Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

Φούσας Στέφανος: Εορταστικό μήνυμα για Χριστούγεννα 2021 και Νέο Έτος 2022 στο www.tzourlakos.com/

 


Ο Ηπειρώτης καθηγητής καρδιολογίας και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, κ. Φούσας Στέφανος, στέλνει τις ευχές του σε όλους τους απανταχού Ηπειρώτες στο www.tzourlakos.com/

Γκόνη Μαρίκα: Εορταστικό μήνυμα για Χριστούγεννα 2021 και Νέο Έτος 2022 στο www.tzourlakos.com/

Η Έφορος Δημοσίων Σχέσεων ΠΣΕ και Γενική Γραμματέας Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου κα Γκόνη Μαρίκα, στέλνει τις ευχές της σε όλους τους απανταχού Ηπειρώτες στο www.tzourlakos.com/

ΕΟΔΥ: Εξήντα εννέα θάνατοι σήμερα, 5.641 νέα κρούσματα

 


8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εξήντα εννέα  θάνατοι σήμερα  5.641 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.641, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.049.936

(ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 50.4% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 214 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.964 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.96 (95% ΔΕ: 0.87 - 1.05).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 69, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 20.126 θάνατοι.

Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 665 (61.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 έτη.

To 78.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 553 (83.16%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 112 (16.84%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.691 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 370 (ημερήσια μεταβολή +25.42%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 333 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Ζηκόπουλος Κώστας: Εορταστικό μήνυμα για Χριστούγεννα 2021 και Νέο Έτος 2022 στο www.tzourlakos.com/

 


Ο Πρόεδρος των Ηπειρωτών Ασπρόπυργου και μέλος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. κ. Ζηκόπουλος Κώστας, στέλνει τις ευχές της σε όλους τους απανταχού Ηπειρώτες στο www.tzourlakos.com/

Πώς θα απογειώσετε τη σεξουαλική ζωή σας τα Χριστούγεννα

 


Χαμηλή ή καθόλου ερωτική επιθυμία βιώνουν συχνά ορισμένες γυναίκες κατά την εορταστική περίοδο, λόγω της υπερβολικής κόπωσης και του άγχους. Οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα, το μαγείρεμα, τα ψώνια, η διακόσμηση του σπιτιού και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για να σκέφτονται το σεξ.

Και για να μην “κατηγορούμε” τις γυναίκες, ανάλογες είναι οι επιπτώσεις των αυξημένων υποχρεώσεων στους άνδρες - συνθήκες που συμβάλλουν σε χαμηλή σεξουαλική ορμή. Και οι δύο το μόνο που επιθυμούν όταν όλα τελειώσουν και σβήσουν τα φώτα είναι να...  κοιμηθούν.

Βέβαια στη χαμηλή λίμπιντο μπορεί να συμβάλλουν κι άλλες παράμετροι, όπως η ρουτίνα, η συνήθεια της καθημερινής, μηχανικής επανάληψης των ίδιων προκαταρκτικών και στάσεων, η έλλειψη εναλλαγής και νέων ιδεών. Δεν μπορεί να εξαιρεθεί και η πιθανότητα ο/η ερωτικός σύντροφος να μην είναι ιδιαίτερα... θερμός. Αυτοί και χιλιάδες άλλοι λόγοι ευθύνονται για την τοποθέτηση του σεξ χαμηλά στη λίστα των ενδιαφερόντων, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι το ζευγάρι περνά κρίση.

Τα αποτελέσματα μιας μελέτης που γνωστοποιεί το Sexopolis.gr έδειξαν ότι το 85% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών που συμμετείχαν σε αυτήν είχαν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία, λόγω δυσαρέσκειας για την εμφάνισή τους, δυσκολιών κατά τη διάρκεια του σεξ, όπως για παράδειγμα επίτευξης οργασμού και φυσικά λόγω άγχους ή κούρασης. Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο Journal of Sexual Medicine, συμπέραναν ότι η βελτίωση της αυτοεκτίμησης, σε συνδυασμό με τη μείωση της κούρασης και του στρες, θα μπορούσε να απογειώσει τη σεξουαλική τους ζωή.

Παράνομο εργαστήριο επισκευής όπλων και γόμωσης-αναγόμωσης φυσιγγίων εντοπίστηκε στα Ιωάννινα

 


Κατασχέθηκαν -μεταξύ άλλων- υλικοτεχνικός εξοπλισμός, πυροβόλα όπλα, πλήθος φυσιγγίων και φορητοί πομποδέκτες

Για την υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, που κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, ραδιοσυχνοτήτων και απείθεια

Παράνομο εργαστήριο επισκευής πυροβόλων όπλων και γόμωσης-αναγόμωσης φυσιγγίων εντόπισαν σήμερα (22-12-2021) το πρωί αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε περιοχή των Ιωαννίνων.

Για την υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, ραδιοσυχνοτήτων και απείθεια.



Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διενεργήθηκε έρευνα στο σπίτι του κατηγορούμενου, αφού προηγουμένως αυτός επιχείρησε να διαφύγει του ελέγχου, ακινητοποιήθηκε όμως άμεσα από τους αστυνομικούς και συνελήφθη.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι σε κλειστό χώρο στάθμευσης του σπιτιού του, διατηρούσε παράνομο εργαστήριο επισκευής όπλων και γόμωσης-αναγόμωσης φυσιγγίων , έχοντας εγκαταστήσει για το σκοπό αυτό κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που κατασχέθηκε, αποτελούμενο από:



φούρνο επισκευής καννών κυνηγετικών όπλων,

-3- κομπρεσέρ αέρος,

-2- τρυπάνια πάγκου,

μηχανή κοσκινίσματος σκαγιών κυνηγετικών φυσιγγίων,

μηχάνημα γόμωσης-αναγόμωσης φυσιγγίων,

πλυντήριο ελατηρίων πυροβόλων όπλων,

-2- μπουκάλες οξυγόνου,

τροχό και

ηλεκτρική βούρτσα καθαρισμού μεταλλικών αντικειμένων.

Ακόμη, στο εσωτερικό του σπιτιού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-3- πιστόλια,

-3- δίκαννα κυνηγετικά όπλα,

-3- ημιαυτόματες καραμπίνες,

-9- κάννες κυνηγετικών όπλων,

σκοπευτική διόπτρα,

σπρέι πιπεριού,

-6- φορητοί ασύρματοι πομποδέκτες ,

-362- φυσίγγια διαφόρων τύπων και

διάφορα εξαρτήματα όπλων

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Προκόπης Φούσας: Ευχές για τις γιορτές

 

Ευχές για τις γιορτές από τον κ. Προκόπη Φούσα.


Έψαλαν τα κάλαντα στο Δήμαρχο οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου

 


Από τις γλυκές φωνές των μαθητών της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καλπακίου «πλημμύρισε» σήμερα το Δημαρχείο.

Οι μαθητές, με τη συνοδεία της δασκάλας μουσικής κ. Χαρίκλειας Μέγα και του δασκάλου της τάξης κ. Τζαβέλα Γεώργιου, έψαλαν τα κάλαντα των Χριστουγέννων γεμίζοντας τον χώρο με τη θετική τους ενέργεια.

Τους μαθητές υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πωγωνίου  κ. Κωνσταντίνος Καψάλης που τους ευχαρίστησε για το ευχάριστο αυτό διάλειμμα και τους ευχήθηκε Καλά Χριστούγεννα με υγεία και προκοπή.

Τη μικρή αυτή «γιορτή» απήλαυσαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας κ. Σταύρος Βιρβίλης, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σιούτης καθώς και υπάλληλοι του Δήμου. Τα παιδιά συνόδευε και ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κ. Μίλτος Μάστορας.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Δέκα επτά παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 21 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 75.123 έλεγχοι, από τους οποίους οι 36.601 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 245 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 3 συλλήψεις, ως ακολούθως:

116 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 115 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 40 στη Θεσσαλονίκη,

 17 στην Ήπειρο,

 13 στην Πελοπόννησο,

 11 στο Βόρειο Αιγαίο,

   8 στη Δυτική Ελλάδα,

   7 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

   6 στην Κεντρική Μακεδονία,

   5 στη Θεσσαλία,

   3 στη Δυτική Μακεδονία,

   3 στη Στερεά Ελλάδα,

   2 στα Ιόνια Νησιά και

   1 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 78.711 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 75.309 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.402 των 150 ευρώ.

5 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ, 3 στο Βόρειο Αιγαίο και 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.428 ομοειδείς παραβάσεις.

120 παραβάσεις και 3 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στο Νότιο Αιγαίο,

- σύλληψη ιδιοκτήτη γυμναστηρίου και 2 πελατών και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στο γυμναστήριο με 15ημερη αναστολή λειτουργίας για είσοδο των πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις των 300 ευρώ στους πελάτες.

- 3 παραβάσεις σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις στους πελάτες,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων,

- 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων,

- 2 παραβάσεις σε κατάστημα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Αττική,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιώτη για παραβίαση καραντίνας,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτη οχήματος.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 25 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις σε καταστήματα για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στα Ιόνια Νησιά,

- από 5.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 2 παραβάσεις στους πελάτες,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων.

Στην Ήπειρο,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και παράβαση στον πελάτη,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα, 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Θεσσαλία, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη και εργαζόμενο καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 27.300 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.790 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 518 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μαρία Κεφάλα: Ευχές για τις γιορτές


Tο 2021 ολοκληρώνεται!

Ένα έτος, δύσκολο αλλά συνάμα παραγωγικό. Η νέα έξαρση της πανδημίας  έρχεται να καθυστερήσει το τέλος αυτής της παγκόσμιας περιπέτειας με την πολιτεία να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία κάθε πολίτη. 

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση στον προθάλαμο του 2022 δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς, κάνοντας πράξη τις δομικές εκείνες μεταρρυθμίσεις για μια ανάπτυξη μακρόπνοη μέσα από πολλαπλές νομοθετικές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς.   

Αφήνουμε οριστικά πίσω μας παλινωδίες και επικίνδυνους λαϊκισμούς που κόστισαν στην πατρίδα μας και οδηγούμε την Ελλάδα σε ένα αύριο που δικαιούμαστε και αξίζουμε.

Οι άγιες μέρες που έρχονται ας φέρουν την ευτυχία στο σπίτι σας και ο καινούργιος χρόνος ας είναι γεμάτος όμορφες στιγμές και πολλά χαμόγελα.

Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!

Φωτίου Αθανάσιος: Εορταστικό μήνυμα για Χριστούγεννα 2021 και Νέο Έτος 2022 στο www.tzourlakos.com/

 


Ό Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Φωτίου Αθανάσιος  στέλνει τις εορτάσιμες ευχές του σε όλους τους απανταχού ηπειρώτες στο www.tzourlakos.com/

Μποντίνης Γρηγόρης: Εορταστικό μήνυμα για Χριστούγεννα 2021 και Νέο Έτος 2022 στο www.tzourlakos.com/

 


 Ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου του δήμου Πωγωνίου κ. Μποντίνης Γρηγόρης, στέλνει τις εορτάσιμες ευχές του σε όλους τους απανταχού ηπειρώτες στο www.tzourlakos.com/

Μάτσιας Βασίλειος: Εορταστικό μήνυμα για Χριστούγεννα 2021 και Νέο Έτος 2022 στο www.tzourlakos.com/

 


Ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Πωγωνίου κ. Μάτσιας Βασίλειος, στέλνει τις εορτάσιμες ευχές του σε όλους τους απανταχού ηπειρώτες στο www.tzourlakos.com/

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου


Την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν
rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας (ISO BOX), 09:00-15:00

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-14.00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, Καναλάκι, 09:00-10:30

Πρέβεζα, Παραλία Πάργας, Πάργα, 11:00-13:00.

ΕΡΤ3: «Βαλκάνια Εξπρές- Ρουμανία – Craiova» την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, στις 13:00

 


«Βαλκάνια Εξπρές- Ρουμανία – Craiova»

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου, στις 13:00

Στο επεισόδιο της αγαπημένης ταξιδιωτικής εκπομπής της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» αυτής της Πέμπτης, 23 Δεκεμβρίου, πάντα στις 13:00, ταξιδεύουμε στην πόλη Κραϊόβα, την πρωτεύουσα της Ολτενίας, στη νοτιοδυτική Ρουμανία.

Ξεκινάμε από τον περίφημο Βοτανικό Κήπο της πόλης που παρουσιάζει και την φυτογεωγραφία της Ρουμανίας, φιλοξενώντας ταυτόχρονα έργα τέχνης και υπαίθριες θεματικές εκθέσεις.

Συνεχίζουμε στο ιστορικό Πανεπιστήμιο της Κραϊόβα, με τις 12 Σχολές και τα 15 ερευνητικά του εργαστήρια, στο οποίο φοίτησαν και χιλιάδες Έλληνες φοιτητές. 

Κάνουμε μια στάση στο πρωτότυπο Coffice, όπου μιλάμε με νέους επιστήμονες και καλλιτέχνες της πόλης για τα φιλόδοξα project τους. Στο Εθνικό Θέατρο «Μαρίν Σορέσκου», που είναι το παλαιότερο της Ρουμανίας, μαθαίνουμε και για το «Φεστιβάλ Σέξπιρ» που γίνεται κάθε χρόνο. 

Στο κουκλοθέατρο «Κολίμπρι» μυούμαστε στην Τέχνη της μαριονέτας και παρακολουθούμε εικόνες από το Φεστιβάλ «Οι Μαριονέτες Καταλαμβάνουν το Δρόμο» (puppets  occupy  the street), που γίνεται κάθε Αύγουστο.

Αναζητώντας τους Έλληνες της Κραϊόβας πηγαίνουμε στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας, όπου μαθαίνουμε για την ιστορία του Ελληνισμού σε αυτή την περιοχή της Ρουμανίας και για τις προσπάθειες που γίνονται για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας. 

Συζητάμε τέλος με Έλληνες επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται με μεγάλη επιτυχία, στη σημερινή Κραϊόβα, προτού τελειώσουμε το ταξίδι μας με μια περιήγηση στο δημόσιο πάρκο «Νικολάε Ρομανέσκου», που είναι και το μεγαλύτερο στην Ανατολική Ευρώπη.

Να πώς δεν θα βάλετε κιλά αυτά τα Χριστούγεννα

 


Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι γιορτές που απολαμβάνουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας. Έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας, τον οποίο μοιράζουμε σε καλέσματα και βραδινές εξόδους. Αλλά είναι και εποχή γεμάτη γευστικούς πειρασμούς. Ναι, το φαγητό είναι απόλαυση που πολλοί ενδίδουν, χωρίς περιορισμούς, χωρίς αναστολές, αλλά… με τύψεις. 

Παρά τη σκληρή προσπάθεια που έχουν καταβάλει όλο τον χρόνο, την πειθαρχία, τις ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο, δεν μπορούν να αντισταθούν και “υποκύπτουν” ανεξέλεγκτα, δοκιμάζοντας κάθε είδους έδεσμα, με αποτέλεσμα μετά τις γιορτές η ζυγαριά τους να αγκομαχά.

Δεν είναι, όμως, όλοι έτσι. Υπάρχουν και εκείνοι που αντιστέκονται, που καταφέρνουν να καταπολεμήσουν την αγάπη τους για το φαγητό, που… δεν συμμετέχουν στη χαρά, δεν διασκεδάζουν, παρά μένουν στην απομόνωση, στη “γωνιά” τους, νιώθοντας φόβο να δοκιμάσουν ακόμα και τα μελομακάρονα της μαμάς.

«Πολλοί αυτή την εποχή του χρόνου κυριεύονται από συναισθήματα άγχους για το βάρος τους. Τροποποιούν μέρες πριν τη διατροφή τους για να έχουν περιθώριο να φάνε κάτι παραπάνω τις γιορτές, ή μόλις φάνε κάτι τρέχουν χιλιόμετρα για να το κάψουν, νιώθοντας ενοχές. Όχι, δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Όλοι πρέπει να μπορούν να τρώνε, να πίνουν και να είναι χαρούμενοι τα Χριστούγεννα.