Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Η υλοποίηση των έργων Πολιτισμού εξετάστηκαν εξονυχιστικά σε σύσκεψη υπό την Υπουργό κ. Λ. Μενδώνη στην Περιφέρεια Ηπείρου

Η πορεία των έργων Πολιτισμού που υλοποιούνται στην Ήπειρο, εξετάστηκε σήμερα σε διαδοχικές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Περιφέρεια, υπό την Προεδρία της Υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη και παρουσία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη και του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού κ. Γεώργιο Διδασκάλου.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σε δηλώσεις του υπογράμμισε πως για πρώτη φορά  γίνεται τέτοια σοβαρή συζήτηση και δουλειά ουσίας για κάθε ένα έργο ξεχωριστά από Πολιτική ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού. «Είχαμε μια σοβαρή συζήτηση με Υπουργό και Γενικό Γραμματέα» υπογράμμισε, εξηγώντας πως έγινε αναλυτική εξέταση των έργων, με όλες τις Εφορίες, με όλες τις Υπηρεσίες. «Ξεκινήσαμε με την πρόταση για να ενταχθεί το Ζαγόρι στην UNESCO, συνεχίσαμε με τα έργα ΕΣΠΑ κατά Περιφερειακή Ενότητα και πρωτοβουλίες που θα πάρουμε σύμφωνα και με προτάσεις της Υπουργού, είτε για το Τζαμί Ιωαννίνων, είτε για την περιοχή του Σουλίου, αλλά και για όλες τις προγραμματικές συμβάσεις που έχουμε σήμερα ή  έχουμε σε εκκρεμότητα».
Στο δεύτερο γύρο των συσκέψεων που ακολούθησε των δηλώσεων εξετάστηκε η πορεία των έργων που υλοποιούνται στην Πρέβεζα, ως επίσης και στην Άρτα, μεταξύ των οποίων  περιλαμβάνονται αυτά της  Αρχαίας Αμβρακίας και του Ιμαρέτ.
Η Υπουργός
 Στις δηλώσεις της η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, μεταξύ άλλων, τόνισε και τα εξής:

Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, από ώρα 12:30


Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς προσκαλεί τα μέλη και τους φίλους της στην καθιερωμένη ετήσια συνεστίαση-κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας-χοροεσπερίδα με ορχήστρα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην "ΦΡΟΝΤΖΟΥ ΠΟΛΙΤΕΙΑ" την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, από ώρα 12:30 μέχρι αργά το απόγευμα.

Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά των Παξών


Συνέχεια ενημέρωσης:
Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά των Παξών, γνωρίζεται ότι, από τη Λιμενική Αρχή Πρέβεζας που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν τρεις αλλοδαποί μεταξύ των διασωθέντων, φερόμενοι ως διακινητές, για παράβαση των νόμων 4251/2014 και 3386/2005.
Οι έρευνες συνεχίζονται, με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Στέφανος Γρ. Φούσας: Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του Θεόδωρου Νιτσιάκου


Ο αυτοδημιούργητος και πρωτοπόρος επιχειρηματίας Θεόδωρος Νιτσιάκος, που με το δημιούργημά του (συνεδριακό Du Lac) ένωνε Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, συνέβαλε σημαντικά μαζί με άλλους φορείς να αναδειχθούν τα Γιάννενα ως ο καλύτερος περιφερειακός προορισμός της Ελλάδας, για ιατρικά συνέδρια και όχι μόνο.
Αποτίοντας φόρο τιμής σε μια μεγάλη προσωπικότητα, όπως ο εκλιπών, ας απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ και ας ευχηθούμε στην οικογένεια
συνέχιση και διεύρυνση του αξιομνημόνευτου έργου του.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια.

Στέφανος Γρ. Φούσας
Συντονιστής Τομέα Καρδιά METROPOLITAN GENERAL
Πρώην Πρόεδρος Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Πραγματοποιήθηκε η Επετειακή Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 29 χρόνων απ’ την Ίδρυση της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ


Συμμετοχή και επιβεβαίωση του ηγετικού ρόλου της Οργάνωσης στη συνέχιση του αγώνα για πρακτική βελτίωση της θέσης και της προοπτικής της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας.

        Πραγματοποιήθηκε χθες (Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2020) στη Δερβιτσάνη, η Επετειακή  Εκδήλωση για την Ίδρυση της Δημοκρατικής Ενώσεως Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας ΟΜΟΝΟΙΑ, σύμφωνα με την απόφαση και υπό την αιγίδα του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης.
        Δεκάδες μέλη των δομών της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ από όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται κι έχει συγκροτημένα Παραρτήματα: Κορυτσά, Αυλώνα, Τίρανα, Αγ. Σαράντα, Δέλβινο, Χιμάρα, Αργυρόκαστρο κ.α.,  ιστορικά στελέχη και πολίτες της περιοχής παραβρέθηκαν τόσο στον ι. Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όσο και στο Πολιτιστικό Κέντρο στη συνέχεια. Ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου που ιερούργησε στη Θεία Λειτουργία κι ευλόγησε την Βασιλόπιτα της Οργάνωσης σε σύντομο χαιρετισμό του κι εξ ονόματος του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου ειδικά επεσήμανε την ανάγκη ώστε στη δύσκολη χρονιά που ξεκινάει να υπάρξει πολύ μεγαλύτερη διάθεση για ευρύτερη κατανόηση μεταξύ μας, για περισσότερη συγνώμη πράγμα που με τη σειρά του θα επηρεάσει θετικά την προσπάθεια για σύμπνοια και ενότητα.
        Πρέπει ειδικά να υπογραμμιστεί η παρουσία στις εκδηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Κώστα Βλάση, πράγμα που δεν σηματοδοτεί απλά την αναγνώριση του ρόλου που διαδραματίζει η ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στην οργανωμένη προσπάθεια των μελών της ΕΕΜ για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης αλλά επί το πλείστον την ουσιαστική υποστήριξη της Μητέρας Πατρίδας προς τη δοκιμαζόμενη κοινότητα μας. Ο κ. Βλάσης χαιρέτησε την Εκδήλωση αναφερόμενος στην αντίληψη της ελληνικής κυβέρνησης ώστε τα ζητήματα παραβιάσεων των δικαιωμάτων της ΕΕΜ να αποτελούν κριτήριο στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας αλλά και καίριο θέμα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας, τις οποίες η Αθήνα επιθυμεί να αναβαθμίζονται συνεχώς. Ειδικά ο κ. Υφυπουργός ανέφερε το θέμα της Απογραφής Πληθυσμού, η οποία αφενός θα πρέπει να γίνει με νομοθετικές πράξεις και πρακτικές που θα σέβονται την αρχή του αυτοπροσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας των πολιτών και αφετέρου θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συμμετοχή όσο περισσότερων μελών της ΕΕΜ σ’ αυτή.
        Στην Εκδήλωση αναγνώστηκε το Μήνυμα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νικολάου Δένδια, με κοινός παρανομαστή την εκδήλωση εμπιστοσύνης στην ΟΜΟΝΟΙΑ αλλά και την υποχρέωση της ώστε μέσω των διεργασιών της να εξασφαλίζει κλίμα συναινέσεων και ευρύτερης συμμετοχής στους αγώνες της ΕΕΜ. Επί το πλείστον δε η διαβεβαίωση ότι η Ελληνική Κυβέρνηση παρακολουθεί και υποστηρίζει την Εθνική Ελληνική Μειονότητα σε όλο το πλαίσιο για την διαιώνιση της παρουσίας της στις ιστορικές πατρογονικές εστίες.
        Χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα μετέφερε ο βουλευτής της Θεσπρωτίας κ. Μάριος Κάτσης ενώ επίσης αναγνώστηκε σχετική επιστολή της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ κ. Φώφης Γεννηματά. Στην Εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο βουλευτής Θεσπρωτίας της ΝΔ κ. Β. Γιόγιακας.
        Τους παρευρισκόμενους χαιρέτησε επίσης η Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στα Τίρανα κ. Σοφία Φιλιππίδου η οποία συμμετείχε μαζί με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Λάμπρο Κακίση στη δραστηριότητα. Η κα. Πρέσβης επεσήμανε το δίκαιο των προσπαθειών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε θέματα όπως ο πρακτικός σεβασμός της αρχής του αυτοπροσδιορισμού, της πρακτικής εφαρμογής των προνοιών του περί Μειονοτήτων Νόμου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της κατοχύρωσης ακινήτου περιουσίας για τα μέλη και τις κοινότητες της ΕΕΜ, την αναβάθμιση της παρεχόμενης παιδείας για τα μέλη της ΕΕΜ κ.α.
        Ουσιαστικού πολιτικού περιεχομένου ήταν η ομιλία του Προέδρου του Κόμματος Ένωση για Ανθρώπινα Δικαιώματα – ΚΕΑΔ, πολιτικού βραχίονα της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, κ. Βαγγέλη Ντούλε. Ο κ. Ντούλες κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενος για τη διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου αγώνα και προσπάθειας της ΕΕΜ υπό την ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ που να κάνει την υπέρβαση απ’ την αμυντική τακτική διαχείρισης της κατάστασης σε διεκδίκηση και αναβάθμιση στόχων. Μέσα στην χαώδη πολιτική κατάσταση στη χώρα, τον ανθελληνισμό τον οποίο κατήγγειλε σε συγκεκριμένες πρακτικές διαστάσεις κι εκφάνσεις, στην δημογραφική και οικονομική δυσπραγία, ο αγώνας θέλει πολύ μεγαλύτερες θυσίες και διάθεση συμμετοχής σ’ αυτόν προειδοποίησε ο κ. Ντούλες.
        Την κεντρική Ομιλία της Εκδήλωσης είχε ο Πρόεδρος της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ κ. Βασίλης Κάγιος αναφερόμενος ειδικά στο γεγονός ότι η Οργάνωση αντέχει, 29 χρόνια μετά την ίδρυση της, μένει πιστή στους πολιτικούς της στόχους και στο πρόγραμμα, συνεχίζει να αποτελεί βασικό μοχλό για τους αγώνες της ΕΕΜ σε ένα ασταθές πολιτικό τοπίο και ειδικά στην αντιμετώπιση πολιτικών των Τιράνων που πολλές φορές στόχο έχουν την εκδίωξη των ελλήνων απ’ τη γενέθλια γης τους.
        Δεδομένου ότι το πολιτικό έτος 2020, έχει μπροστά του την βασική πρόκληση της Απογραφής αλλά και ενδεχόμενα πολιτικών απροόπτων καθώς η εσωτερική κρίση στη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη και όξυνση η χθεσινή Επετειακή Εκδήλωση έχει σπουδαία σημασία για την αναβάθμιση του ρόλου της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ. 

Εκ του Γραφείο Τύπου κι Ενημέρωσης
ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟIA

Η χρήση της αντίστροφης ψυχολογίας

Φωτογραφία: Yuvraj Singh/unsplash.com

Σίγουρα έχετε χρησιμοποιήσει κάποια στιγμή την αντίστροφη ψυχολογία, ακόμα κι αν δεν γνωρίζετε την δύναμη που κρύβει.


Η χρήση της σε μία διαφωνία έγκειται στην υιοθέτηση από εσάς μίας θέσης, έτσι ώστε το άλλο άτομο να υιοθετήσει την αντίθετη.
Οι ειδικοί στην αντίστροφη ψυχολογία είναι οι έφηβοι. Καθώς βρίσκονται ηλικιακά στη μέση της διαδικασίας προσδιορισμού της δημόσιας εικόνας και της ταυτότητάς τους, αν υπάρχει ένα πράγμα που μισούν, αυτό είναι όταν κάποιος τους επηρεάζει ή τους λέει τι να κάνουν. Οπότε, για να αποφύγουν αυτή την αίσθηση, συχνά επιλέγουν να κάνουν το αντίθετο από αυτό που τους προτείνουν, ακόμα κι αν μέσα τους ξέρουν πως είναι η καλύτερη επιλογή.
Ο καθηγητής ψυχολογίας John Gottman είναι αντίθετος στη χρήση της αντίστροφης ψυχολογίας στους εφήβους, με τον ισχυρισμό ότι θα επαναστατήσουν, δηλώνοντας ότι «αυτές οι στρατηγικές είναι συγκεχυμένες, χειραγωγικές, ανέντιμες και σπάνια λειτουργούν».
Ωστόσο, αυτό δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των εφήβων. Οι άνθρωποι τείνουν να κρατούν μέρος αυτής της αντιδραστικής τάσης στην ενήλικη ζωή τους, ακόμα κι αν γίνεται με λιγότερη ένταση και συχνότητα.
Ας φανταστούμε ένα 5χρονο αγόρι που αρνείται να φάει λαχανικά. Επιμένετε να τον κάνετε να φάει ό,τι υπάρχει στο πιάτο του, αλλά όπως φαίνεται αυτό είναι ανώφελο: αρνείται να φάει τα καρότα και τα κολοκυθάκια. Αν συνεχίσετε να του γκρινιάζετε για να τα φάει, αυτό τις περισσότερες φορές θα έχει άσχημη κατάληξη. Θα τα παρατήσετε κάποια στιγμή κουρασμένη και αυτό θα φύγει χαρούμενο για να πάει να παίξει.
Φυσικά δεν είναι και τόσο απλό, όσο το να πείτε στο παιδί να μην τα φάει. Αν ακούσει κάτι τέτοιο, θα φύγει και θα καταλήξετε να τρώτε εσείς τα λαχανικά. Οπότε χρειάζεται να προετοιμαστούμε και να κάνουμε τα λαχανικά να φαίνονται πιο ελκυστικά: να τα κάνουμε να φαίνονται το ακριβώς αντίθετο του άνοστου και του βαρετού… να τα κάνουμε πιο διασκεδαστικά.
Σε αυτό το σημείο βάζουμε σε λειτουργία την αντίστροφη ψυχολογία, για να κάνουμε το πιάτο να μοιάζει πιο ελκυστικό. Όλοι έχουν νιώσει να αυξάνεται η αίσθηση περιέργειάς τους, όταν κάτι είναι απαγορευμένο. Αυτό συμβαίνει τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή, επειδή οι γονείς πολύ συχνά απαγορεύουν στα παιδιά, να κάνουν πράγματα που και οι ίδιοι κάποτε θεωρούσαν διασκεδαστικά.
Ένας άλλος λόγος για να είστε αντιδραστικοί, μπορεί να έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση που νιώθετε σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Αν νιώθετε αβέβαιοι και κάποιος σας προκαλέσει να πάρετε ένα ρίσκο, πιθανώς θα προτιμήσετε την πιο συνηθισμένη ή τη λιγότερο αποκλίνουσα συμπεριφορά.
Αντίθετα όμως, όταν νιώθουμε γεμάτοι αυτοπεποίθηση, κλίνουμε προς την πιο ριψοκίνδυνη επιλογή, με πολύ περισσότερη αποφασιστικότητα, ακόμη και αν κάποιος προσπαθήσει να μας κάνει να επιλέξουμε τη σίγουρη οδό.
Οπότε, η αντιδραστικότητά σας σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως δεν είναι αποφασιστικής σημασίας για το σε ποια πλευρά θα γείρει η ζυγαριά, αλλά την κάνει όντως να κλίνει πιο πολύ προς τη μία παρά προς την άλλη πλευρά.


Ίσως το παράδειγμα του παιδιού που αρνείται να φάει τα λαχανικά είναι κάτι πολύ απλό· ωστόσο, να έχετε υπόψιν σας ότι η αντίστροφη ψυχολογία χρησιμοποιείται πολύ συχνά στις επιχειρήσεις.
Για παράδειγμα, μια εταιρεία προσφέρει προαιρετικά μαθήματα για τους εργαζομένους της. Αλλά μέχρι το τέλος του ωραρίου, κανείς δεν έχει δηλώσει συμμετοχή. Έτσι οι διευθυντές, τους πληροφορούν ότι ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα, τα μαθήματα θα μειωθούν στο μισό και οι πόροι θα κοπούν.
Με αυτή τη στρατηγική κίνηση, η επιχείρηση δεν σταμάτησε τα μαθήματα, αλλά αντίθετα οι υπάλληλοι συνειδητοποίησαν, ότι έχουν στη διάθεσή τους σημαντικούς πόρους και ότι αν δεν χρησιμοποιηθούν, θα αφιερωθούν σε μια άλλη δραστηριότητα. Κανείς δε θέλει να χάσει κάτι που έχει αξία, ακόμα κι αν το άτομο αυτό δεν το είχε αντιληφθεί, μέχρι να του το δώσουν.
Η αντίστροφη ψυχολογία έχει στενή σχέση στην ψυχοθεραπεία, με την τεχνική του «παράδοξου». Αυτή η τεχνική έχει επίσης ονομαστεί «συνταγογράφηση του συμπτώματος» και «αντίθετη υποχώρηση». Ο θεραπευτής πλαισιώνει το μήνυμά τους έτσι ώστε η αντίσταση σε αυτό να προωθεί την αλλαγή.
Τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να έχουν παρόμοιο αντίκτυπο με το χιούμορ, βοηθώντας τους θεραπευόμενους να δουν τα προβλήματά τους υπό ένα νέο φως… Πηγαίνοντας μαζί με αυτό, και όχι με την αντίσταση του θεραπευόμενου, ο θεραπευτής κάνει τη συμπεριφορά λιγότερο ελκυστική. Αυτό αναφέρεται ως αναπλαισίωση. Αυτό σημαίνει ότι προσποιείται ότι συμφωνεί με τις σκέψεις και τις πεποιθήσεις των πελατών ώστε να τους το επιβεβαιώσει φωναχτά ώστε οι ίδιοι οι θεραπευόμενοι να συνειδητοποιήσουν την λανθασμένη επιρρέπειά τους.

Πως να εφαρμόσετε την αντίστροφη ψυχολογία σε τρία βήματα

Ωστόσο η αντίστροφη ψυχολογία δεν μας λέει να ζούμε τη ζωή μας αρνούμενοι να κάνουμε πράγματα προς τους άλλους ώστε να κάνουν αυτό που θέλεις. Υπάρχουν κάποιες «ιδιαιτερότητες» ώστε να αποφύγουμε να μας γίνει συνήθεια και να καταλήξει σε χειραγώγηση:

1. Σε ποιον θα την εφαρμόσετε και γιατί;

Απαντήστε σε αυτή την ερώτηση πριν χρησιμοποιήσετε την τεχνική της αντίστροφης ψυχολογίας. Αν πρόκειται να την εφαρμόσετε στο παιδί σας ώστε να ντυθεί για το σχολείο ή να σταματήσει να βλέπει τηλεόραση, προχωρήστε ελεύθερα, αλλά αν είναι να πείσετε τους πελάτες σας να αγοράσουν ένα προϊόν, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

2. Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει;

Αν συμφωνήσετε να αφήσετε το παιδί σας να μην κάνει τις δουλειές που πρέπει στο σπίτι και εκείνο καταλήξει να τις κάνει, έχει καλώς. Όμως, κάποιες φορές το πλάνο σας δεν θα καταλήξει όπως το έχετε προγραμματίσει και το παιδί θα σας απαντήσει όσο πιο χαρούμενα μπορεί: τέλεια, τώρα μπορώ να επιστρέψω στα βιντεοπαιχνίδια μου.

3. Πόσο ελεύθερο θέλει να νιώσει αυτό το άτομο;

Όσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη του για αυτοπροσδιορισμό (η ανάγκη δηλαδή να νιώθει ότι παίρνει αποφάσεις με τη δική του ελεύθερη βούληση), τόσο πιο πιθανό είναι να ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που του προτείνετε. Για παράδειγμα, ένα άτομο που δεν του αρέσει να δέχεται διαταγές, είναι ένας τέλειος υποψήφιος για την αντίστροφη ψυχολογία. 

Πηγή: PsychologyNow.gr

Ο Δήμος Πωγωνίου έκοψε πίτα για το προσωπικό


Σε μία όμορφη και «ζεστή» γιορτή εξελίχθηκε η κοπή πίτας για το προσωπικό του Δήμου Πωγωνίου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020.
Υπό τον ήχο ζωντανής μουσικής, οι εργαζόμενοι του Δήμου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν όλοι μαζί, να διασκεδάσουν και να ανταλλάξουν ευχές.
Τους εργαζόμενους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Χρήστος Γκόγκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σιούτης και ο Πρ. του Ν.Π.Δ.Δ. κ. Γρηγόρης Μποντίνης που τους ευχήθηκαν καλή χρονιά με υγεία και προκοπή, τους ευχαρίστησαν για την καλή συνεργασία και επεσήμαναν ότι η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό τους.






Απολογισμός Πεπραγμένων Τοπικού Συμβουλίου Δελβινακίου από 1-9-2019 έως 31-12-2019


Απολογισμός  Πεπραγμένων  Τοπικού Συμβουλίου  Δελβινακίου
  από  1-9-2019  έως  31-12-2019


Με τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) μηνών από την ημέρα που αναλάβαμε ως Τοπικό Συμβούλιο Δελβινακίου και με το τέλος του ημερολογιακού έτους 2019 θα θέλαμε να κάνουμε έναν απολογισμό πεπραγμένων σε ότι αφορά το χωριό μας. Σε όσα μπορέσαμε να πετύχουμε καθοριστική ήταν η συνδρομή του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κώστα Καψάλη, του αντιδημάρχου κ. Νίκου Γαλίτση, του Προέδρου των Σχολικών Επιτροπών κ. Τάσου Γιούνη, όλου του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς και των υπαλλήλων του Δήμου.
Κυριότερα θέματα, που χρήζουν ιδιαίτερης αναφοράς και χωρίς να παραβλέπουμε τα ζητήματα της καθημερινότητας, είναι τα εξής:     
1.   Αντικατάσταση τμήματος της στέγης στο Γυμνάσιο Δελβινακίου (οι περισσότερες εργασίες έγιναν από τον Δήμο Πωγωνίου, μέσω του «Φιλόδημος», και κάποιες μέσω της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου)
2.   Αντικατάσταση του μεγαλύτερου τμήματος της στέγης στο Δημοτικό Σχολείο Δελβινακίου (είχε δρομολογηθεί μέσω του «Φιλόδημος»)
3.   Κατεδάφιση παλαιών WCστο Δημοτικό Σχολείο Δελβινακίου και τσιμεντόστρωση σε τμήμα της αυλής, που ήταν επικίνδυνο για την ασφάλεια των παιδιών
4.   Αντικατάσταση 2 πορτών στο Δημοτικό Σχολείο Δελβινακίου (είχε δρομολογηθεί)
5.   Κόψιμο δέντρων και καθαρισμός από μπάζα στην αυλή του Γυμνασίου Δελβινακίου
6.   Συνάντηση με τους γονείς των παιδιών του Δημοτικού και Γυμνασίου Δελβινακίου, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τα σχολεία
7.   Δωρεάν παραχώρηση, από ιδιώτη, οχτώ (8) καινούργιων στρωμάτων για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δελβινακίου
8.   Δωρεάν παραχώρηση, από ιδιώτη, ενός (1) σώματος καλοριφέρ για τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Δελβινακίου
9.   Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δελβινακίου (το μοναδικό στην Ήπειρο που επισκέφτηκε) και ουσιαστικά, κατά τα λεγόμενά του, «ψήφισε» Δελβινάκι.
10.                  Διαγράμμιση δρόμου από Χάνι Δελβινακίου έως την είσοδο του χωριού μας (μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου με παρέμβαση του κ. Γαλίτση)
11.                  Αποκατάσταση φωτισμού στο Χάνι Δελβινακίου (μέσω της Περιφέρειας με παρέμβαση του κ. Γαλίτση)
12.                  Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη όπου του θέσαμε, μαζί με τον κ. Γαλίτση, ζητήματα που αφορούν τους κτηνοτρόφους του Δελβινακίου
13.                  Συνάντηση με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Μαυρογιώργο όπου του θέσαμε, μαζί με τον κ. Γαλίτση, ζητήματα που αφορούν το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δελβινακίου
14.                  Αλλαγή «σφυριού» στο ρολόι Δελβινακίου
15.                  Αγορά από τον Δήμο Πωγωνίου και δωρεάν παραχώρηση από ιδιώτη χρωμάτων και ειδών ελαιοχρωματισμού για το εσωτερικό βάψιμο του καταστήματος των ΕΛΤΑ Δελβινακίου
16.                  Συνάντηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια των ΕΛΤΑ για ζητήματα του καταστήματος Δελβινακίου.
17.                  Εγκατάσταση αποχετευτικού, περίπου 200 μέτρων, στη συνοικία Μπρίμπα (είχε δρομολογηθεί)
18.                  Τσιμεντόστρωση σε δρόμο στη συνοικία Μπρίμπα
19.                  Ασφαλτόστρωση στο δρόμο όπου έγινε το αποχετευτικό, στη συνοικία Μπρίμπα, και στο δρόμο δίπλα από το Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου
20.                  Αντικατάσταση, εξ ολοκλήρου, των υδρορροών που βρίσκονται στο δημοτικό κτίριο όπου στεγάζεται το φαρμακείο και ο Κυνηγετικός Σύλλογος
21.                  Αντικατάσταση ή τοποθέτηση καινούργιων υδρορροών, σε τμήματα, δημοτικών κτιρίων (Δημοτικό Σχολείο, Τσελέπειο Γυμναστήριο, Παιδικός και Νηπιαγωγείο, Αστυνομικό Τμήμα Δελβινακίου και στο κτίριο που ενοικιάζει ο κ. Ελ. Μπάγιας)
22.                  Έγγραφο από τον Αντιδήμαρχο κ. Κουκουλάρη και την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Πωγωνίου, καθώς και τηλεφωνική επαφή δικιά μας,με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων για το κτίριο της πρώην Ταπητουργικής Σχολής και την επίσκεψής τους στο Δελβινάκι για το συγκεκριμένο κτίριο
23.                  Δωρεάν παραχώρηση στο Τοπικό Δελβινακίου, από ιδιώτη, 185 ξύλινων καρεκλών
24.                  Καθαρισμός με μηχάνημα του Δήμου Πωγωνίου σε σημεία, κυρίως δίπλα από κάδους σκουπιδιών, που είχαν κομμένα χόρτα και βαριά αντικείμενα
25.                  Τηλεφωνική επαφή με τον Αθλητικό Σκοπευτικό Σύλλογο Ιωαννίνων «Μπούντο» και μεταφορά, με φορτηγό του Δήμου Πωγωνίου, 120 ελαστικών αυτοκινήτου στο σκοπευτήριο Δελβινακίου, για τις ανάγκες του Συλλόγου (η παραχώρηση των ελαστικών έγινε δωρεάν από επαγγελματία των Ιωαννίνων και θα ακολουθήσουν και άλλες) 
26.                  Εκπόνηση, από ιδιώτη με χρηματοδότηση από τον Δήμο Πωγωνίου, στατικής μελέτης για το κτίριο «Αρρεναγωγείο – Παρθεναγωγείο»
27.                  Επίσκεψη στο χωριό μας του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου όπου του ζητήσαμε να μας χρηματοδοτήσει μελέτη για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Δελβινακίου και μελέτη για την επισκευή του κτιρίου της πρώην Ταπητουργικής Σχολής
Κλείνοντας να ευχηθούμε σε όλους Καλή Χρονιά, με υγεία, ειρήνη, ευτυχία και προκοπή του Δελβινακίου και όλων των χωριών του Δήμου Πωγωνίου.

Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Δελβινακίου

Γεώργιος  Τσώνης

Σύλλογος Γυναικών Άνω Καλαμά: Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο ΧΗΤΟΣ LUXURY HALL, ώρα 9:00 μ.μ.


Ο Σύλλογος Γυναικών Άνω Καλαμά σας προσκαλεί στην κοπή  της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο ΧΗΤΟΣ LUXURY HALL, ώρα 9:00 μ.μ., στη Μεταμόρφωση Ιωαννίνων.

Γιάννενα: Τριήμερες εκδηλώσεις στη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου


Με τριήμερες λατρευτικές εκδηλώσεις θα γιορτάσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων τη μνήμη του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, Πολιούχου της πρωτεύουσας της Ηπείρου.
Οι εορτασμοί ξεκινούν το Πέμπτη  16 Ιανουαρίου, ώρα 4:00 μ.μ. με δέηση στον Οίκο του Αγίου και μεταφορά της Εικόνας του στο εικονοστάσι της Κεντρικής Πύλης του Κάστρου.
Θα γίνει κι εκεί δέηση και στη συνέχεια η Εικόνα θα μεταφερθεί στο Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Πλατεία Πάργης, όπου στις 6:00 μ.μ. θα τελεστεί Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ΄ Αρτοκλασίας.
Εσπερινός θα τελεστεί ώρα 5:00 μ.μ. στο Παρεκκλήσι του Τάφου του Νεομάρτυρα στη Μητρόπολη.
Στις 9:00 μ.μ. θα ξεκινήσει Αγρυπνία.
Την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου, ανήμερα της γιορτής και ώρα 7:00 π.μ. θα τελεστούν στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, στον Οίκο του και στη Μητρόπολη Όρθρος και Θεία Λειτουργία.
Στις 10:30 π.μ. θα γίνει λιτάνευση των Λειψάνων του και εναπόθεσή τους στον Μητροπολιτικό Ναό.
Στις 5:00 μ.μ. θα τελεστεί Ιερά Παράκληση στον Οίκο του Αγίου και στις 6:00 μ.μ. θα ακολουθήσουν Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και θείο κήρυγμα στην Μητρόπολη.
Τέλος, το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, εορτή του Αγίου Αθανασίου, ώρα 7:30 π.μ. θα τελεστούν Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ναό Ιωαννίνων και στις 5:00 μ.μ. θα τελεστούν Εσπερινός και Ιερά Παράκληση του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου.
Έπειτα θα γίνει η επιστροφή των Λειψάνων στο Ναό του Πολιούχου στην Πλατεία Πάργης.

Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου: Ετήσιος χορός και κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, ώρα 13:00, στο Κέντρο «Έπαυλη»


Ο Σύλλογος Ηπειρωτών Χαϊδαρίου διοργανώνει τον ετήσιο χορό του και την κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, ώρα 13:00, στο Κέντρο «Έπαυλη».

Ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις


Ξεκινούν τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου οι χειμερινές εκπτώσεις και θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020.
Σημειώνεται ότι οι επίσημες περίοδοι των εκπτώσεων μέσα στο έτος είναι τέσσερις, δύο χειμερινές και δύο καλοκαιρινές, ενώ είθισται μέσα αυτά τα διαστήματα κάποιες Κυριακές τα καταστήματα είναι ανοιχτά.
Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία του ποσοστού έκπτωσης.
Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα


Στη σύλληψη ενός 23χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας.
Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γραφείου Ασφαλείας εντός του επιβατικού σταθμού του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, διαπιστώθηκε ότι ο ανωτέρω κατείχε και επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα άλλου προσώπου, με σκοπό να μεταβεί παράνομα στο εξωτερικό.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα ανωτέρω έγγραφα.