Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Ιωάννινα: Ένα διήμερο πικνίκ με στόχο την ανάδειξη του παραλίμνιου μετώπου

 


Μετά το πάρκο στα Λιθαρίτσια κι αυτό στο Άλσος, ο δήμος Ιωαννιτών διοργάνωσε με επιτυχία, ένα ακόμα πικνίκ αυτή τη φορά στην παραλίμνια περιοχή. Η τρίτη διοργάνωση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από τη δημοτική αρχή ήταν και η μεγαλύτερη καθώς διήρκησε σχεδόν ένα διήμερο με αφετηρία το μεσημέρι του Σαββάτου και ολοκλήρωση το βράδυ της Κυριακής.

Για ένα διήμερο λοιπόν ο δήμος Ιωαννιτών ζωντάνεψε δημιουργικά έναν ακόμη εμβληματικό χώρο της πόλης μας. Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς το πικνίκ για μικρούς και μεγάλους στον Παραλίμνιο ήταν γεμάτο διαδραστικά δρώμενα, τα οποία προσέφεραν στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς.

Στόχος του Δήμου Ιωαννιτών είναι, μέσα από τις δράσεις αυτές, να αναδειχθούν και να ζωντανέψουν οι αστικοί πράσινοι χώροι, δείχνοντας το δρόμο για το πώς μπορούμε να είμαστε παρόντες και να απολαμβάνουμε τις περιοχές αυτές.

Κατά τη διάρκεια του πικνίκ και του παραλίμνιου περιπάτου, εκτυλίχτηκαν ποικίλα δρώμενα από ανθρώπους και ομάδες που δραστηριοποιούνται καλλιτεχνικά, και όχι μόνο, στην πόλη. Ενδεικτικά, παρουσιάστηκαν: μουσική δρόμου, θεατρικά δρώμενα, πλανητάριο, θέατρο σκιών, face painting, δραστηριότητες για παιδιά, κρουστά, σκάκι, περιπατητικές ιστορικές αφηγήσεις, επιτραπέζια παιχνίδια, roller skating, ενώ ξεχωριστή ήταν και η συμμετοχή Πολιτιστικών Συλλόγων και ομάδων πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του διημέρου ίσχυε απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων, δημιουργώντας έναν μεγάλο παραλίμνιο πεζόδρομο.

«Το διήμερο εκδηλώσεων στο παραλίμνιο μέτωπο εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων με τις οποίες προσπαθούμε να επαναπροσιοδρίσουμε τη σχέση μας με το δημόσιο χώρο, είτε σε επίπεδο αισθητικής, είτε σε επίπεδο λειτουργίας και χρήσης. Τέτοιου είδους δράσεις θα συνεχιστούν και σε άλλα σημεία του δήμου, αφού μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε ότι η ανταπόκριση από τους πολίτες είναι θετική. Η απεύθυνσή μας είναι κυρίως προς τους νέους ανθρώπους, προσπαθώντας να τους δείξουμε εναλλακτικές προτάσεις για να περνούν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους», δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος βρέθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην παραλίμνιο.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως σε ότι αφορά την πεζοδρόμηση της παραλίμνιας περιοχής η δημοτική αρχή κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας όμως ότι πριν γίνει κάτι τέτοιο πρέπει ληφθούν υπόψη και να λυθούν μια σειρά ζητημάτων, όπως το κυκλοφοριακό, η στάθμευση κι άλλα.

«Υπάρχει σχεδιασμός γιατί οι παρεμβάσεις μας πρέπει να γίνουν με χειρουργική ακρίβεια. Η παραλίμνιος περιοχή πρέπει να αποδοθεί ελεύθερη χωρίς οχήματα στους πολίτες», σημείωσε ο κ. Μπέγκας, ο οποίος ευχαρίστησε τόσο την συνεργάτιδά του, Έλενα Σιόντη, για το συντονισμό των εκδηλώσεων, όσο και όλους όσους συμμετείχαν σε αυτές με εθελοντική διάθεση.