Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Νίκος Χαρδαλιάς: Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης,  τόνισε:
«Η χθεσινή πρώτη μέρα της δεύτερης φάσης της άρσης των περιοριστικών μέτρων κύλησε σχετικά ομαλά» και πρόσθεσε πως: «Μένει να αποτυπωθεί και στους αριθμούς η τήρηση των μέτρων».
Στη συνέχεια, διευκρίνισε πως τα αποτελέσματα της δεύτερης αυτής φάσης των περιοριστικών μέτρων θα φανούν στα νούμερα των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα καθώς: «τα νούμερα αυτά που βλέπουμε σήμερα αποτυπώνουν τις κινήσεις της προηγούμενης εβδομάδας».
Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως από 18 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα τονίζοντας πως: «πρόθεση μας είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου αυτό θα οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα».

Ψηφιακά η υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ


Κοινό δελτίο τύπου των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
kyd.gov.gr - Ψηφιακά θα μπορούν να υποβάλλουν οι αγρότες την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης σε συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των υπηρεσίων εξυπηρέτησης των αγροτών, προχωρούν στην υλοποίηση της υπηρεσίας – πλατφόρμας για την Απομακρυσμένη Υποβολή Αγροτεμαχίων Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΑΥΑΕΑΕ). Μέσω της υπηρεσίας αυτής ο πολίτης – αγρότης θα μπορεί να εξυπηρετείται δωρεάν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ψηφιακά, μέσω του υπολογιστή του ή του κινητού τηλεφώνου του, δίχως δηλαδή να απαιτείται η φυσική του παρουσία.
Αξιοποιώντας τα εργαλεία του gov.gr και του κυβερνητικού νέφους (G-cloud), o ΟΠΕΚΕΠΕ παρέχει την δυνατότητα σε περίπου 650.000 δικαιούχους κοινοτικών ενισχύσεων να επικοινωνήσουν μέσω τηλεσυνάντησης – τηλεδιάσκεψης με οποιοδήποτε από τα 450 ενεργά πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης επιλέξουν, από όποιο σημείο βρίσκονται. Η εξυπηρέτηση των αγροτών γίνεται στη διεύθυνση kyd.gov.gr.
Προκειμένου ο αγρότης να συνδεθεί στην πλατφόρμα, πρέπει να κατεβάσει και να εγκαταστήσει στον υπολογιστή του ή σε ένα «έξυπνο» κινητό την αντίστοιχη εφαρμογή που είναι διαθέσιμη στην δικτυακή διεύθυνση https://play.google.com/store/apps/details?id=com.synelixis.kya 
H ταυτοποίηση γίνεται με τους κωδικούς taxisnet σύμφωνα με τα πρότυπα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) και ακολούθως επιλέγεται από τον χρήστη το Κέντρο που θα τον εξυπηρετήσει.
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί την πρώτη κοινή δράση μεταξύ των αρμόδιων φορέων, ενώ σύντομα θα επεκταθούν περαιτέρω οι υπηρεσίες που παρέχονται ψηφιακά προς τους αγρότες.

Σωτήρης Τσιόδρας: Ένας νέος θάνατος, συνολικά 152 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 18 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 18 νέα κρούσματα, ένα νέο θάνατο σήμερα, συνολικά 152 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.744 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 32  διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Έληξε η συνεργασία του Αγροτικού Αστέρα με τον Αλέκο Τάτση


Έληξε κοινή συναινέσει η συνεργασία του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά με τον προπονητή  Αλέκο Τάτση.
Η διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα τον ευχαριστεί για τη φετινή του προσφορά και του εύχεται καλή συνέχεια στην προπονητική του καριέρα.

Συνελήφθησαν σε περιοχή της Ηπείρου δύο άτομα για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού


Συνελήφθησαν χθες (11-05-2020) το πρωί σε περιοχή της Ηπείρου, δύο ημεδαποί (ένας άνδρας και μία γυναίκα), σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, οι κατηγορούμενοι, έχοντας πρώτα αγοράσει προϊόντα σε πακέτο από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στη συνέχεια, χωρίς τη συγκατάθεση των υπευθύνων του καταστήματος, έκαναν χρήση των τραπεζοκαθισμάτων, παρά την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας συναφών επιχειρήσεων.
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Εννέα νέες και σύγχρονες παιδικές χαρές στο Δήμο Πωγωνίου


Εννέα νέες και σύγχρονες παιδικές χαρές θα είναι σύντομα στη διάθεση των παιδιών του Δήμου Πωγωνίου αφού βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι εργασίες αναβάθμισής τους μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ».
Σημείο αναφοράς των νέων παιδικών χαρών θα είναι η ασφάλεια, με τις παρεμβάσεις να αφορούν την τοποθέτηση νέων οργάνων, νέου δαπέδου και φωτισμού καθώς και την περίφραξή τους.
Οι εννέα νέες ανακατασκευασμένες παιδικές χαρές είναι στις Τοπικές Κοινότητες Δολιανών, Κεφαλοβρύσου, Βασιλικού, Δελβινακίου, Βήσσανης, Παρακαλάμου, Κουκλιών, Πωγωνιανής και Καλπακίου ενώ σχεδιάζονται παρεμβάσεις και στις παιδικές χαρές άλλων χωριών.
«Σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε στα παιδιά μας 9 σύγχρονες παιδικές χαρές ώστε να απολαμβάνουν με ασφάλεια το παιχνίδι τους. 
Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για το Δήμο μας, απαραίτητο για την αναβάθμιση της ποιότητας της καθημερινότητας των δημοτών μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.
Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη των εργασιών εξέφρασε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Στυλιανός Κουκουλάρης ο οποίος επεσήμανε τη σημαντικότητα των παιδικών χαρών για την εξέλιξη των παιδιών. «Πρόκειται για χώρους συνάθροισης των μικρών μας φίλων που τους προσφέρουν ώρες ξεγνοιασιάς και συγχρόνως συμβάλουν στην κοινωνικοποίησή τους. Σε αυτή την κατεύθυνση οφείλουμε να προσφέρουμε στους μικρούς μας δημότες ασφαλείς και σύγχρονες παιδικές χαρές» σημείωσε.
Η προμήθεια και τοποθέτηση του εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών είναι συνολικού προϋπολογισμού 272.808,68€.

Πέντε οι παραβάτες για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις εκτός νομού στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 11 Μαΐου


Έλεγχοι διενεργούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Δευτέρα 11 Μαΐου:
για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν (22) παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ, ως ακολούθως:
(8) στην Αττική,
(6) στο Βόρειο Αιγαίο,
(4) στη Θεσσαλονίκη και
(4) στην Κρήτη.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (263) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ.
για μη προβλεπόμενες μετακινήσεις (εκτός νομού του τόπου κατοικίας κλπ) βεβαιώθηκαν (76) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(23) στην Κεντρική Μακεδονία,
(12) στη Θεσσαλονίκη,
  (8) στη Θεσσαλία,
  (7) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  (6) στη Βόρειο Αιγαίο,
  (5) στην Ήπειρο,
  (4) στη Στερεά Ελλάδα,
  (4) στη Δυτική Ελλάδα,
  (3) στην Αττική,
  (3) στην Πελοπόννησο και
  (1) στα Ιόνια Νησιά.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, έχουν βεβαιωθεί (817) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία επιχειρήσεων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κέντρα κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (10) παραβάσεις και συνελήφθησαν (16) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (613) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (599) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Νέα παράταση μέχρι 31 Μαΐου στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης


Με απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος δίνεται νέα παράταση στη δυνατότητα αγοράς πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ).
Η αρχική προθεσμία έληγε στις 15 Μαΐου και με την υπουργική απόφαση παρατείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου.
Η νέα παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της αυξημένης ζήτησης, αλλά και για να διευκολυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης σε χαμηλή τιμή.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το συγκεκριμένο μέτρο θα ενισχύσει την αγορά καυσίμων, που έχει πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η τέχνη της ενεργητικής ακρόασης

Φωτογραφία: Tirachard Kumtanom / pexels.com

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ακούν με την πρόθεση να καταλάβουν. Ακούν με την πρόθεση να απαντήσουν» (Carl Rogers).


Η ενεργητική ακρόαση αποτελεί μια δημοφιλή και πολυσυζητημένη τεχνική την οποία χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας στα πλαίσια όπου εργάζονται. Θεωρείται από πολλούς ως ένα πολύτιμο συστατικό για την επίτευξη μιας αποτελεσματικής και συνεργατικής σχέσης με τους ανθρώπους που ζητούν υποστήριξη σε ψυχολογικό επίπεδο.
Εκτός όμως από την αξιοποίηση της με τον παραπάνω τρόπο, είναι και μια δεξιότητα που μπορούμε όλοι να μάθουμε να χρησιμοποιούμε, ανεξαρτήτως επαγγελματικής ιδιότητας. Η συγκεκριμένη δεξιότητα μπορεί να μας ωφελήσει σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων και να βελτιώσει την ποιότητα σύνδεσης και επικοινωνίας μας με τους γονείς, τα παιδιά, τους φίλους, ή τους συναδέλφους μας.
Η ενεργητική ακρόαση ορίζεται ως μια δεξιότητα επικοινωνίας η οποία απαιτεί ενεργητική παρουσία, προσεκτική ακρόαση, στάση αποδοχής και σεβασμού εκ μέρους του δέκτη. Ο ακροατής χρειάζεται να είναι ψυχολογικά παρών, διαθέσιμος, και να επιτρέπει στον συνομιλητή του να εκφράσει τις απόψεις και τα συναισθήματά του, χωρίς διάθεση κριτικής (Nelson-Jones, 2008).

Διαβάστε σχετικά: Η τέχνη της επικοινωνίας

Αποτελεί ένα συνονθύλευμα δεξιοτήτων, κάποιες από τις οποίες είναι η αντανάκλαση του συναισθήματος, η παράφραση, και οι ανοικτές ερωτήσεις. Η αντανάκλαση συναισθήματος αφορά την αναγνώριση και την λεκτικοποίηση των συναισθηματικών αντιδράσεων, για παράδειγμα: Θύμωσες όταν.... Η παράφραση είναι η αναδιατύπωση των βασικών σημείων του μηνύματος με σύντομο και σαφή τρόπο.
Συχνά χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως Φαίνεται σαν…, Σε ακούω να μου λες ότι…, ώστε να έχουμε την δυνατότητα να ελέγξουμε εάν κατανοήσαμε με ακρίβεια τα όσα ειπώθηκαν. Οι ανοικτές ερωτήσεις είναι αυτές οι οποίες ξεκινούν με τις λέξεις «πού», «ποιος», «πώς», «τι», «γιατί», «πότε». Ενθαρρύνουν την έκφραση του συνομιλητή μας, του επιτρέπουν να μιλήσει για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, χωρίς να δώσει απλώς μια μονολεκτική απάντηση (Μαλικιώση-Λοϊζου, 2012· Παππά, 2013).
Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να δώσουμε ένα παράδειγμα ώστε οι παραπάνω έννοιες να γίνουν πιο κατανοητές. Έστω ότι συνομιλούμε με μία έφηβη η οποία μας περιγράφει πώς πέρασε σήμερα στο σχολείο:
Νιώθω πολύ άσχημα σήμερα. Ένας τρόπος να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτό που μας λέει είναι να θέσουμε μια ανοικτή ερώτηση, όπως: Ποια είναι τα συναισθήματα σου;, Τι εννοείς πολύ άσχημα;.
Νιώθω στεναχωρημένη γιατί εγώ βοήθησα την Μαρία στα μαθηματικά όμως εκείνη δεν με ήθελε για παρέα στο διάλειμμα. Μιλάω αρκετά και στα άλλα κορίτσια όμως καμία δεν κάθεται μαζί μου έξω, και όταν πάω φεύγουν. Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την παράφραση και την αντανάκλαση συναισθήματος: Φαίνεται σαν να είσαι στεναχωρημένη γιατί προσπαθείς να είσαι φιλική μαζί τους και εκείνες δείχνουν να μην σε δέχονται στην παρέα τους.
Είναι πολύ ανακουφιστικό για την έφηβη του παραδείγματος, ότι το συναίσθημα και το περιεχόμενο των λεγομένων της έγινε αντιληπτό και αποσαφηνίστηκε. Κάποιες φορές το μόνο που έχουμε ανάγκη και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, είναι η επίγνωση ότι μας άκουσαν και κατανόησαν τα όσα μοιραστήκαμε μαζί τους. Συχνά επειδή βιαζόμαστε να μιλήσουμε και να εκφράσουμε την δική μας θέση και οπτική, καταλήγουμε να ακούμε στωικά, με στόχο να ανταποκριθούμε και να απαντήσουμε γρήγορα στον συνομιλητή μας.
Αυτή η στάση μας παρεμποδίζει να είμαστε διαθέσιμοι και να ακούσουμε πραγματικά τον άλλον. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αποδώσουμε έμφαση σε κάποιες διαδικασίες, που ίσως σε πρώτη φάση φαντάζουν ως λεπτομέρειες, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Για να καταφέρουμε να γίνουμε ενεργητικοί ακροατές χρειάζεται να έχουμε καλή οπτική επαφή με τον συνομιλητή μας. Από το βλέμμα του και το ύφος του μπορούμε να λάβουμε πολλές πληροφορίες και να κατανοήσουμε εν μέρει το συναίσθημά του. Είναι σημαντικό εκτός από αυτά που μας λέει, να παρατηρούμε την στάση και τις κινήσεις του σώματός του. Κάθεται και μας μιλάει με άνεση; Κάνει νευρικές κινήσεις με τα χέρια; Το σώμα του είναι στραμμένο προς το μέρος μας ή όχι;

Διαβάστε σχετικά: Το μυστικό για να αποφεύγουμε τη σύγκρουση με δύσκολους ανθρώπους

Πολλές φορές το περιεχόμενο των λεγομένων του δεν συνάδει με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε από την γλώσσα του σώματος και αυτό κάτι μπορεί να σημαίνει για τον συνομιλητή μας. Χρειάζεται να παρατηρήσουμε τον τρόπο που μιλάει. Εάν μιλάει με γρήγορο ή αργό ρυθμό, εάν ο τόνος της φωνής του αλλάζει ή μένει ίδιος. Τέλος, αναγνωρίζουμε εάν παραμένει σε ένα θέμα συζήτησης ή δεν το ολοκληρώνει και μεταβαίνει σε άλλο θέμα συζήτησης για διάφορους λόγους, όπως επειδή αισθάνεται αμηχανία (Μαλικιώση-Λοϊζου, 2012).
Συνοψίζοντας, για να μπορούμε να είμαστε ενεργητικοί ακροατές, χρειάζεται να παρατηρούμε προσεκτικά τα λεκτικά και μη λεκτικά μηνύματα που μεταδίδονται από τον συνομιλητή μας, επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση. Προσπαθούμε να είμαστε αυθεντικοί, έχοντας επίγνωση τόσο της δικής μας οπτικής, όσο και του συνομιλητή μας, διατηρώντας μια στάση σεβασμού και αποδοχής (Rogers, 1957).
Στην πράξη, η ενεργητική ακρόαση είναι μια απαιτητική διαδικασία, η οποία δεν κατακτιέται αμέσως, αλλά αντίθετα χρειάζεται συνεχή εξάσκηση. Κάθε προσπάθεια που καταβάλλουμε αξίζει, και αυτό συνήθως το συνειδητοποιούμε σε βάθος χρόνου. Αν το σκεφτούμε καλά, μοιραζόμαστε πιο εύκολα τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας με άτομα τα οποία νιώθουμε ότι μας ακούνε ουσιαστικά, χωρίς κριτική, ενδιαφέρονται αληθινά για εμάς, και στέκονται με αγάπη δίπλα μας, και όχι απέναντί μας.

Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το PsychologyNow.gr

Εξιχνιάστηκε υπόθεση διαδικτυακής απάτης σε περιοχή της Άρτας


Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ημεδαπού

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από μεθοδική έρευνα αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, υπόθεση διαδικτυακής απάτης και ταυτοποιήθηκε ως δράστης ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία.
Ειδικότερα, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία ζευγαριού ημεδαπών, σύμφωνα με την οποία άγνωστος δράστης, κατά το χρονικό διάστημα από αρχές του 2019 έως τον Ιανουάριο του 2020, προέβη τμηματικά στη χρέωση των τραπεζικών τους λογαριασμών με διάφορα ποσά.
Η ενδελεχής και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που ακολούθησε οδήγησε στην εξακρίβωση των στοιχείων του κατηγορούμενου καθώς και του τρόπου δράσης του.
Συγκεκριμένα, αρχικά ο κατηγορούμενος υπέκλεψε τα στοιχεία δύο τραπεζικών καρτών του ζευγαριού. Ακολούθως, με τη χρήση αυτών, δημιούργησε παικτικούς λογαριασμούς σε διαδικτυακές στοιχηματικές εταιρείες και στη συνέχεια προέβη σε διάφορους στοιχηματισμούς, χρεώνοντας τους τραπεζικούς λογαριασμούς των παθόντων, ζημιώνοντάς τους  με το συνολικό χρηματικό ποσό των -1.335- ευρώ.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Σύλληψη οδηγού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 24χρονου οδηγού ΙΧΕ οχήματος προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω εντοπίστηκε να οδηγεί υπό την επήρεια οινοπνεύματος σε ποσοστό 0,72mg/L, ενώ κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

METROPOLITAN HOSPITAL: Αντικατάσταση αορτικής βαλβίδας (TAVI) χωρίς διάνοιξη του θώρακα


To Metropolitan Hospital, ένα από τα λίγα πιστοποιημένα κέντρα για TAVI στη χώρα µας, μετράει 160 επιτυχείς επεμβάσεις χωρίς διάνοιξη του θώρακα και χωρίς διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς  
Τα πιστοποιημένα κέντρα για επεμβάσεις TAVI είναι λίγα στη χώρα µας. Ένα από αυτά είναι το Metropolitan Hospital. Ακόµα λιγότερα είναι τα κέντρα που μπορούν να παρουσιάσουν έναν αριθμό επιτυχών επεμβάσεων TAVI ανάλογο µε αυτόν του Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας του Metropolitan Hospital, όπου µια έμπειρη ομάδα εξοπλισμένη µε τεχνολογία τελευταίας γενιάς παρέχει τις πιο σύγχρονες θεραπείες μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Ο Δρ. Γιώργος Καραβόλιας, MD, PhD, FESC, FACC, Επεμβατικός Καρδιολόγος - Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital, µας ενημερώνει για την πρωτοποριακή θεραπεία και για την ασθένεια από την οποία πάσχει περίπου το 5% του πληθυσμού ηλικίας μεγαλύτερης των 65 ετών.
Στένωση αορτικής βαλβίδας:  ένα συχνό πρόβλημα
Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί την πιο συχνή βαλβιδική νόσο των ενηλίκων. Συνήθως οφείλεται σε εναπόθεση ασβεστίου και έχει ως αποτέλεσμα τον σοβαρό περιορισμό της ικανότητας της καρδιάς να εξωθεί την απαιτούμενη ποσότητα αίματος στην κυκλοφορία, ώστε να τροφοδοτεί επαρκώς τον οργανισμό. Τα συμπτώματα είναι δύσπνοια, εύκολη κόπωση, ζάλη και  λιποθυμικά επεισόδια. Μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων η θνητότητα της πάθησης είναι πολύ μεγάλη.

Τι είναι και πώς λειτουργεί η TAVI
  Η διαδικασία είναι παρόμοια µε αυτή της στεφανιογραφίας. Η συνηθέστερη θέση εισαγωγής του καθετήρα είναι η µηριαία αρτηρία. Σε ασθενείς µε στενώσεις στις αρτηρίες των κάτω άκρων χρησιμοποιούνται εναλλακτικές πύλες εισόδου.
  Με τη νέα τεχνολογία, µια βαλβίδα πάνω σε έναν καθετήρα οδηγείται μέσα από τις αρτηρίες στη στενεμένη αορτική βαλβίδα και απελευθερώνεται στην κατάλληλη θέση.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της TAVI;
        Η νέα μέθοδος επιτρέπει την εμφύτευση µιας καινούριας βιοπροσθετικής αορτικής βαλβίδας χωρίς να υποβληθεί ο ασθενής σε διάνοιξη του θώρακα και χωρίς προσωρινή διακοπή της λειτουργίας της καρδιάς, όπως συμβαίνει στην κλασική χειρουργική αντιμετώπιση.
        Συνήθως γίνεται χωρίς γενική αναισθησία και η διάρκεια της επέμβασης είναι περίπου 2 ώρες.