Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Απόρριψη για 1 στις 2 αιτήσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και εκδίκαση το 2019

Περισσότερες από 50 αιτήσεις καθημερινά κατατίθενται στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας από δανειολήπτες που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη με βάση τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "6 μέρες", τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή δείχνουν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 στα Ειρηνοδικεία είχαν φτάσει 5.000 αιτήσεις από δανειολήπτες.
Από αυτές εκδόθηκαν αποφάσεις σε 3.000 υποθέσεις και από αυτές, περίπου 1.500 ήταν υπέρ του δανειολήπτη.
Πάντως, στο 80% των απορρίψεων οι λόγοι ήταν τυπικοί και όχι ουσιαστικοί. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ολική διαγραφή χρέους είναι σπάνια, καθώς μόνο στο 0,1% (πρακτικά 1-2 περιπτώσεις) των υποθέσεων, τα Ειρηνοδικεία κατέληξαν σε ολική διαγραφή χρέους.
Ακόμη, τα στοιχεία δείχνουν ότι στις υποθέσεις δανειοληπτών χωρίς περιουσιακά στοιχεία που δικαιώθηκαν, το κούρεμα του συνολικού χρέους έφτανε κατά μέσο όρο στο 60%.
Παράλληλα, από τον Σεπτέμβριο του 2010 ως τον Σεπτέμβριο του 2012 η καταναλωτική οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ έστειλε 28.465 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλών.
Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι σε καμία από τις αιτήσεις αυτές δεν επιτεύχθηκε εξωδικαστικός συμβιβασμός, ενώ σε 100 μόνο υποθέσεις που αφορούν μικρές οφειλές σε 1-2 τράπεζες υπήρξε τελικά ρύθμιση.
Ένας στους τρεις δεν πληρώνει τις δόσεις
Την ίδια ώρα, πολλαπλασιάζονται οι αιτήσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες για παροχή διευκολύνσεων.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της καταναλωτικής οργάνωσης «Παρέμβαση», Παν. Καλαποθαράκου, ένας στους τρεις καταναλωτές καθυστερεί τουλάχιστον τρεις μήνες τη δόση του στεγαστικού.
Παράλληλα, στις τράπεζες φτάνουν κάθε μήνα περίπου 100.000 αιτήματα, που αφορούν είτε πάγωμα της οφειλής για 3-6 μήνες, είτε αναχρηματοδότηση, είτε επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου κ από αυτές, εννιά στις δέκα περιπτώσεις ρυθμίζονται.

ΠΗΓΗ: www.news247.gr

Πρόταση για αφορολόγητο 50.000 ευρώ στα ακίνητα

Προς έγκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς η πρόταση, η οποία απαλλάσσει από την καταβολή του φόρου το 50% των ιδιοκτητών

Αφορολόγητο όριο κατ' ελάχιστο 50.000 ευρώ στον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων που αναμένεται να εφαρμοσθεί από το 2013, προτείνει η τρικομματική επιτροπή για την αναμόρφωση της φορολογίας.
Η επιτροπή συνεδρίασε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη και κατέληξε στην πρόταση αυτή η οποία θα τεθεί προς έγκριση στους πολιτικούς αρχηγούς την ερχόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η θέσπιση αφορολόγητου ύψους 50.000 ευρώ στον νέο φόρο ακινήτων απαλλάσσει από την καταβολή του φόρου το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων.
Στην περίπτωση αυτήν τα προσδοκώμενα έσοδα από τον φόρο περιορίζονται στα 2 δισ. ευρώ από 3 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση που θα υποβληθεί προς τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς θα περιλαμβάνονται τρία διαφορετικά σενάρια για την κλίμακα υπολογισμού του φόρου επί της ακίνητης περιουσίας. Και τα τρία θα προβλέπουν αφορολόγητο όριο μεγαλύτερο των 50.000 ευρώ (αντικειμενικής αξίας).
Σύμφωνα με αυτά, μετά το αφορολόγητο όριο θα επιβάλλεται συντελεστής 1 τοις χιλίοις για το τμήμα ως και τις 100.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας. Στη συνέχεια θα κλιμακώνονται περισσότεροι συντελεστές οι οποίοι θα καταλήγουν σε ανώτατο συντελεστή 2,5 τοις χιλίοις.
Στη σύσκεψη, εξετάστηκαν επίσης η φορολογική αντιμετώπιση των αγροτεμαχίων και των ακινήτων των επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τα αγροτεμάχια της Αττικής τα οποία έχουν πολύ υψηλή αντικειμενική αξία, εξετάζεται να υπάρξει συντελεστής απομείωσής της για να μην υπάρξει υπερβολική φορολογική επιβάρυνση σε βάρος της αγροτικής παραγωγής. Για τα επιχειρηματικά δάνεια επίσης προτείνεται ηπιότερη φορολόγηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη εκφράστηκαν αντιρρήσεις από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπουν κατάργηση του πρόσθετου αφορολόγητου για όσους έχουν παιδιά.

Συνελήφθη 59χρονος ημεδαπός για ληστεία σε βάρος ασθενούς σε Νοσοκομείο των Ιωαννίνων

Κατηγορείται και για κλοπές από δωμάτια ασθενών!

Συνελήφθη χθες (22-11-2012) τα ξημερώματα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων , 59χρονος ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για ληστεία και κλοπές στο χώρο του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο συλληφθείς χθες τα ξημερώματα, εισήλθε σε δωμάτιο όπου νοσηλευόταν 16χρονη ημεδαπή και της απέσπασε βίαια το κινητό τηλέφωνο.
Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι ο 59χρονος, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, είχε αφαιρέσει από δωμάτια ασθενών διάφορα προσωπικά αντικείμενα και έγγραφα, κινητά τηλέφωνα και μικρά χρηματικά ποσά.
Τα αφαιρεθέντα αντικείμενα αποδόθηκαν στους κατόχους τους.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ευρωεκλογές- δημοτικές το Μάιο του 2014!

Αντί για τον Ιούνιο που προγραμματίζονταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε διαφορετικά


Τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα θα πρέπει να προτείνουν υποψηφίους για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις επόμενες εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών θα πρέπει να μεταφερθεί το Μάιο του 2014, από Ιούνιο που ήταν αρχικώς προγραμματισμένο. Αυτά υποστήριξε το ΕΚ με ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι και οι δημοτικές-περιφερειακές εκλογές θα γίνουν την ίδια ημερομηνία όπως έχει αποφασιστεί στην Ελλάδα.
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι κάθε ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα θα πρέπει να προτείνει έναν υποψήφιο για Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να οδηγήσει έτσι την προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2014. Αυτό θα ενισχύσει το προφίλ των εκλογών και θα δώσει στους πολίτες ένα πρόσθετο κίνητρο για να πάνε να ψηφίσουν.
Το ΕΚ ζητεί όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της προσεχούς Επιτροπής να προέρχονται από τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζεται καλύτερα η βούληση των ψηφοφόρων αλλά και να διασφαλίζεται η ισορροπία με το Συμβούλιο, καθώς σήμερα οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που προτείνουν όλους τους υποψηφίους.
Το ΕΚ επισημαίνει ακόμη ότι μείζονος σημασίας ζήτημα είναι και η ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων, ενώ συνιστά να προτείνει κάθε κράτος μέλος από μία υποψήφια και έναν υποψήφιο για το προσεχές σώμα των Επιτρόπων.
Ευρωεκλογές το Μάιο
Το ΕΚ συνιστά τη διεξαγωγή των επόμενων ευρωεκλογών το Μάιο και όχι τον Ιούνιο. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν ως πιθανές ημερομηνίες τις 15-18 Μαΐου ή 22-25 Μαΐου 2014, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο ΕΚ να προετοιμαστεί για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ιούλιο.
Το ΕΚ καλεί τα κράτη μέλη να καθιερώσουν στον εκλογικό νόμο τους, "κατάλληλα και αναλογικά" ελάχιστα όρια για την κατανομή των εδρών, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζονται δεόντως οι επιλογές των πολιτών, όπως εκφράζονται στις εκλογές, αλλά και παράλληλα να διασφαλίζεται αποτελεσματικά η λειτουργικότητα του Κοινοβουλίου.
Οι Συνθήκες της ΕΕ ορίζουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει τον Πρόεδρο της Επιτροπής και δίνει τη συγκατάθεσή του για ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων.
Η νέα Επιτροπή πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Νοεμβρίου 2014.
Το μη νομοθετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε με 316 ψήφους υπέρ, 90 κατά και 20 αποχές.

6η αγωνιστική το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα 24/25/26 Νοεμβρίου στο πρωτάθλημα της Γ΄ Ερασιτεχνικής και η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου φιλοξενεί στο Μπισδουνάκι (26/11-19:00)

Αναλυτικά το πρόγραμμα:


Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012
ΑΠΟΕΛ – Πετσάλι (24/11-15:00)
Ανάργυροι – Καρίτσα (24/11-15:00)
Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012
Καρυές – Α.Ε. Γιάννενα (25/11-11:00)
Ζίτσα – Βοτονόσι (25/11-15:00)
Πανζαγορισιακός – Μάρμαρα (25/11-15:00)
Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012
Κεφαλόβρυσο – Μπισδουνάκι 26/11-19:00)

13η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 24/25 Νοεμβρίου, και οι ομάδες του Πωγωνίου αγωνίζονται εκτός έδρας-Ξεχωρίζει το ντέρμπι της Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος με την πρωτοπόρο Ελεούσα (Θύελλα Ελεούσας - Πωγωνάτος 24/11-15:00), στα άλλα ματς (Αμφιθέα - Καλπάκι 24/11-15:00) και (Δαβάκης - Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά 25/11-15:00)

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012

ΓΗΠΕΔΟ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΩΛΗΣ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ - Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ

ΓΗΠΕΔΟ ΑΜΦΙΘΕΑΣ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.
Α.Ο. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ - Α.Σ. ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012
ΓΗΠΕΔΟ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ
ΩΡΑ: 15:00 μ.μ.
Α.Π.Ο. ΔΑΒΑΚΗΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ

Αναλυτικά το πρόγραμμα:
Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012
Αμφιθέα - Καλπάκι (15:00)
Περίβλεπτος - Αμπελόκηποι (15:00)
Πρωτόπαπα - ΠΑΟ Κόνιτσας (15:00)
Θύελλα Ελεούσας - Πωγωνάτος (15:00)
Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012
Αγία Μαρίνα - Σταυράκι (11:00)
Ασβεστοχώρι - Νησί (15:00)
Δαβάκης - Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά (15:00)
Πανφρουριακός - Ζωοδόχος (15:00)
Περιστέρι - Α.Ε. Καμποχωρίων (17:15)

Φοροκαταιγίδα και στους αγρότες


Το θέμα της φορολόγησης των αγροτών, με βάση αυτά που διαρρέουν στις εφημερίδες (προφανώς από κυβερνητικούς κύκλους), εξέτασε κατά τη συνεδρίασή του το Προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, τρία είναι τα κρίσιμα ζητήματα.
"Πρώτο, σε ότι αφορά την τήρηση των βιβλίων η ΠΑΣΕΓΕΣ λέει κατ’ αρχήν ναι, αλλά αυτό βεβαίως με ορισμένες αρχές και προϋποθέσεις, όπου να διευκρινίζεται με απόλυτη σαφήνεια τι θα αναγνωρίζουν ως έξοδα και να εξαιρεί από αυτή την υποχρέωση τους μικρούς παραγωγούς, όπως επίσης να υπάρχει και ένα αφορολόγητο ποσό για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροτών και να μην επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ.
Δεύτερον, η ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρεί δυσβάσταχτο το συντελεστή φορολόγησης 13% που διαρρέει το Υπουργείο το οποίο προφανώς δε λαμβάνει υπόψη του τα ακόλουθα:
-Η γεωργία είναι εκτεθειμένη περισσότερο από κάθε άλλη παραγωγική και οικονομική δραστηριότητα στο διεθνή ανταγωνισμό με βάση τις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Άλλωστε και οι άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις από πλευράς Ε.Ε., αναγνωρίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις που υφίσταται η ευρωπαϊκή και η ελληνική γεωργία από τον ανταγωνισμό και δίδονται ως απώλεια εισοδήματος από τους παραπάνω λόγους.
-Είναι εκτεθειμένη στους κινδύνους των φυσικών καταστροφών και στις κλιματικές αλλαγές, που σε αυτή την περίπτωση τα εργαλεία προστασίας (ΕΛΓΑ, ΠΣΕΑ), μόνο ένα μέρος των ζημιών καλύπτουν
-Υπενθυμίζουμε ότι το αγροτικό εισόδημα, υπολείπεται κατά 40% περίπου του μέσου μισθού στην οικονομία.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Με μια εγκύκλιο οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ

Σε μια εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, καταγράφονται αναλυτικά οι αλλαγές στους μισθούς του Δημοσίου.

Η εγκύκλιος περιλαμβάνει την διαδικασία εφαρμογής των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ.
Σε αυτή μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι αλλαγές που έχουν προκύψει στις αμοιβές αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.
Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών είναι:
1. Καταργούνται πλήρως σε όλο το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ. από την 1/1/2013 τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Για φέτος θα καταβληθούν κανονικά. Επίσης, αναστέλλεται η περαιτέρω μείωση αποδοχών στους υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι λόγω του ενιαίου μισθολογίου χάνουν πάνω από 25% των αποδοχών τους. Οι αποδοχές τους παγώνουν στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν στις 31/10/2012.
2. Με βάση το πολυνομοσχέδιο, το ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ.Όμως, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που χάνουν πάνω από το 25% των αποδοχών τους λόγω της επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου, θα δουν από την 1/11/2012 μείωση των αποδοχών τους κατά 25% στο ποσό που υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό του ενιαίου μισθολογίου.

Στη 2η ομαδική έκθεση φωτογραφίας του "Ιωνικού Συνδέσμου" στη Νέα Ιωνία Αττικής, συμμετέχει και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας, με φωτογραφίες του Γιάννη Βέλλη

Φωτό: Γιάννης Βέλλης, Έκθεση "Ιωνικού Συνδέσμου".
Τα μέλη του Ιωνικού Συνδέσμου που αγαπούν τη φωτογραφία, παρουσιάζουν τη δουλειά τους και σας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012, ώρα 8:00 μ.μ. στην αίθουσα του Ιωνικού Συνδέσμου (Τσουρουκτσόγλου 1 & Λ.Ηρακλείου 251, Νέα Ιωνία, τηλ. 2102775916).

Στην έκθεση συμμετέχει ο Ειδικός Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας Αττικής και εκπρόσωπος στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας Αττικής - "ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ", Γιάννης Βέλλης.
Διάρκεια έκθεσης: 26/11 έως 2/12/2012.
Ώρες λειτουργίας: 6:00 - 9:00 μ.μ..

Δωρεάν όλα τα εμβόλια για παιδιά ανασφάλιστων και απόρων

Με στόχο την αποτελεσματική εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού της χώρας, στην εποχή της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει αναπόφευκτα και το ευαίσθητο αυτό τμήμα του πληθυσμού, το υπουργείο Υγείας, με εγκυκλίους του προς τους αρμόδιους φορείς, ζητεί να μην έχει εποχικό χαρακτήρα ο συστηματικός εμβολιασμός, αλλά να διενεργείται καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και να καλύπτει όλες τις ομάδες πληθυσμού, ασφαλισμένους και μη.

Με γνώμονα τις συστάσεις αυτές, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε ότι τόσο για τους άπορους και ανασφάλιστους, όσο και για τους μετανάστες και, γενικότερα, άτομα που για διάφορους οικονομικούς ή πολιτισμικούς λόγους έχουν προβλήματα πρόσβασης σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Δημόσιου ή Ιδιωτικού Τομέα, οι εμβολιασμοί θα πραγματοποιούνται δωρεάν στα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία και τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα (ΙΑΚ).
Oι προσερχόμενοι αποκλειστικά για εμβολιασμό σε αυτές τις υπηρεσίες δεν θα καταβάλλουν το αντίτιμο των πέντε ευρώ.
Οι κατά τόπους περιφέρειες καλούνται να ορίσουν τα ιατρεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τέτοιους εμβολιασμούς και να ενημερώσουν τους πολίτες σχετικά.
Τέλος, το υπουργείο Υγείας αναλαμβάνει τη συγκρότηση Ομάδας Συντονισμού των Εμβολιαστικών Δράσεων, μεταξύ υπουργείου Υγείας και υπουργείου Εσωτερικών.

«Ανάσα» τα 650 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για Ιόνια, Ολύμπια Οδό κ.α.

ΞΑΝΑ ΣΤΟ … ΔΡΟΜΟ ΤΟΥΣ ΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Ο Ε65 όμως παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την Ήπειρο
Αναμένεται να «ανοίξουν» 70.000 θέσεις εργασίας!

Σημαντική οικονομική «ανάσα», που ουσιαστικά βάζει και πάλι στο δρόμο της επανεκκίνησης τους υπό κατασκευή μεγάλους οδικούς άξονες (όπως οι Ιόνια Οδός Ε65, που αφορούν άμεσα την Ήπειρο), δίνει η εκταμίευση 650 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Τα χρήματα, που έρχονται ως δάνειο, προορίζονται να στηρίξουν τις υποχρεώσεις του Κράτους, το οποίο μετά την επιτυχή έκβαση των συζητήσεων με τους παραχωρησιούχους, ετοιμάζεται για την πιο κρίσιμη «μάχη», δηλαδή την διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες, που εδώ και δυο χρόνια έχουν κόψει τη ροή της χρηματοδότησης (λόγω αφερεγγυότητας των τότε Κυβερνήσεων).
Όμως, τα 650 εκ. ευρώ από την ΕΤΕπ δημιουργούν θετικό κλίμα και για συμφωνία με τις Τράπεζες (άλλωστε θα πάρουν τα λεφτά τους), κάτι που σημαίνει, ότι από το 2013 και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα επανεκκινήσουν τα μεγάλα οδικά έργα. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τον Ε65, ο οποίος παραμένει το μεγαλύτερο «αγκάθι», όχι μόνο για την Ήπειρο, αλλά και για το συνολικό «πακέτο» των αυτοκινητοδρόμων.

70.000 θέσεις εργασίας…
Για να γίνουν αντιληπτά τα άμεσα οφέλη από την επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων, αρκεί να σημειωθεί, ότι με το που ξεκινήσουν να λειτουργούν και πάλι τα εργοτάξια, θα «ανοίξουν» 70.000 θέσεις εργασίας και θα ενισχυθεί το ΑΕΠ της χώρας κατά 2%!
Να σημειωθεί, ότι το δάνειο της ΕΤΕπ, προς το ελληνικό δημόσιο θα έχει διάρκεια 20 ετών και το επιτόκιό του αναμένεται να διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα.
Το δάνειο θα στηρίξει οικονομικές υποχρεώσεις του Κράτους, ενώ αφορά και τις τέσσερις συμβάσεις: Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ιόνια Οδός και Κεντρική Οδός (Ε65). Μέχρι σήμερα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης – παραχωρησιούχων και ήδη έχει υπάρξει συμφωνία για τα έργα Ολυμπία Οδός και Μαλιακός-Κλειδί.