Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Ο Τουρισμός Υπαίθρου-Αγροτουρισμός έχει πλέον τοπική εκπροσώπηση στην Ήπειρο

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας


Αξιοσημείωτη η συζήτηση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους επαγγελματίες του εναλλακτικού τουρισμού και των μικρών παραγωγών από τον χώρο της Ηπείρου, σε μια κοσμοβριθή αίθουσα στο τέλος της εβδομάδας. Η αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού υπαίθρου και αγροτουρισμού, κέρδισε το ακροατήριο με την συνέργεια και συνεργασία των ανθρώπων, που ενώ εκπροσωπούν διαφορετικές επιχειρήσεις, ωστόσο όλοι μαζί δημιουργούν μια αλληλοτροφοδοτούμενη επιχειρηματικότητα και ένα τελικό προϊόν (συμμετοχές από παραδοσιακούς ξενώνες, αγροκτήματα, παραδοσιακές ταβέρνες, μικρά επισκέψιμα οινοποιεία/ελαιουργεία, χώροι μεταποίησης, φούρνοι, τυροκομεία, χώροι πώλησης με πιστοποιημένα βιολογικά τοπικά προϊόντα, τεχνήματα, χώροι τέχνης και πολιτισμού).

Η επαγγελματική συνευθύνη, η συνεκτικότητα πεδίου δράσης και η εναλλαγή των ρόλων όλων των “άσημων” αυτών εκφραστών, ορεινοί ακρίτες σε πλείστες περιπτώσεις, εμπλουτίζουν καθοριστικά το εθνικό μας βιομηχανικό προϊόν, δίνοντάς του υπόσταση και ταυτότητα. Και τούτο γιατί το καθιστούν περισσότερο διαδραστικό, ελκυστικό και ανταγωνιστικό. Το αυτοτελές αυτό προϊόν καθίσταται πλέον αναγνωρίσιμο στην παγκόσμια τουριστική αγορά “εξοστρακίζοντας” το παλιομοδίτικο μοντέλο τουρισμού της “αγέλης” και της μαζικοποίησης. Μετά από σειρά ετών κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος, σε αμφίβολες και επιζήμιες για την τοπική οικονομία κλίμακας επενδύσεις, οι πραγματικοί πρεσβευτές της ελληνικής φιλοξενίας, και όχι των πολυεθνικών, αξιώνουν σθεναρά την αναγνώρισή τους από την Πολιτεία και το διαζύγιό της από την επιβράβευση των επιτήδειων των σκανδάλων τύπου Αγροτουριστικής Α.Ε., της κας Παπασταύρου όταν μεσουρανούσε ο Χρ. Λαμπράκης.
Στην Ήπειρο ο Τουρισμός Υπαίθρου, δηλαδή της μικρής κλίμακας, πρέπει να καταστεί μονοσήμαντος στρατηγικός σχεδιασμός και να εγκαταλειφθεί κάθε συζήτηση από τους ιθύνοντες της Περιφέρειας, για εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς και η λογική των Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) που ακυρώνουν κάθε προοπτική.
Ο αναπροσανατολισμός της οικονομίας σε πιο φιλικά μοντέλα αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου, μπορούν να επανακινήσουν την φθίνουσα γεωργική δραστηριότητα και να δημιουργήσουν πράσινες θέσεις εργασίας.
Η οριζόντια διασύνδεση των τοπικών δομών και της ανταλλακτικής αυτοδιαχειριζόμενης μικροκοινωνίας πρέπει να είναι άμεσα συνυφασμένες (πρωτογενής με τριτογενή) και ουσιαστική πρόταση για την έξοδο από την κρίση.
Ο Τουρισμός Υπαίθρου, Αγροτουρισμός αξιοποιεί καίρια και αποτελεσματικά τους πολύτιμους πόρους του πρωτογενή τομέα και αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του εθνικού μας προϊόντος.
Η μεταφορά εμπειριών του νεοσύστατου αυτού συλλογικού μορφώματος, από το χώρο του αγροτουρισμού, αναλύοντας την αξία της πολυδραστηριότητάς του και της ήπιας εναλλακτικής του μορφής, απετέλεσαν στοίχημα για την διάσωση του αγροτικού και ορεινού χώρου, από τα Ιόνια παράλια έως τα ορεινά της Πίνδου. Η ενίσχυση της συνολικής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της υπαίθρου, πρέπει ν’ αποτελεί πολιτική και ηθική υποχρέωση της εγχώριας τουριστικής αναπτυξιακής “οδηγίας” για τον περιορισμό των ανισοτήτων και την βιωσιμότητα όλων αυτών των συμπληρωματικών δράσεων, που στοχεύουν σε μια πραγματική κοινωνική ανάπτυξη, αειφόρο τοπική οικονομία και περιφρούρηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.
Η συνάντηση ενείχε και το χαρακτήρα ιδρυτικής ομοσπονδίας για την περιοχή της Ηπείρου με την προσάρτηση μικρού τμήματος της Δυτ. Μακεδονίας (Κρανιά) σαν φυσική συνέχεια και ενότητα της Βάλια Κάλντα (περιοχή Μετσόβου).
Ο Τοπικός Σύνδεσμος θα εκπροσωπεί τον Σύνδεσμο Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδας Σ.Ε.Α.Γ.Ε. και μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτουρισμού EuroGites, στο έργο προβολής και ανάδειξης της πολυδύναμης περιοχής μας, εκπροσωπώντας στο μέλλον όσες περισσότερες συμμετοχές, για την εδραίωση του τουρισμού υπαίθρου και την ανάδειξη του αγροτικού χώρου, της βιοποικιλότητας και των ποιοτικών προϊόντων της περιοχής μας.

Για την Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή
Τηλ. Επικοινωνίας: 6974371797