Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία Απριλίου


Το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η κλήρωση του Απριλίου του 2020 για τις αποδείξεις με κάρτες του Μαρτίου 2020 (φορολοταρία ή λοταρία αποδείξεων).
Σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, ενώ τα συγκεκριμένα χρηματικά έπαθλα είναι ακατάσχετα, αφορολόγητα, δεν θεωρούνται εισόδημα και δεν υπόκεινται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.
Στις δημόσιες κληρώσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Α.Φ.Μ. και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
Δείτε τους τυχερούς αριθμούς που κερδίζουν: https://www.aade.gr/menoy/miniaies-synallages-kai-lahnoi

Ενημέρωση σχετικά με νέο ψευδεπίγραφο – απατηλό ηλεκτρονικό μήνυμα, που διακινείται ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας


Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντοπίστηκε σήμερα (30-04-2020) καταφανώς ψευδεπίγραφο – απατηλό μήνυμα, που διακινείται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες.
Από την έως τώρα ανάλυση φαίνεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί για την αποστολή του μηνύματος εξυπηρετητής (server) εταιρείας με έδρα χώρα της Ασίας.
Παρακαλούνται οι πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

Υπουργείο Παιδείας: Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων του 2020


Ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με υπουργικές αποφάσεις το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων (με το Νέο και με το Παλαιό σύστημα) και των Επαγγελματικών Λυκείων 2020.

1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2020 των ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ με το νέο σύστημα. 

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2020 ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΚΑΙ ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ΓΕΛ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ  ΣΥΣΤΗΜΑ 

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. 
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις  08.00 π.μ.
Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

Λευτέρης Αυγενάκης: Από την Τρίτη 5 Μαΐου η προπόνηση ομάδων ποδοσφαίρου των ΠΑΕ της Super League 1


Ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη συνέχεια του ελληνικού αθλητισμού.
Ο κ. Αυγενάκης ανακοίνωσε το πώς θα βαδίσει από εδώ και πέρα ο ελληνικός αθλητισμός λόγω του κορονοϊού.
Όπως είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού για τα ομαδικά αθλήματα, από τις 5 Μαΐου θα επιτρέπονται οι ατομικές προπονήσεις ποδοσφαιριστών σε ομάδες 6-8 ατόμων στα προπονητικά κέντρα των ομάδων, ενώ η επανέναρξη των πρωταθλημάτων, όποτε κι αν γίνει αυτή, θα είναι κεκλεισμένων των θυρών.
«Θα επιτραπεί από την Τρίτη 5 Μαΐου η προπόνηση ομάδων ποδοσφαίρου των ΠΑΕ της Super League 1 σε αυστηρά ολιγομελή τμήματα 6-8 αθλητών, πάντοτε σε ανοιχτά γήπεδα και με ειδικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Η προπόνηση θα αφορά στην επαναφορά της φυσικής κατάστασης των αθλητών, στην ενδυνάμωση και στη βελτίωση ατομικής τεχνικής», τόνισε σχετικά ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Αναλυτικά όσα είπε ο υφυπουργός Αθλητισμού.
«Ευχαριστούμε τους συμπολίτες για την υπεύθυνη και την ώριμη τους στάση. Είναι πρωτοφανής και συγκινητική, όπως και η στάση της αθλητικής οικογένειας. Αγκάλιασε το μήνυμα του Μένουμε Σπίτι και προώθησε δράσεις. Προχωρήσαμε και ένα βήμα παραπέρα με δημοπρασίες, δράσεις και δωρεές για την υγεία και την κοινωνία.

Νίκος Χαρδαλιάς: «Τρεις μέρες μένουν για να τελειώσουμε το πρώτο στάδιο της προσπαθείας μας»


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ανέφερε:
«Τρεις μέρες μένουν για να τελειώσουμε το πρώτο στάδιο της προσπαθείας μας. Κάθε μέρα που μένουμε σπίτι κάνει πιο γερά τα θεμέλια. Αύριο υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά. Όπως και το Πάσχα, θα περάσουμε και αυτή τη μέρα διαφορετικά. Φέτος είναι αλλιώς».
Στέλνοντας μήνυμα στα σωματεία εργαζομένων και κομμάτων, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα τονίζοντας πως ελπίζει ότι θα σεβαστούν τη συλλογική προσπάθεια και δεν θα προχωρήσουν σε δημόσιες εκδηλώσεις ή πορείες τη μέρα της Πρωτομαγιάς.
«Έτοιμος δρόμος δεν υπάρχει, ούτε manual που θα συμβουλευτούμε. Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά για αυτό και μιλάμε για σχέδιο που μπορεί να τροποποιείται» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Στη συνέχεια υπενθύμισε το τρίπτυχο το οποίο πλέον οφείλουμε να ακολουθούμε. «Πρώτο μέλημα η υγεία των πολιτών, η νέα καθημερινότητα σημαίνει και νέες συνήθειες.
Χέρια πλένουμε-αποστάσεις κρατάμε-μάσκες φοράμε. Αυτό είναι το τρίπτυχο που ακολουθούμε».

Σωτήρης Τσιόδρας: Ένας νέος θάνατος, συνολικά 140 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 15 νέα κρούσματα


Ο καθηγητής λοιμοξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα, ένας νέος θάνατος σήμερα, συνολικά 140 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 2.591 οι καταγεγραμμένοι ασθενείς.
Νοσηλεύονται 38 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων περιόδου 2020/2021



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων περιόδου 2020/2021 στα πλαίσια του Καν. (ΕΕ) 1308/2013
Από το Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Ιωαννίνων ανακοινώνεται ότι:
Έως και τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2020 θα κατατίθενται αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων περιόδου 2020/2021 και στο Τμήμα Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
Το πρόγραμμα αφορά αποκλειστικά οινάμπελα και προβλέπει ενίσχυση για την αναδιάρθρωση υφιστάμενων αμπελώνων που είναι εγγεγραμμένοι στο Αμπελουργικό Μητρώο, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού, την προστασία των ντόπιων ποικιλιών (Ντεμπίνα, Βλάχικο, Μπεκάρι), την εγκατάσταση ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και την εισαγωγή σύγχρονων αμπελουργικών καλλιεργητικών τεχνικών και τη διαφύλαξη παλιών (καλλιέργεια σε αναβαθμίδες).
Τα μέτρα που ενισχύονται είναι:
Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους – αναφύτευση
Φύτευση νέων αμπελώνων
Βελτίωση τεχνικών διαχείρισης
Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι:
Αίτηση - Υπεύθυνη δήλωση
Απόσπασμα Αμπελουργικού μητρώου
Δηλώσεις συγκομιδής των δύο τελευταίων ετών
Δήλωση εκμετάλλευσης στα πλαίσια της ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) για το 2020
Φωτοτυπία των δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας.
Φωτοτυπία φορολογικού εγγράφου όπου θα αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του δικαιούχου - παραγωγού.
Φωτοτυπία της 1ης σελίδας βιβλιαρίου τραπέζης, με τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού ταμιευτηρίου και IBAN.
Φωτοαντίγραφο τίτλων νομής και κατοχής για ιδιόκτητα ή ηλεκτρονικά μισθωτήρια (άνω των 9 ετών) για ενοικιαζόμενα αμπελοτεμάχια. Για τα ενοικιαζόμενα αμπελοτεμάχια όταν ο παραγωγός ενταχτεί στο πρόγραμμα θα απαιτηθεί συμβολαιογραφική πράξη μίσθωσης άνω των 9 ετών.
Η αίτηση και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για ένταξη στο πρόγραμμα είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου  www.php.gov.gr  – Ενημέρωση Αγροτών. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Περιφέρεια Ηπείρου - ΠΕ Ιωαννίνων στο Διοικητήριο και στο γραφείο 114 και στο τηλέφωνο 2651 0 87114.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περισσότερα από (93) κιλά κάνναβης κατασχέθηκαν σε ΙΧΕ αυτοκίνητο στην περιοχή της Βροντισμένης Πωγωνίου


Για την υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, κατηγορούμενος για μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών

Στο πλαίσιο συντονισμένων δράσεων για την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, συνέλαβαν χθες (29-04-2020) το απόγευμα στην περιοχή της Βροντισμένης Ιωαννίνων, έναν ημεδαπό, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά, διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και πληροφοριών που προέκυψαν από την εμπεριστατωμένη έρευνά τους, χθες το απόγευμα στην παραπάνω περιοχή, εντόπισαν τον κατηγορούμενο να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και τον ακινητοποίησαν για έλεγχο.
Κατά την έρευνα που ακολούθησε στο όχημα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν στο χώρο της καμπίνας και των αποσκευών (89) δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (93) κιλών και (250) γραμμαρίων.
Επίσης κατασχέθηκε, το παραπάνω όχημα, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεως αυτοκινήτων, που χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά των ναρκωτικών καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση για την υπόθεση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου για τη νέα αντυπυρική περίοδο


Οι βασικές προτεραιότητες για τη νέα αντιπυρική περίοδο τέθηκαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας
Ένας σύντομος απολογισμός της περυσινής αντιπυρικής περιόδου και εκτενείς αναφορές σε ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία για την νέα αντιπυρική περίοδο που αρχίζει από αύριο 1η Μαΐου, έγιναν κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που πραγματοποιήθηκε με την προεδρία του Περιφερειάρχη  κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, με τον συντονισμό του Προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτριο Μαυρογιώργο και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κώστα Σιαράβα.
Ανοίγοντας τη συνεδρίαση ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε τόσο στα θετικά αποτελέσματα της περυσινής καλοκαιρινής περιόδου, όσο και στην έως τώρα επιτυχημένη αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού. «Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Αν προσέχουμε θα πάμε καλά και στη συνέχεια», τόνισε χαρακτηριστικά ζητώντας από όλους συνεργασία και πειθαρχία, ώστε να μη χαλάσει η μέχρι σήμερα θετική εικόνα στην Ήπειρο.
Ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δ. Μαυρογιώργος, ευχαρίστησε  τα μέλη του Συντονιστικού,  για την άψογη συνεργασία που έχουν, υπογράμμισε ότι όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και οι δήμοι δίνουν καθημερινά εξετάσεις, πρόσθεσε ότι η φετινή προετοιμασία για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών γίνεται υπό τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρχει συνεχώς αυξημένη ετοιμότητα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.
Τον σύντομο απολογισμό της περυσινής αντιπυρικής περιόδου, όπως και εκτενή αναφορά στο σχεδιασμό για την ερχόμενη περίοδο,  έκανε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Πασχίδης. Όπως είπε πέρυσι στην Ήπειρο καταγράφηκαν 252 συμβάντα, (έναντι 318 την προηγούμενη χρονιά), κάηκαν περίπου 6000 στρέμματα- χορτολιβαδικά στην πλειονότητά τους- έναντι 1000 στρεμμάτων το 2018. Όπως εξήγησε ο Διοικητής  Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, αρχιπύραρχος Απόστολος Βασδέκης η διαφορά των εκτάσεων που έχουν καεί, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως το καλοκαίρι του 2018 ήταν πολύ υγρό.
Ο καθαρισμός του ορεινού δικτύου, η λειτουργικότητα των πυροσβεστικών κρουνών, ο καθαρισμός της βλάστησης σε οικόπεδα ιδιωτών και η απομάκρυνση απορριμμάτων από σημεία που εναποθέτουν αυθαίρετα και παράνομα πολίτες, ήταν οι βασικές επισημάνσεις που έγιναν από τις τοποθετήσεις που έγιναν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού.
Στη συνεδρίαση – που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης- τοποθετήθηκαν, ενημερώνοντας για το κατά περίπτωση σχέδιο αντιπυρικής οργάνωσης ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Κων. Σιόρεντας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Βας. Μουσελίμης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου (και Δήμαρχος Δωδώνης) Χρ. Ντακαλέτσης, οι Δήμαρχοι Ιωαννιτών Μ. Ελισάφ, Κόνιτσας Ν. Έξαρχος, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Β. Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, Ζίτσας Μ. Πλιάκος, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Γ. Λώλης, o Δημοτικός Σύμβουλος, υπ. Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ζίτσας Περικλής Γρίβας, ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Ι. Λυκοτραφίτης, ο Δασάρχης Ιωαννίνων Χρ. Λαγός, ο κ. Γ. Λιόλιος εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ κ. Λιόλιος, Εκπρόσωποι της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. και της ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.,  εκπρόσωποι των Εθελοντικών Οργανώσεων (Ε.Ε.Σ.- Εθελοντές Σαμαρειτών, Λ.Ε.Κ. Πρέβεζας και Ε.Ε.Ε και Διάσωσης Καναλλακίου) κ.α.
Από όλους επισημάνθηκε η πολύ καλή μέχρι τώρα συνεργασία για την αντιμετώπιση τόσο  των δασικών πυρκαγιών, όσο και άλλων έκτακτων συμβάντων όπως ήταν ο σεισμός της 21ης Μαρτίου, αλλά και η εν γένει διαχείριση των ζητημάτων που προέκυψαν με την πανδημία του κορωνοϊού, με τον Περιφερειάρχη να κλείνει τη σύσκεψη του Συντονιστικού με την εκτίμηση πως «αν συνεργαστούμε όπως μέχρι τώρα, αν έχουμε αλληλεγγύη, τότε και το φετινό καλοκαίρι δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα».

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής (συνεδρίαση Πέμπτη 30 Απριλίου)


Εγκρίθηκε από την Ο.Ε. η διενέργεια διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού Δήμου Πρέβεζας
Η ένταξη του Δήμου Πρέβεζας στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού, η δημοπράτηση του βιολογικού καθαρισμού Παρακαλάμου, η διενέργεια διαγωνισμού για την καταπολέμηση του δάκου στην Π.Ε. Πρέβεζας και η συντήρηση της επ. οδού Ανατολή- Κατσικά της Π.Ε. Ιωαννίνων, είναι οι σημαντικότερες αποφάσεις που έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Επίσης από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε η χορήγηση παρατάσεων σε αναδόχους έργων, εξαιτίας των δυσχερειών που προέκυψαν από τα περιοριστικά μέτρα πρόληψης του κορωνοϊού.
Αναλυτικά, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μεταξύ άλλων, έλαβε τις εξής αποφάσεις:
Α. Ενέκρινε την προκήρυξη του διαγωνισμού για την «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας», με Σύμβαση Παροχής Υπηρεσιών (ΣΠΥ) – Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), στο πλαίσιο του έργου «Αποδοτικά και Φιλικά προς το Περιβάλλον Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δημόσιος Οδοφωτισμός και Κτίρια στην Περιφέρεια Ηπείρου» που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται, από το Μηχανισμό ELENA (ΕΕ-ΕΤΕπ). Η χρηματοδότηση κατασκευής του έργου ανέρχεται σε 8.956.139 ευρώ και θα γίνει με ίδια ή και δανειακά κεφάλαια του αναδόχου. Η διάρκεια της Σύμβασης είναι δωδεκαετής και σύμφωνα με την διακήρυξη η αναβάθμιση του συστήματος θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 18 μηνών.

Ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ήπειρο (Πέμπτη 30 Απριλίου 2020)




ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ Δ/ΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:
Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1. Ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, από χθες μεταφέρθηκε σε παθολογική κλινική αφού η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
2. Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
3. Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σαράντα (40) νέα δείγματα. Τα δέκα από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα έξι από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα είκοσι τέσσερα αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.
Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
• Σήμερα 30/4 στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση.
• Από το σύνολο των διακοσίων σαράντα ένα (241) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα δύο ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.
Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
• Σήμερα 30/4 στάλθηκαν δέκα νέα δείγματα για εξέταση.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πεντακόσια τριάντα ένα (531) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.
Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
• Ένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.
• Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται τέσσερα περιστατικά SARS-COV 2 και αναμένονται ισάριθμα αποτελέσματα δειγμάτων.
Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
• Σήμερα δεν απαιτήθηκε η λήψη νέου δείγματος.
• Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εβδομήντα ένα (71) δείγματα και όλα ήταν αρνητικά.

Είκοσι οι παραβάτες του μέτρου περιορισμού της κυκλοφορίας στην Ήπειρο, την Τετάρτη 29 Απριλίου


Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Τετάρτη 29 Απριλίου:
για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν (57) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, ως ακολούθως:
(17) στην Αττική,
(17) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(13) στη Θεσσαλονίκη και
(10) στην Κεντρική Μακεδονία.
Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (13) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.398) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (890) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.
για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν (1.301) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα, ως ακολούθως:
(545) στην Αττική,
(184) στη Θεσσαλονίκη,
(106) στην Κρήτη,
(86) στην Κεντρική Μακεδονία,
(73 ) στη Δυτική Ελλάδα,
(66) στα Ιόνια Νησιά,
(48) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(44) στην Πελοπόννησο,
(41) στη Θεσσαλία,
(41) στο Νότιο Αιγαίο,
(37) στη Στερεά Ελλάδα,
(20) στην Ήπειρο,
(6) στο Βόρειο Αιγαίο και
(4) στη Δυτική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, έχουν βεβαιωθεί (58.896) παραβάσεις σε όλη την επικράτεια και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).
για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λπ.) παρά την σχετική απαγόρευση και λοιπές συναφείς περιπτώσεις, βεβαιώθηκαν (6) παραβάσεις και συνελήφθησαν (9) άτομα.
Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (547) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (526) άτομα.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

396.100 € στους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας


Το ποσό των 60.000 € θα λάβει ο Δήμος Πωγωνίου

Με την αριθμ. 26258/28.4.2020 απόφασή της,  η Υπηρεσιακή Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών προχώρησε στην κατανομή 16.910.000  € σε 326 Δήμους της Χώρας για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας.
Υπογραμμίζεται ότι τα χρήματα προέρχονται από το χρηματικό υπόλοιπο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων.
Δεν αποτελούν δηλαδή επιπλέον πρόσθετη χρηματοδότηση του Κράτους προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αναλυτικότερα, για την κατανομή του ποσού ελήφθη υπόψη η σχετική πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η οποία καταρτίστηκε βάσει κριτηρίων που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, το ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, τις περιοχές δικτύου NATURA 2000 κλπ.
Οι Δήμοι πρέπει να διαθέσουν τις εν λόγω πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας, κατόπιν συνεννόησης με τις Πυροσβεστικές και Δασικές Υπηρεσίες, γνωστοποιώντας άμεσα τα σχετικά έργα/ενέργειες στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες όπως:
α) εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα, κατασκηνώσεις, κλπ) αρμοδιότητάς τους,
β) απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και οικοπεδικές εκτάσεις (Πυρ. Διάταξη 4/2012, ν. 3852/2010, αρθ.94 παρ.1), εντός των διοικητικών τους ορίων,
γ) εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης καθ' υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες κυρίως στη ζώνη μίξης δασών - πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων,
δ) συμβολή στη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες,
ε) υλοποίηση προληπτικών μέτρων που αποβλέπουν στην αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμμάτων (παρ. 4 του αρ.7 της Πυροσβεστικής Διάταξης 9Α/2005),
στ) ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α' βαθμού,
ζ) θέματα προμήθειας εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ),
η) λειτουργικά έξοδα (π.χ. καύσιμα, υπερωρίες προσωπικού κλπ) και
θ) κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων ή μηχανημάτων προς ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.
Τυχόν αδιάθετα ποσά δύναται να διατεθούν και για την υλοποίηση δράσεων πυροπροστασίας των Δήμων, του επόμενου έτους.
Οι Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων θα λάβουν για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας το ποσό των 396.100  €.
Τα ποσά που λαμβάνει κάθε Δήμος του Νομού Ιωαννίνων για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας είναι τα παρακάτω:

Επαναλειτουργούν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου τα ΚΤΕΟ


Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, θα επαναλειτουργήσουν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου τα ΚΤΕΟ, με αυστηρούς κανόνες  για την αποφυγή της διασποράς και εξάπλωσης του κοροναϊού ενώ
για την αποφυγή συγχρωτισμού δίνεται παράταση της ισχύς των Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου οχήματος, από τις 45 ημέρες που είχαν δοθεί, για επιπλέον 25 ημέρες.
Οι ελεγκτές και το λοιπό προσωπικό θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με γάντια και μάσκες.
Θα πρέπει να υπάρχει αντισηπτικό σε εμφανές σημείο.
Εντός του χώρου της Γραμματείας-Ταμείου θα πρέπει να αποφεύγεται η παραμονή πολιτών εκτός του απαραίτητου χρόνου για την προσκόμιση των απαραίτητων για τον έλεγχο δικαιολογητικών και την παραλαβή του ΔΤΕ.
Επίσης, ο τεχνικός έλεγχος θα πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού για την αποφυγή συγχρωτισμού.

Βασίλης Κικίλιας: Ξεκινούν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου τα χειρουργεία


Ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι «από τη Δευτέρα 4 Μαΐου και για τον ιδιωτικό τομέα και για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα επανέλθουμε στο 50% των χειρουργείων του μέσου όρου του 2019».
Όσον αφορά τους ασθενείς που περίμεναν ήδη να χειρουργηθούν, εξήγησε ότι «θα κατηγοριοποιηθούν και θα μπει προτεραιότητα σε αυτά τα οποία ήταν χρόνια περιστατικά και περίμεναν να χειρουργηθούν, που όμως έχουν προτεραιότητα με βάση τα ιατρικά δεδομένα.
Και έτσι θα πορευτούμε από εδώ και πέρα. Υπάρχουν κάποια χειρουργεία τα οποία έχουν σωρευθεί, υπάρχουν κάποια άλλα τα οποία πρόκειται να επακολουθήσουν».

603.220 € στους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων για τα σχολεία




Το ποσό των 26.310 € θα λάβει ο Δήμος Πωγωνίου

Με Απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, που εκδόθηκε την 28η Απριλίου, κατανεμήθηκαν 28.050.000  σε όλους τους Δήμους της χώρας, προς κάλυψη λειτουργικών αναγκών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρικής αρμοδιότητάς τους.
Το ποσό προέρχεται από το χρηματικό υπόλοιπο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων.
Δεν πρόκειται δηλαδή για επιπλέον πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Για την κατανομή ανά Δήμο ελήφθησαν υπόψη δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων για την σχολική χρονιά 2018-2019 που αφορούν
- στον αριθμό των μαθητών ανά σχολική βαθμίδα,
- στον αριθμό των σχολείων και
- στον αριθμό των τμημάτων ανά κλιματική ζώνη,
ενώ συνεκτιμήθηκε και η υλοποίηση του θεσμού του σχολικού τροχονόμου.
Οι Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων θα λάβουν για τα σχολεία  το ποσό των 603.220  €. 
Τα ποσά που λαμβάνει κάθε Δήμος του Νομού Ιωαννίνων για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών είναι τα παρακάτω:

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για την 11η/30-04-2020 Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Πέμπτη 30 Απριλίου, ώρα 09:30 (μέσω ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ)


Την 30-04-2020, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α’55/11-03-2020), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
1.       Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Α’ τρίμηνο έτους 2020 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
2.       Κατάρτιση και έγκριση των όρων της διακήρυξης ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, με αξιολόγηση μελέτης, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Τ.Δ. Παρακαλάμου του Δήμου Άνω Καλαμά (νυν Πωγωνίου)», προϋπολογισμού 868.000,00 € με ΦΠΑ.
3.       Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεσες εργασίες αποκατάστασης βατότητας της οδού πρόσβασης προς Καραβοστάσι μετά από πλημμύρες και σύνδεσή της με το επαρχιακό οδικό δίκτυο», προϋπολογισμού € 150.000,00 με ΦΠΑ.
4.       Έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την εκτέλεση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εκπόνηση οριστικής μελέτης του έργου: “Κατασκευή επαρχιακής οδού Ζωτικό – Σιστρούνι έως γέφυρα Μπακόλα (λόγω κατολίσθησης, νέες χαράξεις)”», προϋπολογισμού € 74.000,00 με ΦΠΑ.
5.       Έγκριση του 2ου Α.Π.Ε. (με τροποποίηση της σύμβασης σε ποσοστό 3,00%) του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – αποκατάσταση Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αλεποχώρι Μπότσαρη», αναδόχου Χρήστου Βασιλειάδη.

Μένουμε σπίτι: Ποιοι κινδυνεύουν από κήλη;


Με κήλη κοιλιακού τοιχώματος απειλούνται όσοι υπέρβαροι κατά τη διάρκεια των μηνών που διαρκούν τα μέτρα κατά του νέου κορωνοϊού δεν πρόσεξαν το βάρος τους. 
Η αύξηση της ποσότητας του φαγητού στο οποίο κατέφυγαν από ανία ή από άγχος, οι ανθυγιεινές επιλογές μπροστά στην τηλεόραση και η σημαντική μείωση των καύσεων, λόγω έλλειψης άσκησης, έχει οδηγήσει ορισμένους σε αύξηση του σωματικού τους βάρους, και συνεπώς σε αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση προβλημάτων που σχετίζονται με αυτή. 
Τα παχύσαρκα, πλέον, άτομα δέχονται αυξημένη πίεση στην κοιλιακή χώρα, καθιστώντας τα τοιχώματά της πιο αδύναμα και πιο επιρρεπή σε κήλη.
«Οι κήλες εμφανίζονται όταν ένα όργανο σπρώχνει έναν αδύναμο ιστό και αυτός, μη αντέχοντας την πίεση, υποχωρεί. 
Η συγκεκριμένη πάθηση εμφανίζεται συχνότερα σε διάφορες θέσεις της κοιλιακής περιοχής. 
Η παρουσία της γίνεται αντιληπτή από τη δημιουργία μιας διόγκωσης σε κάποιο σημείο, η οποία συνήθως προκαλεί πόνο σε ορισμένες κινήσεις. 
Με την πάροδο του χρόνου αυτή η διόγκωση μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος και τελικά να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αποκατασταθούν οι εξασθενημένοι ιστοί και να προστατευτούν τα εσωτερικά όργανα» μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (www.axiarchos.gr).