Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία: Ύπνος και ορμόνες-Μία αμφίδρομη σχέση

 


18 Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου είναι μία διεθνής ενημερωτική πρωτοβουλία που καθιερώθηκε το 2008 από την Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου (World Sleep Society).  Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή πριν από την εαρινή ισημερία (εφέτος η Ημέρα είναι η 18η Μαρτίου) με στόχο να φέρει στο προσκήνιο έναν από τους κύριους, αλλά και πιο παραμελημένους, πυλώνες της υγείας: τον επαρκή, ποιοτικό ύπνο.

Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο ύπνος είναι καθοριστικός για τη διαφύλαξη της υγείας και της ευεξίας σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος τις κατάλληλες ώρες του 24ωρου μπορεί να προστατεύσει την ψυχική και τη σωματική υγεία, την ποιότητα ζωής και την ασφάλεια.

Οι ώρες ύπνου που χρειαζόμαστε κάθε ημέρα αλλάζουν στην πορεία της ζωής. Κυμαίνονται από 12-16 ώρες το 24ωρο στα βρέφη ηλικίας 4-12 μηνών έως τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ για τους ενήλικες άνω των 18 ετών. Για τα παιδιά σχολικής ηλικίας ως φυσιολογική διάρκεια ύπνου θεωρούνται οι 9-12 ώρες κάθε βράδυ και για τους εφήβους οι 8-10 ώρες. Ο ύπνος διαρκείας κάτω των 5 ωρών θεωρείται στέρηση, ενώ μεταξύ 5 και 7 ωρών χαρακτηρίζεται ως μικρής διάρκειας.

Όπως αναφέρουν ειδικοί από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, ο κύκλος του ύπνου και της εγρήγορσης ρυθμίζεται με βάση τους κιρκάδιους ρυθμούς (βιολογικό ρολόι). Πολλές ζωτικές λειτουργίες (π.χ. αρτηριακή πίεση, σωματική θερμοκρασία) ακολουθούν αυτούς τους ρυθμούς και γι' αυτό παρουσιάζουν διακυμάνσεις στη διάρκεια του 24ωρου.

Ο ύπνος είναι αποτέλεσμα αλλά και συνιστώσα των κιρκάδιων διεργασιών του οργανισμού, που πηγάζουν από την εναλλαγή σκότους (νύχτας) και φωτός (ημέρας), όπως την αντιλαμβάνεται ο αμφιβληστροειδής χιτώνας του ματιού. Η σχετική πληροφορία μεταφέρεται από τα μάτια στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, ο οποίος είναι ο ρυθμιστής του «βιολογικού ρολογιού» του οργανισμού μας.

Άρτα: Συλλήψεις για συστηματική διακίνηση κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης

 


Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Άρτα, Αγρίνιο και Αττική, στο πλαίσιο εκτέλεσης ενταλμάτων σύλληψης που είχαν εκδοθεί σε βάρος τους

Κατά τον τελευταίο χρόνο υπολογίζεται ότι αποκόμισαν από τη διακίνηση κοκαΐνης και κάνναβης χρηματικό όφελος που ανέρχεται στις 140.000 ευρώ

Στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας συνελήφθησαν χθες (17-03-2022) σε περιοχές της Άρτας, του Αγρινίου και της Αττικής συνολικά (8) άτομα.

Ειδικότερα, πρόκειται για ημεδαπούς, ηλικίας από 35 έως 58 ετών, σε βάρος των οποίων είχε σχηματιστεί κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία από την παραπάνω υπηρεσία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, μετά την υποβολή της οποίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άρτας, εκδόθηκαν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Άρτας, δυνάμει των οποίων πραγματοποιήθηκαν οι συλλήψεις.

Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε ύστερα από πολύμηνη και μεθοδική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, τουλάχιστον από τις αρχές του 2021, δραστηριοποιούνταν στη συστηματική διακίνηση κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης σε χρήστες στην Άρτα, το Αγρίνιο και την Αττική.

Κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα διακριβώθηκε ότι οι συλληφθέντες πραγματοποίησαν τουλάχιστον -440- αγοραπωλησίες ναρκωτικών, διακινώντας τουλάχιστον -1- κιλό και -330- γραμμάρια κοκαΐνης και -950- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισαν από την εμπορία των παραπάνω ποσοτήτων ανέρχεται στις-140.000- ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας.

EΟΔΥ: Πενήντα πέντε θάνατοι σήμερα, 23.621 νέα κρούσματα

 


10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πενήντα πέντε θάνατοι σήμερα, 23.621 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 23.621 , εκ των οποίων 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.756.487 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.3% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 196 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.802 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 55, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.847 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 354 (63.3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη.

To 90.4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 228 (64.41%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 126 (35.59%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.384 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 359 (ημερήσια μεταβολή +6.21%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 306 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Εξιχνιάστηκε υπόθεση επίθεσης σε λέσχη φιλάθλων αθλητικού σωματείου στην Άρτα

 


Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους συνολικά (17) άτομα

 

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- σύσταση συμμορίας, ληστεία, βαριά σωματική βλάβη και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθλητισμού, όπλων και φωτοβολίδων

Εξιχνιάστηκε ύστερα από ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας υπόθεση επίθεσης σε λέσχη φιλάθλων αθλητικού σωματείου, που έγινε στην Άρτα το βράδυ της 07-12-2021.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία (17) ημεδαπών, ηλικίας από 21 έως 44 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για – κατά περίπτωση- σύσταση συμμορίας, ληστεία, βαριά σωματική βλάβη, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αθλητισμού, όπλων και φωτοβολίδων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι κατηγορούμενοι, μετέβησαν στην Άρτα από όμορο νομό και την Αττική με τουλάχιστον (6) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και εισέβαλαν σε λέσχη φιλάθλων,φορώντας κράνη και κουκούλες και κρατώντας ρόπαλα, όπου επιτέθηκαν απρόκλητα σε (5) παρευρισκόμενα άτομα, δύο από τα οποία μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας για νοσηλεία και παροχή πρώτων βοηθειών αντίστοιχα.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επίθεσης, προκάλεσαν φθορές στο χώρο ενώ αφαίρεσαν δύο κινητά τηλέφωνα και (40) κασκόλ με τα διακριτικά του αθλητικού σωματείου.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αναδείχτηκε ο οριστικός ανάδοχος για το αποχετευτικό δίκτυο Κόνιτσας

Τον οριστικό ανάδοχο του έργου κατασκευής αποχετευτικού δικτύου στη Δημοτική Ενότητα Κόνιτσας ανέδειξε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7.845.154,57 € χωρίς ΦΠΑ και η χρηματοδότηση γίνεται μέσω του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020. 

Η κατασκευή του θα γίνει από την εταιρία ΤΕΔΡΑ.

Η υλοποίηση του έργου γίνεται από την Περιφέρεια Ηπείρου βάσει προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί με το Δήμο Κόνιτσας.

Η Ο. Ε. ανέδειξε επίσης οριστικό ανάδοχο (ΕΡΓΟΔΟΜΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Τ.Ε.) και για το έργο «Ασφαλτοστρώσεις, βελτιώσεις, συντηρήσεις οδικών τμημάτων – τεχνικά στο οδικό δίκτυο του Δήμου Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 461.000

Τέλος ανέδειξε τον προσωρινό ανάδοχο (Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.) του έργου «βελτίωση βατότητας επαρχιακής οδού Λάλιζα-Δομολεσιά, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός για μεταφορά παράτυπων μεταναστών

 


Συνελήφθη χθες αργά (17-03-2022) το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον κατηγορούμενο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν δύο αλλοδαπές και ένας αλλοδαπός, που στερούνταν των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη είσοδό τους στη χώρα.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι τρεις παράτυποι μετανάστες είχαν εισέλθει νωρίτερα παράνομα στη χώρα, μέσω της ελληνοαλβανικής μεθορίου, από όπου τους παρέλαβε ο οδηγός του αυτοκινήτου για να τους μεταφέρει στην ενδοχώρα έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, το οποίο θα του παρέδιδαν όταν θα έφταναν στον προορισμό τους.

Κατασχέθηκε το συνολικό χρηματικό ποσό των -1.240- ευρώ που βρέθηκε στην κατοχή των παράτυπων μεταναστών καθώς και το παραπάνω αυτοκίνητο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ προανάκριση ενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Οι Θεολόγοι της χώρας ζητούν την άμεση αποκατάσταση των υγειονομικών του ΕΣΥ

 


Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) ενώνει τη φωνή της με όλους του Έλληνες, που με αισθήματα αλληλεγγύης, τονίζουν την ανάγκη δικαίωσης και αποκατάστασης των υγειονομικών του ΕΣΥ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες σκληρές και ανερμήνευτες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Υγείας, στις οποίες, αφενός, διακρίνει κανείς στοιχεία εκδίκησης, αδικίας, διακρίσεων και έλλειψης κοινωνικού ενδιαφέροντος, έναντι των υγειονομικών του ΕΣΥ και, αφετέρου, δεν φαίνεται ότι λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις και τα σχέδια των  άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με τα οποία γίνεται σαφές ότι σε αυτές αίρονται, πλέον σταδιακά, τα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid 19.

Απευθυνόμαστε στον ίδιο τον Αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό, ζητώντας τη δική του προσωπική παρέμβαση, ως Κυβερνήτη μιας χώρας, η πλειονότητα των πολιτών της οποίας είναι ορθόδοξοι Χριστιανοί, που εμφορούνται από το φιλάνθρωπο πνεύμα της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μας παραδόσεως, προκειμένου να αποκατασταθούν οι 8.000 υγειονομικοί, που εδώ και 8 περίπου μήνες βρίσκονται εκτός υπηρεσίας, κυριολεκτικά στον δρόμο και στην έσχατη ένδεια. Δεν είναι δυνατόν η ελληνική πολιτεία και ο ελληνικός λαός να καθίστανται αλληλέγγυοι σε κάθε κατατρεγμένο συνάνθρωπο μας, να συμπαρίστανται όπου αποδεδειγμένα υπάρχει ανάγκη (πχ ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία) και ταυτόχρονα, να αποδέχονται και να εγκρίνουν την ηθική και οικονομική εξαθλίωση Ελλήνων, συμπολιτών μας.

Διαβεβαιώνουμε τον Αξιότιμο κ. Πρωθυπουργό, ότι η ελληνική κοινωνία είναι στο πλευρό αυτών των ανθρώπων, καθώς γνωρίζει καλώς πως έχουν προσφέρει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους υπέρ της υγείας του ελληνικού λαού και ότι είναι άδικο να κατηγορούνται ότι τον τελευταίο καιρό έπαθαν ηθική μετάλλαξη και αντί να την σέβονται την επιβουλεύονται.

Τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 17 Μαρτίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 17 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 69.060 έλεγχοι, από τους οποίους οι 37.082 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 149 παραβάσεις και 2 αναστολές λειτουργίας καταστήματος. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 20 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

·         60 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 53 πρόστιμα των 300 ευρώ και 7 πρόστιμα των 150 ευρώ ως ακολούθως:

o    20 στη Θεσσαλονίκη,

o    7 στη Δυτική Ελλάδα,

o    6 στην Πελοπόννησο,

o    5 στη Δυτική Μακεδονία,

o    4 στην Ήπειρο,

o    4 στο Βόρειο Αιγαίο,

o    4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    3 στην Κρήτη,

o    3 στην Κεντρική Μακεδονία,

o    2 στη Θεσσαλία και

o    2 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 104.947 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 101.355 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.592 των 150 ευρώ.

·         παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ εκ των οποίων 6 στο Βόρειο Αιγαίο, 1 στη Δυτική Μακεδονία και 1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.827 ομοειδείς παραβάσεις.

·         81 παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για είσοδο 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 1 παράβαση στους πελάτες,

- 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 άτομα, για παραβίαση υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδό του στη χώρα,

- 1 παράβαση σε άτομο, για μη κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών, κατά την είσοδό του σε δημόσια υπηρεσία.

Στη Στερεά Ελλάδα, 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων και 1 παράβαση σε πελάτη καταστήματος, για μη κατοχή των απαραίτητων πιστοποιητικών.

Στην Ήπειρο, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Αττική, 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων καθώς και 1 παράβαση σε κατάστημα,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 33.532 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 3.027 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

22η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Μαρτίου στον Α΄ Όμιλο στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής, εντός ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Α.Ο. Σταυρακίου 20-03-22/16:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ    

ΩΡΑ: 16:00

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009         


Το πρόγραμμα της 22ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Α.Ε.ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ - Π.Α.Σ.ΚΡΑΨΗΣ (16:00)           

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (13:00)                 

ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (16:00)             

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (16:00)

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ  (17:15)

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 18 Μαρτίου

 


Την Παρασκευή 18 Μαρτίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISOBOX, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-17:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, Φιλιππιάδα, 09:00-12:00.

21η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Μαρτίου στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εκτός έδρας η Αναγέννηση (Α.Ε. Κληματιάς-Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου 20-03-22/16:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ

ΩΡΑ: 16:00

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ


Το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, maison Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ   (16:00)                

Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (16:00)

Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ - Π.Α.Ο.ΠΕΝΤΕΛΗΣ  (16:00)      

Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (16:00)      

Τετάρτη  23  Μαρτίου 2022

Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (17:15)

Δέρμα: Πως επηρεάζει η διατροφή την υγεία και την εμφάνισή του


Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο και ο φυσικός προστατευτικός φραγμός ανάμεσα στο εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος και το εξωτερικό περιβάλλον. Όπως όλα τα όργανα, όμως, έτσι και αυτό είναι ευάλωτο στις επιδράσεις της γήρανσης, της υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τις επιπτώσεις αυτές μπορεί να αμβλύνει έως ένα βαθμό η προσεγμένη διατροφή. Ολοένα περισσότερες μελέτες των τελευταίων ετών δείχνουν ότι η πρόσληψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών και συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες σχετίζονται στενά με την υγεία του δέρματος.

«Η τροφή είναι ένας από τους πυλώνες της ζωής και ένας από τους κύριους τρόπους παροχής στον οργανισμό των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για την ομαλή ανάπτυξη και επιβίωσή του. Η σύγχρονη ιατρική έρευνα έχει αποδείξει ότι η διατροφή μπορεί να δράσει προστατευτικά ή επιβαρυντικά στην υγεία του δέρματος, αναλόγως με την ποιότητα και τη θρεπτική αξία της. Στην πραγματικότητα, επιδημιολογικές μελέτες έχουν συνδέσει την υγεία του με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά και με ορισμένες διατροφικές συνήθειες. Έχει επίσης βρεθεί ότι η ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντική αιτία της πρόωρης γήρανσής του», αναφέρει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος.

Τα συστατικά της καθημερινής διατροφής που δρουν προστατευτικά στο δέρμα είναι πολλά. Το πρώτο που χρειάζεται είναι να πίνουμε καθημερινά επαρκείς ποσότητες νερού. Το νερό βοηθά το δέρμα να διατηρεί την εσωτερική ισορροπία και την φυσιολογική λειτουργία του (π.χ. συμβάλλει στην καταπολέμηση της γήρανσης και της φλεγμονής).

Οι καλής ποιότητας πρωτεΐνες επίσης είναι απαραίτητες. Αποτελούν δομικό συστατικό των δερματικών ιστών και συμμετέχουν στην επιδιόρθωσή τους, ενώ συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία τους και στην παροχή ενέργειας. Καλές επιλογές για νεανικό δέρμα είναι τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός, σκουμπρί, τόνος), τα πουλερικά, τα όσπρια και το άπαχο κρέας.