Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

«Κλείδωσαν» οι βασικές αλλαγές για τη φορολογία


Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο το φορολογικό νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή έως την Πέμπτη.

Ανατροπές ύψους 2,5 δισ. ευρώ έρχονται στη φορολογία εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων με την κατάθεση αύριο στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.
Οι βασικές αλλαγές έχουν «κλειδώσει», ενώ οι όποιες εκκρεμότητες απομένουν και οι λεπτομέρειες αναμένεται να διευκρινιστούν στη συζήτηση που θα διεξαχθεί στο Κοινοβούλιο.
Η Βουλή δεν αποκλείεται έως την Πέμπτη να έχει ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι ο πρωθυπουργός θέλει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με «λυμένο» και το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο που έχουν θέσει οι δανειστές.
Σε κάθε περίπτωση το νέο φορολογικό φέρνει πρόσθετα βάρη στην πλειονότητα των φορολογουμένων, αφού ελάχιστοι κερδίζουν οριακά σε σχέση με όσα πλήρωσαν φέτος στην Εφορία, καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και το τέλος επιτηδεύματος που θα μειώσουν ακόμη περισσότερο τις μηνιαίες αποδοχές, όπως άλλωστε και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Μόνο παγίδες
Ουσιαστικά το σχέδιο νόμου θα κρύβει μόνο παγίδες, αφού μοναδικός στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει το Δημόσιο όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα απ' όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων.
Μεγάλοι «χαμένοι» της φορολογικής μεταρρύθμισης θα είναι, οι μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, επιτηδευματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, αλλά και Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες.
Από την άλλη πλευρά, στους λίγους κερδισμένους πρέπει να συμπεριληφθούν όσοι έχουν εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ, ειδικά δε όσοι έχουν μέχρι 9.000 ευρώ θα είναι αφορολόγητοι, καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μείωση μισθού από την αύξηση της φορολογίας θα διαπιστώσουν οι άγαμοι - έγγαμοι χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ ή 1.850 ευρώ το μήνα.
Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση για τον κρατικό προϋπολογισμό θα προέλθει πάντως από την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, ενώ εξαίρεση από το «μαχαίρι» που θα πέσει αποτελούν οι ιατρικές δαπάνες που θα εξακολουθήσουν να εκπίπτουν αλλά με νέο σύστημα.
Εκτός όμως από τις φοροαπαλλαγές που θυσιάζονται στο βωμό της τρόικας, οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου θα προβλέπουν και τα εξής:
* Τα γεωργικά εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2014, δηλαδή θα δηλωθούν το 2015 στην Εφορία, από τους περίπου 1.000.000 πολίτες που δηλώνουν και αγροτικά εισοδήματα θα φορολογούνται πλέον με βιβλίο εσόδων - εξόδων, αν και εξαιρέσεις θα υπάρξουν για τα μικρά αγροτικά εισοδήματα.
* Αυξάνεται και η φορολογία των ναυτικών, αφού το εισόδημα του κατώτερου πληρώματος θα φορολογείται με συντελεστή 10%, από 3% που ισχύει μέχρι σήμερα, ενώ το εισόδημα των αξιωματικών θα φορολογείται με συντελεστή 15%, από 6%.
* Με κλίμακα θα φορολογούνται τα ενοίκια από το πρώτο ευρώ Σχετικά άρθρα , καθώς θεσπίζεται φόρος με συντελεστή 10% για ετήσιο εισόδημα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για υψηλότερα εισοδήματα. Χαμένοι φυσικά από το νέο σύστημα των ενοικίων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν είχαν άλλα εισοδήματα, αφού χάνουν το αφορολόγητο που ισχύει μέχρι σήμερα των 5.000 και στο εξής θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.
Από την άλλη πλευρά βέβαια θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι όσοι είχαν, εκτός των ενοικίων, και άλλα εισοδήματα ευνοούνται, αφού τα εισοδήματα από τα ενοίκια προστίθεντο στα υπόλοιπα και φορολογούνται στην κλίμακα με υψηλούς συντελεστές.
* Καταργούνται τα φορολογικά «προνόμια» για νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους.
* Αυξάνεται η φορολογία των τόκων των καταθέσεων από 10% σε 15%.
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που αμείβονται με μπλοκάκι σε έναν εργοδότη από το 2013 δεν θα πληρώνουν το τέλος επιτηδεύματος, ενώ τα εισοδήματά τους θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Το φετινό, πάντως, τέλος των 500 ευρώ θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά απ' όλους.
Από την άλλη πλευρά, οι νέοι επαγγελματίες για τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματός τους, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, θα φορολογούνται για τα πρώτα 10.000 ευρώ με συντελεστή 13% και πέραν του εν λόγω ποσού η φορολόγηση θα γίνεται με βάση την κλίμακα που θα ισχύσει για το σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών, δηλαδή:
** 26% έως τις 50.000 ευρώ εισόδημα και
** με συντελεστή 32% για τα εισοδήματα που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ.
Από τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου προκύπτουν επίσης τα εξής:
** Αυξάνεται κατά 100% το τέλος επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις, καθώς από τα 500 ευρώ θα ανέλθει στα 1.000 ευρώ.
** Αυξάνεται κατά 30% το τέλος επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, αφού από τα 500 ευρώ φέτος ανέρχεται από το 2013 στα 650 ευρώ.
** Διπλασιάζεται το τέλος για τα υποκαταστήματα των επιχειρήσεων από τα 300 ευρώ που είναι σήμερα στα 600 ευρώ.
Ομόρρυθμες - Ετερόρρυθμες: Τεράστιες απώλειες από τις ανατροπές στη φορολογία θα καταγράψουν οι Ο.Ε. και Ε.Ε., καθώς όπως και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται με δύο συντελεστές 26% και 32%.
Με το νέο σύστημα που εισάγεται η φορολόγηση των Ο.Ε. και Ε.Ε. από περίπου 16,7% που ήταν μέχρι φέτος κατά μέσο όρο θα φθάσει και το 32%.
Ανώνυμες εταιρείες: Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι ευνοημένες είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, Α.Ε. και ΕΠΕ, καθώς μειώνεται η συνολική φορολογική τους επιβάρυνση από το 40% που είναι σήμερα στο 32,8%, καθώς θα φορολογούνται ως εξής:
** Με συντελεστή 26% για το σύνολο των κερδών.
** Με συντελεστή 10% στα μερίσματα.
Τέλος στις φοροαπαλλαγές
Δεδομένο είναι εξάλλου ότι η κατηγορία των «χαμένων» θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο, αφού η μεγαλύτερη εξοικονόμηση για το υπουργείο Οικονομικών θα προέλθει από την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, πλην των ιατρικών εξόδων.
Επίσης θα καταργηθούν και οι πρόσθετες μειώσεις φόρου εισοδήματος για τους μισθωτούς που κατοικούν ή εργάζονται για τουλάχιστον 9 μήνες το χρόνο σε παραμεθόριες περιοχές, που ανέρχονται σε 60 ευρώ για κάθε τέκνο.
Όσον αφορά στα ιατρικά έξοδα, καθιερώνεται ένα νέο σύστημα το οποίο προβλέπει ότι θα εκπίπτουν κατά ποσοστό 10% από το φόρο εισοδήματος οι δαπάνες για νοσήλια, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις μόνο όμως κατά το μέρος που δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία ή και ασφαλιστικές εταιρείες και κατά το μέρος που υπερβαίνουν το 5% του φορολογούμενου εισοδήματος.
Μεταβολές τεκμηρίων
Το τελικό σχέδιο προβλέπει πως για Ι.Χ. με κινητήρες μέχρι 1.200 κυβικά εκατοστά τα τεκμήρια θα μειωθούν κατά 20% και διαμορφώνονται ως εξής:
* Για αυτοκίνητα έως 1.200 κ.ε. σε 3.200 ευρώ.
* Για Ι.Χ. άνω των 1.200 κ.ε. προστίθενται 480 ευρώ ανά 100 κ.ε. έως τα 1.600 κ.ε.
* Για Ι.Χ. άνω των 1.600 κ.ε. θα προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κ.ε. έως τα 2.000 κ.ε.
* Για Ι.Χ. άνω των 2.000 κ.ε. θα υπάρχει επιβάρυνση 900 ευρώ ανά 100 κ.ε. έως τα 3.000 κ.ε.
* Για Ι.Χ. μεγαλύτερα από 3.000 κ.ε. η επιβάρυνση θα είναι 1.200 ευρώ ανά 100 κ.ε.
Όσον αφορά στις κατοικίες τα νέα τεκμήρια θα είναι:
- 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα πρώτα 80 τ.μ. κύριων χώρων.
- 65 ευρώ για τα επόμενα 40 τ.μ. κύριων χώρων, δηλαδή έως τα 120 τ.μ.
- 110 ευρώ για τα επόμενα 80 τ.μ. κύριων χώρων, δηλαδή έως τα 200 τ.μ.
- 200 ευρώ για τα επόμενα 100 τ.μ. κύριων χώρων, δηλαδή έως τα 300 τ.μ.
- 400 ευρώ για τα επόμενα τ.μ., δηλαδή για τα πλέον των 300 τ. μ.
Δεν αποκλείεται πάντως κατά τη συζήτηση του νομοσχέδιου στη Βουλή τα ανωτέρω τεκμήρια να μειωθούν, όπως προέβλεπε σενάριο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο όμως δεν προκρίθηκε με στόχο να εντοπιστούν ακόμη περισσότεροι φορολογούμενοι που δεν δήλωναν ή δήλωναν πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μη μειώσει και την ελάχιστη αντικειμενική δαπάνη για τους φορολογούμενους και έτσι, εκτός απροόπτου, θα παραμείνει στις 3.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 5.000 ευρώ για τους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μείωση για τους άγαμους στις 2.000 ευρώ και στις 3.000 ευρώ για τους συζύγους.
Αυξημένη παρακράτηση φόρου από το νέο έτος στα εισοδήματα
Τα λογιστήρια των εταιρειών, εκτός από την παρακράτηση φόρου, θα κάνουν μία ακόμη παρακράτηση για την εισφορά αλληλεγγύης του 2013.
Υψηλότερη θα είναι, από την 1η Ιανουαρίου 2013, η παρακράτηση φόρου εισοδήματος για την πλειονότητα των φορολογουμένων, λόγω των αλλαγών που επέρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο όσον αφορά στην κλίμακα φορολόγησης.
Ειδικότερα, ύστερα από είκοσι ημέρες, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν τα μηνιαία τους εισοδήματα να μειώνονται, καθώς αυξάνεται η παρακράτηση φόρου από 4,93 ευρώ έως και 47,84 ευρώ για τους τρίτεκνους με εισόδημα έως 25.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που το εισόδημα φθάνει τις 50.000 ευρώ η μηναία παρακράτηση αυξάνεται στα 192 ευρώ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, ακόμη και οι φορολογούμενοι με παιδιά και χαμηλό εισόδημα, οι οποίοι ευνοούνται από το νέο καθεστώς λόγω της αντικατάστασης του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου, λόγω παιδιών με ειδικό επίδομα, θα υποστούν μείωση αποδοχών από τον επόμενο μήνα.
Από την άλλη πλευρά, μάλιστα, θα πρέπει οι εν λόγω φορολογούμενοι να περιμένουν μέχρι τον Ιούνιο για να λάβουν το νέο επίδομα παιδιών που θεσπίστηκε για να αντισταθμίσει τις απώλειες που θα έχουν λόγω της κατάργησης του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά.
Θα πρέπει δε να υπογραμμιστεί ότι, εκτός από την παρακράτηση φόρου που θα κάνουν τα λογιστήρια των επιχειρήσεων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα κάνουν ακόμη μια παρακράτηση που θα αφορά την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2013.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι οι μόνοι ευνοημένοι από τη νέα κλίμακα παρακράτησης θα είναι, το επόμενο έτος, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν παιδιά και το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 25.000 ευρώ.
Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα «κερδίζουν» κάθε μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, από 7,04 έως και 28,14 ευρώ.
Από την άλλη, βέβαια, πλευρά όσοι μισθωτοί και συνταξιούχοι, χωρίς παιδιά, έχουν εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, θα βάζουν κάθε μήνα 9,85 ευρώ λιγότερα στην τσέπη τους, ενώ η μείωση του μηνιαίου μισθού αυξάνεται όσο μεγαλώνει το εισόδημα, αφού στην περίπτωση που το εισόδημα φθάνει τις 50.000 ευρώ η μηνιαία μείωση θα είναι 142,83 ευρώ και για κάποιον του οποίου τα εισοδήματα ανέρχονται στις 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση η μηνιαία μείωση λόγω της αυξημένης παρακράτησης θα είναι 156,9 ευρώ.
Και αν κάποιοι από τους μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά ευνοούνται από το νέο σύστημα, δεν συμβαίνει το ίδιο με όσους έχουν παιδιά, αφού, με εξαίρεση όσους έχουν ένα παιδί και εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, όλοι θα δουν τα μηνιαία τους εισοδήματα να μειώνονται λόγω της αυξημένης παρακράτησης.
Συγκεκριμένα, με βάση το νέο καθεστώς, μισθωτός με ένα παιδί και εισόδημα 12.000 ευρώ θα χάνει 4,93 ευρώ το μήνα, με εισόδημα 20.000 ευρώ θα χάνει 9,15 ευρώ, με εισόδημα 40.000 ευρώ θα αυξηθεί η μηνιαία του παρακράτηση κατά 121,72 ευρώ, ενώ με εισόδημα 50.000 ευρώ θα χάνει κάθε μήνα 156,9 ευρώ.
Όσον αφορά στους μισθωτούς και συνταξιούχους με δύο παιδιά, οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από το επίπεδο των 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, ή 714 ευρώ το μήνα, αφού στα εισοδήματα αυτά οι μηνιαίες αποδοχές μειώνονται κατά 3,52 ευρώ. Εάν το ετήσιο εισόδημά του ανέλθει στις 40.000 ευρώ, τότε ο ίδιος φορολογούμενος θα υποστεί μείωση μηνιαίων αποδοχών μέσω της παρακράτησης κατά 135,79 ευρώ.
Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν όμως από τις 10.000 ευρώ ακόμη και για τους μισθωτούς που έχουν τρία παιδιά, με αποτέλεσμα από τον επόμενο μήνα να βάζουν στην τσέπη τους 10,55 ευρώ το μήνα, ενώ, εάν τα εισοδήματά τους φθάνουν τις 20.000 ευρώ, η μηνιαία παρακράτηση αυξάνεται στα 44,33 ευρώ και στα 118,3 ευρώ, εάν το εισόδημα ανέρχεται στις 35.000 ευρώ.
Τρία κλιμάκια και νέα οικογενειακά επιδόματα
Η νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους θα έχει τρεις, από οκτώ σήμερα, συντελεστές αφού:
* για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι 21%,
*για εισοδήματα από 25.001 έως και 40.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 36%,
*ενώ για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 40%.
Καθιερώνεται επίσης η «πάγια» έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι και 18.000 ευρώ, υπό την προϋπόθεση της συλλογής των σχετικών αποδείξεων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για εισοδήματα άνω των 18.000 ευρώ, μέχρι και τα 29.000 ευρώ, η ανωτέρω έκπτωση θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος, μέχρι φυσικά να μηδενιστεί για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
Άλλωστε, μόνο με την καθιέρωση της εν λόγω έκπτωσης φόρου θα έχει βάση η άποψη των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών ότι ευνοούνται τα εισοδήματα μισθωτών συνταξιούχων μέχρι 9.000 ευρώ καθώς θα είναι αφορολόγητα, αφού ο φόρος που προκύπτει καλύπτεται από την επιστροφή φόρου μέχρι 1.950 ευρώ.
Την ίδια ώρα, καταργούνται τα πρόσθετα αφορολόγητα λόγω τέκνων, που είναι σήμερα 2.000 ευρώ για 1 παιδί, 4.000 ευρώ για 2 παιδιά, 7.000 ευρώ για 3 παιδιά και 10.000 ευρώ για τέσσερα παιδιά.
Η κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ποσών για τα παιδιά θα αντικατασταθεί με τα νέα οικογενειακά επιδόματα.
Σύμφωνα με το σχέδιο, τα νέα επιδόματα θα ανέρχονται σε 40 ευρώ το μήνα για το πρώτο παιδί, 40 ευρώ για το δεύτερο παιδί, 50 ευρώ για το τρίτο παιδί, 50 ευρώ για το τέταρτο παιδί και 60 ευρώ για κάθε παιδί από το πέμπτο και τα επόμενα.
Τα ποσά αυτά θα δίδονται στο σύνολό τους σε οικογένειες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειωμένα στα 2/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και μειωμένα στο 1/3 σε οικογένειες με εισοδήματα από 20.000 έως 30.000 ευρώ.
Δωρεές
Παρά την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, θα εξακολουθούν να εκπίπτουν κατά 10% από το φόρο οι δαπάνες για δωρεές, χορηγίες και διατροφή λόγω διαζυγίου.

ΠΗΓΗ: www.naftemporiki.gr