Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Γρηγόρης Μποντίνης: Ευχές για το Πάσχα

Οι μέρες του Πάσχα είναι για όλους μας μέρες περισυλλογής, πνευματικής ανάστασης και ανασυγκρότησης, με την ελπίδα ότι ο κόσμος μας αξίζει ένα καλύτερο αύριο.
Το μήνυμα της Αναστάσης του Θεανθρώπου ας είναι για όλους μας πηγή έμπνευσης για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα καλύτερο Πωγώνι που αγαπάμε.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ & ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

ΜΠΟΝΤΙΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ

Περιφέρεια Ηπείρου: Συντονισμός και δράσεις ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου

"Αν συνεργαστούμε και αν συντονιστούμε, τότε θα έχουμε και την ερχόμενη θερινή περίοδο θετικά αποτελέσματα στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών", υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε παρέμβαση που έκανε στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ιωαννίνων.
Οι βασικές προτεραιότητες που τέθηκαν και οι δράσεις που πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα, σύμφωνα και με τις προτάσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είναι η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ο έλεγχος των πυροσβεστικών κρουνών, οι καθαρισμοί των δασικών δρόμων και σε ο, τι αφορά τους οικισμούς τους  οι έλεγχοι για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων, ως επίσης και οι καθαρισμοί οικοπέδων.
Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος, ανοίγοντας τις εργασίες του Συντονιστικού, εξήρε τη συνεργασία που υπήρξε και κατά την προηγούμενη αντιπυρική χρονιά, ενώ ζήτησε να υπάρχει άμεση αλληλοενημέρωση ώστε να επιτυγχάνονται τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.
Επιμέρους ζητήματα που αφορούν τις περιοχές τους έθεσαν οι Δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και η ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησής τους για έργα αντιπυρικής προστασίας.
Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών κ. Κ. Σκούπρας, επεσήμανε τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν ενόψει της νέας περιόδου, ενώ ο Διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων κ. Γ, Χαβέλας, αναφέρθηκε και στα θετικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τις ηλεκτρονικές εφαρμογές πυροπροστασίας. 
Τοποθετήσεις έγιναν και από εκπροσώπους άλλων φορέων, ενώ ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε διεξοδικά και στη σημαντική βελτίωση που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών, κάνοντας ειδική μνεία και για τα μέτρα ανάσχεσης των "εισαγόμενων" από τη γειτονική Αλβανία.
Στη συνεδρίαση εκπροσωπήθηκαν επίσης: Οι Δήμοι Ζαγορίου, Ζίτσας, Μετσόβου, Κόνιτσας, Πωγωνίου (δια των Δημάρχων τους), Βορείων Τζουμέρκων,  οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, η 8η Ταξιαρχία, ο επικεφαλής της παράταξης της "Ήπειρος Ανατροπής" Κ. Μπασιούκας,  η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, η Τροχαία Ιωαννίνων, οι Δασικές υπηρεσίες, οι προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Π.Ε. Πρέβεζας, η ΔΕΔΔΗΕ, το ΤΕΕ/Τμ. Ηπείρου, ο Κρατικός Αερολιμήν Ιωαννίνων και  Εθελοντικές Οργανώσεις.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Εθιμοτυπική επίσκεψη του Γενικού Προξένου στον Περιφερειάρχη

Εθιμοτυπική επίσκεψη, επί τη αναλήψει των καθηκόντων του, πραγματοποίησε σήμερα στον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο νέος Γενικός Πρόξενος  της Αλβανίας στα Ιωάννινα κ. PERVIN GJIKURIA.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην κοινή πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο χώρες και ειδικότερα οι γειτνιάζουσες περιφέρειες, και συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής συνεργασία στο πλαίσιο και της υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

"Εν χορώ και οργάνοις" (επί των ορέων ωραιότης), του Σπύρου Νεραϊδιώτη, παρουσιάστηκε από την Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, στην αίθουσα του Δήμου Χαλανδρίου, Παπάγου 7, Χαλάνδρι

Η Ένωση Ηπειρωτών Χαλανδρίου το Σάββατο 8 Απριλίου 2017, στην αίθουσα του Δήμου Χαλανδρίου, Παπάγου 7, διοργάνωσε την παρουσίαση του βιβλίου του Σπύρου Νεραϊδιώτη "Εν χορώ και οργάνοις" (επί των ορέων ωραιότης).
Για το βιβλίο μίλησαν:
Ο Ηλίας Ζάχος, τέως γενικός διευθυντής της Παντείου,
Ο Αντώνης Κοντός, ιατρός, έφορος τύπου της Πανηπειρωτικής Σ.Ε.
Ο Γιάννης Λιούκας, πρόεδρος αδελφότητας Θεοδωριανιτών Άρτας.
Και ο Ηλίας Προβόπουλος, δημοσιογράφος.
Χαιρετισμό έκανε η Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου, Λίτσα Γαλάνη.
Οι ζυγιά των Λαλητάδων , με τον Κώστα Λεοντίδη στο τραγούδι, έπαιξαν τραγούδια του γάμου.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο Χρήστος Τσιάβος, μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ηπειρωτών Χαλανδρίου.

Άρτα: Συνελήφθη 35χρονος ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

Συνελήφθη, χθες (10-04-2017) το μεσημέρι στο Κομμένο Άρτας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 35χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα ο 35χρονος κατείχε σε αποθήκη ιδιοκτησίας του, μία συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (64,78) γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Άρτας.

Αναστάσιμες ευχές από το Cafe bar "Ελαία"


Ιωάννινα: Σύλληψη 35χρονου αλλοδαπού φυγόποινου

Συνελήφθη, χθες (10-04-2017) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, για καταδικαστική απόφαση.
Όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος του 35χρονου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης δύο ετών, για πλαστογραφία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Αναστάσιμες ευχές, του Αντιπροέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Κώστα Κωνή

Κομπότι Άρτας: Συνελήφθη 45χρονος αλλοδαπός για κλοπή τροχοφόρου

Συνελήφθη, χθες (10-04-2017) το απόγευμα στην Εθνική Οδό Αντιρρίου – Ιωαννίνων (στο ύψος του Κομποτίου), από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας, ένας 45χρονος υπήκοος Συρίας, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή τροχοφόρου.
Ειδικότερα, χθες το απόγευμα στο Κομπότι Άρτας, οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 45χρονο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, το οποίο είχε κλαπεί την 08/09-04-2017 από την περιοχή της Καλλιθέας Αττικής.
Το παραπάνω αυτοκίνητο κατασχέθηκε προκειμένου να αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Περιφέρειας Άρτας. 

Ιωάννινα: Συνελήφθη 37χρονη ημεδαπή για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και βεγγαλικών

Συνελήφθη, χθες (10-04-2017) το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, μία 37χρονη ημεδαπή, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων καθώς και βεγγαλικών και φωτοβολίδων.
Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε περίπτερο, κατελήφθη η 37χρονη ως προσωρινά υπεύθυνη να λειτουργεί αυτό και να διαθέτει παράνομα προς πώληση (17) πυροτεχνικά παιδικά αθύρματα και ένα βεγγαλικό, ενώ στην κατοχή της βρέθηκε και ένα σπρέι πιπεριού.

Την προανάκριση διενήργησε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Έως και τις 15 Μαΐου 2017 οι αιτήσεις για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων περιόδου 2017/18

Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι: Έως και τις 15 Μαΐου 2017 θα κατατίθενται αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων περιόδου 2017/2018 και στο Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων που είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο ή για τη δημιουργία νέων (εφόσον υπάρχουν δικαιώματα φύτευσης), με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, την προστασία των ντόπιων ποικιλιών (Ντεμπίνα, Βλάχικο, Μπεκάρι), την εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και την εισαγωγή σύγχρονων αμπελουργικών καλλιεργητικών τεχνικών και τη διαφύλαξη παλιών (καλλιέργεια σε αναβαθμίδες).
Τα μέτρα που ενισχύονται είναι:
I. Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους – αναφύτευση 1.456 €/στρέμμα
II. Φύτευση νέων αμπελώνων 615 €/στρέμμα
III. Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης 390 €/στρέμμα
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι:
1. Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση
2. Απόσπασμα Αμπελουργικού μητρώου
3. Δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων ετών
4. Δήλωση εκμετάλλευσης στα πλαίσια της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ)
5. Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
6. Φωτοτυπία φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου - παραγωγού.
7. Φωτοτυπία της 1ης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου και IBAN.
8. Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής και κατοχής για ιδιόκτητα ή ηλεκτρονικά μισθωτήρια (άνω των 9 ετών) για ενοικιαζόμενα αμπελοτεμάχια. 
Για τα ενοικιαζόμενα αμπελοτεμάχια όταν ο παραγωγός ενταχθεί στο πρόγραμμα θα απαιτηθεί 10ετή συμβολαιογραφική πράξη μίσθωσης).

Η αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου www.php.gov.gr  – Ενημέρωση Αγροτών. 
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Περιφέρεια Ηπείρου-ΠΕ Ιωαννίνων στο Διοικητήριο και στο γραφείο 117 ή στους Στέφο Λ., Βασδέκη Ε. & Μάνη Η. και στο τηλέφωνο 2651087117.

Αυξημένα μέτρα από την τροχαία την περίοδο των εορτών του Πάσχα

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά την περίοδο των εορτών του Πάσχα, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:
1. Τη  Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου 2017 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 15:00 έως 22:00 και την Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου 2017 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 06:00 έως 16:00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:
·  Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.
· Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας  μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000).
· Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.
·  Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300).
· Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης –Καβάλας από το 11ο χλμ (Χ.Θ. 11+340) μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα (Χ.Θ. 97+650).
2. Τη Δευτέρα 17 Απριλίου 2017  για το ρεύμα εισόδου και από ώρα 12:00 έως 22:00, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:  
·  Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.
· Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
·  Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.
·  Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (Χ.Θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
· Στην Εθνική Οδό  Καβάλας- Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι το 11ο χλμ (Χ.Θ. 11+340) αυτής.
3. Την Τρίτη 18 Απριλίου 2017 για το ρεύμα εισόδου και από  ώρα   11:00 έως 23:00,  θα ισχύουν απαγορεύσεις:
· Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.
· Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (Χ.Θ. 410+000) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).
4. Την Κυριακή 16 Απριλίου 2017 δεν θα ισχύουν απαγορεύσεις.
5. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

Πώς θα τον δηλώσετε τον "ακατάσχετο λογαριασμό" στο www.aade.gr

Μέσω μιας νέας εφαρμογής και ακολουθώντας τρία συγκεκριμένα βήματα μπορούν όσοι δεν έχουν δηλώσει τον ακατάσχετο λογαριασμό τους να το κάνουν.
Η διαδικτυακή δήλωση πραγματοποιείται μέσω της υπηρεσίας στο www.aade.gr  και θα είναι διαθέσιμη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Αναλυτικά τα βήματα:
•Συμπληρώνουμε τον IBAN λογαριασμό
•Επιλέγουμε το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης
•Επιλέγουμε «Αποθήκευση».
Για τα πιστωτικά ιδρύματα τα οποία δεν έχουν ακόμα ενταχθεί, το προς εκτύπωση αποδεικτικό γνωστοποίησης / δήλωσης πρέπει να προσκομιστεί από τον αιτούντα στο δηλωθέν πιστωτικό ίδρυμα για τις δικές του ενέργειες, μέχρι την πλήρη ένταξη όλων των λειτουργούντων πιστωτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα για την πλήρη εφαρμογή των ειδικότερα οριζόμενων στην ΠΟΛ 1182/2014 (ΦΕΚ Β 2025).
 H ισχύς του άρχεται από την επομένη ημέρα προσκόμισής του στο πιστωτικό ίδρυμα.
Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τα πιστωτικά ιδρύματα που έχουν ενταχθεί. Σε αυτά δεν απαιτείται προσκόμιση του αποδεικτικού γνωστοποίησης στο δηλωθέν πιστωτικό ίδρυμα και, όπως έχει γίνει γνωστό, ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται για την πορεία της αίτησής του από την εφαρμογή.
Το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου έχει καθοριστεί από τα 1.500 σε 1.000 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ½ αυτών. 
Τέλος για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού και μειώθηκε το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα από 1.500 σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Γιάννης Καραγιάννης: Μεταστέγαση και ενίσχυση του ΕΠΑ.Λ. Βροσίνας

Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιάννης Καραγιάννης, κατέθεσε αναφορά στον υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, επιστολή του δημάρχου Ζίτσας με την οποία προτείνει τη μεταστέγαση του ΕΠΑ.Λ. Βροσίνας και την ενίσχυσή του με νέες ειδικότητες.
Με την επιστολή του ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ενημερώνει πως σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Επαγγελματικού Λυκείου Βροσίνας, αναζητούνται το τελευταίο διάστημα τρόποι ανάσχεσης της φθίνουσας πορείας του σχολείου και αναβάθμισης της παρεχόμενης εκπαίδευσης προκειμένου να προσφέρει στους μαθητές του διεξόδους στην αγορά εργασίας της περιοχής.

Έτσι, προτείνει τη μεταστέγαση του ΕΠΑ.Λ., από την Τ.Κ. Βροσίνας στο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου της Τ.Κ. Άνω Λαψίστας, που είναι πιο εύκολα προσεγγίσιμο για εκείνους τους μαθητές που προέρχονται από τους όμορους Δήμους Πωγωνίου και Ζαγορίου και παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη δημιουργίας νέων ειδικοτήτων που συνδέονται άμεσα με την πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση, με στόχο η σχολική μονάδα να προσελκύσει μεγαλύτερο αριθμό μαθητών και να τους προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης στις προαναφερθείσες  αγροτικές περιοχές.

Ασθενείς: «Ενωμένοι, μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε καλύτερα»

11 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Πάρκινσον
Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Πάρκινσον στις 11 Απριλίου και ασθενείς, φροντιστές και γιατροί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν καλύτερα μία ασθένεια, η οποία παρότι προσβάλλει αρκετές χιλιάδες ανθρώπους στη χώρα μας εξακολουθεί να περιβάλλεται από πολλούς μύθους.
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή τα 200 χρόνια από την πρώτη περιγραφή της, τα μέλη και οι φίλοι της εταιρείας εθελοντών και ασθενών με νόσο Πάρκινσον «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση» παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στην οποία κατέρριψαν τους σημαντικότερους μύθους και παρουσίασαν τις νέες Κοινότητες Πάρκινσον που δημιουργούν σε όλη τη χώρα.
«Η εφετινή χρονιά είναι πολύ σημαντική για την κοινότητα του Πάρκινσον γιατί συμπληρώνονται δύο αιώνες από την ανακάλυψη της νόσου και η Ιατρική μπορεί σήμερα καλύτερα παρά ποτέ να την ελέγξει και να την αντιμετωπίσει, προσφέροντας πολλά και καλά χρόνια ζωής στους ασθενείς και αλλάζοντας ριζικά την εικόνα του τρέμουλου και του εγκλεισμού στο σπίτι που πολλοί έχουν στο μυαλό τους γι’ αυτή», δήλωσε ο πρόεδρος της «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση» δρ Παναγιώτης Ζήκος, νευρολόγος υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.
Στο ίδιο πνεύμα, πάσχοντες από τη νόσο και οι φροντιστές τους μίλησαν δια ζώσης ή μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων για τα συμπτώματά τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τη θεραπεία που κάνουν και τα οφέλη που αποκομίζουν από την κοινωνικοποίηση και την αλληλοστήριξή τους μέσα στις Κοινότητες. Ανακοίνωσαν επίσης ότι μετατρέπουν την «ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ-Κίνηση» σε πανελλαδικό σύλλογο, δημιουργώντας Κοινότητες Πάρκινσον σε διάφορες περιοχές (Χαλκίδα, Αλεξανδρούπολη, Βόλο και αλλού) και αλλάζοντας το καταστατικό της.
Οι κυριότεροι μύθοι που κατέρριψαν είναι οι εξής: