Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας για μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς

 


Οδηγίες προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες και προς τους πολίτες περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας για τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και ειδικότερα για πυρκαγιές.

 Ειδικότερα εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά συστήνονται στους πολίτες τα εξής:

πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών,

 παραμονή σε κλειστούς χώρους,

εξασφάλιση θερμικής άνεσης στο εσωτερικό των κατοικιών

 παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους,

 περιορισμός μετακινήσεων,

 μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού,

 χρήση μέτρων ατομικής προστασίας από τον καπνό,

 διατήρηση της θερμοκρασίας σώματος και συχνή ενυδάτωση,

 συνδρομή σε άτομα χρήζοντα βοηθείας.

Προτείνονται μέτρα και δίδονται συστάσεις για την φάση αποκατάστασης των ζημιών, ήτοι:

μέτρα για την προστασία της ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, σε περίπτωση βλαβών των συστημάτων ύδρευσης,

συστάσεις για την προστασία της υγείας από τον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια,

συστάσεις για την διασφάλιση της ποιότητας τροφίμων,

συστάσεις για την διαχείριση του αμιάντου και λοιπών επικίνδυνων υλικών κατά την αποκατάσταση των ζημιών των κατοικιών.Σύμφωνα  με αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα στην υγεία από την εισπνοή ινών αμιάντου κατά τις εργασίες κοπής, αντικατάστασης, απομάκρυνσης και κατεδάφισης υλικών που περιέχουν αμίαντο. Για το λόγο αυτό, όπου, κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, απαιτηθούν εργασίες (κοπής, αποξήλωσης κλπ.) σε υλικά που περιέχουν αμίαντο, η εκτέλεση των εργασιών αφαίρεσης αμιάντου πρέπει να πραγματοποιείται από εξειδικευμένες για την εργασία αυτή εταιρείες που διαθέτουν ειδική άδεια από το Υπουργείο Εργασίας

Παρέχονται οδηγίες για τον καθαρισμό των κατοικιών μετά από πυρκαγιά.

Δίδονται τηλέφωνα επικοινωνίας με υπηρεσίες που βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή και με τις οποίες μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς. (Τα τηλέφωνα των υπηρεσιών που βρίσκονται σε 24ωρη επιφυλακή και με τις οποίες μπορούν να επικοινωνήσουν οι πολίτες σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι τα ακόλουθα: · Άμεση Δράση ΕΛΑΣ: 100 · Πυροσβεστικό Σώμα: 199 · Υπηρεσία Επικοινωνιών Έκτακτης Ανάγκης: 112 · ΕΚΑΒ: 166 · Τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: 2131510100).

Τέλος, παρέχονται γενικές οδηγίες για την προστασία της υγείας κατά την επιστροφή του πληθυσμού στις πυρόπληκτες περιοχές και κατοικίες.

Η εγκύκλιος είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/ygieinh-periballontos/prostasia-se-ektaktes-katastaseis/12659-lhpsh-metrwn-diasfalishs-ths-dhmosias-ygeias-se-periptwseis-fysikwn-katastrofwn-opws-oi-pyrkagies

Έρχεται ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο

 


Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ οι συνεχιζόμενες υψηλές θερμοκρασίες στη Δυτική Ευρώπη και η αστάθεια στην τιμή του φυσικού αερίου αναμένεται να δημιουργήσουν επιπλέον πιέσεις το επόμενο διάστημα. Αυτές οι συνθήκες προβλέπεται να επηρεάσουν αρνητικά τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου.

Το φυσικό αέριο στον ολλανδικό κόμβο TTF διατηρείται γύρω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με εκτιμήσεις ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε περίπτωση διακοπής των ρωσικών προμηθειών μέσω Ουκρανίας, γεγονός που θεωρείται πιθανό μετά την ουκρανική επίθεση στην περιοχή του Κουρσκ. Παρά τις μειωμένες ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου από την έναρξη του πολέμου το 2022, χώρες όπως η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Ιταλία εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές.

Ο καύσωνας στη Δυτική Ευρώπη έχει αυξήσει τη ζήτηση για ρεύμα, περιορίζοντας παράλληλα την πυρηνική παραγωγή στη Γαλλία. Η EDF έχει ήδη περικόψει έως 2,4 GW από τρεις αντιδραστήρες στη νότια Γαλλία, ενώ προβλέπονται νέες περικοπές. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση καλύπτεται σήμερα κατά 41,7% από ΑΠΕ, 38,3% από φυσικό αέριο, 5,4% από υδροηλεκτρικά, 4,1% από λιγνίτες και 5,9% από εισαγωγές.

Η επίδραση του καύσωνα και της αυξημένης ζήτησης είναι εμφανής στις τιμές ρεύματος της Δυτικής Ευρώπης, όπου σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στη Γαλλία, η τιμή της μεγαβατώρας ανέρχεται στα 86,15 ευρώ, στη Γερμανία στα 108,01 ευρώ, ενώ στην Ιταλία έχει φτάσει τα 132,75 ευρώ. Η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στη Σερβία, με 145,07 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στην Ελλάδα, η τιμή διαμορφώθηκε στα 123,17 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με μείωση 15,6% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, παραμένοντας ωστόσο η δεύτερη υψηλότερη στην Ευρώπη για τον Αύγουστο.

Πανηγυρική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σιταριάς Πωγωνίου

 

Πανηγυρική  θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σιταριάς Πωγωνίου.


Μήνυμα δημάρχου Ιωαννίνων για τον Δεκαπενταύγου

 


Αγαπητές συνδημότισσες και αγαπητοί συνδημότες,

 Με την ευκαιρία της μεγάλης γιορτής του Δεκαπενταύγουστου, σας εύχομαι ολόψυχα Χρόνια Πολλά!

Η Παναγία, προστάτιδα και μητέρα όλων μας, ας γεμίσει τις καρδιές μας με αγάπη, ελπίδα και δύναμη, και ας ευλογεί όλους μας για να έχουμε υγεία και προκοπή.

Αυτές τις άγιες μέρες ας θυμηθούμε την αξία της ενότητας, της αλληλεγγύης και της προσφοράς, στοιχεία που ενδυναμώνουν την κοινωνία μας και μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους.

Εύχομαι σε όλους σας να περάσετε την ημέρα αυτή με υγεία, χαρά και γαλήνη, μαζί με τους αγαπημένους σας.

Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο!

Χρόνια πολλά σε εσάς που γιορτάζετε!

Εγγραφές μέσω ΕΣΠΑ σε Παιδικούς- Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ του Δήμου Ιωαννιτών

 


Ο Δήμος Ιωαννιτών καλεί τους ωφελούμενους – κατόχους voucher που επιθυμούν να εγγράψουν τα τέκνα τους στους Παιδικούς – Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Ιωαννιτών, να προσέλθουν για την κατάθεση του voucher από Παρασκευή 16 Αυγούστου έως και Τρίτη 20 Αυγούστου και ώρες από 07:30 π.μ. έως και 15:00 μ.μ. στον 2ο Παιδικό Σταθμό στην Πλατεία Πάργης.

Από Τετάρτη 21 Αυγούστου και ώρες από 08:30 π.μ. έως και 14:30 μ.μ., η κατάθεση των voucher από τους ωφελούμενους θα συνεχιστεί στην Διεύθυνση των Παιδικών & Βρεφονηπιακών Σταθμών,  Αβέρωφ 6,  2ος Όροφος.

Σχετικά με τους ωφελούμενους γονείς που επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ΚΔΑΠ του Δήμου Ιωαννιτών η κατάθεση των voucher για την εγγραφή θα πραγματοποιηθεί σε κάθε ΚΔΑΠ ενώ για το ΚΔΑΠμεΑ του Δήμου Ιωαννιτών η κατάθεση voucher για την εγγραφή θα πραγματοποιηθεί στο ΚΔΑΠμεΑ Εθνικής Αντιστάσεως 6 (Περιοχή Καρδαμιτσίων) και ώρες από 9:00 π.μ έως και 15:00μ.μ.

Για την διαδικασία εγγραφής οι ωφελούμενοι γονείς πρέπει να προσκομίσουν εκτυπωμένο το voucher καθώς και το Δελτίο της Αστυνομικής Ταυτότητας του ωφελούμενου και να γνωρίζουν τα κάτωθι:

1.     ΑΜΚΑ Παιδιού / ΑΜΚΑ Νομίμου Εκπροσώπου

2.     ΑΦΜ Αιτούντος

3.     Διεύθυνση Κατοικίας

4.     Τηλέφωνο

5.     Email

6.     Δ.Ο.Υ

Η κατάθεση των voucher από τους ωφελούμενους για την εγγραφή βρεφών – νηπίων θα γίνει σύμφωνα με την σειρά προσέλευσης των ωφελούμενων.

Τα αποτελέσματα των εγγραφών μέσω του Δήμου, θα ανακοινωθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου, έπειτα από έλεγχο των αιτήσεων και θα αναρτηθούν στο site του Δήμου Ιωαννιτών και σε κάθε Παιδικό ή Βρεφονηπιακό Σταθμό του Δήμου Ιωαννιτών.

Έκτακτο δελτίο εκδήλωσης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς στην Π.Ε. Ιωαννίνων, την Πέμπτη 15 Αυγούστου

 


Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, την Τετάρτη 14-08-2024 και ισχύει για την Πέμπτη 15-08-2024, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι Υψηλός (κατηγορία κινδύνου 3) στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω πρόβλεψη, τίθεται σε ισχύ η αρ.πρωτ.93064/4582-11/06/2024 (ΑΔΑ: ΨΚΚ37Λ9-Τ3Π) απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέξανδρου Καχριμάνη, που αφορά την προληπτική απαγόρευση διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας πάσης φύσεως οχημάτων, μηχανημάτων καθώς και την παραμονή εκδρομέων στις παρακάτω περιοχές:

Α΄ Στους Εθνικούς Δρυμούς του Νομού.

Β΄ Περιοχή Δασαρχείου Ιωαννίνων.

1. Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές των Δημοσίων και Δημοτικών δασών των Κοινοτήτων Τσεπελόβου, Σκαμνελίου, Ηλιοχωρίου, Βρυσοχωρίου και Λάϊστας του Δήμου Ζαγορίου εκτός της οδού από διασταύρωση Μελισσόπετρας προς Ράχη Πιστρίτσιος και Ράχη Μόρφας.

2. Σε όλο το εσωτερικό οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου Ιωαννίνων.

3. Σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του Δασυλλίου του λόφου Κοινότητας Αβγού και σε όλο το οδικό δίκτυο και την περιοχή του καταφυγίου Θηραμάτων «Κουπάκια» του Δήμου Δωδώνης.

4. Στις δασικές οδούς Γκουφολάσα- Φασούλι- Μπαλντινίσιο της Κοινότητας Μακρίνου και Καστανώνας Παλιοκαρυά Πέντε Αδέλφια της Κοινότητας Καστανώνα του Δήμου Ζαγορίου.

5. Στο οδικό δασικό δίκτυο του ελατοδάσους Πετροβουνίου του Δήμου Β. Τζουμέρκων.

6. Στο Δασύλλιο Νήσου Ιωαννίνων.

Γ΄ Περιοχή Δασαρχείου Κόνιτσας.

1. Στις οδούς και περιοχές.

• Ράχη Σουσνίτσας- Πέτρα Κώτσιου, Εικόνισμα Γιάκα-Ντρόχαλα, Αυχένας Καρατζίμα- Σαρπούνη, Ζάρος- Παναγιά- Μοναστήρι, Εικόνισμα Πηγής- Γαϊδουροχώραφα- Αυχένας Τάτσαινας, Πουρνιά- Πάτωμα, Καστανέα- Ανάληψη, Λαγκάδα- Προφ. Ηλίας Φούρκας, Πυρσόγιαννη προς Παναγιά – Λουτρά Αμαράντου, Γοργοπόταμος – θέση Λιόκου – Αετομηλίτσα του Δήμου Κόνιτσας.

Δ΄ Περιοχή Δασαρχείου Μετσόβου.

1. Στις οδούς Τόκα – Βακαράτσα και Σαλατούρα – Βακαράτσα του Δήμου Ζαγορίου.

2. Σε όλο το Δασικό οδικό δίκτυο και περιοχές του Δημοσίου και Δημοτικού Δάσους της Κοινότητας Βοβούσας πλην των οδών προς Περιβόλι και προς Ράχη Πιστρίτσιος – Μελισσόπετρας – Λάιστα.

Ε΄ Περιοχή Δήμου Ζίτσας

1. Κοινότητα Ελεούσας

• Στον αγροτικό δρόμο όπισθεν της εκκλησίας Προφήτη Ηλία.

2. Κοινότητα Ροδοτοπίου

• Στο οδικό δίκτυο εντός του περιφραγμένου δασυλλίου στο λόφο ΓΟΡΙΤΣΑΣ

• Στο οδικό δίκτυο από ΒΙΠΕ ΤΟΛ (παλαιά άσφαλτος) έως περιοχή ΓΚΡΕΜΘΑ.

• Στο οδικό δίκτυο από οικία ΛΟΥΜΗ ΙΩΑΝΝΗ έως κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου εφιστά την προσοχή στους πολίτες, οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόσουν πιστά τις ακόλουθες οδηγίες:

• Μην προβαίνετε σε κάθε είδους καύση (π.χ. σκουπιδιών ή ξερών χόρτων και κλαδιών)

• Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές σε δάση, εθνικούς δρυμούς και γενικότερα χώρους με ξερά χόρτα

• Να αποφεύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. ηλεκτροκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου το οποίο δημιουργεί σπινθήρες)

• Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα

• Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης

• Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου.

Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκέπαστου

 


Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Μολυβδοσκέπαστου.

Δήμος Πωγωνίου: Έκκληση για συνετή χρήση του νερού

 


Παρακαλούνται οι κάτοικοι του Δήμου Πωγωνίου να κάνουν περιορισμένη και συνετή χρήση του νερού.

Η παρατεταμένη ανομβρία και ο περιορισμός των υδάτινων πόρων δημιουργεί πληθώρα προβλημάτων τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη συνεργασία και συμβολή των δημοτών.

Καταναλώνουμε συνετά για τη διατήρηση της επάρκειας και την εξασφάλιση της κάλυψης των αναγκών.

Το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θ. Παπαγιάννης"

 

Στο πλαίσιο της ευεργετικής συνέργειας και συνύπαρξης τέχνης και επιστήμης,  με έμφαση στο δίπολο καλαισθησίας και πρόληψης, το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», στο Ελληνικό Ιωαννίνων, στο πρόγραμμα του 14ου Συμποσίου Γλυπτικής. 

Πλήθος κόσμου, κατοίκων αλλά και επισκεπτών απόλαυσε την αρμονία της εξαιρετικής δημιουργίας του Καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών κ. Παπαγιάννη και του Συντονισμού της ημερίδας πρόληψης και αλληλεγγύης του Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Στέφανου Φούσα. 

Στο ρόλο του, ως οικοδεσπότης, ο κ. Παπαγιάννης καλωσόρισε τον Συντονιστή Τομέα Καρδιάς στο Metropolitan General, χαρακτηρίζοντας «εξαιρετική τη δράση του Οδοιπορικού σε ολόκληρη τη χώρα και για πρώτη φορά στο Ελληνικό» και ευχαρίστησε τον κ. Φούσα και την επιστημονική ομάδα των συνεργατών του για την ανταπόκριση στην πρόκλησή του.

 Η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης κ. Αγνή Νάκου, σταθερά παρούσα στις εκδηλώσεις του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης, εξήρε την άοκνη και ακατάπαυστη εθελοντική δραστηριότητα του π. Προέδρου της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κ. Αιμίλιος Πατσούρας απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ στον συγχωριανό κ. Παπαγιάννη και στον Καθηγητή Καρδιολογίας για την επιτυχή εκδήλωση ενημέρωσης των πολιτών και επισκεπτών του Ελληνικού». 

Ο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων του Μουσείου, επισήμανε την καθοριστική σημασία της πετυχημένης μεταφοράς συμπυκνωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης, σε σύντομο χρονικό διάστημα, από την  επιστημονική ομάδα του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης. Ο κ. Μιχαήλ Νικολός, Καρδιολόγος, κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας αναφερόμενος στα οφέλη της πρόληψης και στη δράση του Οδοιπορικού.

Στη θεματική ενότητα της αλληλεγγύης  και στις προοπτικές αξιοποίησης των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής αναφέρθηκε ο ακούραστος Βελλαΐτης επιστήμονας κ. Ελευθέριος Γείτονας. Την ομάδα επιστημονικών συνεργατών που συντόνισε ο Καθηγητής κ. Στέφανος Φούσας, αποτελούσαν ο κ. Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής-Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής Metropolitan General («Η σημερινή κατάσταση των λοιμώξεων»), ο κ. Γιάννης Γουδέβενος Καθηγητής Καρδιολογίας, π. Πρόεδρος της ΕΚΕ («Τι πρέπει να κάνουμε για να προλάβουμε ή να καθυστερήσουσε το Καρδιαγγειακό Επεισόδιο;»), η κ. Λαμπρινή Τάτση, Συντονίστρια 2ης ΤΟΜΥ, Γενικός Ιατρός («Καρκίνος μαστού και τραχήλου της μήτρας»), ο κ. Κίμων Τσουκανέλης, Ουρολόγος («Καλοήθης και κακοήθης υπερπλασία προστάτη»), η κ. Σίσυ Τασολάμπρου, Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ενδοσκόπος («Πρόληψη καρκίνου παχέως εντέρου»), η κ. Σοφία Ζουρούδη, Νευρολόγος («Άνοια: Νόσος ή φυσιολογικό επακόλουθο της γήρανσης;»), ο κ. Κώστας Τσαγκλής, Δικηγόρος, («Νομική Προστασία στην υγεία») και ο κ. Σταύρος Σταύρου, Πολιτικός επιστήμων-Msc («Ο εθισμός στο Διαδίκτυο»). 

Υπέρταση: Επηρεάζεται από τη ζέστη & την υγρασία;

 


Οι υψηλές θερμοκρασίες και τα αυξημένα επίπεδα υγρασίας είναι δύο παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακές παθήσεις.

«Το καλοκαίρι, η αρτηριακή πίεση μπορεί να επηρεαστεί από τις προσπάθειες του σώματος να μειώσει τη θερμοκρασία εκπέμποντας θερμότητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η υγρασία αυξάνουν τη ροή του αίματος στο δέρμα. Το γεγονός αυτό, προκαλεί ταχυκαρδία, καθώς κυκλοφορεί διπλάσιο αίμα ανά λεπτό από ό,τι μια κανονική μέρα» επισημαίνει ο κ. Αθανάσιος Μανώλης Διευθυντής Β’ Καρδιολογικής Κλινικής και Κέντρου Υπέρτασης Metropolitan Hospital, Καθηγητής στο τμήμα Υπέρτασης του Πανεπιστημίου Βοστώνης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης και συνεχίζει: 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι προκύπτουν όταν έχει καύσωνα και η υγρασία είναι πάνω από 70%. Μερικοί άνθρωποι (υπέρβαροι ή με καρδιακές, πνευμονικές ή νεφρικές παθήσεις) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να επηρεαστούν από την υγρασία και τον καύσωνα όπως και οι ηλικιωμένοι.

Η θερμότητα και ο ιδρώτας μπορούν επίσης να μειώσουν την ποσότητα των υγρών στο σώμα, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον όγκο του αίματος και να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Αυτό επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να δροσίζεται και μπορεί επίσης, να επηρεάσει δυσμενώς το καρδιαγγειακό σύστημα.

Όταν το σώμα χάνει περισσότερα υγρά από αυτά που λαμβάνει, δυσκολεύεται να εκτελέσει τις κανονικές του λειτουργίες. Οποιοσδήποτε μπορεί να αφυδατωθεί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές. Υπάρχουν άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω ηλικίας, χρόνιων παθήσεων ή υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως η εργασία ή η άσκηση.