Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Εντυπωσιακό το 5ο Ράλλυ Σπριντ Δωδώνης

Έναν εντυπωσιακό αγώνα στα μέσα του καλοκαιριού προσέφεραν σε εκατοντάδες φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού τα μέλη της ΕΛΕΤΑ Ιωαννίνων, που διοργάνωσαν με επιτυχία το 5ο Ράλλυ Σπριντ Δωδώνης, AUTOTest IKTEO Βουνοπλαγιάς.

Πρόκειται για έναν αγώνα που προσμετρούσε στο Έπαθλο Ασφάλτινων Σπριντ Ελλάδος και υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Δήμων Ιωαννιτών και Δωδώνης και της Περιφέρειας Ηπείρου στην κλασική ασφάλτινη ιστορική διαδρομή της Δωδώνης.
Ουσιαστικά το Ράλλυ άρχισε το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν και στις εγκαταστάσεις του AUTOTest IKTEO Βουνοπλαγιάς, πραγματοποιήθηκε ο τεχνικός έλεγχος των αγωνιστικών αυτοκινήτων. Περίπου στις 7 το απόγευμα το πράσινο φως για να συμμετάσχουν στον αγώνα είχαν πάρει 37 πληρώματα από τα 40 που είχαν δηλώσει συμμετοχή, τα οποία και παρουσιάστηκαν στην πανηγυρική εκκίνηση του αγώνα που πραγματοποιήθηκε στις 9 το βράδυ του Σαββάτου στο ΚΕΠΑΒΙ παρουσία πλήθους κόσμου.


Ο επίσημος αγώνας άρχισε στις 10 το πρωί της Κυριακής και ολοκληρώθηκε στη μία το μεσημέρι, με τον τερματισμό και του τελευταίου αγωνιστικού αυτοκινήτου για το δεύτερο σκέλος. Στον αγώνα τελικά τερμάτισαν 31 πληρώματα, με πρώτο το δίδυμο Κώστα Παπαχρήστου – Χρήστου Λάππα, με Citroen Saxo 1.6 VTS, οι οποίοι παρά το ότι συμμετείχαν στην κατηγορία έως 1600 κυβικά και τους επιβλήθηκε ποινή 10 δευτερολέπτων στο πρώτο σκέλος για πιο γρήγορη εκκίνηση κατάφεραν να τερματίσουν με τον καλύτερο χρόνο από όλους.


Μάλιστα, οι Παπαχρήστου – Λάππας έδωσαν έναν εντυπωσιακό αγώνα με τους Βαγγέλη Μπλάντζο και Αριστοτέλη Κωστανάσιο, με Peugeot 106 S16, με τους πρώτους να παίρνουν τελικά τη νίκη τόσο στην κατηγορία έως 1600 κυβικά όσο και στη γενική κατάταξη, με μόλις 3,4 δευτερόλεπτα διαφορά.


Την τρίτη θέση στην γενική κατάταξη και την πρώτη στην κατηγορία πάνω από 2000 κ.ε. πήρε τελικά ο Ποσειδώνας Γορίτσας με συνοδηγό τον Χρήστο Τσίνο με Mitsubishi Lancer EVO X.


Σε όλες τις κατηγορίες οι μάχες ήταν εντυπωσιακές, ενώ πλούσιο θέαμα προσέφεραν τα 37 πληρώματα εκ των οποίων τελικά τερμάτισαν 31 στους εκατοντάδες θεατές που γέμισαν κάθε γωνία της ειδικής διαδρομής της Δωδώνης.


Στην κατηγορία έως 1400 κυβικά, νικητές με διαφορά το δίδυμο Παντιέρας Σταμάτης - Κουρτίδου Βάσω με TOYOTA YARIS με χρόνο 15:55,23 που δεν κινδύνευσαν σε κανένα σημείο του αγώνα από τους δεύτερους Φιφλή Νίκο - Βασιλείου Χρήστο με ίδιο αυτοκίνητο και χρόνο 16:14,88. Τρίτοι στην μικρή κατηγορία οι Σύλλας Γιάννης – Βίγκος Ανδρέας με χρόνο 16:27,97. Και τα τρία πληρώματα μας ήρθαν από την Αθήνα.


Φυσικά στην κατηγορία έως 1600 κυβικά η επικράτηση των Παπαχρήστου – Λάππα ήταν φυσιολογική, αν και η «μάχη» με τους επίσης τοπικούς Μπλάντζο Βαγγέλη – Κωστανάσιο Αριστοτέλη με PEUGEOT 106 S16 και χρόνο 14:57,29 ήταν αγωνιώδης ειδικά στο 1ο σκέλος που υπήρξε η ποινή στους πρώτους. Την κατηγορία έκλεισαν οι Σύλλας Γιώργος – Βαρουξή Αγγελική επίσης με PEUGEOT 106 S16 και χρόνο 15:31,25 που μας ήρθαν από την Αθήνα.


Στην κατηγορία έως 2000 κυβικά, είχαμε την ομορφότερη μάχη ανάμεσα στους Τρικαλινούς Παπαβασιλείου Θεόδωρο – Τσουτσοπούλου Ιωάννα με VW GOLF II GTI και χρόνο 15:26,45 και τους Πατρινούς Τζικόπουλο Παντελή – Τζικοπούλου Νικολέτα με FORD ESCORT MK2 και χρόνο 15:29,28. Οι δεύτεροι παρά το ότι βελτιώθηκαν στο 2ο σκέλος έναντι των πρώτων, δεν κατάφεραν να καλύψουν την διαφορά που είχαν από το 1ο σκέλος. Την κατηγορία αυτή έκλεισε το τοπικό πλήρωμα Σίουλης Βασίλης – Φαραγιάννης Κώστας με ένα RENAULT CLIO WILLIAMS με χρόνο 15:49,71 έχοντας και αυτή στην «πλάτη» τους ποινή 10 δεύτερα λόγω πρόωρης εκκίνησης.


Τέλος στην μεγάλη κατηγορία, επικράτησε το τοπικό πλήρωμα Γορίτσας Ποσειδώνας – Τσίνος Χρήστος με MITSUBISHI LANCER EVO δέκατης γενιάς και χρόνο 15:09,21 ακολουθούμενοι από τους Σταφυλοπάτη Αντώνη – Στεργιούλα Στέργιο από τον Βόλο με ένα OPEL ASTRA OPC με χρόνο εφάμιλλο των πρώτων, 15:13,06. Την κατηγορία έκλεισαν οι Αθηναίοι, Καλαϊτζιάν Γιάννης – Ελευθερίου Γεωργία με RENAULT CLIO KC και χρόνο 15:39,11 παρά το μικροσυμβάν της ανάφλεξης στον τερματισμό του 1ου σκέλους που όμως αντιμετωπίσθηκε χάρη στην ετοιμότητα που επέδειξε η Οργάνωση της ΕΛΕΤΑ.


Με αφορμή την ολοκλήρωση του αγώνα η ΕΛΕΤΑ Ιωαννίνων ευχαριστεί όλους τους αγωνιζόμενους που την τίμησαν με την παρουσία τους σε τόσο δύσκολες οικονομικέ στιγμές για όλους, και επίσης ευχαριστεί το αθλητικό τμήμα του Δήμου Ιωαννιτών, τον Δήμο Δωδώνης, την Περιφέρεια Ηπείρου, τη Διεύθυνση Τροχαίας Ιωαννίνων και την Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Ηπείρου για την άψογη συνεργασία, την Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ, τους Εθελοντές Σαμαρείτες και φυσικά όλους τους κριτές, τα στελέχη και τους εθελοντές που με την παρουσία τους εξασφάλισαν την ασφαλή και ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.


Χορηγοί επικοινωνίας του αγώνα ήταν το ITV, οι εφημερίδες «Ανεξάρτητος», «Ελευθερία», «Ενημέρωση», «Πρωϊνά Νέα», «Αθλητική Γνώμη», ο διαδικτυακός τόπος EpirusOnline, και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Melody, Πρώτο Κανάλι και NRG 101.5 FM.

ΠΗΓΗ: http://epirusonline.gr/

ΒΡΟΝΤΙΣΜΕΝΗ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πυρκαγιά σε δασική έκταση

Μετά τις 7:00, ξέσπασε πυρκαγιά λίγο έξω από το χωριό Βροντισμένη του Δήμου Πωγωνίου.
Η πυρκαγιά καίει λιβαδοχορταρική και δασώδη έκταση με πουρνάρια.
Στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις της πυροσβεστικής καθώς και δυνάμεις πυρασφάλειας του Δήμου Πωγωνίου.

ΟΕΕ: Χιλιάδες δελτία θεάματος για δικαιούχους της Εργατικής Εστίας

Από την Τετάρτη 20 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται δελτία θεάματος, για τις ώρες για την παρακολούθηση παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής


Τη δωρεάν χορήγηση 30.000 δελτίων θεάματος δαπάνης 420.000 ευρώ σε δικαιούχους παροχών για την παρακολούθηση παραστάσεων θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και λοιπών καλλιτεχνικών-πολιτιστικών εκδηλώσεων, αποφάσισε για τη θερινή περίοδο, ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας.
Συγκεκριμένα, θα διατεθούν 18.000 δελτία θεάματος για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και 12.000 για παραστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και πολιτιστικών -καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Τα δικαιολογητικά που κατά περίπτωση απαιτούνται, είναι για τους συνταξιούχους, θεωρημένα βιβλιάρια ασθενείας, αστυνομική ταυτότητα, ΑΦΜ, αρχική απόφαση σύνταξης.
Για τους εργαζόμενους, απαραίτητη προϋπόθεση για την χορήγηση των δελτίων θεάματος είναι να έχουν πραγματοποιήσει 100 ημέρες εργασίας το έτος 2010 ή 50 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας.
Από την ερχόμενη Τετάρτη 20 Ιουλίου οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούν να προμηθεύονται δελτία θεάματος, για τις ώρες για την παρακολούθηση παραστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής που θα ανέβουν στις 26,27,28 και 29 Ιουλίου στο θέατρο Ηρώδου του Αττικού.
Τα δελτία θα διανέμονται από τις 8:00 έως τις 14:00, από όλα τα γραφεία διανομής του ΟΕΕ στην Αττική.
Η ημερομηνία έναρξης χορήγησης των δελτίων θεάματος για τα θέατρα και λοιπές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, θα γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους δικαιούχους από την ιστοσελίδα του Οργανισμού www.oee.gr.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Χωρίς απολύσεις η κατάργηση-συγχώνευση 27 δημόσιων οργανισμών

Χωρίς να "ανοίξει... μύτη", θα προχωρήσει στην κατάργηση και συγχώνευση 27 δημόσιων οργανισμών, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με ρύθμιση που προωθεί σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, το προσωπικό των 27 οργανισμών θα μετακινηθεί, εντός 15 ημερών από την ψήφιση του νόμου, στα υπουργεία που εποπτεύουν τα νομικά πρόσωπα ή στους νέους φορείς που θα δημιουργηθούν, με το ίδιο μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς. Δηλαδή, χωρίς απολύσεις και «εργασιακή εφεδρεία», οι εργαζόμενοι θα μετακινηθούν σε κενές οργανικές, ή προσωποπαγείς θέσεις.

Ωστόσο, προβλέπεται για το προσωπικό με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καθώς και τους μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους, που θα μεταταχθούν, ότι πρέπει να αποδεχτούν τη μετακίνησή τους εντός 15 ημερών από τη δημοσίευση της πράξης μεταφοράς, αλλιώς θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.
Επίσης, σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των υπό κατάργηση ή συγχώνευση οργανισμών, καθώς και των υπό λύση και εκκαθάριση ανωνύμων εταιρειών, και οι συμβασιούχοι έργου θα απολύονται μετά την οριστική κατάργηση των νομικών προσώπων, όπου απασχολούνται.
Εξάλλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δημήτρης Ρέππας, επανέλαβε για μία ακόμη φορά, σε προχθεσινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή», πως «δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημόσιων υπαλλήλων, δεν το επιτρέπει το Σύνταγμα, ούτε βεβαίως είναι πολιτική επιλογή οι απολύσεις».
«Ακόμα και για το προσωπικό φορέων εκτός της κεντρικής κυβέρνησης, που βάσει υπηρεσιακού σχεδίου κρίνεται ότι πλεονάζει, ψηφίσαμε ρυθμίσεις που προσφέρουν δυνατότητες ασφαλούς εργασιακής προοπτικής. Όλα αυτά αποτελούν ένα περίγραμμα θέσεων, που η εφαρμογή τους στην πράξη ποικίλλει από περίπτωση σε περίπτωση», επισημαίνει στην ίδια συνέντευξη ο κ. Ρέππας.


Αναφερόμενος δε στο νέο μισθολόγιο, σημειώνει:
«Αυτή η μεταρρύθμιση, δεν συνιστά μία δημοσιονομική προσέγγιση, ούτε αποσκοπεί εξ ορισμού στην αλλαγή των μισθών. Όμως, απαιτείται εξορθολογισμός σε ένα σύστημα διοίκησης, όπου χορηγούνται 106 διαφορετικά επιδόματα και σε πολλές περιπτώσεις η ανισότητα αμοιβών όχι μόνο δεν είναι δικαιολογημένη, αλλά φανερώνει την αντίληψη για ένα κράτος που δεν λειτουργεί με αρχές και κανόνες, αλλά με παροχές που πηγάζουν από την περιστασιακή ισχύ πολιτικών και στελεχών και όχι από το δίκαιο και τη λογική».

ΕΝΙΑΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ: Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται η πληρωμή των προκαταβολών του 2011

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται η πληρωμή των προκαταβολών της ενιαίας ενίσχυσης 2011 στους παραγωγούς, που θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξη και Τροφίμων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.



«Η έγκαιρη πληρωμή των ενισχύσεων βοηθά αποτελεσματικά στην τόνωση της αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας της υπαίθρου, παρέχοντας ρευστότητα, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία»,  δήλωσε ο υπουργός κ.  Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ τόνισε ότι για το υπουργείο, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η πληρωμή των δικαιούχων να γίνεται το ταχύτερο δυνατόν, αλλά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της κοινοτικής νομοθεσίας και τις εθνικές διατάξεις.
Επισημαίνεται, ότι το υπουργείο καταβάλλει κάθε προσπάθεια, ώστε οι ενισχύσεις προς τον αγροτικό κόσμο να δίνονται άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις.
Το 2010, η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης δόθηκε στις 27 Οκτωβρίου, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, ενώ το συνολικό ποσό είχε εξοφληθεί μέσα στο Δεκέμβριο του 2010, ενώ το ίδιο επιδιώκεται και για το 2011.

Σε δασικές υπηρεσίες μετατάσσονται οι υπάλληλοι της Αγροφυλακής

Υπεγράφη η σχετική υπουργική απόφαση.


Στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, για τη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών τους, μετατάσσονται οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αγροφυλακής, σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Εσωτερικών, κ. Χάρη Καστανίδη, και Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστου Παπουτσή.


Ειδικότερα, η ΚΥΑ που εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 21 για την «Ενσωμάτωση της Ελληνικής Αγροφυλακής στη Δασική Υπηρεσία» του ν.3938/2011, προβλέπει ότι οι μετατασσόμενοι θα στελεχώσουν τις Δασικές Υπηρεσίες «σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις, αντίστοιχης κατηγορίας κλάδου ή ειδικότητας των υπηρεσιών αυτών».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Eπανεξέταση των κριτηρίων για το ύψος των τελών κυκλοφορίας

Προσπάθεια για δικαιότερη κατανομή βαρών.



Την επανεξέταση των τελών κυκλοφορίας των Ι.Χ. αυτοκινήτων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα βάζει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών, με την προσθήκη των κριτηρίων οικογενειακής κατάστασης και παλαιότητας, σε μια προσπάθεια να γίνουν δικαιότερα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", τα μέχρι 13% ακριβότερα από πέρυσι τέλη κυκλοφορίας που προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, να επαναξιολογηθούν προκειμένου η επίπτωση του μέτρου να μην είναι «οριζόντια», δηλαδή να μην επιβαρύνει το ίδιο όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες.
Ο στόχος είναι να μην επιβαρύνονται το ίδιο δύο κάτοχοι αυτοκινήτων, για παράδειγμα 1.800 κυβικών, που το ένα ταξινομήθηκε φέτος και το άλλο πριν από δέκα χρόνια.
Το δεύτερο κριτήριο που εξετάζεται για τη διαμόρφωση του ύψους του τέλους είναι η οικογενειακή κατάσταση του κατόχου του οχήματος.

ΧΑΝΙ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ: Μεγάλη αστυνομική έρευνα για την σύλληψη 27χρονου Αλβανού που μετέφερε 58 κιλά κάνναβη

Στην Εθνική Οδό Κακαβιάς-Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στο Χάνι Δελβινακίου, χθες το μεσημέρι εντοπίσθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, αυτοκίνητο του οποίου ο οδηγός δεν σταμάτησε στο σήμα για έλεγχο.


Ακολούθησε καταδίωξη και τελικά ο οδηγός εγκατέλειψε το όχημα κοντά στο χωριό Κρυονέρι του Δήμου Πωγωνίου.
Τράπηκε σε φυγή και εξαφανίστηκε σε παρακείμενη δασώδη περιοχή.
Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο μεγάλοι σάκοι που περιείχαν πενήντα πέντε (55) δέματα με κάνναβη συνολικού βάρους (57. 675) γραμμαρίων.
Ακόμη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν προσωπικά αντικείμενα, πιστωτικές κάρτες, βιβλιάρια τραπεζών και άλλα αντικείμενα που αντιστοιχούν σε 27χρονο υπήκοο Αλβανίας, o οποίος όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα ήταν και ο οδηγός του οχήματος.


Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 27χρονου δράστη συνεχίζονταν και τις πρωινές ώρες σήμερα.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θέματα της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, την Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Την Τρίτη 19-07-2011, και ώρα 10.00 π.μ. συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:


1.Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 12-07-2011 συνεδριάσεως.
2.Έγκριση ανάθεσης του έργου για την επιτήρηση και λειτουργία των θυροφραγμάτων του φράγματος ποταμού Καλαμά, της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
3.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Θεσπρωτίας, «Επισκευή Αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Πεδιάδας Παραμυθιάς», αναδόχου Ιωάννη Λαμπρούση, μέχρι την 07-11-2011.
4.Έγκριση προμήθειας και συντήρησης κλιματιστικών, των υπηρεσιών της Π.Ε. Πρέβεζας.
5.Έγκριση του από 05-07-22011 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού της Π.Ε. Πρέβεζας με τίτλο «Ανάδειξη Εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδένδρων στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου», έτους 2011.
6.Έγκριση του από 28-06-2011 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού της Π.Ε. Πρέβεζας με τίτλο «Προμήθεια εντομοκτόνων – ελκυστικών ουσιών Δακοκτονίας έτους 2011».
7.Ματαίωση του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού με τίτλο «Ανάδειξη προμηθευτών λιπαντικών και πετρελαιοειδών για τις ανάγκες των Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας» έτους 2011, ο οποίος κατέστη άγονος, βάσει από 28-06-2011 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού.
8.Κατάρτιση της διακήρυξης για τη μίσθωση ακινήτου, για τη στέγαση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε Πρέβεζας.
9.Έγκριση διοργάνωσης από την Π.Ε. Πρέβεζας, της πολιτιστικής εκδήλωσης «Μουσικά Μαϊστράλια» και έγκριση των σχετικών δαπανών.
10.Έγκριση διοργάνωσης από την Π.Ε. Πρέβεζας, του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών και έγκριση των σχετικών δαπανών.
11.Έγκριση δαπάνης για την ανανέωση Φιλοξενίας του Site της Π.Ε. Πρέβεζας.
12.Έγκριση του από 04-07-2011 Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού του πρόχειρου μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια μελανών εκτυπωτών – FAX και φωτοτυπικών μηχανημάτων έτους 2011, για τις ανάγκες της Π.Ε. Άρτας.
13.Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
14.Έγκριση δαπάνης προμήθειας ανταλλακτικών και επισκευή Μηχανημάτων – Οχημάτων Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
15.Ορισμός νέας ημερομηνίας δημοπράτησης του έργου της Π.Ε. Άρτας της Π.Ε. Άρτας «Προμήθεια πλέγματος για τις ανάγκες του ιχθυοτροφείου Τσουκαλιό», προϋπολογισμού €12.200,00, δεδομένου ότι η από 30-06-2011 δημοπρασία του απέβη άγονος, επειδή δεν προσήλθε κανείς ενδιαφερόμενος για επίδοση προσφοράς.
16.Έγκριση χορήγησης συνολικής προθεσμίας περάτωσης των εργασιών μετ’ αναθεωρήσεως, του έργου της Π.Ε. Άρτας «Προσθήκη κατ’ επέκταση νέων τουαλετών και μετατροπής των παλαιών σε αίθουσες διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Κωστακιών», αναδόχου εργοληπτικής επιχείρησης ΑΤΕΚ Δ. ΤΖΙΚΕΡΑΣ & ΣΙΑΟ.Ε., μέχρι την 30-09-2011.
17.Έγκριση χορήγησης συνολικής προθεσμίας περάτωσης των εργασιών μετ’ αναθεωρήσεως, του έργου της Π.Ε. Άρτας «Κατασκευή δρόμου Δασοτουριστικής Ανάπτυξης Νοτιοδυτικών Τζουμέρκων (Καταρράκτης – Σκιαδάδες – Βουργαρέλι) Β’ Φάση (τμήμα Σκιαδάδες – Πάτερ Κοσμάς)», αναδόχου Κοινοπραξίας Ιωάννης Τσιρώνης – Χριστόδουλος – Ζιάβρας, μέχρι την 31-12-2011.
18.Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (υπερβάσεως λόγω αύξησης συντελεστή ΦΠΑ) της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Κατασκευή γέφυρας Λεπιανών», αναδόχου εταιρείας Κ. ΚΩΣΤΑΒΑΣΙΛΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ - «ΚΑΠΑ ΣΙΓΜΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΕ».
19.Έγκριση του 3ου Α.Π.Ε. (υπερβάσεως λόγω αύξησης απολογιστικής δαπάνης ασφάλτου) της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Βελτίωση - ασφαλτόστρωση δρόμου Δημαριό - Κομπότι (τμήμα Δημαριό - Λαπέϊκα)», αναδόχου Χαρίλαου Κοτζιά, ΕΔΕ.
20.Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (υπερβάσεως) της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Έργα αποκατάστασης ΧΑΔΑ των Δήμων Αθαμανίας, Αράχθου, Αμβρακικού, Κομποτίου και Ξηροβουνίου του Νομού Άρτας», αναδόχου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΝΥΧΤΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.
21.Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (υπερβάσεως λόγω αύξησης απολογιστικής δαπάνης ασφάλτου) της αρχικής σύμβασης του έργου της Π.Ε. Άρτας «Βελτίωση – ασφαλτόστρωση δρόμου από θέση Ράχη μέχρι θέση Αλώνι οικισμό Άγιο Χαράλαμπο Δ.Δ Κάτω Αθαμανίου», αναδόχου Γεωργίου Αγγέλη Ε.Δ.Ε.
22.Κατάρτιση των όρων διακήρυξης δημοπρασίας του έργου της Π.Ε. Άρτας «Προστασία πρανών και καθαρισμός κοίτης χειμάρρου Μπούση», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.
23.Κατάρτιση των όρων διακήρυξης δημοπρασίας του έργου της Π.Ε. Άρτας «Προστασία πρανών και ενίσχυση αναχωμάτων χειμάρρων Άννινου, Κομποτέϊκου και Βωβού», προϋπολογισμού € 100.000,00 με ΦΠΑ.
24.Κατάρτιση των όρων διακήρυξης δημοπρασίας του έργου της Π.Ε. Άρτας «Καθαρισμός τάφρων και διωρύγων πεδιάδας Άρτας», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.
25.Κατάρτιση και έγκριση των όρων διακήρυξης δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό του έργου της Π.Ε. Άρτας «Καθαρισμός κοίτης χειμάρρου Ζούτου και αποστραγγιστικής τάφρου Λιμίνης», προϋπολογισμού € 70.000,00 με ΦΠΑ.
26.Έγκριση του 1ου ΑΠΕ του έργου της Π.Ε. Άρτας «Συνέχιση βελτίωσης – ασφαλτόστρωσης οδού από επαρχιακή οδό Άρτας - Κορωνησίας προς Γαβριά (β' φάση)», αναδόχου ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ & ΣΙΑ ΕΕ.
27.Έγκριση τρόπου εκτέλεσης του έργου «Συμπληρωματικές εργασίες αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Κρύας Λαψίστας» προϋπολογισμού € 22.000,00 με ΦΠΑ του Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων Π.Ε. Ιωαννίνων έτους 2011.
28.Συγκρότηση της Επιτροπής Διαγωνισμού όλων των έργων αρμοδιότητας Δ/νσης Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Ηπείρου, είτε αυτά συμπεριλαμβάνονται στα προγράμματα της είτε όχι, για το έτος 2011.
29.Έγκριση κατανομής της πίστωσης του γενικού κονδυλίου «Συντήρηση Διοικητηρίων και Λοιπών κτιρίων Περιφέρειας Ηπείρου», του Προγράμματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων Περιφέρειας Ηπείρου.
30.Απόφαση επί της από 04-07-2011 ένστασης της εταιρείας «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΙΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.», κατά του 8ου Λογαριασμού (μειωτικού) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση – διαπλάτυνση επαρχιακού δρόμου από Κεφαλόβρυσο μέχρι Δέμα Βασιλικού», του οποίου είναι ανάδοχος.
31.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αντικατάσταση ηλεκτρικού πίνακα (7 πεδίων) και καλωδιώσεων αντλιοστασίων Α2 Λαψίστας και Α4 Ροδοτοπίου», αναδόχου εταιρείας «Βλάχας Γεώργιος & Σια Ε.Ε.», μέχρι την 30-09-2011.
32.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ολοκλήρωση χιονοδρομικού κέντρου Ανηλίου (Υποέργο:Κατασκευή κτιρίου μηχανοστασίου & ολοκλήρωση υπόλοιπων υποδομών χιονοδρομικού κέντρου» αναδόχου εταιρείας «Κων/νος Κυριαζής Α.Τ.Ε.Ε.», μέχρι την 30-09-2011.
33.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή φράγματος (σαρζανέτ) στον ποταμό Λούρο)», αναδόχου Αναστασίου Τάσιου, μέχρι την 24-10-2011.
34.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποπεράτωση και επέκταση του αρδευτικού δικτύου στο Δ.Δ. Σμυρτιάς», αναδόχου Κωνσταντίνου Βάββα, μέχρι την 31-12-2011.
35.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Κατασκευή μουσείου Αργυροχρυσοχοΐας στους Καλαρρύτες» αναδόχου, εταιρείας «Α. ΜΠΙΤΗ & ΣΙΑ Ε.Ε.», μέχρι την 30-12-2011.
36.Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Βελτίωση οδού Δόλιανη προς 41η επαρχιακή οδό», αναδόχου Βασιλείου Χριστιά, μέχρι την 22-12-2011.
37.Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (υπερβάσεως λόγω αύξησης συντελεστή ΦΠΑ) του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αρδευτικό έργο περιοχής Βοϊδομάτη – Φάση Β΄», αναδόχου Κωνσταντίνου Κωσταβασίλη.
38.Έγκριση του 1ου Α.Π.Ε. (Υπερβατικό λόγω αύξησης Φ.Π.Α. από 21% σε 23%) και του 1ου Π.Κ.Τ.Μ.Ν.Ε. του έργου της Π.Ε. Ιωαννίνων «Ολοκλήρωση εργασιών παγοδρομίου Μετσόβου» αναδόχου Κοιν/ξίας Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.- Μαλάμου-Βήκα Θεοδώρα.
39.Έγκριση της μελέτης του έργου «Συμπληρωματικές εργασίες αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Κρύας Λαψίστας», προϋπολογισμού € 22.000,00 με ΦΠΑ και της διακήρυξης της δημοπρασίας του, με τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού βάσει των διατάξεων του άρθρου 29 του Ν. 3669/08 ΚΔΕ, με μέριμνα της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
40.Έγκριση δαπανών για την πληρωμή εργασιών αποκατάστασης βατότητας του επαρχιακού δικτύου της Π.Ε. Ιωαννίνων, που εκτέλεσαν με ιδιωτικά μηχανήματα οι αντίστοιχοι δικαιούχοι, βάσει της αριθμ. 38395/1049/14-06-2011 απόφασης της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων και της αριθ. 16/404/20-06-2011 απόφασης ανάθεσης έργου της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Ηπείρου.
41.Έγκριση διενέργειας πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια λευκού και κίτρινου αλκυδικού χρώματος και λευκού και κίτρινου με υαλοσφαιρίδια για τη διαγράμμιση του οδικού δικτύου της Περιφέρειας Ηπείρου, προϋπολογισμού δαπάνης € 60.000,00 πλέον ΦΠΑ.
42.Έγκριση των όρων της διακήρυξης του ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την προμήθεια καυσίμων θέρμανσης και κίνησης για τις ανάγκες των Ν.Π.Δ.Δ. Π.Ε. Ιωαννίνων για το έτος 2012.
43.Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
44.Έγκριση μίσθωσης γραμματοθυρίδων για την παραλαβή της αλληλογραφίας των Υπηρεσιών Εκπαίδευσης της Π.Ε. Ιωαννίνων, από τα ΕΛΤΑ.
45.Έγκριση δαπάνης για τη δημιουργία φυλλαδίου τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου.
46.Έγκριση άσκησης του ενδίκου μέσου της αναίρεσης ενώπιον του Αρείου Πάγου εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, κατά της αριθμ. 63/2011 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.
47.Έγκριση επανάληψης του διαγωνισμού της Π.Ε. Πρέβεζας με τίτλο «Ανάδειξη Εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδένδρων στα πλαίσια του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου», έτους 2011 με τροποποίηση των όρων και των τεχνικών προδιαγραφών της διακήρυξης και έγκριση των όρων και των Παραρτημάτων αυτής, για τη διενέργεια πρόχειρου διαγωνισμού, προϋπολογισμού € 60.000,00 με ΦΠΑ.
48.Κατακύρωση των αποτελεσμάτων του πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια εντομοκτόνων – ελκυστικών ουσιών Δακοκτονίας στα πλαίσια του Προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς έτους 2011 στην Π.Ε. Θεσπρωτίας.
49.Έγκριση ανάθεσης διακίνησης επείγουσας αλληλογραφίας, για τις ανάγκες των Υπηρεσιών της Π.Ε. Θεσπρωτίας.
50.Έγκριση λειτουργικών δαπανών της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας.
51.Έγκριση συνδιοργάνωσης με τον Δήμο Ζαγορίου Ιωαννίνων, του 1ου Μαραθώνιου Ορεινού Τρεξίματος, την 24-07-2011 και έγκριση των σχετικών δαπανών.
52.Έγκριση συνδιοργάνωσης με τον Δήμο Ζίτσας Ιωαννίνων, εκδήλωσης προς τιμή της Ελληνίδας Αγρότισσας, στο Καλοχώρι Δήμου Ζίτσας και έγκριση των σχετικών δαπανών.
53.Έγκριση δαπάνης για την παράθεση δείπνου εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, ενόψει του Β΄ Συνεδρίου του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών που θα διεξαχθεί στα Ιωάννινα, στις 29 και 30-07-2011.
54.Έγκριση μετακίνησης του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας κ. Βασιλείου Ψαθά, στην Αθήνα, για υπηρεσιακούς λόγους.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πολιστικά Δρώμενα 2011


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ


ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Καμία υποχρέωση επαναπρόσληψης απολυθέντων

Η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεχόμενη τόσο την εισήγηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, όσο και του αρεοπαγίτη Α. Αθηναίου αποφάνθηκε ότι οι εργοδότες δεν είναι υποχρεωμένοι να επαναπροσλάβουν τον απολυθέντα εργαζόμενο, εκτός εάν η απόλυση του κριθεί καταχρηστική από τα δικαστήρια.

Συγκεκριμένα, έκριναν οι αρεοπαγίτες ότι η νόμιμη άρνηση του εργοδότη να αποδέχεται την εργασία του μισθωτού καθίσταται παράνομη όταν υπερβαίνει τα κριτήρια που θέτει το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα και αποβαίνει έτσι καταχρηστική η απόλυση. Δηλαδή, όταν θίγονται υλικά ή ηθικά συμφέροντα του εργαζομένου ή επέρχεται χωρίς λόγο προσβολή της προσωπικότητάς του.
Ειδικότερα, το Εφετείο είχε κρίνει άκυρη την καταγγελία συμβάσεως εργασίας στην οποία είχε προβεί Τράπεζα και έκανε δεκτά τα αιτήματα τραπεζοϋπαλλήλου και υποχρεώθηκε η Τράπεζα να καταβάλει μισθούς υπερημερίας στον απολυθέντα.
Επίσης το Εφετείο απέρριψε τα αιτήματα του εργαζομένου να αποδέχεται η Τράπεζα την εργασία του, να τον απασχολεί στη θέση που είχε πριν την απόλυσή του ή σε παρεμφερή ή ομοειδή θέση.
Αναλυτικότερα, η εφετειακή απόφαση έκρινε ότι η αγωγή του εργαζομένου ήταν μη νόμιμη κατά τα τελευταία εν λόγω αιτήματα (να αποδέχεται την εργασία του, κ.λπ.) γιατί δεν γινόταν επίκληση περιστατικών που να θα καθιστούσαν καταχρηστική την άρνηση της Τράπεζας να υλοποιήσει τα αιτήματα του εργαζομένου τα οποία απερρίφθησαν.


Η Ολομέλεια τάχθηκε με την άποψη του Εφετείου και απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του τραπεζοϋπαλλήλου.

ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: Άρον άρον παραδίδουν τα μπλοκάκια για να γλιτώσουν την έκτακτη εισφορά

Στις εφορίες τρέχουν οι χαμηλόμισθοι ελεύθεροι επαγγελματίες και μη για να παραδώσουν τα μπλοκάκια τους μπας γλιτώσουν από το νέο χαράτσι της κυβέρνησης.

Προκειμένου να αποφύγουν να πληρώσουν το τέλος επιτηδεύματος που κυμαίνεται από 300 -500 ευρώ, οι χαμηλόμισθοι επιστρέφουν τα «μπλοκάκια» στις εφορίες.


Οι κατηγορίες των ενδιαφερομένων είναι ουσιαστικά τρεις:
• Ελεύθεροι επαγγελματίες που αν και πλέον εργάζονται σε άλλες δουλειές, διατηρούσαν ανοικτό το μπλοκάκι που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα, για κάποια συμπληρωματική απασχόληση. Καθώς καλούνται να πληρώσουν 300 ευρώ φέτος και από 300-500 ευρώ του χρόνου και κάθε χρόνο, προτιμούν να δηλώσουν διακοπή για να μην «τρέχει» το τέλος επιτηδεύματος που, όχι σπάνια, ξεπερνά και το εισόδημα της χρονιάς.
• Ευκαιριακά, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι και δεν εργάζονται το καλοκαίρι: αν και θα πληρώσουν φέτος τα 300 ευρώ, θέλουν να γλιτώσουν έστω και τον μήνα που θα μείνει κλειστή η εταιρία τους το καλοκαίρι. Ο λόγος είναι ότι έτσι θα γλιτώσουν το 1/12 από όσα θα πλήρωναν το 2012. Αν ζουν δηλαδή στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, θα γλιτώσουν 45 από τα 500 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν του χρόνου.
• Εργαζόμενοι που δεν κόβουν μπλοκάκι εδώ και χρόνια (πριν το 2011) και θέλουν να δηλώσουν αναδρομικά διακοπή, από το 2009 κιόλας. Αν ο έφορος δεχτεί να τους «εξυπηρετήσει», αφού πρώτα ελέγξει από πότε είχαν να κόψουν απόδειξη στο μπλοκάκι, θα αποφασίσει για το ύψος του προστίμου που θα τους επιβάλει, ως εκπρόθεσμους. Επειδή αυτό κυμαίνεται από 117-1170 ευρώ, αν κληθούν να πληρώσουν το ελάχιστο (των 117 ευρω) θα αποφύγουν να πληρώσουν φέτος 300 ευρώ (αν η διακοπή γίνει αναδρομικά από 31-12-2009) ή 25-275 ευρώ, αν η διακοπή οριστεί σε κάποιον μήνα του 2010 (ανάλογα με το πόσοι μήνες διανύθηκαν στο 2010 καθορίζεται και το ποσό του τέλους). Αν αποδειχθεί ότι τους συμφέρει, παραδίδουν τα βιβλία και έχουν κέρδος από φέτος στην τσέπη, τη διαφορά αυτή.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΚΗΣ: (Via Dolorosa *): Τα μαρτυρικά βήματα της μισθωτής εργασίας

Η επιμηκυνόμενη οικονομική ύφεση και η ομοβροντία των αλλεπάλληλων Μνημονίων ωθούν τη μισθωτή εργασία προς το δικό της Γολγοθά. Η δύσβατη αυτή διαδρομή συνοδεύεται από την επιδείνωση του καθεστώτος των εργασιακών σχέσεων, ενώ παράλληλα η ανεργία αγγίζει πρωτόφαντα για την Ελλάδα ποσοστά.
Η «μάχαιρα της μεταρρύθμισης» αναμένεται για πρώτη φορά να αγγίξει το σκληρό πυρήνα του δημοσίου τομέα. Σύμφωνα με το «Μνημόνιο του μήνα» το πλεονάζον προσωπικό που δε θα μεταταχθεί σύμφωνα με την ποσόστωση προσλήψεων/ απολύσεων 1:5, θα αντιμετωπισθεί με μη εθελοντικές αποχωρήσεις και διαμέσου της εργασιακής εφεδρείας, πρόκειται δηλ. για μια οιονεί «αποθεματοποίηση» του ανθρώπινου δυναμικού μετά την εξέταση των επαγγελματικών του προσόντων από το ΑΣΕΠ (δίχως κλαδικές εξαιρέσεις συμπεριλαμβανομένων των «υπεράριθμων εργαζομένων» των ΔΕΚΟ). Οι εργαζόμενοι που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία θα αμείβονται με το 60% του μισθού τους για 12 μήνες, κι έπειτα θα αποχωρούν.


Στον ιδιωτικό τομέα το τοπίο δε φαίνεται καλύτερο. Με κυβερνητική πρωτοβουλία θα αναμορφωθεί η νομοθεσία για τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (και μάλιστα με ειδικές συμβάσεις για τους νέους που θα αμείβονται λιγότερο από τον κατώτατο μισθό) καθώς και για τις συμβάσεις διευθέτησης του εργάσιμου χρόνου. Επιπλέον, θα απλοποιηθεί η διαδικασία για τη δημιουργία συνδικάτων σε επίπεδο επιχείρησης.


Τέλος, η κυβέρνηση πρόκειται να προωθήσει, παρακολουθεί και αξιολογεί την εφαρμογή των νέων ειδικών επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και να άρει τα εμπόδια για την διάδοση τους, ενώ η ενδεχόμενη τροποποίηση του νόμου για τη διαπραγμάτευση κλαδικών συμβάσεων θα υιοθετηθεί εντός του μήνα.


Όλοι οι βασικοί πυλώνες των εργασιακών σχέσεων κλονίζονται συθέμελα. Η συμπίεση της συγκέντρωσης του εργατικού δυναμικού στο δημόσιο δε θα συμπαρασύρει μόνο τα δικαιώματα και εισοδήματα των κρατικών υπαλλήλων · θα στερήσει από το συνδικαλιστικό κίνημα τον κύριο πολιορκητικό κριό του, τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ που αποδυναμώνονται.


Το παραδοσιακό ωράριο εργασίας (5 ημέρες, 8 ώρες/ ημέρα, 40 ώρες/ εβδομάδα) θα εκλείψει και τυπικά, ενώ η όποια προσδοκία για τη συμπλήρωση του εισοδήματος των απασχολουμένων από υπερωρίες θα αποδειχθεί φενάκη.
Η μεγάλη μερίδα των όρων αμοιβής και εργασίας θα καθορίζονται πλέον στο επίπεδο της επιχείρησης κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες ισορροπίας των δυνάμεων του μάνατζμεντ και της εργασίας σε σχέση με αυτά που ίσχυαν μέχρι σήμερα,
Τέλος, οι νέοι εργαζόμενοι θα κληθούν να εκκινήσουν την είσοδο τους στην αγορά εργασίας με αισθητά υποδεέστερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας από ότι οι προηγούμενες γενιές.


Οι επικείμενες θεσμικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας θα προκαλέσουν:
 την αύξηση της ανεξάρτητης έναντι της εξαρτημένης εργασίας, την επέκταση των εργαζομένων με το «μπλοκάκι», την ευρεία χρήση της υπεργολαβίας και του outsourcing και τη συρρίκνωση της κοινωνικής προστασίας των εργαζόμενων.
 την περαιτέρω διάδοση της ευκαιριακής απασχόλησης, την απίσχνανση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, την αύξηση της εργασιακής ανασφάλειας και τη μείωση της ικανοποίησης από την εργασία.
 τη μείωση του ρόλου της συλλογικής διαπραγμάτευσης προς όφελος των ατομικών συμβάσεων.
 την επέκταση του φαινομένου των θέσεων εργασίας χαμηλής ποιότητας, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών.


Η εποχή των παγετώνων της οικονομικής ύφεσης προκαλεί ασφυκτικές πιέσεις στην μισθωτή εργασία. Τα χρόνια που έρχονται οι έλληνες εργαζόμενοι θα κληθούν να πορευτούν μια αγωνιώδη «Οδό του Μαρτυρίου» για να διασφαλίσουν μια θέση εργασίας, ένα αξιοπρεπές εισόδημα και εν γένει να επιβιώσουν στις συμπληγάδες της επαπειλούμενης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας.


(*) Οδός του Μαρτυρίου (λατιν.)
* Ο Θεόδωρος Κουτρούκης είναι επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Nέα Κερατέα στην Πρέβεζα;

Μετά από τόσες αντιδράσεις και αγώνες στην Κερατέα, μετά το πρόσφατο "χαστούκι" από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που "τινάζει στον αέρα" όλο το σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων στην Αττική, αποδεικνύοντας ότι είχε γραφτεί στο πόδι, κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν να δημιουργήσουνε τετελεσμένα και στην Πρέβεζα, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια οτιδήποτε και οποιονδήποτε δεν συμφωνεί με τα σχέδιά τους... Προτιμάνε να τα βάλουνε με τους πολλούς, παρά να ...χαλάσουνε τις σχέσεις τους με τους λίγους ισχυρούς...
Ναι, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαίλης, αντί να συνεργήσει να εγκατασταθεί ο ΣΜΑ (Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμάτων) Πρέβεζας στην Βιομηχανική Περιοχή Πρέβεζας όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, τόσο από την Περιφέρεια Ηπείρου,και την αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής ενότητας Πρέβεζας, όσο και από το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, προκειμένου να ικανοποιήσει κάποιους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της περιοχής, ποδογετεί την Πολιτεία, να το εγκαστασταθεί σε μία περιοχή απείρου φυσικού κάλους, με αποτέλεσμα την καταστροφή της...
Αλλά ο Μπαίλης λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Που στην προκειμένη περίπτωση, είναι οι κάτοικοι των χωριών Μυρσίνης και Μεγαδένδρου, που αποτελούν την πρώην κοινότητα Μυρσίνης, που αρχικά είχε ενταχθεί στον Καποδιστρικό Δήμο Ζαλόγγου Πρέβεζας και σήμερα στον Καλλικρατικό της Πρέβεζας.
Κάτι μου λέει, ότι μιά νέα Κερατέα στην Πρέβεζα, είναι υπό εξέλιξη...
Ο Μπαίλης και οι λοιποί, που σχεδιάζουν στα κρυφά, δεν ξέρει ότι οι Μυρσινιώτες και οι Μεγαδεντρίτες δεν παίζουν. Και πάνω από όλα, έχουν εκείνους, που θα του σμπαραλιάσουν τα σχέδια και πολιτικά και νομικά.


Δημοσιεύουμε την σχετική ανακοίνωση των κατοίκων της περιοχής Μυρσίνης - Μεγαδένδρου.


''Στο τελικό στάδιο βρίσκεται η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην τοπική κοινότητα Μυρσίνης. Έληξε η διαδικασία της έγκρισης της ΜΠΕ και ακολουθεί η διαδικασία δημοπράτησης του έργου.
Αδιαφορώντας πλήρως για την άποψη των κατοίκων, οι αρμόδιοι προχωρούν. Στα ερωτήματα που είχαν απασχολήσει όλους εμάς τους κατοίκους Μυρσίνης -Μεγαδένδρου, για το ποιοι και με ποιες διαδικασίες , έλαβαν την απόφαση να χωροθετήσουν την συγκεκριμένη περιοχή και να προχωρήσουν στην κατασκευή του έργου, δόθηκαν οι απαντήσεις .


Απαντήσεις που αναδεικνύουν την προσπάθεια κάποιων να κάνουν τα πάντα έτσι ώστε οι άμεσοι ενδιαφερόμενοι να πάρουν είδηση ότι το έργο θα κατασκευασθεί όταν δουν τον εργολάβο να εγκαθίσταται. Απαντήσεις που αναδεικνύουν το μέγεθος της κοροϊδίας στην οποία επιδίδονται αυτοί που σήμερα έχουν την πολιτική ευθύνη διοίκησης του Δήμου μας.

Τώρα μάθαμε ότι το έργο κυοφορείτο από το 2004 και επιταχύνθηκε η διαδικασία κατασκευής του το 2010 σε χώρο που καθόρισε κάποιος «γραφειοκράτης» του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, χωρίς να υπάρχει αντίρρηση από τον τότε δήμο Ζαλόγγου. Τώρα μάθαμε πως οι σχετικές γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών που συνοδεύουν την ΜΠΕ , έγιναν στα «κρυφά» μέσα στο 2010, και όλες -μα όλες- ήταν θετικές για τον συγκεκριμένο χώρο. Αν όμως τις διαβάσουμε καλά μόνο η ΛΓ Εφορεία Αρχαιοτήτων διαφωνεί με μια «δεύτερη προτεινόμενη θέση» . Οι άλλες δεν φέρουν καμία αντίρρηση για άλλες προτεινόμενες θέσεις.


Τώρα μάθαμε ότι υπήρχαν και άλλες δύο προτεινόμενες θέσεις η ΒΙΠΕ και ο «Κούκος». Την ΒΙΠΕ ακόμα και σήμερα η αρμόδια Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας την θεωρεί και υποστηρίζει ότι είναι η πλέον κατάλληλη. Και αν τον «Κούκο» τον αποκλείουν λόγω «άμεσης οπτικής επαφής» αλλά και γιατί σήμερα είναι στην διαδικασία αποκατάστασης του ΧΑΔΑ Πρέβεζας, την ΒΙΠΕ γιατί την αποκλείουν; Η απάντηση είναι απλή γιατί «ισχυρά οικονομικά τοπικά συμφέροντα» δεν έχουν πεισθεί για την «ασήμαντη περιβαλλοντική όχληση» που προκαλεί το συγκεκριμένο έργο και χρησιμοποιούν την «ισχύ τους » για να το αποτρέψουν ακόμα και με αιωρούμενες απειλές στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους. Την ΜΠΕ την γράφουν εκεί που ξέρουν, προφανώς γιατί εξ ιδίας πείρας γνωρίζουν πως εφαρμόζονται στην πράξη οι μελέτες.


Τώρα μάθαμε ότι «άμεση οπτική επαφή» στον «Κούκο» έχουν πολλοί.
Τώρα μάθαμε ότι το η αρμόδια Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου γνωμοδότησε αρνητικά για την ΜΠΕ, γνωρίζοντας ότι την «γνώμη» τους, αυτοί που θα αποφασίσουν, δεν την υπολογίζουν. Στο παρασκήνιο υπεύθυνοι του έργου ( κρατική περιφέρεια κλπ) υπόσχονται ότι με τίποτε δεν θα προχωρήσει το έργο στην Μυρσίνη.


Και το αποκορύφωμα όλων :
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας , τον οποίο επισκέπτεται η επιτροπή των κατοίκων, δηλώνει ότι το έργο ΣΜΑ στην Μυρσίνη δεν πρόκειται να γίνει γιατί ο δήμος Πρέβεζας (για τα σκουπίδια αυτού του δήμου μιλάμε) κατασκευάζει ΣΜΑ στον «Κούκο». Οι υποστηριχτές της θέσης του δημάρχου περιφέρουν ως «απόδειξη» απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας της 15/6/2011, στην οποία ψηφίσθηκε η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας στο θέμα « Μεταφορά απορριμμάτων δήμου Πρέβεζας στον ΧΥΤΑ Καρβουναρίου» . Όλοι όμως γνωρίζουν ότι ΣΜΑ στον «Κούκο» δεν κατασκευάζουν. Τον πρόχειρο τρόπο μεταφοράς των απορριμμάτων της Πρέβεζας αποφασίσανε. Τίποτε άλλο. Ο κ. δήμαρχος το γνωρίζει καλύτερα από όλους. Γιαυτό λίγες μέρες μετά, σε συγκέντρωση κατοίκων του Μιχαλιτσίου, λέει ότι ΣΜΑ στον «Κούκο» δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει.


Ποιοι κοροϊδεύουν ποιους;
Εμάς τους κατοίκους της Μυρσίνης - Μεγαδένδρου σίγουρα όχι . Έστω και αργά μάθαμε το μάθημα. Αυτοί θεωρούν ότι δεν μας πέφτει λόγος.
Εμείς είμαστε σίγουροι ότι τον τελευταίο λόγο θα τον έχουμε εμείς. Δεν μας πείθουν τα μεγάλα λόγια περί «αναγκαιότητας του έργου» και «ελάχιστης όχλησης» στο περιβάλλον.
Το έργο ΣΜΑ στην Μυρσίνη , ανάμεσα στα πολλά προβλήματά του , έχει και ένα, το πιο σημαντικό . Πάσχει από δημοκρατική νομιμοποίηση.
ΓΙ ΑΥΤΟ και ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ.


Κάτοικοι της Μυρσίνης και του Μεγαδένδρου Πρέβεζας''.

ΚΑΤΩ ΡΑΒΕΝΙΑ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Πυρκαγιά σε δασική έκταση

Τις απογευματινές ώρες της Κυριακή, ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική έκταση στο χωριό Κάτω Ραβένια του Δήμου Πωγωνίου. Στο σημείο έχουν σπεύσει πέντε επανδρωμένα οχήματα με 16 πυροσβέστες, οι οποίοι επιχειρούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, με τη συνδρομή 24 ατόμων του πεζοπόρου τμήματος.


Μέχρι το βράδυ, στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν και δύο αεροσκάφη που πραγματοποίησαν αρκετές ρίψεις νερού.

Όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, πριν από δύο περίπου ώρες, η πυρκαγιά στη περιοχή Κάτω Ραβένια Πωγωνίου βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο.