών αναγκών.
Η εικοσιτετράωρη τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας είναι ο αριθμός 26510 27748.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Τη σύναψη νέων προγραμματικών συμβάσεων ενέκρινε η Επιτροπή Περιβάλλοντος


Τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την υλοποίηση παρεμβάσεων και αποκαταστάσεων σε έργα υποδομής αποφάσισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου στη σημερινή συνεδρίασή της.
Ειδικότερα, η Επιτροπή ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ζηρού για την υλοποίηση του έργου «Αποκατάσταση επέκτασης περιφερειακής οδού Θεσπρωτικού» προϋπολογισμού 570.000 ευρώ.
Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων σε υποδομές του Δήμου Σουλίου εξαιτίας του σεισμού που προ ημερών σημειώθηκε στην περιοχή, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με το Δήμο για την υλοποίηση των έργων:
  Ø   «Προμήθεια υλικών μεταφοράς νερού πλησίον του αρχαιολογικού χώρου Σουλίου για την αποκατάσταση υποδομών που επλήγησαν από τον σεισμό» προϋπολογισμού 24.000 ευρώ
  Ø   «Εργασίες διαμόρφωσης πρόσβασης για την αποκατάσταση του κάστρου «Κιάφας» Σουλίου (παροχή υπηρεσιών)» προϋπολογισμού 24.000 ευρώ
Στην παρέμβασή της η πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταυρούλα Μπραϊμη – Μπότση, σημείωσε πως εξαιτίας του σεισμού καταγράφονται σημαντικές ζημιές και για αυτό απαιτείται η άμεση δράση όλων. «Επιβάλλεται να δράσουμε άμεσα. Σε όσα σημεία καταγράφονται ζημιές, αλλά ειδικά σε μνημεία μεγάλης σημασίας, όπως το κάστρο Κιάφας», υπογράμμισε.

Εξέλιξη κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ήπειρο (Τρίτη 7 Απριλίου)




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εικόνα ως προς την πορεία υγείας των νοσούντων από κορωνοϊο ως και τα νέα ύποπτα κρούσματα στην Ήπειρο μέχρι σήμερα (Τρίτη 7 Απριλίου) το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής:
A. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας εξακολουθούν να νοσηλεύονται δύο θετικά περιστατικά.
• Το πρώτο περιστατικό είναι από τα Ιωάννινα, ο ασθενής είναι διασωληνωμένος και παρουσιάζει βελτίωση.
• Το δεύτερο αφορά τον ηλικιωμένο από την Άρτα, ο οποίος βρίσκεται στη διαδικασία αποσωλήνωσης.
2. Στη Μονάδα Λοιμωδών, αρνητικής πίεσης, εξακολουθούν να νοσηλεύονται τρία διαπιστωμένα θετικά περιστατικά.
• Το πρώτο είναι θετικό περιστατικό από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας, με την κατάσταση του ασθενή να είναι βελτιωμένη.
• Το δεύτερο περιστατικό αφορά θετικό κρούσμα από την Π.Ε. Πρέβεζας, ο οποίος έως την εισαγωγή του στη μονάδα παρέμενε και παρακολουθούνταν στην οικία του, η υγεία του είναι σταθερή.
• Το τρίτο είναι η σύζυγος του ηλικιωμένου θανόντος από την Κέρκυρα. 
Η κατάσταση της υγείας της σταθεροποιήθηκε.
3. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πενήντα επτά (57) νέα δείγματα, που αφορούν όλα τα νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Από τα επτά δείγματα που στάλθηκαν χθες τα πέντε είναι αρνητικά και αναμένονται αποτελέσματα για άλλα δύο.
• Σήμερα στάλθηκαν επτά νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των εκατόν δύο (109) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα εννέα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Τα είκοσι πέντε (25) δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση καθώς και τέσσερα που ήταν σε εκκρεμότητα από τις 5/4 ήταν αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκαν δέκα εννέα (19) νέα δείγματα για εξέταση.
• Τα τρία επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, τα οποία διαμένουν στην Άρτα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με παρακολούθηση από την ιατρική ομάδα του νοσοκομείου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Επίσης όλες οι διαπιστωμένες επαφές τους, που προέκυψαν από την ιχνηλάτηση, εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Όλα τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο δεν νοσηλεύονται σήμερα πιθανά περιστατικά SARS-COV-2.
• Ελήφθησαν δύο δείγματα πιθανών περιστατικών, τα οποία βρίσκονται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένονται τα αποτελέσματα.
• Όλες οι διαπιστωμένες επαφές των θετικών περιστατικών, τόσο του ενός που νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, όσο και των δύο που βρίσκονται σε καραντίνα στην οικία τους και παρακολουθούνται από το Νοσοκομείο, μετά την ιχνηλάτηση και τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον περιορισμό και παρακολουθούνται. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.
• Στην οικία τους βρίσκονται επίσης και παρακολουθούνται τα δύο θετικά περιστατικά που νοσηλεύθηκαν στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και έλαβαν εξιτήριο στις 5/4/2020.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Τα τρία δείγματα που εξετάσθηκαν χθες ήταν αρνητικά.
• Σήμερα στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά είκοσι τρία δείγματα προς εξέταση, τα είκοσι ένα ήταν αρνητικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δύο ανωτέρω.
Στο Camping του Δρεπάνου εξακολουθούν να φιλοξενούνται είκοσι (20) άτομα από διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες προώθησης στις χώρες προέλευσης. Όλοι παρακολουθούνται και είναι καλά στην υγεία τους.

Σε 13 λεπτά η μουσική διώχνει τη θλίψη και σε 9 λεπτά μας κάνει πιο ευτυχισμένους

Φωτογραφία: Burst / pexels.com

Η μουσική είναι από τα καλύτερα αντίδοτα για την απομόνωση.


Αυτή η νέα, συναρπαστική έρευνα υποδεικνύει ότι η μουσική έχει θεραπευτικές ιδιότητες και υποστηρίζει ότι στο μέλλον, η μουσική θα μπορούσε να «συνταγογραφείται» για να μας βοηθήσει να συγκεντρωθούμε, να αισθανθούμε πιο ευτυχισμένοι, να χαλαρώσουμε και να ξεπεράσουμε τη θλίψη.
Νέα έρευνα από την British Academy of Sound Therapy – BAST, έδειξε ότι υπάρχει μια κοινή δοσολογία για τη μουσική και αποκάλυψε το ακριβές χρονικό διάστημα που χρειάζεται ένας άνθρωπος να ακούσει μουσική ώστε να υπάρξει θεραπευτικό αποτέλεσμα. 
Τα τελευταία χρόνια, οι ψυχολόγοι έδειξαν ότι η μουσική μπορεί να έχει θετική επίδραση στην υγεία μας, οπότε οι ερευνητές του BAST θέλησαν να ανακαλύψουν αν θα ήταν δυνατό να «συνταγογραφείται» η μουσική για να μας βοηθήσει σε συγκεκριμένες συναισθηματικές καταστάσεις.
Η έρευνά τους «Η μουσική ως φάρμακο» (Music as Medicine) στην οποία συμμετείχαν 7.581 συμμετέχοντες, έφτασε στο συμπέρασμα ότι το 89% πίστευε ότι η μουσική είναι ουσιαστική για την υγεία και την ευεξία τους, οπότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή μας.


Ενώ το 90,15% των συμμετεχόντων χρησιμοποίησαν τη μουσική για να χαλαρώσουν, το 81,80% τη χρησιμοποίησε για να αισθανθούν θετικά συναισθήματα ανάμεσά τους και η ευτυχία, το 46,5% για να επεξεργαστούν και/ή να ξεπεράσουν τη θλίψη και το 32,53% για να τους βοηθήσει να συγκεντρωθούν.  
Η καλύτερη μουσική για χαλάρωση είχε αργό τέμπο, απλή μελωδία, χωρίς στίχους, με βέλτιστο χρόνο ακρόασης τα 13 λεπτά και αναφέρθηκαν πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης μυϊκής έντασης, εξαφάνισης αρνητικών σκέψεων, αίσθησης γαλήνης και ευφορίας και καλύτερο ύπνο.
Εν τω μεταξύ, η έρευνα έδειξε ότι απαιτούνται μόνο 9 λεπτά μουσικής (κυρίως τραγούδια με έντονο ρυθμό, γρήγορο τέμπο και θετικούς στίχους) για να κάνουν τους ανθρώπους να αισθανθούν ανεβασμένοι.
Ένα εντυπωσιακό 89% είχε βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας, 65% γελούσαν περισσότερο και κάποιοι άλλοι αισθάνονταν να έχουν τον έλεγχο της ζωής τους ή ότι είναι ικανοί «να αναλάβουν τα πάντα», που είναι ενθαρρυντικό αποτέλεσμα για επαγγελματίες ψυχικής υγείας και γιατρούς που ψάχνουν νέους τρόπους να θεραπεύσουν ασθενείς με ψυχικές ασθένειες, όπως άγχος και κατάθλιψη.
Σε μία άλλη μελέτη βρέθηκε ότι η πιο γρήγορη και έντονη μουσική ενισχύει την απόδοση κατά τη διάρκεια άσκησης. Σε γυναίκες που έκαναν γυμναστική ακούγοντας ποπ μουσική με πάνω από 170 παλμούς το λεπτό, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι προσπαθούσαν πιο έντονα, συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια ασκήσεων αντοχής, όπως τρέξιμο ή ποδηλασία.

Ψάχνετε τρόπους να βελτιώσετε την αυτοσυγκέντρωσή σας;

Στη δοκιμή του BAST όπου οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν τη μουσική για αυτοσυγκέντρωση, 13 λεπτά ήταν αρκετά για να καθαρίσει το μυαλό, να τους βοηθήσει να αποδώσουν καλύτερα στην εργασία τους (91%) και να πάρουν πιο καθαρές αποφάσεις.
Τέλος, η μουσική με στίχους με την οποία μπορούσαν να συνδεθούν οι άνθρωποι (ξανά για 13 λεπτά) βρέθηκε ότι βοηθάει καλύτερα στη διαχείριση της θλίψης, οδηγώντας τους ακροατές σε μια αίσθηση ανακούφισης, λιγότερη αναστάτωση, περισσότερη σταθερότητα και μικρότερη πιθανότητα να εκνευριστούν από κάποιο θέμα.


Η Λιζ Κούπερ, ιδρύτρια του BAST είχε συνεργαστεί προηγουμένως με ένα συγκρότημα ατμοσφαιρικής μουσικής, το Marconi Union, για να παράγουν ένα μουσικό κομμάτι οκτώ λεπτών που σχεδιάστηκε για να χαλαρώνει τον ακροατή και να τον υποβάλει σε μια κατάσταση έκστασης.
Η Κούπερ εξήγησε ότι το μουσικό κομμάτι με τίτλο «Weightless» περιέχει έναν ρυθμό που ξεκινάει από τους 60 παλμούς το λεπτό και σταδιακά μειώνεται σε περίπου 50, που σημαίνει ότι ο καρδιακός παλμός του ακροατή θα επιβραδυνθεί για να ταιριάξει με τους παλμούς ανά λεπτό της μουσικής.
Η νέα συναρπαστική μελέτη του BAST και η ηρεμιστική μουσική του Marconi Union είναι περαιτέρω απόδειξη ότι η μουσική πράγματι θεραπεύει και αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.

Ακούστε ολόκληρο το κομμάτι εδώ:https://youtu.be/UfcAVejslrU


Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr

Διακοπές νερού στις Τ.Κ. Αρετής, Κουκλιών και Ρεπετίστας την Τετάρτη 8 Απριλίου, λόγω καθαρισμού δεξαμενών

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την Τετάρτη 8 Απριλίου θα γίνουν προγραμματισμένες διακοπές νερού στις Τ.Κ. Αρετής,  Κουκλιών και Ρεπετίστας, λόγω καθαρισμού δεξαμενών.
Ο καθαρισμός θα αρχίσει από την Τ.Κ. Αρετής, στη συνέχεια στην Τ.Κ. Κουκλιών και τέλος στην Τ.Κ. Ρεπετίστας.

Σαράντα δυο οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 6 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 6 Απριλίου:
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.610) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(552) στην Αττική,
(221) στη Θεσσαλονίκη,
(134) στην Κεντρική Μακεδονία,
(126) στη Δυτική Ελλάδα,
(118) στα Ιόνια Νησιά,
(115) στην Κρήτη,
  (73) στην Πελοπόννησο,
  (66) στη Θεσσαλία,
  (54) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (44) στο Νότιο Αιγαίο,
  (43) στη Στερεά Ελλάδα
  (42) στην Ήπειρο,
  (16) στη Δυτική Μακεδονία και
    (6) στο Βόρειο Αιγαίο.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (22.918) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα.
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση βεβαιώθηκαν (5) παραβάσεις και συνελήφθησαν (5) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (364) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (358) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Διακοπή νερού στην Τ.Κ. Κουκλιών την Τετάρτη 8 Απριλίου, λόγω καθαρισμού δεξαμενών

 Διακοπή νερού στην Τ.Κ. Κουκλιών την Τετάρτη 8 Απριλίου, από τις 9:00 π.μ., λόγω καθαρισμού δεξαμενών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής



Αποφάσεις Ο.Ε. για έργα οδικών- αγροτικών υποδομών, πολιτισμού κ.α.
Με σημερινές αποφάσεις η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη, μεταξύ άλλων ανέδειξε οριστικούς και προσωρινούς αναδόχους, ενέκρινε δημοπρατήσεις και τη διάθεση πιστώσεων για έργα και προμήθειες.
Στα έργα περιλαμβάνεται ο ηλεκτροφωτισμός της οδού η οποία διέρχεται έμπροσθεν του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων και Μεταναστών του Κατσικά, ώστε να αποφευχθούν τυχόν ατυχήματα, στις δε προμήθειες περιλαμβάνεται μια ακόμη παραγγελία για υγειονομικό υλικό (μάσκες) το οποίο θα διανεμηθεί  σε Υπηρεσίες και φορείς της Περιφέρειας Ηπείρου.
Αναλυτικά:
• Αναδείχτηκαν οι οριστικοί ανάδοχοι για τα έργα:
 «Ηλεκτροφωτισμός επί της 2ης επαρχιακής οδού στην περιοχή εγκατάστασης προσφύγων στην Κατσικά», προϋπολογισμού 104.500 €. Ανάδοχος Στ. Θεοδωρόπουλος.
  «Αποκατάσταση του Δημοτικού σχολείου Κοσμηράς», προϋπολογισμού 135.000 ευρώ.
  «Άμεση αποκατάσταση οδών λόγω καθιζήσεων και κατολισθήσεων από πλημμυρικά φαινόμενα στην ΤΚ Πλατανούσας - όρια Δαφνωτής της ΠΕ Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 65.000 €. Ανάδοχος ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Α. ΦΑΗΣ
 «Αποκατάσταση πρόσβασης στην περιοχή του ΤΟΕΒ Λάμαρης του Δήμου Πρέβεζας» προϋπολογισμού 105.000 €. Ανάδοχος ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Ε.
• Αναδείχτηκαν οι προσωρινοί ανάδοχοι για τα έργα:
 «Εργασίες πλήρους αναστύλωσης του παλαιού Σχολαρχείου και του παλαιού Παρθεναγωγείου Γαναδιού», προϋπολογισμού 485.000 €. Ανάδοχος: Π. Παπαδημητρίου και ΣΙΑ Ο.Ε.
  «Αποκατάσταση βατότητας τμήματος οδού Δημαριό – Κομπότι», προϋπολογισμού € 400.000. Ανάδοχος: Χρ. Αλυμάρας.
• Εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για τις δημοπρατήσεις των έργων
 Συντήρηση, συμπλήρωση, αποκατάσταση πρασίνου (καθαρισμός βλάστησης),  στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο προϋπολογισμού 74.000 ευρώ.
 Συντήρηση, συμπλήρωση, αποκατάσταση πρασίνου (καθαρισμός βλάστησης),στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο (καθαρισμός βλάστησης)προϋπολογισμού 74.000 ευρώ.
 Άμεση αποκατάσταση  συρματοκιβωτίων και προστασία βάθρων με πτερυγότοιχων γέφυρας Σαραντάπορου ποταμού, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ.
 Εκμίσθωση της αλιευτικής θέσης «Λάκκοι» Αμβρακικού κόλπου Π.Ε. Πρέβεζας για την τοποθέτηση ημιμόνιμου αλιευτικού εργαλείου («νταλιάνι») και συγκρότηση της Επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για την εκμίσθωση των Δημόσιων Φυσικών Ιχθυοτροφείων και λοιπών ιχθυοτρόφων υδάτων της Π.Ε. Πρέβεζας για τα έτη 2020-2021.
 Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τ.Κ. Τεριαχίου Δήμου Πωγωνίου, προϋπολογισμού 39.773 ευρώ.
 Επισκευή αρδευτικής διώρυγας Τ.Ο.Ε.Β. Βασιλικού, προϋπολογισμού 30.974 ευρώ.
• Εγκρίθηκε η διάθεση πιστώσεων για τις παρακάτω παρεμβάσεις:
 Το ποσό των 24.800 ευρώ, για την προμήθεια νέας ποσότητας μασκών στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
  Το ποσό των813.596,54 ευρώ για τη μεταφορά  του δικτύου της ΔΕΔΔΗΕ στο πλαίσιο του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Οδός Σταύρου Νιάρχου».
 Το ποσό των 18.600 ευρώ για τηνκαταπολέμηση κουνουπιών στην Π.Ε. Θεσπρωτίας για το έτος 2020».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Η «Κιβωτός του Κόσμου» και ο πατέρας Αντώνιος στέλνουν μήνυμα ελπίδας μέσα στην πανδημία

Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO Πηγή: www.lifo.gr 

Ο πατέρας Αντώνιος, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες της καραντίνας, δεν χάνει ποτέ την αισιοδοξία του και δηλώνει προσηλωμένος στον στόχο του να βρίσκει πάντα τον τρόπο να βοηθάει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά.
Υγεία, οικονομία, σχέσεις, παραγωγή, τεχνολογία, μεταβάλλονται με ταχύτατο ρυθμό. Απώλειες, αβεβαιότητα, φόβος και μια απέραντη σιωπή κατέχουν δεσπόζουσα θέση στη νέα πραγματικότητα. 
Η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο έναν εθελοντικό οργανισμό όπως η «Κιβωτός του Κόσμου». 
Είναι γεγονός ότι οι δωρεές έχουν μειωθεί κατακόρυφα, οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις έχουν ματαιωθεί, ενώ, ταυτόχρονα, έχουν παρθεί από την αρχή όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας. 
Ο πατέρας Αντώνιος, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, δεν χάνει ποτέ την αισιοδοξία και την ελπίδα του. 
Από την αρχή της συνομιλίας μας δηλώνει προσηλωμένος στον στόχο που έχει θέσει: να βρίσκει πάντα τον τρόπο να βοηθάει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά. 
Άλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια διατηρεί έντονα στη μνήμη του αγώνες, κόπους, θυσίες και, κυρίως, τη χαρά και την ευτυχία τού να βλέπεις παιδιά που άλλοι θεωρούσαν «καμένα χαρτιά» να αναζωογονούνται. 
Όπως μου εξηγεί, υπάρχουν καθημερινά στιγμές που τον διαπερνούν ανησυχίες και φόβοι για την κάλυψη των αναγκών και των τρεχουσών υποχρεώσεων της Κιβωτού. 
Αλλά σπεύδει να τονίσει ότι νιώθει την υποχρέωση να συνεχίσει το έργο της ανιδιοτελούς προσφοράς. 

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, την Τρίτη 7 Απριλίου, ώρα 11:00 π.μ.


Την Τρίτη 07 Απριλίου 2020 και ώρα 11.00 π.μ. συνεδριάζει με τηλεδιάσκεψη η  Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση αποφάσεων 3ου/2020Πρακτικού της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
1. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Σουλίου για την υλοποίηση του έργου: «Προμήθεια υλικών μεταφοράς νερού πλησίον του αρχαιολογικού χώρου Σουλίου για την αποκατάσταση υποδομών που επλήγησαν από τον σεισμό» προϋπολογισμού 24.000,00 €. (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
2. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Σουλίου για την υλοποίηση του έργου: «Εργασίες διαμόρφωσης πρόσβασης για την αποκατάσταση του κάστρου «Κιάφας» Σουλίου (παροχή υπηρεσιών)» προϋπολογισμού 24.000,00 €. (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
3. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων-Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας και  της Ελληνικής Αστυνομίας για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «Εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου καθώς και συναρμολόγησης οικίσκων με όλα τα δίκτυα στα κέντρα υγείας του Δήμου Ζηρού», προϋπολογισμού 24.000,00 €. (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
4. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης και των όρων αυτής μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας και του Δήμου Ζηρού  για την υλοποίηση του έργου: «Αποκατάσταση επέκτασης περιφερειακής οδού Θεσπρωτικού» προϋπολογισμού 570.000,00 €. (με ΦΠΑ) και ορισμό δύο (2) εκπροσώπων από την Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε. Πρέβεζας, με τους αναπληρωτές τους, για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου.
5. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (Υποκατηγορία  Α2, ομάδα 8η, α/α1 & 5)  «Επέκταση υφιστάμενης μονάδας εκτροφής & εκκολαπτήριο ψαριών γλυκού νερού (πέστροφας), δυναμικότητας 1.500 τόνων ετησίως, στη θέση «ΧΟΧΛΑ», της Δ.Ε. Φαναρίου, του Δ. Πάργας / Π.Ε. Πρέβεζας, Περιφέρειας Ηπείρου». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι η εταιρεία : «ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΕΙΑ ΧΟΧΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.».(εισήγηση Δ/νση  Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).
6. Γνωμοδότηση επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου (κατηγορίας Α2, ομάδα 7η, α/α 9: «Αύξηση δυναμικότητας μονάδας βουστασίου από 48 σε 250 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής με 170 παράγωγα στη θέση «Δελιάσινος» της Τ.Κ. Μικρής Γότιστας του Δήμου Μετσόβου Π.Ε. Ιωαννίνων». Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι  οι ΥΙΟΙ Τ.  ΒΑΔΕΒΟΥΛΗ Ο.Ε.. (εισήγηση Δ/νση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Π.Η.).

Νέα επιχορήγηση της Περιφέρειας Ηπείρου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

H Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα το έργο των δημόσιων δομών Υγείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού (CONID-19).
Στο πλαίσιο αυτό σήμερα ανταποκρίθηκε άμεσα σε αιτήματα της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και με δύο αποφάσεις του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη το επιχορηγεί συνολικά με το ποσό των 223.220 ευρώ.
Για τις δύο νέες επιχορηγήσεις ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής στη σημερινή – μέσω τηλεδιάσκεψης- συνεδρίαση του Οργάνου.
Συγκεκριμένα το ποσό των 1133.220 ευρώ διατίθεται για την προμήθεια άκρως απαραίτητου ιατρομηχανολογικού εξοπλισμού για λειτουργία 2η1 Μονάδας Λοιμωδών Νοσημάτων, η οποία προορίζεται να νοσηλεύει αποκλειστικά περιστατικά COVID-19.
To υπόλοιπο ποσό (90.000) ευρώ διατίθεται για την προμήθεια άκρως απαραίτητου ακτινολογικού ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε δήλωσή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τόνισε:
«Όπως έχω ήδη αναφέρει, η Περιφέρεια Ηπείρου βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την ενίσχυση των δημοσίων δομών Υγείας, στην τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα μας για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Η βαρύτητα δίνεται ασφαλώς στα νοσοκομεία που υποδέχονται τους ασθενείς και ιδιαίτερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που έχει οριστεί και λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία μέχρι σήμερα ως Νοσοκομείο – Αναφοράς για τη νόσο.  Έχουμε θέσει σε πρώτη προτεραιότητα, έναντι κάθε άλλης τρέχουσας υποχρέωσης, την ενίσχυση της λειτουργίας και της επέκτασης των δομών του, ώστε να είναι σε θέση, αν χρειαστεί, να υποδεχθεί και να νοσηλεύσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό συμπατριωτών μας που ενδέχεται να νοσήσουν. Εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού, όμως εκείνο που διασφαλίζει τη Δημόσια Υγεία, είναι η αυστηρή τήρηση των οδηγιών από όλους τους πολίτες: Να μείνουμε σπίτι και στις τρεις επόμενες εβδομάδες που παρατάθηκε το μέτρο».


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Η Αθήνα βιάστηκε και πάλι να δώσει το «πράσινο φως» για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ–ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Αθήνα βιάστηκε και πάλι να δώσει το «πράσινο φως» για την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας
Την Πέμπτη 26 Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Αλβανία και τα Σκόπια.
Μεταξύ των χωρών που έδωσαν την συγκατάθεση τους για την εξέλιξη αυτή ήταν η Ελλάδα.
Πέρασε ένας χρόνος και πέντε μήνες από την ημέρα που δολοφονήθηκε από την αλβανική αστυνομία ο Βορειοηπειρώτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, με την δικαιοσύνη της γείτονος χώρας να μην έχει εκδώσει ακόμα το πόρισμα που θα διαλευκάνει την υπόθεση.
Τον τελευταίο χρόνο οι αλβανικές αρχές έχουν απαγορεύσει  άνευ αιτιολογίας σε εκατοντάδες Έλληνες πολίτες την είσοδο στην επικράτεια της Αλβανίας, ενώ καθυστερούν αδικαιολόγητα στις μεθοριακές διαβάσεις πάμπολλους Έλληνες Βορειοηπειρώτες.
Πολλούς δε από αυτούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, τους οδηγούν στα γραφεία της Ασφάλειας στο Αργυρόκαστρο ή στους Άγιους Σαράντα για ανάκριση και άσκηση ψυχολογικής πίεσης.
Τα προβλήματα με το ιδιοκτησιακό και τον αυτοπροσδιορισμό των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, είναι χρονίζοντα και ανεπίλυτα, με ευθύνη πάντα των Τιράνων.
Τον τελευταίο μήνα γίνονται όλο και πιο έντονα τα σενάρια για μετεγκατάσταση μουσουλμάνων μεταναστών απευθείας από την Τουρκία στην αλβανική επικράτεια και ειδικά σε περιοχές που διαβιεί η Εθνική Ελληνική Μειονότητα.
Σε όλα αυτά ήρθαν να προστεθούν την Κυριακή 5 Απριλίου, οι προσαγωγές και ανακρίσεις δέκα κατοίκων της Χιμάρας από την Κεντρική Διεύθυνση της Αστυνομίας της Αλβανίας, οι οποίοι ύψωσαν κατά τις προηγούμενες ημέρες έναν μεγάλο σιδερένιο  Σταυρό στην Ιερά Μονή Παναγίας της Αειθαλιώτισσας, μία κίνηση συνήθης και αυτονόητη για την επισήμανση ιερών τόπων.
«Στο κείμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία προβλέπεται η υποχρέωση σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης τόσο της απογραφής και του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού όσο και της καταγραφής της ιδιοκτησίας.
Θα παρακολουθούμε στενά την πρόοδο και τη συμμόρφωση των δύο χωρών (σ.σ. Αλβανία, Σκόπια) στην υλοποίηση των δεσμεύσεών τους», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σχολιάζοντας την έγκριση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Αλβανίας.

Εκτός από την απειλή του Κορωνοϊού υπάρχει και η απειλή της απορρύθμισης του σακχαρώδη διαβήτη και των καρδιομεταβολικών νοσημάτων


Αναντίρρητα η εποχή μας έχει σφραγισθεί από την εισβολή του εφιαλτικά νοσηρού κορωνοϊού. 
Η λοίμωξη COVID-19 είναι πλέον η πιο απειλητική σύγχρονη νόσος. 
Ο κορωνοϊός SARS-COV-2, ο ιός της COVID-19, είναι εξαιρετικά λοιμογόνος και μεταδοτικός. 
Τελευταία δεδομένα στο έγκριτο Nature δείχνουν ότι ο κορωνοϊός συνδέεται με τους κυτταρικούς υποδοχείς τουλάχιστον 4 φορές πιο ισχυρά από τον ιό Η1Ν1, τον υπεύθυνο για την επιδημία SARS προ 17ετίας, οδηγώντας σε ανοσιακή δυσλειτουργία. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνος, καθώς η μέση παγκόσμια θνητότητα* της νόσου COVID-19 είναι στο 4,5 - 5% των κρουσμάτων, ενώ η αντίστοιχη θνητότητα του Η1Ν1 ήταν 0,1% των κρουσμάτων.
Και βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα στη νόσο COVID-19 είναι ότι ακόμα δεν έχουν υπάρξει δοκιμασμένες, απόλυτα μελετημένες ειδικές αγωγές, ενώ η παρασκευή του εμβολίου φαίνεται ότι θα αργήσει αρκετά, τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μελέτες για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των διαφόρων εκδοχών του εμβολίου που δοκιμάζονται.
Όμως, εκεί που ο κορωνοϊός καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι στις ευπαθείς ομάδες: στους ανοσοκατασταλμένους (κυρίως στους ογκολογικούς ασθενείς), στους ηλικιωμένους και κυρίως στους ασθενείς με χρόνια προβλήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρδιοπάθειες.
Πράγματι, σε μεγάλη μελέτη (δημοσίευση στο JAMA τον Μάρτιο) 44.672 ασθενών με COVID-19 -ασθενών της Wuhan, της πόλης όπου πρωτοεμφανίστηκε η νόσος- ενώ στον γενικό πληθυσμό των ασθενών αυτών διαπιστώθηκε κίνδυνος θνητότητας 2,3%, στους διαβητικούς ασθενείς η θνητότητα ήταν 7,3%, στους υπερτασικούς 6,1% και στους καρδιοπαθείς 10%.
Φαίνεται έτσι ότι οι χρόνιες αυτές ασθένειες καθιστούν τους πάσχοντες οργανισμούς ευάλωτους από τον ιό, που τους οδηγεί στην ανάπτυξη και την εκδήλωση νοσηρών καταστάσεων με δυσμενείς εκβάσεις, διευκρινίζει ο Δρ. Α. Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής Διαβητολογικού και Καρδιομεταβολικού κέντρου Metropolitan Hospital.