Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Ιωάννινα: Βρέθηκε νεκρός ο 56χρονος που αναζητούσαν οι οικείοι του


Εντοπίστηκε από άνδρες της Ασφάλειας Ιωαννίνων στο δάσος Περιβλέπτου χωρίς τις αισθήσεις του 56χρονος ημεδαπός τον οποίο αναζητούσαν οι οικείοι του από χθες το πρωί.
Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες  ο άνδρας έβαλε τέλος στη ζωή του πέφτοντας από ύψος 30 περίπου μέτρων στο νταμάρι που υπάρχει στο  δάσος.
Η Αστυνομία διερευνά τις ακριβείς συνθήκες του θανάτου του 56χρονου.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπή για κλοπή από εμπορικό κατάστημα


Συνελήφθη, χθες (11-03-2020) το μεσημέρι στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, μία ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε, η κατηγορούμενη αφαίρεσε προϊόντα από εμπορικό κατάστημα, έγινε όμως αντιληπτή και συνελήφθη από προστρέξαντες αστυνομικούς.

Κλείσιμο των δικαστηρίων για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες


Το κλείσιμο των δικαστηρίων για τις επόμενες δεκαπέντε ημέρες ανακοινώθηκε στην απογευματινή ενημέρωση που έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Προσωρινή αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών.
1.Προς τον σκοπό της αποφυγής κινδύνου εμφάνισης
ή και διάδοσης κορωνοϊού COVID-19 που ενδέχεται να
έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, μπορεί
να επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής, μερικής ή ολικής, αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δικαστηρίων, καθώς και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.
2. Το μέτρο της παρ. 1 επιβάλλεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης, καθώς και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην περίπτωση των στρατιωτικών δικαστηρίων, μετά από γνώμη της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19. Με όμοια απόφαση ορίζεται και κάθε συναφής και αναγκαία πρόβλεψη για τα ζητήματα αναστολής ή παρέκτασης δικονομικών προθεσμιών,
αναστολής ή παράτασης παραγραφών, αναστολής διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης και διενέργειας πλειστηριασμών, παροχής προσωρινής δικαστικής προστασίας, καθώς και για όλα τα λοιπά ζητήματα που αφορούν στο καθεστώς προσωρινής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας.

Δήμος Πωγωνίου: Μέτρα περιορισμού του κορωνοϊού στις υπηρεσίες


ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Στα πλαίσια των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και τον περιορισμό διάδοσής του παρακαλούνται οι δημότες όπως περιορίσουν τις συναλλαγές τους με τις υπηρεσίες στις απολύτως απαραίτητες.
Οι δημότες μπορούν να εξυπηρετηθούν τηλεφωνικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ως εξής:
Κεντρικό Δημαρχείο: 2653360100
Δημαρχείο Δελβινακίου: 265736011
Δημαρχείο Άνω Πωγωνίου 2657041166
Δημαρχείο Άνω Καλαμά: 2653360206
Δημαρχείο Λάβδανης: 2657051667
Δημαρχείο Πωγωνιανής: 2657031227
ΚΕΠ Καλπακίου: 2653360116
ΚΕΠ Δελβινακίου: 2657022061
ΚΕΠ Άνω Καλαμα: 2653360200
ΚΕΠ Άνω Πωγωνίου: 2657041156
ΚΕΠ Λάβδανης: 2657051683
ΚΕΠ Πωγωνιανής: 2657031410


ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Περιφέρεια Ηπείρου: Επιχορήγηση 196.000 ευρώ του Πανεπ. Νοσοκομείου για προμήθεια εξοπλισμού

Mε πέντε αποφάσεις που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης επιχορηγείται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που έχει οριστεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς  (Αναπληρωματικό) για τον κορωνοϊό με το ποσό των 196.000 ευρώ για την άμεση προμήθεια ιατρομηχανoλογικού εξοπλισμού.
Συγκεκριμένα πρόκειται για: 
Ø  ¨Προμήθεια αναλυτή Real Time PCR¨), προϋπολογισμού 40.000 ευρώ
Ø  Προμήθεια τεσσάρων (4) αναπνευστήρων ενηλίκων για τις ανάγκες της ΜΕΘ – ΜΑΦ, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.
Ø  ¨Προμήθεια τεσσάρων (4) απινιδωτών τριφασικών για τις ανάγκες της ΜΕΘ - ΜΑΦ¨), προϋπολογισμού 16.000 ευρώ.
Ø  ¨Προμήθεια πέντε (5) μόνιτορ για τις ανάγκες της ΜΕΘ - ΜΑΦ¨), προϋπολογισμού 25.000 ευρώ

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Και άλλα ιστορικά γεφύρια περιμένουν αποκατάσταση!

ΓΟΡΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΑΛΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΙΩΝ ΣΗΜΕΡΑ
Ανακοινώθηκε ότι «αγέρωχο στη θέση του στέκει το γεφύρι της Πλάκας», μετά την «αφαψίδωση» του μνημείου, δηλαδή την αφαίρεση του μεταλλικού σκελετού που το στήριζε στη διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης.
 Είναι πράγματι μια καλή είδηση για ένα παραδοσιακό μνημείο της  λαϊκής γεφυροποιϊας. Και είναι ακόμη εντυπωσιακό ότι η εργασία αποκαταστάσεως αυτού του γεφυριού έγινε σε τόσο μικρό χρόνο, ενώ συνέτρεξαν και εργάστηκαν  πολλοί με πρωτοστάτη το ΕΜΠ με ομάδα από 30 καθηγητές και 40 ερευνητές, ενώ έβαλαν πάνω του χέρι πάνω από 300 άτομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία καταλήγει ότι «το ιστορικό γεφύρι είναι έτοιμο!».
Η ανακοίνωση δεν συνοδεύεται και από κάποιον οικονομικό απολογισμό και από ποιες πηγές αντλήθηκαν  τα χρήματα  τα οποία τόσο εντυπωσιακά σύντομα και πληθωρικά εξασφαλίστηκαν.
ΓΟΡΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΙΩΝ 1917
Σε κάποιο σχόλιο για το σημαντικό αυτό τεχνικό επίτευγμα, προστίθεται ότι τώρα μπορεί να αναστηλωθεί και η ιστορική Γέφυρα του Κοράκου στα όρια Ηπείρου-Θεσσαλίας που ανατινάχτηκε από τους αντάρτες του Φλωράκη όταν έφευγε από τη χώρα.
Δεν είναι κατανοητό πόσο «ηρωϊκό» ή «ηρωϊκά» είναι αυτά τα γεφύρια,  που έτσι εμφανίζονται, σε μια υποχρέωση αυτονόητη  της Πολιτείας, να προστατεύει τα παραδοσιακά μνημεία της πατρίδας μας, και δεν πρέπει να αγνοείται ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα παραδοσιακά γεφύρια από τα πολλά-πολλά που είναι διάσπαρτα σε όλη την  Ελλάδα, και ιδιαίτερα στην Ήπειρο, τα οποία διασώθηκαν, από τα συνεργεία της Εφορείας Νεωτέρων μνημείων σιωπηρά και αθόρυβα τα προηγούμενα χρόνια.
ΓΟΡΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΙΩΝ 1949
Το παρόν σημείωμά μου, που πηγάζει από την ενασχόλησή μου με την ιστορία και παράδοση του Πωγωνίου, θα σταθεί σε δύο ιστορικά γεφύρια του Πωγωνίου, με την κυριολεκτική έννοια της ιστορίας της Ηπείρου, σε μια κορυφαία και μεγάλη σελίδα της Ηπειρωτικής και Εθνικής Ιστορίας μας.
Πρόκειται για τα γεφύρια  «των Αγίων» και της «Αρίνιστας» (Κτισμάτων). Δύο  μεγάλα παραδοσιακά γεφύρια που «θυσιάστηκαν» από την Οργανωμένη Πολιτεία στις 28 Οκτωβρίου 1940  για να αποκρουστεί η επιθετική επιχείριση του εισβολέα και να ετοιμαστεί η αμυντική οργάνωση στα όρια του Καλπακίου. 
ΓΟΡΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΙΩΝ 1937

Η ανατίναξη αυτών των δύο παραδοσιακών γεφυριών, τις πρώτες ώρες του πολέμου, εξουδετέρωσε  την υπεροπλία των εισβολέων σε μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες μονάδες,  και ήταν η αρχή του Έπους του ΟΧΙ.
Η περίπτωση της  «αναστήλωσης» της γέφυρας της Πλάκας, θα έπρεπε να «αναστηλώσει»  και το ενδιαφέρον και την απαίτηση του Δήμου Πωγωνίου για την αναστήλωση και των δύο αυτών πράγματι ιστορικών γεφυριών, που συνδέονται με ένα μεγάλο εθνικό ιστορικό γεγονός, το Έπος του 40, που εξελίχθηκε στον Ηπειρωτικό χώρο, και που ασφαλώς θα συμπεριληφθεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Πολιτείας τον επόμενο χρόνο 2021.
ΓΟΡΜΟΣ ΠΟΤΑΜΟΣ ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΙΩΝ 1900

Πέραν όμως αυτών των διατάσεων της ιστορικότητας αυτών των γεφυριών, υπάρχει και μια άλλη πλευρά αυτής της καταγραφής που πρέπει να ενδιαφέρει και το Ε.Μ.Π. που συντόνισε την αναστήλωση της γέφυρας της Πλάκας, αλλά και τη νέα Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου μας, την αναδίφηση   της ιστορίας της κατασκευής αυτών των δύο γεφυριών, που αποτελεί ένα άλλο κεφάλαιο της Ηπειρωτικής ιστορίας την εποχή της Ύστερης Τουρκοκρατίας, μιας περιόδου που ξεκίνησαν τα μεγάλα οδικά έργα στην Ήπειρο, με την εξέλιξη των μονοπατιών σε αμαξιτούς δρόμους και λεωφόρους, με διαχαράξεις  που διατηρούνται ακόμη και σήμερα σαν κύριες οδικές αρτηρίες που φθάνουν μέχρι την Εγνατία και την Ιόνια οδό.


Εξυπηρέτηση πολιτών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου στο πλαίσιο μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό


Στο πλαίσιο εφαρμογής μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, με απόφαση του Περιφερειάρχη, οι πολίτες από σήμερα θα εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων:
Α) Τηλεφωνικά
Β) Με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο
Σε  έκτακτες περιπτώσεις – και ΜΟΝΟ- θα μπορούν να προσέρχονται στις υπηρεσίες για άμεση επαφή με τους υπαλλήλους.
Η απόφαση θα επικαιροποιείται αναλόγως της εξέλιξης της νόσου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ο Αντώνης Φούσας συγχαίρει τον Κυριάκο Μητσοτάκη


Τα συγχαρητήριά του για τον τρόπο που ενήργησε τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση στα θέματα του μεταναστευτικού και του κορωνοϊού απευθύνει ο πρ. υπουργός Αντώνης Φούσας στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε επιστολή του ο κ. Φούσας σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τόσο εγώ προσωπικά, όσο και όλοι οι Έλληνες (90%) αισθάνονται υπερήφανοι και ιδίως ασφαλείς και για τα δύο ως άνω πολύ σοβαρά θέματα και για τον τρόπο χειρισμού τους. Αισθανόμαστε όλοι μας ότι, ευτυχώς, έχουμε μία Κυβέρνηση και ένα Πρωθυπουργό με ισχυρή πολιτική βούληση, με εθνική ευαισθησία και αποφασιστικότητα και με ένα κράτος οργανωμένο, μεθοδικό και αποτελεσματικό και ιδίως με ένα κράτος που είναι αποφασισμένο να διαφυλάξει τα σύνορά του και την εθνική του κυριαρχία».


Πώς μπορεί ο κορωνοϊός να επηρεάσει την εγκυμοσύνη;


Οι έγκυοι δεν φαίνεται να είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες του κορωνοϊού απ' ό,τι ο γενικός πληθυσμός, ούτε είναι πιθανό να μεταδοθεί ο κορωνοϊός από την έγκυο στο αγέννητο μωρό της.
Ωστόσο ο κορωνοϊός Covid-19 είναι ένας καινούργιος παθογόνος μικροοργανισμός και γι' αυτό οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί. Τα υπάρχοντα στοιχεία, όμως, υποδηλώνουν πως από τις εγκύους που θα μολυνθούν, η συντριπτική πλειονότητα θα παρουσιάσουν μόνο ήπια έως μέτρια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού.
«Είναι γεγονός ότι η εγκυμοσύνη εξασθενεί το ανοσοποιητικό, αφήνοντας τις εγκύους ευάλωτες στις ιώσεις του αναπνευστικού, όπως η γρίπη», λέει ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life. «Γι' αυτό τον λόγο ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές στη γρίπη και συνιστάται να εμβολιάζονται γι' αυτήν. Ορισμένα άλλα αναπνευστικά νοσήματα, εξάλλου, μπορεί να προκαλέσουν βαριά νόσο στα νεογέννητα μωρά. Ωστόσο ο νέος κορωνοϊός Covid-19 φαίνεται ότι είναι ξεχωριστή περίπτωση γιατί καμία από τις παραπάνω τάσεις δεν έχει παρατηρηθεί με αυτόν. Επιπλέον, παγκοσμίως έχει αναφερθεί μόνο μία περίπτωση κάθετη μετάδοσης του ιού, δηλαδή από τη γυναίκα στο έμβρυο. Ακόμα και αυτή η περίπτωση, όμως, ήταν πιθανή και όχι σίγουρη. Παρότι λοιπόν ακόμα μαθαίνουμε πως συμπεριφέρεται ο συγκεκριμένος ιός, όσα γνωρίζουμε ως τώρα γι' αυτόν είναι αρκετά καθησυχαστικά».
Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) στην τελική έκθεσή του για την επιδημία του κορωνοϊού στην Κίνα, η διερεύνηση 147 εγκύων που μολύνθηκαν από τον ιό έδειξε ότι πάνω από εννέα στις δέκα είχαν ήπια έως μέτρια συμπτώματα και το 8% σοβαρά συμπτώματα. Μία γυναίκα χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής και άλλη μία δεν εκδήλωσε κανένα σύμπτωμα. Σε όλες τις περιπτώσεις, οι γυναίκες ανάρρωσαν, ενώ εκείνη με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής γέννησε με καισαρική ένα υγιές μωρό. Από αυτές τις 147 εγκύους, οι 64 ήταν επιβεβαιωμένα περιστατικά και οι 82 ύποπτα. «Η μελέτη αυτή είναι μικρή, επομένως δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα», σχολιάζει ο Δρ. Βασιλόπουλος. «Είναι όμως ενδεικτικά, δεδομένου ότι η Κίνα είχε τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους ως τώρα».

Το πολιτικό γραφείο της κας Μαρίας Κεφάλα, δεν θα δέχεται κόσμο για τις επόμενες ημέρες


Ενημέρωση

Σας γνωστοποιούμε ότι το πολιτικό γραφείο της βουλευτού της ΝΔ Μαρίας Κεφάλα, θέτοντας σε προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και δρώντας προληπτικά και με υπευθυνότητα, δεν θα δέχεται κόσμο για τις επόμενες ημέρες.
Για οποιαδήποτε επικοινωνία μπορείτε να καλείτε τηλεφωνικά στα 2651077630 και 2103214857
ή να στέλνετε email:

Παράταση έως 30 Ιουνίου 2020 στις δηλώσεις διόρθωσης τ.μ. ακινήτων στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ


Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 10 της ΠΝΠ της 11ης Μαρτίου 2020 παρατείνεται η προθεσμία διόρθωσης των τετραγωνικών στους δήμους μέχρι 30.6.2020.
Συγκεκριμένα, θεσπίστηκε η ακόλουθη διάταξη:
«4. Η προθεσμία της παρ. 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019 (Α’ 204) παρατείνεται από τη λήξη της έως τις 30.6.2020».
Θυμίζουμε ότι στο άρθρο 51 του Ν. 4647/2019 «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και άλλες διατάξεις» αναφέρονται τα ακόλουθα: 
«Άρθρο 51. Ρυθμίσεις σχετικά με δημοτικά τέλη
1. Οφειλές που αφορούν στο τέλος του δύο τοις εκατό (2%) επί των ακαθαρίστων εσόδων του εδαφίου β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 339/1976 (Α΄ 136) και οι οποίες δεν κατεβλήθησαν και δεν έχουν εισπραχθεί από τον οικείο δήμο λόγω λήψης αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων, βεβαιώνονται αναδρομικά, χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων, προσαυξήσεων ή άλλου είδους επιβαρύνσεων. 

Ξεκίνησαν οι εργασίες αντικατάστασης των παιδικών χαρών σε Τ.Κ. του Δήμου Πωγωνίου


Ξεκίνησαν οι εργασίες αντικατάστασης της παιδικής χαράς στη θέση «Γκορτσιά» της Τ.Κ. Παρακαλάμου.
Ήδη έχει «ξηλωθεί» η παλιά παιδική χαρά  και το επόμενο χρονικό διάστημα θα τοποθετηθεί καινούργια πιστοποιημένη.
Επίσης οι εργασίες αντικατάστασης της παιδικής χαράς ξεκίνησαν και στην Τ.Κ. Κουκλιών.

Φωτό: Βαγγέλης Λάππας




Μαζική αποστολή SMS της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με οδηγίες για τον κορονοϊό


Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με μια μαζική αποστολή μηνύματος στα κινητά τηλέφωνα δίνει οδηγίες  για τον κορονοϊό.
Στις οδηγίες  δίνει έμφαση στις ευπαθείς ομάδες.
Το μήνυμα εστάλη λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τετάρτης 11 Μαρτίου 2020 και ενημερώνει τους πολίτες ότι θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι όσο γίνεται περισσότερο για να μην εξαπλωθεί ο κορονοϊός.
Πρόκειται για ένα έκτακτο μήνυμα μέσω της υπηρεσίας 112 που κρίθηκε αναγκαίο στην παρούσα φάση να σταλεί, καθώς τα κρούσματα του ιού αυξάνονται στη χώρα μας.  
Το μήνυμα της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας  για τον κορονοϊό έχει ημερομηνία 11/3 και αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Επείγουσα ειδοποίηση. Οδηγίες για κοροναϊό, ευπαθείς ομάδες: Μείνετε σπίτι όσο γίνεται περισσότερο.
Γενικός πληθυσμός: Μείνετε σπίτι με το παραμικρό σύμπτωμα ίωσης.
Αν έχετε συμπτώματα, μιλήστε με γιατρό πριν πάτε νοσοκομείο.
Τηρείτε κανόνες υγιεινής. Μην βάζετε εσάς και τους άλλους σε κίνδυνο».
Να σημειωθεί ότι το μήνυμα ήταν τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Κορονοϊός & διαβήτης: Όλες οι οδηγίες για τους ασθενείς


Στα τέλη του 2019, ένα νέο στέλεχος κορονοϊού (συγκεκριμένος ιός που προκαλεί νόσο σε ανθρώπους και ζώα) αναγνωρίστηκε ως αίτιο κρουσμάτων πνευμονίας στο Wuhan, μια πόλη της επαρχίας Hubei, στην Κίνα. Η μετάδοση του ιού υπήρξε ραγδαία και οδήγησε αρχικώς σε επιδημία σε όλη την Κίνα, ενώ στη συνέχεια εξαπλώθηκε παγκοσμίως, πλήττοντας πλέον σχεδόν όλες τις ηπείρους. 
Τα επιστημονικά δεδομένα και η κατανόηση αυτού του νεότερου κορονοϊού και της νόσου που προκαλεί, βρίσκονται ακόμη εν εξελίξει. Γι` αυτό και είναι ζωτικής σημασίας η τακτική και σωστή ενημέρωση και η ευλαβική τήρηση των οδηγιών των ειδικών.
Πώς μεταδίδεται;
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από μολυσμένα ζώα (το πιθανότερο σενάριο είναι πως ξεκίνησε από την κατανάλωση άγριων ζώων στην Κίνα), αλλά είναι επίσης δυνατή η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. 
Όπως κάθε άλλος ιός του αναπνευστικού, μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που βγαίνουν από το στόμα των μολυσμένων ατόμων κατά την ομιλία, τον βήχα και το φτέρνισμα. 
Ο ιός μπορεί να επιβιώσει στο περιβάλλον από μερικές ώρες μέχρι και μερικές ημέρες (ανάλογα με την επιφάνεια και τις περιβαλλοντικές συνθήκες), ενώ πιθανός τρόπος μετάδοσης θεωρείται το άγγιγμα μιας μολυσμένης επιφάνειας και, στη συνέχεια, το άγγιγμα των ματιών ή του στόματος. Ο ιός εξουδετερώνεται στο περιβάλλον με τη χρήση αλκοολούχου διαλύματος.
Πόσο σοβαρή είναι η μόλυνση;
Τα καλά νέα είναι πως συνήθως πρόκειται για μια ήπια νόσο και το 98% των ανθρώπων που μολύνονται επιβιώνουν. 
Στην πλειονότητά τους οι περιπτώσεις (>80%) είναι ήπιες (με λίγα συμπτώματα, όμοια του κοινού κρυολογήματος) και οι ασθενείς μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι. 
Όμως, σε κάποιες περιπτώσεις, προκαλείται σοβαρή νόσος (περίπου στο 14%) και σε ένα μικρότερο ποσοστό (περίπου στο 5%) πολύ σοβαρή νόσος. Κάποιοι άνθρωποι δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα, ή έχουν μόνο ήπια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος.