Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΚΚΕ: Έρχεται εργασιακός μεσαίωνας

Στις εξαιρετικά δυσμενείς εργασιακές και ασφαλιστικές συνθήκες που «υπόσχονται» τα μέτρα, επικεντρώθηκε με ανακοίνωση του το ΚΚΕ:

«Ποιος εργαζόμενος θα αποδεχτεί να ζήσει αυτός και τα παιδιά του σε ένα εργασιακό καθεστώς 13 ωρών ελαστικής, προσωρινής δουλειάς, 6ήμερης εργασίας, με μισθούς 300 – 500 ευρώ χωρίς ασφάλιση και με σύνταξη εξαθλίωσης μετά τα 70;
Αυτά προωθούν μεθοδευμένα η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ γιατί αυτά είναι αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου.
Γι' αυτό πρέπει να σημάνει πανεργατικός ξεσηκωμός κατά της δικτατορίας των μονοπωλίων».

Άνεργος έπαιρνε ... 12 επιδόματα τον μήνα!

Πλοκάμια στον ΟΑΕΔ έχουν απλώσει οι επιτήδειοι που με πλαστά δικαιολογητικά έπαιρναν παρανόμως επιδόματα ανεργίας και μία σειρά άλλων παροχών.
Τον δρόμο της δικαιοσύνης έχουν πάρει ήδη 23 υποθέσεις, που έχουν κοστίσει στον ΟΑΕΔ πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ.
Αρκεί να αναφερθεί πώς μόνο μία υπόθεση - στην οποία εμπλεκόταν υπάλληλος του οργανισμού - η ζημιά είναι 1,4 εκατομμύρια.

Οι πειθαρχικές υποθέσεις που έχουν διαβιβαστεί στην εισαγγελία, είναι όπως αναφέρει το "Έθνος της Κυριακής", 21.
Οι 13 αφορούν την Αττική και οι υπόλοιπες εντοπίζονται στη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο, την Κω, το Ηράκλειο και τη Ζάκυνθο.
Ενδεικτικά, αναφέρονται κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
- Επίδομα ανεργίας από 12 συνολικά υπηρεσίες του ΟΑΕΔ έπαιρνε ταυτόχρονα κάτοικος της Αττικής. Το κόστος φτάνει τα 58.277 ευρώ και έχει διαβιβαστεί πράξη βεβαίωσης οφειλής στη Δ.Ο.Υ.
- Υπάλληλος του ΟΑΕΔ καταδικάστηκε σε δύο φορές ισόβια. Είχε προχωρήσει σε πλαστογραφία με αποτέλεσμα η ζημιά για το ταμείο να φτάνει σχεδόν το 1,5 εκατ. ευρώ.
- Πρώην αστυνομικός έπαιρνε παροχές ανεργίας και οικογενειακό επίδομα με πλαστά δικαιολογητικά, δηλώνοντας μάλιστα ότι έχει 19 παιδιά.
- Γυναίκα εργαζόταν ως μισθωτή και παράλληλα έπαιρνε την επιδότηση για το πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών (ποσό 15.000 ευρώ), το οποίο απευθύνεται σε εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ ανέργους που θέλουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση.

Άνετη επικράτηση εκτός έδρας για τον Α.Σ. Καλπακίου- «Καθάρισε» ο διαιτητής για τους Αμπελόκηπους στον Παρακάλαμο-Επικράτησε με 3 – 1 η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος

*Τρεις βαθμούς ακόμα πρόσθεσε στο ενεργητικό του η ομάδα του Καλπακίου νικώντας με 2-0 τον Α.Π.Ο. Δαβάκης.
Έχοντας από την αρχή τα ηνία του αγώνα, έχασε στο πρώτο μέρος δύο τετ-α-τετ με τους Ηλία και Γκώνη.
Στο 63' με δυνατό σουτ άνοιξε το σκορ, για να διπλασιάσει στο 80' ο Γκώνης με πλασέ.
Μάλιστα έχασε πολλές ευκαιρίες να διευρύνει το σκορ, με τους Ντρεβένη και Κατσαβριά.
Με την νίκη του αυτή πλησίασε σε απόσταση αναπνοής από την κορυφή.

*Δεύτερη εντός έδρας ήττα με 2-0 από Αμπελόκηπους για τον Αγροτικό Αστέρα Άνω Καλαμά με την υπογραφή του διαιτητή Μωησιάδη.
Ο αγώνας ξεκίνησε κάτω από καταρρακτώδης βροχή και τον διαιτητή Μωησιάδη να αποβάλει με απευθείας κόκκινη κάρτα τον Μπίκα, για λόγους που μόνο αυτός γνωρίζει.
Στο 3΄ λεπτό «έκλεισε» τα μάτια και δεν έδωσε πεντακάθαρο πέναλτι σε ανατροπή του Χαρίση μέσα στην περιοχή.
Σε μια ολιγωρία της άμυνας του Αγροτικού Αστέρα οι Αμπελόκηποι άνοιξαν το σκορ για να κλείσει το ημίχρονο με 0-2.
Αν και αγωνιζόταν με δέκα παίκτες ο Αστέρας είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού στο μεγαλύτερο διάστημα και έχασε ευκαιρίες να σημειώσει κάποιο τέρμα.

*Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος πήρε το τρίποντο μέσα στο «κάστρο της» το Δελβινάκι, επικρατώντας με 3-1 του Α.Ο. ΑΣΤΗΡ Αμφιθέας.

Τα γκολ για τους νικητές σημείωσαν οι Μυριούνης, Ζεναλής και Νεοφώτιστος.

 
Τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής έχουν ως εξής:
Θύελλα Ελεούσας - Ασβεστοχώρι: 2 - 0
Πρωτόπαπα - Περίβλεπτος: 1 - 0
Δαβάκης - Καλπάκι: 0 - 2
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά - Αμπελόκηποι: 0 – 2
Ζωοδόχος - Νησί: 4 - 2
Πωγωνάτος - Αμφιθέα: 3 - 1
Α.Ε. Καμποχωρίων - ΠΑΟ Κόνιτσας: 0 - 3
Πανφρουριακός - Σταυράκι: 3 - 3
Περιστέρι - Αγία Μαρίνα: 0 - 5

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (8η αγωνιστική, Α΄ Όμιλος, Β΄ Ερασιτεχνικής)
1. Θύελλα Ελεούσας: 20
2. Καλπάκι: 17
3. Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά: 16
4. Αγία Μαρίνα: 16
5. Αμφιθέα: 16
6. Περίβλεπτος: 15
7. Ζωοδόχος: 14
8. Αμπελόκηποι: 12
9. Σταυράκι: 12
10. Πωγωνάτος: 12
11. Πανφρουριακός: 11
12. Πρωτόπαπα: 10
13. ΠΑΟ Κόνιτσας: 10
14. Δαβάκης: 9
15. Ασβεστοχώρι: 9
16. Νησί: 4
17. Περιστέρι: 3
18. Α.Ε. Καμποχωρίων: 0

Το 1,5 εκατ. αγγίζουν τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται

Περίπου ενάμιση εκατομμύριο δάνεια έχουν καταγγελθεί μέχρι σήμερα αφού δεκάδες χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες.

Περίπου 60.000 φυσικά πρόσωπα έχουν υποβάλει αίτηση για την ρύθμιση 200.000 δανείων, και οι καθυστερήσεις στην καταβολή δόσεων στις κάρτες ανέρχονται στο 30%, ενώ τραπεζικά στελέχη εκφράζουν ανησυχία ότι ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αποτελεί όχημα για την αποφυγή εξόφλησης υποχρεώσεων.

ΠΗΓΗ: http://www.kathimerini.gr/

Απελευθέρωση Πρέβεζας το 1912 από τον τουρκικό ζυγό. ''Το παρελθόν στο μέλλον της πόλης μας''. Η ομιλία του Ευάγγελου Αυδίκου, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στις παρισινές εκδηλώσεις για τα 99 χρόνια ελευθερίας

Στις 21 Οκτωβρίου 1912 η Πρέβεζα απελευθερώνεται και γίνεται μέρος του νεοελληνικού κράτους. 99 χρόνια μετά η δημοτική αρχή της πόλης μού εζήτησε να μιλήσω για τα γεγονότα. Το κείμενο που ακολουθεί είναι αυτό που διάβασα την περασμένη Παρασκευή(21/1/2011) στο Πολιτιστικό Κέντρο της Πρέβεζας (πρώην κινηματογράφος ΟΑΣΙΣ)

Είμαστε ένα βήμα, ένα χρόνο πριν να φτάσουμε στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης μας.
Νιώθω ιδιαίτερη χαρά αλλά και ευθύνη για την τιμή που μου γίνεται, μια και είναι η πρώτη εορταστική εκδήλωση που οργανώνεται από τον καποδιστριακό πλέον δήμο. Ακόμη, η τιμή και η ευθύνη αυξάνονται από το γεγονός ότι το χορό των πανηγυρικών ξεκίνησε το 1913 μια πολύ σπουδαία προσωπικότητα της εκπαιδευτικής ιστορίας αλλά και γενικότερα της τοπικής μας ιστορίας , ο Χρήστος Κοντός, φιλόλογος τότε και αργότερα γυμνασιάρχης στο εδώ γυμνάσιο(Καράμπελας,97). Ανήκει σ' εκείνες τις σεπτές μορφές που πάντα χρειαζόμαστε, ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που ενσάρκωσαν, έδωσαν νόημα στο αξίωμα «καλός καγαθός» του αρχαιοελληνικού πολιτισμού.

Αγροτικοί συνεταιρισμοί: Προβλήματα στην κεφαλαιακή επάρκεια της «Δωδώνης»

Απειλείται η κεφαλαιακή επάρκεια της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη», υποστηρίζουν με χθεσινή τους ανακοίνωση οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Άρτας, με αφορμή την απόκτηση της γαλακτοβιομηχανίας από τη Simos Food Group σε συνεργασία με την αγγλική εταιρεία «Strategic initiatives».
Όπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου «η μετοχική σύνθεση της αγγλικής εταιρείας είναι αδιαφανής, το οποίο σημαίνει ότι στην εν λόγω εταιρεία μπορεί κάλλιστα να συμμετέχουν ανταγωνιστές της “Δωδώνης” ή ακόμα και Ελληνες επιχειρηματίες που αποσκοπούν να επαναπατρίσουν ανωνύμως κεφάλαια που είχαν βγάλει στο εξωτερικό».

Οι ενώσεις αγροτών εκφράζουν τη θέση ότι η αγγλική εταιρεία παρουσιάζεται από τους εκπροσώπους της ως «ρωσο-γαλλο-βρετανο-ελληνικός όμιλος» χωρίς να δίνονται περαιτέρω στοιχεία. Στην ουσία, λέει η ανακοίνωση, οι μετοχές της «Δωδώνης» μεταβιβάζονται αυτή τη στιγμή στον... κανένα, και υπάρχει ο κίνδυνος μετά από ένα δεδομένο χρονικό διάστημα να μεταβιβαστούν οι μετοχές ή να μεταφερθεί η έδρα της εταιρείας χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα και το μέλλον της, μιας εταιρείας με ιστορία 50 ετών, στην οποία βασίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης της Περιφέρειας της Ηπείρου.
Στη συνέχεια της ανακοίνωσης τονίζεται ότι η αγγλική εταιρεία είναι ουσιαστικά μια εταιρεία ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων (Private Equity), η οποία μπορεί να αντλεί κεφάλαια με διάφορους τρόπους (π.χ. μέσω τραπεζικού δανεισμού) και να προβαίνει σε ενέργειες εξαγορών.
Το πιο πιθανό, τονίζουν, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί είναι ότι αυτός ο δανεισμός θα μεταβιβαστεί στη «Δωδώνη», όπως είχε γίνει και στην περίπτωση της Wind παλαιότερα, όπως υπάρχει και ο κίνδυνος να μεταβιβαστούν στη γαλακτοβιομηχανία και τα χρέη της Simos food group, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην κεφαλαιακή της επάρκεια.
Πέραν τούτου, σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι δραστηριότητες τέτοιων εταιρειών επενδυτικών κεφαλαίων εμπεριέχουν μεγάλο ποσοστό ρίσκου, σε σημείο που να υπάρχει εύλογη ανησυχία αναφορικά με τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα έχει στη «Δωδώνη» μία οποιαδήποτε ζημιογόνος επιχειρηματική κίνηση από τον μεγαλομέτοχο αυτής.
Οι συνεταιρισμοί επαναδιατυπώνουν το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν ο αντιπρόσωπος της “Δωδώνης” που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τη γαλακτοβιομηχανία, να εγγυάται την ανάπτυξη της γαλακτοβιομηχανίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά;».

ΠΗΓΗ: http://news.kathimerini.gr

ΟΓΑ: Ενημέρωση συνταξιούχων και δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων

Ο ΟΓΑ με αφορμή την καταγραφή φυσικής παρουσίας που ξεκίνησε την 1 Οκτωβρίου 2012 και θα διαρκέσει έως και 30 Νοεμβρίου 2012, ενημερώνει τους συνταξιούχους και δικαιούχους οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ, ότι όσοι έλαβαν την ενημερωτική επιστολή του ΟΓΑ και δεν αναγράφονται σωστά ή δεν είναι συμπληρωμένα ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ θα πρέπει:

α) Πρώτα να προσέλθουν στον Ανταποκριτή του ΟΓΑ του τόπου κατοικίας τους, προσκομίζοντας την επιστολή και τα απαραίτητα δικαιολογητικά και
β) Στην συνέχεια να προσέλθουν στα ΕΛΤΑ ή στην Τράπεζα που έχουν ανοίξει λογαριασμό πίστωσης της σύνταξης ή επιδόματος του ΟΓΑ για την καταγραφή τους με την ενημερωτική επιστολή στην οποία θα έχει συμπληρωθεί από τον Ανταποκριτή ο σωστός ΑΜΚΑ και ΑΦΜ.
Τέλος, ο ΟΓΑ ενημερώνει ότι όλοι οι συνταξιούχοι και επιδοματούχοι του ΟΓΑ πρέπει να ανταποκριθούν στην διαδικασία καταγραφής φυσικής παρουσίας, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2012 σε διαφορετική περίπτωση από τον μήνα Ιανουάριο του 2013 θα ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης.

Μετά τις 20 Οκτώβρη προκαταβολές ενιαίας ενίσχυσης

Μετά τις 20 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθούν πληρωμές προκαταβολών ενιαίας ενίσχυσης.

Δεν έχει ξεκαθαρίσει το ποσοστό προκαταβολής, δηλαδή αν θα είναι 50% ή παραπάνω.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, πάντως, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να επιταχυνθεί η περίπλοκη διαδικασία που απαιτείται έως ότου οι παραγωγοί δουν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται.

Από την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 ξεκινάει η συγκέντρωση του καλαμποκιού η Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων

Η Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων κάνει γνωστό στους καλαμποπαραγωγούς ότι ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του νέου υπερσύγχρονου ξηραντηρίου στο Α.Κ. Κρύας.

To ξηραντήριο αυτό είναι δυναμικότητας 10 tn/ώρα και χρησιμοποιείται υγραέριο για την ξήρανση.
Με την λειτουργία του ξηραντηρίου θα επιτυγχάνεται καλύτερη ξήρανση του καλαμποκιού και για την παραγωγό ταχύτερη εξυπηρέτηση και σημαντική μείωση κόστους ξήρανσης.
Τέλος γίνεται γνωστό ότι από την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 ξεκινάει η συγκέντρωση του καλαμποκιού.