Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2020

Tο πρόγραμμα της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στα Γιάννενα

 


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, κ. Αλέξης Τσίπρας, θα μεταβεί την Τρίτη 10 Νοεμβρίου, στα Ιωάννινα. Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα:

 12:30 Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Σύσκεψη με την Διοίκηση του Νοσοκομείου και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εργαζόμενους.

 14:00  Συνάντηση με την Διοίκηση του Πανεπιστημίου (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

 15:00 Σύσκεψη με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και τον πρόεδρο του Σωματείου ιδιοκτητών εστιατορίων και καφέ-μπαρ (Επαγγελματικό Επιμελητήριο).

Νίκος Χαρδαλιάς: «Επέκταση της ισχύς των αδειών θήρας για τη επόμενη κυνηγετική περίοδο»

 


Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

«Ο πρωθυπουργός θέλησε να κινηθούμε γρήγορα και να πάρουμε μέτρα πριν από τις άλλες χώρες» ανέφερε ο υφυπουργός. «Όπως και την άνοιξη είναι απαραίτητο να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα» συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, από τότε που τέθηκε σε εφαρμογή τα μέτρα, δηλαδή το Σαββατοκύριακο, πραγματοποιήθηκαν 181.000 έλεγχοι, ενώ εντοπίστηκαν 2.900 παραβάσεις και ύψους 779.000 ευρώ, τα οποία αφορούσαν τη μη τήρηση του μέτρου της μάσκας ή δεν έφεραν μαζί τους τα απαραίτητα για την μετακίνησή τους έγγραφα.

Ο ίδιος συνέστησε προσοχή στην ανάγκη να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, καθώς όπως είπε «υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης για συγκεκριμένους εξαιρετικούς λόγους. Κάθε προσπάθεια κατάχρησης της δυνατότητας αυτής μας φέρνει πιο κοντά στην αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν».

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Θα θέλαμε να επιστήσουμε για ακόμα μια φορά την προσοχή στην ανάγκη να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης για συγκεκριμένους εξαιρετικούς λόγους και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλες οι μετακινήσεις είναι κατ’ εξαίρεση και μόνο» δήλωσε και τόνισε:

ΕΟΔΥ: Σαράντα ένας θάνατοι σήμερα, 1.490 νέα κρούσματα

 

25  εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα ένας νέοι θάνατοι, 1.490 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 1.490 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58187, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες.

4456 (7.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15977 (27.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

239 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 59 (24.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 329 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 825 θανάτους συνολικά στη χώρα. 335 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου

 


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την Τετάρτη 11-11-2020:

 Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 12:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Νεοχωρόπουλο πέριξ αθλητικών εγκαταστάσεων ¨ EPIRUS SPORT AND HEALTH CENTER ΙΚΕ ¨.

Β) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Βροντισμένη.

Γ) Από ώρα 13:15 μ.μ. έως 14:15 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: πέριξ επιχειρήσεων Μπετόν Μωυσιάδη – NISSAN Γιάννα Καλλή – συνεργείου αυτοκινήτων Ζιάκκα – πτηνοτροφείου Μπούση- Παππά, Κατσικά επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου και παρόδους, προς αγροτοσχολή και S/M Παπαδοπουλοσ, προς Γεωργική και Γαλακτοκομική Σχολή, πέριξ ιχθυογεννητικού σταθμού, περιοχή Ραφτανεϊκα Ανατολής, πέριξ νέου Γυμνασίου Ανατολής και περιοχή Βαθιά, πέριξ των επιχειρήσεων χοιροστάσιο Ζυγούρη - φυράματα πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού – μάρμαρα Μολφέτα – παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο, περιοχή Βρυσούλας, Βοτανικός, Λασπότοπος, τμήμα Μπάφρας, πέριξ επιχειρήσεων Πασσιάς Factory, Ξυλουργείο Βλάχου, εργαστήριο Ζαχαροπλαστικής Μάντζιου και Σια ΟΕ, Βιοτεχνία Ξύλινων κουφωμάτων VIELE Βλάχος και Σια ΟΕ, ΚΤΕΟ Κατσικάς έως Λύκειο Κατσικάς, Ιατρικό Κέντρο Ηπείρου Ναβρόζογλου, Practiker, Hall of Brands, Έπιπλα Σεπετά, Ξυλοτεχνική Ηπείρου, Χοιροστάσια Αλεξίου και Τσιότα, Αλουμίνια Μαγκλάρα, στις οδούς Εμμανουήλ Παππά, Αώου, Εθνικής Ανεξαρτησίας, Μυλωνά, Φιλύρας, Νηριήδων, Βενιζέλου, Αγίου Ιωάννη, Νυμφών, Κατράκη, Βαπτιστής και παρόδους.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω.

Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου, ώρα 10:00 π.μ.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 

Έχοντας υπόψη:  Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010.

·  Τις διατάξεις του Ν.4555/2018.

·  Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020. 

Την εγκύκλιο 18318/13-3-2020 και το υπ. υπ. αρ. 60249/22-09-20 έγγραφο του Υπ. Εσωτερικών. 

Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

·  Την αρ. 972/6899/13-9-19 ορθή επανάληψη(66ΧΤΩ1Ω-20Γ) απόφαση Δημάρχου περί ορισμού μελών Ο.Ε. 

Την αρ. 1035/7307/1-10-19 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ)απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.972/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε. 

Σας προσκαλούμε σε δια περιφοράς τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής την 13 η Νοεμβρίου 2020, ημέρα Παρασκευή & ώρα 10.00 π.μ., για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Κατακύρωση ή μη δημοπρασίας για την εκμίσθωση δημοτικών αγρών στις θέσεις «Παραλειβάδα» και «Οβείρα» Κοινότητας Αρετής.

2. Καθορισμός όρων δημοπράτησης δημοτικού ακινήτου στην Κοινότητα Δημόκορης για χρήση αποθηκευτικού χώρου παροχής τηλεπικοινωνιών και ιντερνέτ της ευρύτερης περιοχής. 3. Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης εργασιών και τακτοποίησης του φακέλου του έργου: «Ανακατασκευή στεγάστρων στην κεντρική πλατεία της Τ.Κ. Βασιλικού και στο αστυνομικό τμήμα της Τ.Κ. Κεφαλοβρύσου» στο Δήμο Πωγωνίου αναδόχου Παναγιώτη Γκάσιου του Κωνσταντίνου.

4. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Ύδρευση – Αποχέτευση Δήμου Πωγωνίου» αναδόχου Π.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε.

5. Τροποποίηση της υπ. αρ. 168/20 με θέμα «Καθορισμός των όρων διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας μέσω Ε.Σ.Η.Δ.Η.Σ. για την επιλογή αναδόχου εκπόνησης μελέτης: «Οριοθέτηση – Διευθέτηση ρέματος οικισμού Κουκλιών» προϋπολογισμού 110.188,84€ με Φ.Π.Α.».

6. Σχετικά με αποδοχή ή μη γνωμοδότησης για την επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων αποδοχών αργίας σε υπάλληλο του Δήμου, στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής απόλυσης.

7. Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης κατόπι αιτήματος του Αντιδημάρχου κ. Στ. Κουκουλάρη για υπόθεση διαπλάτυνσης υφιστάμενου πεζοδρομίου στην Κοινότητα Κεφαλοβρύσου.

8. Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης σχετικά με ανακοπή ή μη της αρ. 230/17 αγωγής των Α. Γογγύλη και Α.Τσιάνου κατά του Δήμου Πωγωνίου ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων.

H διαδικασία της «δια περιφοράς» λήψης απόφασης θα γίνει ως εξής: Tα συμμετέχοντα στο όργανο μέλη να αποστείλουν με e-mail την ψήφο τους επί κάθε θέμα που περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη έως την καθορισμένη ώρα της συνεδρίασης, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόσκληση.

Η ψήφος του κάθε μέλους (ναι, όχι, λευκό, παρών) θα αποστέλλεται στο email της γραμματείας της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου ήτοι:

στο e-mail της Μπόνια Αθανασίας (mpoatha@pogoni.gr ) με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο γενικό e-mail του Δήμου Πωγωνίου dimospogoniou@pogoni.gr  

Μέλη που δεν διαθέτουν email μπορούν να ενημερώσουν για την ψήφο τους τον Πρόεδρο του οργάνου με γραπτό μήνυμα sms τηλ. 6944442717, ή με τηλεομοιοτυπία (fax) στο 2653360103, ή να καταθέσουν στην γραμματεία της Ο.Ε. το επισ/νο ειδικό έντυπο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο ολογράφως έως την καθορισμένη ώρα της συνεδρίασης. Συμμετέχοντα (παρόντα) στη συνεδρίαση θεωρούνται τα μέλη που έχουν αποστείλει την ψήφο τους μέχρι την ώρα που καθορίζεται ανωτέρω, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόκληση κάθε συνεδρίασης.

Τα μέλη που δεν αποστείλουν ψήφο μέχρι την ώρα αυτή θεωρούνται μη συμμετέχοντα (απόντες).

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν με την δια περιφοράς διαδικασία θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο του συλλογικού οργάνου στην πρώτη συνεδρίαση μετά την λήξη των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοιού COVID-19.

 

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Τεχνική κατάρτιση και πιστοποίηση όλων των τεχνικών κλάδων, ζητά η Μαρία Κεφάλα

 


Ως αναγκαία  θεσμική  διαδικασία  αναδεικνύει  την πιστοποίηση  των  τεχνιτών  κάθε  κλάδου,  μέσω θεωρητικής και τεχνικής κατάρτισης, η Βουλευτής  Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία-Αλεξάνδρα  Κεφάλα.  Με σχετική  παρέμβασή  της  προς τον Γενικό  Γραμματέα  Επαγγελματικής  Εκπαίδευσης και  Δία Βίου  Μάθησης  κ.Βούτσινο η Βουλευτής  Ιωαννίνων ζητά  και τα μη αδειοδοτούμενα επαγγέλματα  όπως για παράδειγμα τεχνικός υαλοπινάκων, τεχνίτης κουφωμάτων  κ.λ.π να τύχουν  πιστοποίησης όπως  συμβαίνει  με τους περισσότερους  κλάδους και να μην αποτελεί  μοναδικό  κριτήριο η εμπειρία.  

Με την πιστοποίηση  όλων  των κλάδων  τεχνιτών,  επαγγέλματα  που  σήμερα διέπονται από  ένα  ασταθές  πλαίσιο  θα επανεκκινήσουν την αγορά και  ταυτόχρονα την Ελληνική οικονομία.

 Η Βουλευτής  Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά  ότι  ο κ. Βούτσινος θα μεριμνήσει ώστε όλα τα μη αδειοδοτούμενα τεχνικά  επαγγέλματα να πιστοποιηθούν και να διέπονται από  τις ίδιες αρχές, για την αρτιότερη  λειτουργία  της συγκεκριμένης  επαγγελματικής  αγοράς.

Δήμος Πωγωνίου: Επιστολή διαμαρτυρίας για επικείμενο κλείσιμο της Τράπεζας Πειραιώς στον Παρακάλαμο

 


«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

 

Σε μία περίοδο που η επαρχία και ιδιαίτερα οι παραμεθόριες περιοχές, που σηκώνουν βαρύ φορτίο, έχουν ανάγκη από στήριξη και κινήσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξή τους, η Τράπεζα Πειραιώς έρχεται να βάλει ταφόπλακα στο ακριτικό Πωγώνι αποφασίζοντας να προχωρήσει στο κλείσιμο του μοναδικού τραπεζικού υποκαταστήματος που λειτουργεί στο Δήμο Πωγωνίου, αυτό του Παρακαλάμου.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, για μία ακόμη φορά στη δυσάρεστη θέση να εκφράσουμε την αγανάκτηση και πικρία μας για τις αποφάσεις του Ομίλου που έχουν άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική μας κοινωνία καθώς σας υπενθυμίζω ότι το 2016 διακόψατε τη λειτουργία του υποκαταστήματος Δελβινακίου, μία κίνηση με δυσάρεστες συνέπειες για τους δημότες μας.

Το υποκατάστημα Παρακαλάμου είναι πλέον το ΜΟΝΑΔΙΚΟ τραπεζικό κατάστημα σε όλο το Δήμο Πωγωνίου  και εξυπηρετεί περισσότερες από 67 Κοινότητες και οικισμούς μιας μεγάλης γεωγραφικής έκτασης με πολλές ιδιαιτερότητες, τόσο λόγω της μορφολογίας της όσο και λόγω πληθυσμιακών χαρακτηριστικών. Συγχρόνως εξυπηρετεί όλη την επαγγελματική, επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής και τους συνταξιούχους. Επισημαίνουμε δε το γεγονός ότι ο Δήμος Πωγωνίου έχει άριστη συνεργασία με την Τράπεζα και χρησιμοποιεί τα καταστήματά σας για τις οικονομικές του κινήσεις και είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Το κλείσιμο του συγκεκριμένου υποκαταστήματος θα προκαλέσει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων για την ανάπτυξη της περιοχής. Άλλωστε,  δεν μπορούν όλα τα θέματα να σταθμίζονται μόνο με στενά οικονομικά κριτήρια. Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη αξία και η απόφασή σας θα είναι τροχοπέδη στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουμε, σε πείσμα των καιρών, για την ανάπτυξη του Πωγωνίου και την προσέλκυση νέων ανθρώπων να έρθουν να μείνουν και να επενδύσουν στην περιοχή μας.

Παρακαλούμε να αναθεωρήσετε την απόφασή σας, που πλήττει τους δημότες  μας και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία. Διαφορετικά μας οδηγείτε στο να σταθμίσουμε και εμείς ως Δήμος και ως τοπική κοινωνία, τις σχέσεις μας με την τράπεζά σας και να αποσύρουμε τις καταθέσεις μας.

 

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου

 

Κωνσταντίνος Καψάλης».

Στέλιος Πέτσας: Δεν θα υπάρξει αλλαγή για το θέμα του κυνηγιού

 


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των  συντακτών απάντησε στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να εξετάσει η κυβέρνηση το αίτημα των κυνηγών και ψαράδων να υπάρξει δυνατότητα άσκησης της αλιείας και του κυνηγιού την περίοδο του lockdown, καθώς γενικώς περίπτωση να χαλαρώσει οποιοσδήποτε περιορισμός που έχει επιβληθεί μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Ο κ. Πέτσας απάντησε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει αλλαγή για το θέμα του κυνηγιού και της ερασιτεχνικής αλιείας. Καταλαβαίνουμε την συνήθεια, η οποία είναι πολύ σημαντική, την ανάγκη αυτών των ανθρώπων να συνεχίσουν κάτι που συνήθιζαν να κάνουν αλλά δεν πάμε για χαλάρωση αυτή τη στιγμή. Πάμε για πιστή τήρηση των μέτρων. Για όλους όσους έχουν πληρώσει άδειες για να έχουν τη δυνατότητα να πάνε για κυνήγι, θα ξέρουν ότι το ποσό αυτό που έχουν πληρώσει θα συμψηφιστεί με επόμενη κυνηγετική περίοδο. Αλλά δεν πάμε σε καμία περίπτωση για χαλάρωση. Θα κάνουμε όλοι υπομονή, για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί και αυτή τη κρίση»

Επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Γιάννινα, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου

 


Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ.  Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τα Γιάννινα, την Τρίτη 10 Νοεμβρίου.

Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί τα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να έχει ακριβή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί λόγω της πανδημίας ενώ θα συναντηθεί με εκπροσώπους των μικρομεσαίων, της εστίασης και του Επιμελητηρίου ώστε να συζητήσει τα προβλήματα στην αγορά.

Η καλή στοματική υγιεινή εμπόδιο στην πορεία του κορωνοϊού

 


Ο καθημερινός, προσεκτικός καθαρισμός των δοντιών, η χρήση στοματικού διαλύματος όταν την έχει συστήσει ο ειδικός ιατρός και η τήρηση των ραντεβού για προληπτικό έλεγχο και θεραπεία των οδοντικών προβλημάτων μπορεί να προστατεύουν από τη μόλυνση και τη νόσηση από τον νέο κορωνοϊό.

Αυτό είναι το συμπέρασμα ολοένα περισσότερων κλινικών μελετών, που συσχετίζουν την στοματική υγιεινή με την διασπορά του ιού. Η πιο πρόσφατη από αυτές έδειξε ότι το στόμα αποτελεί κύρια πηγή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, αλλά και της εξάπλωσης του ιού.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην πλατφόρμα medRxiv, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, στο Τσάπελ Χιλ, και από το κρατικό αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας (NIDCR). Όπως έδειξε, ο κορωνοϊός εισβάλλει στους σιελογόνους αδένες όπου αναπαράγεται. Όταν το μολυσμένο σάλιο φθάσει στη γαστρεντερική οδό ή στους πνεύμονες, η συνέπεια μπορεί να είναι παρατεταμένη νόσος και πνευμονία.

Οι ερευνητές γράφουν στο άρθρο τους πως η μελέτη τους είναι η πρώτη που αναγνωρίζει το στόμα ως κύρια θέση της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Τονίζουν επίσης πως τα ευρήματά τους υποδεικνύουν τη μόλυνση του στόματος ως μια υποτιμημένη πηγή διασποράς του νέου κορωνοϊού, ενώ παράλληλα ενισχύουν τον προστατευτικό ρόλο της μάσκας προσώπου και της τήρησης απόστασης ασφαλείας από άλλα άτομα.