Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Σύλληψη 31χρονου αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 31χρονου αλλοδαπού προέβησαν, πρώτες πρωινές ώρες χθες,  στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
 Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω σε διενεργηθέντα έλεγχο εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικό έγγραφο άλλου προσώπου, το οποίο είναι καταχωρημένο ως κλαπέν – υπεξαιρεθέν-απωλεσθέν, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Επίσης, στη σύλληψη ενός 37χρονου αλλοδαπού και μίας 22χρονης αλλοδαπής προέβησαν απογευματινές ώρες χθες, στελέχη του γραφείου Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω σε διενεργηθέντα έλεγχο εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι κατείχαν και επέδειξαν πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.
Προανακρίσεις διενεργούνται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Οι πρώτοι 22 υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και το καλωσόρισμα Ριζόπουλου


Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των πρώτων 22 υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων της Ανεξάρτητης Περιφερειακής Παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου-Περήφανοι Ξανά!». 
Πρόκειται για τους:
Νομός Άρτας
1. Δημήτριος Βασιλάκης – Φοροτεχνικός
2. Χαράλαμπος Λιάσκας- Ιδιωτικός Υπάλληλος
3. Στάθης Νάνος – Ιατρός
4. Μαρία Πανή – Δημόσιος Υπάλληλος
5. Γιώργος Φίλιππας –Ελεύθερος Επαγγελματίας
Νομός Θεσπρωτίας
6. Άννα Βέτου- Επιχειρηματίας-Παραγωγός Αγροτικών Προϊόντων
7. Σπύρος Βλάχος- Επιχειρηματίας
8. Δημήτριος Γκαμπρέλας – Επιχειρηματίας
9. Αντώνης Δημητριάδης- Εκπαιδευτικός
Νομός Ιωαννίνων
10. Αθανάσιος (Σάκης) Βλέτσας- MSc Πολιτικός Μηχανικός
11. Μαρίνα Καλιαμούρη- Δικηγόρος
12. Νικολέττα Νικολάου- Ιδιωτική Υπάλληλος
13. Κωνσταντίνος Νούσιας- Εκπαιδευτικός
14. Θεοδόσιος (Σάκης) Παγωτός- Επιχειρηματίας
15. Κωνσταντίνος (Ντίνος) Παπαδόπουλος- Επιχειρηματίας
16. Μιχάλης Πνευματικός- Ελεύθερος Επαγγελματίας
17. Ιωάννης Ράιδος- Κτηνοτρόφος
18. Χρήστος Σλούτας- Δημοτικός Υπάλληλος
19. Σπύρος Υφαντής- Εκπαιδευτικός
Νομός Πρεβέζης
20. Βασίλειος Λιάλιας- Επιχειρηματίας
21. Δημήτριος (Τάκης) Παππάς- Πολιτικός Μηχανικός
22. Παρασκευή Τσιρώνη- Κοινωνιολόγος
Η δήλωση του επικεφαλής της παράταξης και υποψήφιου Περιφερειάρχη για τους πρώτους 22 υποψήφιους
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή που ανακοινώνουμε σήμερα τους πρώτους 22 υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους της ανεξάρτητης περιφερειακής μας παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου».
Οι «Ορίζοντες Ηπείρου» γίνονται με αυτόν τον τρόπο η πρώτη περιφερειακή παράταξη που ανακοινώνει και επίσημα, έξι μήνες πριν από τις εκλογές, το 40% του ψηφοδελτίου της. Το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο μας είναι τεράστιο και συγκινητικό. Και αμέσως μετά τις γιορτές θα προχωρήσουμε και σε νέες ανακοινώσεις με νέα ονόματα από όλη την Ήπειρο.
Οι υποψήφιοι που ανακοινώνονται σήμερα γίνονται έτσι οι πρώτοι κοινωνοί της Περιφερειακότητας, της νέας αντίληψης μας για τον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης των προβλημάτων αλλά και των δυνατοτήτων της Ηπείρου. Γίνονται πρεσβευτές των προτεραιοτήτων του προγράμματος μας που δεν είναι άλλες από την μείωση της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό σε επίπεδο Περιφέρειας και την μαζική προσέλκυση επενδύσεων που θα εκτινάξουν το περιφερειακό ΑΕΠ, θα παρακινήσουν τους Ηπειρώτες να επιστρέψουν στην Ήπειρο και θα δώσουν νέα πνοή στην Οικονομία, στις Υποδομές και στην αγροτική και βιοτεχνική παραγωγή.
Όλοι οι υποψήφιοι είναι άνθρωποι καταξιωμένοι ο καθένας στον κλάδο του. Καλύπτουν τόσο γεωγραφικά όσο και επαγγελματικά όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες και τους τομείς της Οικονομίας της Ηπείρου. Είναι άνθρωποι οικογενειάρχες, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες της ζωής, που μάχονται καθημερινά και που κατακτούν τους στόχους τους. Είναι Ηπειρώτες που τιμούν τον τόπο τους και που πιστεύουν σε κοινές αξίες και ιδανικά. Που δεν ανέχονται τον ξεπεσμό της Ηπείρου και είναι αποφασισμένοι για προτάξουν την ακεραιότητα και την μαχητικότητα τους για την πραγματική αλλαγή που έχει ανάγκη ο τόπος μας.
Δηλώνω υπερήφανος για την συμπόρευση μου μαζί τους. Τα βιογραφικά και η συνολική πορεία τους εκφράζουν πλήρως την νέα αντίληψη που οι «Ορίζοντες Ηπείρου» πρεσβεύουν. Εκφράζουν το ήθος, την δημιουργία και το πάθος για προσφορά που η παράταξη μας θέλει να κυριαρχήσουν στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.
Καλή αρχή και καλή επιτυχία σε όλους τους Υποψηφίους».

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Χριστουγεννιάτικο πάρτι, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00 στο Κοινοτικό Κατάστημα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος» διοργανώνει Χριστουγεννιάτικο πάρτι, το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00 στο Κοινοτικό Κατάστημα.

Αφιέρωμα στον Κώστα Χαρισιάδη, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας ''Το Κεράσοβο'', τιμώντας τη μνήμη του Κώστα Χαρισιάδη που εμπνεύστηκε και οργάνωσε τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, διοργανώνει εκδήλωση, λόγου, χορωδιακής παραδοσιακής μουσικής και πολυφωνικού τραγουδιού.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Αγίας Παρασκευής Κόνιτσας ''Το Κεράσοβο'', τιμώντας τη μνήμη του Κώστα Χαρισιάδη που εμπνεύστηκε και οργάνωσε τη Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ, διοργανώνει εκδήλωση, λόγου, χορωδιακής παραδοσιακής μουσικής και πολυφωνικού τραγουδιού, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 18.00', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, πίσω από το Δημαρχείο Αθηναίων, στην Ομόνοια.
Στην εκδήλωση, θα χαιρετήσει ο Πρόεδρος της ΠΣΕ Γιώργος Δόσης και για το έργο και την προσφορά του Κώστα Χαρισιάδη στην ΠΣΕ και την Ηπειρωτική αποδημία, θα μιλήσει ο φιλόλογος Σπύρος Τζίμας, συνεργάτης του τιμώμενου στην ίδρυση και οργάνωση της Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής της ΠΣΕ.
Ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική θα αποδώσει η Χορωδία της ΠΣΕ υπό την διεύθυνση του μαέστρου της Βαγγέλη Κώτσου, συνοδεία της ηπειρώτικης μουσικής ζυγιάς της.
Το Πολυφωνικό Εργαστήρι της ΠΣΕ θα τραγουδήσει παραδοσιακά ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια με κυρατζή τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη.

Το Γραφείο Τύπου της ΠΣΕ

Παράταση προθεσμίας για τον "Χάρτη αθλητικών δραστηριοτήτων"



Η προθεσμία για την υποβολή δικαιολογητικών στην Περιφέρεια Ηπείρου (Γραφείου Αντιπεριφερειάρχη Νεολαίας και Άθλησης κ. Βασίλη Γοργόλη) για τη σύνταξη του «Χάρτη Αθλητικού Τουρισμού και υπαίθρων δραστηριοτήτων Αθλητικής Αναψυχής της Ηπείρου» παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018.
Η παράταση κρίθηκε αναγκαία λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώνεται από αθλητικά σωματεία της Ηπείρου. 
Διευκρινίζεται ότι η άντληση πληροφοριών για τον «Χάρτη» από άλλους φορείς ή υπηρεσίες, ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα τους ενδιαφερόμενους.\Υπενθυμίζεται πώς στον «Χάρτη» μπορούν να περιληφθούν όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις που διεξάγονται στην Ήπειρο, ανεξάρτητα [δεν είναι υποχρεωτικό] αν αυτές έχουν τεθεί η όχι υπό την συνδιοργάνωση ή την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου, από όλα τα αθλητικά σωματεία [κάθε είδους] ή άλλους φορείς Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου. 
Επίσης ενδεικτικά και όχι αποκλειστικά και όλες εκείνες οι  δράσεις που αφορούν στη συμμετοχή πολιτών σε εναλλακτικές δραστηριότητες άθλησης, άσκησης, αναψυχής και φυσικής δραστηριότητας στο φυσικό περιβάλλον, χειμερινών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων όπως Πεζοπορία απλή - ορεινή, Ορειβασία, Αναρρίχηση, Καταρρίχηση (Rappel)  Κατάβαση, Διάσχιση Φαραγγιού (Canyoning), Εξερεύνηση Σπηλαίων (Caving), Ποδήλατο Βουνού (Mountain bike), Σκι βουνού, Αγωνιστικός Προσανατολισμός, Τζιπ εκτός δρόμου (Jeeping off Roading), Τοξοβολία Αναψυχής, Ιππασία (περιπάτου), Κατάβαση με φουσκωτή βάρκα (Rafting), Κανόε καγιάκ, Κολύμβηση με εξοπλισμό (Snorkeling), Αυτόνομη Κατάδυση (Scuba Diving), Αλιεία επιφάνειας - υποβρύχια, Θαλάσσιο σκι,  Ιστιοσανίδα (Windsurfing) Σερφινγκ με αερόστατο (Kitesurfing), Ιστιοπλοΐα αναψυχής (Sailing), Αιωρόπτερο ή Αλεξίπτωτο πλαγιάς (Paragliding-Parapente), Χρωματοσφαίριση (Paintball).

Καταργείται από 1η Ιανουαρίου ο ΕΦΚ στο κρασί

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο κρασί.

Καταργείται από 1η Ιανουαρίου 2019 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης που επιβάλλεται στο κρασί (σήμερα ο ΕΦΚ στο κρασί ορίζεται στα 20 ευρώ ανά εκατόλιτρο τελικού προϊόντος), με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών. 
Στόχος της τροπολογίας είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο παραγωγής οίνου και η αντιμετώπιση στρεβλώσεων που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά του κρασιού.
Από την αλλαγή, επέρχεται ετήσια απώλεια εσόδων ύψους 28 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Τακτική συνάντηση ελέγχου προόδου του έργου της μονάδα Α.Σ.Α. Ηπείρου

Εν όψει της έναρξης λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας των Αστικών Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων, Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περ/ντος & Υποδομών Τατιάνα Καλογιάννη, παραβρέθηκε και συντόνισε τις εργασίες της τακτικής συνάντησης ελέγχου της προόδου υλοποίησης του έργου που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 10/12/2018, στον χώρο της εγκατάστασης.
Μετά τη συνάντηση, στην οποία μετείχαν επίσης οι κκ. Ν. Τσαρνάς και Κ. Μπάκας εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας, οι κκ. Χ. Χαραλαμπίδης, Γ. Πασχάλης, Α. Φραντζής και Β. Κρούσκα, εκ μέρους της εταιρείας που διαχειρίζεται την μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων, ο κ. Π. Ευγενικός από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, εκπρόσωποι του Ανεξάρτητου Ελεγκτή καθώς και στελέχη και σύμβουλοι της Περιφέρειας Ηπείρου, η κ. Τατιάνα Καλογιάννη δήλωσε: 

Ορίζοντες Ηπείρου: Αγιασμός γραφείων και γνωριμία με την πρώτη ομάδα υποψηφίων


Οι Ορίζοντες Ηπείρου για την 12η Δεκεμβρίου, έχουν προγραμματίσει τις εξής εκδηλώσεις στα κεντρικά τους γραφεία στα Ιωάννινα (Ναπολέοντος Ζέρβα 2, 1ος όροφος, Τηλέφωνο 26510 39931):
• Στις 12.30 θα τελεστεί ο Αγιασμός των γραφείων των Οριζόντων Ηπείρου.
• Στις 15.00 οργανώνεται παρουσίαση - συνάντηση γνωριμίας των δημοσιογράφων με την πρώτη ομάδα υποψηφίων του συνδυασμού, από όλους του νομούς της Ηπείρου.
• Από τις 16.30 έως τις 21.00, στα πλαίσια της ονομαστικής εορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, ο Σπύρος Ριζόπουλος και τα υπόλοιπα συνεορτάζοντα στελέχη των Οριζόντων Ηπείρου θα δέχονται ευχές στα γραφεία της παράταξης.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, ώρα 9:30


Την 12-12-2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 9:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 30-11-2018 συνεδρίασης.
1.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 10-09-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επέκταση χώρου στάθμευσης οχημάτων και περίφραξης του αρχαιολογικού χώρου της Δωδώνης», προϋπολογισμού 200.000,00 € με Φ.Π.Α.
2.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 31-08-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/16, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Γορίτσας», προϋπολογισμού € 92.552,00 € με ΦΠΑ.
3.Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 12-10-2018 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – Βελτίωση Ε.Ο. από Γέφυρα Καλογήρου έως Άρτα», προϋπολογισμού 150.000,00 € με Φ.Π.Α.
4.Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας συνοπτικού διαγωνισμού, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Βελτίωση βατότητας στην οδό Πέρδικα – Λαγομάνδρα» προϋπολογισμού 74.400,00 € με ΦΠΑ.
5.Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων με την κατασκευή βραχοπαγίδων επί της Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων στη θέση Βουργαρέλι (προμήθεια υλικών)», προϋπολογισμού 150.000,00 € με ΦΠΑ.

SOS Καλπάζει ο καρκίνος του θυρεοειδούς


Σήμα κινδύνου για τον καρκίνο του θυρεοειδούς εκπέμπουν οι επιστήμονες καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης πολυκεντρικής  μελέτης ανασκόπησης, η επίπτωση του καλά διαφοροποιημένου καρκίνου του θυρεοειδούς, έχει υπερδιπλασιαστεί παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια!
Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη επιστημονική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε  από ομάδα επιστημόνων του M.D. Anderson Cancer Center Χιούστον,  το 2010 στις ΗΠΑ καταγράφηκαν συνολικά 45.000 νέα περιστατικά καρκίνου θυρεοειδούς.
Προβλέφθηκε λοιπόν με στατιστική ανάλυση ότι, η μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή, αυξάνεται δραματικά τόσο στους άνδρες (5,4% AAPC), όσο και στις γυναίκες (6,5% AAPC), έτσι το 2020 τα νέα περιστατικά θα είναι 92.000 και μέχρι το 2030 θα φτάσουν τις 183.000,  καθιστώντας τον τέταρτο συνηθέστερο καρκίνο!
 «Οι μελέτες αυτές θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν όλους, καθώς η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστική για την εξέλιξη της νόσου, αφού οι περισσότεροι τύποι καρκίνου του θυρεοειδούς είναι σήμερα ιάσιμοι με την κατάλληλη θεραπεία, έχοντας συνολικά 98% 5ετή επιβίωση»  αναφέρει ο διαπρεπής Γενικός Χειρουργός-Χειρουργός Ενδοκρινών Αδένων, κ. Δημήτριος Μιχ. Γιάλβαλης MD. MSc. Υπεύθυνος   Τμήματος Ενδοκρινικής Χειρουργικής, Κλινική Γενικής & Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής και Χειρουργικής Πεπτικού στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία αναδρομικής επιστημονικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε από το 1973 μέχρι το 2002, οι ερευνητές  ανακάλυψαν ότι το 87% της αυξημένης επίπτωσης εμφανίστηκε σε μικρούς (<2 cm) θηλώδεις καρκίνους. Η μεγαλύτερη αύξηση στην συχνότητα εμφάνισης παρατηρήθηκε στην παραγωγική ηλικιακή ομάδα από 20 μέχρι 50χρόνων.
 «Την αλματώδη αύξηση που παρατηρείται  τα τελευταία χρόνια στον καρκίνο του θυρεοειδούς πιστοποιούν κι άλλες επιστημονικές μελέτες, κι όλες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι διαγνωστικές τεχνικές έχουν γίνει πιο ευαίσθητες»  προσθέτει ο κ. Γιάλβαλης και εξηγεί: