Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος


Ο κ. Δημήτρης Γεωργακόπουλος, υπεύθυνος επί Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων, υπέβαλε την παραίτηση του για "προσωπικούς λόγους".
Ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου την έκανε αποδεκτή.

Ο κ. Γεωργακόπουλος είναι από τα παλαιότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς διετέλεσε βουλευτής από το 1981 έως το 2007 καθώς και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος.

Επίσης έχει διατελέσει υφυπουργός Οικονομικών και υφυπουργός Ανάπτυξης.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Πράσινο φως για 1.183 μόνιμες θέσεις προσλήψεις στο Δηµόσιο


Πράσινο φως για τις πρώτες προσλήψεις µόνιµου προσωπικού για το 2011 δόθηκε µε απόφαση, την οποία υπέγραψε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης.
Δόθηκε προτεραιότητα στους τοµείς της Υγείας και της Δικαιοσύνης, καθώς οι περισσότερες από τις 1.183 θέσεις που εγκρίθηκαν αφορούν τη στελέχωση υπηρεσιών αυτών των υπουργείων.

Οι 924 θέσεις είναι για γιατρούς και προσωπικό νοσοκομείων και προνοιακών φορέων, οι 221 προσλήψεις θα γίνουν σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι 38 ειδικοί επιστήµονες θα διοριστούν στην επιτροπή ανταγωνισµού.

Θα ακολουθήσουν αποφάσεις για κάλυψη θέσεων και σε άλλα υπουργεία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Σε ιδιώτες όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια!


Στο «σφυρί» βγαίνουν μέσα στο 2011 τα 40 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με την κυβέρνηση ήδη να αναζητεί σύμβουλο ο οποίος θα αξιολογήσει τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση των αερολιμένων της χώρας χωρίς να δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις.

Με στόχο στο τέλος του 2011 να έχει προχωρήσει η σχετική διαδικασία ο σύμβουλος που θα επιλεγεί θα προτείνει τον τρόπο που θα ομαδοποιηθούν τα 40 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, και θα αναζητηθούν τα 2 δισ. ευρώ που υπολογίζεται ότι είναι οι αναγκαίοι πόροι για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροδρομίων.

Ο ιδιώτης επενδυτής θα αναλάβει τη διοίκηση, τη λειτουργία, τη διαχείριση, την επέκταση, την ανάπτυξη, τη συντήρηση και την εκμετάλλευση, αλλά η ιδιοκτησία θα παραμένει στο Δημόσιο.
Τα δύο αεροδρόμια που δεν θα συμμετέχουν στη διαδικασία ομαδοποίησης είναι ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, αλλά και ο νέος αερολιμένας του Καστελίου που έτσι κι αλλιώς θα είναι σε ιδιωτικά χέρια.

ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ: Πεντάμηνο πρόγραμμα, «ανάσα» για 55.000 άνεργους, σε Δήμους όλης της χώρας


Πρόκειται για το πρόγραμμα για τη στήριξη της εργασίας που ανακοίνωσε η κα Λούκα Κατσέλη και προβλέπει την συνομολόγηση προγραμματικών συμβάσεων με Δήμους όλης της χώρας για πεντάμηνη πρόσληψη ανέργων σε θέσεις απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα.

Το πρόγραμμα θα τρέξει ο ΟΑΕΔ και οι 55.000 άνεργοι που θα απασχοληθούν σε αυτό θα ασφαλίζονται κανονικά.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους, σε ανέργους που βρίσκονται ηλικία συνταξιοδότησης, αλλά και σε νέους ανέργους που προέρχονται από πτωχές οικογένειες.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Προανήγγειλε αλλαγές στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων


Όπως δήλωσε ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το Υπουργείο Οικονομικών, μελετά το διαχωρισμό των υφιστάμενων δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό, πραγματοποιείται ειδική μελέτη, με τη νέα δομή να αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών του οργανισμού μεμονωμένα ή με πιθανή συνεργασία με άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Ο υπουργός σημειώνει ότι ο διαχωρισμός των λειτουργιών του ταμείου είναι απαραίτητος για θεραπεία των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, καθώς και την αποκατάσταση της διαχείρισης των κινδύνων εντός του θεσμικού πλαισίου και λαμβάνει νομική όσο και λειτουργική μορφή.

ΑΤΕbank: «Παγώνει» η μεταβίβαση της "ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε."


«Παγώνει» το θέμα της πώλησης της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνης» η Αγροτική Τράπεζα, όπως προκύπτει από απάντηση της διοίκησης της τράπεζας στο κάλεσμα της ΕΑΣ Ιωαννίνων να ξεκαθαρίσει επισήμως τις προθέσεις της για τη γαλακτοβιομηχανία.
Σε επιστολή του προς την Ένωση (που είναι και μέτοχος της εταιρείας), ο διοικητής της ΑΤΕbank, Θεόδωρος Πανταλάκης αναφέρει ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία απόφαση οργάνου της τράπεζας αναφορικά με την απεμπλοκή της ΑΤΕ από τη «Δωδώνη Α.Ε.», ούτε ξεκίνησε ή υφίσταται σε εξέλιξη οποιαδήποτε διαδικασία κατάθεσης προσφορών για την αγορά των μετοχών της τράπεζας στην ως άνω εταιρεία».

Η απάντηση καταλήγει σημειώνοντας ότι «όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα από τη διοίκηση της τράπεζας εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη επί του ανωτέρου θέματος θα ενημερωθείτε έγκαιρα, τόσο εσείς, όσο και οι λοιποί μέτοχοι, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή λύση για τα συμφέροντα της επιχείρησης, της ΑΤΕ και των λοιπών μετόχων της «Δωδώνη Α.Ε.».

Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: «Δύσκολες μέρες για όλους μας»


Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπύρος Παπασπύρος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ευρώπη, κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλιας παρατήρησε ότι:
«Είναι δύσκολες οι μέρες για όλους μας και επειδή παρακολουθώ τα όσα γίνονται, βλέπω και τις δυσκολίες που έχετε εσείς, που είστε ένα δυναμικό κομμάτι μιας εργαζόμενης τάξης.
Εύχομαι να είναι τέτοιες οι συνθήκες που να υπάρξει εκ μέρους της κυβέρνησης κατανόηση για τα προβλήματα τα οποία θέτετε. Νομίζω ότι επιδεικνύετε, εκτιμώντας τη δύσκολη κατάσταση, θέληση συμβιβασμού για ορισμένα πράγματα, αλλά είστε και ανυποχώρητοι σε ορισμένα, τα οποία πλέον δεν μπορούν να πάνε περισσότερο πίσω».

ΜΙΛΕΝΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ: Ιδία δαπάνη των κτηνοτρόφων τα ηλεκτρονικά ενώτια στα αιγοπρόβατα


Μόνοι τους θα πρέπει να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι το ηλεκτρονικό "σκουλαρίκι" (σ.σ. ηλεκτρονικό ενώτιο), που θα περάσουν στα αυτιά των αιγοπροβάτων τους.
Με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή, από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κα Μιλένα Αποστολάκη, γίνεται γνωστό ότι η αρμόδια αρχή είχε εισηγηθεί τη διερεύνηση της δυνατότητας καταβολής κρατικών ενισχύσεων για τη μερική, έστω, αντιστάθμιση των δαπανών που προκαλεί η εφαρμογή της ηλεκτρονικής σήμανσης στους κτηνοτρόφους.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 επεσήμανε την αδυναμία χορήγησης κρατικών ενισχύσεων για το συγκεκριμένο σκοπό, έχοντας υπόψη τις Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τις Κρατικές Ενισχύσεις στον Τομέα Γεωργίας και Δασοκομίας και την αρχή Ανταγωνισμού.

ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ: Άλλοι εννέα ασθενείς έχασαν την ζωή τους


Εννέα ακόμη ασθενείς έχασαν την ζωή τους κατά το τριήμερο της Αποκριάς, μετά από μόλυνση τους από τον ιό Α(Η1Ν1).
Η θλιβερή λίστα των θυμάτων της χώρας μας από τη νέα γρίπη αριθμεί 146 πολίτες.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι εννέα άνθρωποι που άφησαν την τελευταία τους πνοή τα τελευταία 24ωρα είχαν βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και συνεπώς ήταν ευάλωτοι στην γρίπη.
Ωστόσο, οι ειδικοί του Κέντρου, παρατηρούν σημαντική μείωση σε νέες εισαγωγές ασθενών, των οποίων η υγεία τους επιδεινώνεται δραματικά.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα καταγράφονται δυο με τρεις εισαγωγές νέων ασθενών ημερησίως, ενώ τον περασμένο μήνα ο αντίστοιχος αριθμός ήταν πέντε-οκτώ εισαγωγές.
Σημειώνεται, πως έως και το μεσημέρι 90 ασθενείς – επιβεβαιωμένα κρούσματα νέας γρίπης – νοσηλεύονταν σε μονάδες της χώρας

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ: Αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις περιοχές Natura


Άρτια και οικοδομήσιμα χωρίς ωστόσο δυνατότητα περαιτέρω κατάτμησης θα θεωρούνται όλα τα οικόπεδα έκτασης τουλάχιστον 4 στρεμμάτων σε περιοχές Natura, των οποίων οι τίτλοι ιδιοκτησίας θα έχουν μεταγραφεί νόμιμα μέχρι την πρώτη Μαρτίου 2011.

Στην αλλαγή αυτή, στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που συζητείται απόψε στην ολομέλεια της βουλής προχώρησε η Υπουργός περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη, ικανοποιώντας σχετικό αίτημα πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Η κα Μπιρμπίλη εξέφρασε την άποψη ότι εκείνο που προέχει είναι η προστασία των περιοχών Natura.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ: Στο 14,8% έφτασε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο


Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, στο 14,8% έφτασε το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, από 10,2% τον Δεκέμβριο 2009 και 13,9% τον Νοέμβριο 2010.
Οι άνεργοι (παρά την εορταστική εμπορική κίνηση) ανήλθαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε 733.645 άτομα και αυξήθηκαν κατά 228.535 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2009 (αύξηση 45,2%) και κατά 41.068 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2010 (αύξηση 5,9%).
Το σύνολο των απασχολουμένων τον Δεκέμβριο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.233.765 άτομα , αριθμός που μειώθηκε κατά 223.893 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2009 (μείωση 5,0%) και κατά 73.290 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2010 (μείωση 1,7%). Ακόμη, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.353.149 άτομα.
Οι νέοι σε ηλικία παραμένουν «πρωταθλητές» στην ανεργία, με το ποσοστό τους να αυξάνεται αλματωδώς. Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ανεργία στα άτομα ηλικίας 15- 24 ετών ήταν 39% (από 28,9% τον Δεκέμβριο 2009), στις ηλικίες 25- 34 ετών ήταν 21% (από 13,7% τον Δεκέμβριο 2009) και στα άτομα ηλικίας 35- 44 ετών το ποσοστό της ανεργίας ανήλθε σε 12,2% (από 8,9% τον Δεκέμβριο 2009).
Στις γυναίκες το ποσοστό της ανεργίας (18,7% τον περασμένο Δεκέμβριο από 14,8% τον Δεκέμβριο 2009) συνεχίζει να είναι πολύ υψηλότερο από εκείνο στους άνδρες (11,9% τον Δεκέμβριο 2010 από 6,9% τον Δεκέμβριο 2009).

Σε επίπεδο περιφερειών της χώρας, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφονται στις περιφέρειες:
Ιονίων Νήσων (23,1% τον Δεκέμβριο 2010 από 15% τον Δεκέμβριο 2009),
Δυτικής Μακεδονίας (17,7% από 12%),
Κεντρικής Μακεδονίας (16,5% από 11,4%),
Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης (15,6% από 12,5%)
Νοτίου Αιγαίου (15,5% τον περασμένο Δεκέμβριο από 13,6% τον Δεκέμβριο 2009)και
Ήπειρος 14,4%.
Στην Αττική, όπου διαμένει η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού, η ανεργία ανήλθε τον Δεκέμβριο 2010 σε 14% από 9,2% τον Δεκέμβριο 2009.

Δ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ: Δεν θα μειωθεί το ποσοστό επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες


Δεν υφίσταται επί του παρόντος ενδεχόμενο μείωσης του ποσοστού επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ, κ. Αστέριου Ροντούλη.

Όπως υπενθυμίζει ο υφυπουργός, οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος δικαιούνται επιστροφής ΦΠΑ, που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών που πραγματοποίησαν κατά την άσκηση της εκμετάλλευσης τους.
Η επιστροφή αυτή ενεργείται από το Δημόσιο με καταβολή στον αγρότη ποσού, το οποίο προκύπτει με την εφαρμογή καταποκοπή συντελεστών στην αξία των παραδιδόμενων αγροτικών προϊόντων και των παρεχόμενων αγροτικών υπηρεσιών προς άλλους υποκείμενους στο φόρο, εκτός των αγροτών του ειδικού καθεστώτος. Για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχές αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιούνται από 1-01-2009 ο κατ΄ αποκοπή συντελεστής έχει οριστεί στο ύψος του 11%.

Όπως όμως σημειώνει ο υφυπουργός Οικονομικών, «τα ποσοστά επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες καθορίζονται με βάση τα μακροοικονομικά δεδομένα των τριών τελευταίων ετών, τα οποία αναφέρονται μόνο στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Τα ποσοστά κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτού τεθούν σε εφαρμογή. Με βάση τα υφιστάμενα μακροοικονομικά στοιχεία, δεν υφίσταται επί του παρόντος ενδεχόμενο μείωσης του κατ΄ αποκοπή συντελεστή 11%».

ΕΛ.ΤΑ.: Τρία ευρώ η επιβάρυνση για την κατ' οίκον πληρωμή των συντάξεων του Ο.Γ.Α.


Με τρία ευρώ «εξτρά» θα επιβαρύνεται η κατ’ οίκον πληρωμή των συντάξεων του Ο.Γ.Α. από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γιώργου Κουτρουμάνη, μετά την ένταξη του Οργανισμού στο διατραπεζικό σύστημα ΔΙ.Α.Σ., η πληρωμή της σύνταξης κατ΄ οίκον θεωρείται πρόσθετη υπηρεσία.

«Η υπηρεσία αυτή παρέχεται από τα ΕΛΤΑ στις περιπτώσεις που ο συνταξιούχος επέλεξε να πιστώνεται η σύνταξή του σε λογαριασμό των ΕΛΤΑ με κατ΄ οίκον πληρωμή και κατά τη διαδικασία της απογραφής των συνταξιούχων συμφώνησαν και οι ίδιοι να τους παρασχεθεί η υπηρεσία αυτή, γνωρίζοντας το ύψος της οικονομικής επιβάρυνσης» αναφέρει ο κ. Κουτρουμάνης.
Ο αναπληρωτής υπουργός υπενθύμισε ότι ο κάθε ασφαλισμένος έχει πάντα το δικαίωμα αλλαγής, σχετικά με τον τρόπο πληρωμής της σύνταξης.
Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να επιλέξουν την πίστωση της σύνταξής τους σε λογαριασμό που τηρούν σε οποιαδήποτε τράπεζα ή λογαριασμό των ΕΛΤΑ, χωρίς την κατ΄ οίκον επίδοση, οπότε δεν θα έχουν καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση.

ΠΑΣΟΚ: Αντιδράσεις βουλευτών για τις ρυθμίσεις στις περιοχές «Natura»


Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν περαιτέρω αποσαφηνίσεις από την υπουργό Περιβάλλοντος, κα Τίνα Μπιρμπίλη, παρά τις νέες βελτιωτικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε στο επίμαχο άρθρο 9 του νομοσχεδίου για την βιοποικιλότητα, σχετικά με τις ρυθμίσεις στις περιοχές «Natura» και την εκτός σχεδίου δόμηση σε αυτές.

Όπως υποστήριξαν, υπάρχουν νομικά προβλήματα που αφορούν τις κατατμήσεις και τις μεταγραφές στα υποθηκοφυλακεία, γι αυτό και θα πρέπει με απλό και καθαρό τρόπο να επαναδιατυπωθεί η διάταξη.

Ανάμεσα στους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης που επιμένουν στην ανάγκη περαιτέρω αλλαγών είναι οι κ.κ. Κώστας Γείτονας και Αικατερίνη Περλεπέ- Σηφουνάκη που τοποθετήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής καθώς και οι κ.κ. Κώστας Καρτάλης, Γιάννης Δριβελέγκας, Νίκος Ζωϊδης, Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Βούρος και Βαγγέλης Γιουματζίδης που αναμένεται να τοποθετηθούν στη συζήτηση επί των άρθρων.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ: Θέματα ημερήσιας διάταξης συνεδρίασης Περιφερειακού Συμβουλίου 9ης Μαρτίου


Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011, και ώρα 19.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου της Περιφέρειας Ηπείρου συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο , με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.Επικύρωση των αποφάσεων – πρακτικών της 3ης συνεδρίασης του Π.Σ.
2.Έγκριση για άνοιγμα νέων τραπεζικών λογαριασμών από την κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Ηπείρου κατ’ αντιστοιχία και στην αυτή Τράπεζα των τηρουμένων τραπεζικών λογαριασμών από τις πρώην Ν.Α. Ιωαννίνων, Άρτας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, προς μεταφορά των διαθεσίμων χρηματικών διαθεσίμων.
β)Εξουσιοδότηση Περιφερειάρχη για ορισμό υπαλλήλων για κίνηση των αντίστοιχων λογαριασμών.(εισήγηση: Δ/νση Οικονομικού)
3.Έγκριση προένταξης έργου στο Πρόγραμμα ΚΑΠ.(εισήγηση: Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού)
4.Σχετικά με τη μίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών.(εισήγηση: ο Αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Καραμπίνας & η Δ/νση Πολιτικής Προστασίας)
5.Συνέχιση της διαδικασίας για την πλήρωση της θέσεως Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου.(σχετ. η αριθμ. οικ.8208/162/17-2-2011 Δημόσια Προκήρυξη – Πρόσκληση)
ΠΗΓΗ:http://www.php.gov.gr/