Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

Με νίκη συνέχισε ο Αγροτικός Αστέρας (Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά-Π.Α.Σ. Μετσόβο 2-0)

*Με νίκη συνέχισε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις ο Αγροτικός Αστέρας αφού επικράτησε το απόγευμα της Κυριακής στο γήπεδο «Στάθης Τσανακτσής» του Π.Α.Σ. Μετσόβου με 2-0 για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος του Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής.
Σε ένα δυνατό παιχνίδι που είχε  δοκάρια και πολλές καλές ευκαιρίες, τελικά επικράτησαν οι τυπικά «γηπεδούχοι».
Ο Αγροτικός Αστέρας είχε δοκάρι σε σουτ του Στραγάλη  Παντελεήμων.
Στο 43΄ ο Αγροτικός Αστέρας βγαίνει στην αντεπίθεση, ο Ηλίας Μιχάλης βρίσκει τον Αλεξίου Βασίλη, που νικάει τον Μαργωμένο Σταμάτη για το 1-0.
Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 48΄ πλασέ του Παλαιοπάνου Φίλιππα, η μπάλα  χτυπά στο δεξί κάθετο δοκάρι του Αρχοντάκη Δημήτρη.
Στο 72΄ σουτ του Γιοβανόπουλου  Κωνσταντίνου   εκτός περιοχής, αρχικά αποκρούει ο Αρχοντάκης Δημήτρης και στη συνέχεια  η μπάλα χτυπάει και στο δεξί κάθετο δοκάρι.
Στο 80΄ φάουλ του Σταχούλη Αθανάσιου από δεξιά, κεφαλιά του Κέντρου Ιωάννη, η μπάλα χτυπά στο οριζόντιο δοκάρι και καταλήγει άουτ.
Στο 92΄ ο Αλεξίου Βασίλης ανατρέπεται μέσα στην περιοχή από τον Τσουλιάη Κυριάκο με τον διαιτητή να καταλογίζει το πέναλτι.
Την εσχάτη των ποινών εκτελεί ο Γκέκα Γκεράλντ, αλλά ο τερματοφύλακας του Π.Α.Σ. Μετσόβου μπλοκάρει.
Ο Γκέκα Γκεράλντ  στο 95΄  πασάρει από δεξιά στον Αλεξίου Βασίλη, που γράφει από κοντά το τελικό 2-0.
Αγροτικός Αστέρας Άνω Καλαμά (Αλέκος Τάτσης)

Αρχοντάκης Δημήτρης, Στραγάλης  Παντελεήμων (Ζότα Romeo 71΄),, Ηλίας Μιχαήλ, Κλείτσας Βασίλειος-Δημήτριος, Τάσσος Παναγιώτης, Τσουμάνης  Ανδρόνικος, Φαρμάκης Αναστάσιος (Ηλίας Απόστολος 86΄), Κτενάς  Παύλος (Παππάς Θωμάς 62΄), Γκέκα Γκεράλντ, Ηλίας Μιχαήλ (Ρουμπής Αντώνιος 81΄), Αλεξίου Βασίλης 
ΠΑΣ Μετσόβου:

Μαργώμενος Σταμάτης, Τσουλιάης Κυριάκος, Τσιόστας Κωνσταντίνος, Τσιόστας Χρήστος (Γεωργίου  Γεώργιος 89΄), Τσουλιάης Ιωάννης, Κέντρος  Ιωάννης, Σιούτας Κωνσταντίνος, Σταχούλης Αθανάσιος, Τσιόστας Κωνσταντίνος, Παλαιοπάνος Φίλιππος, Τσουλιάης Θεοφάνης (Μαγκλάρας Δημήτριος  72΄), Τρίτος Γεώργιος (Γιοβανόπουλος  Κωνσταντίνος 62΄)

Τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής στην  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνική
Σάββατο 9 Νοεμβρίου  2019
Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ 0-1
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 1-2
Κυριακή 10 Νοεμβρίου  2019
ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ 8-0
ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ 2-1
Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 1-4
Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 2-1
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 2-0
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-Π.Α.Σ.ΜΕΤΣΟΒΟΥ 2-0


Βαθμολογία  Hall of Brands Α΄ Κατηγορία 2019-20
1.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 24
2.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ 22 
3.  ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 20
4.  Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 15
5.  Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 15  
6.  Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 14
7.  Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ 13
8.  Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 13
9.  Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ  12
10. ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 8 
11. ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 8
12. ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 7
13. Α.Ο. ΚΟΝΤΣΙΚΑΣ 5 
14. Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ 4
15.  Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ 3                            

16.  ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΣΕΡΒΙΑΝΩΝ 0

48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ


Το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ αποφάσισε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι «υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων και με αποκλειστικό θέμα ημερήσιας διάταξης το νέο νομοσχέδιο που φέρνει δραστικές αλλαγές στη λειτουργία της ΔΕΗ και ουσιαστικά ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις, συνεδρίασε σήμερα, σε έκτακτη σύγκλιση, το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ παρουσία και του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενέργειας Παναγιώτη Κουντουσιάδη (εργαζόμενοι στα διυλιστήρια, το φυσικό αέριο)».
«Μετά τη διεξοδική ενημέρωση του σώματος για τις πρόσφατες εξελίξεις και τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο ειδικά σε σχέση με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) καθώς και στις εργασιακές σχέσεις, αναπτύχθηκε έντονος διάλογος για τη θέση που διαμορφώνει το συνδικαλιστικό κίνημα στον Όμιλο ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ) και στον ΑΔΜΗΕ, ειδικά ενόψει της δημόσιας διαβούλευσης επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αλλά και της ψήφισής του από την Ελληνική Βουλή.
Ήδη δρομολογήθηκε ένα πλήρες πρόγραμμα ενημερώσεων στους χώρους εργασίας (ορυχεία, μονάδες, διοίκηση, καταστήματα) ώστε να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για κινητοποιήσεις και απεργίες και μάλιστα εξετάστηκε η δυνατότητα συντονισμού και στενότερης συνεργασίας μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας και των εργαζόμενων στη ΔΕΠΑ για την οποία η κυβέρνηση σχεδιάζει την ιδιωτικοποίησή της».

Έχασε η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος στη Ζωοδόχο (Α.Ο. Ζωοδόχος-Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος 3-1)-Διπλό ο Αστήρ Αμφιθέας στο Κεφαλόβρυσο (Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου-Αστήρ Αμφιθέας 0-2)

*Με τους τρεις βαθμούς έφυγε ο Αστήρ Αμφιθέας  από το Κεφαλόβρυσο καθώς επικράτησε της τοπικής Αναγέννησης με σκορ 0-2 για την  8η  αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της  MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής.
Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ με τον Φάη Δημήτρη στο 11΄.
Ο Τσουμάγκας Χρήστος στο 50΄ έκανε το 0-2 που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.
Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου:
Γέρακος Δημήτριος, Μπενέκας Ιωάννης (Λέσσης Ιωάννης 71΄),  Makollari Dorjan, Γκορίτσας Παναγιώτης, Πότσης Θεόδωρος, Μπάσιος Χρήστος, Ντεμίρης Σπυρίδων, Θωμαΐδης Γεώργιος, Βασιλείου Ηλίας (Καμονάς Ιωάννης 29΄), Ντόντης Βασίλειος (Νίτας Άγγελος 71΄), Μακολλάρι Μαρινγκλέν (Τάσιος Αλέξανδρος 57΄)
Αστήρ Αμφιθέας:
Γκουγιάννος Αναστάσιος, Χυδηριώτης Παντελεήμων, Αυγέρης Σωτήριος, Καραγιάννης Αλέξανδρος, Φάης Δημήτριος, Τσουμάγκας Χρήστος, Κίτος Άγγελος, Διαμαντένιας Ευάγγελος (Σδούκος Νικόλαος 69΄), Τζωρτζάτος Φώτιος, Κολόκας Σταύρος (Λιάπης Κωνσταντίνος 82΄), Γκούμας Αδάμ

*Ο Α.Ο. Ζωοδόχου ήταν ο μεγάλος νικητής του ντέρμπι αφού επικράτησε στο γήπεδό του  της Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος με σκορ 3-1 στην 8η αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής.
Οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ στο 6΄  με γκολ του Νίκου Αντρέα.
Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος  έφερε το ματς στα ίσα στο 32' όταν ο Fejzulla Rels επιχείρησε  σέντρα-σουτ με την  μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα για το 1-1.
Στο 33΄ ο Σιώτας Γρηγόρης με κοντινό πλασέ έδωσε εκ νέου το προβάδισμα στον Α.Ο. Ζωοδόχου.
Στο 89' ο  Ντόντης Σπύρος έκλεψε την μπάλα έπαιξε το ένα δυο με τον Σιώτα Γρηγόρη που δεν δυσκολεύτηκε να γράψει το 3-1, που ήταν το τελικό  αποτέλεσμα.
Α.Ο. Ζωοδόχος:
Λάτσης Θεόδωρος, Ανδρέου Χρήστος, Παππάς Νικόλαος, Τσιότσικας Δημήτριος (Καρβούνης Αναστάσιος 60΄), Τσίος  Χρήστος, Παπάζης Ιωάννης (Βλάχος Πέτρος 66΄), Σταύρου Θωμάς, Σιώτας Γρηγόριος (Νικολάου Ευάγγελος 91'), Νίκου Αντρέας, Τσολάκος  Λάμπρος
Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος:
Μπαλλατζία Σεμπαστιάνο,  Τσαραώσης Ευάγγελος (Ζενέλης Πάτροκλος 76΄), Κόντος Κωνσταντίνος, Μήτος Βασίλειος (Νάτσης Νάτσης 72΄), Καπρινιώτης Ευστράτιος, Μυριούνης Σταύρος, Μπάγιας Ελευθέριος (Ντότης Ραφαήλ-Βασίλειος 59΄),  Avdylaj Agron, Χαρίσης Ιωάννης, Μπουτοβίνας Αλέξανδρος, Fejzulla Relsi (Κατσαβριάς  Βασίλειος 88΄)
Τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής στο Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής
Σάββατο 9 Νοεμβρίου  2019
Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 7-1       
Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 3-0
Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 4-1
Κυριακή 10 Νοεμβρίου  2019      
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 0-2
Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ-Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 3-1
Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ 4-3
Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ  4-3        
Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ-ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 1-3


Βαθμολογία  στον Α΄ Όμιλο της MAISON της Β΄ ερασιτεχνικής
1. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 19
2. ΠΑΣΣΑΡΩΝΑ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ 19 
3. Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 18
4. Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 18  
5. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 16
6. Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 15 
7. Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 14  
8. Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 13 
9. Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 12  
10. Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ  12
11. Π.Α.Σ. ΚΑΣΤΡΟΥ 10  
12. ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ 6
13. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 6
14. Α.Ο. ΖΙΤΣΑΣ 4
15. Α.Σ. ΦΛΟΓΑ ΠΕΤΣΑΛΙΟΥ 2
16. Α.Σ. ΑΧΕΡΩΝ ΡΩΜΑΝΟΥ 0 

Κανονικά θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα το Δεκέμβριο


Ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, επιβεβαίωσε την καταβολή κοινωνικού μερίσματος στο τέλος του χρόνου.
Μεταξύ των άλλων ανέφερε  ότι «το μέρισμα ανάπτυξης θα μοιραστεί με δίκαιο τρόπο. Μετά από 10 χρόνια κρίσης δεν θα ανεχτώ με τη νέα ανάπτυξη που έχουμε να δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα το 2019. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θα δούμε πού. Δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο».
Ο βασικός σχεδιασμός είναι το κοινωνικό μέρισμα να χορηγηθεί:
Στους χαμηλοσυνταξιούχους
Στους κοινωνικά και οικονομικά ασθενέστερους, χαμηλόμισθους, δικαιούχους του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης.

Τα κριτήρια
Το δεύτερο σημείο ουσιαστικά αποκαλύπτει ότι υπάρχει σκέψη να υιοθετηθούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) στο σύστημα χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Πανελλήνιο Διασυλλογικό Τουρνουά Judo "Καλπάκι 2019",

 Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4ο Πανελλήνιο Διασυλλογικό Τουρνουά Judo "Καλπάκι 2019", που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου, στο κλειστό Γυμναστήριο Καλπακίου.

Τρία ψηφοδέλτια στις εκλογές για την ΠΕΔ Ηπείρου

Ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΠΕΔ Ηπείρου κατατέθηκαν τρία ψηφοδέλτια.
Τα τρία ψηφοδέλτια είναι:
Α) Λαϊκής Συσπείρωσης που αποτελείται από τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από το ΚΚΕ
Β) «Ενωμένη Αυτοδιοικητική Πορεία» που έχει αναφορά κυρίως στον κεντροδεξιό χώρο και
Γ) «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» στην οποία μετέχουν δυνάμεις με αναφορά στο ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι υποψήφιοι με την «Ενωμένη Αυτοδιοικητική Πορεία» είναι:
Δήμαρχοι: Γεωργάκος Νίκος, Εξάρχου Νικόλαος, Καλαντζής Νίκος, Λώλος Γιάννης, Ντακαλέτσης Χρήστος, Παππάς Σπύρος, Πλιάκος Μιχάλης, Σουκουβέλος Γιώργος, Τζαφέας Κωνσταντίνος, Τσιρογιάννης Χρήστος και Χασιάκος Χρήστος.
Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι: Βλέτσας Βασίλης, Δαρδαμάνης Ιωάννης, Ευαγγέλου Φίλιππος, Νάστας Αντώνης, Παππάς Αριστείδης και Πήχας Βαγγέλης.
Υποψήφιοι εκπρόσωποι για την ΚΕΔΕ με την ίδια παράταξη είναι: Γιολδάσης Δημήτρης, Κάτσιος Νίκος, Κοσμάς Βασίλης, Παγγές Νίκος, Παπασπύρου Ανδρέας, Τύρου- Ούζα Νατάσα.

Ελληνοκινεζική «συμμαχία» και στην Ανδρολογία


Στα πλαίσια του 1ου Συνεδρίου Δυτικής - Κινεζικής ιατρικής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Τσαογιάνγκ Πεκίνου, επισφραγίζοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο τις διετείς επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι Κινεζικές αρχές έχουν εκτιμήσει τη μεγάλη διεθνή εμπειρία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου, με παρουσία σε Ευρώπη και Ασία (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Αγγλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) αλλά και το πλήθος περιστατικών που έχουν αντιμετωπιστεί επιτυχώς κατά την διάρκεια της τριακονταετούς πορείας του.
Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο InterContinental Athenaeum το Σάββατο 2 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της Κινεζικής Πρεσβείας στην Αθήνα και της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Υγείας του Πεκίνου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν διακεκριμένους επιστήμονες από τον χώρο της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής και της Δυτικής Ιατρικής να ανταλλάσσουν απόψεις. Οι ομιλητές κατέληξαν στο κοινό συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος και η ανακούφισή του από τον πόνο και την ασθένεια αποτελούν πρωταρχική προτεραιότητα και των δύο προσεγγίσεων και πως υπάρχουν περιθώρια να βρεθεί κοινός τόπος για τη συνεργασία και την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των δύο πλευρών.

Προβλήματα στην Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά από την σφοδρή κακοκαιρία


Το νέο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το Πωγώνι το τελευταίο εικοσιτετράωρο άφησε πίσω του πολλά προβλήματα.

Η δυνατή βροχόπτωση σε συνδυασμό με τις ισχυρές ριπές ανέμου είχε ως αποτέλεσμα την πτώση δένδρων και την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Τα περισσότερα προβλήματα αναφέρθηκαν στη Δημοτική Ενότητα Άνω Καλαμά.
Χάρη στην άμεση κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της ΔΕΔΗΕ, της Αστυνομίας και του Δήμου Πωγωνίου τα δένδρα απομακρύνθηκαν από το οδόστρωμα  και επανήρθε η ηλεκτροδότηση.

Νόσος Πάρκινσον: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις θεραπείες


Η νόσος Πάρκινσον είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη ασθένεια, που συνήθως αρχίζει αργά, με σταδιακή επιβράδυνση των κινήσεων (βραδυκινησία) και αργότερα τρόμο (τρέμουλο) στην μία πλευρά του σώματος. Στα πιο προχωρημένα στάδιά της μπορεί να επηρεάσει όλο το σώμα, από την ομιλία έως τις νοητικές λειτουργίες.
Αν και τρόπος ίασης γι' αυτήν δεν υπάρχει, έχουν αναπτυχθεί αρκετές θεραπείες που προσφέρουν πολλά και καλά χρόνια ζωής στους ασθενείς, αρκεί να γίνει εγκαίρως η διάγνωση και να χορηγείται η κατάλληλη αγωγή σε κάθε στάδιο της νόσου.
Ο νευρολόγος Παναγιώτης Ι. Ζήκος, υπεύθυνος του Ιατρείου Νόσου Πάρκινσον & Συναφών Διαταραχών του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας και του Κέντρου Πάρκινσον & Διαταραχών Μνήμης Γαλατσίου, απαντά σε μερικά βασικά ερωτήματα για την αντιμετώπιση της νόσου.
Πόσο συχνά πρέπει να επισκέπτονται οι ασθενείς τον γιατρό;
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, στους περισσότερους πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον συνιστάται να επισκέπτονται τον γιατρό τους δύο φορές τον χρόνο, για να αξιολογείται εκ νέου η κατάστασή τους και να ελέγχεται η αποδοτικότητα της φαρμακευτικής αγωγής τους. Εάν ο ασθενής αντιμετωπίζει δυσκολίες στην διαχείριση της νόσου του ή με τη φαρμακευτική αγωγή του, μπορεί να χρειασθεί συχνότερες επισκέψεις.
Πώς εξελίσσεται η νόσος Πάρκινσον;