Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

ΕΜΥ: Μεταβολή του καιρού από τα ξημερώματα της Πέμπτης με ισχυρούς βοριάδες, κρύο και τοπικές βροχές

Πιθανές τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές πάνω από τα 1.500 μέτρα υψόμετρο

Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός θα παρουσιάσει μεταβολή από τα ξημερώματα της Πέμπτης 27 Οκτωβρίου με ισχυρούς βοριάδες, κρύο και τοπικές βροχές.
Από τα ξημερώματα της Πέμπτης θα έχουμε βαθμιαία αύξηση των νεφώσεων και τοπικές βροχές, αρχικά στα βόρεια τμήματα της Ηπείρου και σταδιακά σε ολόκληρη την Ήπειρο και οι οποίες θα διαρκέσουν έως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.
Την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου θα επικρατούν νεφώσεις, ενώ ασθενείς τοπικές βροχές ενδέχεται να σημειωθούν κυρίως στα νότια τμήματα της Ηπείρου.
Το κύριο χαρακτηριστικού του καιρού της Παρασκευής θα είναι η κατακόρυφη πτώση της Θερμοκρασίας  και οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι που θα φτάσουν τοπικά τα 6 μποφόρ.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές πάνω από τα 1.500 μέτρα υψόμετρο.

Από τα απόγευμα της Παρασκευής αναμένεται σταδιακά βελτίωση του καιρού, με τις χαμηλές θερμοκρασίες να παραμένουν και τις επόμενες ημέρες.

ΠΑΣ Γιαννινα-Ξάνθη 1-0 (Κύπελλο Ελλάδος)

Πήρε το τρίποντο με Μαμπουλού ο ΠΑΣ στη φάση των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας το απόγευμα της Τετάρτης, στους "Ζωσιμάδες" καθώς επιβλήθηκε με 1-0 της Ξάνθης στον 4ο όμιλο.
Στο 15΄, ο Κούτρης να κάνει κίνηση από τα αριστερά και να γυρίζει τη μπάλα στο κέντρο της άμυνας και τον Μαμπουλού με σουτ πάνω στην κίνηση να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα.
Ο ίδιος παίκτης αστόχησε σε πέναλτι που εκτέλεσε στο 90' (ανατροπή του Κόντε από τον Χατζητερζόγλου) καθώς έστειλε τη μπάλα άουτ.

ΠΑΣ Γιάννινα (Πετράκης): Πασχαλάκης, Καρανίκας, Κούτρης, Μιχαήλ, Σκόνδρας, Μπέριος, Κοζορώνης (73' Ναδάλες), Γαρουφαλιάς, Δώνης (61' Γιάκος), Ζάιρο, Μαμπουλού

Ξάνθη (Λουτσέσκου): Ζίφκοβιτς, Παπαγεωργίου, Λισγάρας, Χατζητερζόγλου, Μπαξεβανίδης, Βασιλακάκης (65' Καμαρά), Ορφανίδης (65' Ντε Λούκας), Τριάδης, Λάζιτς, Νιέτο (65' Χαμζα), Ράνος

Ολοκληρώθηκε το 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Η ΕΚΕ τίμησε τον διεθνούς φήμης Καρδιοχειρουργό Αυξέντιο Καλαγκό

Ολοκλήρωσε τις εργασίες του το 37ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (Divani Caravel, 20-22 Οκτωβρίου 2016) με πληθώρα ενδιαφερόντων ανακοινώσεων και ομιλιών για όλα τα πεδία που άπτονται της Καρδιολογίας και με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων, ερευνητών, νοσηλευτών και επαγγελματιών υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που εμπλέκονται στον τομέα της Καρδιοαγγειακής Ιατρικής.
Κατά την τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016, και μετά τους χαιρετισμούς και την κήρυξη των εργασιών, ο  Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Στέφανος Φούσας πραγματοποίησε συνοπτική παρουσίαση των πεπραγμένων του Διοικητικού Συμβουλίου για τα έτη 2015-2016.
Κατά την παρουσίαση αναδείχτηκε στον μέγιστο βαθμό ο σημαντικός και πολύπλευρος ρόλος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας σε τρεις βασικούς τομείς. Εκείνον της συνεχούς εκπαίδευσης ειδικών και ειδικευομένων, στον τομέα της εξωστρέφειας και των διεθνών επιστημονικών συνεργασιών με μεγάλες Καρδιολογικές εταιρείες του εξωτερικού και με συμμετοχές στα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια και, τέλος, στον τομέα της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, με δράσεις πρόληψης υγείας και ενημέρωσης των πολιτών γα τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Κορυφαία στιγμή της τελετής έναρξης αποτέλεσε η βράβευση από την ΕΚΕ του διεθνούς φήμης καρδιοχειρούργου κ. Αυξέντιου Καλαγκού  για το επιστημονικό και φιλανθρωπικό του έργο.

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις των επιτυχόντων στις εξετάσεις απόκτησης του Ευρωπαϊκού Διπλώματος στην Καρδιολογία από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΕ κ. Κων/νο Τσιούφη  και  βραβεύσεις που αφορούσαν τις υποτροφίες, τις καλύτερες εργασίες και τα ερευνητικά πρωτόκολλα.  

Ομιλία του Προέδρου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργου Δόση στην εκδήλωση για ''Τα Μαρτυρικά Χωριά της Ηπείρου'', του Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης

Αγαπητοί προσκεκλημένοι
 Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες
 Φίλες και φίλοι
 Κυρίες και κύριοι
 Σας μεταφέρω τους πατριωτικούς χαιρετισμούς του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.
 Γιορτάσαμε πέρυσι τα 70 χρόνια από την αντιφασιστική Νίκη των λαών το έτος 1945 όπου η Ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων. Η στιγμή της συνθηκολόγησης ήταν ιστορική γιατί το μέλλον ολόκληρου του κόσμου, γιατί απαλλάχτηκε από τον εφιάλτη της επικράτησης του φασισμού. Το κόστος αυτού του αγριότερου πολέμου σε ανθρώπινες ζωές ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια και οι υλικές ζημιές και δαπάνες σε χρήμα το ενάμιση τρισεκατομμύριο δολάρια.
Η Ήπειρος που όρθωσε το ανάστημα της και αποτέλεσε το πρώτο φράγμα των φασιστών ,έγινε θύμα της φασιστικής βαρβαρότητας.
Πάνω από 8.000 οι σφαγιασμένοι και οι εκτελεσμένοι και πάνω από 13.000 τα κατεστραμμένα σπίτια των συμπατριωτών μας. Μαρτυρικά χωριά και τόποι θυσίας το Κομμένο Άρτας, η Παραμυθιά Θεσπρωτίας, Μουσιωτίτσα και Λυγκιάδες Ιωαννίνων, η Κρυοπηγή Πρέβεζας το Βουργαρέλι, το Κεφαλόβρυσο, το Περιστέρι, οι Σελλάδες, το Κεράσοβο, το Πέτα, το Ζαγόρι και τόσα άλλα θύματα της περίφημης Μεραρχίας Εντελβάις των Γερμανών φασιστών το έτος 1943 που στο πέρασμά τους έκαιγαν σπίτια και σκότωσαν ανθρώπους αδιακρίτως. Η Ήπειρος πλήρωσε ακριβά την εχθρική κατοχή.
Το Κομμένο Άρτας πλήρωσε με το μεγαλύτερο φόρο αίματος των 317 σφαγιασθέντων ανεξαρτήτως ηλικίας και δυστυχώς η εθνική συλλογική μνήμη δεν επεφύλαξε στο μαρτυρικό αυτό τόπο τη θέση που του αξίζει και είτε αγνοείται εντελώς είτε αναφέρεται ελάχιστα , όχι ως χωριό ,αλλά ως τοπωνύμιο.

Φορολογικός έλεγχος των τραπεζικών καταθέσεων

Εφιάλτης έχει γίνει για χιλιάδες φορολογούμενους ο νέος τρόπος φορολογικών ελέγχων μέσω τραπεζικών καταθέσεων. 
Οι φορολογικές αρχές έχουν στην φαρέτρα τους όπλα, όπως η άμεση άρση του τραπεζικού απορρήτου, η επέκταση της χρονικής έκτασης του ελέγχου στο παρελθόν και οι διατάξεις περί προσαύξησης περιουσίας.
Οι φορολογούμενοι καλούνται να δικαιολογήσουν συναλλαγές, που ενδεχομένως να μη θυμούνται.

Ουσιαστικά η συγκεκριμένη διαδικασία αποτελεί τον φορολογικό έλεγχο του μέλλοντος, μέσω του οποίου θα συγκεντρώνονται σημαντικά από τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς του κάθε φορολογούμενου.
Τι καλείται να δικαιολογήσει ο φορολογούμενος

Περιφέρεια Ηπείρου: Κήρυξη περιοχών ως σεισμοπαθών- πλημμυροπαθών

Την κήρυξη των Δήμων Ιωαννιτών, Πωγωνίου, Ζίτσας και Ζαγορίου ως σεισμοπαθών ζητά με έγγραφό της προς τα συναρμόδια Υπουργεία η Περιφέρεια Ηπείρου, αναφέροντας τις ζημιές που έχουν εντοπιστεί σε σπίτια, κτίρια, οδικές υποδομές, ιερούς ναούς και μονές. 
Η Περιφέρεια Ηπείρου, ύστερα από αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, έχει ζητήσει από τα συναρμόδια Υπουργεία, την κήρυξη ως πλημμυροπαθών των Δημοτικών Ενοτήτων Ζαλόγγου και Λούρου του Δήμου Πρέβεζας.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Στο Ε.Π. «Ήπειρος» 2014-2020 ο οδικός άξονας σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου Ιόνιας Οδού με τη Γέφυρα Πλάκας

Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη η απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» 2014-2020 της πράξης «Οδός σύνδεσης του Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού με τη 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων - Γέφυρα Πλάκας», προϋπολογισμού 30.132.544 ευρώ.
Φορέας υλοποίησης του έργου, με το οποίο θα αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή των Τζουμέρκων,   είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία έχει εκπονήσει όλες τις απαιτούμενες μελέτες και έχει διεκπεραιώσει με απόλυτη επιτυχία τις σχετικές διαδικασίες. 
Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστεί οδικός άξονας μήκους 9,809.27 m, γέφυρα μήκους 134 m, πέντε ισόπεδοι κόμβοι, οδοφωτισμοί γέφυρας και κόμβων, και τεχνικά έργα απορροής ομβρίων. Θα γίνουν εργασίες  οδοστρωσίας - ασφαλτικών και εργασίες σήμανσης - ασφάλισης. Το βασικό αντικείμενο του έργου είναι ο κύριος οδικός άξονας σύνδεσης, του Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού (επί της 7ης Επαρχιακής Οδού Ιωαννίνων - Πηγαδιών) με την 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων - Γέφυρα Πλάκας με συνολικό μήκος 9,809.27 m, που αποτελεί σχεδόν καθολικά νέα χάραξη και όχι βελτίωση κάποιας προϋφιστάμενης οδού.

Περιφέρεια Ηπείρου: Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Π.Ε. Άρτας

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  έλαβε αποφάσεις για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Π.Ε. Άρτας και συγκεκριμένα:
Ανέδειξε ανάδοχο (ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΡΜΠΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ), για το έργο "Τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας" προϋπολογισμού € 62.700
Ενέκρινε τη δημοπράτηση των έργων:
Α) «Επιδιόρθωση προστατευτικού αναχώματος Λούρου ποταμού», προϋπολογισμού 15.000 ευρώ
Β) «Αποκατάσταση πρανών στραγγιστικών τάφρων πεδιάδας Άρτας», προϋπολογισμού 12.100 ευρώ
Ο διαγωνισμός για τη βελτίωση της οδικής σύνδεσης της οδού Αετός- Κάτω Παλαιοκκλήσι με το Επαρχιακό δίκτυο της Π.Ε. Θεσπρωτίας, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, απέβη άγονος και θα επαναληφθεί.


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συλλήψεις δύο φυγόποινων στα Ιωάννινα και στην Πρέβεζα

Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο στα Ιωάννινα και στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων και Πρέβεζας, δύο ημεδαποί φυγόποινοι.
Αναλυτικότερα, συνελήφθησαν:
Χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ειδικής Ομάδας Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, ένας 64χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, συνολικής ποινής φυλάκισης είκοσι πέντε μηνών, για απάτη και πλαστογραφία.
Σήμερα το πρωί στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, μία 47χρονη ημεδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, ποινής φυλάκισης οκτώ μηνών, για πολεοδομικές παραβάσεις.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Υποβολή υποψηφιοτήτων για το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Περιφέρειας Ηπείρου

Η Πενταμελής Επιτροπή του άρθρου 8 παρ. 3 εδ. (α) του Ν. 4386/2016 (ΦΕΚ 83 / Α’/ 1105-2016), που αποτελείται από τους κ.κ. Γεώργιο Καψάλη, Ευριπίδη Γλαβά, Παναγιώτη Αργείτη, Δημήτριο Τζοβάρα και Γεώργιο Σμύρη, απευθύνει ανοιχτή  πρόσκληση για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το διορισμό των μελών του Περιφερειακού Επιστημονικού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Περιφέρειας Ηπείρου.  Το Περιφερειακό Επιστημονικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ) Περιφέρειας Ηπείρου αποτελείται από έντεκα   μέλη εκ των οποίων:
έξι  μέλη είναι καθηγητές Α.Ε.Ι. ή ερευνητές που προέρχονται από ερευνητικά κέντρα που εποπτεύονται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
πέντε μέλη προέρχονται από επαγγελματικά επιμελητήρια και επιστημονικούς συλλόγους, πολιτιστικούς φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση και παραγωγικούς φορείς της Ηπείρου.
Όλα τα μέλη του ΠΣΕΚ πρέπει:
·  να είναι κάτοχοι τουλάχιστον διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών ή ισοδύναμου τίτλου με αναγνωρισμένο κύρος και
·  να έχουν μακρόχρονη ερευνητική και επαγγελματική εμπειρία σε θέματα Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ).
Οι ενδιαφερόμενοι  πρέπει να υποβάλλουν:
·  αίτηση υποψηφιότητας
·  βιογραφικό σημείωμα,
·   τίτλους σπουδών (ευκρινή φωτοαντίγραφα)

Νέα ευρήματα προέκυψαν στο πλαίσιο συνεχιζόμενης έρευνας του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, μετά τη χθεσινή σύλληψη στην Πρωτόπαππα Ιωαννίνων δύο ομογενών για διακίνηση και εισαγωγή στη χώρα ποσότητας κάνναβης

Βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σπίτι του 42χρονου συλληφθέντα σε περιοχή της Αττικής, ποσότητα κάνναβης βάρους (2.320,5) γραμμαρίων και το χρηματικό ποσό των (1.500) ευρώ

Σε συνέχεια του χθεσινού (25.10.2016) Δελτίου Τύπου της Υπηρεσίας μας σχετικά με τη σύλληψη στην Πρωτόπαππα Ιωαννίνων δύο ομογενών, ηλικίας 42 και 51 ετών, για εισαγωγή στη χώρα, μεταφορά και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, ανακοινώνεται ότι:
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διερεύνησης της υπόθεσης, πραγματοποιήθηκε έρευνα, χθες το μεσημέρι, από αστυνομικούς του Β΄ Τμήματος Ασφάλειας Περιστερίου Αττικής, παρουσία δικαστικού λειτουργού, στο σπίτι του 42χρονου συλληφθέντα στο Περιστέρι Αττικής, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα παρακάτω:
πέντε συσκευασίες περιέχουσες ινδική κάνναβη, συνολικού βάρους (2.320,5) γραμμαρίων
το χρηματικό ποσό των (1.500) ευρώ, ως προερχόμενο από διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
μία ζυγαριά ακριβείας και
ένα κινητό τηλέφωνο

Την προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Αλλάζει από 8 Νοεμβρίου ο τρόπο ανανέωσης των αδειών οδήγησης για τους ηλικιωμένους οδηγούς

Από τις 8 Νοεμβρίου τίθεται σε ισχύ το νέο σύστημα, από το υπουργείο Μεταφορών με το οποίο επιχειρείται να αποσυμφορηθεί η ουρά στα γραφεία γιατρών για τις βεβαιώσεις ανανέωσης διπλωμάτων οδήγησης
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα υπάρχουν περί τους... 5.000 ηλικιωμένους που θέλουν να ανανεώσουν το δίπλωμα οδήγησής τους. Υπήρχαν μάλιστα 80άρηδες που περίμεναν για την ανανέωση του διπλώματός τους από το 2014 και φυσικά οι περισσότεροι εξ αυτών οδηγούσαν με ληγμένο δίπλωμα.
Λόγω των καθυστερήσεων, το υπουργείο έδινε το δικαίωμα σε οδηγούς άνω των 80 να ανανεώνουν την άδεια οδήγησής τους και εφόσον υπήρχε αδυναμία εξέτασής τους από τις ιατρικές επιτροπές να παρατείνεται η διοικητική ισχύ της έως και έξι μήνες.
Από τις 8 Νοεμβρίου που τίθεται σε εφαρμογή το νέο σύστημα θα επιτρέπει σε όσους επιθυμούν να ανανεώσουν την άδειά τους να εξετάζονται απευθείας από τους γιατρούς κρατικών νοσοκομείων ή και κρατικών κέντρων υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι θα εξετάζονται από παθολόγους, οφθαλμίατρους, νευρολόγους και ωτορινολαρυγγολόγους.
Τι προέβλεπε μέχρι τώρα ο νόμος

Εξιχνιάστηκε κλοπή από σπίτι, που διαπράχθηκε στην πόλη της Πρέβεζας

Σχηματίστηκε ποινική δικογραφία σε βάρος 45χρονης ημεδαπής για κλοπή

Από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών Πρέβεζας, εξιχνιάστηκε κλοπή από σπίτι που διαπράχθηκε στην πόλη της Πρέβεζας και σχηματίστηκε σχετική ποινική δικογραφία σε βάρος 45χρονης ημεδαπής.
Συγκεκριμένα, 87χρονη ημεδαπή κατήγγειλε ότι το πρωί της 22-09-2016, άγνωστος δράστης, αφού διέρρηξε παράθυρο του σπιτιού της στην πόλη της Πρέβεζας, αφαίρεσε χρηματικό ποσό.
Μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και αστυνομικής έρευνας, προέκυψε ότι την κλοπή διέπραξε 45χρονη ημεδαπή.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου: 2η Γιορτή τσίπουρου, την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, ώρα 13.00', στο αθλητικό κέντρο της ραδιοφωνίας, του Δήμου Ιλίου

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα για το θρυλικό Έπος του 1940-41


Αριθ. Πρωτ.:  76
Εν Δελβινακίω τη 10η Οκτωβρίου  2016
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  197η
ΘΕΜΑ: "Ξαφνιάσματα της Φύσης" οι ηρωίδες Γυναίκες του 1940-41

Αγαπητοί μου Χριστιανοί,
-Α-
  Στο θρυλικό Έπος του 1940 - 1941, αθόρυβο αλλά σπουδαίο ρόλο έπαιξαν και οι Ελληνίδες Γυναίκες, είτε στις πόλεις ζούσαν, είτε στα χωριά και στην ύπαιθρο. Το πολεμικό σάλπισμα, εκείνο το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου 1940, βρήκε όλο το Έθνος στο πόδι. Και βέβαια, δεν θα μπορούσαν να
λείψουν και οι γυναίκες από αυτόν τον γενικό ξεσηκωμό.  Γιατί από τα πανάρχαια χρόνια,  όταν οι μανάδες ξεπροβόδιζαν τα παιδιά τους για τον πόλεμο, δίνοντάς τους την  ασπίδα έλεγαν, γενναίες και αλύγιστες: "Ήταν η επί τας", δηλαδή η θα φέρης πίσω την ασπίδα νικητής η θα σε φέρουν επάνω της σκοτωμένο για την Πατρίδα.
-Β-
Πρώτες στην προσφορά προς τον μαχόμενο Στρατό μας, οι  ηρωίδες  γυναίκες της Πίνδου.
Ζαλωμένες   στην   πλάτη   κιβώτια   με   πυρομαχικά,   τρόφιμα,   πουλόβερ   και   "τσουράπια"-   κάλτσες,  όλα μάλλινα, πλεγμένα από τα χέρια τους, "τα κοφτά γκρεμνά ... ανέβαιναν", θα γράψη με θαυμασμό σ' ένα ποίημά του  ο Νικηφόρος Βρεττάκος. Και θα προσθέση, ότι ενώ "τις αεροτραμπάλιαζε ο άνεμος φορτωμένες κι' έλυνε τα τσεμπέρια τους κι' έπαιρνε τα μαλλιά τους" "αυτές  αντροπατάγανε ψηλά πέτρα την πέτρα κι' ανηφορίζαν στη γραμμή, όσου που μέσ' στα σύννεφα χάνονταν ορθομέτωπες η μια   πίσω  απ'  την  άλλη".  
Γυναίκες   νέες,  αλλά  και  ηλικιωμένες,   μέχρι   και   88  ετών(!),
αψηφώντας τις θύελλες, το χιόνι, τον πάγο και το τρομερό κρύο,  έφταναν ψηλά στις  αετοφωλιές της   Πίνδου,  εκεί  που  ήταν   αδύνατο  να   φθάσουν   τα   μεταγωγικά,   δηλαδή   τα   μουλάρια,   για   να
προσφέρουν   στους   φαντάρους   μας  αγάπη  και   ζεστασιά   με   την   παρουσία   τους,   και   με   τα   τόσο απαραίτητα πυρομαχικά, το καλοζυμωμένο ψωμί, τα μάλλινα, την μικρή, αλλά τεράστια προσφορά της
καρδιάς τους.
-Γ-
Και  να  ήταν  μόνο αυτές!  Ήταν  κι'  εκείνες, που μπήκαν στο νερό  ορμητικών  και άγριων ποταμών, και, πιασμένες σφιχτά από τους ώμους, σχημάτιζαν πρόχωμα, που ανέκοβε  την ορμή των νερών, κι' ευκόλυνε τους γεφυροποιούς του Στρατού μας για να δημιουργούν γέφυρες, ώστε να μπορούν να περνάνε οι πολεμιστές και τα μεταγωγικά. Στον ποταμό Βογιούσα, στον Καλαμά, στον Δρίνο επαναλήφθηκε αυτό το εκπληκτικό γεγονός.
Αλλά  και   οι  άλλες,  στις πόλεις,   που,   νύχτα-μέρα,  έπλεκαν  γάντια,   μπλούζες,  φανέλες, κασκόλ · που  ετοίμαζαν  δέματα, που  έγραφαν  γράμματα στους  ήρωες,  εκ  μέρους των συγγενών τους,  οι  οποίοι ήταν αναλφάβητοι·που  έτρεχαν  στα νοσοκομεία  για  να  επισκεφθούν  τους τραυματίες μας· που επισκέπτονταν τα σπίτια των πολεμιστών, για να τονώσουν και να ενισχύσουν τις φτωχές οικογένειές τους, τις  οποίες ο προστάτης τους, στο κάλεσμα της Πατρίδος, τις  άφησε στα πεντανέμια ... 
Κι'  αν πη κανείς για  τις  αδελφές  νοσοκόμες, αυτές  έγιναν κυριολεκτικά θυσία στηννοσηλεία των τραυματιών από τα εχθρικά πυρά, αλλά και από τα φοβερά κρυοπαγήματα.
-Δ-
Ακόμη,   και  όσες  γυναίκες  υπηρετούσαν  το  άσμα  και   το   θέαμα,  ετάχθηκαν εθελοντικά στην ψυχαγωγία του μαχόμενου Στρατού μας.  Κορυφαία, "η τραγουδίστρια της νίκης",
όπως δίκαια την αποκάλεσαν, η θρυλική Σοφία Βέμπο. Με τα περίφημα πολεμικά τραγούδια της εμψύχωνε  τα   "παιδιά,   της  Ελλάδος  παιδιά",  εξευτέλιζε  τους  Ιταλούς  κοκορόφτερους   και   τον
γελοίο   "Ντούτσε",   τον   Μπενίτο   Μουσολίνι,  αλλά  και  εξέφραζε  τον   πόνο   του  Έθνους  για   τις παλινωδίες και την αχαριστία των Συμμάχων προς την Ελλάδα.
-Ε-
Τέλος, ανάμεσα στις πολλές επώνυμες και ανώνυμες Ελληνίδες ξεχωρίζουμε δυό μανάδες
α) Την μάνα που έγραφε στον στρατευμένο γιο της, ότι "πρώτα ανήκεις εις την Πατρίδα και ύστερα εις  εμέ  · και γενηθήτω το θέλημα του Κυρίου". Και β) Την χήρα μάνα με τα τρία κορίτσια, που είχαν
προστάτη   τον   γιο   της   τον  Δημητρό,  ο  οποίος  "έπεσεν   υπέρ  Πατρίδος·χαλάλι   της   Πατρίδος  ο Δημητρός μου. Ζήτω  η  Πατρίς".
Και  οι δυο τους  πρόσφεραν  τα βλαστάρια τους  στην Πατρίδα, χωρίς
κρατούμενα   και   χωρίς   μικροϋπολογισμούς,  όπως,  άλλωστε,  έπραξαν  και   πάμπολλες  άλλες Ελληνίδες Μητέρες, κατά το Έπος 1940-1941.
Υποκλινόμαστε με σεβασμό και θαυμασμό στην μνήμη όλων αυτών των ηρωίδων γυναικών.
Το Έθνος δεν θα πάψη ποτέ να τις ευγνωμονεί.   
Διάπυρος προς Χριστόν ευχέτης

Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
†  Ο Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης
Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Αρχίζουν την 1η Νοεμβρίου οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις

Αρχίζουν την 1η Νοεμβρίου οι φθινοπωρινές ενδιάμεσες εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 10 Νοεμβρίου. 
Παράλληλα, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 6 Νοεμβρίου.
Με την ευκαιρία της διενέργειας των φθινοπωρινών ενδιάμεσων εκπτώσεων, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στις εμπορικές ομοσπονδίες και όλους τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας, έδωσε οδηγίες και διευκρινίσεις, για την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων όσο και για τη λειτουργία των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή αυτών.
Το περιεχόμενο της συγκεκριμένης εγκυκλίου έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4177/2013, η ενδιάμεση «φθινοπωρινή» εκπτωτική περίοδος είναι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Οι 10 ημέρες είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες. Κατ' ακολουθία, ως ημέρα έναρξης του δεκαημέρου είναι η Τρίτη, 1 Νοεμβρίου και αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016.
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων, λόγω 28ης Οκτωβρίου

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας, κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, εκτός των αυξημένων μέτρων τροχαίας σε όλη την επικράτεια και των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων, ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, ως εξής:
1. Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 16.00 έως 21.00 και την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 για το ρεύμα εξόδου και από ώρα 08:00-13:00  θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:
α) Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου.
β) Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας  μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410+000).
γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.
δ) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).
ε) Στην Εθνική Οδό  Θεσσαλονίκης –Καβάλας  από το 11ο χλμ (Χ.Θ. 11+340) έως την Χ.Θ. 97+650 ( μέχρι τη γέφυρα του Στρυμόνα).
2. Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016 για το ρεύμα εισόδου στα Αστικά Κέντρα και από 15.00 έως 21.00΄ ώρας, θα ισχύουν οι απαγορεύσεις:  
α) Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας.