Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη την Παρασκευή 16 Ιουνίου στα Ιωάννινα

 


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου στα Ιωάννινα.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συνομιλήσει με τους πολίτες στις 12:00 μ.μ. στη πλατεία Πάργης.

Δημοπρατείται η προμήθεια υπόγειων κάδων απορριμμάτων για την περιοχή Σιαράβα Δήμου Ιωαννιτών

 


Τη σύμφωνη γνώμη της για τη δημοπράτηση του έργου «Προμήθεια συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων στην περιοχή Σιαράβα» διατυπώνει με έγγραφό προς το Δήμο Ιωαννιτών η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΗΠΕΙΡΟΣ».

Το έργο – προϋπολογισμού 208.320 ευρώ – εντάσσεται στην πράξη «Διαμορφώσεις – πεζοδρομήσεις στην περιοχή Σιαράβα».

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Εκατοντάδες δρομείς εντυπωσιασμένοι από τις φυσικές ομορφιές της παρακαλάμιας περιοχής του Δήμου Ζίτσας

 


«Για το Δήμο Ζίτσας η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί θεσμό που συμβάλει στην προσπάθεια ανάδειξης του φυσικού κάλλους της περιοχής του  ποταμού Καλαμά και τον καθιστά πόλο έλξης για τους λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και αθλητικών δραστηριοτήτων», υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος, αναφερόμενος στις   «ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΙΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή 11 Ιουνίου, με τη διεξαγωγή των αγώνων ορεινού τρεξίματος.

Οι εκατοντάδες δρομείς που πήραν μέρος στους αγώνες δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από  τις μοναδικού φυσικού κάλλους διαδρομές που διέσχισαν  μέσα από τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια της παρόχθιας  περιοχής του ποταμού Καλαμά και ταυτόχρονα ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση, δίνοντας ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Έρχονται νέου τύπου τιμολόγια ρεύματος από την 1η Οκτωβρίου

 


Τέσσερις τύποι τιμολογίων ρεύματος, επαναφορά της ρήτρας αναπροσαρμογής και ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από πάροχο σε πάροχο συνθέτουν την επιστροφή των λογαριασμών ρεύματος στην κανονικότητα.

Από την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων, παύουν να ισχύουν τα έκτακτα μέτρα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΑΕΥ θέτει σε fast track δημόσια διαβούλευση τις προτάσεις της, ενώ ταυτόχρονα αποσαφηνίζει το πότε και σε ποιες περιπτώσεις οι πάροχοι θα πρέπει να ενημερώσουν τους πελάτες τους για ενδεχόμενες αλλαγές στους όρους των συμβάσεων.

Πρώτα απ’ όλα η ΡΑΑΕΥ ξεκαθαρίζει ότι «οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Προμηθευτή. Η διαδικασία αλλαγής Προμηθευτή δεν επιφέρει οικονομική επιβάρυνση για τους Οικιακούς Πελάτες και τις μικρές επιχειρήσεις. Κάθε επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης σε πρόγραμμα κυμαινόμενης τιμής θεωρείται καταχρηστική».

Έρχεται παράταση του Market Pass μετά τις εκλογές

 


Ανατιμήσεις χωρίς τέλος στα τρόφιμα και τα βασικά είδη καθημερινής ανάγκης για τα νοικοκυριά

Με τις τιμές των τροφίμων και βασικών ειδών καθημερινής ανάγκης να εξελίσσονται σε εφιάλτη δίχως τέλος για τα νοικοκυριά η παράταση του Μarket Pass αναμένεται να είναι μια από τις αποφάσεις που θα λάβει η νέα κυβέρνηση μετά τις κάλπες. Η ενίσχυση που έχει ήδη δοθεί καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι τον Ιούλιο. Επειδή όμως οι τιμές των τροφίμων συνεχίσουν να ανεβαίνουν η επέκταση του μέτρου και μετά τον Ιούλιο θα βρεθεί εκ των πραγμάτων στο τραπέζι του νέου οικονομικού επιτελείου. Με τα μέχρι τώρα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου, φαίνεται ότι θα υπάρξει. H τρίμηνη παράταση του market pass απαιτεί δημοσιονομικό χώρο 300 εκατ. ευρώ και η εξάμηνη 600 εκατ. ευρώ.

Παρά τη μείωση του πληθωρισμού τον Μάιο στο 2,8%, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών στην ομάδα των ειδών διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο 11,6% ενώ σημαντικές ανατιμήσεις καταγράφονται από τον Απρίλιο στον Μάιο. Μέσα σε ένα μήνα ρύζι ακρίβυνε κατά 5,4%, το αλεύρι κατά 8%, το ελαιόλαδο κατά 4,4%, τα νωπά φρούτα κατά 7,6%, τα παγωτά κατά 5,4%.

Ιωάννινα: Το όνομα του Βαγγέλη Γιακουμάκη σε δρόμο της πόλης

 


Η Δημοτική αρχή Ιωαννίνων, υλοποιώντας απόφαση του προηγούμενου Δημοτικού συμβουλίου έδωσε το όνομα του 20χρονου από την Κρήτη σπουδαστή της γαλακτοκομικής σχολής Βαγγέλη Γιακουμάκη στον δρόμο που άφησε την τελευταία του πνοή πριν από οχτώ χρόνια.

Η υπόθεση με τον αδικοχαμένο Γιακουμάκη απασχόλησε έντονα όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά και το Πανελλήνιο λόγω του τραγικού θανάτου του και γιατί έφερε στο φώς στο πρόβλημα της κακοποίησης και βίαιων συμπεριφορών που συχνά αποσιωπούνται.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τετάρτη 14 Ιουνίου, ώρα 09:30

 


Την Τετάρτη 14-06-2023 και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.   Έγκριση του από 23-05-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ανόρυξη ερευνητικής γεώτρησης στο Δεμάτι Δήμου Ζαγορίου», προϋπολογισμού € 18.600,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

2.   Έγκριση του από 26-05-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεση διευθέτηση όμβριων υδάτων προς αποφυγή ατυχημάτων στην επαρχιακή οδό προς Καταρράκτη», προϋπολογισμού € 160.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

3.   Έγκριση του από 01-06-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Παροχή υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου για την άμεση αξιολόγηση τμήματος ΦιλιππιάδαςΛούρου με σημερινές συνθήκες», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

4.   Έγκριση του από 09-06-2023 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συμπληρωματικές εργασίες οδοποιίας στην ευρύτερη περιοχή Φιλιππιάδας», προϋπολογισμού € 74.400,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

ΟΠΕΚΑ: Μέχρι 26 Ιουνίου η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες

 


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ

ΣΕ ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ ΕΤΟΥΣ 2023-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ-

Σας γνωρίζουμε ότι ο ΟΠΕΚΑ υλοποιεί και φέτος το πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες.

Το πρόγραμμα αφορά στην καταβολή, χρηματικού βοηθήματος ύψους επτακοσίων ευρώ (700€) σε κάθε μία από τις τέσσερις χιλιάδες (4.000) τρίτεκνες μητέρες και χιλίων ευρώ (1.000€) σε κάθε μία από τις χίλιες (1.000) πολύτεκνες μητέρες από όλες τις περιοχές της χώρας.

1. ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα παροχής χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες έχουν:

 Οι τρίτεκνες και οι πολύτεκνες μητέρες συνταξιούχοι ή ασφαλισμένες του e- ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) οι οποίες είναι ασφαλιστικά ενήμερες κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους (2022) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

 οι υπάλληλοι ή/και συνταξιούχοι πρώην υπάλληλοι του ΟΠΕΚΑ, με την προϋπόθεση ότι καταβάλουν τις προβλεπόμενες εισφορές,

 οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ, που μεταφέρθηκαν από τον ΟΓΑ και ήταν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Δικαιούχων του ΛΑΕ, με την προϋπόθεση ότι καταβάλουν τις προβλεπόμενες εισφορές και παραμένουν υπάλληλοι του ΕΦΚΑ

Δήμος Κόνιτσας: Αναζήτηση/εύρεση βοηθητικών ηθοποιών για τα γυρίσματα του Β΄ κύκλου επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς «Άγιος Παΐσιος από τα Φάρασα στον ουρανό»

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναζήτηση/εύρεση βοηθητικών ηθοποιών για τα γυρίσματα του Β΄ κύκλου επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς «Άγιος Παΐσιος από τα Φάρασα στον ουρανό»

Για τις ανάγκες γυρισμάτων της σειράς με θέμα τη ζωή του Αγίου Παΐσίου αναζητούνται άτομα για ρόλους ή ως βοηθητικοί ηθοποιοί.

Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν τον Ιούλιο του 2023 και θα διαρκέσουν έως τα τέλη Νοεμβρίου 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται 16-18/06/2023 από τις 09:00 έως τις 14:00 σε συνάντηση που θα γίνει στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου για δήλωση ενδιαφέροντος και τις λεπτομέρειες της συνεργασίας.

Για πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο:

6984290547(Ειρήνη Αγγελοπούλου –βοηθός casting director) ή στο τηλ. του Δήμου Κόνιτσας: 2655360326.

Από το Γραφείο Δημάρχου

ΠΗΓΗ: www.konitsa.gr

Δήμος Ζίτσας: 1ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Ιουνίου, ώρα 20:00

 


Σας περιμένουμε στο 1ο  Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών "Ολυμπιάδα 2023" που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 & Σάββατο 17 Ιουνίου 2023 και ώρα 20:00 στην πλατεία Δημαρχείου Ελεούσας.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr   

Κλειστά τα Δικαστήρια από 21 έως 28 Ιουνίου, λόγω εθνικών εκλογών

 


Με εγκύκλιο του Υπηρεσιακού Υπουργού Δικαιοσύνης, ενόψει της διενέργειας των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, αναστέλλονται οι εργασίες των δικαστηρίων της Χώρας από την Τετάρτη, 21η Ιουνίου 2023 έως και την Τετάρτη, 28η Ιουνίου 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο:

Οι ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και δεν θα περατωθούν την ίδια ημέρα, συνεχίζονται μετά την ημερομηνία λήξης της αναστολής.

Εξαιρείται της αναστολής η περίπτωση εκδίκασης κακουργημάτων ή πλημμελημάτων ανηλίκων που, αν τα τελούσε ενήλικος, θα ήσαν κακούργημα, σε περιπτώσεις που επίκειται λήξη του ανωτάτου ορίου προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων. Όταν υφίσταται κίνδυνος παραγραφής οι αρμόδιοι Εισαγγελείς επαναπροσδιορίζουν τις υποθέσεις στη συντομότερη εφικτή δικάσιμο μετά τη λήξη της αναστολής.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 12 Ιουνίου

 


Την Τρίτη 13 Ιουνίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΜEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γ.Ν. Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Φούσκωμα & πρήξιμο κοιλιάς: Δυο ανεπιθύμητοι «προσκεκλημένοι»

 


Έξοδοι με αγαπημένες παρέες, Σαββατοκύριακα, γιορτές, για πολλά άτομα συνδέονται με υπερβολές και καταχρήσεις στη διατροφή που κοινό τους χαρακτηριστικό έχουν το ότι ξεκινούν ευχάριστα και καταλήγουν δυσάρεστα, καθώς μπορεί να προκαλέσουν διόγκωση (πρήξιμο) στην περιοχή της κοιλιάς και έντονο αίσθημα φουσκώματος (τυμπανισμός).

Κοινό στοιχείο σε αυτές τις δύο καταστάσεις, που συχνά αποτελούν η μία εξέλιξη της άλλης, είναι ο εγκλωβισμός αερίων στο στομάχι και το έντερο, τα οποία ο οργανισμός προσπαθεί να αποβάλλει είτε με ερυγές (ρεψίματα) είτε με αέρια από τον πρωκτό. Αυτός ο συνδυασμός εγκλωβισμένων αερίων και προσπάθειας αποβολής τους προκαλεί δυσφορία, εκνευρισμό, αμηχανία και πολλές φορές έντονο πόνο, εκδηλώνεται δε σε μεγαλύτερο ποσοστό στις γυναίκες από τους άντρες.

«Τις περισσότερες φορές αυτή η κατάσταση περνάει από μόνη της, χωρίς το άτομο που πάσχει από αυτήν να λάβει κάποια ιδιαίτερα μέτρα και με την έννοια αυτή μπορεί να θεωρηθεί «φυσιολογική». Τι θα πει αυτό; Ο μέσος ενήλικος ρεύεται περιστασιακά πριν ή μετά τα γεύματα όπως επίσης και αποβάλλει περίπου μισό έως ενάμισι λίτρο αερίων καθημερινά από τον πρωκτό. 

Οι περισσότεροι άνθρωποι που παραπονούνται για υπερβολική ποσότητα αερίων μπορεί να μην παράγουν περισσότερα αέρια από ό,τι ένας μέσος άνθρωπος, ωστόσο, ενοχλούνται περισσότερο από αυτή τη συνήθη ποσότητα. Αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη παρουσίας συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, δυσανεξίας σε κάποιες τροφές, εκκολπωματικής νόσου, κοιλιοκάκης αλλά και νόσου του Crohn, καρκίνου των ωοθηκών ή/και μιας σειράς άλλων καταστάσεων (καταγράφονται συνολικά σχεδόν 50 αιτίες που προκαλούν φούσκωμα/πρήξιμο και μετεωρισμό)», επισημαίνει o κ. Κωνσταντίνος Δελής Διευθυντής Γαστρεντερολόγος στο Metropolitan Hospital. Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες οι οποίες μπορούν να τις αντιμετωπίσουν και να δώσουν αυτοπεποίθηση στα άτομα που υποφέρουν, συνεχίζει.