Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ-ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Ξεκίνησε η έκδοση αδειών θήρας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δελβινακίου - Πωγωνίου ανακοινώνει στα μέλη του τα ακόλουθα:
1. Η έκδοση αδειών θήρας για τη νέα περίοδο θα αρχίσει στις 08/08/2019 στα γραφεία του Συλλόγου.
2. Απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας θήρας είναι και η προσκόμιση της άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου και (2) πρόσφατες φωτογραφίες σε περίπτωση που αυτή του βιβλιαρίου είναι παλιά ή φθαρμένη.
3. Για τους νέους κυνηγούς τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι : 1) Αίτηση 2) Υπεύθυνη Δήλωση 3) Δύο φωτογραφίες 4) Βεβαίωση από την Αστυνομία ή Άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου 5) Φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας και 6)αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας από τον Δήμο ή εκκαθαριστικό τελευταίου έτους τα οποία θα προσκομίζουν στον Κ.Σ. Δελβινακίου.
4. Το συνολικό κόστος έκδοσης αδείας κατά κατηγορία έχει ως εξής:
Α. ΤΟΠΙΚΗ 106. 10EURΟ
B. ΠΕΡ/ΚΗ 126.10 EURO
Γ. ΓΕΝΙΚΗ 156.10 EURO

Το Δ.Σ.

Σύγκρουση Ε/Π-Α/Ψ σκαφών στα Σύβοτα


Ενημερώθηκε, βραδινές ώρες χθες, το Α' Λιμενικό Τμήμα Συβότων του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για σύγκρουση του Ε/Π-Α/Ψ “ΜΟΚΑ” Ν.Π. 10849, με επτά (07) αλλοδαπούς επιβαίνοντες, με το Ε/Π-Α/Ψ “ΓΑΝΝΤΕΛΑ” Ν.Κ. 390, στον λιμένα Συβότων.
Συγκεκριμένα, κατά τον επιχειρούμενο, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, απόπλου του “ΜΟΚΑ”, η προπέλα του ενεπλάκη με σχοινιά πρόσδεσης του εν λόγω λιμένα, με αποτέλεσμα την ακυβερνησία του σκάφους και την πρόσκρουση του στο ελλιμενισμένο σκάφος “ΓΑΝΝΤΕΛΑ”.
Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο “ΓΑΝΝΤΕΛΑ”, ενώ με τη συνδρομή στελέχους του Α' Λιμενικού Τμήματος Συβότων, το “ΜΟΚΑ”  απέπλευσε και ελλιμενίστηκε με ασφάλεια στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ νήσου Αγίου Νικολάου και ηπειρωτικών ακτών.
Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός και δε διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση, ενώ από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους των δύο (02) σκαφών μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών και την προσκόμιση βεβαιωτικών αξιοπλοΐας από τους νηογνώμονες που τα παρακολουθούν.

Με λαμπρότητα και ο εφετινός εορτασμός στη Παναγιά Σιταριάς

 Με λαμπρότητα κάτω από τον παχύ ίσκιο των αιωνόβιων βελανιδιών εορτάστηκε και φέτος η εορτή της Παναγίας, στην Παναγιά Σιταριάς Πωγωνίου.
Οι χωριανοί αλλά και κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή, τίμησαν με την παρουσία τους την εορτή της Παναγίας.
Το πανηγύρι τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην υπουργός κ. Φούσας Αντώνης, ο Επ. Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Στέφανος Γρ. Φούσας, ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου κ. Φωτίου Θανάσης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου κ. Γκόγκος Χρήστος.
Οι καλεσμένοι απόλαυσαν το παραδοσιακό φαγητό, υπό τους ήχους του κλαρίνου του Χαλιγιάννη Χρήστου και του Ζέκιου Χρήστου.


































Βήσσανη Πωγωνίου: Γιορτή βελανιδιάς στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, τη Δευτέρα 19 Αυγούστου

Γιορτή βελανιδιάς στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου, (Συνδιοργάνωση αδελφότητας Βησσανιωτών  και Αδελφότητας Αγίου Κοσμά), τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στη  Βήσσανη Πωγωνίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Μέτρα πρόληψης κατά της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

Με αφορμή την ενημέρωση που λαμβάνει σε καθημερινή βάση η Υπηρεσία μας από το σύστημα κοινοποίησης εστιών ADNS και την Ε. Επιτροπή, βάσει της οποίας η επιζωοτία Αφρικανικής Πανώλους στη Βουλγαρία επεκτείνεται στην κεντρική χώρα, παρακαλούμε για την αυστηρή τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλες τις εκμεταλλεύσεις χοίρων, εμπορικές ή μη, ανεξαρτήτως δυναμικότητας.
Α. Πλέον της τήρησης αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας από τους κατόχους/υπεύθυνους εμπορικών εκμεταλλεύσεων, οι κάτοχοι οικόσιτων χοίρων (χοίρων που διατηρούνται σε αυλές) υποχρεούνται για την τήρηση των ακόλουθων μέτρων:
α. Στέγαση των οικόσιτων χοίρων εντός περιφραγμένου χώρου (περίφραξης) ο οποίος θα εμποδίζει οποιαδήποτε είσοδο/έξοδο ζώων, αδέσποτων και άγριων και ειδικότερα την είσοδο αγριόχοιρων,
β. κατά την είσοδο στο χώρο στέγασης των χοίρων, χρήση καθαρών ρούχων που να μην έχουν χρησιμοποιηθεί κατά την επίσκεψη σε χώρο που διαβιούν άλλοι οικόσιτοι χοίροι ή κατά την επίσκεψη σε εκτροφή χοίρων ή σε χώρο που διαβιούν άλλοι χοίροι,
γ. τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής από τον κάτοχο και όσους εισέρχονται εντός του περιφραγμένου χώρου στέγασης των χοίρων,
δ. καθαριότητα του χώρου στέγασης των ζώων, απομάκρυνση σκουπιδιών, κοπριάς και λοιπών αντικειμένων,
ε. περιορισμός των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο χώρος στέγασης των χοίρων στο ελάχιστο δυνατό,
στ. σωστή συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων,

Συνελήφθη 54χρονη ημεδαπή, η οποία επιχείρησε να προμηθεύσει κρατούμενο στο Κατάστημα Κράτησης Ιωαννίνων με ναρκωτικά


Συνελήφθη, χθες (13-08-2019) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, 54χρονη ημεδαπή, για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Οι ίδιες κατηγορίες βαρύνουν και έναν 46χρονο ημεδαπό, έγκλειστο της φυλακής.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια ελέγχου από τους αρμόδιους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, η 54χρονη επιχείρησε να μεταφέρει σε ιματισμό, που θα παρέδιδε σε 46χρονο κρατούμενο, ναρκωτικές ουσίες.
Συγκεκριμένα, βρέθηκαν στις εσωτερικές ραφές των ενδυμάτων, τα παρακάτω:

 ποσότητα ηρωίνης, βάρους (12,9) γραμμαρίων
 ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους (35,1) γραμμαρίων.
Οι παραπάνω ναρκωτικές ουσίες κατασχέθηκαν.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Μερόπη Πωγωνίου: Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18 Αυγούστου


Διήμερο παραδοσιακό πανηγύρι το Σάββατο 17 και την Κυριακή 18  Αυγούστου, στη Μερόπη Πωγωνίου.

8 λόγοι για τους οποίους δεν πρέπει να τρίβετε τα μάτια σας


Το τρίψιμο των ματιών είναι φαινομενικά ακίνδυνο και πολύ συνηθισμένο. Οι περισσότεροι το κάνουμε τακτικά, είτε επειδή πάσχουμε από κάποια αλλεργική αντίδραση είτε επειδή είμαστε κουρασμένοι και νυστάζουμε. Τρίβουμε επίσης τα μάτια μας όταν τα νιώθουμε ξηρά ή όταν μπαίνει κάτι σε αυτά, επειδή το τρίψιμο διεγείρει τη ροή των δακρύων και έτσι λιπαίνει τα ξηρά μάτια και απομακρύνει τη σκόνη και άλλες ερεθιστικές ουσίες.
Το τρίψιμο μπορεί επίσης να είναι θεραπευτικό, αφού πιέζοντας απαλά τον οφθαλμικό βολβό διεγείρουμε (χωρίς να το ξέρουμε) το πνευμονογαστρικό νεύρο,  επιβραδύνοντας τον καρδιακό παλμό μας και καταπραΰνοντας το στρες!
Αν, όμως, τρίβει κάποιος τα μάτια του πολύ συχνά ή πολύ δυνατά, μπορεί να τους προκαλέσει διάφορες βλάβες. Ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School, εξηγεί τι θα μπορούσε να συμβεί:
1. Το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα στα μάτια και μαύρους κύκλους. Αν το τρίψιμο των ματιών είναι αρκετά δυνατό, μπορεί να προκαλέσει ρήξη των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κοκκίνισμα των ματιών. Στη συνέχεια όμως το αίμα θα διαχυθεί στους παρακείμενους ιστούς και μπορεί να οδηγήσει τελικά σε σχηματισμό μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.