Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Με 30 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι

Με 30 εκατ. ευρώ ενισχύονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας της απότομης αύξησης των ζωοτροφών.
Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Κανονισμού «de minimis», μετά και τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε σήμερα τα ποσά που θα δοθούν σε τέσσερις κλάδους της κτηνοτροφίας.
Η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνει μόλις ολοκληρωθούν όλοι οι σχετικοί έλεγχοι, καθώς και η μεταφορά των ποσών ύψους 25 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Επίσης, θα δοθούν 5 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Άρθρου 68 σε κτηνοτρόφους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.

Νέο πρόγραμμα στήριξης για 55.000 νέους ανέργους

Την υλοποίηση προγράμματος για την ένταξη τουλάχιστον 55.000 νέων στην αγορά εργασίας από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, από το βήμα της εκδήλωσης «People in Crisis» που διοργανώνει το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.

Πρόκειται για «πακέτο» δράσεων που περιλαμβάνει αφενός ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα κατάρτισης, πρακτικής εκπαίδευσης και επιδοτούμενης απασχόλησης για νέους έως 29 ετών, αλλά και προγράμματα νεανικής επιχειρηματικότητας σε καινοτόμους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας και την αγροτική παραγωγή.

"Έφυγε" από τη ζωή ο στιχουργός Άλκης Αλκαίος

Η κηδεία του αύριο στην Πάργα

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών ο σημαντικός στιχουργός Άλκης Αλκαίος, που έπασχε από καρκίνο
Η κηδεία του θα γίνει αύριο, Τρίτη, στην Πάργα.
Ο Άλκης Αλκαίος γεννήθηκε κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και από μικρή ηλικία πολιτογραφήθηκε κάτοικος Πάργας.
Στα Ελληνικά Γράμματα εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1967, με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου πάνω στον ποιητή Κ.Γ. Καρυωτάκη. Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤ.ΝΕ.Μ., ιδρυτής της οποίας ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος, το βιβλίο του Εμπάργκο - Ποιήματα, απ' όπου και το εμβληματικό ποίημα "Πρωινό τσιγάρο", αφιερωμένο στη μνήμη του τότε πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου.
Από τα τέλη της δεκαετίας του '70 χρονολογείται η γνωριμία του με τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, η οποία και οδήγησε σε μία από τις μακροβιότερες και σπουδαιότερες συνεργασίες δημιουργών στο ελληνικό τραγούδι, με δίσκους ορόσημα όπως το Εμπάργκο (1982) και Στου Αιώνα Την Παράγκα (1996). Στο χώρο της δισκογραφίας, άλλες σημαντικές συνεργασίες του υπήρξαν εκείνες σε δίσκους του Νότη Μαυρουδή, του Σωκράτη Μάλαμα, του Μίλτου Πασχαλίδη, του Μάριου Τόκα κ.ά.
Ηταν ένας δημιουργός αποτραβηγμένος από τα ΜΜΕ και τις δημόσιες εμφανίσεις, ενώ το όνομά του συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους ποιητές του ελληνικού τραγουδιού.

ΠΗΓΗ: www.protothema.gr

ΟΕΚ: Ρύθμιση για 100.000 δανειολήπτες


Τα συναρμόδια υπουργεία μελετούν το ενδεχόμενο να ισχύσουν οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τα κοινά στεγαστικά δάνεια, ενώ αναζητείται φόρμουλα ώστε να μην θιγεί η δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου.
Νομοθετική ρύθμιση, στις αρχές του νέου έτους, για την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με δανειολήπτες του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) προωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης.
Το πρόβλημα αφορά στεγαστικά δάνεια, που έχουν λάβει με επιδότηση ενοικίου περίπου 100.000 δικαιούχοι του Οργανισμού. Πρόκειται για δάνεια 15ετούς διάρκειας με κάλυψη του επιτοκίου από 50 έως και 100% για 9 χρόνια.
Τα περισσότερα από τα δάνεια έχουν συναφθεί την περίοδο 2002- 2008 και πολλά βρίσκονται στο «κόκκινο», ενώ τα πιστωτικά ιδρύματα φέρονται να προτείνουν στους δικαιούχους νέες συμβάσεις στις οποίες δεν προβλέπεται δικαίωμα επιδότησης του επιτοκίου, αφού, όπως υποστηρίζουν, ο Οργανισμός έχει καταργηθεί.
Τα δάνεια του ΟΕΚ είχαν εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Κατσέλη» και τώρα τα συναρμόδια υπουργεία μελετούν το ενδεχόμενο να ισχύσουν με τον νέο νόμο οι ρυθμίσεις που ισχύουν για τα κοινά στεγαστικά δάνεια, ενώ αναζητείται φόρμουλα ώστε να μην θιγεί η δυνατότητα επιδότησης επιτοκίου.
Το κόστος της επιδότησης των δανείων αυτών ανέρχεται στα 380 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας τα αποθεματικά του ΟΕΚ επαρκούν για την κάλυψή του.
Τα στεγαστικά προγράμματα του Οργανισμού έχουν παγώσει από το 2009 και τα ποσά που καταβάλλονται στους δικαιούχους έχουν περιοριστεί στην εξυπηρέτηση υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν πριν από το 2009.

Ο Τουρισμός Υπαίθρου-Αγροτουρισμός έχει πλέον τοπική εκπροσώπηση στην Ήπειρο

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας


Αξιοσημείωτη η συζήτηση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους επαγγελματίες του εναλλακτικού τουρισμού και των μικρών παραγωγών από τον χώρο της Ηπείρου, σε μια κοσμοβριθή αίθουσα στο τέλος της εβδομάδας. Η αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού, κέρδισε το ακροατήριο με την συνέργεια και συνεργασία των ανθρώπων, που ενώ εκπροσωπούν διαφορετικές επιχειρήσεις, ωστόσο όλοι μαζί δημιουργούν μια αλληλοτροφοδοτούμενη επιχειρηματικότητα και ένα τελικό προϊόν (συμμετοχές από παραδοσιακούς ξενώνες, αγροκτήματα, παραδοσιακές ταβέρνες, μικρά επισκέψιμα οινοποιεία/ελαιουργεία, χώροι μεταποίησης, φούρνοι, τυροκομεία, χώροι πώλησης με πιστοποιημένα βιολογικά τοπικά προϊόντα, τεχνήματα, χώροι τέχνης και πολιτισμού).

«Κλείδωσαν» οι βασικές αλλαγές για τη φορολογία


Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως την Πέμπτη.

Ανατροπές ύψους 2,5 δισ. ευρώ έρχονται στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων με την κατάθεση αύριο στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Οι βασικές αλλαγές έχουν «κλειδώσει», ενώ οι όποιες εκκρεμότητες απομένουν και οι λεπτομέρειες αναμένεται να διευκρινιστούν στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Κοινοβούλιο.
Η Βουλή δεν αποκλείεται έως την Πέμπτη να έχει ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με «λυμένο» και το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο που έχουν θέσει οι δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση το νέο φορολογικό φέρνει πρόσθετα βάρη στην πλειονότητα των φορολογουμένων, αφού ελάχιστοι κερδίζουν οριακά σε σχέση με όσα πλήρωσαν φέτος στην Εφορία, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τις μηνιαίες αποδοχές, όπως άλλωστε και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

ΠΛΑΤΑΡΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω αλλοδαπός για κλοπές από αρτοποιείο

Συνελήφθη προχθές (08.12.2012) το βράδυ στην Πλαταριά Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, 33χρονος αλλοδαπός Αλβανικής καταγωγής, τη στιγμή που είχε εισέλθει από παράθυρο σε αρτοποιείο.
Από την έρευνα που διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εξακριβώθηκε ότι ο ανωτέρω δράστης, τον τελευταίο μήνα, είχε διαρρήξει και άλλες φορές το αρτοποιείο, αφαιρώντας συνολικά το χρηματικό ποσό των (560) ευρώ.
Ο συλληφθείς, ο οποίος στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων παραμονής στη χώρα, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηγουμενίτσας, ενώ ερευνάται η συμμετοχή του και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Αυτοκτόνησε ο διευθυντής παραγωγής της «Δωδώνης»

Σοκ έχει προκαλέσει στα Γιάννενα η είδηση του θανάτου του διευθυντή παραγωγής της Δωδώνης ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του καθώς νωρίτερα είχε καταναλώσει ποσότητα φυτοφαρμάκων.
Ο 52χρονος εργαζόταν ως διευθυντής παραγωγής στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη εδώ και πολλά χρόνια.
Οι συνάδελφοί του, μιλούν για έναν εργατικό άνθρωπο που δεν είχε δημιουργήσει ποτέ προβλήματα στον εργασιακό του χώρο.
Το τελευταίο διάστημα έδειχνε προβληματισμένος αλλά κανένας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι θα φτάσει στο σημείο να βάλει τέλος στη ζωή του.
Σοκαρισμένη είναι η οικογένεια της Δωδώνης αλλά και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου καθώς και όλοι όσοι τον γνώριζαν.
Την υπόθεση ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

"Απολυτήριο" σε 8.500 εκπαιδευτικούς με ψυχολογικά προβλήματα

Στοιχεία σοκ με εκπαιδευτικούς  που δηλώνουν δήθεν ψυχική αδυναμία για να κάθονται σπίτι τους!


Ένας στους δέκα εκπαιδευτικούς φαίνεται να πάσχει από κάποιας μορφής διαταραχή με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η παραμονή του στις αίθουσες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα το «ΕΘΝΟΣ», εκτός εκπαίδευσης αναμένεται να βρεθούν όλοι οι δάσκαλοι και καθηγητές που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν βαριάς μορφής ψυχασθένειες ή ανυπέρβλητα ψυχολογικά προβλήματα.
Μάλιστα, η απόφαση της κυβέρνησης φαίνεται να είναι ήδη ειλημμένη και υπολογίζεται οι πρώτοι εκπαιδευτικοί που θα «πάρουν απολυτήριο» να φτάσουν τους 8.500.
Σύμφωνα με το «ΕΘΝΟΣ», οι 2.500 από αυτούς, οι επονομαζόμενοι και «επίορκοι», αναφέρονται σε περιστατικά που έφθασαν μεν στα πειθαρχικά συμβούλια, αλλά δεν τελεσιδίκησαν ποτέ οι υποθέσεις τους, και οι υπόλοιποι, περίπου 6.000 είναι όλοι αυτοί που έχουν δηλώσει... ψυχική αδυναμία!
Το ποτάμι θα σαρώσει κι εκείνους που καταγράφονται ασθενείς, απλώς και μόνο για να «λουφάρουν» και να αποφύγουν τη διδασκαλία, γεγονός που στο παρελθόν συνέβαινε κατά κόρον...
Τα αριθμητικά στοιχεία σοκάρουν, αλλά δυστυχώς είναι η πραγματικότητα, πολλαπλασιαζόμενη μάλιστα επί έτη και έτη!
Ο ένας στους δέκα εκπαιδευτικούς πάσχει από κάποιας μορφής ψυχική διαταραχή.
Από απλή κατάθλιψη μέχρι και σοβαρά ψυχολογικά νοσήματα, που ενδεχομένως να τον οδηγήσουν με κατάλληλες συνθήκες, είτε σε βία μέσα στην τάξη, είτε στην τοξικομανία, είτε στον χώρο της παιδοφιλίας, της πορνογραφίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης των ανυποψίαστων μαθητών.

Εκδήλωση για τον ιδρυτή της Σχολής Βελλάς Σπυρίδωνα, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου


Τη μνήμη του ιδρυτή της Σχολής Βελλάς, του από Ιωαννίνων Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Σπυρίδωνος Βλάχου, θα τιμήσουν η Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς και το Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Σπυρίδωνος, Επισκόπου Τριμυθούντος του Θαυματουργού.
Στις 7:30 το πρωί θα τελεστεί Όρθρος, θα ακολουθήσει Θεία Λειτουργία και στις 10 μνημόσυνο στο καθολικό της Ιεράς Μονής Βελλάς.
Στις 10:30 θα γίνει ένα κέρασμα στην αίθουσα υποδοχής της Σχολής και η εκδήλωση θα κλείσει με φιλολογικό συμπόσιο στην Αίθουσα Τελετών της Ακαδημίας, με ομιλητή τον Επίκουρο Καθηγητή της Ακαδημίας κ. Γεώργιο Παναγόπουλο και θέμα «Σχολή Βελλάς και ιστορικές προκλήσεις: Χθες και σήμερα».