Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Σύλλογος Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων: Μουσικό σεργιάνι στην Ήπειρο την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018

Συγχαρητήρια του Γιάννη Στέφου στους νέους πρυτάνεις


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος συγχαίρει το νέο πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνη και τους νέους αντιπρυτάνεις κ.κ. Πασχόπουλο, Γεωργάτο και Νικολόπουλο.
Η εκλογή τους αντανακλά την εμπιστοσύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας στο πρόσωπό τους. Οι νέες πρυτανικές αρχές καλούνται να διοικήσουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην ιστορική συγκυρία της ενοποίησης του Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ηπείρου.
Ο κ. Στέφος εύχεται κάθε επιτυχία στο έργο τους, δηλώνοντας ότι θα σταθεί αρωγός στο πλαίσιο της βουλευτικής του ιδιότητας σε όλες τις προσπάθειες των νέων αρχών και της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


Κατά το σημερινό επαναληπτικό γύρο των εκλογών ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης αναδείχθηκε Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αφού συγκέντρωσε 287 ψήφους (54,56%), έναντι 239 ψήφους  (45,44%) του Γιάννη Γεωργίου. 

Ο Τριαντάφυλλος Αλμπάνης είχε διατελέσει Πρύτανης και στο παρελθόν ενώ στην τρέχουσα περίοδο κατείχε την θέση του Αναπληρωτή Πρύτανη.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση του Συμπαραστάτη του Πολίτη για χρήση των παραλιών


"Εν όψει του θέρους και των διάφορων προβλημάτων που δημιουργούνται την περίοδο αυτή, σε σχέση με την σωστή χρήση των παραλιών, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί είναι κοινόχρηστα αγαθά και ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, κατά χρήση δε σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ακώλυτης πρόσβασης προς αυτές και της ανεμπόδιστης χρήσης τους.
Οι παραθαλάσσιοι δήμοι της χώρας που είναι αρμόδιοι για τη μίσθωση των παραλιών, είναι  και υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη του συνταγματικά κατοχυρωμένου κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, που πρέπει να προστατεύεται ως υπέρτερο όλων αγαθό.
Οποιαδήποτε περίφραξη της παραλίας απαγορεύεται, όπως επίσης απαγορεύεται και η καθολική μίσθωσή της για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται οι μισθωτές.
Γι’ αυτό και οι αρμόδιοι προς τους οποίους απευθύνεται το παρόν έγγραφο, καλούνται με τακτικές αυτοψίες που θα διενεργούν, να ελέγχουν την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας.
Οι Δήμοι και οι Αστυνομικές Διευθύνσεις, καθώς και οι κατά τόπους Κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου, είναι υπεύθυνοι για την σωστή εφαρμογή του νόμου και την προστασία του δημόσιου αυτού αγαθού, προς όφελος πρώτιστα του συνόλου των πολιτών".

Η Εθνική Ομάδα Τζούντο Εφήβων/Νεανίδων θα φιλοξενηθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου


Την Εθνική Ομάδα Τζούντο Εφήβων/Νεανίδων θα φιλοξενήσει για δέκα ημέρες ο Δήμος Πωγωνίου καθώς οι αθλητές θα πραγματοποιήσουν τον προπονητικό τους camp στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου.
Το προπονητικό camp θα διεξαχθεί από 16 έως 25 Ιουνίου 2018 και αφορά την προετοιμασία των αθλητών ενόψει του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων/Νεανίδων που θα διεξαχθεί στο Σαράγεβο από τις 28 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου 2018.
Το Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου εγκαινιάστηκε το 2005 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει αθλητικά τουρνουά, εργασιακά πρωταθλήματα και αγώνες. 
Για την φιλοξενία της Εθνικής Όμαδας Τζούντο, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την φιλοξενία της Εθνικής Ομάδας Τζούντο. Το Κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου είναι ένα πραγματικό στολίδι για την περιοχή και μέχρι σήμερα έχουν διεξαχθεί αγώνες και τουρνουά που απέδειξαν ότι οι περιφερειακοί Δήμοι έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να φιλοξενήσουν μεγάλες διοργανώσεις. Ο Δήμος Πωγωνίου στηρίζει έμπρακτα τον αθλητισμό και ευχόμαστε η φιλοξενία μας να βάλει ένα μικρό λιθαράκι στη σωστή προετοιμασία των αθλητών. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Εθνική μας Ομάδα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων/Νεανίδων».

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ευχαριστίες προς τον Καρδιολόγο Ιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κύριο Δημήτριο Νίκα


          Όλοι οι Έλληνες σήμερα γνωρίζουν, περισσότερο δε οι ασθενείς, ότι το σύστημα υγείας υποφέρει λόγο έλλειψης κονδυλίων. Αυτό οφείλεται στα πολλά μνημόνια που υπογράφηκαν και υπογράφουν ακόμη οι εκάστοτε κυβερνώντες. Αποτέλεσμα αυτών των περικοπών είναι οι ασθενείς που απεγνωσμένα ζητούν την βοήθεια του κράτους να μην την έχουν και να ταλαιπωρούνται άδικα. Δυστυχώς, στην ταλαιπωρία των ασθενών προστίθενται και μερικοί ιατροί που δεν τιμούν το όρκο του Ιπποκράτη που έδωσαν ότι πήραν το πτυχίο τους.
          Η αλήθεια να λέγεται όμως, η πλειοψηφία των ιατρών τιμά τον όρκο που έδωσε και κατανοεί τους ασθενείς που λένε ότι δεν έχουν να πληρώσουν.
          Ένας από αυτούς τους ιατρούς που κατανοεί και σέβεται τον ασθενή που περιμένει να του σώσει τη ζωή είναι ο καρδιολόγος ιατρός του Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου Ιωαννίνων κύριος Νίκας Δημήτριος. Χαρακτηριστική περίπτωση βοήθειας σε έναν ταλαίπωρο ασθενή που δεν έχει στον ήλιο μοίρα είναι του Βασιλείου Κωλέτση από το μικρό χωριό Σμυρτιά Λάκκας Σουλίου. Πριν το πάσχα ο ασθενής βρέθηκε πεσμένος στο δρόμο, μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Διαπιστώθηκε έμφραγμα, χρειαζόταν την κατάλληλη θεραπεία, πέρασαν περίπου 80 ημέρες νοσηλείας χωρίς να υπάρχει γι’ αυτόν καμία ιατρική βοήθεια. Δεν τον αναλάμβανε κανείς υπεύθυνα γιατρός γιατί δεν είχε χρήματα. Μάλιστα κάποια στιγμή ήθελαν να δώσουν εξιτήριο χωρίς να υπολογίσουν τον κίνδυνο της ζωής του αφού τίποτα δεν είχαν προσφέρει ιατρικά.
Μετά από αυτή την ταλαιπωρία ο κύριος Κωλέτσης ζήτησε την βοήθειά μου. Επισκέφθηκα τον γνωστό μου καρδιολόγο κ. Νίκα Δημήτριο, ο οποίος κατά το διάστημα αυτό απουσίαζε στο εξωτερικό. Του είπα: κύριε Νίκα, γνωρίζω ότι είσαι άμεσος συγγενής του αείμνηστου ιατρού Βασιλείου Δερδεμέζη, ο οποίος σαν ιατρός και διευθυντής πολλών Νοσοκομείων της Αθήνας (Πίκπα-Λαϊκού-Ευαγγελισμού και Παίδων) και Υπουργός Υγείας έχει σώσει πολλές ζωές φτωχών ανθρώπων. Το ίδιο πρέπει να κάνεις και εσύ για να σώσεις αυτή την ζωή αυτού του ταλαίπωρου ανθρώπου.
Πράγματι, έδειξε κατανόηση προσέφερε με επιτυχία την πρώτη θεραπεία χειρουργείο καρωτίδων. Ο ασθενής έλαβε εξιτήριο.  Ενδιαφέρθηκε δε ο κος Νίκας και πέτυχε την μεταχειρουργική φροντίδα του ασθενή (βοήθεια στο σπίτι). Ακολουθεί μετά από κατάλληλο χρονικό διάστημα δεύτερη επέμβαση χειρουργείο Bypass.
          Γι’ αυτό το λόγο εκφράζω εκ βάθους καρδίας τις θερμές μου ευχαριστίες προς τον καρδιολόγο Ιατρό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κ. Νίκα Δημήτριο για το ενδιαφέρον, για την καλοσύνη, για το ιατρικό του καθήκον, ο θεός να τον έχει καλά, να έχει δύναμη και κουράγιο, να είναι δίπλα στον συνάνθρωπο που τον έχει ανάγκη.
Ιωάννινα, 12-6-2018
Ευχαριστώ.

Γιάννης Γκουβάς
6974891321

Άμεση σύλληψη 24χρονου αλλοδαπού για κλοπή αυτοκινήτου, στην Κόνιτσα Ιωαννίνων


Συνελήφθη, χθες (11-06-2018) το βράδυ στην Κόνιτσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας, ένας 24χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για κλοπή τροχοφόρου.
Ειδικότερα, χθες το βράδυ, καταγγέλθηκε από 49χρονο ημεδαπό, η κλοπή του Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου του, στην περιοχή της Κόνιτσας.
Για τη διερεύνηση του περιστατικού διενεργήθηκαν άμεσα αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 24χρονου δράστη.
Το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη του.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας.

Σκέψεις για μερικές καινοτομίες στο νόμο για την Αυτοδιοίκηση


Γράφει ο Θεόδωρος Κουτρούκης*

Καθώς προχωρά η διαβούλευση για προτάσεις για ορισμένες αλλαγές που ενδέχεται να βοηθούν στη σχετική συζήτηση.
        Θέσπιση ορίου δύο θητειών κατ’ ανώτατο όριο για κάθε αιρετό αυτοδιοικητικό αξίωμα. Η μονοπώληση της αντιπροσώπευσης των πολιτών από μια στενή κάστα επαγγελματιών πολιτικών είναι πηγή κακοδαιμονίας, διαφθοράς και πελατειακών σχέσεων. Η εναλλαγή προσώπων θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων.
        Καθιέρωση ασυμβίβαστου μεταξύ εκτελεστικών και μη οργάνων. Οι αντιδήμαρχοι (αντιπεριφερειάρχες) δε θα πρέπει να είναι μέλη του δημοτικού (περιφερειακού) συμβουλίου, που ελέγχει της πράξεις τους. Συναφής είναι και η ιδέα να απαγορευτεί σε αντιδημάρχους (αντιπεριφερειάρχες) να θέτουν υποψηφιότητα στις επόμενες από τη θητεία του αυτοδιοικητικές εκλογές.  
        Ανάδειξη μέρους των δημοτικών (περιφερειακών) συμβούλων με κλήρωση, μια τακτική ανάδειξης πολιτών σε αξιώματα που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Αθηναϊκή Δημοκρατία. Το σημερινό σύστημα δεν οδηγεί στην εκλογή των αξιότερων ή πιο καταρτισμένων πολιτών, αλλα εκείνους  που υπόσχονται την εξυπηρέτηση των άμεσα προσωπικών/συντεχνιακών συμφερόντων κάθε ψηφοφόρου. Η κλήρωση ενδυναμώνει την ισότητα των πολιτών, δεν επιτρέπει τη διάκριση των διάσημων ή επιφανών και ακυρώνει τα πλεονεκτήματα του πλούτου, της ευγλωττίας, της ωραίας εμφάνισης. 
        Δυνατότητα ανάκλησης των αιρετών από τα εκτελεστικά αξιώματα του δημάρχου (περιφερειάρχη) και του αντιδημάρχου (αντιπεριφερειάρχη) με λαϊκή πρωτοβουλία. Πρόκειται για μια διαδικασία αφαίρεσης της εξουσίας (recall) από τους επικεφαλής των αυτοδιοικητικών αρχών. Με αυτό τον τρόπο ασκείται το δικαίωμα των πολιτών να εκλέγουν αντιπροσώπους αλλά επίσης και να τους ανακαλούν, οποτεδήποτε εκείνοι το επιθυμούν.
Με τις παραπάνω σκέψεις επιχειρώ να συμβάλλω στη δημόσια συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την αυτοδιοίκηση, σε μια κατεύθυνση που θα αποθαρρύνει την ανάδειξη μιας «αυτοδιοικητικής αριστοκρατίας», απόμακρης  από το εκλογικό σώμα. Τέλος, μια ανάλογη αλλαγή ενδέχεται να τροφοδοτήσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τη συμμετοχή στα κοινά στο τοπικό/περιφερειακό επίπεδο.

Επίκ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Θράκης  

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση αποφάσεων της Οικονομικής Επιτροπής στη συνεδρίαση της 21ης/08-06-2018


Από τη Γραμματεία της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, ανακοινώνεται ότι στην Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 08-06-2018, λήφθηκαν αποφάσεις για τα παρακάτω θέματα:
Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 01-06-2018 συνεδρίασης.
ΠΡΑΚΤΙΚΟ αριθμ. 21/08-06-2018
Αρ. Απόφασης/Θέμα
1142.Κατάρτιση του σχεδίου της 3ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2018 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
1143.Έγκριση του από 04-06-2018 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ. του Ν. 4412/16 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της της Π.Ε. Ιωαννίνων «Αποκατάσταση κατολίσθησης και προστασία κτηνοτροφικής εγκατάστασης στο Δ.Δ. Μετσόβου», προϋπολογισμού 50.000,00 € με ΦΠΑ.
1144.Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και ανάθεσης υπηρεσιών για την σύνταξη έκθεσης εκτίμησης κήρυξης απαλλοτριουμένων εκτάσεων ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου «Οδός Νιάρχου».
1145.Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεσες επεμβάσεις στατικής ενίσχυσης του δημοτικού σχολείου Κράψης», προϋπολογισμού 61.600,00 € με Φ.Π.Α.
1146.Έγκριση δαπάνης, διάθεση πίστωσης και ανάθεσης του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες καθαρισμού του ποταμού Καλαμά από κορμούς νεκρών δέντρων λόγω της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους στις περιοχές Ωραιοκάστρου, Βήσσανης, Παρακαλάμου, Κουκλιών και Λίμνης».

2010-2014: 400 Ελληνίδες απέκτησαν παιδί μετά τα 50


Αίσθηση προκάλεσε πριν από λίγες ημέρες η είδηση ότι η διάσημη ηθοποιός Μπριγκίτε Νίλσεν περιμένει στα 54 της χρόνια το πέμπτο της παιδί.
Παρότι όμως πολλοί ξαφνιάστηκαν και αναρωτήθηκαν πως συνέβη αυτό, η αλήθεια είναι ότι η περίπτωσή της δεν είναι μοναδική στον κόσμο, αλλά  ούτε και στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), την περίοδο 2010-2014 περισσότερες από 400 Ελληνίδες απέκτησαν παιδί σε ηλικία άνω των 50 ετών. Το 2010 ο αριθμός τους ήταν 92, το 2011 μειώθηκε σε 72, το 2012 ήταν 83, το 2013 ήταν 89 και το 2014 ήταν 66.
Αντίστοιχα, στις ΗΠΑ οι γυναίκες που γεννούν παιδιά μετά τα 50 τους χρόνια αυξάνονται διαρκώς και πλέον υπερβαίνουν τις 650 σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών (CDC) της χώρας. Από τις γυναίκες αυτές, περίπου μία στις τρεις αποκτούν το πρώτο τους παιδί και μία στις τέσσερις το δεύτερο.
Πώς μπορεί όμως μια γυναίκα να μείνει έγκυος σε μια ηλικία που οι περισσότερες έχουν ήδη μπει στην κλιμακτήριο; «Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 47-48 ετών πολύ σπάνια μένουν έγκυοι δίχως εξωσωματική γονιμοποίηση», απαντά ο μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος Δρ. Ιωάννης Π. Βασιλόπουλος, MD, MSc, ειδικός στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή και ιδρυτικό μέλος του Institute of Life-ΙΑΣΩ. «Θεωρητικά, δεν είναι αδύνατη η εγκυμοσύνη με φυσικό τρόπο σε αυτές τις ηλικίες, ούτε στα 50 χρόνια. Ωστόσο θα πρέπει αφενός η γυναίκα να μην έχει μπει ακόμα στην εμμηνόπαυση, αφετέρου να υπάρξει ένα καλής ποιότητας ωάριο που θα δώσει ένα καλής ποιότητας έμβρυο. Στην πράξη, όμως, οι εγκυμοσύνες μετά τα 47-48 έτη έχουν επιτευχθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου με εξωσωματική γονιμοποίηση, στην οποία είτε χρησιμοποιήθηκαν ωάρια της γυναίκας τα οποία είχε καταψύξει σε νεότερη ηλικία (κατά κανόνα μέχρι τα 35 της χρόνια ή έστω λίγο αργότερα) είτε  ωάρια που προήλθαν από δωρεά».