Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ξεκινά τον Αύγουστο το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Ως τον πρώτο άμεσο στόχο για την ανάπτυξη του τουρισμού περιέγραψε η αρμόδια υπουργός κα Όλγα Κεφαλογιάννη σε δηλώσεις της σήμερα το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ για το έτος 2012-2013, το οποίο ξεκινά από τον Αύγουστο. Με τον τρόπο αυτό, τόνισε, θα τονωθεί ο εγχώριος τουρισμός, καθώς χιλιάδες συμπολίτες μας, όπως είπε, θα κάνουν διακοπές με χαμηλό κόστος. Με απόφαση της υπουργού ενεργοποιήθηκε εκ νέου το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΕΟΤ «Τουρισμός για όλους». Όπως προβλέπεται, για το έτος 2012-2013, πρόκειται να διατεθούν 81.200 ατομικά δελτία σε αντίστοιχους δικαιούχους, με τον προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 5,5 εκατ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί από τους τακτικούς προϋπολογισμούς του ΕΟΤ για το 2012-2013. Να τονιστεί ότι η διάθεση των δελτίων θα πραγματοποιηθεί με κοινωνικά κριτήρια (εισόδημα, οικογενειακή κατάσταση κ.λπ.).
Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΕΟΤ, στο πρόγραμμα συμμετέχουν ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και επαύλεις, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις όλων των τάξεων, που διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, έχουν όλα τα δικαιολογητικά σε ισχύ και περιλαμβάνονται στον ηλεκτρονικό κατάλογο καταλυμάτων του προγράμματος.
Τα δελτία θα διατίθενται από τα Κ.Ε.Π. (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) όλης της Επικράτειας, καθημερινά εκτός αργιών, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

ΕΛΓΑ: Καταβολή αποζημιώσεων ύψους 2 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 11 Ιουλίου

Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει αύριο, Τετάρτη, ο ΕΛ.Γ.Α. στους τραπεζικούς λογαριασμούς 2.693 δικαιούχων παραγωγών, για ζημιές που υπέστησαν κυρίως το α΄ τρίμηνο του 2012.
Οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν σε ζημιές στη φυτική παραγωγή (ελιές, εσπεριδοειδή, χειμερινά κηπευτικά κλπ.) και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια (παγετό, ανεμοθύελλα, χαλαζόπτωση κλπ.) που προκλήθηκαν κυρίως το α' τρίμηνο του 2012 σε όλη την επικράτεια, αλλά κυρίως στους νομούς : Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Ηλείας, Θεσπρωτίας.
Με την ευκαιρία, η Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. ενημερώνει τους παραγωγούς ότι ο Οργανισμός είναι έτοιμος τόσο από οικονομική όσο και από οργανωτική άποψη να ολοκληρώσει έγκαιρα τις διαδικασίες και να καταβάλλει ταχύτερα από κάθε άλλη περίοδο τις αποζημιώσεις του 2012, σε όσους παραγωγούς έχουν υποστεί ζημιές στη φυτική παραγωγή ή στο ζωικό κεφάλαιο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι έχουν υποβάλλει Δήλωση Καλλιέργειας / Εκτροφής και έχουν καταβάλλει την οφειλόμενη ασφαλιστική εισφορά.

Συνελήφθη 25χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για απόπειρα ανθρωποκτονίας και οπλοχρησία

Συνελήφθη χθες (09-07-2012) από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων, ένας ημεδαπός, 25 ετών σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης της Ανακρίτριας Ιωαννίνων για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία, εξύβριση και απειλή. Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα, συνελήφθη ο 25χρονος δυνάμει εντάλματος σύλληψης, διότι κατηγορούνταν για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος δύο ημεδαπών, πράξη που έλαβε χώρα την 05-07-2012 στη Χρυσοβίτσα Ιωαννίνων.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα Ανακρίτρια Ιωαννίνων.

Ανάγκη για κοινή δράση, τονίστηκε στην ημερίδα του Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας

Σε ενημερωτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας, όπου και τονίστηκε η ανάγκη για κοινή δράση προστασίας του ποταμού, ενώ ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και εισηγήσεις. Ο ιστορικός και πανέμορφος ποταμός Καλαμάς, έχει σοβαρό πρόβλημα ρύπανσης.
Αυτό ειπώθηκε σε επιστημονική ημερίδα, που οργανώθηκε στον Βουτσαρά του Δήμου Ζίτσας.
Και απειλείται - εκτός του ότι υδρεύονται και αρδεύονται χωριά από αυτόν -  η βιοποικιλότητά του, που είναι πλούσια. Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία επιστημονικής έρευνας για την κατάσταση του ποταμού. Επιστήμονες στάθηκαν στην ανησυχητική αύξηση σε φωσφορικό νικέλιο και μόλυβδο στη ροή και τις κοίτες του ποταμού.
Μόνο 3 από τα 12 είδη ψαριών δεν είναι υπό εξαφάνιση (!), ενώ τουλάχιστον 10 ζωικά είδη εξαφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια από την περιοχή.
Στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας Παναγιώτης Παππάς, εξέφρασε την πεποίθηση πως «σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του Καλαμά», ενώ από την πλευρά του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης σημείωσε με νόημα ότι «όλοι μας αγωνιούμε και αγαπάμε τον Καλαμά. Δεν μπορεί κάποιοι να τον αγαπούν πιο πολύ. Στόχος μας είναι να τον προστατεύουμε από οτιδήποτε τον απειλεί».
Οι ομιλίες
Στη φυσική αξία του Καλαμά, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εκβολών Καλαμά-Αχέροντα Θεόδωρος Κομνηνός. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε με βάση τα σημερινά φαινόμενα δεν θα υπάρχει αντικείμενο ενασχόλησης για την περιοχή των στενών του Καλαμά, ενώ  σε 5 χρόνια δεν θα υπάρχει αντικείμενο ενασχόλησης ούτε στο δέλτα του ποταμού! Και όλα αυτά στην Ήπειρο που θεωρείται περιοχή εξαιρετικής βιοποικιλότητας στα Βαλκάνια ενώ το νησάκι απέναντι από τις εκβολές του Καλαμά, το Πασούδι, θεωρείται από τους ειδικούς ως το σημαντικότερο σημείο του πλανήτη (!) από άποψη βιοποικιλότητας. Για παράδειγμα, μόνο στο δέλτα του ποταμού Καλαμά συναντάμε ένα σύνθετο μωσαϊκό βλάστησης που αποτελείται από 16 τύπους οικοτόπων. Εκεί βρίσκουν καταφύγιο περισσότερα από 174 είδη πουλιών, μερικά από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα. 
• Για τα έργα της φύσης και του ανθρώπου στον ποταμό Καλαμά, μίλησε ο πρόεδρος του Κέντρου Ιστορικών Μελετών Θεσπρωτίας Μιχάλης Πασιάκος, ενώ επιτέθηκε στους κ.κ. Φίλιο και Καχριμάνη, αλλά και στον Στ. Καλογιάννη, τονίζοντας ότι δεν περιμένει κάτι ουσιαστικό απ’ αυτούς όσον αφορά την προστασία του ποταμού.
• Για τα επίπεδα χημικής ρύπανσης του ποταμού, μίλησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, ενώ, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχει η γεωργία στον Καλαμά.
• Για τη συμβολή των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων στην προστασία του περιβάλλοντος, μίλησε ο καθηγητής περιβαλλοντικών συστημάτων διαχείρισης περιβάλλοντος και φυσικών πόρων Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας Δημήτριος Βαγενάς. 
• Για το οικοσύστημα του ποταμού και τα βαρέα μέταλλα, που υπάρχουν σ' αυτόν, μίλησε η υπεύθυνη της μονάδας περιβαλλοντικής φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασιλική Καλφακάκου.
• Για τη βιοποικιλότητα του Καλαμά, μίλησε η λέκτορας τμήματος βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρύσα Αναστασιάδου.
• Ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου Γιάννης Ντούρος πρότεινε την σύσταση ενός συντονιστικού οργάνου από τους προέδρους των Συλλόγων Προστασίας των ποταμών ώστε, όπως είπε, η φωνή τους να είναι μεγάλη και να εισακουστεί.

Ο Αλέξανδρος  Καχριμάνης
Σημαντικά είναι τα βήματα που έχουν γίνει αναφορικά με την προστασία του Καλαμά, χρειάζεται όμως πολλή δουλειά ακόμη, τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, που παραβρέθηκε στην ημερίδα του Βουτσαρά. Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ως παραδείγματα το αποχετευτικό σ’ όλο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων που θα βοηθήσει να μην διοχετεύονται λύματα στον ποταμό, μίλησε για τους ελέγχους και τις συστάσεις που κάνει η Περιφέρεια στα σφαγεία τα οποία λειτουργούν κοντά στον Καλαμά αλλά και για το αρδευτικό του Λεκανοπεδίου που  επίσης θα βοηθήσει, όπως είπε.

Χορήγηση επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους παραμεθόριων περιοχών

Τη χορήγηση του επιδόματος στους δημοσίους υπαλλήλους παραμεθόριων περιοχών θα πρέπει να υπογράψουν στο αμέσως προσεχές διάστημα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Αντ. Μανιτάκης και ο υπουργός Οικονομικών κ.  Γ. Στουρνάρας.
Η καταβολή του επιδόματος απομακρυσμένων-παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών ύψους 100 ευρώ σε δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιφέρειες της χώρας ή σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως δυσπρόσιτες αναβλήθηκε προεκλογικά, καθώς οι υπηρεσιακοί υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πρέσβης επί τιμή, κ. Παύλος Αποστολίδης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς αποφάσισαν ότι πρέπει να θεσπιστούν ενιαία κριτήρια προκειμένου να μην δημιουργούνται φαινόμενα άνισης μεταχείρισης υπαλλήλων που υπηρετούν σε περιοχές με ανάλογα χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό ζήτησαν να προσδιορισθούν αρχικά τα σχετικά κριτήρια για τους δικαιούχους και εν συνεχεία να υπογραφούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση των χρημάτων.
Έτσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι απομακρυσμένων-παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών θα λάβουν το επίδομα των 1.200 ευρώ (100x12) από την νέα κυβέρνηση, η οποία πρέπει να εκδώσει σύντομα τις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις,

ΠΗΓΗ: www.in.gr

Η ΔΕΗ στέλνει πάλι το "χαράτσι" για τα ακίνητα

Εξόφληση σε 5 ή 6 δόσεις

Η ΔΕΗ θα ταχυδρομήσει και εφέτος το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012 το οποίο θα πληρωθεί σε πέντε ή έξι διμηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες το χαράτσι θα αποσταλεί από τη ΔΕΗ αλλά πιθανότατα η πληρωμή του αποσυνδέεται από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.
Δηλαδή στον ίδιο φάκελο που θα λαμβάνει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου θα υπάρχει ο λογαριασμός της ΔΕΗ και ξεχωριστά το εκκαθαριστικό σημείωμα για την πληρωμή του τέλους ακινήτων.
Η ΔΕΗ πριν τις εκλογές ατύπως συμφώνησε να «παγώσει» μέχρι νεωτέρας η διαδικασία είσπραξης του τέλους και πλέον το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται εντός των προσεχών ημερών να δώσει την εντολή στην επιχείρηση για την αποστολή των εκκαθαριστικών .
Με την αύξηση του αριθμού των δόσεων, τα έσοδα από τις πρώτες τέσσερις δόσεις, τα οποία εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 1,5 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι θα έχουν εισπραχθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, οπότε θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2012, ενώ τα έσοδα από την 5η και την 6η δόση, εκτιμώμενου ύψους 600-700 εκατ. ευρώ, θα εισπραχθούν μετά τον Φεβρουάριο του 2013 και θα ενταχθούν αναγκαστικά στον προϋπολογισμό του έτους αυτού.
Οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν το τέλος . για το έτος 2012 θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης εξόφλησής του δεν θα απειλούνται πλέον με διακοπή της ηλεκτροδότησης, καθώς το μέτρο αυτό, το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, καταργήθηκε.

Η θεατρική παράσταση «Το 6ο Πάτωμα» στον Παρακάλαμο την Τρίτη 17 Ιουλίου και την Τετάρτη 18 Ιουλίου στο Κεφαλόβρυσο, ώρα 9:30 μ.μ.

Η θεατρική ομάδα Ραφτανιτών παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «Το 6ο  Πάτωμα» την Τρίτη 17 Ιουλίου στον Παρακάλαμο,  ώρα 9:30 μ.μ. και την Τετάρτη 18 Ιουλίου στο Κεφαλόβρυσο, ώρα 9:30 μ.μ..

Ποιες είναι οι σαρωτικές αλλαγές στους φόρους

Νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και αύξηση αφορολογήτου ορίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών αλλά και φόρων υπέρ τρίτων, ενιαίο φόρο στα ακίνητα, μείωση φόρου μεταβίβασης ακινήτων, επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακριβών ακινήτων, κίνητρα για την απόκτηση φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα από ξένους, εφαρμογή ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα από το 2013 καθώς και εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης με ταυτόχρονη χορήγηση επιδόματος με γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με όσα εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός, Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Επίσης θα περιέχει αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, νέο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ αλλά και νέο ποινολόγιο για φορο-παραβάτες και οφειλέτες του Δημοσίου

Σκέψεις για πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης μέσω ΔΕΗ

Μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος

Πέρυσι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ φούσκωσαν επικίνδυνα τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για την ίδια την επιχείρηση που είδε τους ανεξόφλητους λογαριασμούς να εκτοξεύονται στα ύψη.
Φέτος, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης από τη μία πλευρά εξετάζει την αποσύνδεση του τέλους ακινήτων από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και από την άλλη μελετά το ενδεχόμενο να καταβάλλει ακριβώς μέσω των λογαριασμών αυτών το επίδομα θέρμανσης που έχει προαναγγέλλει μετά την προγραμματισμένη εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.
Ο υπολογισμός θα γίνεται με βάση τον αριθμό των μελών της οικογένειας και τα τετραγωνικά της πρώτης κατοικίας που απαιτούνται για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών.

ΠΗΓΗ: www.tanea.gr