Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Τούρκοι οδηγοί διακινούσαν λαθρομετανάστες

Είκοσι δύο παράνομους μετανάστες μετέφεραν δύο Τούρκοι οδηγοί φορτηγών που συνελήφθησαν το Σάββατο στο Νεοχώρι Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.
Οπως έγινε γνωστό, ο ένας εκ των συλληφθέντων, ο οποίος μετέφερε με φορτηγό όχημα τους παράνομους μετανάστες, στάθμευσε σε βενζινάδικο στον κόμβο Εγνατίας Οδού-Νεοχωρίου Θεσπρωτίας και τους αποβίβασε από το όχημα, βοηθούμενος από το δεύτερο διακινητή, οδηγό του άλλου φορτηγού.

Οι λαθρομετανάστες είχαν επιβιβαστεί στο φορτηγό όχημα από την περιοχή των Ιωαννίνων, με σκοπό να φύγουν στο εξωτερικό της χώρας έναντι χρηματικής αμοιβής 400 ευρώ ο καθένας.
Οι διακινητές και οι λαθρομετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.


ΠΗΓΗ: www.thebest.gr

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ: Μαχαίρι σε συντάξεις και εφάπαξ

Πρόσθετη εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ από 6% έως 14% αναμένεται να μπει στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης.

Για όσους πάλι είναι συνταξιούχοι κάτω των 60 ετών, όπως ανέφερε στην πρωινή εκπομπή "Mega Σαββατοκύριακο", θα μπει επιπλέον εισφορά 6% -10%.
Στις επικουρικές άνω των 300 ευρώ, θα μπει εισφορά 3%-10% από 1η Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο υπουργός, στις επικουρικές των 300 ευρώ θα είναι 3%, δηλαδή 9 ευρώ το μήνα, ενώ στις επικουρικές των 650 ευρώ, θα είναι 10%, δηλαδή 65 ευρώ το μήνα.
Μειώσεις έρχονται, επίσης, στο εφάπαξ του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ για όσους έχουν κάνει αίτηση από την 1η Ιανουαρίου 2010.
Η μείωση του εφάπαξ θα είναι 10% για τους δημόσιους υπαλλήλους και 15% για τους συνταξιούχους της ΔΕΗ.
Ο κ. Κουτρουμάνης αναφέρθηκε και σε περικοπές έως και 6% για συντάξεις του ΝΑΤ.
"Αυτή τη στιγμή το Δημόσιο πληρώνει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο για τις συντάξεις του ΝΑΤ. Ξέρετε πόσες είναι οι εισφορές που καταβάλλονται στο ΝΑΤ; 139 εκατομμύρια ευρώ", σημείωσε.
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι δεν θα γίνει καμία μείωση στις συντάξεις του ΟΓΑ. "Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μείωσης των συντάξεων του ΟΓΑ.
Μέχρι τώρα το 85% καλύπτεται από δημόσιο. Δηλαδή, χρειάζονται περίπου 5 δισεκατομμύρια το χρόνο.
Όμως από το 1998 και μετά οι αγρότες πληρώνουν εισφορές. Άρα σε βάθος χρόνου, το 2030 οι δαπάνες του δημοσίου θα είναι λιγότερες. Μειώνονται κατά 180 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Αυτό λέει για τη μείωση το Μεσοπρόθεσμο", τόνισε.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Στο μικροσκόπιο 100.000 ύποπτες συντάξεις

Θα περάσουν από «κόσκινο» οι δικαιούχοι.



Από Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα κοπούν 60.000 αναπηρικές και 40.000 συντάξεις-«μαϊμού» που πήγαιναν είτε σε  νεκρούς!!! είτε σε άτομα που δεν είναι δικαιούχοι.
Πάνω από 100.000 «ύποπτες» συντάξεις -που καταβάλλονται σε ασφαλισμένους- φαντάσματα, σε αναπήρους-«μαϊμού» αλλά και σε άτομα που έχουν μείνει μόλις λίγους μήνες στη χώρα- θα βρεθούν στο επίκεντρο των ελέγχων του υπουργείου Εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι σε εξέλιξη εκστρατεία καταγραφής όλων των συνταξιούχων, ενώ από Σεπτέμβριο θα υπάρξουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για να μπει τέλος στη «λεηλασία» των Ταμείων.
Όπως αναφέρει σήμερα το «Έθνος», ουσιαστικά οι συντάξεις θα περάσουν από «κόσκινο» για να διαπιστωθεί το αν έχουν υπάρξει παρατυπίες.

Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:
Στις περιπτώσεις που καταβάλλονται συντάξεις σε ασφαλισμένους-«φαντάσματα».
Στις συντάξεις που δίνονται σε αναπήρους-«μαϊμού».
Στις συντάξεις που καταβάλλονται σε άτομα που έχουν έρθει από άλλες χώρες (κυρίως Βουλγαρία, Ρουμανία) και πήραν σύνταξη μετά μικρή παραμονή στη χώρα μας.
Σε όσους παίρνουν δύο συντάξεις από Ταμεία κύριας ασφάλισης, για να διαπιστωθεί το κατά πόσο τηρείται το πλαφόν (που διαμορφώνεται στα 3.680 ευρώ).

ΔΗΜΟΣΙΟ: Μείον τέσσερις μισθούς έως το 2015

Στα 3.804 ευρώ αναμένονται οι περικοπές για τους δημοσίους υπαλλήλους στο τέλος της πενταετίας. Ασφυκτικές πιέσεις από τρόικα και για απολύσεις 150.000 εργαζομένων. Δείτε ποια επιδόματα θα συνεχίσουν να παρέχονται


Έως και τέσσερις μισθούς μέχρι το 2005 πρόκειται να χάσουν οι απασχολούμενοι σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις επιταγές του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που θα αρχίσει να τίθεται άμεσα σε εφαρμογή.
Η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και τρόικας και η "λυπητερή" για την ανάγκη εξοικονόμησης 10,5% του ΑΕΠ, ή 24,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του "Έθνους", μεταφράζεται σε δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων με συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος.
Οι απώλειες για κάθε μισθωτό, κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση, θα φτάσουν τα 3.804 ευρώ μέχρι το 2015.
Υπολογίζεται ότι οι μειώσεις στο μέσο ετήσιο εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων το 2011 θα αγγίξουν τα 1.142 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε έναν μέσο μισθό, το 2012 οι απώλειες σε ετήσια βάση θα φτάσουν τα 2.205 ευρώ, το 2013 τα 2.911 ευρώ, το 2014 τα 3.540 ευρώ, ενώ το τελευταίο έτος του Μεσοπρόθεσμου το 2015 οι απώλειες θα έχουν φτάσει τα 3.804 ευρώ.
Εκτός από τις πρωτοφανείς αυτές περικοπές των μισθών, η Κομισιόν εμφανίζεται αμετακίνητη και στην ανάγκη να μειωθούν κατά 150.000 (από 727.440 το 2010 σε 577.042 το 2015) οι θέσεις εργασίας στο Δημόσιο έως το 2015.
Μάλιστα στις Βρυξέλλες δεν θέλουν να ακούσουν για μετάθεση για τον Σεπτέμβριο της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, ενώ δεν αποκλείουν, σε περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους, ο κανόνας "1 προς 10" να μην ισχύσει μόνο για το 2011 αλλά να επεκταθεί και στα επόμενα χρόνια.
Όπως διαμηνύουν αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες, κάθε καθυστέρηση στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων επιβαρύνει την κατάσταση και καθιστά ακόμη πιο επαχθή τα βάρη για τα επόμενα χρόνια.
Ενδεικτικό του μεγάλου βαθμού δυσπιστίας που χαρακτηρίζει τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι της Ελλάδας είναι ότι η Κομισιόν στέλνει μήνυμα στην Αθήνα πως τα δρακόντεια μέτρα που έχουν αποφασιστεί ενδέχεται να συμπληρωθούν με πρόσθετα, που θα διασφαλίζουν όμως την επίτευξη των συμφωνημένων ή και μεγαλύτερων στόχων.
Βασικό σκεπτικό της Επιτροπής είναι ότι οι μειώσεις μισθών που έχουν ήδη επιβληθεί ναι μεν είχαν θετικό αντίκτυπο στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλά οι "διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα" δεν έχουν καν πλησιάσει την "επιθυμητή κριτική μάζα" ώστε να έχουν αισθητές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη.
Απαράβατος όρος για την εφαρμογή του νέου μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων για την Κομισιόν είναι η τήρηση της αρχής "ίση αμοιβή για ίδια εργασία", ανεξαρτήτως του φορέα ή του υπουργείου όπου ανήκει κάποιος, ενώ θα υπάρξει και σταδιακή σύγκλιση των μισθών στον δημόσιο τομέα με αυτούς του ιδιωτικού.
Στο ίδιο καθεστώς θα ενταχθούν και οι μισθοί σε ΔΕΚΟ, πολλές από τις οποίες απειλούνται με λουκέτο και συγχωνεύσεις. Σε αυτά τα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να προστεθούν το "πλαφόν" 20 πληρωμένων υπερωριών μηνιαίως και η μείωση κατά 50% των συμβάσεων ορισμένου χρόνου για το 2011, κατάργηση η οποία θα αυξάνεται κατά 10% ετησίως από το 2012.


Ακόμη, προβλέπεται η γενίκευση της αύξησης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας από 37,5 σε 40 ώρες. Επίσης, θα διευρυνθεί το καθεστώς μερικής απασχόλησης και θα επεκταθούν οι άδειες άνευ αποδοχών, ενώ αναμένεται να περικοπούν "δεκάδες" επιδόματα.
Τα μόνα βέβαια επιδόματα που θα επιβιώσουν από αυτήν την επιδρομή είναι το οικογενειακό επίδομα, τα επιδόματα σπουδών (μεταπτυχιακού, διδακτορικού τίτλου) και το πριμ παραγωγικότητας, το οποίο όμως θα συνδεθεί με ομαδικούς και ατομικούς στόχους και θα αποδίδεται ύστερα από αξιολόγηση.
Σκληρό αναμένεται να είναι το "παζάρι" με την τρόικα, η οποία επανέρχεται στα τέλη Ιουλίου στην Αθήνα για τον καθορισμό, μεταξύ άλλων, κριτηρίων που θα ισχύσουν στην επιλογή των δικαιούχων.
Τα κοινωνικά επιδόματα θα περικοπούν κατά 1,1 δισεκατομμύριο το 2011, στα οποία θα προστεθούν νέες περικοπές 1,2 δισεκατομμυρίου το 2012, 1 δισεκατομμυρίου το 2013, 1 δισεκατομμυρίου το 2014 και 700 εκατομμυρίων το 2015, συνολικά δηλαδή 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΕΦΟΡΙΑ: Το Σεπτέμβριο η «λυπητερή» του μεσοπρόθεσμου

Έρχεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η έκτακτη εισφορά για τα ακριβά Ι.Χ. και το ειδικό τέλος για σκάφη και πισίνες.


Το φθινόπωρο μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες αναμένεται να λάβουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα περιλαμβάνουν την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, την έκτακτη εισφορά για τα ακριβά Ι.Χ. (άνω των 1.929 κυβικών εκατοστών) και το ειδικό τέλος για όσους διαθέτουν σκάφη ή πισίνες.


Σύμφωνα με το Mega, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές στον τρόπο είσπραξης της έκτακτης εισφοράς ώστε να υπάρξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες εισπράξεις το 2011.
Ειδικότερα, εξετάζεται η έκτακτη εισφορά να καταβάλλεται σε τρεις μηνιαίες δόσεις, ενώ με το ισχύον καθεστώς καταβάλλεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.
Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα δεν έχουν εισπραχθεί ούτε το ΕΤΑΚ του 2009 ούτε ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας -έσοδα που φτάνουν το 1 δισ. ευρώ.
Η είσπραξη αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.
Εν συνεχεία θα αρχίσει η αποστολή των φετινών εκκαθαριστικών στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ: Ποιοι γλυτώνουν την εισφορά 300-500 ευρώ

Τα παράθυρα του νόμου.



Διέξοδο στα βαριά χαράτσια του μεσοπρόθεσμου αναζητούν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες όπως και συμβασιούχοι με «μπλοκάκι» για να γλυτώσουν το λεγόμενο τέλος επιτηδεύματος που είναι από 300 έως 500 ευρώ και αυξάνει υπέρμετρα τις ήδη δυσβάστακτες επιβαρύνσεις.
Από την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος, που ορίστηκε στα 300 ευρώ για τη χρήση του 2010 (θα πληρωθεί μετά τον Αύγουστο) και φτάνει ως 500 για τη χρήση του 2011 (πληρωμή το 2012) εξαιρούνται βάσει του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου:


1. Οι εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωρία με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά κάτω από 3.100 κατοίκους.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Αδέσμευτου Τύπου», αυτή η διάταξη ανοίγει από μόνη της άλλη μια χαραμάδα, ώστε να γλιτώσουν το χαράτσι περισσότεροι επαγγελματίες.
Για παράδειγμα, ένας μικροεπαγγελματίας μπορεί να μεταφέρει την έδρα του (και όχι το μαγαζί του) σε κοντινή περιοχή με πληθυσμό κάτω από 500 κατοίκους και έτσι να εξαιρεθεί από τα χαράτσια των επόμενων ετών.
2. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε έτη άσκησης της δραστηριότητάς τους, από την πρώτη έναρξη εργασιών.
3. Οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. αυτό σημαίνει ότι όσοι είναι σήμερα 62, 63 και 64 ετών με ατομική επιχείρηση, απαλλάσσονται πλήρως από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος.
Σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν χιλιάδες έμποροι, και μικροεπαγγελματίες.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Έβαλε φωτιά στην εταιρεία που εργαζόταν στο παρελθόν

Συνελήφθη από τις αρχές ο 43χρονος.



Στην Καρδαμίτσα Ιωαννίνων, συνελήφθη ένας 43χρονος χθες το πρωί, ο οποίος χρησιμοποιώντας βενζίνη έβαλε φωτιά σε εταιρεία κατασκευής και εμπορίας μπαλετών, στην οποία εργαζόταν στο παρελθόν.
Μια αποθήκη, καταστράφηκε ολοσχερώς, και η πυρκαγιά κατεσβέσθη από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία επελήφθη προανακρίσεως.

ΠΗΓΗ: http://www.newsbeast.gr/

Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: Θητεία 6 μηνών στα σύνορα και...μετά σπίτι

Μετάθεση κοντά στα... σπίτια τους έπειτα από έξι μήνες θητεία θα παίρνουν όσοι στρατιώτες υπηρετούν στις 28 δυσκολότερες μονάδες του Εβρου και του Αιγαίου. Πρόκειται για υπουργική απόφαση που εξέδωσε χθες ο Π. Μπεγλίτης ολοκληρώνοντας τις παρεμβάσεις του στο σύστημα τοποθετήσεων - μεταθέσεων των στρατευμένων που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή των συνόρων.

Αρχικά η απόφαση του υπουργού ήταν να εφαρμοστεί το μέτρο πιλοτικά μόνο στις μονάδες που βρίσκονται σε πέντε απομακρυσμένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Μεγίστη, Τήλος, Νίσυρος, Σύμη και Σαμοθράκη) που συγκέντρωναν πάνω από 195 μόρια στον "βαθμό δυσκολίας". Ωστόσο το μέτρο επεκτάθηκε σε άλλες μονάδες της παραμεθορίου που συγκεντρώνουν έως και 180 μόρια ως "βαθμό δυσκολίας" ύστερα από συνεννόηση του υπουργού Αμυνας με τον αρχηγό ΓΕΣ, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα χωρίς να επηρεάζεται το ποσοστό επάνδρωσης των συγκεκριμένων μάχιμων μονάδων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, δικαίωμα μετάθεσης, με τη συμπλήρωση εξάμηνης υπηρεσίας από την ημερομηνία κατάταξης, θα έχουν οι υπηρετούντες στις μονάδες της παραμεθορίου που συγκεντρώνουν πάνω από 180 μόρια στα κριτήρια "δυσκολίας μονάδας".

Κάπα Research: Μπροστά από το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ με 1,3%

Προβάδισμα 1,3% έχει η ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής»


Αναλυτικά:
ΝΔ: 17,8
ΠΑΣΟΚ: 16,5%
ΚΚΕ: 7,5%
ΛΑΟΣ: 5,7%
ΣΥΡΙΖΑ: 3,6%
Οικολόγοι Πράσινοι: 2,2%
Δημοκρατική Αριστερά: 3,1%
Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών: 3,1%
Δημοκρατική Συμμαχία: 2,8%
και η αδιευκρίνηστη ψήφος προσεγγίζει το 35,2%.

Μετά από αναγωγή
ΝΔ: 27,5%
ΠΑΣΟΚ: 25,5%
ΚΚΕ: 11,6%
ΛΑΟΣ: 8,8%
ΣΥΡΙΖΑ: 5,6%
Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών: 4,8%
Δημοκρατική Αριστερά: 4,8%
Δημοκρατική Συμμαχία: 4,3%
Οικολογοι –Πρασινοι: 3,4%


Το 67,6% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών αν η κυβέρνηση δεν πετύχει τους στόχους της ως το Σεπτέμβριο ενώ το 68,3 χαρακτηρίζει ως αρνητική εξέλιξη για την κατάσταση της οικονομίας την υπερψήφιση του μεσοπρόθεσμου.
Το 53,9 % κρίνει θετικά την καταψήφιση από τη ΝΔ του μεσοπρόθεσμου ενώ ταυτόχρονα το 68,4% θεωρεί ότι ο κ Σαμαράς κινείται από μικροπολιτικά συμφέροντα.


Το 58,7 πιστεύει ότι δεν ευθύνεται οΣΥΡΙΖΑ για τα επεισόδια, το 61,4% δηλώνει ότι είναι αυθόρμητα και όχι οργανωμένα ενώ το 49,6 εγκρίνει τις αποδοκιμασίες σε βάρος βουλευτών.
Σε ποσοστό 54,2% τάσσονται υπέρ της απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων που πλεονάζουν ενώ το 70,7% κρίνει ως θετική την απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξιτζήδων .
Το 48,7% κρίνει ότι οι αλλαγές στην Παιδεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, το 56,7% συμφωνεί με τη συμμετοχή στις διοικήσεις των ΑΕΙ και στελεχών εκτός Πανεπιστημίου και το 81,3% τάσσεται υπέρ της κατάργησης του ασύλου στη σημερινή του μορφή.