Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Pulse: Προβάδισμα 9,5% της ΝΔ


Δημοσκόπηση της Pulse που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ καταγράφει προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ  με  9,5%.
Στην πρόθεση ψήφου:
ΝΔ: 30,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 21,5%
Κίνημα Αλλαγής: 7,5%
Χρυσή Αυγή: 7%
ΚΚΕ: 6%
Ένωση Κεντρώων:  2%
Ποτάμι: 1,5%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 1%
Αναποφάσιστοι: 13,5%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει το 35% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων και ο Αλέξης Τσίπρας το 24%.
Στη δεύτερη θέση έρχεται η απάντηση κανένας από τους δύο σε ποσοστό 34%.

Ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών κοντά στην Βήσσανη Πωγωνίου

Ένας Αλβανός κακοποιός νεκρός, με ελαφρά τραύματα ένας αστυνομικός

Αντιμέτωποι με Αλβανούς εμπόρους ναρκωτικών ήρθαν το απόγευμα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ιωαννίνων που περιπολούσαν κοντά στη Βήσσανη Πωγωνίου.
Οι αστυνομικοί στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τους κοκοποιούς, δέχθηκαν βροχή πυροβολισμών, με αποτέλεσμα να απαντήσουν στα πυρά.
Από την ανταλλαγή πυροβολισμών, ένας Αλβανός έπεσε νεκρός ενώ ένας αστυνομικός έχει τραυματιστεί ελαφρά κάτω από τη μασχάλη.
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή του Άνω Πωγωνίου για τον εντοπισμό των δραστών.
Στον χώρο της συμπλοκής βρέθηκαν 6 σάκοι με ναρκωτικά και δύο kalashnikov.

Την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος προς όφελος των αγροτών ζητά ο Περιφερειάρχης


Την αναθεώρηση του Άρθρου 24 του Συντάγματος, προκειμένου να αρθούν εμπόδια που υπάρχουν για  αγροτική χρήση, προτείνει με έγγραφό του προς τον Πρωθυπουργό, τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.
 Ο Περιφερειάρχης,  υπογραμμίζει πώς «η προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος, είναι για όλους αδιαπραγμάτευτη αξία, εξίσου όμως προστατευμένοι πρέπει να είναι όσοι ζουν, εργάζονται και συνυπάρχουν με τα δάση και εν γένει με το (φυσικό) περιβάλλον».
 Συνεχίζοντας επισημαίνει πως με την εφαρμογή του άρθρου 24, τίθενται απαγορευτικές προϋποθέσεις σε όσους θέλουν να ασκήσουν αγροτικό επάγγελμα ή και ακόμη οδηγούν σε απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων νυν αγροτών. «Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» για ένταση των προβλημάτων στο εγγύς μέλλον με την αναμενόμενη εκπόνηση των χαρτών βόσκησης και αναφέρει συγκεκριμένα παραδείγματα για ζητήματα που έχουν προκύψει:

Γιάννης Καραγιάννης: Στη Βουλή η καταγγελία για πολιτικές παρεμβάσεις στην οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης κατέθεσε αναφορά προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την από 21.11.2018 επιστολή του δημάρχου Ιωαννιτών και αντίστοιχη ανακοίνωση της αντιδημάρχου Ανάπτυξης Υπαίθρου και Πρωτογενούς Τομέα του Δήμου Ιωαννιτών, στις οποίες επισημαίνεται πως τη στιγμή που ο Δήμος Ιωαννιτών προσπαθεί με διάλογο και επιχειρήματα να αποτρέψει τον αποχαρακτηρισμό των 21 μειονεκτικών κοινοτήτων του από την πρόταση του ΥΠΑΑΤ που θα σταλεί για έγκριση στην Ε.Ε., πληροφορείται, μέσω δημοσιευμάτων, ότι άλλες περιοχές της χώρας επανεντάχθηκαν στον οριστικό χάρτη των μειονεκτικών περιοχών κατόπιν πολιτικών παρεμβάσεων.
Σύμφωνα με το Δήμο Ιωαννιτών, η καταγγελία "ότι άλλες περιοχές της χώρας επανεντάχθηκαν στον οριστικό χάρτη των μειονεκτικών περιοχών κατόπιν πολιτικών παρεμβάσεων" στηρίζεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα (ενδεικτικά: www.ypaithros.gr , www.agro365.gr  , www.eleftheria.gr ) που αναφέρουν τα εξής: "το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε στην επαναφορά του αρχικού υφιστάμενου χάρτη που περιλαμβάνει όλες τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές του νομού Λάρισας και ουσιαστικά ακυρώνει τον προτεινόμενο χάρτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που τόση αναστάτωση δημιούργησε στους δικαιούχους παραγωγούς της εξισωτικής αποζημίωσης.
Προφανώς υλοποιήθηκε η εντολή που είχε δώσει ο Λαρισαίος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης στις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ για επαναξιολόγηση του χάρτη που συνέταξε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και παρουσίασε στις αρχές Σεπτεμβρίου ο Γ.Γ. του Υπουργείου Χαρ. Κασίμης, προκαλώντας τότε αναστάτωση κυρίως στον κτηνοτροφικό κόσμο του νομού Λάρισας.
Όπως προκύπτει από τον νέο οριστικοποιημένο χάρτη, ο οποίος θα αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ορεινές ή περιοχές με φυσικούς περιορισμούς (όπως είναι πλέον η ορολογία των μειονεκτικών περιοχών) στο νομό Λάρισας παραμένουν όλες εκείνες που συμπεριλαμβάνονταν στον περσινό κατάλογο, με βάση τον οποίο μοιράστηκαν οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Με ευρεία πλειοψηφία «πέρασε» η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες


Δεκτή έγινε η τροπολογία με την οποία καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους συνεταιριστικούς αγρότες με τη θετική ψήφο του συνόλου των κομμάτων (ΚΚΕ και ΧΑ δήλωσαν «παρών»).
Όπως εξήγησε η υφυπουργός Οικονομικών, κα Κατερίνα Παπανάτσιου η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αφορά αγρότες-μέλη αγροτικών συνεταιρισμών που πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 8 του Ν.4384/2016, δηλαδή εκείνοι που προσκομίζουν το 80% της αγροτικής παραγωγής τους στους συνεταιρισμούς, είναι επίσης οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι σχολικοί συνεταιρισμοί του άρθρου 46 του Ν. 1566/1985, οι Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας με τη μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, οι συνεταιρισμοί εργαζομένων καθώς και οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως νομικής μορφής, που βρίσκονται σε εκκαθάριση, σε πτώχευση ή αδράνεια.

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στην περιοχή της Φιλιππιάδας Πρέβεζας, κατηγορούμενοι –κατά περίπτωση- για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα και ναρκωτικών


Κατασχέθηκαν (738) πακέτα τσιγάρων και (43) συσκευασίες καπνού που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και μικροποσότητα κάνναβης

Συνελήφθησαν, σήμερα (22-11-2018) το πρωί στην περιοχή της Φιλιππιάδας Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 20 και 26 ετών, κατηγορούμενοι –κατά περίπτωση- για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εθνικού τελωνειακού κώδικα και ναρκωτικών.
Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες, με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, σε χώρους των δύο αλλοδαπών, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
(738) πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου,
(43) συσκευασίες καπνού, οι οποίες δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου και συσκευασία με ποσότητα κάνναβης, βάρους (9) γραμμαρίων.
Τα κατασχεθέντα λαθραία καπνικά προϊόντα θα παραδοθούν στο Τελωνείο Πρέβεζας.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού.

Σταύρος Ζηκόπουλος: Ο Κασιδιάρης μέσα σε 10 μέρες άλλαξε μορφή


Δεν είμαι ειδικός για να έχω άποψη για τις ανεμογεννήτριες στον Κασιδιάρη γι αυτό όμως που βλέπω έχω.

Είμαι σίγουρος πως η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων γράφει πως τα μπάζα από τα πέδιλα για τις ανεμογεννήτριες δεν θα πετιούνται στις πλαγιές και όποιον πάρει ο χάρος.
Βλέπετε για τη μεταφορά τους τα χρήματα είναι πολλά!
Τι κι αν γράφει η μελέτη, … το ολιγότερο 750.000 χιλ/δες κυβικά και είναι η αρχή.
Έβαλα το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και η απάντηση ήταν … αλλά λόγια να αγαπιόμαστε.
Παρακαλώ τη Δημοτική Αρχή να διαβάσει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να πάρει θέση, ... γιατί διαφορετικά θα αιωρούνται ... διάφορα!

Αδελφότητα Παρακαλαμιωτών Ηπείρου «Η Ένωση»: Αναβίωση του εθίμου "ΤΑ ΜΠΟΛΙΑ", την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, ώρα 11.00 π.μ.



"Ηπειρώτικο Σεργιάνι-6η Γιορτή Προβατίνας" από την Αδελφότητα Κραψιτών Αθήνας, το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, στις 21:00΄, στο κλειστό γυμναστήριο Αγίου Βασιλείου (Κρόνος), Ελευθερωτών 25. Άγιος Δημήτριος-Μπραχάμι


Η Αδελφότητα Απανταχού Κραψιτών Αθηνών μας προσκαλεί με ιδιαίτερη χαρά στην ανοιχτή εκδήλωση "Ηπειρώτικο Σεργιάνι - 6η Γιορτή Προβατίνας" που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018 στις 21:00΄, στο κλειστό γυμναστήριο Αγίου Βασιλείου (Κρόνος), Ελευθερωτών 25, Άγιος Δημήτριος-Μπραχάμι. Ιδιαίτερο χρώμα θα δώσουν με τον ήχο του κλαρίνου τους οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες, Πέτρο Λούκας Χαλκιάς και Νίκος Φιλιππίδης, τους οποίους συνοδέυουν με τραγούδι οι, Σάββας Σιάτρας, Αντώνης Κυρίτσης, Θωμάς Κυρίτσης και Λευκοθέα Φιλιππίδη.
Η προπώληση προσκλήσεων με ταυτόχρονη κράτηση συγκεκριμένου τραπεζιού θα γίνεται από 12/11/2018 έως 29/11/2018, καθημερινά 9.00 έως 17.00 Σκοπέλου 34, Άγιος Δημήτριος και Κυριακή 11.00-13.00 στη Στέγη των Κραψιτών Ηπείρου 41, Άγιος Δημήτριος.
Σάββατο 01/12/2018 20:00 μ.μ. στο χώρο της εκδήλωσης βάσει διαθεσιμότητας.
Η δέσμευση θέσης για ανήλικα παιδιά προϋποθέτει αγορά ξεχωριστής πρόσκλησης.

Η συμβολή της Gilead με περισσότερα από 2,3εκ ευρώ στη μάχη για την εξάλειψη της Χρόνιας Ηπατίτιδας στην Ελλάδα


Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Αριστοτέλης» για την Αντιμετώπιση της Εξάπλωσης των HCV, HIV στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στην Αθήνα. Από αυτά προέκυψε η ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων αντιμετώπισης του φαινομένου της χρήσης ναρκωτικών και των συνεπειών τους, ώστε, αφενός να προστατευτεί η υγεία και η ασφάλεια των χρηστών και αφετέρου των κατοίκων της πρωτεύουσας.
Η εταιρεία Gilead Sciences Hellas, έχοντας ως στρατηγικό στόχο την εξάλειψη της Χρόνιας Ηπατίτιδας C στην Ελλάδα, υποστήριξε οικονομικά το πρόγραμμα «Αριστοτέλης» για την περιοχή της Αθήνας και θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα «Αλέξανδρος» για την περιοχή της Θεσσαλονίκης.
Για την επίτευξη του στόχου της εξάλειψης, η βιοφαρμακευτική εταιρεία Gilead, σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΣΘΕΝΩΝ ΗΠΑΤΟΣ "ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ", έχει διαθέσει τα τελευταία 5 χρόνια περισσότερα από 2,3 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα έρευνας, καταγραφής, ελέγχου και αντιμετώπισης της νόσου, με πολύ σημαντικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, μέσα από τις δράσεις αυτές, περισσότεροι από 6.700 ασθενείς γνώρισαν την κατάσταση της υγείας του ήπατός τους και υποστηρίχθηκε η διαχείριση της νόσου σε περισσότερους από 4.700 ασθενείς. Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 7.000 εξετάσεις για την ηπατίτιδα Β και C.
Επίσης, μέσω αντίστοιχων προγραμμάτων στις φυλακές Κορυδαλλού και Πάτρας, που στηρίζει η εταιρεία Gilead, περισσότεροι από 1.500 κρατούμενοι θα εξεταστούν στο άμεσο μέλλον.

Ενημερωτικές δράσεις πρόληψης απατών και κλοπών από του Τοπικούς Αστυνόμους Καλπακίου και Μηλιωτάδων


Συνεχίζονται οι ενημερωτικές δράσεις από του Τοπικούς Αστυνόμους Καλπακίου και Μηλιωτάδων για την πρόληψη των απατών και των  κλοπών.

Μήνυμα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρεια Ηπείρου για την Ημέρα Ευαισθητοποίησης και Περισυλλογής Μήνυμα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων της Περιφέρεια Ηπείρου για την παγκόσμια ημέρα για την «εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών»


Η παγκόσμια ημέρα για την «εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», για μία ακόμη χρονιά, μεταδίδει ισχυρό μήνυμα, από όλους τους φορείς και μας καλεί να εξακολουθήσουμε να δραστηριοποιούμαστε και να μην εφησυχάζουμε, διότι η βία κατά των γυναικών θα εξαλειφθεί με κινητοποίηση, πληροφόρηση, στοχευμένες δράσεις και εκπαίδευση.
Τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται αποκαλύπτουν δυστυχώς μόνο μέρος της ζοφερής πραγματικότητας, η οποία κρύβεται πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες, τη σιωπή και το φόβο. Νομοθετικά εργαλεία όπως η κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), και η ψήφιση το 2018 του εφαρμοστικού νόμου, βρίσκονται πλέον στη διάθεση κάθε φορέα που δρα για την υπεράσπιση των γυναικών και την προστασία τους από κάθε μορφής βία.
Η γραμμής SOS 15900, εξακολουθεί να καταγράφει καταγγελίες έμφυλης βίας για περιστατικά που αφορούν σε γυναίκες εργαζόμενες, άνεργες, έγγαμες, άγαμες, διαζευγμένες, χήρες, όλων των ηλικιών από 15 έως άνω των 65. Η Γ.Γ.Ι.Φ. κάνει λόγο και για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας και θίγουν το θεσμό της οικογένειας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανατροφή και διαπαιδαγώγηση των παιδιών, μετέπειτα πολιτών της κοινωνίας μας.
Η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές, ψυχολογική, λεκτική σωματική, ή σεξουαλική συνιστά έγκλημα, κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, και μορφή διάκρισης φύλου. Είναι χρέος όλων να συμπαραστεκόμαστε στα θύματα βίας και να αντιμετωπίζουμε κάθε τέτοια πράξη όχι ως ένα συνηθισμένο φαινόμενο, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή στη βία.

Γιατί μερικοί άνθρωποι κοιμούνται με ανοικτά μάτια


Έχετε ακούσει την έκφραση «κοιμάται με το ένα μάτι ανοικτό»; Η φράση υποδηλώνει ότι ένα άτομο βρίσκεται μέρα-νύχτα σε εγρήγορση, αλλά στην πραγματικότητα ο ύπνος με μισάνοιχτα μάτια δεν σημαίνει πάντοτε κάτι τόσο αθώο.
«Η αδυναμία ενός ατόμου να κλείσει εντελώς τα βλέφαρά του ονομάζεται λαγόφθαλμος και όταν συμβαίνει μόνο στη διάρκεια του ύπνου, ονομάζεται νυκτερινός λαγόφθαλμος», εξηγεί ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Ο νυκτερινός λαγόφθαλμος είναι μία ανατομική παραλλαγή που παρατηρείται σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού (σύμφωνα με μερικές έρευνες ακόμα και στο 20% ή περισσότερο), αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι απόρροια σοβαρών προβλημάτων υγείας».
Γιατί, όμως, ονομάζεται η πάθηση λαγόφθαλμος; «Η ονομασία προέρχεται από τον μύθο που ήθελε τους λαγούς να κοιμούνται με ανοικτά μάτια και ο οποίος έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα», απαντά ο καθηγητής. «Σήμερα, όμως, έχει αποδειχθεί ότι οι λαγοί κοιμούνται κυρίως με κλειστά μάτια, αλλά ο όρος εξακολουθεί να χρησιμοποιείται».