Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Σε ισχύ το «δεν πληρώνω χωρίς απόδειξη»

Και επίσημα από τις 12 Ιανουαρίου


Σε ισχύ τέθηκε η ρύθμιση που επιτρέπει στους καταναλωτές να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και υπηρεσιών που αγοράζουν αν δεν πάρουν απόδειξη πληρωμής.
Σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)».
Επισημαίνεται, χαρακτηριστικά, πως «κατά την πώληση προϊόντων και παροχή υπηρεσιών και υπό την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, του Ποινικού Κώδικα και του ν. 2523/1997, ο καταναλωτής δεν υποχρεούται να καταβάλει το αντίτιμο εάν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο, όπως αυτό ορίζεται στις οικείες διατάξεις».
Το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους εστιατορίων κ.λπ. καταστημάτων εστίασης και αναψυχής. Η υποχρέωση ανάρτησης των πινακίων ισχύει από τις 12 Ιανουαρίου και για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ. 

Διάρρηξη σε κτίριο όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας

Το πρωί (14-12-2012) καταγγέλθηκε διάρρηξη στο κτίριο όπου στεγάζονται υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, από το οποίο αφαιρέθηκαν δύο χρηματοκιβώτια που περιείχαν το χρηματικό ποσό των (30.450) ευρώ, σφραγίδες και έντυπα δελτίων διαμονής αλλοδαπών.
Η έρευνα που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων για τον ακριβή προσδιορισμό των συνθηκών της διάρρηξης και τον εντοπισμό των δραστών βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθησαν δύο Αφγανοί, με πλαστές Βουλγάρικες ταυτότητες

Χθες το βράδυ στην Ηγουμενίτσα συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, δύο αλλοδαποί (υπήκοοι Αφγανιστάν και Πακιστάν), ηλικίας 44 και 26 ετών, οι οποίοι κατά τον έλεγχο, κατείχαν και επέδειξαν πλαστές ταυτότητες Βουλγαρίας.

Τα ταξιδιωτικά έγγραφα κατασχέθηκαν από το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Θανατηφόρο τροχαίο στο 1ο χμ της Επαρχιακής Οδού Προδρομίου – Καμινίου Σουλίου

Νεκρός ένας 63χρονος


Χθες (14-12-2012) αργά το απόγευμα στο 1ο χμ της Επαρχιακής Οδού Προδρομίου – Καμινίου Σουλίου, Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο που οδηγούσε 34χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη εντός ρέματος, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 63χρονου συνοδηγού και τον ελαφρύ τραυματισμό του οδηγού.
Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Παραμυθιάς.

Από σήμερα Σάββατο η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε αγρότες

Από το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου θα είναι διαθέσιμη για ανάληψη από τα ΑΤΜ των τραπεζών από τους δικαιούχους η δεύτερη δόση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στους αγρότες. Για όσους δικαιούχους του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου 2012 δεν είχαν λάβει προκαταβολή λόγω σφαλμάτων των αιτήσεων ή λόγω μη ταυτοποίησης με το αρχείο του ΟΓΑ, οι διασταυρωτικοί έλεγχοι ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου και η πληρωμή τους θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας.
«Παρόλες τις δυσκολίες που συναντήσαμε», δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, «δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, καταφέραμε και συγκεντρώσαμε τα χρήματα που αντιστοιχούν στην επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνουμε να βοηθήσουμε στη μείωση του κόστους των εισροών».
Ο κ. Τσαυτάρης ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθεί και το υπόλοιπο 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας σε όλη την επικράτεια κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων

Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά από τις 17 Δεκεμβρίου και ισχύουν όλο το διάστημα της εορταστικής περιόδου.

Η ανάπτυξη των μέτρων αποσκοπεί στην οδική ασφάλεια και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εφαρμογή αυξημένων μέτρων οδικής ασφάλειας, σε όλη την Επικράτεια.
Ο σχεδιασμός των μέτρων εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικότερων εντολών και κατευθύνσεων για αυξημένη παρουσία και δραστηριοποίηση των Υπηρεσιών Τροχαίας, ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών ομαλής και ασφαλούς οδικής κυκλοφορίας και μετακίνησης των πολιτών, καθώς επίσης και στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Τα μέτρα αναπτύσσονται σταδιακά από τις 17 Δεκεμβρίου και θα κλιμακωθούν - κορυφωθούν τις ημέρες μαζικής εξόδου - εισόδου των οχημάτων, από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα από τις 21 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου.
Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.
Παράλληλα ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των μέτρων, καθώς και τον απαιτούμενο συντονισμό και εποπτεία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλυτέρα δυνατά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα θα διατεθεί σταδιακά το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού της Τροχαίας, με ενίσχυση και από άλλες Υπηρεσίες. Επιπλέον θα διατεθεί μεγάλος αριθμός περιπολικών και μοτοσικλετών, καθώς και συμβατικών οχημάτων με τον ανάλογο εξοπλισμό (ραντάρ ταχύτητας, αλκοολόμετρα κ.λπ.).
Τα μέτρα οδικής ασφάλειας στοχεύουν στην προληπτική και αποτρεπτική παρουσία, αλλά και στη διενέργεια τροχονομικών ελέγχων και αλκοτέστ για την αντιμετώπιση των «επικινδύνων» παραβάσεων, που αποτελούν τις βασικότερες αιτίες, κυρίως των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων (όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα, χρήση κινητών τηλεφώνων, παραβίαση διαχωριστικών λωρίδων κ.λπ.).

Μόνο 2 στους 10 επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ

 Εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ δήλωσαν 500.000 έμποροι και βιομήχανοι 
Οι περισσότεροι “πλούσιοι” Έλληνες είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι

Τα στοιχεία για το τι δηλώνουν και πόσα πληρώνουν οι Έλληνες πλην μισθωτών και συνταξιούχων δείχνουν το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Αρκεί μόνο ένα ποσοστό για να φανεί ποιοι κλέβουν την εφορία και όλους εμάς. Το 80% όσων δεν είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι δήλωσαν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ το χρόνο, δήλωσαν φτωχοί!
Η εξόφθαλμη φοροδιαφυγή υποτίθεται ότι διώκεται. Υποτίθεται όμως καθώς έχουν μπει πρόστιμα μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια, όμως από αυτά δεν έχουν εισπραχθεί παρά μόλις 29 εκατομμύρια ευρώ.
Τα στοιχεία είναι εξοργιστικά. Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωσαν έσοδα τον περασμένο χρόνο κάτω από 5.000 ευρώ.
Ένας στους τρεις εμπόρους επίσης δήλωσε φτωχός καθώς επίσης δήλωσε ότι δεν ξεπέρασαν τις 5.000 ευρώ/χρόνο τα έσοδά του, ενώ το ίδιο δήλωσε και το 70% των αγροτών.
381.829 έμποροι και βιομήχανοι δήλωσαν ότι βγάζουν λιγότερα από 12.000 ευρώ το χρόνο, όσα δηλαδή και 500.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι με μισθούς πείνας.
248.540 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν επίσης ότι δεν έχουν έσοδα πάνω από 12.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 80% των επαγγελματιών στη χώρα είναι φτωχοί.
1.222.384 μισθωτοί και συνταξιούχοι στην Ελλάδα έχουν εισόδημα από 12.000 ως και 20.000 ευρώ, όσο και αν ακούγεται απίστευτο είναι πενταπλάσιοι από τους αντίστοιχους βιομήχανους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες που δήλωσαν αντίστοιχα εισοδήματα.
Μόλις 119.000 έμποροι και βιομήχανοι δήλωσαν αντίστοιχα εισοδήματα ενώ μόλις 40.000 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισόδημα από 12.000 ως 20.000 ευρώ το χρόνο.
Από τα απίστευτα στοιχεία των δηλώσεων είναι και το ποιοι δηλώνουν πλούσιοι. Δήλωσαν δηλαδή πάνω από 500.000 ευρώ το χρόνο εισόδημα.
Και πάλι πρώτοι είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι! Δήλωσαν ότι έχουν έσοδα πάνω από 500.000 ευρώ 96 μισθωτοί και συνταξιούχοι, 48 ελεύθεροι επαγγελματίες, 47 έμποροι και βιομήχανοι, αλλά και 36 αγρότες.
Κάπως έτσι λύνονται και οι απορίες όπως γιατί την πληρώνουν πάντα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.
Η απάντηση είναι απλή.
Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις και με βάση τις δηλώσεις οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι είναι οι πλούσιοι!

Από την άνοιξη πιάνουν δουλειά τα γεωτρύπανα στους Νεγρέδες Πωγωνίου


Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 αναμένεται να έχουν ανακηρυχθεί οι ανάδοχες εταιρείες που θα αναλάβουν τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Καλπάκι Ιωανίνων, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Δυτικό Κατάκολο.
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη των υπουργών Ενέργειας στην Κύπρο, έκανε γνωστό ότι «ολοκληρώνεται η φάση της αξιολόγησης για τον διαγωνισμό με τη διαδικασία του open door για τα τρία «οικόπεδα» της Δυτικής Ελλάδας.
Σύντομα θα ανακοινωθεί η short list (λίστα προτιμητέων) των εταιρειών που προχωρούν στην επόμενη φάση».
Σημειώνεται ότι και στις τρεις περιοχές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ κοινοπραξίες. Σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές του Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των εταιρειών που προχωρούν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.
Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει τελειώσει τον Μάρτιο, οπότε και θα ανακοινωθούν οι όμιλοι που θα αναλάβουν τις έρευνες και τις εξορύξεις στις περιοχές.
Αμέσως μετά αναμένεται να πέσουν τα πρώτα γεωτρύπανα.