Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2018

Ομιλία του Γιάννη Καραγιάννη στην Ολομέλεια της Βουλής επί του σχεδίου νόμου για τον θεματικό τουρισμό


Ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης τοποθετήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Τουρισμού «Θεματικός τουρισμός - Ειδικές μορφές τουρισμού - Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στον τομέα του τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης - Στήριξη τουριστικής επιχειρηματικότητας».
Κατά την ομιλία του ο κ. Καραγιάννης ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Είναι γνωστό πως ο τουρισμός αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, και πως διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εθνική προσπάθεια για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Η εφαρμογή της εθνικής τουριστικής πολιτικής και ο στρατηγικός σχεδιασμός του υπουργείου Τουρισμού, έχουν πετύχει την τελευταία τριετία σημαντικά αποτελέσματα, όπως: η επιμήκυνση της θερινής τουριστικής περιόδου, η ανάδειξη νέων προορισμών, το άνοιγμα νέων αγορών με επισκέπτες υψηλής αγοραστικής δύναμης, και η δημιουργία πλαισίου για νέες τουριστικές επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Ο θεματικός τουρισμός αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, με τεράστια δυναμική, που μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που μπορεί να προσφέρει εμπειρίες θεματικού τουρισμού 365 ημέρες τον χρόνο, η ανάπτυξή του αποτελεί αναγκαιότητα για την ποιοτική αναβάθμιση όλου του τουριστικού προϊόντος. Με το παρόν σχέδιο νόμου επιχειρείται για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση για τον θεματικό τουρισμό στην Ελλάδα, με ένα σύγχρονο και σαφές πλαίσιο για  την ανάπτυξη, την οργάνωση και την εποπτεία των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και της επιχειρηματικότητας στον θεματικό τουρισμό, που καλύπτει νομοθετικά κενά του παρελθόντος και αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν εντοπιστεί.

Τέρενς Κουίκ: «Η Ελλάδα έχει αποδώσει στο διεθνές λεξιλόγιο μια πολύτιμη λέξη, διάλογος, Dialogue, είναι χρήσιμο να τη θυμόμαστε ως εργαλείο της αποστολής μας»


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΟ ΜΙΛΑΝΟ ΟΠΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ Η ΕΝΤΑΣΗ ΡΩΣΙΑΣ-ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ. ΤΙ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΦΙΚΙΓΚ ΠΑΙΔΙΩΝ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, προσερχόμενος στην Υπουργική Σύνοδο του ΟΑΣΕ που πραγματοποιείται στο Μιλάνο, με βασικό θέμα συζήτησης τη νέα ένταση Ρωσίας - Ουκρανίας, έκανε την εξής δήλωση:
«Η Ελλάδα έχει αποδώσει στο διεθνές λεξιλόγιο μία πολύτιμη λέξη. Διάλογος. Dialogue.  Αυτές τις μέρες και ειδικότερα σήμερα, που συγκεντρωνόμαστε οι Υπουργοί του ΟΑΣΕ, είναι για μια ακόμη φορά χρήσιμο να τη θυμόμαστε ως εργαλείο της αποστολής μας».
Στη παρέμβασή του στη Σύνοδο του Μιλάνου, ο ΥΦΥΠΕΞ επισημαίνει ότι με το διάλογο έφτασαν Ελλάδα και ΦΥΡΟΜ στη συμφωνία των Πρεσπών που μένει να επικυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια.
Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του τράφικιγκ ως μία σοβαρή παράμετρο του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος, δίνοντας έμφαση στα χιλιάδες ασυνόδευτα παιδιά που «χάνονται» στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
«Η Ελλάδα δείχνει μια μεγάλη ευαισθησία σε αυτό το πεδίο, όπως και για το τράφικιγκ γυναικών, ακολουθώντας όλες τις οδηγίες των Διεθνών Οργανισμών και φυσικά εναρμονισμένη στο εθνικό, το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο», αναφέρει ο κ. Κουίκ. Και πρόσθεσε:
«Πάντως, όσοι μιλούν για το μεταναστευτικό - ελάχιστοι για το προσφυγικό - θα πρέπει επιτέλους να αναλογισθούν ότι η Ελλάδα είναι τα σύνορα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε τη μέγιστη στήριξη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εμείς χτίζουμε γέφυρες με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Δεν σηκώνουμε τείχη και φράχτες».

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Νοέμβριο 2018 στην Ήπειρο


Με στόχο την διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν, τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Νοέμβριο του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
α. Τροχαία Ατυχήματα
Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 5 τροχαία ατυχήματα (έναντι 6 και το 2017 ).
Ειδικότερα, σημειώθηκαν:
1 θανατηφόρα τροχαία (έναντι 2 το 2017)
1 τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό ατόμου (το ίδιο και το 2017)
3 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (όσα και το 2017)
Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 9 παθόντες (έναντι 6 το 2017).
Ειδικότερα, καταγράφηκαν:
1 νεκρός (έναντι 2 το 2017)
1 σοβαρά τραυματίας (το ίδιο και το 2017)
7 ελαφρά τραυματίες (έναντι 3 το 2017)
Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων-δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:
οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος
υπερβολική ταχύτητα
ολισθηρότητα οδοστρώματος
έλλειψη προσοχής κατά την οδήγηση
λοιπά αίτια αναφερόμενα στους οδηγούς και πεζούς
β. Δράσεις Τροχονομικής αστυνόμευσης
Για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (5.502) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα και επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.
Βεβαιώθηκαν:
1002 για υπερβολική ταχύτητα.
59 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη).
43 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.

Επιτυχημένη η συμμετοχή Περιφέρειας και επιχειρήσεων Ηπείρου στην Grecka Panorama της Πολωνίας


Μια από τις πλέον αποδοτικές, ως προς  την προώθηση των ηπειρωτικών προϊόντων ήταν η  συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου σε διεθνή Έκθεση, ήταν αυτή στη  Grecka Panorama, που πραγματοποιήθηκε το διήμερο 1 και 2 Δεκεμβρίου στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Όλες οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην αποστολή της Περιφέρειας εκτός των πωλήσεων που πραγματοποίησαν, είχαν συναντήσεις με εμπορικούς αντιπροσώπους, με τους οποίους και συνήψαν συμφωνίες διάθεσης των προϊόντων τους. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την τοπική οικονομία και δίνει το ερέθισμα και σε άλλες ηπειρωτικές επιχειρήσεις να επιδιώξουν τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχες εκθέσεις, προκειμένου να ενισχύσουν την εξωστρέφειά τους.
Εκτός όμως της επιτυχημένης προώθησης των προϊόντων, η Grecka Panorama, είχε δώσει έμφαση στον τουρισμό και στη γαστρονομία, συγκεντρώνοντας  το μεγάλο ενδιαφέρον των Πολωνών επισκεπτών, με την επισκεψιμότητα να ξεπερνά κάθε προηγούμενη χρονιά.
Ως προς τον τουρισμό, θετικές είναι οι εκτιμήσεις για προσέλκυση πολωνών τουριστών στην Ήπειρο, όπως αυτές προέκυψαν από τις συναντήσεις που είχε με tour operators η προϊσταμένη του Τμήματος Τουρισμού της Περιφέρειας κ. Ιουλία Μαρκούλα. 

Αυτόφωρες συλλήψεις ατόμων και σχηματισμοί δικογραφιών, κατά το τελευταίο 24ωρο, για διάφορα ποινικά αδικήματα


Στο πλαίσιο αστυνομικών ελέγχων, κατά το τελευταίο 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν αυτόφωρες συλλήψεις και σχηματισμοί δικογραφιών, για διάφορα ποινικά αδικήματα, από αστυνομικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου.
Αναλυτικότερα συνελήφθησαν:
Χθες το μεσημέρι στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 53χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, ποινής κάθειρξης (19) ετών και (6) μηνών, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.
Χθες το απόγευμα στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πρέβεζας, ένας 53χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πρέβεζας, ποινής φυλάκισης (6) μηνών και (9) ημερών, για κλοπή.
Σήμερα μετά τα μεσάνυκτα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 20χρονος ημεδαπός, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους (7,4) γραμμαρίων.
Σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, σε βάρος 60χρονου ημεδαπού, για κλοπή. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος απογευματινές ώρες της 06-10-2018 στον Άγιο Δημήτριο Άρτας αφαίρεσε κάρτα ανάληψης χρημάτων, ιδιοκτησίας 37χρονου ημεδαπού και στην συνέχεια προέβη με αυτή σε ανέπαφες συναλλαγές σε κατάστημα και πρατήριο υγρών καυσίμων στην ίδια περιοχή.
Σχηματίσθηκε δικογραφία από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, σε βάρος 28χρονης αλλοδαπής, για κλοπή. Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η κατηγορούμενη προχθές το πρωί στην πόλη της Άρτας, αφαίρεσε από έτερη 28χρονη αλλοδαπή το πορτοφόλι της, το οποίο περιείχε χρηματικό ποσό.

Μηνιαία δραστηριότητα των Αστυνομικών Υπηρεσιών Ηπείρου


Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών, σχετικά με τα αποτελέσματα της αστυνομικής ανταπόκρισης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου , δημοσιοποιούνται στοιχεία που αφορούν το σύνολο των συλλήψεων και εξιχνιάσεων σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα καθώς και οι σημαντικότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες κατά το μήνα Νοέμβριο.
Συνελήφθησαν συνολικά (495) άτομα και ειδικότερα:
Για παραβάσεις του Ν. «περί αλλοδαπών»: -320- (εκ των οποίων -3- διακινητές)
Για εγκληματική οργάνωση: -7-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Ναρκωτικών»: -43-
Για παραβάσεις του Ν. «περί Όπλων»: -6-
Για κλοπές - διαρρήξεις: -16-
Για αποδοχή & διάθεση προϊόντων εγκλήματος: -4-
Για βιασμό – αποπλάνηση παιδιού: -1-
Για παραβάσεις του Ν. «περί αρχαιοτήτων»: -2-
Για απάτη: -2-
Για πλαστογραφίες: -6-
Για παραβάσεις του Ν. «περί παιγνίων»: -3-
Για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, απείθεια, φθορές, αυτοδικία, σωματικές βλάβες: -23-
Για ενδοοικογενειακή βία: -4-
Για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.): -21-
Για ψευδή καταμήνυση – ανώμοτη κατάθεση: -13-
Για διατάραξη οικιακής ειρήνης & ασφάλειας των συγκοινωνιών: -2-
Για παράβαση του Ν. «περί προσωπικών δεδομένων»: -1-
Για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα: -3-Για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού: -1-

Εκδήλωση για τον Ιδρυτή της Εκκλησιαστικής Ακαδημία Βελλάς, την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου


Η Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς, το Σύλλογο Αποφοίτων της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς και το Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς, σας προσκαλούν στην εκδήλωση εις τιμήν και μνήμην του ιδρυτού της Σχολής Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σπυρίδωνος Βλάχου.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2018, εορτή του Αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος του θαυματουργού, στους χώρους της Α.Ε.Α. Βελλάς.
Θα τελεσθεί Θεία Λειτουργία, μνημόσυνο εις μνήμην του ιδρυτού της Σχολής και θα ακολουθήσει φιλολογικό μνημόσυνο με ομιλητές τους Βελλατες: κ. Ιωάννη Γιώσα, Φιλόλογο Συγγραφέα, με θέμα: «Σπυρίδων Βλάχος: Η Εθνοπατριωτική και κοινωνική διάσταση του έργου του» και κα Μαρία Δελή, Πτυχιούχο του Προγράμματος Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς, με θέμα:
«Ιαμβικοί Κανόνες του Ιωάννου Δαμασκηνού, Υμνολογικά ερμηνευτικά σχόλια και μουσικολογική ανάλυσή τους».
Το λεωφορείο της Σχολής θα αναχωρήσει από το ΚΤΕΛ Ιωαννίνων στις 7:50 π.μ. και θα αναχωρήσει με το πέρας της εκδήλωσης.
Η εκδήλωση είναι ανοικτή σε όλους.                                             

Ομοσπονδία Μουργκάνας: Χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, ώρα 21:00


Η Ομοσπονδία Μουργκάνας διοργανώνει Χριστουγεννιάτικη χοροεσπερίδα, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018, ώρα 21:00, στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ρηγίλλης 1 & Βασ. Σοφίας, Σύνταγμα.

Ξεκινάει στις 10 Δεκεμβρίου το Κτηματολόγιο στα Ιωάννινα!


Έναρξη υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας για τους πολίτες!     

Εκ μέρους της κοινοπραξίας «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ Α.Ε. – ΨΑΡΡΑΣ Ι.» αναδόχου της Μελέτης Κτηματογράφησης για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου στην περιοχή, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι ξεκινάει το Κτηματολόγιο!
Στις 10 Δεκεμβρίου ξεκινάει η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας και θα διαρκέσει για τρεις μήνες.
Η συμμετοχή των πολιτών είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. 
Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Οι πολίτες:
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ τα απαραίτητα δικαιολογητικά
Τίτλους κτήσης (συμβολαιογραφικές πράξεις, δικαστικές αποφάσεις, πιστοποιητικά μεταγραφής, έγγραφα χρησικτησίας, πιστοποιητικά κληρονομιάς), αστυνομική ταυτότητα, έγγραφο αποδεικτικό ΑΦΜ,  όλα σε μορφή απλού φωτοαντίγραφου
ΕΝΤΟΠΙΖΟΥΝ το ακίνητό τους (τοπογραφικό διάγραμμα ή δωρεάν υπηρεσία θέασης ορθοφωτογραφιών της ΕΛΛ. ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ή gps χειρός ή υπόδειξη στο Γραφείο Κτηματογράφησης)
ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ τη δήλωση ιδιοκτησίας έγκαιρα στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης ή ηλεκτρονικά
Ωράριο λειτουργίας Γραφείων Κτηματογράφησης: 
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 8:00 έως 16:00 και κάθε Τετάρτη από 8:00 έως 20:00.
Αλέξανδρος Τσαβδάρογλου
Χωροτάκτης Πολεοδόμος Μηχανικός, MSc

Κρίσεις πανικού: Βασανίζουν έναν στους δέκα Ευρωπαίους


Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, ένας στους τριάντα Ευρωπαίους υποφέρει από Διαταραχή Πανικού, ενώ ένας στους δέκα έχει βιώσει κρίση πανικού, έστω και μία φορά στη ζωή του. Τα νούμερα αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.
“Είναι σημαντικά τα νούμερα αυτά στον γενικό πληθυσμό, ενώ οι γυναίκες φαίνεται ότι πάσχουν περισσότερο, αφού το ποσοστό τους εμφανίζεται διπλάσιο από αυτό των ανδρών”, τονίζει ο κ. Γιώργος Παπαγεωργίου,  Msc, Bsc,University of Central Lancashire, μέλος της British Psychological Society, διευθυντής και επόπτης επιστημονικού προσωπικού στη ΨΥΧΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ (www.psychikifrontida.gr). 
“Συνοψίζοντας τα νούμερα, έχει διαπιστωθεί ότι σε κάθε ενενήντα ανθρώπους στον γενικό πληθυσμό, υπάρχουν δύο γυναίκες και ένας άνδρας που υποφέρει από εγκατεστημένη διαταραχή πανικού”, σημειώνει.
Τι προκαλεί, όμως, αυτά τα συμπτώματα; Το άγχος και ο φόβος. Δύο  διαφορετικά, αλλά στην πραγματικότητα πολύ κοντινά συναισθήματα. 
Στην ακραία έκφανσή τους -κι όταν πλέον δεν ελέγχονται από το άτομο που τα βιώνει- ενδέχεται να εκφραστούν με πολύ έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν “κρίση ή προσβολή πανικού.
Όταν το Άγχος και ο Φόβος μετατρέπονται σε Πανικό
“Το άγχος από μόνο του είναι μία λέξη που περιγράφει τον φόβο για κάτι”, επισημαίνει ο  κ. Παπαγεωργίου και συνεχίζει: 
“Καταρχήν πρέπει να τονίσουμε πως Φόβος και Άγχος μας βοηθούν να προσαρμοστούμε σε εξωτερικές συνθήκες και να αντιδράσουμε καλύτερα σε αυτές. Ο Φόβος μας προστατεύει από κινδύνους, ενώ το Άγχος μας πάει σε ένα επίπεδο υψηλής ψυχικής λειτουργίας, όταν αυτό είναι όντως χρήσιμο για τη ζωή μας”.