Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Συνελήφθη στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης


Συνελήφθη, χθες (21-01-2020) το πρωί στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών σε συνεργασία με το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Σαγιάδας, αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης.
Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του ανωτέρω αλλοδαπού εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Κέρκυρας, για το αδίκημα της ληστείας.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Πυρκαγιά σε οικία στη Τ.Κ. Χρυσοβίτσας Μετσόβου



Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε μονοκατοικία, στη Τ.Κ. Χρυσοβίτσας, του δήμου Μετσόβου, της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων κατά τις απογευματινές ώρες χθες.
Στο έργο της κατάσβεσης έλαβαν μέρος 10 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με έξι οχήματα, ενώ από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην οικία.
Προανάκριση διενεργείται από το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, εξαρθρώθηκαν δύο εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση σκληρών ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης


Δραστηριοποιούνταν σε περιοχές της Αττικής καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας και της Λάρισας

Κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων σε περιοχές της Αττικής, της Ηγουμενίτσας, της Λάρισας και της Χαλκίδας, συνελήφθησαν συνολικά -9- άτομα, μέλη και των δύο οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό της στέλεχος της μίας οργάνωσης
Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση, περιλαμβάνει ακόμη πέντε (5) άτομα, μέλη των οργανώσεων, εκ των οποίων ένας έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας και άλλα τρία (3) άτομα, στα οποία αποδίδονται κατηγορίες για προμήθεια ναρκωτικών από την εγκληματική οργάνωση
Υπολογίζεται πως από την εγκληματική τους δράση, είχαν διακινήσει κατά το τελευταίο πεντάμηνο ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος που ξεπερνά τις -95.000- ευρώ

Στο πλαίσιο αστυνομικών ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, χρηματικά ποσά, ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, κινητά τηλέφωνα, ένα αεροβόλο περίστροφο κ.α

Εξαρθρώθηκαν ύστερα από συστηματική και ενδελεχή έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης, σε περιοχές της Αττικής καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και της Ηγουμενίτσας.

Για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, οργανώθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, αστυνομικές επιχειρήσεις, με τη συμμετοχή αστυνομικών διαφόρων υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας και του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαΐας.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών επιχειρήσεων, συνελήφθησαν χθες (21-01-2020) και σήμερα (22-01-2020), συνολικά εννέα (9) άτομα, μέλη και των δύο εγκληματικών οργανώσεων και συγκεκριμένα:

στην ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας, τρία άτομα (δύο ημεδαποί, ηλικίας 48 και 35 ετών και ένας 70χρονος αλλοδαπός),
σε περιοχές της Αττικής, ένας 42χρονος ημεδαπός, αρχηγός της μίας οργάνωσης και μία 47χρονη αλλοδαπή,
στη Λάρισα, τρεις ημεδαποί, ηλικίας 22, 58 και 68 ετών,
στη Χαλκίδα, ένας 52χρονος ημεδαπός.
Σε βάρος των εμπλεκόμενων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων καθώς και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Επιπλέον, ταυτοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στις εγκληματικές ομάδες ακόμη πέντε (5) άτομα, εκ των οποίων ένας έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης της χώρας και αρχηγικό μέλος της δεύτερης οργάνωσης ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται και τρία ακόμα άτομα, στα οποία αποδίδονται κατηγορίες για προμήθεια ναρκωτικών από τις εγκληματικές οργανώσεις.
Η αποδόμηση των κυκλωμάτων, η σύλληψη των μελών τους καθώς και ο εντοπισμός των ποσοτήτων ναρκωτικών που κατασχέθηκαν, είναι αποτέλεσμα συστηματικής «διεισδυτικής» έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας αξιοποιήθηκαν προανακριτικά στοιχεία, ευρήματα και ερευνητικά δεδομένα.
Πιο συγκεκριμένα, εξακριβώθηκε ότι οι δύο εγκληματικές οργανώσεις, έχοντας ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών και παράλληλη διαρκή δράση, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον κατά το τελευταίο πεντάμηνο, στη διακίνηση ποσοτήτων ναρκωτικών ειδών (κυρίως κοκαΐνης), αποκομίζοντας έτσι σημαντικά οικονομικά οφέλη.
Όσον αφορά την πρώτη οργάνωση, αρχηγικό μέλος ήταν ο 42χρονος ημεδαπός συλληφθείς και μέλη άλλα εννέα άτομα, που δραστηριοποιούνταν σε περιοχές της Αττικής και στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.
Αναφορικά με την δεύτερη οργάνωση , αρχηγικό μέλος ήταν ο 42χρονος ημεδαπός, έγκλειστος στο Κατάστημα Κράτησης Πάτρας, όπου εκτίει ποινή φυλάκισης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και μέλη άλλα τρία άτομα και δραστηριοποιούνταν στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας.
Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης, διαπιστώθηκε ότι η δεύτερη οργάνωση προμηθεύονταν τα ναρκωτικά που διακινούσε από τα μέλη της πρώτης οργάνωσης.
Ως προς τον τρόπο δράση τους, τα μέλη της κάθε εγκληματικής οργάνωσης, προκειμένου να μην εντοπιστούν, χρησιμοποιούσαν πλήθος τηλεφωνικών συνδέσεων, που δεν ήταν δηλωμένες στα πραγματικά τους στοιχεία, αλλά σε στοιχεία αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών («αχυράνθρωπων»), ενώ στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.
Προσδιορίζεται ότι κατά το διάστημα διερεύνησης της υπόθεσης πραγματοποιήθηκαν πάνω από (120) περιπτώσεις διακίνησης ναρκωτικών ενώ εκτιμάται ότι το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν ξεπερνά τις (95.000) ευρώ.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν, παρουσία δικαστικών λειτουργών και με τη συνδρομή αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών σε οικίες των δραστών καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
ποσότητα κοκαΐνης, βάρους (281,5) γραμμαρίων, εκτιμώμενης αξίας έως -30.000- ευρώ περίπου
ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (785,45) γραμμαρίων,
τέσσερις ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
το χρηματικό ποσό των (27.095) ευρώ, ως προερχόμενο από την διακίνηση ναρκωτικών,
δεκατρία ναρκωτικά χάπια,
υλικά ανάμειξης ναρκωτικών ουσιών,
πληθώρα νάιλον συσκευασιών για αποθήκευση ναρκωτικών ουσιών,
ένα αεροβόλο περίστροφο,
δύο κυνηγητικά όπλα,
πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM,
δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
πλήθος σημειώσεων,
δύο μεταλλικοί τρίφτες.
Επιπλέον, κατασχέθηκαν (3) Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα, ως μέσα διευκόλυνσης της εγκληματικής δράσης των δύο οργανώσεων.
Οι συλληφθέντες, θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ το προανακριτικό έργο συνεχίζεται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Στους κ. Μητσοτάκη, κ. Γεραπετρίτη, κ. Χατζηδάκη και κ. Σκέρτσο η πρόταση των Οριζόντων Ηπείρου για φυσικό αέριο μέσω EastMed


Επιστολές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, στον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό με αρμοδιότητα τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άρη Σκέρτσο απέστειλε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος.
Με αυτές τους ενημερώνει για την πρόταση που έχει ήδη καταθέσει στον δημόσιο διάλογο για την αξιοποίηση του αγωγού EastMed προς όφελος της οικονομίας της Ηπείρου.

Ο Αγροτικός Αστέρα Άνω Καλαμά, απέκτησε τον νεαρό Γιώργο Γκουγιάννο


Η διοίκηση του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμά, ανακοίνωσε την απόκτηση του νεαρού ποδοσφαιριστή Γιώργου Γκουγιάννο, από την Κ-17 του Π.Α.Σ. Γιάννινα.
Ο 17χρονος ποδοσφαιριστής αγωνίζεται ως δεκάρι αλλά και στην αριστερή πτέρυγα.

Στους -9ο Κελσίου η θερμοκρασία στη Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά


Νέα «βουτιά» στους -9ο  Κελσίου έκανε ο υδράργυρος το πρωινό της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2020  στη Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά.

Η κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου με 261 ψήφους εξελέγη Πρόεδρος Δημοκρατίας


Η κα Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας από την πρώτη ψηφοφορία όπως αναμενετο, με 261 ψήφους από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, σε σύνολο 294 ψηφισάντων.
Απόντες ήταν έξι βουλευτές, με πιο ηχηρή απουσία αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που βρίσκεται στις ΗΠΑ, ενώ 33 βουλευτές δήλωσαν παρών.
Εκτός του κ. Σαμαρά, απόντες ήταν (σύμφωνα με πληροφορίες για λόγους υγείας) οι Τρύφων Αλεξιάδης, Νίκος Συρμαλένιος και Κώστας Ζουράρις απο το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και η Κωνσταντίνα Αδάμου από το ΜεΡΑ25 (το οποίο δήλωνε ούτως ή άλλως παρών), επίσης για λόγους υγείας, ενώ ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος από το ΣΥΡΙΖΑ έπαθε... λάστιχο και έφτασε λίγα λεπτά αφότου είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.
Τροχαίο καθυστέρησε και το Νίκο Μανωλάκο της ΝΔ, που κατάφερε όμως τελικά να φτάσει εγκαίρως για να ψηφίσει.
Με επιστολική ψήφο ψήφισαν ο Άγγελος Συρίγος της ΝΔ και οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης από το ΣΥΡΙΖΑ.

Συνήγορος του Πολίτη: Ο εμβολιασμός-προϋπόθεση για την εγγραφή παιδιών στα σχολεία


Την ανάγκη έκδοσης νέας και σαφούς στο περιεχόμενό της εγκυκλίου, η οποία δεν θα αφήνει αμφιβολία σε σχέση με τη διενέργεια των εμβολίων ως προϋπόθεση για την εγγραφή μαθητριών και μαθητών στα σχολεία, επισημαίνει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Τα εμβόλια προϋπόθεση για τα παιδιά
Η Αρχή έχει κάνει προτάσεις που, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει δεκτές. Ιδιαίτερα απασχόλησε την Αρχή η στάση του υπουργείου Παιδείας, όπως αυτή έχει εκφραστεί με διαδοχικές εγκυκλίους από το 2013, σε σχέση με τη διενέργεια των προβλεπόμενων εμβολιασμών ως προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.
«Παρότι οι αντίστοιχες προβλέψεις για τους παιδικούς σταθμούς είναι σαφείς, η διευκρινιστική εγκύκλιος που δημοσίευσε το υπουργείο Παιδείας αφήνει το περιθώριο πολλαπλών ερμηνειών, με επικρατέστερη εκείνη που επιτρέπει στους γονείς να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους "για οποιουσδήποτε άλλους λόγους (προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες)…"», σημειώνει ο Συνήγορος του Πολίτη.
Εμβόλια και έξαρση ιλαράς
Όπως τονίζει, η επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα με ολοένα και μεγαλύτερο ρυθμό εξάπλωσής της, ο κίνδυνος μετάδοσης άλλων ασθενειών, καθώς και η ελλιπής προστασία των παιδιών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν επειδή υπάρχουν πράγματι ιατρικές αντενδείξεις (π.χ. ανοσοκαταστολή), αλλά και συνολικά του πληθυσμού των παιδιών λόγω περιορισμού της εμβολιαστικής κάλυψης, επέβαλε την παρέμβαση της Αρχής, η οποία απέστειλε τις θέσεις της στο αρμόδιο υπουργείο δύο φορές.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προειδοποιεί για απόπειρες οικονομικής εξαπάτησης μέσω μηνυμάτων εκβιασμού


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ) προειδοποιεί πως παρατηρούνται προσπάθειες αγνώστων δραστών να εξαπατήσουν ανθρώπους οικονομικά, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία είναι εκβιαστικού περιεχομένου.
Σύμφωνα με τη ΔΔΗΕ, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση της γνωστής απάτης διεθνώς, μέσω σεξουαλικής εκβίασης «sextortion scam», που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους. Ειδικότερα, άγνωστοι, με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.
Όπως επισημαίνει ακόμη η ΔΔΗΕ, οι δράστες γνωστοποιούν σε χρήστες του διαδικτύου ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές. 

Σύλληψη 29χρονης αλλοδαπής στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη μιας 29χρονης αλλοδαπής προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι η ανωτέρω κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο και άδεια διαμονής άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.
Επίσης, στη σύλληψη δύο αλλοδαπών, ηλικίας 35 και 51 ετών, προέβησαν πρωινές ώρες σήμερα στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας και της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην πύλη του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε πως η 35χρονη ως οδηγός Ι.Χ.Ε. οχήματος μετέφερε κρυμμένο στα πίσω καθίσματα τον 51χρονο, στερούμενο ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να τον μεταφέρει παράνομα στο εξωτερικό. 
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το εν λόγω Ι.Χ.Ε. όχημα.

Η επέμβαση που θεραπεύει την παχυσαρκία


Παχυσαρκία είναι η υπερβολική αποταμίευση λίπους στον οργανισμό, που προκαλείται από την τακτική λήψη υπερβολικής ποσότητας τροφής της οποίας η θερμιδική αξία υπερβαίνει τις ανάγκες του ατόμου.
Για πολλά χρόνια η σοβαρότητα αυτής της ασθένειας είχε υποτιμηθεί από τον ιατρικό κόσμο, νεότερα όμως δεδομένα συνετέλεσαν ώστε να αλλάξει ριζικά αυτή η αντίληψη. Σήμερα γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία δεν είναι αισθητικό πρόβλημα αλλά μια επίμονη και εξελισσόμενη νόσος που φθείρει τον οργανισμό και στη διαδρομή της επιπλέκεται με άλλες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσοι και οι νόσοι του σκελετού και των αρθρώσεων.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι κατ’ αρχάς συντηρητική με δίαιτες, ίσως κάποια φάρμακα και πιθανώς ψυχολογική παρέμβαση. Δυστυχώς όμως, οι σοβαρές μορφές παχυσαρκίας δεν ανταποκρίνονται τις περισσότερες φορές σε αυτά τα θεραπευτικά μέσα. Οι δίαιτες προκαλούν γρήγορα εξάντληση και απογοήτευση και τις περισσότερες φορές διακόπτονται χωρίς κάποιο αξιόλογο αποτέλεσμα.
Χειρουργική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Οι περιορισμένες δυνατότητες της συντηρητικής θεραπείας και το βαρύ κοινωνικο-οικονομικό κόστος, ωθούν όλο και περισσότερους πάσχοντες στη λύση της χειρουργικής. Σήμερα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η χειρουργική είναι η μόνη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει μαζική και μακροχρόνια απώλεια βάρους, να βελτιώσει τους δείκτες αθηροσκλήρωσης (σάκχαρο, χοληστερίνη, υπέρταση) και να μειώσει κατά 30-40% τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, αναφέρει ο κ. Γεώργιος Σκρέκας, Χειρουργός IFSO B/S, EAES, Specialist in Advanced Laparoscopy & Bariatric Surgery.