Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Εισήγηση να χάνουν το αφορολόγητο όσοι χρωστούν στην Εφορία

Εισήγηση για στέρηση του αφορολόγητου και των απαλλαγών για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη ή έχουν διαπράξει φορολογικές παραβάσεις, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών.
Η πρόταση θα τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς κατά την δημόσια συζήτηση για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου.
Όπως λένε ο «πυρήνας του μέτρου» έχει κλειδώσει και η συζήτηση αφορά τα κριτήρια για την ενεργοποίησή του όπως το είδος και ο χρόνος τέλεσης της παράβασης, το ύψος του αποκρυβέντος εισοδήματος και του φόρου, το ποσό των ληξιπρόθεσμων χρεών και άλλα.
Επίσης δεν έχει αποφασισθεί αν η ρύθμιση θα αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα ανεξάρτητα από την πηγή και το ύψος εισοδήματος ή αν θα ισχύσει για κατηγορίες φορολογουμένων που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.


Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι παραβάτες και οι οφειλέτες θα πληρώνουν φόρο από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος με συντελεστή 10% και δεν θα δικαιούνται καμία απαλλαγή.