Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020

Αλλαγή στις ώρες κοινής ησυχίας από την 1η Οκτωβρίου


Αλλαγή στις ώρες κοινής ησυχίας από την 1η Οκτωβρίου, καθώς εισερχόμαστε στην χειμερινή περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα η διατάραξη της κοινής ησυχίας τιμωρείται με φυλάκιση έως πέντε μηνών.

Οι ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας καθορίζονται κατά τη χειμερινή περίοδο

*από 15.30 έως 17.30 (μεσημβρινή)

*και από 22.00 έως 07.30 (νυχτερινή)

Ως χειμερινή περίοδος 2020 λογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1 Οκτωβρίου 2020 έως την 31 Μαρτίου 2021.

ΕΟΔΥ: Δυο νέοι θάνατοι σήμερα, 411 νέα κρούσματα

26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δυο νέοι θάνατοι, 411  νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 411 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 68 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.886, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες.

2961 (15.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7755 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 28 (31.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

214 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 393 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης: Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ηπειρωτών την Κυριακή 4 Οκτωβρίου, ώρα 10:00 π.μ. στον Ιερό Ναό Παναγούδας

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

τελεί το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ηπειρωτών την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 10.00 π.μ. στον Ιερό Ναό Παναγούδας (Εγνατία 138 και Π.Π. Γερμανού – Στάση Ιασωνίδου)

Σας προσκαλούμε στην ομαδική ικετευτική προσευχή. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

Οι προτάσεις των Οριζόντων Ηπείρου για Λιμάνι Ηγουμενίτσας και Λίμνη Παμβώτιδας

Μια συνέντευξη τύπου με χαρακτηριστικό το υγρό στοιχείο, παραχώρησε σήμερα Πέμπτη, ο επικεφαλής κ. Σπύρος Ριζόπουλος και μέλη της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», με αφορμή τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Περιφερειακού Συμβουλίου της Τετάρτης, των οποίων τελικώς ως γνωστόν, αναβλήθηκε η συζήτηση (πλωτά στην Παμβώτιδα και ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας).

Η αναφορά στο υγρό στοιχείο έφτασε μέχρι το Ολλανδικό Ρότερνταμ, καθώς ο κ. Ριζόπουλος έδειξε φωτογραφίες πλωτών σταβλικών εγκαταστάσεων από τη χώρα της τουλίπας που ήλθαν σε γνώση του τον τελευταίο καιρό, μέσα από τις συμμετοχές του σε διαδικτυακά διεθνή αναπτυξιακά συνέδρια και συζητήσεις, θέλοντας να τονίσει το βαθμό οπισθοδρόμησης της πολιτικής σκέψης στην Ήπειρο. Με την ευκαιρία της χθεσινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου έπειτα από δύο ολόκληρους μήνες, ο κ. Ριζόπουλος εισαγωγικά άσκησε κριτική για τον τρόπο λειτουργίας του συλλογικού οργάνου. «Είναι απλά τραγικός» είπε και συμπλήρωσε: «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου και παρουσίασης θέσεων, αν υπολογίσετε το χρόνο που διατίθεται για τον κάθε επικεφαλής, στο σύνολο του έτους, είναι ζήτημα αν μιλάμε για πάνω από 3 ώρες»

Το Λιμάνι

Επί της ουσίας της συνέντευξης τύπου, το πρώτο θέμα για το οποίο ο κ. Ριζόπουλος ανέφερε τις θέσεις της παράταξης, είναι η σε εξέλιξη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Λιμανιού της Ηγουμενίτσας, με πιθανή παράταση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ο κ. Ριζόπουλος επανέλαβε πως προεκλογική θέση των «Οριζόντων Ηπείρου» ήταν η συμμετοχή της Περιφέρειας στο διαγωνισμό, καθώς το Λιμάνι είναι το μοναδικό στοιχείο που δημιουργεί ανάπτυξη για την Περιφέρεια.

Εφόσον αυτό το τόλμημα δεν προχωρά, ο κ. Ριζόπουλος εστίασε σε τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να προσεχθούν στην ιδιωτικοποίηση:

α) η άλλη λειτουργία του Λιμανιού να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της πόλης, ώστε να μην «καταπίνει» την Ηγουμενίτσα το λιμάνι της, καθώς και με την προοπτική του μεγαλώματος του Λιμανιού, θα εισρεύσουν και πολλά αρνητικά στη θεσπρωτική πρωτεύουσα.

Πρότεινε συγκεκριμένα να συνδέεται η πόλη με το Λιμάνι, με τη δημιουργία για παράδειγμα ενός μουσείου σε ξεχωριστό σημείο του Λιμανιού.

β) Να υπάρξει οπωσδήποτε πρόβλεψη για προσέγγιση καραβιών LNG, ώστε να υπάρχει η εναλλακτική προς τους αγωγούς, παροχέτευση της Ηγουμενίτσας με φυσικό αέριο.

 Και γ) να υπάρξει πρόβλεψη για το Εμπορευματικό Κέντρο ώστε να απλωθεί η προστιθέμενη αξία που θα δημιουργήσει το Λιμάνι και στον υπόλοιπο Νομό, όπως στο Δήμο Φιλιατών.

Δήμος Πωγωνίου: Επανάληψη δημοπρασίας για την εκμίσθωση καταστήματος Κοινότητας Ριαχόβου


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

 Ανακοινώνει σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 6188/15-09-2020  (ΑΔΑ:Ω24ΛΩ1Ω-992) διακήρυξη Δημάρχου, την επανάληψη της  δημοπρασίας για την εκμίσθωση καταστήματος Κοινότητας Ριαχόβου στις 12/10/2020 και ώρα 11:00 π.μ.,  καθώς η δημοπρασία στις 1/10/2020 κατέστη άγονη.

Πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο , την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (38.191) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:

·         (6) παραβάσεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.).

Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (724) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (59) άτομα.

·         (5) για λειτουργία καταστημάτων πέραν της 24:00 ώρας με επιβολή διοικητικού προστίμου 10.000 ευρώ και τριήμερη αναστολή λειτουργίας, από τις οποίες (2) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, (2) στα Ιόνια Νησιά και (1) στην Κεντρική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (Τρίτη 11 Αυγούστου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (140) σχετικές παραβάσεις.

·         (232) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    (45) στην Κεντρική Μακεδονία,

o    (36) στη Θεσσαλονίκη,

o    (33) στη Στερεά Ελλάδα,

o    (28) στο Βόρειο Αιγαίο,

o    (18) στην Πελοπόννησο,

o    (18) στη Δυτική Ελλάδα,

o    (13) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o    (11) στα Ιόνια Νησιά,

o    (9) στην Αττική,

o    (8) στη Θεσσαλία,

o    (8) στην Κρήτη και

o    (5) στην Ήπειρο.

Σημειώνεται ότι από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (17.653) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (17.638) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (15) των (300) ευρώ.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Περιφέρεια Ηπείρου: Σημαντικά αναπτυξιακά έργα στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021


Το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021. Μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης τόνισε τα εξής: 

«Είχαμε 5.5 εκ. ευρώ διαθέσιμα. Βάλαμε από 800.000 χιλιάδες στις τρεις  περιφερειακές ενότητες (πλην Ιωαννίνων) και  δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα αναπτυξιακό. Ενάμιση εκατομμύριο έχει το Διοικητήριο στην Άρτα για το οποίο θα υπογράψουμε συμβόλαιο. 

Το ίδιο έχουμε και στην Πρέβεζα για το οποίο κάνουμε τις μελέτες.

‘Έχουμε το θέμα του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας που θα δώσει 1600 θέσεις εργασίας. Τα 4 εκ. ευρώ που μπαίνουν δεν είναι πολλά, αλλά πρέπει να μπουν για να βρεθούν και άλλοι φορείς  που θα συμπληρώσουν τα υπόλοιπα χρήματα για εγκαταστάσεις 25.000 τ.μ..». 

Επίσης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να μη χαθεί το ακίνητο στο «Κριθαροπάζαρο» για την Αρχιτεκτονική,  ανακοίνωσε   έναν κατάλογο μελετών που προωθούνται στην Ήπειρο από προτάσεις των ΟΤΑ, απάντησε σε ερωτήσεις για διάφορα άλλα έργα (και αρμοδιότητας άλλων υπουργείων) και κατέληξε ότι όλα γίνονται με αγώνα.

Εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων, την Κυριακή 4 Οκτωβρίου


Εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων διοργανώνει την Κυριακή 4 Οκτωβρίου ο Δήμος Ιωαννιτών.

Φέτος συμπληρώνονται 77 χρόνια από την ημέρα που τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής σκόρπισαν τον θάνατο και την φωτιά.

Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Πρέσβης της Γερμανίας στη χώρα μας.

Ο εορτασμός φέτος θα γίνει σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Στις 10:30 το πρωί θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου.

Στις 11 θα ακολουθήσει ομιλία του Δημάρχου στο χώρο του Ηρώου.

Στις 11:15 προσκλητήριο νεκρών και στις 11:30 κατάθεση στεφάνων.

Πιστοποίηση των πρώτων επιχειρήσεων μελών του Τοπικού Συμφώνου Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου


Την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 ολοκληρώθηκε η διαδικασία πιστοποίησης των πρώτων επιχειρήσεων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και έγιναν μέλη του Τοπικού Συμφώνου Υποστήριξης και Ανάπτυξης της Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου, μετά από την παρακολούθηση του τελικού ενημερωτικού σεμιναρίου πιστοποίησης που διοργανώθηκε από την ΉΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. στις κατά τόπου Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο πρώτα σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου 2020, το πρωί στην Ηγουμενίτσα και το απόγευμα της ίδιας μέρας στα Ιωάννινα και το τρίτο, το πρωί της 25ης Σεπτεμβρίου 2020 στην Πρέβεζα για τις επιχειρήσεις των Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας.

Στα σεμινάρια, στα οποία τηρήθηκαν οι ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις, οι συμμετέχοντες επιχειρηματίες είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, μέσω ζωντανής μετάδοσης (live streaming) λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιούργησε ο CoViD-19.

Στόχος των σεμιναρίων ήταν να ενημερωθούν τα μέλη του Τοπικού Συμφώνου πιο αναλυτικά για την πολιτιστική κληρονομιά που αποτελεί και το «προϊόν» γύρω από το οποίο δημιουργήθηκε η πολιτιστική διαδρομή, για το ρόλο του πολιτισμού στη σύγχρονη κοινωνία και τη σχέση του με την οικονομία, καθώς και για τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία προβολής και διαδικτυακού μάρκετινγκ των τόπων αλλά και των επιχειρήσεων καθαυτών.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια: O ρόλος της σπιρομέτρησης στην πρώιμη διάγνωσή της


Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι μια ύπουλη, τυραννική νόσος που απειλεί ευθέως την ποιότητα ζωής και την ίδια τη ζωή των πασχόντων ατόμων, κυρίως γιατί δεν διαγιγνώσκεται νωρίς. Και αυτό είναι ιδιαίτερα λυπηρό γιατί υπάρχει μια πολύ απλή και εύκολη εξέταση που εντοπίζει το πρόβλημα στην αρχή του. Είναι η σπιρομέτρηση, μια εξέταση που είναι σωτήρια κατά της νόσου στα χέρια των πνευμονολόγων και, ειδικά για τα άτομα που καπνίζουν, είναι επιβεβλημένη.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD), αποτελεί χρόνια πάθηση, η οποία χαρακτηρίζεται από απόφραξη των αεραγωγών με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ροής του αέρα κατά την αναπνοή.

Η απόφραξη των αεραγωγών οφείλεται κυρίως σε δύο αιτίες:

  1. Στη σύσπαση των λείων μυϊκών ινών του τοιχώματος του βρόγχου (λόγω εισπνοής ερεθιστικών ουσιών όπως ο καπνός του τσιγάρου) με αποτέλεσμα να μικραίνει ο αυλός του βρόγχου
  2. Στις αυξημένες εκκρίσεις λόγω της φλεγμονής που προκαλείται.

Πρόκειται για μια ύπουλη ασθένεια η οποία αναπτύσσεται βραδέως και αργεί να δώσει συμπτώματα, τα οποία, μάλιστα, στα αρχικά στάδια της νόσου μπορεί να μην προκαλέσουν ανησυχία.

Η σημαντικότερη αιτία της είναι το κάπνισμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκθεση στον καπνό των τσιγάρων (ποσότητα τσιγάρων ημερησίως και χρόνια καπνίσματος), τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για ανάπτυξη της νόσου. Αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρει ο κ. Νικόλαος Χαΐνης, Διευθυντής Πνευμονολόγος στο Metropolitan Hospital.

Συμπτώματα

Η ΧΑΠ αναπτύσσεται βραδέως. Αργεί να δώσει συμπτώματα, όταν δε αυτά εγκατασταθούν, συνήθως έχουν προκληθεί βλάβες μη αναστρέψιμες. Η συμπτωματολογία εξαρτάται από τη βαρύτητα της νόσου.