Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Τέλος εποχής για 3.362 αγροτικούς συνεταιρισμούς

Μέχρι τις 20 Νοεμβρίου όλοι οι αγροτικοί συνεταιρισμοί θα πρέπει να αποδείξουν πως είναι ενεργοί, αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να κλείσουν. Το ξεκαθάρισμα των υγιών συνεταιρισμών εκκρεμεί από το 2011. Ωστόσο από το Μάρτιο που θα γίνει η πρώτη ετήσια αξιολόγηση τους για να χαρακτηριστεί ένας συνεταιρισμός υγιής θα πρέπει να έχει τζίρο πάνω από 30.000 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα και 10.000 στα νησιά (εκτός από Εύβοια και Κρήτη).
Σύμφωνα με τα «Νέα», αν αυτό εφαρμοζόταν τώρα οι ενεργοί συνεταιρισμοί θα έφταναν μόλις τους; 380.
Τι είχε δείξει η αξιολόγηση των συνεταιρισμών
Στο Μητρώο του υπουργείου Ανάπτυξης είχαν εγγραφεί μέχρι τις 31/10/2014 3.861 αγροτικοί συνεταιρισμοί
3.362 δεν πληρούν τα κριτήρια και κινδυνεύουν με λουκέτο
499 είναι ενεργοί πανελλαδικά και διαθέτουν πάνω από 123.000 μέλη
Οι 424 είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα
Οι 75 είναι σε νησιά.


ΠΗΓΗ: www.aftodioikisi.gr

Η Γενική Γραμματέας σε συνάντηση για την πρόληψη των πυρκαγιών στο πλαίσιο του έργου «VOLNEΤ»

Στις εργασίες της δεύτερης Τεχνικής Συνάντησης για την πρόληψη των Πυρκαγιών στο πλαίσιο του Έργου «VOLNEΤ» - «Δίκτυο Εθελοντισμού για την Πολιτική Προστασία και Πρόληψη των φυσικών καταστροφών με τη χρήση νέων τεχνολογιών», παρευρέθηκε η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βίκυ Ευταξά και απεύθυνε χαιρετισμό.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης(4/11/2014) στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στα Ιωάννινα με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, των Δασικών Υπηρεσιών, Εθελοντικών Οργανώσεων και Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών των Περιφερειών Ηπείρου από την πλευρά της Ελλάδας και Απουλίας από την πλευρά της Ιταλίας καθώς το έργο «VOLNEΤ» χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από πόρους του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία.

Πρέβεζα: Εξιχνιάστηκε περίπτωση κλοπής

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 26χρονου ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, περίπτωση κλοπής που έλαβε χώρα τον μήνα Αύγουστο του 2014 στην Πρέβεζα.
Κατόπιν αξιοποίησης στοιχείων και πειστηρίων, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός 26χρονου ημεδαπού, για κλοπή.
Ειδικότερα, την 09-08-2014 στην Πρέβεζα, ο προαναφερόμενος αφαίρεσε από αγροτεμάχιο, ιδιοκτησίας 64χρονου ημεδαπού, διάφορα εργαλεία, εξαρτήματα αυτοκινήτων και άλλα μεταλλικά αντικείμενα.
Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε, θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Οκτώβριο 2014 στην Ήπειρο

Συνολικά βεβαιώθηκαν (4.877) παραβάσεις ενώ εντοπίστηκαν (57) οδηγοί που οδηγούσαν υπό την επήρεια αλκοόλ, (626) για υπερβολική ταχύτητα καθώς και (238) ανασφάλιστα οχήματα.
Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Οκτώβριο του 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 8 τροχαία δυστυχήματα (έναντι 11 το 2013). 
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

«Παγώνουν» μέχρι το Μάιο 40.000 εφάπαξ!

Οι υπηρεσίες των ταμείων αδυνατούν να υπολογίσουν τους συντελεστές βιωσιμότητας των ταμείων

Στον «πάγο» μπαίνουν μέχρι το Μάιο 40.000 εφάπαξ!
Οι αιτήσεις μπαίνουν σε λίστα αναμονής καθώς υπάρχει σημαντική εμπλοκή.
Όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» σημειώνεται εμπλοκή στις πληρωμές των εφάπαξ καθώς οι υπηρεσίες των ταμείων αδυνατούν να υπολογίσουν τους συντελεστές βιωσιμότητας των ταμείων.
Πρόκειται για τους συντελεστές που θα κρίνουν τις μειώσεις που θα γίνουν στα εφάπαξ. Οι 40.000 αιτήσεις έχουν κατατεθεί από το Σεπτέμβριο του 2013.
Στο τραπέζι έχει πέσει η αλλαγή του μαθηματικού τύπου, ωστόσο ακόμη όλα τα σενάρια μένουν ανοιχτά.
Η αναβολή έχει να κάνει με τις μειώσεις που προκαλεί ο νέος τρόπος υπολογισμού του βοηθήματος, αλλά και με την αδυναμία των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας να καθορίσουν επακριβώς τον ειδικό συντελεστή βάσει του οποίου τα εφάπαξ θα μειώνονται ανάλογα με τα ελλείμματα του κάθε φορέα!
Ακόμη και αν υπάρχουν τα χρήματα, μέχρι τον Μάιο του 2015 κανένα Ταμείο δεν θα μπορεί να βγάλει νέα εφάπαξ πέραν αυτών που έχουν προγραμματιστεί να πληρωθούν σε όσους αποχώρησαν μέχρι τις 31/8/2013.

Eurostat: Πάνω από 1 στους 3 Έλληνες κοντά στο όριο της φτώχειας

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat, πάνω από 1 στους 3 Έλληνες- το 35,7%- ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
Τα στοιχεία, που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, αφορούν το 2013 και κάνουν την Ελλάδα την τρίτη χώρα με το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας στην ΕΕ, μετά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη χρονιά ζούσαν στην Ελλάδα 3,9 εκατομμύρια άνθρωποι κοντά στο όριο της φτώχειας- το ποσοστό είναι 35,7%, έναντι του 28,1% του 2008- δηλαδή επιβίωναν με διαθέσιμο εισόδημα κάτω του 60% του μέσου εθνικού, αδυνατούσαν να καλύψουν σημαντικά αγαθά, ή ζούσαν σε νοικοκυριά χαμηλής εντάσεως εργασίας.
Ακόμη, το 23,1% των Ελλήνων ζούσε με πενιχρό εισόδημα.
Την ίδια χρονιά στην ΕΕ, 120 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κοντά στο όριο της φτώχειας, ή το 24,5% του πληθυσμού, έναντι 23,8% το 2008. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (48%), τη Ρουμανία (40%), την Ελλάδα (35,7%), τη Λετονία (35%) και την Ουγγαρία (33%). 

Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας "ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ»: ΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΕΣ ... του χθες και του σήμερα

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Πρόσκληση για την 35η/06-11-2014 Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Την 6-11-2014, ημέρα Πέμπτη και ώρα 9.30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 29-10-2014 συνεδριάσεως.
1. Κατάρτιση του πίνακα οικονομικής στοχοθεσίας Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2015 στα πλαίσια έγκρισης του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2015 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Έγκριση διάθεσης πιστώσεων του προϋπολογισμού της Π.Ε. Ιωαννίνων οικ. έτους 2014, όπως διαμορφώθηκε μετά την 4η Τροποποίηση του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2014 και έγκριση δαπανών.
3. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 30-09-2014 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εγκατάσταση φωτεινής σηματοδότησης εναλλακτικής διέλευσης οχημάτων στο Τ.Δ Αρίστης του Δήμου Ζαγορίου», προϋπολογισμού € 52.000,00 με ΦΠΑ.
4. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 14-10-2014 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συμπληρωματικές εργασίες αποκατάστασης ασφαλτοταπήτων στο Ε.Ο.Δ. Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακκαβιά», προϋπολογισμού € 119.000,00 με ΦΠΑ.