Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΤΑ: Όργιο με υπέρογκους μισθούς σε δημοτικές επιχειρήσεις

Σάλος με τα Golden boys των 80.000 ευρώ!
Χρυσό πάρτυ με τους μισθούς στους Δήμους!


Ένα σημαντικό δείγμα αποτύπωσης του μισθολογικού κόστους για τους υπαλλήλους των δημοτικών επιχειρήσεων, έχει για πρώτη φορά στα «χέρια» του το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού κ. Ντίνου Ρόβλια, για απογραφή του ετήσιου μισθολογικού κόστους των δημοτικών επιχειρήσεων.
Εν όψει των ρυθμίσεων του νέου βαθμολογίου - μισθολογίου ζητήθηκαν για πρώτη φορά από τους Δήμους και συγκεντρώθηκαν στοιχεία για το κόστος μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού (μόνιμοι υπάλληλοι και αορίστου χρόνου) των δημοτικών επιχειρήσεων.
Στα επανειλημμένα έγγραφα του υπουργείου ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα 230 από τους 325 Δήμους.
Από τους 230 Δήμους που ανταποκρίθηκαν, οι 12 δεν διέθεταν δημοτικές επιχειρήσεις το έτος 2010 και οι 9 είχαν επιχειρήσεις χωρίς τακτικό προσωπικό.
Επίσης απ΄αυτούς οι 44 Δήμοι δεν έστειλαν τα απαιτούμενα στοιχεία σύμφωνα με το υπόδειγμα της εγκυκλίου.

Από το ασφαλές δείγμα (άνω του 50%) προκύπτουν τα εξής στοιχεία σχετικά με τις ετήσιες ακαθάριστες αποδοχές των υπαλλήλων των δημοτικών επιχειρήσεων:
α) Άνω του 60% των υπαλλήλων του κλάδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΠΕ.
β) άνω του 53% των υπαλλήλων του κλάδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΤΕ.
γ) Άνω του 55% των υπαλλήλων του κλάδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΔΕ.
δ) Άνω του 62% των υπαλλήλων του κλάδου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) των δημοτικών επιχειρήσεων έχει ετήσιες αποδοχές μεγαλύτερες από τον αντίστοιχο μέσο όρο των δημοσίων υπαλλήλων ΥΕ.


Επίσης, παρατηρούνται πολλές ατομικές περιπτώσεις υπερβολικά υψηλών ετήσιων αποδοχών και μάλιστα σε Δήμους με κακό δείκτη οικονομικής κατάστασης.


Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που εντοπίστηκαν σε Δημοτικές Επιχειρήσεις είναι :
Κορινθίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 87.325,00!!!
Πιερίας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 83.767,13
Έβρου ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ: 83.442,59
Ηρακλείου ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ: 82.624,47
Ιωαννίνων ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 80.719,16
Κερκύρας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 78.947,70
Έβρου ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ: 76.709,22
Θεσπρωτίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 76.495,96
Αιτωλοακαρνανίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ: 75.948,61
Πιερίας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 75.843,44
Μαγνησίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 56.619,89
Έβρου ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΕ: 55.138,75
Λέσβου ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 54.393,14
Ξάνθης ΠΡΑΣΙΝΟ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ: 54.070,00
Ιωαννίνων ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: 53.322,00
Ηρακλείου ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 53.053,68
Καβάλας ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 52.329,15
Λέσβου ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 52.132,74
Κεντρικού Τομέα Αθηνών ΠΡΑΣΙΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ: 51.216,72
Καβάλας ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ: 49.571,97
Θεσσαλονίκης ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: 77.466,49
Θεσσαλονίκης ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 67.209,81
Πιερίας ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΗΣ: 61.092,25
Κορινθίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΡΓΟΔΗΓΟΣ: 60.482,94
Λασιθίου ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: 58.741,56
Σερρών ΠΡΑΣΙΝΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ: 56.011,64
Ηρακλείου ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΡΓΟΔΗΓΟΣ: 55.409,56
Αιτωλοακαρνανίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΕΡΓΟΔΗΓΟΣ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ: 54.441,05
Ημαθίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΟΓΙΣΤΗΣ: 53.857,98
Καβάλας ΠΡΑΣΙΝΟ ΛΟΓΙΣΤΗΣ: 52.543,23
Ρόδου ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΡΓΑΤΗΣ: 56.703,89
Ηρακλείου ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ: 55.176,49
Αργολίδας ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ: 47.736,47
Ευβοίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ: 45.346,38
Ευβοίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ: 45.268,04
Μεσσηνίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΔΗΓΟΣ: 44.663,18
Μεσσηνίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΔΗΓΟΣ: 44.591,14
Μεσσηνίας ΠΡΑΣΙΝΟ ΗΛΕΚΤΡΟΣΥΓΚΟΛΗΤΗΣ: 44.298,85
Ηρακλείου ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ: 43.149,18
Κοζάνης ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΡΓΑΤΗΣ: 43.088,65


Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών , οι Δήμοι που δεν έστειλαν στοιχεία είναι :
Αγίου Ευστρατίου, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγράφων, Άκτιου-Βόνιτσας, Αλμυρού, Αμάριου, Αμοργού, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Ανδραβίδας-Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Άνδρου, Αντιπάρου, Αργιθέας, Αριστοτέλη, Αρριανών, Αρταίων, Βέλου-Βόχας, Βισαλτίας, Βορείων Τζουμέρκων, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Γαύδου, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Γορτυνίας, Δέλτα, Δελφών, Διονύσου, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, Δυτικής Αχαΐας, Ελευσίνας, Εορδαίας, Ερυμάνθου, Ευρώτα, Ζαγοράς-Μουρεσίου, Ζωγράφου, Θάσου, Θερμαϊκού, Θέρμου, Ιάσμου, Ιητών, Ιθάκης, Ιστιαίας-Αιδηψού, Καισαριανής, Καντάνου-Σέλινου, Καρπενησίου, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κηφισιάς, Κιμώλου, Κόνιτσας, Κορυδαλλού, Κύμης-Αλιβερίου, Κω, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Μεγίστης, Μετσόβου, Μυκόνου, Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, Ναυπλιέων, Νέας Σμύρνης, Νέστου, Νικολάου Σκουφά, Νότιας Κυνουρίας, Νοτίου Πηλίου, Παλαιού Φαλήρου, Παλλήνης, Παξών, Παπάγου-Χολαργού, Πάργας, Περάματος, Περιστερίου, Πύλης, Πύργου, Πωγωνίου, Ραφήνας-Πικερμίου, Ρήγα Φερραίου, Σαλαμίνας, Σερβίων-Βελβεντού, Σερίφου, Σίφνου, Σκιάθου, Σκύρου, Στυλίδας, Σύμης, Τανάγρας, Τρικκαίων, Φαρκαδόνας, Φιλαδελφείας-Χαλκηδόνος, Φλώρινας, Φυλής, Χαλκηδόνος, Χάλκης, Χίου, Ωραιοκάστρου, Ωρωπού.

Τα συγκεντρωθέντα στοιχεία θα διαβιβαστούν στο υπουργείο Οικονομικών και στο υπουργείο Εσωτερικών, με το οποίο θα υπάρξει και συνεννόηση για το θέμα των Δήμων που δεν απέστειλαν.

ΠΑΡΓΑ: Μαίνεται για δεύτερη μέρα η φωτιά στην περιοχή Νάρκισσος

Μαίνεται η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση στην περιοχή Νάρκισσος της Πάργας.
Στο σημείο επιχειρούν 12 άνδρες της Πυροσβεστικής με 6 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ: Αναπόφευκτες οι εκλογές, ανησυχία για ύφεση

Εκφράζει  την αγωνία του για την ανεργία και τονίζει πως "το μόνο αντίδοτο είναι η ανάπτυξη".

Την εκτίμηση ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες για την κυβέρνηση κάνει ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής» καθώς, όπως σημειώνει, «έχει χαθεί ο έλεγχος στα ελλείμματα και το χρέος».
Ο κ. Σαμαράς υπογραμμίζει πως καθημερινά μεγαλώνουν τα αδιέξοδα της κυβέρνησης αφού «η πολιτική της απέτυχε».
Επιμένει, δε, ότι το πρόγραμμα είναι λανθασμένο και σημειώνει:
«ασφαλώς υπήρξαν και υπάρχουν πολλά λάθη και υστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος αλλά το ίδιο το πρόγραμμα δημιουργεί ύφεση πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προέβλεπαν.
Και γι'αυτό δεν πιάνει τους στόχους του».

ΝΔ: Εξωπραγματικές οι προσδοκίες για τα έσοδα από το ΦΠΑ

Εξωπραγματικές χαρακτηρίζουν τις προσδοκίες της κυβέρνησης για αύξηση των εσόδων δια μέσου του ΦΠΑ οι αναπληρωτές υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ιωάννης Βρούτσης και κ. Χρήστος Σταϊκούρας, και παραθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων από το ΦΠΑ βαίνει συνεχώς μειούμενος, παρά τις συνεχείς αυξήσεις του Φόρου.

Οι βουλευτές της ΝΔ κάνουν λόγο για νέο κύμα ανατιμήσεων σε όλο το φάσμα των ειδών εστίασης, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, το οποίο, όπως επισημαίνουν, «εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και μειώνει ακόμα περισσότερο την ήδη εξασθενημένη αγοραστική δύναμη των πολιτών». Ταυτόχρονα, υπογραμμίζουν, «ο φορολογικός λαβύρινθος που δημιουργείται και η εγκύκλιος σταυρόλεξο του κ. Βενιζέλου προκαλούν μία άνευ προηγουμένου σύγχυση, με αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις, να καταστρατηγείται η εφαρμογή του μέτρου».


Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλούνται τα στελέχη της ΝΔ η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ σε σχέση με την περσινή περίοδο είναι:
Ιανουάριος 2011: 12,3%
Δίμηνο Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011: 7,4%
Τρίμηνο Ιανουάριος - Μάρτιος 2011: 4,8%
Τετράμηνο Ιανουάριος - Απρίλιος 2011: 3,6%
Πεντάμηνο Ιανουάριος - Μάιος 2011: 3,2%
Εξάμηνο Ιανουάριος - Ιούνιος 2011: 1,7%
Επτάμηνο Ιανουάριος - Ιούλιος: 2011: 0,3%


Η πραγματική οικονομία και η κοινωνία πλήττονται βάναυσα χωρίς κανένα ουσιαστικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, επισημαίνουν οι βουλευτές της ΝΔ και καταλήγουν:
«"Οταν η αριθμητική της Οικονομίας συγκρούεται με την πολιτική προσδοκία, πάντα κερδίζει η αριθμητική".
Το συμπέρασμα είναι, πλέον, ξεκάθαρο: Απαιτείται αλλαγή οικονομικής πολιτικής με κατεύθυνση τη μείωση των φόρων και στόχο την επανεκκίνηση της Οικονομίας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης


«Δεν αντέχουμε άλλο, πάμε σε εκλογές»

«Πόσο ακόμη θα αντέξουμε» αναρωτιούνται πλέον ακόμη και κυβερνητικά στελέχη, βλέποντας ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να ξεφύγει από σενάρια περί πρόωρων εκλογών και συγκυβέρνησης με φόντο επερχόμενο οικονομικό κραχ.
«Πρέπει να δείχνει απίθανο να μπορέσουμε να κρατηθούμε έτσι άλλα δύο χρόνια» παραδέχθηκε, μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής» κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης βλέποντας από την αδυναμία υλοποίησης των «συμφωνηθέντων», την τραυματική συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και την αδυναμία της Ε.Ε. να προχωρήσει γρήγορα σε αποφάσεις που έχει λάβει, καθώς και την εικόνα της κυβέρνησης χωρισμένης σε κέντρα και παράκεντρα.
Έχοντας μάλιστα εικόνα και από τις δημοσκοπήσεις που διενεργούνται αυτό το διάστημα πολλοί υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ ομονοούν ότι οι πρόωρες εκλογές δύσκολα θα αποφευχθούν τελικά.

ΕΦΟΡΙΑ: Ξεκινά η καταβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αποστολή του πολυ-εκκαθαριστικού σημειώματος από την εφορία που θα αφορά την καταβολή της ειδικής εισφορά αλληλεγγύης, της έκτακτης εισφοράς στα Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, της έκτακτης εισφοράς στα είδη πολυτελείας και του τέλους επιτηδεύματος.

Πρόκειται, για τους «έκτακτους» φόρους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με βάση τους οποίους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν περί τα 1,82 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η σταδιακή απόσυρση του ποσού αυτού, σε διάστημα 6 μηνών, από την οικονομία αποτελεί παράγοντα που πιθανόν να προκαλέσει ακόμη βαθύτερη ύφεση.


Σύντομα οι εφορίες θα ξεκινήσουν να αποστέλλουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα, προσδοκώντας σε σημαντική αύξηση των εσόδων.


Πώς θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά!
Σύμφωνα με το Yπουργείο Οικονομικών, ειδική εισφορά αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των δώδεκα χιλιάδων ευρώ των φυσικών προσώπων, που προέκυψαν κατά τις διαχειριστικές χρήσεις 2010 έως και 2014 και δηλώνονται στα αντίστοιχα οικονομικά έτη 2011 - 2015.

Για την επιβολή της εισφοράς λαμβάνεται υπόψη το ετήσιο συνολικό καθαρό ατομικό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο του φυσικού προσώπου ή σχολάζουσας κληρονομιάς.


Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται στο συνολικό καθαρό εισόδημα, υπολογίζεται ως εξής:
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 12.001 ευρώ έως 20.000,99 ευρώ η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000,99 ευρώ η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000,99 ευρώ η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.
• Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.

Πώς καταβάλλεται.
Η εισφορά καταβάλλεται σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση της εισφοράς και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη, αντίστοιχα.
Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 300 ευρώ, εκτός της τελευταίας.
Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του οφειλόμενου ποσού παρέχεται έκπτωση 5%.


Εάν υπάρχουν λάθη!
Στις περιπτώσεις που η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Yπουργείου Οικονομικών δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώνουν λάθος κατά την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, υποβάλλουν στην αρμόδια ΔΟΥ κατά περίπτωση είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού, είτε τροποποιητική δήλωση.
Η δε εφορία θα προβεί σε διαγραφή ή σε νέα εκκαθάριση, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα δοθούν από τη ΓΓΠΣ.
Το νέο ποσό που θα προκύπτει θα καταβάλλεται αποκλειστικά και μόνο στη ΔΟΥ.


«Στον αέρα» ο συμψηφισμός!
Επειδή όμως έχουν «παγώσει» οι επιστροφές φόρων ήδη από τα τέλη Ιουλίου, πολλοί θα κληθούν να καταβάλουν τα ποσά αν και η εφορία τους οφείλει ήδη χρήματα. Στη σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε το Yπουργείο Οικονομικών δεν γίνεται πρόβλεψη για συμψηφισμό του ποσού στο πολυ-εκκαθαριστικό, με τυχόν επιστροφή φόρου από το εκκαθαριστικό της κανονικής φορολογικής δήλωσης. Το θέμα πάντως ενδέχεται να αντιμετωπιστεί με νεότερες οδηγίες του υπουργείου, λίγο πριν φτάσει ο φορολογούμενος στο γκισέ να πληρώσει.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Εισήγηση να χάνουν το αφορολόγητο όσοι χρωστούν στην Εφορία

Εισήγηση για στέρηση του αφορολόγητου και των απαλλαγών για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ή έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών.
Η πρόταση θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς κατά την δημόσια συζήτηση για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου.
Όπως λένε ο «πυρήνας του μέτρου» έχει κλειδώσει και η συζήτηση αφορά τα κριτήρια για την ενεργοποίησή του όπως το είδος και ο χρόνος τέλεσης της παράβασης, το ύψος του αποκρυβέντος εισοδήματος και του φόρου, το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλα.
Επίσης δεν έχει αποφασισθεί αν η ρύθμιση θα αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα από την πηγή και το ύψος εισοδήματος ή αν θα ισχύσει για κατηγορίες φορολογουμένων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.


Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι παραβάτες και οι οφειλέτες θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 10% και δεν θα δικαιούνται καμία απαλλαγή.

ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Την Τρίτη 23-8-2011 το Δημοτικό Συμβούλιο Πωγωνίου επικύρωσε, κατά πλειοψηφία, ειλημμένη απόφαση του Δημάρχου – Δημοτικής αρχής για τη δημιουργία παζαριού στις Νεγράδες. Οι στημένες, όμως, παράγκες και η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αποδεικνύουν για μια ακόμη φορά ότι τα περί θεσμών και διαφάνειας είναι για το θεαθήναι.
Για μας είναι ξεκάθαρο ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Διοίκησης, προέκταση της Κρατικής, λειτουργούν, όπως οι πολιτικοί, κομματικοί τους φορείς (αντιλαϊκά μέτρα) .



Κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πωγωνίου τη λειτουργία, φέτος για πρώτη φορά, του παζαριού στην περιοχή των Νεγράδων.
Η απουσία μας από το Δημοτικό Συμβούλιο, για αντικειμενικούς λόγους, όπως και ενημερώσαμε, κακώς δεν αναφέρθηκε.


Το Παζάρι ήταν παλιά ένα οικονομικό-κοινωνικό φαινόμενο που βοηθούσε τόσο τον εμπορικό κόσμο όσο και τους καταναλωτές-κατοίκους μιας περιοχής.
Σήμερα, σε τι θα βοηθήσει;
Πιθανόν τους εργολάβους και το Δήμαρχο που έστησαν το παζάρι για λόγους που εκείνοι γνωρίζουν πριν από οποιοδήποτε ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων.


Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Πωγωνίου είναι ενάντια στη λειτουργία του παζαριού .
Ο μόνος λόγος τής λειτουργίας του είναι εισπρακτικός και μάλιστα στην περίοδο της συγκεκριμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που περνά ο τόπος μας. Σήμερα το παζάρι μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για όλους.


Αντί ο Δήμος να διεκδικεί χρήματα από το Κράτος, όπως οφείλει, προσπαθεί να τα συμπληρώσει με οποιοδήποτε τρόπο αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Η λειτουργία του Παζαριού θα δώσει ένα ακόμη καίριο χτύπημα στον επαγγελματικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής μας.


Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Πωγωνίου:
Καταγγέλλει το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή για την όλη διαδικασία του Παζαριού, για τις εκβιαστικές, παράνομες και ετσιθελικές του αποφάσεις.
Πιστεύει ότι οι όποιες αντιρρήσεις της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του κ. Ντόντη δεν είναι ουσιαστικές. Η όλη ένστασή της εστιάζεται μόνο στο αν ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του παζαριού ή αν έχουν παρθεί τα προβλεπόμενα από το νόμο μέτρα ασφαλείας και υγείας.
Τελικά αν όλα είναι νόμιμα συμφωνεί η παράταξη του κ. Ντόντη να γίνει το παζάρι;
Δεν τους ενδιαφέρει η οικονομική αιμορραγία του επαγγελματικού κόσμου της ευρύτερης περιοχής μας.
Επισημαίνει, επίσης, το επικίνδυνο του χώρου. Το παζάρι γίνεται δίπλα ακριβώς από το δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας προς την Αλβανία και αυξάνονται οι πιθανότητες τροχαίων ατυχημάτων. Τα προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Πωγωνίου, καλεί τους κατοίκους της περιοχής μας να καταδικάσουν αυτή τη λογική και να αντιπαλέψουν την πολιτική που πηγάζει από την Κυβέρνηση, την Ε.Ε, το ΔΝΤ και πιστά εφαρμόζουν οι Δημοτικές Αρχές.


Καλούμε σε κοινό μέτωπο αγώνα επαγγελματίες, εργάτες, αγρότες για να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη ανάπτυξη της Οικονομίας προς όφελος του λαού για τη λαϊκή οικονομία, για τη λαϊκή εξουσία.


ΚΑΛΠΑΚΙ 2-9-2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Στα βαρέα το νοσηλευτικό προσωπικό

Κερδισμένοι 35.000 εργαζόμενοι.


Το πράσινο φως για την ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα ανάψει το υπουργείο Εργασίας.


Κερδισμένοι θα βγουν 35.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα υπαχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς και θα δουν το όριο συνταξιοδότησης να μειώνεται κατά μία πενταετία.
Η ώρα της κρίσης έφτασε για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα η επικαιροποιημένη λίστα.
Ο νέος κατάλογος θα περιλαμβάνει το 80% των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι διεργασίες για την υπαγωγή νέων ειδικοτήτων στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς.


Μία σειρά εκκρεμών θεμάτων αναμένεται να οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα στις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας κ. Γιώργου Κουτρουμάνη με τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος τουριστικών επαγγελμάτων). Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία είχε παραδώσει τον Ιούλιο στον υπουργό πόρισμα για τα επαγγέλματα που πρέπει να αποχαρακτηριστούν.
Από τη νέα λίστα θα εξαιρεθούν 120.000 άτομα, προκειμένου ο αριθμός όσων υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά να μην ξεπερνά το 10% του εργατικού δυναμικού (ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και στο Μνημόνιο).
Στον αντίποδα περίπου 50.000 άτομα διεκδικούν την ένταξή τους στα βαρέα, καθώς ο σχετικός κατάλογος δεν έχει ανανεωθεί για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Έθνος», όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα υπαχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν ως βαρέα τα έτη που έχουν ήδη διανύσει. Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας που θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς, που ισχύει στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Συγκεκριμένα σε όσα επαγγέλματα υπαχθούν στη νέα λίστα το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα πέσει από το 65ο στο 60ό έτος της ηλικίας.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΑΣΟΚ: Ανακοίνωση με αφορμή την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη

Σε δημοσιευμένο κείμενο μας τον Οκτώβρη 2007, με τίτλο: «Σχετικά με την κρίση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ», 9 στελέχη του ΠΑΚ-Ιδρυτικά μέλη του Πα.σο.κ, διαπιστώναμε ανάμεσα στα άλλα
:«To ΠΑΣΟΚ υπέστη Καθολικό ΜΕΤΑΜΟΡΦΙΣΜΟ.
Από την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και την πίστη στις Σοσιαλιστικές και τις πατριωτικές αξίες κατέληξε στην αγκαλιά της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας, ακολουθώντας τις επιταγές του Νέο-φιλελευθερισμού στην οικονομία.


Αντί να Μετασχηματίσει την ελληνική κοινωνία, ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗΚΕ το ίδιο.
Μια από τις εκδοχές περί τέλους της...


Μεταπολίτευσης απορρέει από το τέλος του ΠΑΣΟΚ, βασικού ΠΥΛΩΝΑ –και δη ριζοσπαστικού- της Μεταπολίτευσης του 1974 στην Ελλάδα.
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα έχει χάσει την Ηγεμονία που είχε παλαιότερα στην Ελληνική κοινωνία, έχει αντικατασταθεί από την Ν.Δ. στο ζήτημα της Διακυβέρνησης της χώρας αφενός, και την υπόλοιπη αριστερά στα κοινωνικά μέτωπα. Τέλος, όσον αφορά τα λεγόμενα εθνικά ζητήματα η γραμμή της αποεθνικοποίησης του είναι τόσο σαφής ώστε να μην χρήζει καν επιχειρηματολογίας. Το τέλος της μεταπολίτευσης είναι εδώ, μπροστά στα μάτια μας άσχετα αν δεν μπορούμε να το διακρίνουμε ακόμη με ευκολία.
Για το ΠΑΣΟΚ τούτο καθίσταται πιο οδυνηρό, δεδομένου ότι ήταν και είναι δομημένο, χρόνια τώρα, ως κόμμα (νομής της) εξουσίας. Με πλήρη εγκατάλειψη όποιων πολιτικών, εγκαταλελειμμένο και λεηλατημένο από την εικόνα και μόνο, θα βιώσει συγκλονιστικά ότι έκανε πως δεν καταλαβαίνει.
Το τέλος της όποιας πολιτικής του πρότασης, άρα και εμβέλειας, έχει χρονικό ορόσημο τις εκλογές του 2000, όπου το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο τέλος του, πετυχαίνοντας την οριακή –και κατά κάποιους έως αμφισβητήσιμη- εκλογική του επικράτηση. Όταν ο σοσιαλ-φιλελεύθερος εκσυγχρονιστής Σημίτης διαπίστωσε ότι οδηγείτο σε εκλογική πανωλεθρία στις εκλογές του 2004, έδωσε το δακτυλίδι της διαδοχής στον Γ. Παπανδρέου.


Ο τελευταίος θεώρησε ότι έπρεπε να επισφραγιστεί η διαδοχή με δημοψήφισμα από το «λαό», έξω από οποιεσδήποτε θεσμικές διαδικασίες θα όφειλε να έχει ένα κόμμα- Κίνημα συντεταγμένο.
Ο τρόπος ανάδειξης του ως μοναδικού υποψηφίου με ποσοστά αντίστοιχα Σοβιετικών καθεστώτων, καθώς και η σιωπή των κάθε λογής αξιωματούχων, έδειξε πόσο μακριά από τις λαϊκές ανάγκες και οράματα είχε καταλήξει το ΠΑΣΟΚ. Όμως, οι «1.000.000» ψήφοι δεν ήταν αρκετοί και ικανοί για να γλιτώσει το ΠΑΣΟΚ από την εκλογική ήττα.


Το τέλος της Μεταπολίτευσης είχε φτάσει, τουλάχιστον για το ΠΑΣΟΚ.
Το τέλος της μεταπολίτευσης δεν ήλθε με μια συγκλονιστική στιγμή, με κάποιο συγκλονιστικό γεγονός, εσωτερικό ή εξωτερικό.
Απεναντίας, όπως όλα τα πράγματα σε τούτο τον τόπο, ξετυλίγεται αργά και βασανιστικά μπροστά στα μάτια μας.
Για το ΠΑΣΟΚ ιδιαίτερα, αυτή η διαδικασία, εκτός από αργή και βασανιστική, θα είναι και επώδυνη.
Η πρώτη δόση ήλθε το 2000 (τότε όλοι προσποιήθηκαν ότι δεν κατάλαβαν τίποτα). Ακολούθησε η ήττα του 2004, πάλι τίποτα. Τώρα, η τρίτη δόση εμπεριέχει και άλλα στοιχεία, δομικά – έως και υπαρξιακά.


Η κρίση είναι στην αρχή της, η 11η Νοεμβρίου θα είναι απλώς ένας προσωρινός σταθμός.
Η σημερινή σύγκρουση για την Προεδρία μέσα στο ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται σε λανθάνουσα όσον αφορά την διαμόρφωση των συσχετισμών και τις –όποιες- πολιτικές τους θέσεις.
Μπροστά στην αρχική επέλαση των ανασυγκροτημένων «εκσυγχρονιστών» και του λαλίστατου –χωρίς να δεσμεύεται σε τίποτα, ούτε να λέει κάτι που να μας ΑΦΟΡΑ ΩΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ- υποψήφιου αρχηγού τους, οι λοιπές δυνάμεις, προκειμένου να αντιταχθούν, συσπειρώνονται κυρίαρχα γύρω από τον σημερινό πρόεδρο τους.


Τι έκανε στα τριάμισι χρόνια ο Γ. Παπανδρέου (διαπρύσιος υπερασπιστής του κατάπτυστου Σχεδίου Ανάν) που αξίζει τον κόπο να τον υπερασπιστούν δυνάμεις που προέρχονται από το αριστερό ΠΑΣΟΚ;
Δυστυχώς και αυτές οι δυνάμεις διακρίνονται από απουσία πολιτικής πρότασης, σχεδιασμού πλεύσης, συγκρότησης μιας αριστερής πρότασης διεξόδου, με αποτέλεσμα να παραπαίουν. Το εναπομείναν αριστερό-οργανωμένο ΠΑΣΟΚ οφείλει να ξεπεράσει τον εαυτό του και να πράξει το αυτονόητο: να καταθέσει αριστερή πολιτική πλατφόρμα, με στόχο την συσπείρωση και την καταγραφή του δικού του χώρου.
Του χώρου των Σοσιαλιστών, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, ριζοσπαστικής και πατριωτικής. Είναι η τελευταία ιστορική ευκαιρία να καταγραφεί το εναπομείναν σοσιαλιστικό, ριζοσπαστικό και πατριωτικό ΠΑΣΟΚ. Είναι ιστορική ευκαιρία για συζήτηση και ξεκαθάρισμα θέσεων που αφορούν την φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Πριν από την όποια ανακατάληψη της εξουσίας χρειάζεται ξεκαθάρισμα, Ταυτότητα, συμμετοχή και προοπτική. Στο δρόμο, ίσως βρεθεί και το (απολεσθέν) όραμα.
Ως τότε, ας αφεθεί στην άκρη η (Κίρκη) εξουσία. Οφείλουμε να συνεχίσουμε, από κει που ξεκινήσαμε, εμπνεόμενοι από τους αγώνες του ΠΑΚ, από την Ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη. ΠΑΤΡΙΔΑ (γλώσσα, ιστορία, πολιτισμός, φυσικό και δομημένο περιβάλλον) και ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ (Εργατική χειραφέτηση, Κοινωνική Απελευθέρωση, Αυτοδιαχείριση).


Δεν είμαστε μέρος του προβλήματος του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ. Το κίνημα μας αφορά δεδομένου ότι είμαστε μέρος του Κινήματος- ιδρυτικά του μέλη, μέρος των δυνάμεων της Αλλαγής και των Ρήξεων.» Σήμερα, 4 χρόνια μετά, τα γεγονότα έχουν ξεπεράσει και αυτή την περιγραφή.
Η συγκυβέρνηση ΓΑΠ-Ευάγγελου Βενιζέλου και η από κοινού συνευθύνη εξηγεί συν τοις άλλοις γιατί διαπιστώναμε τότε ότι οι δύο υποψηφιότητες ήταν στην ΙΔΙΑ ΛΟΓΙΚΗ, στην ΙΔΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, δεν είχαν τίποτε να πουν σε όποιον παρέμενε αριστερός και πατριώτης εντός ή πέριξ του ΠΑ.«ΣΟ».Κ


Για άλλη μια φορά υπήρξαμε ΠΡΟΜΗΘΕΙΣ (από Επιμηθείς βρίθει ο τόπος…), για άλλη μια φορά μείναμε ΤΡΑΓΙΚΑ ΜΟΝΟΙ μιας και ο οπορτουνισμός είναι κυρίαρχη «ιδεολογία» στο εναπομείναν ΠΑ.«ΣΟ».Κ. Με αφορμή την επέτειο της ιστορικής Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη 1974, στην συγγραφή της οποία η συμβολή μας είναι γνωστή με λύπη διαπιστώνουμε την ταπεινωτική κατάληξη ενός ιστορικού εγχειρήματος που ξεκίνησε με λαμπρές προοπτικές.
- 3η Σεπτέμβρη 1974..: από την Διακήρυξη ενός ιστορικού εγχειρήματος για την «Απελευθέρωση» της χώρας και του Λαού μας (από τα δεσμά του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, από την εναντίωση στην τουρκική εισβολή στην Μεγαλόνησο, από την Λαϊκή συμμετοχή και τις δημοκρατικές διαδικασίες)
- 3η Σεπτέμβρη 2011.. στον «εγκλωβισμό» του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Κ.Τ. (στον ενδοτισμό, στον νέο-Οθωμανισμό, στην υποτέλεια), στην υλοποίηση του οικονομικού δόγματος: Σοκ και δέος. Ως κατάληξη: θα υποστούμε και εθνικό- γεωγραφικό ακρωτηριασμό; ΠΑ.«ΣΟ».Κ: Ιστορικό παράδειγμα προς αποφυγήν.

TA ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΚ- ΙΔΡΥΤΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ.
-Κουγιουμτζής Μιχάλης (Τ.Ο. ΡΩΜΗΣ) Αλεξανδρούπολη
-Λαμπρόπουλος Γιώργος (Τ.Ο. ΜΠΟΛΩΝΙΑΣ) Θεσσαλονίκη
-Παπαγιαννόπουλος Γιώργος (Τ.Ο. ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ) Αθήνα Γραφείο Εθνικού Συμβουλίου το 1974
-Στρομπολάκος Βασίλης (Τ.Ο. ΜΟΝΑΧΟΥ) Αθήνα Εκδότης εφημερίδας «ΑΓΩΝΑΣ» επί δικτατορίας
-Τσαφούλιας Γιώργος («Φίλοι ΠΑΚ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ») Πειραιάς
-Φακίτσας Λάμπρος (Τ.Ο. ΜΠΟΛΩΝΙΑΣ) Αμφιλοχία