Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, δύο νέα προγράμματα για 15.000 θέσεις πλήρους απασχόλησης

Ξεκινάει την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, από τις 10 το πρωί, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη 15.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών σε θέσεις πλήρους απασχόλησης στο πλαίσιο δύο νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Οι προσλήψεις των ανέργων θα γίνουν από ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε συνεταιρισμούς, σε Κοινωνικές Συναιτεριστικές Επιχειρήσεις, σε Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) και γενικά σε εργοδότες ιδιωτικού τομέα.
Οι 5.000 θέσεις αφορούν όσους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνω των έξι και των δώδεκα μηνών θεωρούμενοι ότι βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση όπως χαρακτηρίζονται από το Πρόγραμμα. Αυτοί θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Οι 10.000 θέσεις αφορούν όσους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 3 μήνες οι οποίοι θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Για να ενταχθούν στα προγράμματα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μην έχουν προβεί σε μείωση του προσωπικού τους πριν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα των 5.000 θέσεων μέχρι και 12 μήνες πριν και για το πρόγραμμα των 10.000 θέσεων μέχρι 3 μήνες πριν.

Το κόστος των προγραμμάτων θα καλυφθεί από το λογαριασμό του ΕΛΕΚΠ και ειδικότερα του κλάδου ΛΑΕΚ. 
Αναλυτικότερα οι προϋποθέσεις και οι όροι συμμετοχής στα προγράμματα βρίσκονται για όσους ενδιαφέρονται στο site του ΟΑΕΔ www.oaed.gr

Το τσίπουρο ως Εθνικό ποτό και παράδοση

Το  τσίπουρο είναι Εθνικό ποτό, είναι παράδοση.
Σαν τέτοιο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής στην πατρίδα μας κα στα έσοδα του κράτους κα του παραγωγού
Μη μετατραπεί όμως, μια γιορτή σε κάθε αγροτικό χωριό, σε κάθε αγροτικό σπίτι, σε εφιάλτη και σε παρανομία.
Το κυριότερο όμως εκτός από Εθνικό ποτό είναι και ένα μεγαλύτερο η μικρότερο εισόδημα για κάθε αγρότη, που έχει και καλλιεργεί, ένα μικρό ή ένα μεγαλύτερο αμπέλι.
Ένα ζευγάρι αγροτών, αν διαθέτει είκοσι (20) στρέμματα αμπέλι,  με επτά(7) μήνες δουλειά μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα 20.000 Ευρώ, αν φυσικά το σταφύλι το επεξεργάζεται μόνος του παράγοντας κρασί και τσίπουρο.
Αν είναι να παραδώσει το σταφύλι σε εργοστάσιο καλύτερα να το ξηλώσει.
Και το κράτος  τι θα εισπράξει απ` αυτή τη δραστηριότητα κα κύρια από το τσίπουρο;
Η απάντηση είναι 10% απ` όλη την ποσότητα και 40%-50% απ` όλη την πωλούμενη ποσότητα, πως είναι το ερώτημα, όταν η μέση τιμή του τσίπουρου είναι έξη(6) Ευρώ.
Έχουμε 10% φόρο των 60 λεπτών στο τελωνείο όταν βγάζει την άδεια απόσταξης τσίπουρου και να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΚΗ γα όλους.
Μέχρι 120 λίτρα για κάθε παραγωγό να είναι για το σπίτι του.
Πάνω από τα 120 λίτρα παραγωγής τσίπουρου ο παραγωγός θα έχει απαραίτητα τιμολόγιο πώλησης, οπότε θα έχουμε 24% Φ.Π.Α.
Ο φόρος εισοδήματος του αγρότη θα κυμαίνεται από 5-15% επί της τιμής
Αν τα προσθέσουμε έχουμε 10+24+6 ή 16 το σύνολο είναι 40-50% έσοδα για το κράτος. Τι άλλο μπορεί να θέλει αυτό το κράτος; Εκτός αν ενδιαφέρεται μόνο για τους μεγάλους.
Αν ενδιαφέρεται για τα μικρά παραγωγικά νοικοκυριά, καθώς και να αυξήσει την παραγωγή, να μην περιορίζεται στον έλεγχο της παραγόμενης ποσότητας, αλλά να δραστηριοποιείται στον έλεγχο της ποιότητας του τσίπουρου πραγματοποιώντας ελέγχους, για το καλό του καταναλωτή.

ΜΑΖΑΡΑΚΙ 22-02-2017
ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Οικονομολόγος-Αμπελουργός

Η ομιλία του Αντιπροέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστα Κωνή, στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Μητς Μήτση ''Ο Μανδαγόρας και η όχεντρα της Ευτέρπης''

Η ομιλία του Αντιπροέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Κώστα Κωνή, στην πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Μητς Μήτση ''Ο Μανδαγόρας και η όχεντρα της Ευτέρπης'', στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.

Κυρίες και κύριοι, Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες, φίλες και φίλοι της Ηπείρου και της ΠΣΕ.
Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το τελευταίο βιβλίο του Μήτς Μήτς, «Ο Μανδαγόρας και η όχεντρα της Ευτέρπης», του Ηπειρώτη αυτού λαογράφου, ποιητή και θεματοφύλακα του λαϊκού πολιτισμού της Ηπείρου, ασυναίσθητα μού ήρθαν στα μυαλό μου οι στίχοι του Παλαμά, που στην ουσία, λες και γράφτηκαν, ως προσωπογραφία του Μήτς Μήτση.
Εγώ είμ’ εδώ ανυπόταχτος και παραστρατισμένος,
εγώ δαγκώνω με θυμό της φτώχειας το ψωμί,
νόθος της τέχνης είμ” εγώ και της ιδέας
διωγμένος από μιαν έγνοια ο νους θολός, δαρμένο το κορμί.
Εμέ η ζωή μου πλάνεμα και η γέννησή μου λάθος το λόγο δεν ορέγομαι,
δεν ξέρω το ρυθμό σέρνουν εμένα δυό άλογα,
τ” αράπικο το πάθος και τ΄ αφροστάλαχτο όνειρο μπορεί και στο γκρεμό.
Όπως ακριβώς ο ίδιος προσωπογραφεί τον εαυτό του: « Αυτοδίδακτος, αυτοδημιούργητος, ιδιόρρυθμος με σπάνιες και πρωτόγνωρες ιδιαιτερότητες, άνθρωπος της υπομονής και των άκρων».

Έναν τέτοιο άνθρωπο γνωρίζουμε και μεις, χρόνια τώρα στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, άνθρωπο του μόχθου και του ηπειρώτικου καημού, άνθρωπο της παράδοσης και της απαντοχής. Για κάτι καλύτερο, ομορφότερο και αθρωπινότερο. Κάτι που το συνθέτει η αντίστασή του στο ξερίζωμα της παράδοσης «για να μπορεί να ανθίζει το περιβόλι της ζωής, να γεμίζει με λουλούδια της Άνοιξης!»
Αυτός είναι ο Μητς Μήτσης, απροσδιόριστος και ακάματος εργάτης με στόχο μπροστά και το δρόμο ανοιχτό μπροστά στον αγώνα και στη δημιουργία. Θα έλεγα πως, το εξομολογείται και ο ίδιος άλλωστε ότι από μικρός είναι οπλισμένος με δύναμη «να στοχεύει
μπροστά, όπως και τότε, που ξεκίνησε μικρός». Μπροστά! Όλο εμπρός, πάντα εμπρός και πάντα δρόμος.
Καρπός αυτής της προσπάθειας είναι: «Έχει ασχοληθεί με την ποίηση, τη λογοτεχνία και το θέατρο και έγραψε: 34 βιβλία από τα οποία, 2 μυθιστορήματα, 4 θεατρικά, 7 βιβλία που συμπεριλαμβάνουν 334 ποιήματα και 21 βιβλία με 116 διηγήματα».
Δημιουργός χωρίς σταματημό, πολυσχιδής με πολυκεντρική ενασχόληση χωρίς να μένει στο σήμερα, αλλά και χωρίς να ξεχνάει το χθες. Γι’ αυτό και συνεχώς γυρίζει στις ρίζες μας, στην πηγή της ομορφιάς, γιατί πιστεύει πως είναι ο θεμέλιος λίθος για το αύριο.

Ο τίτλος
Και αρχίζουμε από τον τίτλο: «Ο Μανδραγόρας και η όχεντρα της Ευτέρπης». Καταρχάς ο Μανδραγόρας είναι φυτό του γένους των δικοτυληδόνων. Περιλαμβάνει λίγα είδη πολυετών ποοδών φυτών με τοξικές και φαρμακευτικές ιδιότητες, ιθαγενή των παραμεσογείων περιοχών. Στην Ελλάδα βρίσκεται σε περιοχές της Θεσσαλίας της Πελοποννήσου στη Στερεά και στα νησιά του Αιγαίου, όπου είναι γνωστά με διάφορες κοινές ονομασίες, όπως καλάνθρωπος, αρκάνθρωπος, μανδραγούδα, αβγουδάτσα μεγαλοβοτάνι και άλλες.

Εξιχνιάστηκαν δύο κλοπές από Ιερούς Ναούς που έγιναν στην περιοχή της Πρέβεζας

Για την υπόθεση συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ένας 21χρονος ημεδαπός και σε βάρος του σχηματίστηκε σχετική δικογραφία
Η άμεση κινητοποίηση και η μεθοδική και συστηματική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας και της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, οδήγησε στην αυτόφωρη σύλληψη χθες (21-02-2017) το μεσημέρι στην Πρέβεζα, ενός 21χρονου ημεδαπού, που ενέχεται σε διαρρήξεις και κλοπές Ιερών Ναών στην περιοχή της Πρέβεζας.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 21χρονος διέπραξε τις παρακάτω κλοπές:
το απόγευμα της (19-02-2017), εισήλθε από ανασφάλιστη είσοδο στο εσωτερικό του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής στο Νικολίτσι Πρέβεζας και παραβιάζοντας το παγκάρι, αφαίρεσε χρηματικό ποσό
τα ξημερώματα της (20-02-2017), αφού παραβίασε είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πρέβεζας, αφαίρεσε από το φιλόπτωχο ταμείο χρηματικό ποσό.
Στην κατοχή του δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε μέρος των κλοπιμαίων, ένα στιλέτο καθώς και διαρρηκτικό εργαλείο, που χρησιμοποιήθηκε για τη διάπραξη των κλοπών.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του για κλοπή κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις της Νομοθεσίας περί όπλων, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Ανακοίνωση του φορέα Βίκου-Αώου, για την χθεσινή σύλληψη λαθροκυνηγών

Με αφορμή την χθεσινή σύλληψη λαθροκυνηγών στην περιοχή του Τσεπελόβου του Δ. Ζαγορίου, οι οποίοι συνελήφθησαν έχοντας προηγουμένως σκοτώσει έξι αγριόγιδα, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου πέρα από την αυτονόητη καταδίκη της εγκληματικής αυτής ενέργειας, οφείλει να επισημάνει προς πάσα κατεύθυνση τα εξής:
Η λαθροθηρία όλων των ειδών και όχι μόνο του αγριόγιδου, δεν αποτελεί έγκλημα μόνο κατά των συγκεκριμένων ειδών αλλά και κατά της ευρύτερης περιοχής καθώς αποτελεί την μεγαλύτερη δυσφήμιση για τον τόπο μας.
Η εξάλειψη του φαινομένου δεν επιτυγχάνεται απλώς με την σύλληψη κάποιων ατόμων αλλά με την διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης στην τοπική κοινωνία ότι τέτοιες πράξεις δεν είναι ανεκτές. Η σιωπή σε τέτοιες πρακτικές αποτελεί επί της ουσίας συγκάλυψη και συνενοχή.
Ο Φορέας Διαχείρισης οφείλει να ενισχυθεί από την κεντρική διοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους, ώστε οι φύλακές του να μπορούν να ασκούν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τα καθήκοντα επόπτευσης και φύλαξης της προστατευόμενης περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση, η στενή συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την πάταξη ανάλογων φαινομένων σε μια προστατευόμενη περιοχή έκτασης 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων και προς αυτή την κατεύθυνση ο Φορέας εργάζεται όλα τα χρόνια.
Το αγριόγιδο αποτελεί ένα από τα εμβληματικά προστατευόμενα είδη πανίδας του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου και το κυνήγι του απαγορεύεται αυστηρά από τη νομοθεσία. 
Το χθεσινό έγκλημα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα καθώς τα πέντε από τα έξι αγριόγιδα που σκοτώθηκαν κυοφορούσαν και τον ερχόμενο Μάιο θα γεννούσαν τα μικρά τους. 
Αναμένουμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. 
Θα πρέπει να τονιστεί πως η λαθροθηρία δεν αποτελεί την μοναδική απειλή κατά των ειδών άγριας πανίδας και των προστατευόμενων ειδών.
Την μεγαλύτερη απειλή αποτελεί η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων καθώς αποτελεί «τυφλό» χτύπημα με απροσδιόριστες συνέπειες.

Αυτό το επισημαίνουμε καθώς πλησιάζει ο Μάρτιος, μήνας που παραδοσιακά έχουμε περιστατικά δηλητηριασμένων δολωμάτων σε συγκεκριμένες περιοχές. 
Επαναλαμβάνουμε: 
Η σιωπή σε τέτοιες πρακτικές αποτελεί συγκάλυψη και συνενοχή.

Πάργα: Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, υδροπονική καλλιέργεια κάνναβης και παράνομη οπλοκατοχή

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, διάφορες συσκευασίες με ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (410,8) γραμμαρίων και μία ζυγαριά ακριβείας

Επίσης, διαπιστώθηκε στο σπίτι των δραστών η εγκατάσταση υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης

Συνελήφθησαν, χθες (21-02-2017) το απόγευμα στην περιοχή της Πάργας Πρέβεζας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, δύο ημεδαποί, ένας 25χρονος και μία 20χρονη, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και της Νομοθεσίας περί όπλων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο διερεύνησης υπόθεσης διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, πραγματοποιήθηκε στοχευμένος έλεγχος στους δύο δράστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο στην Επαρχιακή Οδό Πάργας – Πρέβεζας και στην κατοχή τους βρέθηκαν τρεις συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (48,2) γραμμαρίων.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι δράστες κατείχαν στο σπίτι τους τα παρακάτω:
διάφορες συσκευασίες με ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, συνολικού βάρους (362,6) γραμμαρίων
μία ζυγαριά ακριβείας
δύο τρίφτες με υπολείμματα κάνναβης
ένα στιλέτο
το χρηματικό ποσό των (300) ευρώ.
Επίσης, εξακριβώθηκε ότι οι δράστες καλλιεργούσαν στο σπίτι τους, σε ντουλάπα υπνοδωματίου, δύο φυτά κάνναβης, σε πρώιμη ανάπτυξη, χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό υδροπονικής καλλιέργειας (λάμπες τεχνητού φωτισμού, ανεμιστήρα, χρονοδιακόπτη – μετασχηματιστή ρεύματος).
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, για την πλήρη διερεύνηση της δράσης τους.

Διατροφικές ελλείψεις: Πώς εμποδίζουν το αδυνάτισμα;

Όλοι λίγο-πολύ καταλαβαίνουμε πόσο απογοητευτικό είναι να έχει δοκιμάσει κανείς κάθε πιθανό τρόπο και μέσο, αλλά τελικά να μη μπορεί να χάσει βάρος. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ασθενείς να επισκέπτονται τους γιατρούς και με απολογητικό ύφος να λένε, «έχω αφαιρέσει τα τοξικά και ανθυγιεινά τρόφιμα από τη διατροφή μου, γυμνάζομαι καθημερινά και ενώ συνολικά ακολουθώ έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δε μπορώ να χάσω βάρος». Και το ερώτημα είναι πάντα ίδιο, «μα, τι φταίει;».
«Καταλαβαίνω πόσο απογοητευτικό είναι για κάποιον που αισθάνεται ότι έχει δοκιμάσει τα πάντα, δηλαδή έχει αποφασίσει συνειδητά να ζει μια υγιεινή ζωή, έχει βγάλει τη ζάχαρη από τη διατροφή του και τρώει όλα τα “σωστά” είδη τροφίμων, αλλά δε μπορεί να χάσει βάρος. Έχω πολλούς ασθενείς που διαμαρτύρονται για το πρόβλημα αυτό. Νιώθουν σα να έχουν εξαντλήσει κάθε δυνατότητα. Αλλά όταν κοιτάξουμε βαθύτερα στην ουσία του προβλήματος, βρίσκουμε την κρυφή αιτία για την αποτυχία απώλειας κιλών. Το μεγάλο εμπόδιο, πέρα από τις ορμονικές ανισορροπίες και τις διαταραχές του μεταβολισμού, είναι οι διατροφικές ανισορροπίες», λέει η Δρ. Νικολέτα Κοΐνη, M.D., πιστοποιημένη Ιατρός Λειτουργικής, Προληπτικής, Αντιγηραντικής και Αναγεννητικής Ιατρικής από την Αμερικανική Ακαδημία Αντιγηραντικής Ιατρικής

Ελεούσα Ιωαννίνων: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί οδηγοί λεωφορείου, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας έναν μη νόμιμο μετανάστη

Συνελήφθησαν, χθες (21-02-2017) μετά τα μεσάνυχτα στην Ελεούσα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο υπήκοοι Αλβανίας, ηλικίας 45 και 32 ετών, οι οποίοι, ως οδηγοί λεωφορείου, προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας έναν μη νόμιμο μετανάστη.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί στάθμευσαν για έλεγχο λεωφορείο που εκτελούσε δρομολόγιο από την Αλβανία προς τη χώρα μας και όπως διαπιστώθηκε οι δύο οδηγοί, μετέφεραν έναν 20χρονο ομοεθνή τους, ο οποίος στερούνταν νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων ενώ επιπρόσθετα σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου στη Χώρα μας.
Κατασχέθηκε το παραπάνω λεωφορείο καθώς και το χρηματικό ποσό των (1.110) ευρώ, το οποίο βρέθηκε στην κατοχή των δραστών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Δόθηκε στην κυκλοφορία το τμήμα Φιλιππιάδα (περιοχή Καμπής)-Πέρδικα της Ιόνιας Οδού


Δόθηκε σήμερα, στην κυκλοφορία το οδικό τμήμα Φιλιππιάδα (περιοχή Καμπής) – Πέρδικα του αυτοκινητοδρόμου «Ιόνια Οδός».
Με την παράδοση αυτή, ο χρόνος του ταξιδιού από Φιλιππιάδα σε Ιωάννινα μειώνεται στο μισό και έτσι από περίπου 1 ώρα, οι οδηγοί θα χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για να διανύσουν την απόσταση.
Το νέο τμήμα έχει μήκος 37 χιλιομέτρων αλλά θα ενώνεται με τα 19 χιλιόμετρα του δρόμου έχει παραδοθεί στην κυκλοφορία εδώ και χρόνια από το 129ο  ως το 145ο.
Έτσι στη διαδρομή Αντίρριο Ιωάννινα οι οδηγοί πλέον θα κινούνται με ασφάλεια στο 57% του δρόμου, δηλαδή από το 129ο ως το 182ο και από το στην περιοχή Άρτας – Ιωαννίνων αλλά και στο τμήμα Κεφαλόβρυσο-Αμφιλοχία, σε μήκος 55 χιλιομέτρων.
Ο Υπουργός Υποδομών κ. Χρήστος Σπίρτζης, ανέφερε πως η σημερινή ημέρα είναι  ιδιαίτερη για την Ήπειρο καθώς παραδίδεται ένα μεγάλο τμήμα της Ιόνιας Οδού, το οποίο θα συμβάλλει στην άρση της απομόνωσης, καθώς και την δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών για την περιοχή μας.

Ανατολή Ιωαννίνων: Συνελήφθη 71χρονος ημεδαπός που επιχείρησε να εξαπατήσει πολίτες και να τους αποσπάσει χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα τραυματισμού συγγενικού προσώπου των παθόντων

Συνελήφθη, χθες (21-02-2017) το απόγευμα στην Ανατολή Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατσικά, ένας 71χρονος ημεδαπός, ο οποίος αποπειράθηκε να εξαπατήσει και να αποσπάσει χρηματικά ποσά από πολίτες στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων.
Συγκεκριμένα, ο 71χρονος επικοινώνησε χθες (21-02-2017) τηλεφωνικά με τρεις ημεδαπούς και προσποιούμενος τον γιατρό νοσοκομείου των Ιωαννίνων, επιχείρησε να αποσπάσει από αυτούς χρηματικά ποσά, με το πρόσχημα τραυματισμού συγγενικών τους προσώπων.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ ερευνάται από το Αστυνομικό Τμήμα Κατσικά η συμμετοχή του και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Κακοσμία στόματος: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται;

Το 80-90% του πληθυσμού, ανεξαρτήτως φυλετικής διάκρισης, εμφανίζει κακοσμία της στοματικής κοιλότητας  (χαλίτωση όπως λέγεται επιστημονικά), που μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Η κακοσμία του στόματος οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα, στα δόντια και στη γλώσσα. Η μεταβολική λειτουργία αυτών των βακτηρίων δημιουργεί δύσοσμα θειούχα πτητικά παραπροϊόντα, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δυσάρεστη αναπνοή.
Η κακοσμία του στόματος, εφόσον μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους τρίτους, αποτελεί γεγονός που χρειάζεται διερεύνηση και αντιμετώπιση, επισημαίνει η
 Ανατολή Παταρίδου, χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος, κεφαλής και τραχήλου, επιστημονική συνεργάτιδα του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ/ΜΗΤΕΡΑ (www.pataridou.gr ).
Η κακοσμία του στόματος διερευνάται από τον οδοντίατρο, το στοματολόγο, τον ωτορινολαρυγγολόγο, οι οποίοι μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστούν και με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, προκειμένου να τεθεί η ακριβής διάγνωση και ο εντοπισμός των αιτίων της. Η συνεργασία αυτή είναι επιβεβλημένη διότι, αν αποκλειστούν τα καθαρώς στοματικά αίτια (τερηδονισμένοι οδόντες, ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα, παθήσεις του βλεννογόνου του στόματος, κλπ), τότε πρέπει να ερευνηθούν προσεκτικά ο στοματοφάρυγγας, ο ρινοφάρυγγας, το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα με τις παραρρίνιες κοιλότητες, το κατώτερο αναπνευστικό και το γαστρεντερικό σύστημα και η γενική κατάσταση της υγείας του ασθενούς.
Μια χρόνια παραρρινοκολπίτιδα με πολύποδες ή όχι, επηρεάζει τη δυνατότητα της φυσιολογικής λειτουργίας του κροσσωτού επιθηλίου που καλύπτει τις ρινικές και παραρρίνιες κοιλότητες. Αυτή η δυσλειτουργία επηρεάζει την καθαριστική ιδιότητα των κροσσών, πράγμα που επιτρέπει τη στάση και λίμναση των εκκρίσεων, τον υπερπολλαπλασιασμό των παθογόνων βακτηριδίων. Η χρόνια λίμναση των εκκρίσεων στους παραρρίνιους κόλπους και ο χρόνιος οπισθορρινικός κατάρρους δύσοσμων εκκρίσεων προκαλεί την αναπαραγωγή δύσοσμης απόπνοιας κυρίως από τη μύτη αλλά και από το στόμα.
Το μπούκωμα της μύτης που συνοδεύει μια παραρρινοκολπίτιδα και η στοματική αναπνοή του αρρώστου με τη συνοδό ξηροστομία ευνοούν την εκδήλωση κακοσμίας από το στόμα, ιδίως της πρωινές ώρες. Η πρωινή κακοσμία αυτού του τύπου διαφέρει από την φυσιολογική πρωινή κακοσμία, που παρατηρείται στην πλειοψηφία των ανθρώπων, είναι καλοήθης και υποχωρεί μόλις πάρει κανείς πρωινό και πλύνει το στόμα του. Επιπλέον, υπάρχει επιβεβαιωμένη σχέση της γαστροισοφαγικής
παλινδρόμησης (ΓΟΠ) με την κακοσμία  του στόματος.

Σύγκρουση Αλβανικού λεωφορείου με αγελάδα στις Νεγράδες Πωγωνίου

Φωτό: Thomas Gelis
Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης όταν Αλβανικό λεωφορείο   συγκρούστηκε με αγελάδα στην ευθεία των Νεγράδων Πωγωνίου.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τέσσερις αγελάδες βρισκόταν στο οδόστρωμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Κόνιτσας.

Από την σύγκρουση το λεωφορείο υπέστη υλικές ζημιές, ενώ η αγελάδα βρήκε τραγικό θάνατο.



Πάργα: Συνελήφθη 35χρονος ημεδαπός για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή

Συνελήφθη, χθες (21-02-2017) το πρωί στην Πάργα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πρέβεζας, ένας 35χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και παράνομη οπλοκατοχή.
Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα ο 35χρονος κατείχε στο σπίτι του τα παρακάτω:
ένα κυνηγητικό όπλο, για το οποίο στερούνταν άδεια κατοχής
ένα πιστόλι πιπεριού
ένα σπρέι πιπεριού
μία συσκευασία με μικροποσότητα κατεργασμένης κάνναβης και
μία συσκευασία με μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Ασφαλείας Πρέβεζας.

ΕΦΚΑ: Ποιοι δικαιούνται πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και το 2017

Εκδόθηκε η εγκύκλιος η οποία προβλέπει τη χορήγηση ασφαλιστικής κάλυψης στους ασφαλισμένους του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και στους μακροχρόνια ανέργους, που πληρούν τα καθοριζόμενα κριτήρια, χορηγώντας τους ασφαλιστική ικανότητα και για το 2017.
Στην εγκύκλιο, την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, επισημαίνεται ότι, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να μην μπορούν να συμπληρώσουν τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας από τον ΕΦΚΑ και προκειμένου να μη μείνουν ανασφάλιστοι οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους, έχει ήδη προωθηθεί διάταξη στο σχέδιο νόμου «Επίσπευση διαδικασιών για την εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και άλλες διατάξεις», με την οποία προβλέπεται ότι:
Α) Στους ασφαλισμένους του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα μέλη οικογένειάς τους, για την περίοδο από 1/3/2017 έως 28/2/2018, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον 50 ημερών ασφάλισης είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2016) είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπεντάμηνου.