Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Κόμβοι από το μέλλον στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζίτσας

 


Χριστουγεννιάτικο «μποναμά» επεφύλαξε για το Δήμο Ζίτσας η Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας Ηπείρου εγκρίνοντας τη δημοπράτηση διπλού κυκλικού κόμβου στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων- Κόνιτσας, συνολικού προϋπολογισμού 2.768.000 ευρώ.

Η κατασκευή αυτού του πολύ σημαντικού οδικού έργου έρχεται να καλύψει αιτήματα που διαχρονικά εξέφραζαν οι Πρόεδροι της Κοινότητας Αγίου Ιωάννη ζητώντας  ασφαλή και διακριτή είσοδο από την Εθνική Οδό προς τον οικισμό.

 Ταυτόχρονα όμως, παίρνει «σάρκα και οστά» η συνεργασία που είχε αναπτυχθεί το προηγούμενο διάστημα μεταξύ του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Δημάρχου Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκου με στόχο να διευθετηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κυκλοφοριακά ζητήματα όπως, η ασφαλής είσοδος-έξοδος στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ»  καθώς και η απρόσκοπτη και ασφαλής κυκλοφοριακή ροή στο διπλό ρεύμα κατεύθυνσης της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κόνιτσας και στην είσοδο της έδρας του Δήμου, την Ελεούσα.

ΕΟΔΥ: Ογδόντα εννέα θάνατοι σήμερα, 2.186 νέα κρούσματα

 


28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ογδόντα εννέα νέοι θάνατοι, 2.186 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2.186 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 109.655, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

4949 (4.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 29023 (26.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

613 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 175 (28.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 76.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 611 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 89 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2606 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.055 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Περιφέρεια Ηπείρου: Παρατείνεται η προθεσμία για υποβολή προτάσεων από Μικρές και πολύ Μικρές Επιχειρήσεις

 


Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, παρατείνεται μέχρι 18 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 15.000 η καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των επενδυτικών σχεδίων στην πρόσκληση της Ε.Υ.Δ.  για την «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Ηπείρου».

 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος με ένταλμα σύλληψης

 


Συνελήφθη χθες (01-12-2020) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Θεσπρωτίας για το αδίκημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Χρήστος Ν. Γκόγκος: Ευχές για τις γιορτές

 


Η  Γέννηση του Χριστού αποτελεί διαχρονικά το πλέον ελπιδοφόρο μήνυμα στην ιστορία της ανθρωπότητας και τον πιο φωτεινό φάρο στις δυσκολίες και τις αγωνίες όλων μας.                                                     

Τις Άγιες αυτές ημέρες ας αντλήσουμε δύναμη και κουράγιο από το μήνυμα της θείας Γέννησης γεμίζοντας αισθήματα ανθρωπιάς, αγάπης  και ελπίδας που θα αποτελέσουν τα στηρίγματα που όλοι αναζητούμε για να μπορέσουμε να πορευτούμε σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο.                           

Ας κάνουμε πράξη το χριστιανικό μήνυμα της προσφοράς και της αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.    

Εκφράζοντας το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου εύχομαι σε όλους τους Δημότες και τους απανταχού Πωγωνίσιους 

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη.                                         

Το 2021 να φέρει στη ζωή μας νέα ελπίδα νέες προσδοκίες και να αφήσει στο παρελθόν τις πίκρες.         

Χρόνια Πολλά. 

Χρήστος  Ν. Γκόγκος

Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Σαράντα εννέα παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 1 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (53.459) έλεγχοι, από τους οποίους οι (4.037) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.742) παραβάσεις και συνελήφθησαν (4) άτομα, ως ακολούθως:

(1.312) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

(406) στην Αττική,

(132) στη Θεσσαλονίκη,

(112) στην Κεντρική Μακεδονία,

(109) στη Στερεά Ελλάδα,

(86) στη Θεσσαλία,

(84) στην Κρήτη,

(77) στη Δυτική Ελλάδα,

(71) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(57) στο Βόρειο Αιγαίο,

(52) στην Πελοπόννησο,

(49) στην Ήπειρο,

(40) στα Ιόνια Νησιά,

(24) στο Νότιο Αιγαίο και

(13) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (29.517) ομοειδείς παραβάσεις.

(422) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης κ.λπ. και επιβλήθηκαν (386) πρόστιμα των 300 ευρώ και (36) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(91) στην Αττική,

(52) στην Κρήτη,

(43) στο Βόρειο Αιγαίο,

(33) στην Κεντρική Μακεδονία,

(32) στη Θεσσαλονίκη,

(31) στα Ιόνια Νησιά,

(30) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(27) στη Στερεά Ελλάδα,

(19) στη Θεσσαλία,

(18) στο Νότιο Αιγαίο,

(18) στη Δυτική Ελλάδα,

(11) στην Πελοπόννησο,

(10) στην Ήπειρο και

(7) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (13.796) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (12.925) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (871) των (150) ευρώ.

(8) παραβάσεις και (4) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, κ.α).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων:

στα Ιόνια Νησιά, 3.000 ευρώ και 15ήμερη αναστολή λειτουργίας σε εταιρεία καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και

στην Κρήτη, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε υπεραγορά τροφίμων και από 3.000 ευρώ σε κατάστημα χαλιών και σε επαγγελματικό χώρο για ιδιωτική συνάθροιση διενέργειας τυχερών παιγνίων.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (227) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (258) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι Ορίζοντες Ηπείρου προσφεύγουν στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατά της Περιφερειακής Αρχής για το "Παραμυθιά-Μεσοπόταμος"

 

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, την 19-11-2020, αποφασίστηκε η  διάλυση της σύμβασης της μελέτης « Σύνδεση Ε.Ο. Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας με Εγνατία Οδό τμήμα Παραμυθιά-Μεσοπόταμος».

Τα επιχειρήματα ήταν ότι ο ανάδοχος δεν κατάφερε να υλοποιήσει εντός των προβλεπόμενων χρονικών και οικονομικών ορίων το έργο. Πάρθηκε απόφαση που κατά τη γνώμη μας είναι παράτυπη καθότι πουθενά δεν αιτιολογείται επαρκώς.  Ως εκ τούτου η παράταξή μας μερικές μέρες μετά σε μία δια περιφοράς ψηφοφορία του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν αρνητική στη διάλυση της σύμβασης.

Ακολουθεί ένα σύντομο ιστορικό. Στη συνέχεια θα σας παραθέσουμε τα ερωτήματα που τίθενται προς διευκρίνηση.

Ιστορικό

     Το Περιφερειακό Συμβούλιο, τον Ιούνιο του 2018 είχε αποφασίσει την ολοκλήρωση της ανωτέρω μελέτης, στη συνέχεια η Οικονομική Επιτροπή είχε εξειδικεύσει την απόφαση αυτή, είχε καθορίσει οριστικά  την χάραξη και τον τρόπο για την υλοποίηση της και  παράτεινε το χρονοδιάγραμμα.

Μετά από αυτές τις αποφάσεις η Τεχνική Υπηρεσία, είχε συντάξει τον 1ο Συγκριτικό Πίνακα για την εκτέλεση των επιμέρους μελετών και η Ο.Ε με την υπ αριθμ. 33/1990/3-10-2018 απόφαση της, ενέκρινε επίσης τον τρόπο υλοποίησης της μελέτης και το χρονοδιάγραμμα.

Στις 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

 


Οι δικαιούχοι μπορούν ηλεκτρονικά και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός τους με τους κωδικούς του TAXISnet  για να πάρουν την ετήσια εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Η διεύθυνση της ψηφιακής πλατφόρμας είναι:

https://oreina.epidomata.gov.gr/

Μέσω της διαλειτουργικότητας και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ με email ή με sms αποστέλλεται στο τέλος η σχετική ειδοποίηση στον ενδιαφερόμενο για την έγκριση ή την απόρριψή του.

Στις 31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών από τον ΟΠΕΚΑ ενώ έχει ήδη εγκριθεί το ποσό για την καταβολή του επιδόματος ορεινών και μειονεκτικών περιοχών του ΟΠΕΚΑ για όσους το δικαιούνται το 2019 και το 2020.

Ειδικότερα εγκρίθηκε η δαπάνη ύψους 4.500.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθεί ο ΟΠΕΚΑ για την κάλυψη της δαπάνης καταβολής της εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών στους δικαιούχους ετών 2019 – 2020.

Εισφορά αλληλεγγύης: Ποιοι φορολογούμενοι χάνουν τη φοροελάφρυνση

 


Χωρίς την ελάφρυνση από το «πάγωμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για ένα έτος θα μείνουν το 2021 χιλιάδες μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα και αγρότες οι οποίοι πιάστηκαν τα 2 προηγούμενα έτη στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης.

Κι αυτό γιατί η σχετική ρύθμιση η οποία ενεργοποιείται από την 1η Ιανουαρίου 2021 προβλέπει ότι από το «πάγωμα» εισφοράς αλληλεγγύης εκτός από τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους  εξαιρούνται και όσοι για τα 2 προηγούμενα φορολογικά έτη φορολογήθηκαν για μεγαλύτερο εισόδημα από αυτό που δήλωσαν λόγω εφαρμογής των τεκμηρίων διαβίωσης.

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης αφορά:

1. Το φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.).  Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι θα είναι οι περισσότερο κερδισμένοι καθώς το ερχόμενο καλοκαίρι με τα εκκαθαριστικά των φορολογικών δηλώσεων θα διαπιστώσουν ότι ύστερα από δέκα χρόνια η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν θα βαραίνει τον λογαριασμό της Εφορίας, ενώ θα έχει αποτυπωθεί και ο χαμηλότερος φόρος εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα. Έτσι, για παράδειγμα ένας επαγγελματίας με ετήσιο καθαρό εισόδημα 16.000 ευρώ ή 1.333 ευρώ το μήνα  θα δει τη φορολογική του επιβάρυνση να μειώνεται κατά 1.388 ευρώ. Θα κερδίσει δηλαδή σε φόρο το καθαρό κέρδος που έχει σε ένα μήνα.  Όσο μεγαλύτερο είναι το εισόδημα, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το φορολογικό όφελος. Όμως και οι φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τα οποία φέτος είναι κουρεμένα λόγω της πανδημίας δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης.

Επιστολή Δημάρχου Ζίτσας προς τον Περιφερειάρχη για τη δοκιμαστική λειτουργία του Σ.Μ.Α.

 


Τη δοκιμαστική λειτουργία του Σ.Μ.Α. για ένα τουλάχιστον εξάμηνο ζητά ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη,  καθώς μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών υδροδότησης ο Σταθμός Μεταφόρτωσης είναι έτοιμος  να δεχθεί απορρίμματα.

Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Ζίτσας αναφέρει:

«Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) του Δήμου Ζίτσας είναι πλέον έτοιμος να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μετά και την ολοκλήρωση των εργασιών για την υδροδότησή του από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Με δεδομένο πως αφενός η έκταση των πέντε (5) περίπου στρεμμάτων που κατασκευάστηκε ο Σ.Μ.Α. αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Ζίτσας και αφετέρου ο μηχανικός εξοπλισμός αποτελεί περιουσιακό στοιχείο που διαχειρίζεται η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΥΔ ΠΕΠ) Περιφέρειας Ηπείρου,  παρακαλούμε πολύ να κάνετε δεκτό το αίτημα μας να παραχωρηθεί η δοκιμαστική λειτουργία του για τουλάχιστον ένα εξάμηνο, στο Δήμο Ζίτσας.

Με την παραπάνω πρότασή μας έχουμε ως στόχο:

1.      Να μειώσουμε το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων που επιβαρύνει τους δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Νέος κορωνοϊός: Ποιο τέστ να κάνω;

 


Κάθε μέρα, μαθαίνουμε, ακούμε, διαβάζουμε κάτι καινούργιο σχετικά με το τεστ για τον κορωνοϊό. Μέχρι στιγμής έχουμε μάθει ότι δεν υπάρχει μόνο ένα τεστ αλλά περισσότερα. Έχουμε μάθει όρους όπως ευαισθησία και ειδικότητα, που κρίνουν την αποτελεσματικότητα των διαφόρων τεστ. Έχουμε μάθει για κλασικά και rapid test, για τεστ αντιγόνων, τεστ αντισωμάτων, ακούμε για ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά τεστ, για λιγότερο και περισσότερο αξιόπιστα τεστ, για ακριβά και λιγότερο ακριβά… Και ενώ η ενημέρωση και οι πληροφορίες γύρω από το ζήτημα πληθαίνουν το βασικό ερώτημα παραμένει: «Ποιο τεστ να κάνω για τον κορωνοϊό;». Για να υπάρξει μια καθαρή απάντηση στο ερώτημα όμως, δεν πρέπει να το απευθύνουμε στον εαυτό μας και να αποφασίσουμε με βάση την ενημέρωση που μπορεί να έχουμε, αλλά να το απευθύνουμε στον ιατρό μας. Γιατί έτσι το τεστ θα είναι και για καλό δικό μας και για καλό όλων, αναφέρει ο κ. Νικόλαος Σπανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Ομίλου HHG.

Ποια τεστ υπάρχουν για την ανίχνευση του SARS-CoV-2;

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 3 κατηγορίες τεστ, που διαφέρουν μεταξύ τους όσον αφορά την ευαισθησία/ειδικότητα, τη χρήση, την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία. Για την καλύτερη κατανόηση των μεταξύ τους διαφορών αλλά και για το πότε και ποιο χρησιμοποιούμε πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

- Ένα τεστ είναι μία διαγνωστική δοκιμασία που πραγματοποιείται για να τεθεί διάγνωση. Για να τεθεί όμως η διάγνωση συνήθως απαιτείται ένας συνδυασμός διαγνωστικών δοκιμασιών και κλινικής εξέτασης, μαζί με τη συλλογή επιδημιολογικών πληροφοριών και άλλων πληροφοριών που αφορούν το ιστορικό των ασθενών. Έτσι μαζί με ένα τεστ μπορεί να πραγματοποιηθούν κλινική εξέταση, απεικονιστικές εξετάσεις, λήψη κλινικού και επιδημιολογικού ιστορικού και να γίνει συνδυασμός ευρημάτων που θα οδηγήσει στη διάγνωση της λοίμωξης από τον SARS-CoV-2. Επομένως, τη σύσταση για ποια κατηγορία εργαστηριακής εξέτασης θα πραγματοποιηθεί την έχει ο κλινικός ιατρός στον οποίο θα απευθυνθούμε για να θέσει τη διάγνωση, γι’ αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ ασθενούς και ιατρού.