Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Υποχρεωτική η ασφάλιση όλων των οχημάτων για φυσικές καταστροφές

 


Από 1η Ιανουαρίου 2025 η ασφάλιση των οχημάτων έναντι φυσικών καταστροφών θα καταστεί υποχρεωτική

Υποχρεωτικά θα ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές όλα τα οχήματα από το νέο έτος, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ.  Κωστής Χατζηδάκης.

Όλοι οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων από την 1η του νέου χρόνου θα είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίσουν το όχημά τους για φυσικές καταστροφές, σεισμό, πυρκαγιά η πλημμύρα που σημαίνει ουσιαστικά άλλη μία πρόσθετη επιβάρυνση του οικογενειακού υπολογισμού. Η υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοκινήτων καθίσταται απαραίτητη έναντι φυσικών καταστροφών, καθώς με βάση τη νέα νομοθεσία εισάγονται τόσο κίνητρα όσο και αντικίνητρα για την ασφάλιση.

Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να καταστήσει τον πολίτη συμμέτοχο στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημιουργία άμυνες απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες. Ωστόσο, αυξάνεται το κόστος για τα νοικοκυριά, σε μια περίοδο που οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι ήδη επιβαρυμένοι.

Η νέα ασφάλιση θα καλύπτει ζημιές που μπορεί να προκληθούν από φυσικά φαινόμενα, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις, σεισμούς, φωτιές. Η υποχρεωτική ασφάλιση θα συμβάλει στην άμεση αποζημίωση των ζημιών που μπορεί να προκληθούν από τέτοιου είδους καταστάσεις.

Οι τιμές φυσικά αναμένεται να εξαρτώνται από την αξία του οχήματος, την περιοχή στην οποία βρίσκεται και το επίπεδο κινδύνου της περιοχής.

Εκδήλωση για την τρούφα στα Γραμμενοχώρια

 

Μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με επίκεντρο την τρούφα (το περίφημο υπόγειο μανιτάρι), διοργάνωσαν ο Δήμος Ζίτσας σε συνεργασία με το Σύλλογο “Τρουφόκυκλος ”.

Η συμμετοχή μικρών και μεγάλων, το απόγευμα του Σαββάτου στην Καπλάνειο σχολή στη Δημοτική Κοινότητα Γραμμένου,  εξέπληξε ευχάριστα τους διοργανωτές. «Σπίθα», που στόχο έχει να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον όσων θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της τρούφας και να ενισχύσουν το εισόδημά τους χαρακτήρισε την εκδήλωση ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος στο σύντομο χαιρετισμό του επισημαίνοντας πως ο Δήμος θα πρωτοπορεί και θα πρωτοστατεί σε τέτοιες δράσεις που έχουν ως στόχο να αναδείξουν αλλά και να διευρύνουν τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά της περιοχής.  

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον 18ο Γύρο Λίμνης Ιωαννίνων

 


Το διήμερο 21-22 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί ο 18ος Γύρος Λίμνης Ιωαννίνων με τη συμμετοχή δρομέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός από τον αγώνα του Γύρου Λίμνης των 30 χλμ. και τους αγώνες 10 χλμ. και 5 χλμ., στο πρόγραμμα υπάρχει και μια σειρά δωρεάν αγώνων, οι οποίοι εντάσσονται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Για το λόγο αυτό θα ισχύσουν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

1) Απαγόρευση στάσης, στάθμευσης και κυκλοφορίας στην οδό Διονυσίου Φιλοσόφου από τη συμβολή της με την Κ. Καραμανλή στο ρεύμα κυκλοφορίας μέχρι τον χώρο στάθμευσης οχημάτων (πάρκινγκ) στη νοτιοανατολική πύλη του κάστρου (Μουσείο Αργυροτεχνίας) από τις 8 το πρωί του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου 2024 έως τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2024  (Συνεπάγεται και αποκλεισμό της δεξιάς στροφής από οδό Ευαγγελίδη).

2) Απαγόρευση στάσης, στάθμευσης και κυκλοφορίας στην παραλίμνια περιοχή του Μώλου (Λεωφόρος Καραμανλή, οδός Ευαγγελίδη, πλατεία Μαβίλη) από τις 3 το μεσημέρι έως τις 8.30 το βράδυ του Σαββάτου 21 Σεπτεμβρίου 2024 και από τις 7 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής 22 Σεπτεμβρίου 2024.

ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για το επίδομα 400 ευρώ σε 50.000 εργαζομένους

 


Ξεκινούν ήμερα οι αιτήσεις για εργαζόμενους που θέλουν να καταρτιστούν με επίδομα ύψους 400 ευρώ. Πρόκειται για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης 50.000 εργαζόμενων σε πράσινες δεξιότητες που υλοποιεί η ΔΥΠΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι θα μπορούν από σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους μέσω της ιστοσελίδας του gov.gr.

Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης, συνολικής διάρκειας 80 ωρών, εκ των οποίων οι 12 ώρες θα πραγματοποιηθούν με δια ζώσης εκπαίδευση, τουλάχιστον 48 ώρες με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες με ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης, οι ωφελούμενοι θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από ανεξάρτητους φορείς και όσοι επιτύχουν θα λάβουν το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος που ανέρχεται σε έως 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής θα ενταχθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων και θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν από λίστα που περιλαμβάνει περισσότερα από 600 προγράμματα κατάρτισης. Οι εργαζόμενοι για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει να πληρούν τρεις προϋποθέσεις:

-Να είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα

-Να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους

-Να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης

Το νέο πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και έχει ως στόχο την αναβάθμιση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των εργαζομένων μισθωτών του Ιδιωτικού Τομέα, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς εργασίας σε πράσινες δεξιότητες. Τα προγράμματα ΣΕΚ θα υλοποιηθούν με τη διαδικασία του συστήματος παροχής επιταγών κατάρτισης (Training Vouchers).

Γιάννενα: Μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού (covid-19), στο Γ.Ν.Ι. «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»

 


Η Διοίκηση του Γ.Ν.Ι. «Γ. ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» σας ενημερώνει αναφορικά με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας κατά του κορονοϊού (covid-19), τα οποία θα έχουν ισχύ έως 30.09.2024 τα ακόλουθα,

Λόγω αύξησης των κρουσμάτων covid κρίνεται αναγκαία η διενέργεια rapid test για την είσοδο ασθενών / επισκεπτών στο Νοσοκομείο.

Στους ασθενείς που εισάγονται στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου για νοσηλεία διενεργείτε rapid test από τους Ιατρούς του Τμήματος.

Δεν πραγματοποιείται δειγματοληψία rapid test από τις ΚΟΜΥ Ιωαννίνων στο χώρο του Νοσοκομείου μέχρι νεωτέρας.

Οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται για δωρεάν τεστ  στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου λειτουργεί σταθερό σημείο 09:00-15:30.

Η χρήση μάσκας συστήνεται αυστηρά σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου.

Το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα απαγορεύεται.

Την αναγκαιότητα παρουσίας συνόδου σε ασθενείς θα κρίνουν αποκλειστικά οι Δ/ντές των Ιατρικών Τμημάτων του Νοσοκομείου.

Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου: Παραδοσιακό Ηπειρώτικο πανηγύρι το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, ώρα 21:00

 

Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου διοργανώνει παραδοσιακό Ηπειρώτικο πανηγύρι το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, ώρα 21:00.

Ιωάννινα: Ένα διήμερο πικνίκ με στόχο την ανάδειξη του παραλίμνιου μετώπου

 


Μετά το πάρκο στα Λιθαρίτσια κι αυτό στο Άλσος, ο δήμος Ιωαννιτών διοργάνωσε με επιτυχία, ένα ακόμα πικνίκ αυτή τη φορά στην παραλίμνια περιοχή. Η τρίτη διοργάνωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από τη δημοτική αρχή ήταν και η μεγαλύτερη καθώς διήρκησε σχεδόν ένα διήμερο με αφετηρία το μεσημέρι του Σαββάτου και ολοκλήρωση το βράδυ της Κυριακής.

Για ένα διήμερο λοιπόν ο δήμος Ιωαννιτών ζωντάνεψε δημιουργικά έναν ακόμη εμβληματικό χώρο της πόλης μας. Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς το πικνίκ για μικρούς και μεγάλους στον Παραλίμνιο ήταν γεμάτο διαδραστικά δρώμενα, τα οποία προσέφεραν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

Στόχος του Δήμου Ιωαννιτών είναι, μέσα από τις δράσεις αυτές, να αναδειχθούν και να ζωντανέψουν οι αστικοί πράσινοι χώροι, δείχνοντας το δρόμο για το πώς μπορούμε να είμαστε παρόντες και να απολαμβάνουμε τις περιοχές αυτές.

Κατά τη διάρκεια του πικνίκ και του παραλίμνιου περιπάτου, εκτυλίχτηκαν ποικίλα δρώμενα από ανθρώπους και ομάδες που δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά, και όχι μόνο, στην πόλη. Ενδεικτικά, παρουσιάστηκαν: μουσική δρόμου, θεατρικά δρώμενα, πλανητάριο, θέατρο σκιών, face painting, δραστηριότητες για παιδιά, κρουστά, σκάκι, περιπατητικές ιστορικές αφηγήσεις, επιτραπέζια παιχνίδια, roller skating, ενώ ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων και ομάδων πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του διημέρου ίσχυε απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων, δημιουργώντας έναν μεγάλο παραλίμνιο πεζόδρομο.

«ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»: «ΟΔΟΣ ΝΙΑΡΧΟΥ» προσφάτως παραδοτέα με κακοτεχνίες

 

Εκατοντάδες πλάκες των πεζοδρομίων της νέας Οδού Νιάρχου είναι κατεστραμμένες και επικίνδυνες για τους πολίτες ενώ δεν έχει περάσει ούτε λίγος καιρός από την παράδοση της από την κατασκευάστρια εταιρεία.


Ένα φαραωνικό έργο που ενώ παραδόθηκε με καθυστέρηση 2 χρόνων ο εργολάβος πήρε και πριμ έγκαιρης παράδοσης όπως είχε  καταγγείλει πρώτη η παράταξη μας «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ»  με δελτίο τύπου  στις  16-01-2024.

 Στο  περιφερειακό συμβούλιο στις 3 Σεπτεμβρίου 2024 ο επικεφαλής της παράταξής μας κ. Σπύρος Υφαντής έκανε αναφορά στο θέμα των κατεστραμμένων πλακιδίων από ενέργειες του εργολάβου που έγιναν για  την τοποθέτηση των στηθαίων προστασίας  αλλά δεν  αντικατέστησε ποτέ τις σπασμένες πλάκες  ως όφειλε.

Μας κάνει εντύπωση πως παρελήφθη το συγκεκριμένο έργο από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας  Ηπείρου.

Η παράταξή μας «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» θα είναι εδώ και θα παρακολουθεί εάν και πότε θα γίνει η αποκατάσταση όπως  δεσμεύτηκε ο κ. περιφερειάρχης στην απάντησή του.

Ιωάννινα: Εκδήλωση μνήμης για την ίδρυση της Ανατολής και την γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

 


Εκδήλωση μνήμης για την ίδρυση της Ανατολής, οργάνωσε το πρωί της Κυριακής η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Ιωαννιτών και η Δημοτική Κοινότητα Ανατολής.

Η Ημέρα Μνήμης ταυτίζεται με δύο ιστορικά γεγονότα. Στις 14 Σεπτεμβρίου  του 1932, οι πρώτοι κάτοικοι της Ανατολής, οι ξεριζωμένοι από διάφορες γωνιές του Πόντου και της Μικράς Ασίας, θεμελίωσαν το παλιό πέτρινο σχολείο κι έδωσαν το όνομα «Ανατολή» στη νέα τους κοινότητα,   για να τους θυμίζει τη γενέθλια γη που άφησαν πίσω τους.

Είναι η ίδια μέρα, 14 του Σεπτέμβρη που ταυτίζεται με την πυρπόληση της Σμύρνης, δέκα χρόνια νωρίτερα, το 1922. Ημερομηνία που καθιερώθηκε με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου το 1998 ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

Σύλλογος Ηπειρωτών Ζεφυρίου: Παραδοσιακή Ηπειρώτικη βραδιά «ΤΣΙΠΟΥΡΑ 2024», το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, ώρα 21:00

 


Σας προσκαλούμε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 21:00 στην καθιερωμένη μας  Παραδοσιακή Ηπειρώτικη βραδιά ‘’ΤΣΙΠΟΥΡΑ 2024’’.

Αναβιώνουμε την κλασική απόσταξη τσίπουρου με το νέο μας καζάνι, μετράμε τα γράδα και ξεκινάμε το ηπειρώτικο γλέντι μας.

Μαζί μας η κομπανία του Δόκιμου Χαραλάμπους με την Ελευθερία Χαραλάμπους και τον Χρήστο Πότση.

Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε όλοι μαζί.

Ο Πρόεδρος  & το Δ.Σ.

Δισκοκήλη: Μπορώ να αθλούμαι;

 


Οι σωματικές δραστηριότητες και πολύ περισσότερο η άθληση, κάνουν καλό στο μυοσκελετικό σύστημα και ειδικότερα στη σπονδυλική στήλη. Υπάρχουν όμως ορισμένα σπορ που ασκούν μεγάλη πίεση σε αυτή και συμβάλουν στην εμφάνιση δισκοκήλης.

Η πιθανότητα αυτή δεν σημαίνει αναγκαστικά μόνιμη αποχή - αλλά απαιτεί λήψη προφυλακτικών μέτρων  προς αποφυγή δημιουργίας και επιδείνωσή της.

Όσοι πάσχουν από δισκοκήλη μπορούν να ασχολούνται με αθλήματα χαμηλής έντασης, που δεν καταπονούν τη μέση, όχι όμως όταν τα συμπτώματά τους βρίσκονται σε έξαρση. Για τους αθλητές, κυρίως τους επαγγελματίες,  η επιστροφή στην προπόνηση και τους αγώνες δεν επιτρέπεται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση. Πότε, όμως, προσδιορίζεται αυτή;

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι επιφορτισμένοι με την απορρόφηση των κραδασμών που δέχεται η σπονδυλική στήλη. Η δισκοκήλη είναι το αποτέλεσμα της άσκησης επαναλαμβανόμενης ή ισχυρής και απότομης πίεσης (π.χ. από τραυματισμό ή πτώση) σε έναν ή περισσότερους δίσκους που προκάλεσε ρωγμή ή ρήξη του και μέσω αυτής βγήκε και προεξέχει στον σπονδυλικό σωλήνα ένα μικρό μέρος του πυρήνα. Αυτή η παθολογική κατάσταση προκαλεί πόνο στη μέση και στα πόδια, ίσως και νευρολογικά συμπτώματα στα κάτω άκρα.

Οι ηλικιωμένοι λόγω φυσικής φθοράς των δίσκων, τα άτομα με προδιάθεση, εκείνοι που ασκούν επαγγέλματα που απαιτούν άρση βάρους ή συνεχή κάμψη της μέσης, οι παχύσαρκοι, οι αγύμναστοι και γενικά σε όσους οι δίσκοι δέχονται συνεχώς μεγάλη  καταπόνηση είναι πιθανότερο να την εμφανίσουν.